Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Mars 2010

Bertil Tomelius
Startsida

Fetma på gott och ont

 2010-03-31 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan
Det är aldrig bra att vara fet då det sliter på hjärta lungor och leder, men för de feta visar flera nya forskningsresultat på både goda och dåliga nyheter. Den dåliga är att det är väldigt svårt att gå ned i vikt och att det dessutom på längre sikt kan rubba kroppens balans och medföra hälsorisker.
Den goda är att vi har både nyttiga och skadliga fettceller i kroppen, och att det gäller att bevara det rätta förhållandet mellan dem. Medan det farliga fettet kan leda till såväl diabetes och hjärt-kärlsjukdomar som cancer, så finns det också fett som är viktigt för kroppens funktioner.
Fettets placering är väldigt viktig. Det ofarliga fettet är det "synliga" det som ligger runt magen och höfterna, det subkutana fettet. Det farliga är det som sitter runt de inre organen, bland annat levern.
Våra gener kan ha betydelse för om vi har lätt för att gå upp i vikt. Under 2009 visade två enorma genetiska studier av sammanlagt över 100 000 européer och amerikaner att den så kallade FTO-genen på kromosom 16 verkar spela en avgörande roll. Personer med en viss mutation i denna gen äter i genomsnitt 200 kalorier för mycket varje dag. De känner sig inte mätta i tid utan fortsätter att äta.
Läs mer här Fett vän eller fiende? i Illustrerad Vetenskap nr 2 2010 s. 56-61.

Registrerade användare kan fritt hämta artiklarna i arkivet, och det är gratis att registrera sig som användare på Illustrerad Vetenskap. Om du sedan är inloggad kan du läsa hela artikeln i pdf-format här.

Tre sekunder

 2010-03-30   Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
"Tre sekunder" är en bok av författarparet Anders Roslund och Börje Hellström. Det är deras senaste bok. Den kom ut förra året. De har skrivit fyra böcker tillsammans tidigare med start 2004 med "Odjuret". Jag lånade boken på biblioteket därför att den utsetts till bästa svenska kriminalroman 2009 av Deckarakademin.
När jag förra året följde Deckarakademins rekommendationer blev resultatet bättre. De ledde mig in på Johan Theorins böcker om Öland, särskilt hans mästerverk "Skumtimmen" och Andrea Maria Schenkels från tyska översatta kriminalromaner. Två mycket läsvärda böcker, Mordbyn och Bunker.
"Tre sekunder" däremot inbjuder inte till vidare läsning. Det är en misslyckad blandning av Stieg Larssons Millennium trilogi och kriminologiprofessor Leif G W Persson böcker.
Boken är för lång, 600 sidor, detaljrik och ger ingen trovärdig bild av korruptionen inom rättsväsendet.
Alldeles för mycket detaljer. Målet med boken måste ha varit att producera så många sidor som möjligt. Kvittar vad det står på dem. Allt beskrivs lika ingående med så många ord som möjligt …
Alla gator Piet Hoffman kör på i Stockholm, vilka gatukorsningar han måste vänta vid, barnens feberkurvor, förhållandet till hustrun Zofia, vädret, naturen, etc etc. Och i alla dessa ord saknas kriminalromanens viktigaste ingrediens, nämligen spänningen. Ingenting alls av den varan.
Jag skulle vilja träffa den person som läst boken, alla sidor, från pärm till pärm.
Om jag fått välja hade jag röstat för en annan av de fem nominerade böckerna: Maskarna på Carmine Street av Håkan Nesser.
Recension i DN.

Michelle Obamas mål är ett friskare folk

 2010-03-29 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
USAs första dam, Michelle Obama, driver en kampanj för bättre matvanor och sundare livsstil. Kampanjen är hennes uppdrag i rollen som USAs första dam skriver hon i en signerad artikel i Newsweek den 22 mars. Hon skriver om hur fetman bland barn i USA är ett mycket allvarligt problem. Det är ett hot mot barnens hälsa och landets ekonomi. När hon var barn promenerade vi till skolan, lekte utomhus i flera timmar på rasterna och efter skolan. Idag åker barnen bil till skolan, och "leker" inomhus framför datorn eller TVn. Hon lanserar därför Let's Move, en nationell kampanj för att angripa problemet med barnfetma. Alla vuxna måste hjälpa barnen att leva aktivt och hälsosamt. Föräldrar måste göra hälsosammare val för sina barn. Guvernörer och borgmästare måste bygga sundare städer och delstater och den privata sektorn saluföra hälsosammare produkter.
Artikel i Newsweek "Michelle on a Mission", eller läs den här, översatt i Tempus nr 12 2010

Sven Hanssons minnen

 2010-03-28 Lokal politik
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
I fredags var det åter dags för månadens traditionella "Moderatlunch". Den åt vi på restaurangen Två Leijon, där vi varit en gång förut. Vi åt Dagens rätt som var wienerschnitzel med stekt potatis, gurka och kapris. Till efterrätt bjöds vi på inlagda päron, fruktsallad och vispgrädde. Detta har jag knappast ätit sedan jag var barn. Riktigt smaskigt. Ett 20-tal moderata seniorer lät sig väl smaka. Mätta och glada vandrade vi i det underbara vårvädret den korta sträckan till (M)ötesplatsen på Algatan 76, där vi lyssnade till Sven Hansson som lät oss ta del av några av sina många minnen från gamla dagar. En person som betytt mycket för honom är amiral Arvid Lindman som i flera decennier var ordförande i högerns riksorganisation, Allmänna valmansförbundet. Lindman var med och skapade medborgarskolan på Gimo herrgård på trettiotalet och där lades grunden till Svens politiska skolning. Det som han inte redan fått med sina gener från föräldrarna och i sin tur lämnat vidare till sina döttrar Inger och Laila och sitt barnbarn Siri.
Sven Hansson föddes i Ö. Grevie och bodde där nästan hela sitt liv. Först på 2000-talet blev det en lägenhet i Trelleborg.

