Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Mars 2011 (21)

Bertil Tomelius
Startsida

 

Moderatlunch på "Två trappor"

 2011-03-31 Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan 
Aldrig varit där förut och den situationen delades av de allra flesta. Men vi hittade till restaurangen "Två trappor" på Gutenbergsgatan nära Forum i Trelleborg. Den har funnits där länge och kallades tidigare enligt historiska källor för G-man. Tack till Marina Theandersson som tipsat om "Två trappor", kanske också för att hennes dotter arbetar där. Men hur som helst. Det blev en trevlig upplevelse med god service, god mat och trevligt sällskap. Skivad rostbiff med stekt potatis och sås valde jag och blev inte besviken. Kaffe och småkakor på det. 70 kr är normalt.
Gutenbergsgatan heter så efter Johann Gutenberg som levde och verkade i 1400-talets Mainz i Tyskland och är den vi har att tacka för den moderna boktryckarkonsten. Men G-man har inte med honom att göra utan färgtillverkaren Gleitsmann från 1800-talet. Tilläggas kan att till bådas överraskning träffade jag Elisabeth Persson som jag just lärt känna på Bokcirkeln på Stadsbiblioteket.

   
 Marina Theandersson (närmast), med från vänster Elisabeth Persson, Lena Lantau, Eva Ekström och Ulla Thornberg  Ingegerd Möller-Leo och Aino Vastagh  Gunnar Hedin och Ola Pärson har roligt
 
 Gunilla Folkesson och Eva Holm, just hemkommen från Sydafrika  Jan Hjertsson, just hemkommen från Spanien, Ove Carlsson och Lars-Åke Lunéll  Gutenbergsgatan 2

Sannfinnländarna

 2011-03-29  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Även i Finland finns det populistiska partier. Och där är de verkligen stora. I Finland har Sannfinnländarna under Timo Soinos ledning gått från obemärkthet till chansen att sitta med i regeringen efter valen den 17 april. Partiet har vidgat sitt väljarstöd från den tidigare basen på landsbygden och fiskar röster hos alla övriga partier. Sannfinländarna är nu är lika stora som Finlands tre partier i mittfåran enligt senaste opinionsundersökningar.
Partiledaren Timo Soino är intresserad av statsministerposten. Statsminister Mari Kiviniemi, som leder Centern säger att hon kan tänka sig att regera med Sannfinnländarna. Hennes finansminister, Jyrki Katainen, ledare för Samlingspartiet, säger att Soini skulle kunna bli statsminister.
Sannfinnländarna har en invandrarfientlig inställning men den viktigaste frågan är fientligheten mot EU och speciellt de ekonomiska stöden från ekonomiskt ansvariga nordbor till eurozonens sydeuropeiska medlemmar.
De har alltså en hel del gemensamt med Sverigedemokraterna.

Läs artikeln i The Economist: "Populist anti-immigration parties are performing strongly across northern Europe", läs den här, översatt i Tempus nr 12 2011

Tidigare bloggar om Finland:
Finska skolbarn i täten, Bättre konkurrenskraft med kärnkraft, Det finska undret.

Kommande mål för folkligt uppror?

 2011-03-27  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Kung Mswati III har en Rolls Royce, 13 palats och 14 fruar. Nyligen fick han också höjd lön trots att akut brist på kontanter har tvingat Swaziland att minska statens utgiftsbudget rejält, vilket har underblåst missnöjet med hans regim. Kung Mswati III styr enväldigt den sista svarta absoluta monarkin. Kung Mswati är landets andre regent sedan självständigheten från Storbritannien 1968. I april har den 42-årige kungen suttit på tronen i ett kvartssekel. Kungen utnämner premiärministern och ledamöterna i parlamentet får inte tillhöra politiska partier. Säkerhetsstyrkorna har krossat oppositionella protestaktioner under 32 år av undantagstillstånd. I september "grep, misshandlade och trakasserade säkerhetsstyrkorna godtyckligt människorättsaktivister", enligt Amnesty International.
Förra året förlorade Swaziland med 1,2 miljoner invånare över en tredjedel av landets inkomster när en regional tullunion upplöstes i kölvattnet av den globala ekonomiska krisen, som ledde till markant minskad handel, enligt regeringen. Försöken att få in pengar via obligationer har misslyckats. I januari sålde Swaziland bara en femtedel av sjuåriga obligationer värda sammanlagt 106 miljoner dollar som bjöds ut på marknaden. Fackförbunden strejkar och protesterar för att regeringen fryser lönerna i offentliga sektorn.
Monarkin Swaziland kommer att gå miste om ett lån på 100 miljoner dollar från Afrikanska utvecklingsbanken om man inte lyckas minska statens skyhöga lönekostnader i förhållande till budgeten. Mswati har en personlig förmögenhet som uppgår till 200 miljoner dollar, nästan 10 procent av landets BNP.
Kan man vänta sig att det är i Swaziland som proteststormarna kommer att starta i länderna "Söder om Sahara"?

