Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Mars 2009

Bertil Tomelius
Startsida

Moderata Seniorrådets Vårträff 2009

 2009-03-31  Politik
För ett år sedan  För två år sedan   För tre år sedan 
Jag upprepar mig. Jag måste åter säga att detta är den bästa av de fem "träffarna" som jag deltagit i i moderata Seniorrådets regi. Jag skrev likadant efter höstträffen den 21 november i fjol. Men vad kan man göra annat än att skriva sanningen.
Träffen hölls den 30 mars i Torekov Hotell, vars senaste utveckling beskrivande delgavs oss av hotellets VD Christer Rådeström.
Jag var där som vanligt i sällskap med Helny Feustel och för första gången med Eva Ekström som på ett utmärkt sätt forslade oss de 15 milen från Trelleborg i sin stadsjeep av märket Suzuki.
Seniorrådets vårträff var välbesök med omkring 70 deltagare från hela Skåne. Innehållet präglades av naturliga skäl av att inom mindre än två månader är det dags att börja rösta i Europavalet.
Först ut i raden av talare var Hans Wallmark, skåningarnas främsta kandidat på listan till Europavalet. Han betonade vikten av en skånsk ledamot i Bryssel och han övertygade i varje fall mig om att det var just honom som vi skåningar ska kryss på valsedeln. Läs mer på den alldeles nystartade hemsida, Europarlamentet.nu.
Ordföranden i justitieutskottet, den moderara riksdagsmannen Henrik von Sydow underströk i sitt anförande "Använd EU till att bekämpa brottsligheten" moderaterna lever upp till sina två vallöften om 3000 fler poliser varav 200 "öronmärkta" för den organiserade brottsligheten samt skärptare straff. Det är frågor som är viktiga inte bara för moderata väljare utan också för en stor del av de socialdemokratiska. Den socialdemokratiska ledningen har därför svårt för dessa två reformer. För den är trygghet lika med bidrag och a-kassa.
Mest imponerad var jag emellertid av Anna Kindberg Batra. Hon blev ju känd för den stora allmänheten när hon uttalade att "stockholmare är smartare än lantisar" (sant?) under sin personvalskampanj till riksdagen 1998. Och känd för kretsarna kring Stureplan för att vara gift med den framgångsrike komikern David Batra. Men igår var hennes absoluta merit att, sedan 2007, vara ordförande i EU-nämnden i riksdagen. Läs hennes blogg.
Lars-Ingvar Ljungman, Skånemoderaternas förbundsordförande, visade slutligen åter sin eminenta förmåga att med små ord och stora åthävor knyta ihop påsen. Han påminde oss om att "EU det är vi det! Och glöm inte den EUs historiska början som fredsprojekt efter den förödande ödeläggelsen av Europa. Tack för de påminnelserna Lars-Ingvar! Läs en längre rapport från vårträffen i pdf.

I väntan på Josefin

 2009-03-30   Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Johan Kling har skrivit boken "Människor helt utan betydelse". Det bästa man kan säga om boken är att den är kort och lättläst. Den har också en lovande inledning, men den tycks aldrig ta slut. Johan Klings bok är en bok helt utan betydelse.
Magnus tankar kretsar ständigt kring Josefin och han är helt upptagen av sin oro och farhågor om vad hon tycker om honom. Han känner sig mycket osäker på om hon fortfarande är ihop med honom eller ej. Han vågar inte tala om för henne att hon betyder allt för honom av rädsla för hur hon ska reagera. Magnus tar aldrig någon risk. Han vågar aldrig någonting.
Magnus har ont om pengar och svårt att få jobb. Han arbetar med media särskilt med TV men få är intresserade av hans tjänster och för den sakens skull också hans känslor. Han tillbringar en dag i Stockholm med att promenera, alternativt åka buss i väntan på att Josefin ska höra av sig. Han kollar sin mobil varannan minut men vågar inte ringa upp av rädsla för att verka påflugen.
Magnus känner sig vara av mycket ringa betydelse för andra personer, åtminstone för de vänner han träffar på under sina vandringar på Stockholms gator.
Han förödmjukar sig inför alla människor, har ingen stolthet alls och det är inte att undra över att ett sådant beteende väcker irritation och avståndstagande.
Den enda som verkar intresserad är hans mor men henne negligerar han helt. Någonting hände med Magnus tidigare i livet som ledde till att de han delade lägenhet med inte pratade med honom på två är. Detta berättade han en gång för Josefin som blev helt bestört. "När det där andra började," säger han. "När jag flyttade".
Om Johan Kling på Wikipedia.
Johan Kling, född 1962 i Stockholm, är en svensk regissör och manusförfattare. "Johan Kling, född 1962 i Stockholm, filmregissör och manusförfattare som 2007 nominerades till 6 guldbaggar för debutfilmen "Darling". Han har tidigare arbetat som tv-producent för bl.a. "Knesset" och "Nalles show".
Intervju i DN 2007. Om boken på Norstedts förlag.
Recension av Björn Wiman i Expressen. Av Eva Redvall i Sydsvenskan.
Av Anna Rabe i Svd "Allvarlig roman om en ironisk epok".

LOs skumma belöningssystem avslöjat

 2009-03-29   Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Varför har LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin styrelseuppdrag i 24 olika styrelser? Alltså utöver sin ordinarie syssla som Landsorganisationens ordförande. Är det för att hävda en annorlunda syn på hur företag ska drivas? Hur som helst så måste det vara minst sagt svårt att för det första hinna med alla dessa uppdrag och för det andra att verkligen vara väl insatt i och ha kompetens för så många olika uppdrag. Nog vore det väl bättre att fördela dessa uppdrag på fler pampar inom Landsorgansiationen. Om man läser Sven Svensson krönika i senaste numret av Tempus får man en annan möjlig förklaring till att alla dessa styrelseuppdrag hamnat på en enda person. Han menar att bakgrunden är ett stort och allmänt hyckleri med höga chefslöner i Sverige. Särskilt fackföreningsrörelsen är rädd att höga chefslöner ska väcka ont blod hos medlemmar och orsaka protester eftersom det är deras inbetalda avgifter som betalar lönerna. Därför får Wanja Lundby-Wedin inte den lön av LO som hon anser sig vara värd.
(Hennes CV är bl a undersköterska vid Danderyds sjukhus och ombudsman för Kommunal). Hon behöver en lönepåfyllnad från annat håll så att hon kan nå en högre nivå utan att medlemmarna protesterar. Därför har LO skapat ett extra belöningssystem som för Wanja Lundby-Wedins del omfattar 400 000 årliga kronor för 25 styrelseuppdrag. Det handlar alltså varken om ideologi eller kompetens utan om att tillfredsställa en rå girighet.