Kallt plasma får sår att läka

 2010-03-27 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan
Från fysikens värld finner kallt plasma nu vägen till sjukhusen med en helt ny, billig och smärtfri behandling. Plasmat kan på några sekunder döda farliga bakterier och virus och få blod att koagulera - utan att göra minsta skada på omkringliggande vävnader. Det är helt fantastisk vilka framsteg som både svenska och internationella forskare gör på många för många människor mycket viktiga områden.
Fysikerna har lyckats tämja det vanligtvis extremt varma plasmat till en kall version, som bokstavligt talat kan hållas i handen. En av de ledande plasmaforskarna är doktor Mounir Laroussi vid Old Dominion University i Virginia i USA. Han har uppfunnit en liten "blyertspenna" (bild), som med hjälp av ett tunt blått moln av laddade gaspartiklar kan döda farliga bakterier, virus och mikroorganismer utan att göra skada på människan.
Laroussis metod erbjuder för första gången ett plasma så hanterbart och billigt att framställa att en mängd medicinska möjligheter uppenbarar sig. Dessutom - och inte alls oväsentligt - har apparaterna blivit så små att de kan hållas i handen och är lika billiga som en vanlig dator. Laroussi och andra forskare har visat att plasmat kan döda bakterier på 10-15 sekunder. Den antibakteriella effekten beror på att plasmat är fullt av ytterst reaktiva molekyler och atomer. Man kan säga att bakterierna bombarderas av elektriska laddningar som förstör deras starka väggar. Plasmat skapar också en sur miljö, salpetersyra, som väldigt få bakterier tål och dessutom UV-strålning som effektivt förstör bakteriernas arvsmassa (DNA).

Läs resten av artikeln här: Kallt plasma får sår att läka eller i Illustrerad Vetenskap nr 1 2010.
Läs originalartikeln här: Plasma pencil sharpens up.

Mounir Laroussi demonstrates his "plasma pencil" at Old Dominion University recently. The tool emits a "plume" of plasma that can be used to kill bacteria on skin.

Glatt och blått Årsmöte

 2010-03-26 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan 
I går kväll höll Trelleborgs moderater årsmöte i den nya lokalen (M)ötesplatsen på Algatan 76. Ovanligt många medlemmar hade mött upp. De traditionella mötesförhandlingarna klarades av på rekordkort tid - och detta berodde inte enbart på att ordförandeproffset Lars-Ingvar Ljungman från Vellinge höll i klubban. Enigheten i partiet är nu större än på många år och alla är helt inriktade på att göra ett fantastiskt valarbete som ska leda till betydligt fler moderater i kommunfullmäktige. Enigheten hos partiets medlemmar manifesterades också i att den avgående styrelsen fick förtroendet att leda partiet också under 2010.
Den första grunden för att vinna valet i Trelleborg lades då vi skaffade oss en egen lokal på Algatan 76. Nästa viktiga steg var att skapa och komma överens om en valsedel med 51 namn. Där finns nu en kandidat till varje mandat i kommunfullmäktige. I går kväll bekräftades att vi är på rätt väg och med tillförsikt kan se fram emot valet i september. Till detta bidrog också att lyssna på kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, Lars-Ingvar Ljungman, som med många egna exempel kunde bevisa att det går att förändra en kommun från att vara ett rött fäste till ett blått, även om det kan ta flera mandatperioder.
Tidigare årsmöten: En hjältemodig kväll, 2009, Ny moderat ordförande i Trelleborg, 2008, och Moderat årsmöte, 2007.

Givande kvällsutflykt

 2010-03-24 Dagbok, Äspö & Söderslätt
  För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Torups slott har en lång historia av statare. Först 1945 avvecklades detta system för anställning av lantarbetare. Vi bjöds in till "Långan", ibland kallad "Käringaträtan", ett bostadshus för statarna och deras familjer.
Museichef Barbro Frankie (bild) berättade på ett humoristiskt sätt om denna intressanta - och ganska förskräckliga - epok i Sveriges historia. En del av vårt kulturarv. Hon var mycket pedagogisk och illustrerade sin beskrivning av Karl och Karlas liv mycket åskådligt med leksaksfigurer (bild).
Vi fick också lära oss hur "förstrumpning" användes som barnbegränsningsmetod.
Därefter åkte vi till Caféet på Aggarps Tunnbrödsbageri och fick oss en smaklig tunnbrödsrulle med fyllning och en öl. Vi lärde oss också mycket om hur man bakar tunnbröd på äkta norrländskt sätt och att skillnaden mellan mjukt och hårt tunnbröd är tre sekunder. Det mjuka bakas sju och det hårda tio sekunder i den 450 grader varma ugnen. Vi bjöds på en trevlig miljö och en vänlig bagare (bild).
Jag bjöds på skjuts från Anderslöv av Helge och Anna Olsson och tur var det för jag hade nog inte hittat till statarmuseet på egen hand.
Utflykten var i Vänskapsföreningen Sverige-Tysklands regi.
Statarmuseets hemsida. En artikel om statarmuseet: Här bevaras statarnas historia. Tunnbrödsgården i Aggarp.
       