Tidigare bloggar om denna enväldiga hövding:
Afrikas andra Zimbabwe 2008-10-23
FI stöder kung Mswati IIIs månggifte i Swaziland? 2005-09-09

Läs artikeln i Bloomberg: "Rolls-Royce Riding Swazi King’s Pay Rises as Cuts Stoke Rage", läs den här, översatt i Tempus nr 12 2011.

Klagstorp Kick-off

 2011-03-26  Högalid & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan 
I dag var jag på Klagstorp Kick-off, ett utmärkt initiativ av Anna Andersson i Klagstorps IFs regi. Idag klockan 11-15. Anna Andersson och Victoria Ahlberg flyttade in i ett hus utanför Äspö förra året och gjorde sig snart kända som arrangörer av Äspöfestivalen, ett musikarrangemang på slåtterängarna med många kända och även lokala artister.
I Klagstorps skola kunde man prova att spela i band och träffa traktens musiker, spela fotboll, scrappa, gå tipsrunda eller bara ta en fika med dina grannar. Det kom mycket folk i alla åldrar och detta är förhoppningsvis bara en början på en rad nya verksamheter. Victoria Ahlberg erbjöd mig att lära mig spela gitarriffet i "Smoke on the Water" men fegt nog tackade jag nej. Det är över 50 år sedan jag närmade mig ett musikinstrument och det var min storasysters dragspel. Olovandes förstås. På det skulle spelas "läsarsånger".

Och vem träffade jag där om inte kändisarna från den högaktuella filmen "Jag är min egen Dolly Parton", TV-programmet Skavlan, och framför allt mina kära vänner Erika Rosén och Lotta Wenglén!
Jag är min egen Dolly Parton. Äspöfestivalen 2010.

Årsmöte på (M)ötesplatsen

 2011-03-24  Högalid & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan 
I går kväll var det dags för Trelleborgsmoderaternas årsmöte. Ulf Bingsgård omvaldes som ordförande, Ina Liljeberg som kassör och Göran Gärtner som sekreterare. Två personer avtackades eftersom de lämnade styrelsen. Två nya valdes in, bland dem 18-åriga Jennifer Jarl. På bild med Anita Bingsgård och Helny Feustel i bakgrunden.
Lite statistik: det var lika många närvarande på årets som fjolårets årsmöte, men bara hälften var desamma. En del var nya, så det rör sig i leden.
Gunilla Folkesson som snart sköter det mesta hade ordnat en riktig fest med lite varjehanda. Flera dessertostar med matchande frukt och grönt till det och många olika drycker att välja på. Anthon Bergs chokladkartonger matchade det goda kaffet.
Och så som kronan på verket dök Pia Kinhult upp helt enligt vår Facebook överenskommelse. Hon pratade fritt ur hjärtat om Skånes framtidsutsikter men också om de som lägger hinder i vägen. Pia är nybliven chef för hela Skåne och väl insatt i det mesta. Pia Kinhult är ny ordförande i regionstyrelsen. Hon ser ekonomin som den största utmaningen framöver. Bild: Valberedningens ordförande Staffan Cederö med Ulf Bingsgård och Ove Carlsson.
Pia Kinhults blogg.
Bloggar om tidigare årsmöten: Glatt och blått årsmöte, 2010, En hjältemodig kväll, 2009, Ny moderat ordförande i Trelleborg, 2008, och Moderat årsmöte, 2007

