Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Mars 2012

Bertil Tomelius
Startsida

Tidigare artiklar om Lokal politik

Trelleborgsmoderaternas Årsmöte 2012

 2012-03-30          Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Trelleborgsmoderaterna höll årsmöte den 29 mars 2012. 30 personer deltog och tog för sig av ost och kex som Jennifer och Matilda arrangerat. Talare för kvällen var Sverigeordföranden för Moderata Ungdomsförbundet, Erik Bengtzboe.
Den nyvalda styrelsen består av följande personer: Ulf Bingsgård, ordförande, Göran Gärtner, vice ordförande, Bertil Tomelius, sekreterare, Ina Liljeberg, kassör, Håkan Sjöberg, vice sekreterare, Linda Strandfjäll, ledamot, Matilda Malmgren, ledamot, Mikael Rubin, ledamot.
Lars Mikkelä, gruppledare i fullmäktigegruppen, ledamot, Jennifer Jarl, ordförande för MUF, ledamot, Charlotte Odell-Zinn, ordförande Moderatkvinnorna, ledamot
Valberedningen fick beröm och omvaldes: Tord Larsson, Susana Apostel och Staffan L. Cederö
Även revisorerna omvaldes.
Efter de traditionella årsmötesförhandlingarna lyssnade vi på Sverigeordföranden för Moderata Ungdomsförbundet, Erik Bengtzboe. En lysande talare, engagerad och engagerande. MUF är idag det klar största politiska ungdomsförbundet och växer som aldrig förr.

Han beskrev hur den politiska kartan i Sverige skrivits om från det år han blev medlem i MUF tills nu. Moderaterna har gått från att ha varit ett "onödigt parti" 2001 för att till 2006 bli ett "intressant parti" som började intressera sig för alla människors problem och inför 2010 bli ett "nödvändigt parti". För att hindra en rödgrön allians med Lars Ohly att nå makten.

Risken inför 2014 är att vi upplevs som trötta och idésvaga. Vi måste åter visa upp en bild av oss som relevanta och intressanta. Genom att noggrant fokusera på de samhälleliga problem som finns kvar och övertyga väljarna om att vi har förslag till lösningar.
Fler bilder från årsmötet finns här.

Bloggar om tidigare årsmöten: Årsmöte på (M)ötesplatsen, 2011, Glatt och blått årsmöte, 2010, En hjältemodig kväll, 2009, Ny moderat ordförande i Trelleborg, 2008, och Moderat årsmöte, 2007

En dag på Förvaltningen

 2012-03-28      Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Så var det dags igen för "skuggning" på Arbetsmarknadsförvaltningen.
I november 2011 "skuggade" jag på Myndighetsenheten och Etableringsenheten.
Jag blev nu återigen påmind om vilken fantastisk samling människor som finns på Gasverkgatan. Det är en stor förmån för nämndsledamot att få "prya" på sin förvaltning. Det ökar kunskapen om och förståelsen för det arbete som bedrivs. Och man möts med vänlighet, omsorg och respekt som på få andra ställen i mitt liv.
Nu handlade det om enheten "Arbete och kompetens". De anställda är arbetsmarknadssekreterare, stolt benämnda "askarna" och deras uppgift är att leverera arbetstagare. Ibland kan vägen dit vara lång.
Lena Fors som är chef ledde mig med varsam hand till berörda personer och grupper.
Ett stort tack till alla andra på Arbete och kompetens som pedagogiskt och engagerat presenterade sina arbetsuppgifter och projekt:
Andreas Thunholm som håller i "nysamtalen", Pierre Svensson som pratade om det nya projektet "Kraftsamling Trelleborg", Eva Chelbat om volontärprojekt som Europeisk volontärservice erbjuder och slutligen arbetsmarknadssekreterare Linn Olsson, viktig kugge i hjulet på denna målmedvetna och välfungerande apparat som leds med säker hand av förvaltningschefen Cecilia Leijon.
Bilder på Lena Fors och på en stolt medarbetare på Jobb Service Syd som visar upp sina alster.

Läs mer här.

Tidigare bloggar om besök på Arbetsmarknadsförvaltningen: Välinvesterad tid och Något att vara stolt över.