Val-kickoff på Sundspärlan

 2010-03-21 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
I går tog vi oss till Sundspärlan i Helsingborg, ett tjugotal förhoppningsfulla valarbetare från Trelleborg. Vi skulle delta i Valkickoff 2010 och det i gott sällskap med nästan 600 personer från Skånes alla kommuner. Och vi blev inte besvikna. Mest minns man naturligtvis Anders Borg, Sveriges, ja, nästan hela EUs, bästa finansminister. Han är en mycket god talare, en entertainer med ett allvarligt budskap. Tre långsiktiga strategier: löna sig att arbeta, återuppbygga Sverige som kunskapsland och förbättra företagsklimatet.
Extra applåder fick han av de närvarande seniorerna vid löftet om att pensionärerna står överst på listan över vad Anders Borg vill göra.
Men där fanns mycket annat att minnas med glädje. Camilla Andersson talade sig varm för "Samtalskampanjen", ett led i Moderaternas Valstrategi 2010 som innebär att vinna väljare som tidigare röstat på socialdemokraterna.
Lars-Ingvar Ljungman, Vellingeordförande som förärade Migrationsministern Billström en "partipiska" drog ner applåder liksom Hans Wallmark som ställde frågan till Per Stenmarck om hur många medaljer Stenmarck vunnit. Detta visade sig vara inledningen till utdelningen av moderata samlingspartiets förtjänsttecken, Gösta Bohman Medaljen till europaparlamentarikern 1995-2004 med mera Per Stenmarck.
Ytterligare duktiga skåningar på styva linan var riksdagsmännen Anders Hansson och Margareta Pålsson.
Duktiga utfrågare på podiet var Håkan Fälth v. ordf i Malmö och Johanna Sjö (bild), politiskt sakkunnig hos Tobias Billström.
Och så mitt trevliga sällskap i bilen på vägen hem - och dit - Charlotte och Mona, som uppfann en valslogan "Det är häftigt att arbeta". Visst låter det bättre än arbetslinjen.
Tack för ett bra arrangemang av Skånekansliet: Mikael Larsson, Daniel Runemalm, Linda Andersson med flera.

Het kärlek får katastrofalt slut

 2010-03-19   Böcker, deckare
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
Pensionerade polischefen Jörgensson är ute och rastar sin tax när de påträffar en brutalt mördad man alldeles i anslutning till Strömstads välbesökta motionsspår.
Den som stack kniven i den mördade måste ha hyst ett stort hat till mannen och i letande efter motiv rör sig spåren tillbaka till 60-talet, då offret tjänstgjorde i en FN-bataljon stationerad i Kongo. Hände något där som polisen borde känna till? Eller finns det någon i närheten som kräver sin hämnd?
Polischef Bo Kronborg och hans gamla medarbetare vid Strömstadpolisen, Jörgensson och Gryt påbörjar omgående efterforskningar.
För kriminalinspektör Pernilla Bitén och hennes team som formellt leder utredningen innebär detta konflikter i jakten på mördaren. Hon känner sig inledningsvis lurad av sin make och chef Bo Kronborg som hellre förefaller samarbeta med de två pensionerade "gubbarna".
Hämnden är min är Gösta Unefäldts fjortonde polisroman om de populära poliserna i Strömstad. Gösta Unefäldt var 83 år när han skrev denna bok (hösten 2009). En imponerande prestation.

Här finns också noggranna beskrivningar över natur och fisketeknik. Hur man steker nyfångad fisk och hur man packar en ryggsäck inför en lång vandring. Hur man överlever när man ensam på fjället träffar på en björn med unge. De tre vännerna provar fina whiskysorter och läcker mat och lär ut hur man gör en utmärkt gravlaxsås.
Men här finns också berättelser om kärlek, dock mest olycklig sådan, som får katastrofala slut.
Läs storyn på egen risk här. Läs kompendiet här.

Blogg om förra boken Högt spel som kom 2007.        Jean Bolinder recenserar boken i DAST

Våren kommer med påskrundan

 2010-03-18 Dagbok, Äspö & Söderslätt
  För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan 
Nu vågar jag påstå att våren har kommit till Söderslätt! Det är sju grader varmt (i skuggan), vinden är måttlig och disiga mölnslöjor förmår inte dölja solen. Fler vårtecken: Jag har cyklat en runda i och runt Klagstorp för att i brevlådorna lägga ut reklamkort för Påskrundan 2010 med Öppna Sinnens samlingsutställning på Galleri Isietio. Galleriet på St. Isie 10 är öppet 2-5 april kl 11-17. Många kända konstnärer av av många handa slag och inriktningar kommer att ställa ut.
På Gränsbo har vårblommorna börjat dyka upp och till yttermervisso är det dags för Hemmesdynges hembygdsförening att ha årsmöte. Och efteråt äter vi hemmalagad ärtsoppa med plättar och jordgubbsylt.