Den glömda utvandringen

 2011-03-22  Högalid & Söderslätt
  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan   
Föreningen Sverige- Tyskland hade bjudit in Astrid Heinsen för att tala om ett glömt fenomen, den okända utvandringen på 1800-talet från södra Sverige till andra europeiska länder.
Hon valde med avsikt att skildra de fattigaste, de som inte ens hade råd till Amerikabiljetten och som utvandrade till Danmark eller Tyskland.
Astrid Heinsen har koncentrerat sin forskning på Blekinge eftersom hon och hennes man är bosatta i Sölvesborg sedan 12 år tillbaka. Karlshamn var en viktig hamnstad för pigor och drängar och andra från södra Sverige som ville emigrera. I Blekinge fanns det en kreaturshandlare som i likhet med andra agenter hjälpte de att komma iväg på uppdrag av företag och lantbrukare som behövde arbetskraft i norra Tyskland. De utlovade att resan ner skulle vara gratis men efterhand som den lilla lönen utbetalades upptäckte många att avdrag gjordes för resekostnaderna.
Om denna invandring har flera svenska skönlitterära författare skrivit exempelvis Harry Martinsson som i "Nässlorna blomma" skrev om "korgmakarflickorna" som varit i Pommern Gunnar Adolfsson i boken "I våra dalar".
Ernst Beckman som levde mellan 1850 och 1924 har skrivit en bok "I tjänst hos främlingar" som handlar om svenska utvandrare i norra Tyskland. Den publicerades 1885 och skildrade de svåra förhållanden under vilka svenska emigranter levde i Tyskland på 1880-talet. Tyskarna uppfattade Sverige som "de fattiga tjänstehjonens land".
Det främsta skälen till emigrationen var förstås de usla levnadsförhållanden som erbjöds många på landet i Sverige. 1968-69 var de värsta nödåren då det inte fanns tillräckligt med livsmedel. Det andra var behovet av arbetskraft särskilt på varven i Kiel fanns det plats för många. Där byggdes trånga baracker för den nya arbetskraften.
En del åkte till Tyskland som säsongsarbetare för att hjälpa till med betgallring, spannmålsskörden och andra sysslor där det behövdes ungdomar med friska krafter. En del lockades av äventyren i ett främmande land. Tyskland lockade då. Att resa dit krävde inte ett lika slutgiltigt beslut som att at sig till Amerika. Fast då gällde det att inte stanna borta för länge. Det som var borta från Sverige i mer än två år förlorade sitt medborgarskap. De som sedan tvingades att lämna Tyskland fick leva som statslös i Sverige. Såvida man inte gift sig med en tysk och fått tyskt medborgarskap. Den som skaffade sig utomäktenskapliga barn blev avskedad från sitt arbete och utvisades.
Ett femtiotal medlemmar hade fyllt restaurang Vattentornet till bristningsgränsen för att lyssna på det engagerade och intressanta föredrag som varvades med uppspelning av autentiska intervjuer och beskrivna levnadsöden.
Bilder: 1. Helge Olsson avtackar Astrid Heinsen 2. Astrid Heinsen i samspråk med  Anna Olsson  3. I förgrunden Johnny och Marie-Louise Delbrant samt Bodil Frostholm och Ingemar Green.
Sensommar på Rügen, Fyra dagar i Berlin, dag 4, Givande kvällsutflykt, Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg.

Kyskhetsbältet

 2011-03-21   Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
En iskall decembernatt hittas en kvinna mördad vid Kungsholms Strand i Stockholm. Och det är inte vem som helst utan den populära skådespelerskan Lottie Hagman. Lotties bekantskapskrets är nästan oöverskådlig, hennes döttrar är inte samarbetsvilliga, polisinspektör Monika Pedersen är trött och utarbetad och har dessutom svårt att komma överens med sin närmaste kollega. Boken handlar mycket om Monikas egna problem. Hon saknar de syskon hon aldrig haft. Och hon saknar sin mor. Hon känner igen sin egen familjrelation i Eva-Marias, Lotties dotter.
Monika är så trött på sitt arbete. Hon köper trisslotter och längtar efter livsstilsförändrande pengar. Om inte ens de mördades anhöriga tyckte att det var någon vits med det arbete som polisen utförde, varför skulle man då hålla på?
Om polisens organisation, hot om nedskärningar hänger över dem. Kanske ska den avdelning där Monika arbetar dras in. Detta ger ett dåligt arbetsklimat, det blir bråk arbetskamrater emellan, vilket hämmar effektiviteten. Monika ifrågasätter hela tiden om hon ska sluta vid polisen.
Religion, judendom. Att den mördade kvinnan är jude på mödernet och var på väg att konvertera. Att en av Monikas arbetskamrater är arab och muslim. Kändisskap: den mördade är en känd TV-personlighet och skådespelare och en känd politiker är alibit för en misstänkt person. Nästan för mycket av det goda.
Boken är något bättre än hennes två tidigare - som skrevs nästan tio år tidigare - åtminstone i början men sedan blir den lång, lång, plottrig och långtråkig. Även läsaren riskerar att drabbas av ett kykhetsbälte av trötthet.
Boken belönades med Polonipriset 2000.
Recenserad av Helena Genberg i DAST, "Lång väntan på spänningsmomenten".
"Ett Kyskhetsbälte av trötthet" IT-arkiv.Läkartidningen.
Bloggar om Åsa s tidigare böcker:
Fusk i forskarvärlden, Tunnare än blod.