En miljard internetanvändare på klotet

 2009-03-28   Datorer & Internet
 För två år sedan  För tre år sedan
I december förra året översteg antalet surfare världen över för första gången en miljard. Flest användare, 41 %, finns i Asien, följt av 28 % i Europa, 18 % från Nordamerika, 8 % i Latinamerika och Mellanöstern och Afrika, tillsammans 5 %. . Google står för de flesta besöken, följt av Microsoft och Yahoo med Facebook, som växer snabbast, på sjunde plats.
Inget land har så många Internetanvändare som Kina, 180 miljoner, följt av USA 163 och Japan 60 miljoner.
Allt mer binds människorna på jorden ihop via Internet. Här går globaliseringen allt fortare fram oberoende av finanskris och arbetslöshet.
Om detta kan man läsa på ComScore. Measuring the Digital World.

Vill ni betala mer skatt - rösta på Mona!

 2009-03-27   Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Nu är socialdemokraternas ledning trött på alla angrepp på hur fackföreningarnas toppampar sköter sig i bolagsstyrelserna och vill ha ett nytt fokus för debatten. Och vad tar de då till med, jo det de alltid varit bra på, höj skatterna!
På DN-debatt idag "Inför ny förmögenhetsskatt och höj inkomstskatterna" skriver Mona Sahlin och Thomas Östros att många människor inte har märkt av krisen. Nu vill socialdemokraterna att de ska göra detta. De är sura på hur positivt alliansregeringens upprepade sänkningar av inkomstskatten har mottagits av väljarna. Nu ska alla få känna på krisen. Mer skatt ska betalas till statskassan. De vill ha höjd inkomstskatt, mer fastighetsskatt och ny förmögenhetsskatt.
De beräknar att få in fem miljarder kronor till statskassan. Det måste vara en mycket osäker beräkning, alla vet ju hur t ex det är lätt för de med stora förmögenheter att undkomma förmögenhetsskatt.
Socialdemokraterna ger också löftet att det kan komma ytterligare krav på skattehöjning. Så nu vet ni det, ni som vill betala mer skatt - rösta på socialdemokraterna.
Vart ska pengarna då användas till? Jo, fler ska anställas i kommunerna. Fler offentliga jobb alltså och 50 000 personer ska tillbaka till den gamla beprövade arbetsmarknadsutbildningen. Detta kallas för ett paket av åtgärder för att "ta Sverige ur krisen". Jo, jo!
Inte många av Aftonbladets webbläsare tror på "att höjda skatter kan ta Sverige ur krisen". Över 70 % svarar nej!

Moderata Seniorer gästar Golfkrogen

 2009-03-26  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan   
I går var det dags för en ny "Moderatlunch" för Trelleborgsseniorerna. Vi hade flyttat vårt mål till Golfkrogen på Stavstensudde. Jag vet inte om detta var orsaken till att alla gästerna synbarligen trivdes så bra eller om det var maten och servicen. Trots att vi var "tretton till bordet" så flödade skratten och de roliga kommentarerna. Vi åt fläskkotlett med råstekta rotfruker och fick kaffe och kaka på det. Allt mycket gott och mättande.
Moderata seniorer i Trelleborg förmår verkligen skapa sig en trivsam miljö.
På den ena bilden syns två glada senorer: Karl-Erik Wiedel och Wolfgang Österling. På den andra Bertil Tomelius samt Hans och Gun Odell. Övriga nöjda gäster var Mårten Bornemark, Eva Ekström, Marianne Österling, Marianne Ohrlander, Ove Carlsson, Gunnar Hedin samt Evy och Torsten Mårtensson.
Se blogg från en moderatlunch i april i fjol.

Bombyx, ny fransk deckare

 2009-03-25  Böcker, deckare
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Diane Harpmann förlorar sin älskade make Benjamin och sin son Julien i en olycka. Hon sörjer djupt och plågas av hemska mardrömmar nästan varje natt.
Hon står inte ut med ambulanssirener och ljudet av plåt som knycklas ihop. Diane är filansande journalist sedan hon förlorat jobbet på L'Arbitre.
Abdel ger henne uppgifter att skriva en artikel om kinesiska bröllop i Frankrike. Ett sådant ska just äga rum på Bombyx, den största kinarestaurangen i kvarteret.
Boken slutar med att Diane lyckas rädda barnet Timothée att dödas av en förlupen kula. När Diane trycker barnakroppen mot sig känner hon att hon "dör och föds på nytt". "Visst var det ett annat barn hon velat rädda. Men det här var bättre än ingenting". Nu skulle spökena inte komma tillbaka. Det var hon säker på.
Mellan bokens början och slut utspelar sig ett dramatiskt "gängkrig" i Paris förorter. Det händer mycket, och många människor tycks vara inblandade från alla världsdelar. Kinesiska triader, den ryska maffian och den amerikanska säkerhetstjänsten. Men till sist visar sig mördarna vara patologiska psykopater tillhörande den ryska maffian från Kaliningrad.

Diane har många likheter med Lisbeth Salander: Diane tränar kampsporter, hon bor i en liten lägenhet, mycket spartanskt möblerad. Hon har haft traumatiska upplevelser som barn, när hon nästan drunknat i en avloppsledning. Hon får mardrömmar av detta. Diane har ständigt dåligt samvete för att hon inte hör av sig till sina föräldrar. Hon får ångest så att hon blir illamående. Hon har stor nytta av sin aikido-träning för att överleva. När hon beskjuts både framifrån och bakifrån, hoppar hon upp i luften och "svävade för ett ögonblick i luften och kände vinddraget från kulan som passerade längs benen, magen, bröstbenet och halsen utan att snudda henne. Den andra rispade hennes bakhuvud, gled mellan skulderbladen, skinkorna och försvann sedan".