Hårt liv förändrade förändrade våra gener

 2010-03-17 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan 
Människan "föddes" i centrala delarna av Afrika. Det är alla forskare överens om idag. Att en del av dessa för omkring 60 000 år sedan flyttade via Mellanöstern dels till övriga delar av Asien och dels till Europa är också klart. Sedan kom människan vidare till Amerika.
Dagens européer, asiater, amerikaner och indianer är genetiskt betydligt mer lika än de moderna afrikanerna, och det har länge förundrat antropologerna hur denna skillnad har uppstått. Nu finns det en hypotes om att detta kan bero på de strapatser som flyttningarna innebar. Forskare från University of Cambridge som studerat genprover från 53 olika folkslag från hela världen menar att utvandrarna två gånger upplevde så stora kriser att mycket få människor överlevde. Dagens icke-afrikaner skulle alltså härstamma från en liten grupp människor med en liten variation i generna. Man kan också uttrycka det som om människor som var bärare av många andra sorters gener efter katastroferna huvudsakligen bara fanns kvar i Afrika.

Artikel i Illustrerad Vetenskap nr 2, 2010, eller läs artikeln här: Hårt liv förändrade våra gener.

Tidigare bloggar om katastrofer i Världshistorien och genförändringar:
2007-08-15, Klimatkatastrof skapade den nya intelligenta människan som tog över hela jorden
2005-12-06, Homo sapiens nära utrotning

Petra Mede Show

 2010-03-16 Musik, FTM
För två år sedan  För fyra år sedan
TV 3 ger Mede sin egen talkshow. Det ska bli tio avsnitt - som väl redan är inspelade sedan länge(?). Första avsnittet sändes i går klockan 10 på kvällen.
Jag kommer inte att se fler avsnitt. Vad ger hon av sig själv, hon är gammal - och vill att alla ska säga emot, hon har ingen partner, hon har inga barn och skämtar med att hon har ett fadderbarn i Rhodesia. Hon kan mycket, mycket mer men i det här programmet är hon en katastrof. Och hennes "sidekicker", Andreas Lundstedt, är inte heller bra.
Hennes gäster är däremot mycket bra, hur kan hon förstöra detta? En man med stor personlighet och professionalitet som Tommy Körberg vars storhet hon försöker reducera genom att skämta om att han var med på "Fångarna på fortet", alltså Stjärnorna på slottet. Tommy är avslappad, han har självironi och humor. Petra Mede är raka motsatsen, tillgjord och hysterisk. Med i programmet är - av okänd anledning - en vinpimplande, pissnödig tant som stjäl inventarier från Körbergs hem.
Gäst är också Aleksandra Rapaport, en snäll, uppriktig och trevlig person vars judiska pappa kom från Polen som flykting från nazisterna övervåld och Marie Serneholt som man också gärna lyssnar på. Marie var med i Melodifestivalen 2009.
Programmet var så dåligt att reklamen kom som en välkommen paus. Aqvia kolsyremaskin med stil gör sig riktigt bra.
Sidan om Aleksandra Rapaport. MarieSerneholt, officiell webbplats. Maries blogg på Elle. Bild på Marie Serneholt.
I Helsingborgs Dagblad skriver Fredrik Lassen:
"Gästerna i premiäravsnittet höll hög klass men fick finna sig i att vara statister och objekt för programledarens förskrivna skämt. De inklippta småsketcherna höll ännu lägre klass där en överklassdam bröt sig in i Tommy Körbergs hem och drack upp hans vin. Inte ens studiopubliken gick med på att skratta åt det".

Friskare och längre liv med mindre mat

 2010-03-15 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Visst är det märkvärdigt. Alla är vi väl övertygade om att en självklar välfärdsingrediens är att det alltid finns tillgång på mat och att ingen ska behöva gå och lägga sig hungrig. Och så visar forskningen att det är tvärtom. Djur som står på kalorifattig kost är friskare och lever längre.
Försök visar att apor som äter få kalorier blir mindre sjuka i cancer, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes, och så lever de längre. De blir också klipskare. En kalorifattig diet bevarade mer hjärnmassa i de delar av hjärnan som har med motorik, problemlösning och så kallat arbetsminne att göra.
Artikel i Illustrerad Vetenskap, eller läs artikeln här: Fettfattig kost.

Finalen i Globen

 2010-03-14 Musik, FTM
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
När varken Sanna Nielsen eller Frida Muranius är med så röstade jag på Anna Bergendahl och Timotei. Två gånger var. Men visst har Salem Al Fakir nåt särskilt.
Bra inramning och en trevlig och underhållande show var kvällens final i Melodifestivalen i Globen. SvTs främsta underhållningsprogram för året. Ett fint startfält med en fantastisk segrare. Min favorit redan från deltävlingen i Malmö Anna Bergendahl vann med sin "This is my Life" främst tack vare de svenska rösterna. Efter juryrösterna ledde Salem Al Fakir, som blev tvåa med "Keep on Walking". De två veteranerna, Peter Jöback och Pernilla Wahlgren tog de två sista platserna.
Bild på Anna med låtskrivarna Kristian Lagerström och Bobby Ljunggren. Bild på Timotei, glada över femteplatsen.
"Jag är helt chockad", sa Anna direkt efteråt. "Jag tror att jag är den lyckligaste människan på jorden", sa 18-åringen från Nyköping, direkt efter omröstningens slut. För henne gäller nu semifinal två torsdagen den 27 maj på Fornebu Arena i Oslo och sedan - förhoppningsvis - finalen lördagen den 29 maj. Artister från 38 andra länder har hon att bekämpa.
I år röstades vinnaren fram av en jämviktad balans mellan jurygrupper och telefonröster.
Läs mer i Carolina Noréns blogg från Sveriges Radio.