Öppet Hus på första vårdagen

 2011-03-19   Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan  
Öppet Hus på (M)ötesplatsen, moderaternas partilokal i Trelleborg. Anders Hansson från Skanör var inbjuden som talare. Anders Hansson är inne på sin andra mandatperiod i riksdagen. Nu sitter han i försvarsutskottet, som ordinarie ledamot, förra perioden var han i justitieutskottet. Hur som helst är han alltid lika intressant att lyssna på. Det blev en lagom blandning av fakta och rykten i riksdagskorridorerna.
Naturligtvis diskuterades Håkan Juholt, socialdemokraternas senaste partiledarkandidat, kärnkraftsförespråkaren från Oskarshamn vars stora idol är Elvis Presley.
Anders delade med sig av sina egna och tydligen också andra moderata riksdagsledamöters synpunkter på regeringens nyliga överenskommelse med miljöpartiet som ger illegala invandrare, de så kallade "papperslösa" rätt till sjukvård på samma villkor som andra i Sverige.
Förändringarna inom försvaret, med inriktning mot insatsförsvar i stället för invasionsförsvar och med kontraktsanställda istället för värnpliktiga. Anders betonade, särskilt för yngre generationer att de inte ska ta demokratin för given, det är lätt för att göra detta, när näraliggande krig och katastrofer hamnar allt längre tillbaka i historien. Detta händer aldrig oss, kan man tänka. Men demokratin måste alltid försvaras.
Intresset bland de drygt tjugo deltagarna var stort och frågorna och kommentarerna haglade. Mycket var på tapeten .
Många frågor om ensamkommande flyktingar vars boende är en het potatis i Trelleborg för tillfället.
Om vad som händer i Libyen och behandlingen av Khadaffi hade många åhörare synpunkter på.
Tidigare bloggar om Anders Hansson:
Årets höstträff på Gästis i Anderslöv, Anders Hansson, ny ung moderat riksdagsman.

Årsmöte i Klagstorp

 2011-03-18  Högalid & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan   
I går var jag på Hemmesdynges Hembygdsförenings årsmöte. Sedan Källstorps kyrkoförsamling sålt både pastoratsmuseet och Hemmesdyngesförsamlingshem fick nu församlingshemmet i Klagstorp duga som möteslokal och det gick mycket bra.
Styrelsen blev omvald liksom revisorer och valberedning. Till mötet hade en medlem lämnat in en motion med klagomål på bristfällig information inför tömningen av pastoratsmuseet inför kyrkans försäljning av detsamma. Ordförande Rolf Mårtensson medgav att information till medlemmar kunde ha skötts på ett bättre sätt och tidigare. Han informerade om till vilka museer och andra kulturinstitutioner som föremålen flyttats.
Beslöts att ombe kyrkan att sammanställa en skrivelse med information om var och när auktion av de kvarvarande föremålen ska hållas och vart man kan vända sig om man innan dess vill hävda anspråk på särskilda föremål. Föreningen ombesörjer sedan utskick till alla föreningens medlemmar.
Årsavgiften fastställes oförändrad till lägst 50 kr.
Ordförande Rolf Mårtensson informerade om det kommande årets aktiviteter. Utfärd till Glimmingehus den 15 maj. Midsommarfirande på Olas äng mitt i Isieby den 24 juni. Föreläsning på Galleri Isietio till hösten och en eventuell (kräft)fest på samma ställe vid lämpligt tillfälle.
Beslöts att oberoende av försäljningen av pastoratsmuseet så kommer Hemmesdynges Hembygdsförening att leva kvar och fortsätta med sin övriga verksamhet.
Vi bjöds på traditionell torsdagsmåltid sedan mötet avklubbats. Det blev ärtsoppa och pannkakor med hallonsylt. Härlig mättnadskänsla satt i länge efteråt. Till maten bjöd Agneta och Monica på allsång med gitarr och dragspel och vi sjöng alla med och blev glada.
Bilder: Agneta Sivenius och Monica Johansson underhöll med allsånger. Familjen Olofsson. Från Höger Rolf Mårtensson, Gun Schmidt och Peter Schmidt. Robert Nilsson och Nils Brönmark (skymda, Linda Möller, Bo-Göran Dahlberg, Monica Johansson, Agneta Sivenius, Solveig och Kaje Lundgren.

Tidigare bloggar om Hemmesdynges hembygdsförening:
Sydkusten i ord och bild, Midsommar i HemmesdyngeKlagstorpselever på museibesökGravöl med glada minerStäddag och samtalskampanjHembygdsmuseum, Nordisk mytologi i ord, bild och med musik, Hemmesdynges hembygdsförening och Bussutfärd genom det fagra Sommarskåne.