Skälet till att jag lånade och läste den långa boken är att Bombyx är Bengt Erikssons favorit bland förra årets översatta deckare.
Här kan man läsa om författaren som skrivit fem deckare på 2000-talet, varav bara den senaste Bombyx är översatt till svenska. Franska Wikipedia, Hemsidan.

Svenska recensioner:
Carin Söderström i Tidningen Kulturen Bombyx Mon Amour
Marianne Jeffman i Svenska Dagbladet Udda problemlösning i Stieg Larssons anda.
Per Planhammar i Göteborgsposten.
Presentation på förlaget Sekwa.

Bloggar:
Åsa Pettersson i Dagens bok, Silkesfjärilar, blommor och död.

Magnet slår ut moralen

 2009-03-24   Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Etik och moral är något vi föreställer oss att det tar en lång tid av livet att lära sig. För att inpränta reglerna och skapa karaktären. Dessa moralbegrepp kan emellertid utsuddas på en kort tid om aktiviteten i en speciell del av hjärnan utsätts för särskild behandling. Metoden kallas transkraniell magnetstimulering, en teknik som under några minuter minskar aktiviteten i en viss del av hjärnan som finns i höger pannlob.
Detta område kallas för dorsolaterala prefrontalbarken (DLPRFC) och det behövs för beteenden som följer sociala normer.
Krasst uttryckt kan man säga att behandlingen kan göra en människa med hög moral till en kriminell person genom att stänga av en del av hjärnan.
Ernst Fehr, professor i ekonomi vid Universität Zürich i Schweiz berättade om experimentet under ett seminarium om människans evolution som hölls i Stockholm i november. Läs mer i Forskning & Framsteg nr 1 2009 sidan 6. "Magnet slår ut moralen" . Man kan bara hoppas att det snart finns metoder för att göra tvärtom, dvs att förvandla en djupt kriminell person till en person med hög moral. Det vore hjärntvätt i den bästa betydelsen. rengöring.

På spaning efter den tid...

 2009-03-23  Dagbok
För ett år sedan
Jag var på Golfkrogen för en inspektion. På onsdag ska vi ha vår "Moderatlunch" där. Den ligger vid golfbanan en hel del kilometer utanför Trelleborgs centrum. Men det är värt att ta sig dit måste jag säga. Utsikten över grönområdet och havet är väldigt vacker och ger säkert aptit. Stora fönster gör det möjligt att njuta av panoramat även om man äter inomhus. På onsdag bjuder restaurangen på "Fläskottlet med råstekta rotfruker och ost och smör" det låter smaskigt. Veckans meny kan man läsa här. Man kan också till ett billigare pris välja en "lätträtt" bestående av salladsbuffé med antingen kycklingfilé, tonfisk eller fetaost. Det är kanske någonting för mig.
På väg ut såg jag en man livligt samtala med en golfspelande dam. Jag kände igen honom men kunde inte placera honom. Det var nämligen nästan tjugo år sedan vi sågs. Naturligtvis hade vi arbetat samtidigt på Lernia i Malmö, eller som detta utbildningsföretag hette på den tiden AMU, eller möjligen AmuGruppen. Då arbetade vi på el-tele-styr- och reglerutbildningarna på Valdemarsro i Malmö tillsammans några några år kring decennieskiftet 1990. Det var då jag slutade röka och började träna. Tänk vad tiden går. Vad gör jag om tjugo år till? Antagligen ingenting, så då är det problemet ur världen.
Ulf Ståhl heter han förresten och bor i Höllviken så han har nära till golfbanan.

Finanskrisen kan rädda liv

 2009-03-22  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan  
I varje fall är det så i flera amerikanska delstater. All offentlig verksamhet mäste nu vända på varje krona för att få verksamheten att gå ihop. Delstater i ekonomisk knipa omvärderar sin syn på dödsstraffet. De amerikanska delstatsregeringarna står inför mycket höga budgetsunderskott och åtta av dem har presenterat ett ovanligt förslag för att skära i kostnaderna: slopat dödsstraff.
Undersökningar visar att administrationen av dödsstraff är dyrare än att hålla en person fängslad under resten av livet. Den intensiva processen i samband med val av jurymedlemmar, rättegångar och överklaganden kan ta över tio år och bli mycket dyr för staten. Dödscellerna, där de dödsdömda förvaras tills domen verkställs kräver intensiv övervakning och stort utrymme vilket också kostar mycket pengar.
Enligt en rapport från tankesmedjan Urban Institute kostade dödsstraffet skattebetalarna i delstaten Maryland i USA 186 miljoner dollar mellan 1978 och 1999. Ett fall som leder till dödsstraff kostar nästan tre miljoner dollar jämfört med två miljoner där åklagaren nöjer sig med ett mildare straff. I en tid av sparsamhet räknas varenda dollar och dödsstraffets motståndare beskriver det som dyrt och föga effektivt.
Från en artikel i The Economist, Saving lifes and money, översatt i Tempus nr 12, 2009. Eller läs artikeln här.

Farmens Ultra tar "körkort"

 2009-03-21  Hästar
 För två år sedan  För tre år sedan 
Detta är mitt 1100:e blogginlägg sedan starten i juni 2005)
I dag var det dags för Farmens Ultra att göra det kvallopp som alla nya hästar måste göra innan de får anmäla sig till tävlingsloppen. Det gick bra, säger tränaren och kusken Nilla Tomelius. Ultra klarade kvaltiden med god marginal och uppförde sig allmänt helt exemplariskt på banan på Jägersro i Malmö. Om allt går som det ska ska hon börja tävla om en månad.
Farmens Ultra är fyra år gammal och uppfödd på Farmens Ponnystuteri i Vollsjö.
Se också en presentation av Farmens Ultra på Stall Gränsbos webbplats.
Två bilder på Ultra och Nilla från dagens begivenheter på Jägersro.