Eurovision Song Contest - den officiella webbsidan     Diggiloo Thrush - allt om Eurovision genom tiderna
Melodifestivalens Hemsida på SvT      Melodifestivalen på Sveriges Radio

Mordgränd?

 2010-03-13   Böcker, deckare
 För två år sedan För tre år sedan 
Boken är spännande och underhållande men är ingen av de bättre Stig O Blomberg skrivit. Boken innehåller mysterium som man inte blir riktigt klok på. Vem är Åke Mellman, forskaren och filosofie doktorn? Är han egentligen riktigt klok? Han är mycket manipulativ och spelar ett farligt spel med människorna omkring sig, kanske för att de påminner om personer från hans barndom. Är Helena Bruwek Mellmans dotter? Vill han hämnas på hennes betydligt äldre make därför att hans egen far skilde sig och gifte sig med en yngre kvinna? Hur och med vems hjälp dör Richard Gunter på sjukhuset?
Vacker som en docka tyckte alla att Helena Bruwek var. Men varför hade hon gift sig med en så gammal man? Varför höll de sig alltid undan? Paret Bruweks uppförande hörde everkligen inte hemma i Mårdgränd i Jägaruddens radhusområde. Man beslutar sig för att bevaka det omaka paret och så börjar det hända saker. Helt andra än de man förväntat sig emellertid. Liksom i hans förra bok, "Clownen", handlar även denna om samhällets reaktion på personer som är annorlunda och bryter mot normerna. Även denna bok har ett stort persongalleri. Läs här!
I en efterskrift säger författaren Stig O Blomberg att Mårdgränd har "vissa ytliga likheter" med Mjärdgatan där han bor och att Jägarudden har likheter med "vårt, område", Fiskarhöjden. Och där hålls också en årlig kräftfest som just 1982 råkade hållas i ena garagelängan. Men människorna där är alla "mycket sympatiska personer".

En dag i Anderslöv

 2010-03-12 Dagbok
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
I dag har jag varit i Anderslöv för att klippa mig. Bor man i Äspö-Klagstorp är det Anderslöv som är centralorten, i hjärtat av Söderslätt. Det var som vanligt Anna-Lena som klippte mig. Hon bor i Skurup. Hon har klippt mig sedan jag flyttade från Malmö för sex år sedan. Hon klippte hår och skägg för bara 200 kr.
Efteråt tog jag en lång promenad, gick hundraettan västerut och passerade då UNO-X bensinstation. Nej förlåt, den är ju nedlagd och omgjord till Veterans Place. Ett tillhåll för ett motorcykelgäng som kallar sig . För ett halvår sedan lade de till märket "1%" i sitt klubbemblem - en tydlig indikation på kriminell verksamhet menar polisen. Ledaren för Veterans MC, Kenneth Clemmensen, förnekar den tolkningen.
Nu hade de byggt ett högt nätstängsel runt hela tomten. Det är över två meter högt och det krönes av tre trådar taggtråd i en höjd på en halv meter. Den ena stängselsidan gränsar till Väståkraskolan. Det ser helt bisarrt ut. Kring skolan är det helt öppet och där går oskyldiga barn. Alldeles bredvid finns en verksamhet som måste skyddas med taggtrådsstängsel. Vad är det som finns innanför detta?
Innan jag åkte tillbaka till Gränsbo kunde jag inte låta bli att göra ett besök på Gästgivaregården där jag åt på den vackra verandan (bild). Det var ju torsdag. Där serverades en riktigt god ärtsoppa av skånsk modell med skivad kokt falukorv med senap och rimmad oxbringa följdes av plättar med hallonsylt och vispgrädde och kaffe därtill. Man kunde ta om så länge man orkade. Och allt till "pensionärspris", 50 kr! Veckans meny kan man läsa på hemsidan. Läs tidigare blogg om Gästgivaregården: Bra start i ny regi på Gästis.
Länlar om Veterans MC: The Brotherhood of Veterans MC. McRazzia. 1% KLUBBAR som rockar i media.

Google Buzz tar upp kampen med Facebook

 2010-03-11 Datorer & Internet
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Har du ett mejlkonto på Googles Gmail? (Det har väl nästan alla idag!) Då har du kanske redan blivit inkopplad på Googles nya tjänst Google Buzz. Det märker du när du loggar in på ditt konto och får en fråga om du vill använda den nya tjänsten. Du kan avstå eller börja använda tjänsten direkt. Google Buzz presenterades nyligen och alla Gmail-användare håller på att kopplas in allt efterhand.

Skillnaden mot Facebook och Twitter är att man kan kommunicera när man är inloggad på sitt konto i Gmail. Dessutom, om man använder Googles andra tjänster som Dokument, Kalender, Chat osv. kan man på ett enkelt sätt överföra material till sina vänner.
Uppmärksamheten kring Google Buzz blev stor från första stund:
SvD: Google utmanar Facebook och Twitter   
IDG: Här är Google Buzz  
Ny Teknik: Google startar utmanare till Twitter och Facebook  
Officiell hemsida "Introducing Google Buzz "

Vill man som Gmail-användare inte använda Buzz och överhuvudtaget inte ens se Buzz-knappen i Gmails navigeringsmeny till vänster så kan man på ett enkelt sätt spärra hela tjänsten. Längst ner på alla sidor i Gmail finns en länk som ger alternativet "inaktivera buzz". Ändrar du dig kan du aktivera tjänsten på samma ställe.