Goodbye Lenin

 2011-03-17  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
I mausoleet på Röda torget (bild) i Moskva har vårstädningen börjat igen. Under två månader utförs profylaktiskt arbete på de mumifierade kvarlevorna av den sovjetiske revolutionsledaren. Experter lagar kropp, kläder och sarg tillhörande den man som i 87 år haft sin vila i en grav nära Kreml.
I år är debatten om mumien ovanligt häftig. Några medlemmar i regeringspartiet Enade Ryssland har på webbsidan goodbyelenin.ru frågat sina landsmän om de tycker att det är dags att respektera Lenins sista vilja och begrava honom ordentligt i St Petersburg tillsammans med sin mor. Fram till i dag hade 323 585 ryssar svarat. 67,44 % anser att ledaren för världsproletariatet ska få vila i en grav. Förutom expresident Michail Gorbatjov har företrädare för den ryskortodoxa kyrkan propagerat för att mausoleet ska stängas. "Att ha Lenin, denne gudlöse man på lit de parade mitt i Moskva är helt enkelt osmakligt", utropade också Rysslands högsta mufti.
Lenin, som dog 1924, betraktas fortfarande av det ryska kommunistpartiet som ett ideologiskt geni som lade grunden till världens största supermakt.
Lenins vaxartat lik (bild) är fortfarande en populär turistattraktion som regelbundet behandlas med en speciell cocktail av kemikalier för att stoppa den nedbrytning.

Läs artikeln i The Telegraph: "Russians want Lenin removed from Red Square", läs den här, översatt i Tempus nr 10 2011.

En kvinnlig utvecklingsroman från victoriansk tid

 2011-03-15  Böcker
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Jag har svårt att förstå hur en person i det 21:a århundradet kan lära något om livet genom att läsa Charlotte Brontës klassiska roman "Jane Eyre" som hon skrev 1847. Det är bara prestationen som räknas i den nu tredje bokcirkeln på Trelleborgs bibliotek som jag nu deltar i.

Boken handlar om Jayne Eyre som i jag-form berättar om sitt liv, från barndomen till vuxenlivet. Hennes föräldrar avled i hennes yngsta år och fick fick tas om hand av sin morbror. Morbrodern dog så småningom också och hon blev kvar med hans osympatiske fru och deras barn, där hon fick leva med dagligt våld och i elände. Boken är en biografi av författaren Charlotte Brontës och hennes systers liv.

Efter flera år kom hon därifrån och fick börja på en välgörenhetsskola för föräldralösa barn. Hon levde där i åtta år, i början som elev och i slutet som lärarinna, och placeras därefter som guvernant på Thornfield Hall, vars husbonde, mr Rochester, är full av hemligheter och mystik. De båda blir hopplöst förälskade i varandra, men på deras bröllopsdag avslöjas hans största hemlighet och de går åt skilda vägar där Jane utan varken pengar eller ägodelar får kämpa för att överleva.

Charlotte Brontë (1816-1855) var den äldsta av de intellektuellt begåvade systrarna Brontë, vilkas litterära verk är tungt vägande inom den engelska litteraturen. Alla tre gav ut romaner som idag betraktas som klassiker. Deras verk brukar tolkas som gestaltningar av kvinnans psykologiska utbrytningsförsök ur den viktorianska konventionen. Charlottes mest berömda verk är "Jane Eyre" (1847), viktiga är också hennes övriga romaner: "Shirley" (1849), "Villette" (1853) och "The Professor" (1857).

Tidigare bokcirklar:
Bram Stokers: Dracula (1897)
En modern variant på Dracula är John Ajvide Lindqvists Låt den rätte komma in (2004)
I våras deltog jag i en bokcirkel på Anderslövs bibliotek som hade som tema "nordiska deckare". Den tredje och sista i serien var den danska författaren Elsebeth Egholms bok Dolda fel och brister.
Då läste vi också Jo Nesbös Fladdermusmannen

Ulla Brobeck och Jane Eyre

 2011-03-14  Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
I dag var det åter dags för Seniorrådet att träffas i Malmö. Der var intressant att träffa representanten för "Nordöstra hörnet" från Kristianstad. Redaktör Ulla Brobeck har arbetat som journalist hela livet och flera decennier som producent på Radio Kristianstad, P 4. Under samma tid hade min familj en sommarstuga i Klamby, en liten by belägen mellan Vollsjö och Sjöbo, och när vi tillbringade semestrar och helger där, lyssnade jag alltid på Radio Kristianstad, som jag fortfarande är en verklig vän av. Medan vi åt en enkel lunch efter mötet fick vi tillfälle att minnas program och kolleger.
I väntan på att min dotter Lina och svärson Andreas skulle hämta mig efter arbetets slut gick jag en runda till stadsbiblioteket i Malmö. Där gjorde jag upptäckter. Den ena var att mitt lånekort fortfarande fungerade även om adress och epost var flera steg efter. Den andra var att alla som arbetade där var så unga att de såg ut som praktikanter. Allt ligger ju i betraktarens ögon och betraktaren har blivit äldre! Vi tog oss till MärkesOutlet på Lundavägen på jakt efter träningskläder och skor. För 815 kr fick jag allt jag sökte inklusive en mössa. En bra och snabb shopping tack vare medföljande expertiser.
På kvällen var det dags för den inledande träffen i vårens bokcirkel på stadsbiblioteket i Trelleborg. Vi var elva personer, inklusive två från biblioteke, Jonas Larsson och Linda Boström. Cirkelledaren Linda Boström (bild) visade åter prov på sin optimala service, en verklig förebild för alla kommunens 3700 anställda. Boken vi hade läst var Charlotte Brontës klassiska roman "Jane Eyre" som hon skrev 1847. Kompetensen i gruppen var hög och jag fick nu en annan uppfattning av bokens betydelse än den som jag gav uttryck för i en blogg. "En kvinnlig utvecklingsroman från victoriansk tid".