Lugnt ute och inne

 2009-03-20  Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
På andra sidan vägen, knappt trettio meter från mitt sydvästra fönster, breder den mörka myllan ut sig. Tiopoängaren, den bästa jordbruksmarken i världen, säger experterna, värd många hundratusentals kronor per tunnland. Snart kommer den att grönska för att senare vara fylld av livsbärande spannmål, vete eller korn.
Jag har "nattat" båda katterna, James har jag släppt upp på vinden där han genast kryper ner i extrasängen i gästrummet. Alice, den norska skogskatten som ingick i köpet av Gränsbo, ligger ovanpå min säng, hon tillbringar helst sin tid i mitt rum, sitter på radion eller på tangentbordet men helst i knät. Det är lugnt både ute och inne och frid i sinne. Inte mycket som måste göras innan halv tolv då jag ska lägga ut hö i tre hagar till de sju hästarna.

Okej, jag ska under förmiddagen tömma diskmaskinen och köra några maskiner tvätt, jag funderar faktiskt på att försöka torka den utomhus idag, det är ju kallt nu men det ser ut att bli både soligt och varmt lite längre fram under dagen. Jag ska också sätta mig i den vindskyddade solaltanen och läsa några nummer av Illustrerad Vetenskap.

En hjältemodig kväll

 2009-03-19  Dagbok, Lokal politik
 För två år sedan  För tre år sedan 
 I går fick jag så mycket berörm av så många vänner att jag nästan känner mig som en hjälte. På Min Facebook skrev t ex kommunalrådet Ulf Bingsgård: "Du har all anledning att vara nöjd. Du skötte uppdraget perfekt med bra handlag och kloka klubbsving." (och golf spelar jag inte så det är inte det han menar). Kommunfullmäktiges ordförande Inger Hansson instämde i lovorden liksom många andra. Det började med att moderaternas chefsombudsman Mikael Larsson på kansliet i Malmö ringde en kvart innan vårt årsmöte skulle starta i går kväll och anmälde förhinder. Styrelsen hade bett honom ta hand om den grannlaga uppgiften att vara mötesordförande för att på rätt sätt kunna ta hand om eventuella svåra frågor. Ingen var beredd att hoppa in och vad gjorde jag då om inte erbjöd mig. Jag ångrade mig efteråt men då var det för sent. Snabbt och pedagogiskt satte valberedningens ordförande Börje Zinn in mig i nomineringssnåret med alla nyval och omval. Börje var till stor hjälp under hela mötet och tillsammans förde vi det i säker hamn, allt enligt regler och stadgar. Till stor hjälp var också ett drygt trettiotal mötesdeltagare som fattade alla beslut med rungande acklamation. Så nu har Trelleborgsmoderaterna fått en delvis ny styrelse och jag har fått en (positiv) läxa för livet. Se bild 1 där nyvalde ordföranden Ulf Bingsgård avtackar avgående ordföranden Christina Birger och bild 2 på halva den nyvalda styrelsen - Ulf Bingsgård, Ina Liljeberg, Bertil Tomelius, Tina Ersson och Göran Gärtner.

Nya framgångar för Fredrik

 2009-03-18   Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För två år sedan  
Tisdagskvällens partiledardebatt i ”Rakt på med K-G Bergström” visade tydligt skillnaden i ideologi och strategi mellan moderater och socialdemokrater. Fredrik Reinfeldt värnar om statsfinanserna som är detsamma som skattebetalarnas pengar medan Mona Sahlin vill att staten ska betala ut bidrag till enskilda personer såväl som till företag och andra organisationer även om det innebär att staten måste låna upp pengar för detta ändamål. Mona var mycket tydlig, det är fel att sänka skatter, skatter ska tas ut högt och sedan ska staten bestämma vilka som ska ha bidrag. Det var därför mycket riktigt att Fredrik Reinfeldt vann debatten. Det anser också två tredjedelar av de som svarat på frågan: "Vem var bäst i debatten?" på Aftonbladets hemsida.
Det är också fullt förståeligt att 52 % av väljarna har mycket stort eller stort förtroende för Fredrik Reinfeldt enligt Synovates aktuella undersökning för DNs räkning. Siffran för Mona Sahlin är 30 % och hon ligger också efter Maud Olofsson. Se siffrorna för samtliga partiledare här.
Före debatten kunde man på webben läsa om hur Mona Sahlin av kommunikationsexperter råddes att lägga av den halsduk hon burit virad runt halsen under flera offentliga framträdanden. Hon lydde rådgivarna. Under debatten avslöjades varför hon borde ha behållit halsduken på och dolt sin av nervositet rödstrimmiga hals. Den röda färgen fördjupades alltmer under debattens gång. "Jag känner mig stark som partiledare", säger Mona Sahlin efter debatten. Ha, ha!

Snart är vi (åter?) på månen

 2009-03-17    Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Inom ramen för Apolloprogrammet genomfördes den första bemannade landningen på månen den 20 juli 1969. Det ska bli intressant att se med vilken glans och glamour denna enorma prestations 40-årsdag kommer att firas den 20 juli i år.
Det finns ett antal konspirationsteorier vars budskap är att Apolloprogrammet aldrig ledde till några månlandningar, och att filmerna och stillbilderna från samtliga Apollofärder är tagna på jorden. Flera kritiker tror att USA ordnade en stor bluff enbart i propagandasyfte då USA egentligen låg efter Sovjetunionen som både hade varit före med att skicka upp en farkost i rymden och hade skickat upp världens första bemannade rymdfarkost. USA skulle då ha hamnat i ett underläge och skulle därför ha skapat en stor bluff om en månfärd för att inte ligga i underläge i jämförelse med Sovjet. Läs en sammanfattning av argumenten här.
Men snart ska vi få veta sanningen. En lång rad sonder från USA, Europa, Japan, Kina och Indien ska förbereda människans återvändande till månen. Avsikten är att hitta ett lämpligt ställe att placera en månbas på. Redan i februari 2009 skulle enligt en artikel i Illustrerad Vetenskap nr 2 2009 sidorna 34-47, USA ha skjutit upp Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). Den ska ta bilder med en upplösning på mindre än en meter. Den ska därför kunna upptäcka var det finns stora stenar på månens yta som kan försvåra en landning. Den kommer också att visa de gamla Apollorymdskeppen på månen.