Öppet Hus

 2012-03-24    Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I dag var det Öppet Hus i (M)öteslokalen på Algatan 76.
Jag hade av styrelsen fått uppgiften att ansvara för arrangemanget, från att utforma annons, förhandla med Trelleborgs Allehanda om priset, marknadsföra och bjuda in medlemmar och andra intresserade. Och självklart ordna en talare. Och ordna förtäring. Men allt avlöpte väl utan anmärkning mycket beroende på mina kompetenta och hjälpsamma medarbetare, Gunilla Folkesson och Aino Vastagh. Och naturligtvis på den inbjudna talaren, riksdagsledamoten Boriana Åberg från Kävlinge där hon också är ordförande i Kommunfullmäktige.
Boriana är en mycket kompetent talare som helt utan tekniska hjälpmedel i två timmar trollband ett 20-tal deltagare, som visade stort intresse med många kommentarer och frågor. Mycket information, mycket humor och en hel del skvaller från riksdagen levererades.
Boriana Åberg växte upp i Bulgarien. Efter kalla krigets slut kom hon till Sverige där hon utbildade sig därför till socionom och började arbeta som socialsekreterare inom socialförvaltningen i Helsingborg.
Hon gick med i Moderaterna inför valet 1998 och blev ordinarie riksdagsledamot 2010. Där hon arbetar i näringsutskottet.

Tidigare bloggar om Öppet Hus: Öppet Hus på första vårdagen, 11-03-19, Öppet Hus på (M)ötesplatsen, 10-07-10.

Medlemsmöte kring boende

 2012-03-22    Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Den 21 mars hade Moderata Seniorer i Trelleborg anordnat ett medlemsmöte på (M)ötesplatsen på Algatan. Anslutningen var god och extra trevligt var att få se ett par nya medlemmar men också "gamla" medlemmar som varit mindre aktiva ett tag dök upp.
Mötets rubrik var "Boendeformer för äldre i Trelleborg".
Det är ett område som socialnämndens ordförande Marianne Ohrlander har en lång erfarenhet av. Hon delade med sig av sin kunskap på ett medryckande sätt som väckte stort intresse och många frågor. Främst handlade det om så kallade biståndsboende som Socialnämnden beviljar men vi kom också in på behovet av så kallade Trygghets- och Serviceboenden. För tillfället existerar inga sådana i Trelleborgs kommun.
Biståndsboenden omfattar "särskilda boenden", korttidsboenden och växelvårdsplatser - för att avlösa anhörigvårdare. Det finns också en dagcentral för de äldre som föredrar att bo hemma. Två av de särskilda boendena drivs i privat regi, det är Högalid och Täppan, båda av hög kvalitet. Övriga tolv har kommunen som huvudman.
Efter föredraget bjöds det på smörrebröd från "Den lille Danske" med kaffe, öl och vatten.
På bilden syns socialnämndens ordförande Marianne Ohrlander i samtal med nämndskollegan Eva Ekström och nya medlemmen Katarina Borglin. I bakgrunden Jan Regnell, också ny medlem.

Skojarna i Örtagården

 2012-03-19   Böcker
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Så heter Arto Paasilinnas senaste bok på svenska (2011). På finska kom den 1998 och heter Hirttämättömien lurjusten yrttitarha. Hans fem tidigare översatta böcker som jag läst är Paradisets fångar, Skyddsängel, Domedagen gryr, Milda makter och Fabrikör Liljeroos luftskepp. Detta är en riktig skröna som handlar om ett brännande och aktuellt samhällsproblem, nämligen hur man befriar laglydiga människor från de som lever på att begå brott och som förstör andras liv. Hur ska man neutralisera dessa och om möjligt förändra dem så att de kan bli bättre samhällsmedborgare.
Arto Paasilinna har hämtat sig från den allvarliga hjärnblödningen han fick hösten 2009. Men han kommer antagligen inte att kunna skriva fler böcker.
Han tillstånd är mycket bättre nu men han måste bo på ett vårdhem, berättar Marja Tuloisela-Kunnas, Arto Paasilinnas finska agent.
Däremot kommer kanske fler av hans böcker på finska att översättas till svenska.
Örtagården heter Renfläckan och är en före detta kolchos i lappländska Turtola. Där kravodlas kryddor och i en nedlagd gruva olika svampar, allt i mycket stor skala. Efter rykten om att människor har försvunnit, kommer säkerhetspolisen Jalmari Jyllänketo dit, förklädd till kravodlingskonsulent. Han upptäcker ganska snabbt att Renflackan tvångsrekryterar arbetskraft bland mer eller mindre kriminella element, men även om det är olagligt sympatiserar Jyllänketo med idén, så han blir kvar. Dessutom blir han kär i den vackra hortonomen Sanna Saarinen, dotter till Renflackans ägare, den tuffa och hårdföra Ilona Kärmeskallio.

Jonna Fries i Tidningen Kulturen "En saftig skröna med högt tempo"
Leif-Rune Strandell i DAST:"Paasilinnaas många vänner kommer säkert att läsa också denna bok, men jag förstår varför den fått ligga oöversatt i tolv år"

Arto Paasilinna sällskapet.