Tidigare träffar med Seniorrådet "Med Seniorrådet i Malmö". Bloggar från tidigare möten med Seniorrådet. 2008-10-09 och 2008-08-26.

Jag är min egen Dolly Parton

 2011-03-12   FTM
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
En fascinerande kärleksfilm över alla gränser. Med lokala världsartister från S. Åby som Lotta Wenglén och Erika Rosén. Måste ses på Grand i Trelleborg. Och snart blir det vår och sommar igen och Äspöfestivalen blommar åter upp med dessa underbara musiker. Plus många andra. På en åker norr om Smyge, i den lilla byn Äspö.
Denna lokalt producerade film är helt fantastisk, man sitter fängslad av den hela tiden, musiken, artisterna, ärligheten. Jag tycker också att den är oerhört fint filmad med blandade vyer från Möllevången och Söderslätts natur. Ett mycket stort beröm till regissören Jessika Nettelbladt som verkligen lyckats med sin långfilmsdebut.
Och det är inte bara Lotta Wenglén, även om närbilder på henne ger "ståpäls" över hela kroppen utan även Helena Josefsson och Nina Persson. Kvinnor som viger sina liv åt musiken. Men som också lyckas hinna med att skaffa barn och bli mammor. Lotta som berättar att hennes mamma för fem år sedan var helt förtvivlad över att hon bara förmått föda "flator och alkoholister" men som nu älskar både sitt barnbarn och Erika. "Jag tror det ligger en Dolly i oss alla som bara vill ut", säger sångerskan Lotta Wenglén.
Tyvärr tar musikproducenten Gudrun Hauksdottir själv upp för mycket tid med sina familjerelationer, till dottern och till sin mamma på Island hon inte träffat på 30 år. Men det glömmer man lätt, allt det andra är så mycket bättre.
Bild på Lotta Wenglén och Vicky Ahlberg och Erika Rosén, Äspöfestivalen.

Christina Gaki på Film.nu "Detta är årets bästa film".
Miranda Sigander i Expressen "Djupt fascinerande".
Cecilia Alstermark i Kommunalarbetaren "En lysande dokumentär".
Lars Thulin i Trelleborgs Allehanda "Dollys skånska döttrar".
Lotta Wenglén på MySpace.

Det börjar som en konsertfilm. Det så kallade Dolly-kollot, som hyllar den legendariska countrystjärnan, består av Nina Persson, känd från Cardigans, Cecilia Nordlund, med bakgrund i indie-bandet Souls, Malmöbaserade Lotta Wenglén och Helena Josefsson, som haft musikaliska äventyr med bland andra Per Gessle och producenten, den isländska Gudrun Hauksdottir med illrött hår.

Utbildning för förtroendevalda

 2011-03-11   Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Hemma från dagens "Utbildning för förtroendevalda". Tack till personalchef Magnus Dahlberg och ekonomichefen Agneta Sjölund som bjöd på tävling och delade ut pris. Som jag förstås vann. Det gällde att utifrån en lista på ekonomiska termer hitta ett ord som inte hörde dit. Vilket? Fodra. Fodringar gör man ju i stallet. Fordringar kan vara osäkra. Se bild nedan till höger.

Agneta Sjölund basar för Ekonomikontoret och sina 18 medarbetare. Hon hade mycket intressant information att komma med som hon framförde på ett pedagogiskt sätt. Tydliga grafer gjorde det lätt att följa med och få en överblick över de nästan två miljarderna kronor som Trelleborgs kommun omsätter.
Personalchef Magnus Dahlberg redde ut frågor kring arbetsmiljöansvar, samverkanssystemet och klargjorde hur man gör arvodesberäkningar.
Aldrig har andelen äldre som förmodas behöva vård varit större och aldrig har tillgången på arbetskraft i Trelleborgs kommun varit lägre. Det är en verklig utmaning att se till att alla de många unga som inte har något arbete får de kompetenser som kommunen skriker efter. Lika viktigt är att göra kommunen till en attraktiv arbetsplats.
Raymond Lützhöft, budget- och utvecklingschef beskrev den ekonomiska organisationen. Vilka omständigheter som styr både internt och externt. "Pengarna eller lådan?" Det viktiga beslutet måste politikerna ta. Hur mycket får verksamheterna kosta? Vilka verksamheter utöver de obligatoriska ska finansieras av skattebetalarna.