Nu läser jag att uppskjutningen av Lunar Reconnaissance Orbiter uppskjutits till tidigast den 20 maj i år.Wikipedia (eng) som hänvisar till NASA's Shuttle and Rocket Missions, Så vad vet man egentligen. Jag har skrivit en blogg "Skickligt Hollywood i det kalla krigets tjänst" för några år sedan i ämnet då det avslöjats att 700 lådor med inspelat material från Apollo saknas, bland annat filmen med Neil Armstrongs historiska månpromenad den 20 juli 1969.

Moderaternas strålande framgångar

 2009-03-15   Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
I Svenska Dagbladets nätupplaga kan man i dag svara på frågan: "Skulle du rösta på M om det var val nu?" Det finns tre alternativ att välja mellan: Ja, utan att tveka, Verkligen inte, Kanske. 60 % svarar ja, 28 % nej. Otroligt snyggt resultat. DNs undersökning går i samma riktning. "Kommer du rösta på M i riksdagsvalet 2010?". 49 % svarar ja, 42 % svarar Nej och 9 % svarar Kanske. Ännu tydligare är opinionen i Aftonbladet. På frågan "Vilka tror du vinner nästa val?" svarar 69 % Alliansen och 31 % Socialdemokraterna!
Orsaken till det goda resultatet är väl närmast självklart. Moderaterna har visat sin stora kompetens att hantera konjunkturförändringarna medan socialdemokraterna visat sin inkompetens när det gäller att skapa och hantera en rödgrön allians. I dag gäller "moderat så klart" för allt fler.
I SvD/Sifo:s väljarbarometer för mars månad får Moderaterna 31,1 procent. På ett halvår ser partiet ut att ha ökat med över 10 procentenheter.
Men om Moderaterna vinner ökat stöd, så innebär det inte att övriga allianspartier klarar sig lika bra. Folkpartiet backar. Partiets nedgång med 2,1 procentenheter till 6,3 procent är statistiskt säker. Även Kristdemokraterna ser ut att förlora sympatier. Partiet hamnar under 4-procentsspärren.
Men trots att det bara är Centerpartiet som vid sidan av Moderaterna håller ställningarna bland de borgerliga krymper gapet mellan blocken. I februari var det 7,1 procentenheter. Nu är det nere i 3,3 procentenheter. Mer än halva oppositionens försprång är uppätet på en månad. Strålande tider!

Ryssland tar för sig i nära utlandet

 2009-03-14  Nyheter & Politik, internationell
 För två år sedan För tre år sedan 
Den ekonomiska krisen hjälper Ryssland att öka sitt inflytande i närområdet, eller nära utlandet, som ryssarna själva föredrar att säga. För första gången på en hel generation ökar Rysslands inflytande i regionen även om väst gör vad det kan för att mota Ryssland. President Medvedev berättar om planer på att återupprätta Oberoende Staters samvälde (OSS).
Den ryska ekonomin beräknas krympa med två procent i år men den är ändå i mycket bättre form än många östeuropeiska ekonomiers. Prognoser för Ukraina pekar till exempel på tio procents nedgång. Moskva agerar för att för att utnyttja denna fördel genom att erbjuda pengar och krediter till de före detta allierade i nära utlandet. Taktiken börjar bära frukt. Förra månaden undertecknade Vitrysslands president Lukasjenko ett avtal som tillåter Ryssland att stationera ett robotförsvarssystem i hans land i utbyte mot två miljarder dollar från Kreml. Kirgisien erbjöds två miljarder dollar i lån och krävde sedan att USA utrymmer en flygplats i landet som varit viktig för kriget i Afghanistan.
Lukasjenko gränslar staketet mellan EU och Ryssland tydligare än någon annan. Men ryska pengar och ryskt vapenskrammel talar kanske högre än EUs diplomati på sikt. Den vitryska ekonomin är mycket beroende av billig, rysk gas och landet har en skuld till Ryssland på drygt 15 miljarder dollar.
Ukraina är speciellt utsatt. Landet motsätter sig hittills lovsången från Moskva men katastrofen kommer allt närmare. Dess nationella gasmonopol har allt svårare att betala räkningarna från den ryska energijätten Gazprom. Bild på de båda presidenterna Medvedev och Lukasjenko.

Läs artikeln "Pulled From All Sides" i Newsweek, eller här.

Om Thomas Nydahls konsekventa hållningslöshet

 2009-03-12  Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Jag läste med glädje Christer Enanders recension av Thomas Nydahls bok: Kön, Klass och Kultur. Rubriken var ”En intellektuell aladåb utan ryggrad” och Enander menade att Nydahl som har hyllat både Stalin och den albanska diktaturens förskräcklige ledare Enver Hoxha, har gett hållningslösheten och ryggradslösheten ett ansikte genom att följsamt ta efter tidsandan och utropa varje ny vindriktning till den stora och enda sanningen. Detta läste jag i Trelleborgs Allehanda i juni 2005 (läs min blogg här) och idag över tre och ett halvt år senare är det dags igen. Nu handlar det om Thomas Nydahls nyutkomna bok "Alla de andra som också skrev" som Enander menar präglas av författarens "konsekventa hållningslöshet" för att inte säga hans "brist på intellektuell hederlighet".
Enander har svårt att tro på Thomas Nordahls "bekännelser", och känna sig berörd av hans själsliga våndor och långa nätter av hemsökelser och plågsam oro, sett mot bakgrund av de hyllningsdikter han har skrivit till komunistiska diktaorer, senast om Libyens diktator Muammar Khadaffi.
En sak är klar, det är en betydligt större njutning att läsa Enanders recension av Thomas Nydahl än att läsa Nydahls eget skrivande.

Crister Enander skriver ofte i Tidningen Kulturen.
Thomas Nydahls blogg.
Här finns recensionen, "Nydahl skymmer sina egna texter".
Annars kan du läsa den här.