Här finns mer att läsa om Buzz: INETMEDIA.

Utbildningsdag för Moderata kandidater

 2010-03-10 Lokal politik
 För fyra år sedan
Den 6 mars träffades ett 20-tal personer i vår nya lokal (M)ötesplatsen på Algatan 76. Syftet med dagen var att ge inblick i hur det är att vara fritidspolitiker och vilka krav som ställs på en sådan men också för att informera om valkampanjen och ha en diskussion om förslaget till Trelleborgsmoderaternas valprogram.
Ulf Bingsgård inledde med att presentera vår aktuella kandidatlista. Efter nomineringsstämman den 10 februari fanns det 30 namn på listan. Efter ett aktivt värvningsarbete finns det nu 48 namn! En blå styrkedemonstration mot de andra partierna till valet i september.
Eric Samuelsson och Mårtensson berättade om hur det är att vara förtroendevald fritidspolitiker, han med erfarenheter från Tekniska nämnden, hon från Vård- och Omsorgsnämnden.
Årets valledare Göran Gärtner informerade om valkampanjen, både den nationella strategin och förslaget till moderat program i Trelleborg. Det blev många givande diskussioner om inriktning och formulering.
Efter en god och mättande lunch på restaurangen Två Leijon som ligger ett stenkast från vår nya lokal (M)ötesplatsen dök Camilla Andersson från Skånemoderaterna upp. Hon är regionalt ansvarig för "Samtalskampanjen". Den ingår som ett led i Moderaternas Valstrategi 2010 och innebär att vi ska genomföra minst 300 000 personliga samtal med människor i Sverige. Avsikten är främst att vinna väljare som tidigare röstat på socialdemokraterna.
Grupparbetet under förmiddagen om vilka krav som kan ställas på en förtroendevald moderat kandidat ledde fram till att det alltid är viktigt att värna "varumärket" Moderaterna. En persons olämpliga uppträdande kan svärta ner hela partiet. Det gäller att vara tillgänglig för väljarna och ta den tid som behövs när någon vill fråga eller diskutera. Man ska vara ärlig och respektera andras åsikter.
På bilderna: 1. Valledare Göran Gärtner informerar, 2. Camilla Andersson, regional projektledare, 3. Brith Fryklund, Ingegerd Möller Leo, Susanna Apostel och Helny Feustel och 4. Ulf Bingsgård, KSO, Linda Nilsson, Inger Hansson, Laila Mårtensson och Mona Juhlin.

Gamla svenska långfilmer på SvT, cirkus och militärliv

 2010-03-09 Musik, FTM
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Nils Poppes sista film i Bom-serien om sju filmer heter Dum-Bom, där han skojar om idealsamhället Bomsta, visades idag som Matinéfilm på SvT 1. Svensk långfilm från 1953, det år då jag för första gången gick på bio. Det var på biografen i Löberöd, 5 km från Askeröd där jag föddes. Då såg jag Astrid Lindgrens Mästerdetektiven Blomkvist.
I stan bor Camilla och tvillingbröderna Bom: Fabian, som det alltid går bra för, och den snälle Dumbom, som alltid har otur och råkar illa ut. Camilla måste flytta från stan när hennes mor dör och Dumbom skickas bort för att uppfostras på annat håll, och hamnar så småningom som clown på cirkus. Men Camillas och Dumboms vägar korsas igen. Fabian Bom är nu borgmästare i staden Bomsta, en stad han fått att blomstra genom sin enorma förmåga för perfektionism och effektivitet. Det enda ineffektiva som finns kvar i staden nu är en gammal bondgård som drivs av Fabians barndomsvän Camilla. En dag får Bomsta besök av en kringresande cirkus och Fabian Boms okände tvillingbror Dumbom visar sig vara cirkusens populäre clown. Det blir ett kärt återseende men bröderna inser snart att de är så olika två bröder kan bli. Nils Poppe spelar båda tvillingbröderna och Inga Landgré spelar Camilla Palm, arvtagerska till bondgården Rosengård. Andra skådespelare är Hjördis Pettersson, Dagmar Ebbesen och en ung Bibi Andersson, som påstår sig ha fått sin första kyss under inspelningen av filmen.
I går såg jag påKamrater i vapenrocken. Svensk långfilm från 1938 med skådespelare som Gösta Cederlund, Fritiof Billquist, Sigge Fürst, Elof Ahrle, och Sture Lagerwall. Om den värnpliktssmitande telearbetaren Loffe och hans olycksbroder Pelle som egentligen är skådespelare men ändå tvingas in i kronans kläder.
Filmen premiärvisades 28 januari 1938 på biograf Röda Kvarn i Strängnäs.

Dum-Bom: IMDB, Teatermuseet om Nils Poppe,
Kamrater i vapenrocken: Wikipedia, IMDB.