Detta var andra utbildningsdagen av två. Förra fredagen lyssnade vi på den nye kommundirektören Christer Fredriksson. Han presenterade kommunens vision, dess strategiska inriktningar och verksamhetsidé. Vi fick också ta del av Styrkedjan och om hur kommunens mål formuleras från kommunstyrelsen och facknämnderna. Med mycket annat.
Christer Fredriksson är en mycket duktig talare som kan få "torra" ämnen att bli spännande och intressanta genom personligt framförande och lagom humor.
Jonas Rosenkvist, biträdande kommundirektören som förutom att gå igenom de viktigaste punkterna i kommunallagen också redde ut reglerna kring offentlighetsprincipen och sekretesslagen. Vi fick också en genomgång av hur ett sammanträde praktiskt gå till för att inte glömma de viktiga reglerna för offentlig upphandling.
Bilder till vänster: I förgrunden Agneta Sjölund och Magnus Dahlberg. Till höger: Raymond Lützhöft.

Två mycket värdefulla dagar särskilt för alla oss som är nya politiker i Trelleborg.

Paradisets fångar

 2011-03-09   Böcker
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Så heter Arto Paasilinnas senaste bok på svenska (2010). På finska kom den redan 1974 och heter Paratiisisaaren vangit. Hans fyra tidigare översatta böcker som jag läst är Skyddsängel, Domedagen gryr, Milda makter och Fabrikör Liljeroos luftskepp. Detta är en roligare bok att läsa än de som kommit ut på svenska under de senaste åren. Det beror säkert på det att är en av hans tidigare böcker. Den skrevs redan 1974 och där finns drag av andra av hans "mästerverk" som Milda makter, "Gud tar friår" och Uppdrag: Skyddsängel.
Det är förbluffande hur en bok som skrevs för nästan fyrtio år sedan håller så bra idag.
Tjugo av Arto Paasilinnas (f 1942) 40 böcker har översatts till svenska.
Ett fyrtiotal människor överlever en flygkrasch. Planet landar på stranden till en obebodd ö. Den tillhör den indonesiska övärlden. De var på väg från Japan till Indien för att där tjänstgöra för FN, som skogsarbetare, sjukvårdspersonal eller barnbegränsningsprofeter. Detta utspelar sig i början av 1970-talet då krig råder och vänstern diskuterar hur socialistiska länder ska se ut för att förverkliga paradiset på jorden. Det gäller först att överleva men allt efterhand som de i finsk kollektiv anda organiserar sitt Robinson Crusoe liv upptäcker de många fördelar med att leva i denna paradisiska och det blir problem när de får möjlighet att lämna ön.
Baksidestexten.
Recensioner i Nwt "Paasilinna i Indonesien 2011" och i DAST.

Kristen minister avrättad i Pakistan

 2011-03-08  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Hans brott var att han hade föreslagit att "hädelselagen" (blasphemy) skulle ändtras. Den omstridda lagen förordnar dödsstraff för den som förolämpar Islam. Mördarna signerade sitt blodiga verk 'Taliban al-Qaida'.
Pakistans minoritetsminister, Shahbaz Bhatti, dog efter det att beväpnade män, öppnat eld mot hans bil i Islamabad. Bhatti som var den enda kristna ministern i regeringen, har hotats till döden flera gånger därför att han hade föreslagit att hädelselagen skulle ändras. I januari sköts guvernören i Punjab i Punjab till döds. Han var också motståndare till den rådande hädelselagen.
Inte vill vi ha hit till Europa fler människor med den inställningen att de som inte hyllar Mohammed ska dödas och sedan själva verkställer avrättningen.
Antingen de hävdar sig vara flyktingar eller ej och särskilt inte om de bränt sina identitetshandlingar. De så kallade "papperslösa" som många värnar om.

Läs artikeln i The Guardian: "Pakistan minister Shahbaz Bhatti shot dead in Islamabad", läs den här, översatt i Tempus nr 9 2011.
Läs mer här: "Shahbaz Bhatti, Pakistan's Most Prominent Christian, Assassinated".