Tack Pia Kinhult

 2009-03-11  Politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Som kom till Vattentornet i går kväll för att informera om EU-valet. Pia uppmanade oss att använda röstningsstatistiken för att hitta de moderattäta områdena i Trelleborg. Där ska vi selektivt sätta in stöten för att få moderata väljare från 2006 att åter gå till valurnorna och lägga sin röst. Ett bra argument för att lämna soffan och gå och rösta även i EU-valet är att ett bra EU-val är den bästa förutsättningen för ett bra riksdagsval (och kommunalval) 2010 så att vi kan behålla och öka våra mandat både i riksdagen och i Trelleborg. Kampanjen i EU-valet får gärna innehålla ny taktik och nya metoder som sedan kan utvärderas för att eventuellt också användas 2010.
Pia Kinhult visade åter sin förmåga att skapa energi och entusiasm hos åhörarna. Många var de som gärna kommer att ge henne ett hjälpande kryss i rutan på valsedeln. Många frågor som ställdes av de välinitierade mötesdeltagarna gav grund för livlig och meningsfull diskussion.
Moderaterna kommer att ha medvind i valet av att Fredrik Reinfeldt träder in som ordförande för hela EU (en halv miljard invånare) några dagar efter valet.

     
 Bertil Tomelius och Claes Jönsson  Gunnar Grafström lyssnar på Inga Berggren Bertil Tomelius avtackar Pia Kinhult
efter ett lyckat EU-möte.
     
 Bengts Gunnarsson och Staffan Cederö  Pia Kinhult i samspråk med Sven Hansson Partiets valledare Göran Gärtner, tillsammans med
Susana Apostel och Britt Fryklund

Något som liknar våren

 2009-03-09  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 

Våren har länge dröjt på Söderslätt, även om några dagar varit soliga så långt. Men i dag sken faktiskt solen flera timmar i sträck och vinden var inte lika bitande kall som tidigare. Men lågtrycket ligger kvar och plusgraderna är få och när jag gjorde en cykeltur under eftermiddagen så kom det några regtnstänkt. Hittills i år har jag bara fått ihop knappt 130 km. För ett år desan låg snön vit på marken. Se blogg från den 5 mars och vi fick en vit påsk i fjol den 20 mars. För två år sedan kom våren ordentligt den 13 mars, då bodde vi fortfarande i Anderslöv. Se blogg.
Bilder på tidiga vårblommor och det åtta månader gamla fölet Minton med bäste kompisen Piraten.

       

Fler poliser och strängare lagar ska stoppa de kriminella ungdomsgängen

 2009-03-08  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  
I Danmark är justitieministern och regeringen trötta på de kriminella gängen i Köpenhamn. "Under inga omständigheter accepterar vi gängkriminalitet", säger den danske justitieministern Brian Mikkelsen som tillhör Konservative. Han menar att situationen är ohållbar och oacceptabel och att det krävs extraordinära åtgärder. Därför kommer regeringen nu med ett förslag till lagändringar som ska expressbehandlas i Folketinget. Jag tror på strängare straff, säger Mikkelsen. Gängmedlemmar som är utländska medborgare ska utvisas. Samma brott som begås av någon tillhörande en kriminell grupp ska rendera dubbelt så strängt straff. Dråp ska ge livstids fängelse, grovt våld tre års fängelse. Den som påtraffäs med ett laddat vapen döms till ett års fängelse, vid upprepade tillfällen sex år. De som förhindrar räddningspersonalens arbete, brandkår, ambulans och liknande ska dömas till tredubbla straff. Regeringen ger också extra pengar till fler poliser. Läs mer i Sydsvenskan torsdagen den 5 mars.
Heder åt en regering som vågar sätta ner foten och visa att den inte tillåter en sådan kriminell utveckling. När får vi samma lagförändringar i Sverige? Men då krävs det fler fängelser för att hålla alla inlåsta. Såvida inte en stor del kan utvisas direkt. Merparten av gängmedlemmarna i Danmark har utländskt ursprung,. Det är unga män mellan 15 och 30 år som tidigt påbörjade sina kriminella banor. Sammanlagt bedöms mellan 500–1 000 unga män vara engagerade i konflikten i Köpenhamn.
Andra artiklar: Här är gängen aktiva. Frågor och svar om gängkrigen.

Andra chansen i Norrköping

 2009-03-07  Film &TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Duell 1 (bild)
Scotts möter Sarah Dawn Finer. Scotts gör en riktigt bra "Jag tror på oss" . Men "naturligtvis" vinner den långsamma balladen "Moving On".

Duell 2 (bild) Lili&Susie möter BWO "Show me Heaven" mot "You're not alone". En ofattbar överraskning. Lili&Susie vinner!

Duell 3 (bild) Amy Diamond möter Star Pilots. "It's My Life" mot "Higher" som vi hörde i Malmö. Äntligen går mitt tips in, Stjärnpiloterna vinner. Otroligt!

Duell 4 (bild) Rigo & The Topaz Sound fet Red Fox möter Caroline af Ugglas. "I got you" mot "Snälla, snälla". Här måste väl ändå de latinamerikanska rytmerna vara populärare än Ugglans kvinnoballad. Mångfald mot svenskt politiskt korrekt. Och "naturligtvis" triumferar det korrekta. Sanslöst men så är det.

Semifinal 1 Sarah Dawn Finer slår Lili&Susie och går till finalen i Globen. Hade någon väntat sig något annat?
Semifinal 2 Caroline af Ugglas slår Star Pilots och går till finalen i Globen. Ska vi skicka "Snälla, snälla" till Moskva?
Och Internationella juryn ger finalplats nummer elva till Sofia Berntsson (bild) som sjöng Allá på grekiska. Vilket betyder att Amy Diamond inte tog sig till finalen.
Ingen bra kväll i Norrköping för mina favoriter Scotts och BWO.