Ett demokratiskt Irak träder fram

 2010-03-08 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan 
Någonting som liknar demokrati börjar få fotfäste i Irak. Det är för tidigt att säga att uppdraget är slutfört, men det mödosamma arbetet har åtminstone givit resultat. Något som påminner starkt om demokrati börjar anas i Irak. Det är banbrytande händelser som kan komma att representera en helt ny era i den förfärligt odemokratiska Mellanöstern. I valet den 7 mars kandiderar 16000 personer från alla landets stora religiösa och etniska grupper och partier till parlamentet. Inför detta val har hård och knivskarp debatt ersatt etniska och religlösa inbördeskrig och det har stiftats lagar om än genom kompromisser men inte via diktatoriska dekret eller påbud från amerikanska ockupanter. En form av vad general David Petraeus kallar "Irakokrati" är verkligen på väg att ersätta diktaturen. Må detta fortsätta även sedan de amerikanska soldaterna lämnat landet.
Viktigt för Iraks utveckling blir hur landet förmår dra fördel av sina enorma och till stor del outnyttjade olje- och gasreserver. Denna framtida politiska och ekonomiska utveckling kan komma att skapa oro i grannländerna, särskilt Iran och Saudiarabien. Kanske är det detta scenario som driver Iran att bli en kärnvapenmakt?
Irak blir hursomhelst ett land att räkna med i framtiden i första hand regionalt.
Artikel i Newsweek "A Democratic Iraq Is Emerging", eller läs den här, översatt i Tempus nr 9 2010

Andra Chansen i Örebro

 2010-03-06 Musik, FTM
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Mina favoriter i kväll är Neo och Alcazar. Första kvartsfinalen går mellan Pain of Salvation med Road Salt och Pernilla Wahlgren Jag vill om du vågar. Pernilla vinner och går till semifinalen.
Andra kvartsfinalen går mellan Pauline med Sucker for love mot hårdrockande Crucified Barbara med Heaven or Hell. Här vinner Crucified Barbara.
Kalle Moraeus & Orsa spelmän Underbart mot Neo med Human Frontier. Här vinner Kalle Moraeus & Orsa spelmän. En jätteöverraskning. Bedrövligt!
Alcazar Headlines tävlar mot Jessica Anderssons I did it for love. Och vem vinner om inte Jessica Andersson.
Semifinal 1, där tävlar Pernilla Wahlgren Jag vill om du vågar mot Crucified Barbara med Heaven or Hell. Segrare blir och en plats i finalen i Globen tar Pernilla Wahlgren! Bara att gratulera.
Semifinal 2, där tävlar Kalle Moraeus & Orsa spelmän med Underbart mot Jessica Anderssons I did it for love. Segrare blir och en plats i finalen i Globen tar Jessica Andersson. Så glad jag blev!

Öppna Sinnen

 2010-03-05 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan  För fyra år sedan
Jag blev medlem i samband med ett öppet medlemsmöte i juli 2009. Öppna Sinnen är ett nätverk för alla kulturarbetare och kulturvänner på Söderslätt.
I går kväll deltog jag i föreningens årsmöte i Klagstorps Församlingshem. Jag blev invald i styrelsen och om en dryg vecka ska vi ha vårt första styrelsemöte i Vuxenskolans lokaler i Trelleborg. Ska verkligen bli intressant.
Efter de traditionella årsmötesförhandlingarna åt vi en Buffétallrik som var mycket närande drack kaffe och diskuterade livligt. Det blev en trevlig kväll och jag kände mig verkligen välkommen.
Vid niotiden promenerade jag Äspövägen hem till Gränsbo i nattmörkret. Gatlyktorna är få på Söderslätt, men stjärnhimlen var vidunderlig.
Öppna Sinnens hemsida. På bild: Avgående ordförande Birgitta Godlund avtackas av Birgitta Sülau och Reinhart Teltscher.

Climate Gate

 2010-03-04 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
(Detta är mitt 1400:e blogginlägg sedan starten i juni 2005)
Det är ganska tyst om klimatförändringarna sedan flera månader tillbaka och det beror inte bara på den ovanligt kalla vintern, även om denna får många drabbade att mer frukta en ny istid än en än varmare period.
Nej det finns många andra skäl till att allt fler börja tappa sin tro på FN som "forskningsinstitut". För några veckor sedan menade ett antal forskare i den högt ansedda vetenskapstidningen Nature att hela grundkonstruktionen med en forskningspanel under FN-paraplyet är fel.
För ett år sedan tog David Gee, professor emeritus i geologi vid Uppsala universitet, tillsammans med flera hundra andra forskare avstånd från FNs klimatpanel eftersom den tog alltför stora politiska hänsyn. Allvarliga faktafel har upptäckts i panelens (IPPCs) rapport från 2007, en rapport som hittills har styrt det mesta av åtgärderna på klimatområdet över hela världen.
Det misslyckade klimatmötet i Köpenhamn visade för hela världen att någonting var fel med FN som "forskningsledare". Och nu börjar alltfler kräva att ordföranden för FNs forskningspanel IPPC, Rajendra Pachauri, ska avgå efter misstankar om ekonomiska oegentligheter vid sitt universitet i Indien.