Födelsedag

 2011-03-07  Familjen
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
I går firade jag min 68:e födelsedag - och känner mig fortfarande ung och barnslig. Lina och Andreas hade ordnat maten. Ett fat med lax, kaviar, räkor, sparris och alla andra tillbehör. Ett annat med kyckling och rostbiff. Nilla hade bakat en underbar gräddtårta med jordgubbar. Det var väldigt gott och alla tio åt, tog om och mådde bra. Det är inte så ofta som alla mina fyra barn med sina respektive träffas och de föreföll ha mycket roligt ihop. Jag fick en modern träningsutrustning, en bok och en fin blomsteruppsättning i present. Detta var en av de bättre födelsedagar jag firat.
Till detta bidrog också att jag min födelsedag uppmärksammades av över etthundra Facebook-vänner! Vissa av vilka jag inte hört av på mycket länge.

       
 Tre barn och ett barnbarn:
Jörgen, Lina, Joel och Nilla
 Fleming, Johanna och Desiré
angriper matfaten
 Bertil bjuder in kaffe och tårta  Får tala för sig själv
       
 Fleming, Johanna, Jörgen och Desiré  Tvår barn och ett barbarn  En tveksam position  Joel trivs bättre i gungan

Liten istid åter på väg?

 2011-03-05  Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
Vintern 2010 var osedvanlig kall i Norra Europa. Nu vet vi att också årets vinter varit åtminstone osedvanligt lång. Vissa faktorer tyder på att detta inte är en statistisk tillfällighet utan att förklaringen ska sökas i solen. Detta menar den engelske professorn Michael Lockwood vid University of Reading. Solens låga aktivitet kan ha påverkat de så kallade jetströmmarna i stratosfären så att de blockerar de milda västanvindarna som kommer från Atlanten och som brukar ge oss vårt relativa milda vinterklimat. När det finns många solfläckar är solen aktiv och sänder ut mycket ultraviolett ljus. Baserat på ett omfattande statistiskt material har Lockwood funnit att kalla vintrar i Europa hänger ihop med låg solaktivitet. Ett nytt minimum kan vara på väg. Detta är ett lokalt fenomen som inte påverkar jordens klimat i stort menar Lockwood.

Läs mer i Illustrerad Vetenskap nr 1 2011 sidorna 19-23.
En artikel i The Globe and Mail: Europe’s Little Ice Age may be on its way back.

Charlotte och Ida tar VM-guld

 2011-03-02 Sport, Motion
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
För andra gången som jag tränar på motionscykeln hemma medan tårarna rinner. Detta är konst, av högsta rang, i TA skriver Mattias Karlsson, att konst är något som väcker känslor (reaktioner). I båda fallen är det naturligtvis Charlotte Kalla som är orsak till denna märkvärdiga kombination.
Det är frågan om där inte också finns ett omvänt orsakssamband. Jag tar i så att Charlotte får extra krafter. För tre år sedan gjorde jag samma sak, "drev" henne fram till en historisk insats som gav henne segern i Tour de Ski i januari 2008. Blogg: Kalla ny Megastjärna.
Idag gällde det sprintstafeetten och visst är Kalla formidabel men parnern Ida Ingemarsdotter ska lika mycket beröm, när hon på näst sista sträckan utmanade Saarinen och Kaspersen Falla.
De kör tre sträckor vardera och hela tävlingen var mycket spännande med den olidliga upplösningen.
Men jag har också ett annat likvärdigt minne.
För fem år sedan gjorde Lina Andersson Anna Dahlberg samma sak och tog OS-guld på samma distans. Segrade i sprintstafetten
Slutresultat, damernas sprintstafett, VM 2011. Eller som pdf-fil.
Resultat från alla grenar i VM 2010 i Holmenkollen.

Den flerfaldige mördaren

 2011-03-01   Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan  
"Den flerfaldige mördaren" från 2010 är betydligt bättre än hans två tidigare dock inte i den klass han visade upp några decennier sedan.
Nu finner man åter de för Hellberg tidigare så typiska ingredienserna: spänning, fart och humor i en realistiskt återgiven svensk vardagsmiljö. "Den flerfaldiga mördaren" är signaturen för en journalist som med lust avlivar den ene efter den andre i sina tidningsartiklar och bloggar. Den mycket omtyckta miljöpartisten Leander Carell hittas dränkt och med stora skador på skallen. Från början vet inte polisen mycket mer än att han är en aktad politiker, som värnar starkt om miljön och att han tar ett kraftigt avstånd till rasism. Vad han gör i Staden är det ingen som vet. Upplösningen är mycket överraskande, dramatisk och passionerad.
Björn Hellberg är en av Sveriges mest lästa kriminalförfattare. Han har dessutom skrivit många böcker om tennis och varit en av programledarna i SVT:s stora publiksuccé På spåret.
Kjell E. Genberg recenserar i DAST.
Senast lästa av Hellberg: Hellbergdeckare med tennishistoria.
Alla Hellbergs deckare finns här.