Mina favoriter får det att låta

 2009-03-06  Film &TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Jag slår på TV1 strax efter halv nio och vad ser jag? Jo, Olle Jönsson, Sveriges främste dansbandssångare, som med en stor inlevelse och känsla (bild) sjunger sin största hit, "Jag minns den ljuva tiden" i veckans avsnitt av "Så ska det låta". Den låten hade rekordet i många år på Svensktoppen. Och inte nog med detta. Där är också min stora favorit när det gäller countrysång, den evigt vackra och charmiga Ängelholmstjejen Jill Johnsson. Hon är Sveriges självklara countrydrottning. Jag hade turen att få vara med vid hennes genombrott när hon vann Melodifestivalen i Malmö 1998 med "Kärleken är". Och inte nog med detta. Där var också min senaste älskling i schlagervärlden, Frida Muranius. Hon gjorde Timbuktus "Alla vill till himlen men ingen vill dö" med stor bravur i kväll. Förra året medverkade hon i Melodifestivalen, tillsammans med rapparen Headline, och tog sig direkt till finalen med låten "Upp o hoppa". Se tidigare bloggar om Frida Muranius. Skånska Frida i finalen och Frida – megastjärnan med fötterna i den skånska myllan

Ulf Durlings senaste

 2009-03-05  Böcker, deckare
 För ett år sedan  För tre år sedan

Till min stora överraskning har Ulf Durling kommit med ännu en bok, som heter "Den svagaste länken". Titeln syftar på den psykiskt svagaste personen, Kjell Nilsson, i ett macho mansgång på sex personer. Ulf Durling började skriva en sorts kriminalromaner redan 1971 och jag måste säga att de tidigare böckerna som "Gammal ost" och "Hemsökelsen" var bättre än de han skrivit efter sekelskiftet, t ex "Domaredans" och "Vägs ände". Men just "Den svagaste länken" påminner om hans tidiga pusseldeckare och är därför värd att läsa.

Boken handlar om den pesnionerade prästen Sven Eliasson som främst sysslar med kriminallitterära intressen. Han är ungkarl. Hans ledstjärna och själsfrände är Stagnelius. Han är också mycket förtjust i böcker av Sam Ingman. Han är svag för förskönande omskrivningar och kryddar sina texter med många bibelcitat.
Ungdomsgänget Six Pistols, Max Werner, Kjell Nilsson, Mårten Alm, Danne Vidarsson, Gustaf Lidelius och Jens Molin, och Charlotte tillhörande den övre medelklassen ska fira Mårten Alms svensexa. Han ska gifta sig med Titti Åkervall som redan är tydligt gravid. De är så slarviga när de ska enleverera Mårten att han kvävs eller dör av hjärtslag i den sopsäck han stoppats i.
Kjell Nilsson - den svagaste länken - tar så illa vid sig att han senare begår självmord. Sven Eliasson har hand om jordfästningen av Kjell Nilsson och lägger märke till ungdomarna som gör ett mycket skuldmedvetet intryck. Har tar som sin uppgift att reda ut bakgrunden till självmordet.
Sven Eliasson är mycket godtrogen och klarar livhanken bara tack vare sin särbo Gunilla som också lyckas bryta hjans starka skamkänslor gentemot sina föräldrar särskilt fadern
Läs gärna "storyn" eller hela mitt referat av boken.

Här kan du läsa ett kapitel av boken.

Så här beskriver Bengt Källén, BTJ, boken: "Boken är något av en pastisch av forna tiders deckare – med ett instucket försvar för genren – och är i allra högsta grad läsvärd och underhållande. Skildringen av huvudpersonen är superb och lokalfärgen främst från Kungsholmen utmärkt. Berättelsen ges i jagform och i en ytterst passande språkdräkt."

Recension i Dast Magazine.

Flykten från Sydafrika

 2009-03-04  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Ingen är förvånad över att tio- eller hundratusentals zimbabwier har utvandrar från sitt land de senaste åren eller att nästan alla vita zimbabwier har flytt. Mer överraskande är att grannlandet Sydafrika, som är Afrikas rikaste och mest utvecklade land också har drabbats av hjärnflykt - om än i mindre skala. Många vita sydafrikaner lämnar landet i en takt som om de flydde från "utbredd ohälsa, enorma naturkatastrofer eller allvarlig inbördeskonflikt". 800000 av totalt fyra miljoner vita sydafrikaner har lämnat landet sedan 1995. En orsak till detta är naturligtvis det "positiva" särbehandlingsprogrammet som ger svarta förtur till välbetalda jobb. Men även svarta, färgade (som man kallar personer av blandras) och indier ger sig av. Det är ont om ekonomer, ingenjörer, läkare och sjuksköterskor. Den stora majoriteten sydafrikanska emigranter tillhör(de) landets mest begåvade och välutbildade medborgare.
Den främsta motorn bakom utvandringen är rädslan för kriminalitet, särskilt mord och våldtäkt, där frekvensen kan jämföras med länder som Sierra Leone och Afghanistan. En annan orsak är den politiska krisen i Sydafrika. Många partier strider om makten och landets förmodade nästa president, Jacob Zuma, misstänks i en rad olika korruptionsfall.
Ett annat problem är det växande antalet väpnade attacker mot Sydafrikas vita jordbrukare. Precis som i Zimbabwe verkar dessa ha rasistiska motiv. Det var denna typ av verksamhet som var inledningen till den totala katastrof som Zimbabwe idag befinner sig i. Är Sydafrika på samma väg?

Originalartikel i Newsweek, eller läs mer här. Översatt i Tempus nr 9 2009, s. 29-31.

Andra bloggar om Sydafrika:
2008-08-22  Helen Zille, ny president i Sydafrika?
2008-05-28  Sydafrikansk främlingsfientlighet.
Tidigare bloggar om Sydafrika, Låt alla arrestera alla, Sydafrika värre än Afghanistan, Biståndspolitiken leder till en ny kolonialisering av Afrika och Det svarta Afrikas rasism.

Noomi Rapace är Lisbert Salander

 2009-03-03  Film &TV & Media
 För två år sedan   
"Män som hatar kvinnor" är en mycket bra film som tog min uppmärksamhet helt i anspråk. Jag fångades helt av den i två och en halv timme. Och det trots att jag läst boken med samma namn av Stieg Larsson. Det kändes tvärtom som att det var en fördel att ha läst boken. Läs min blogg i oktober 2006: "Da Vanger-koden, en svensk industriklans morbida hemligheter". Att känna till Lisbeth Salanders bakgrund och därför bättre förstå hennes beteende och svårigheter att ge gensvar åt män som beundrar och tycker om henne. För det är ju i grunden en kärleksfilm, den handlar om Lisbeth Salanders kärlek till Mikael Blomkvist, en kärlek som hon aldrig lärt sig hur hon ska uttrycka utan bara lärt sig att frukta. Hon avslöjar sig i svaret på sin mors fråga om hon har en man: "ja, det finns en" mumlar hon blygt i slutscenerna. Och hon hackar sig in i Mikael Blomkvist dator och när hon där finner ett svårlöst problem så löser hon det och skickar lösningen till honom. Hon vill så gärna ha kontakt med honom att hon på det sättet sätter sin hemliga identitet som hackare på spel.
Lisbeth Salander är Mikael Blomkvist skyddsängel. Det är så de världsliga, dvs de verkliga änglarna, ser ut, mörkhåriga, tatuerade och helt hänsynslösa när det handlar om att skydda sina "objekt".
Noomi Rapace gör rollen som Lisbeth Salander så bra som det bara är möjligt. Det är en "Oscars-prestation". Nu vet alla som sett filmen hur Lisbeth Salander ser ut. Men Michael Nykvist gör också rollen som "Kalle jävla Blomkvist" som är Lisbeth Salanders smeknamn, på journalisten Mikael Blomkvist, utomordentligt bra.