Tidigare bloggar om klimatfrågan:
2010-01-31, Låg trovärdighet för FNs klimatpanel
2008-02-28, Skog och fjärilar på Grönland
2007-08-15, Klimatkatastrof skapade den nya intelligenta människan som tog över hela jorden
2007-05-30, Solaktivitet bakom den ökade värmen
2005-12-06, Homo sapiens nära utrotning

Clownen vållar oro och död på Vindnäset

 2010-03-03   Böcker, deckare
För ett år sedan  För tre år sedan 
Under hela 1990-talet där mina döttrar sålde jultidningar, beställde jag "Årets deckare" ur jultidningskatalogerna. Tyvärr gick Stig O Blomberg bort 1999, men innan dess hade han skrivit minst en deckare om året som Semic gett ut i serie. Alla dessa handlade om Olle Villner - från 1984 till 1999 - och de var alla trevliga att läsa. Innan dess skrev han emellertid också andra böcker bland andra "Clownen", 1980 och "Mårdgränd," 1983.
Clownen utspelar sig på Vindnäset, en holme som har ca 800 invånare varav de flesta är högutbildade och har gott ställt. En guldkust! Plötsligt sprider en clown skräck bland de boende som rill en början vill lösa problemen själva utan att dra in utomstående men när det till slut en person dör måste polisen kopplas in. Kent Alm, är med redan här, som ung polisinspektör men det är kommissarie Fredman som till sist lyckas avsköja Clownens identitet.
Det burgna "överklassghettot" Vindnäset var - åtminstone på ytan - idel penningklirrande harmoni, och när clownen först dök upp kunde ingen ana att det som mest verkat som ett barnsligt upptåg snart skulle övergå i en mardröm. Den egendomliga figuren med det kritvita ansiktet och den groteska kostymen dök upp och försvann, spårlöst som ett hjärnspöke, och spred förvirring som mycket fort övergick i isande skräck.
Jag har haft denna bok länge men inte "trott" på den. Nu upptäcker jag att det är en av Blombergs bästa deckare. Boken har ett mycket stort persongalleri. Läs här!
Läs storyn på egen risk här. Läs kompendiet här.

Allt fler kvinnor i arbetskraften - en social revolution med okända konsekvenser

 2010-03-02 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
I hela den rika världen arbetar fler kvinnor än någonsin förut utanför hemmet. Den kanske främsta orsaken till detta är det ökande behovet av arbetskraft. Kapitalet växer allt snabbare ju fler som lönearbetar. Teknikens utveckling har minskat betydelsen av skillnad i muskelmassa mellan könen. När råstyrka var viktigare än hjärna hade männen en medfödd fördel. Men den viktigaste uppfinningen var p-pillret.
Kvinnors ekonomiska frigörelse i hela den rika världen är en av det senaste halvseklets märkligaste revolutioner. Miljontals människor som en gång var beroende av män har tagit kontrollen över sina egna ekonomiska öden. Det anmärkningsvärda är att denna dramatiska sociala omvälvning har orsakat så lite friktion trots att det finns många negativa aspekter. Revolutionen har fört med sig många nya problem i sitt kölvatten.
Många barn har fått betala priset för uppkomsten av tvålönehushållen. Många kvinnor - och också män - känner att de har fastnat i en allt mer krävande härva av åtaganden och plikter. Kvinnornas växande ambitioner har inte infriats. De flesta har hamnat i låglöneyrken inom servicesektorn ofta anställda av kommunen. Eller så tvingas kvinnan välja mellan karriär och att bli mor. Hanteringen av "revolutionens" sociala konsekvenser kommer att bli en av de kommande 50 årens största utmaningar. Västvärlden kommer att få kämpa med följderna av kvinnans frigörelse under många år framåt.

Artikel i New York Times "Women in the workforce-Female power", eller läs den här, översatt i Tempus nr 8 2010.

Fjärde deltävlingen på Malmö Arena

 2010-03-01 Musik, FTM
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Anna Bergendahl, (bild) 18-åringen från Nyköping, gjorde vad ingen trott men många inklusive mig hoppats på. Hon vann den fjärde deltävlingen med låten "This is my life" och blev den förste som gick direkt till Globen! Seger i Melodifestivalpremiären. Läs mer på hennes blogg.
Betydligt mer väntat var att den andra direktplatsen i Globen skulle tas av Peter Jöback, som var den tredje Jokern och som mycket övertygande sjöng "Hollow". Hemsida här.
Till andra chansen på lördag gick Pernilla Wahlgren med låten "Jag vill om du vågar". Hon möter där Pain of Salvation. Pernilla var med i Melodifestivalen redan för 25 år sedan, då med Piccadilly Cirkus. Pernillas Hemsida
Till andra chansen gick också NEO med låten "Human Frontier" (en annan av mina favoriter) som möter "Crucified Barbara". Goda chanser för final för NEO.
Utslagna blev:
5. Noll Disciplin (bild, vänster) med låten "Idiot" Fyra unga killar från Mariestadstrakten som jag gärna sett gå vidare. Hemsida.
6. Lovestoned (bild höger) med "Thursdays" Fyra medlemmar från Sverige och Berlin Officiell hemsida
7.Sibel sjöng "Stop". Sibel Redzep föddes 1987 i Makedonien men har en turkisk bakgrund. Sibels blogg på finest.se
8. Py Bäckman Magisk stjärna. Ingen konkurrens om sista platsen. Hemsida
Ann-Christine Bärnsten sjöng 1975 i Melodifestivalen "Ska vi blocka körsbär i min trädgård". Hon deltog i pausprogrammet tillsammans med Svante Thuresson, som redan 1966 tillsammans med Lill Lindfors vann Melodifestivalen med "Nygammal vals". Bild.

Eurovision Song Contest - den officiella webbsidan     Diggiloo Thrush - allt om Eurovision genom tiderna
Melodifestivalens Hemsida på SvT      Melodifestivalen på Sveriges Radio