Journalisten Mikael Blomkvist har blivit dömd för förtal och vill undslippa uppmärksamheten i Stockholm. Av industrimagnaten Henrik Vanger får han i uppdrag att skriva familjen Vangers släktkrönika, men egentligen vill Vanger att han ska titta närmare på dennes brorsdotter Harriets märkliga försvinnande sommaren 1966. Blomkvist får hjälp av den unga datahackern Lisbeth Salander. I sitt grävande i familjen Vangers förflutna snubblar de över en mörkare och blodigare historia än vad de kunnat föreställa sig. Man får också se kortare avsnitt om händelser som format Lisbeth Salanders liv. Vill du veta mer så läs boken "Flickan som lekte med elden" i väntan på DVD filmen till julen. Läs min blogg: En blodig familjevendetta i högt tempo.

Filmen baserar sig på Stieg Larssons roman med samma namn. Filmen hade svensk biopremiär den 27 februari 2009. Filmen kommer på DVD lagom till julen 2009 tillsammans med Flickan som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes
Verklighetens Lisbeth Salander var Stieg Larssons brosdotter Therese.
Visst var Maria Larsson eviga ögonblick som jag såg för en månad sedan en fantastiskt bra film men "Män som hatar kvinnor är bättre". Den får 10 plus.

Andra duktiga skådespelare: Lena Endre - Erika Berger, Sven-Bertil Taube - Henrik Vanger, Marika Lagercrantz - Cecilia Vanger, Peter Haber - Martin Vanger, Peter Andersson - Nils Bjurman, Ingvar Hirdwall - Dirch Frode.

Recensioner:
Jeanette Gentele i SvD: Träffar mitt i prick.
Helena Lindblad i DN: Sanslöst säker Salander.

Bio.nu.    Moviezine.   Bioguiden.   IMDB.   

Sista deltävlingen i Malmö Arena

 2009-03-02  Film &TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Äntligen har turen kommit till Malmö. Melodifestivalens fjärde kvalificeringsomgång går i Malmö Arena så att jag själv får tillfälle att vara med. Min dotter Lina skaffade biljetter dit redan för flra månader sedan. Se också min rapport från Malmö Arena.
De tre inslagen som åkte ut i första röstningsomgången var:
8. Susanne Alfvengren (bild) med Du är älskad där du går, jag hade svårt att förstå varför den var med, kanske för att ge artisten en möjlighet att visa att hon fortfarande finns.
7. Maria Haukaas Storeng  MLP & Anna Sahlene (bild) (Gyllene Skor) med Killing me tenderly, konstigt att ingen gillade dem.
6. Next 3 (bild) med Esta noche, en häftig och enkel melodi framförd med stor energi, den hade jag röstat på.
I nästa röstomgång åkte tyvärr Theorleifs (bild) ut, Sveriges bäst dansband och min storfavorit. De framförde Sweet kissin´in the moonlight, Hemsida.
Direkt till finalen i Globen gick Agnes Carlsson (bild) med Love, love, love, det var hon absolut värd, Hemsida. Det gjorde också operasångerskan Malena Ernman (bild) med La voix, hon är mycket duktig men inget jag vill lyssna på.
Och en andra chans fick Sarah Dawn Finer (bild) med Moving on, Hemsida, hon har aldrig varit min idol. Jag gillade betydligt bättre Star Pilots (bild) med HigherHemsida. Sarah Dawn Finer blev den internationella juryns favorit.

Melodifestivalen Live

 2009-03-01  Dagbok, Musik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
I går kväll var jag för första gången på den nybyggda Malmö Arena, Percy Nilssons testamente. Det är en mycket imponerande byggnad, gjord för att tillfredsställa besökarnas behov av grundservice. Till exempel av att äta och dricka (alla kategorier) och därefter besöka toaletten. Där fanns enormt med toaletter och alla tip-top välstädade kvällen igenom.
Att vara med om en av Melodifestivalens deltävlingar, den fjärde i år, in the real life är annorlunda på många sätt än att se den på TV. Programmet började redan klockan sju, en timme innan TV-sändningen. Då satte ett förband i gång, Larz Gröningz (bild), Tessan Löf, Lars Säfsund, Joanna Eriksson och Jimmy Källqvist tror jag de hette, och de blev allt bättre ju mer stämningen hos publiken steg.
Vi ficr se uppvärmingsprogramledaren Anna Mourou, med sitt stora hår, på plats, fast henne fick jag tillräckligt av när hon satt i TV i juryn under långköraren Dansbandskampen.
Man fick se dansbandsvärldens mest populära band in live, jag menar naturligtvis Thorleifs, som tyvärr inte räckte till mer än en femteplats. Man fick höra den sympatiske Christer Björkman sjunga "I morgon är en annan dag". Här kan du se och höra hur han vann melodifestivalen 1992.  Eller klicka här. Man fick se hur Petra Mede en halv timme kvar till sändning klädd i tossor och morgonrock, ändå klart visar skillnaden mellan professionell artist och en uppklädd amatör (AM). En annan professionell artist var studiomannen Henrik som vet hur man får en publik med sig att klappa, ropa, tjuta och göra vågen om och om igen.
En trevlig kväll men lite lång med det omständiga röstandet. Vi var där från halv sju till kvart i tio.
Bilder på mig själv, mina döttrar Nilla och Lina, den gungande publiken och Gröningz.
Om Förbandet Gröningz.
Ljuscrewets rapport med en massa bilder från kvällen.