Sverigemötet 2012 i Örebro

 2012-03-17    Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Charlotte Nordström har just avslutat sitt välkomsttal, Sofia Arkelsten möts av en lång applåd på väg upp på scenen och samtidigt kommer Fredrik Reinfeldt in. Vilket lyft, vilken tajming, vilken inledning. Ja, så började Sverigemötet i Örebro dit fjorton medlemmar från Trelleborg tagit sig. Och så fortsatte det i dagarna tu. Mycket var det, festligt var det, vänligt var det och mycket lärorikt och inspirerande.

Sverigemötets höjdpunkter (eller som det hette tidigare, Kommunala Rikskonferensen) har tre höjdpunkter: Det är tal av partisekreteraren Sofia Arkelsten, tidigare Per Schlingmann, finansminister Anders Borg och Partiordförande Fredrik Reinfeldt. I år vill jag också räkna in Charlotte Nordström, ordförande för Kommunala samrådsgruppen, som bjöd på Sverigemötets bästa välkomsttal någonsin och budskapet "Släpp politikerna loss, det är vår! Ut och möt människorna och lyssna på dem i deras vardag!"
Jag är som de allra flesta en "vardagsmoderat", det är ofta otacksamt och "oglammigt" och åh, så väl vi behöver dessa motiverande avbrotten i vardagen!

Vi fyllde den hyrda minbussen och två privata bilar och lämnade (M)ötesplatsen halv tre på torsdagen. I Ljungby pausade vi för en omgång hamburgare och toalettbesök. Checkade in på Best Western City hotell vid niotiden på kvällen. Ett litet trivsamt hotell med fin Relaxavdelning med fräsch - och njutbart varm - bastu, som jag förstås tog i bruk. Jag och min fru hann också med en kvällspromenad till Konferenshuset Conventum där det hela skulle utspela sig till och med klockan 12 på lördagen då vi med utrustade med matsäck började hemfärden. Vilken välfungerande logistik, 2000 lunchbaguetter delades ut!

Här finns bilder från Sverigemötet!

Bloggar om Sverigemötet i Karlstad den 8 maj 2011, Sverigemötet - Den nya arbetarrörelsen, och om Kommunala Rikskonferensen i Göteborg den 17 april 2010, Två fantastiska dagar på Svenska Mässan i Göteborg.

Moderatlunch 2012 mars

 2012-03-14    Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Andra moderatlunchen för året åt vi också på Restaurangskolan, Forum i Trelleborg. Vi var 16 personer och nu var det mera en blandning av gamla trogna gäster och nya nyfikna. Men det vi hade gemensamt var en stor tillfredsställelse med den delika rätterna som serverades, så nöjda att all personal, kockar och serviritörer, bjöds fram för att få applåder för sitt utmärkta arbete. På bilden syns från vänster Robin, Erika, Alex, Filip, Johanna och Sofie, alla duktiga elever på gymnasieskolan.
Förrätten var en sallad på rökt ankbröst i tunna skivor, ädelost och päron, vackert dekorerat med mycket välsmakande och nyttigt grönt. En sallad i min smak! Huvudrätten var om möjligt ännu bättre med Grillad lax Vin Blanc med ostronskivling, blåmusslor, räkor och pommes Duchess. En kall melonsoppa, svalkande och lågkalori avslutade trerätters menyn. Allt detta för 110 kr. Som hittat.

Senaste Moderatlunchen: Moderatlunch 2012, 12-02-15
Tidigare bloggar om Moderatluncher:
Gåsamiddag med njutning, 11-11-10,
Moderatlunch på nya Dannegården, 11-08-26,
Söderslättsproducerat, 11-05-18,
Två Trappor, 11-03-31,
Två Leijon, 11-01-24.

     
Gunnar Hedin, Marianne Ohrlander, Lena Lantau
Mårten Bönnemark, Staffan Svensson
Ingalill Pålsson, Tibor Vastagh, Aino Vastagh,
Mona Evanth, Ove Carlsson, Jan Regnell,  Katarina Borglin
Bo Evanth, Majlis och Staffan Svensson 
     
Ulla Thornberg, Bertil Tomelius, Katarina Borglin  Robin, Erika, Alex, Filip, Johanna och Sofie,
alla duktiga elever på Restaurangskolan
 

Syd Sudan: FN kräver slut på våldet

 2012-03-13      Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
FNs säkerhetsråd uppmanar till omedelbart stopp för allt våld vid gränsen mellan Sudan och Sydsudan. Rådet deklarerar att det hyser stor oro för den eskalerande spänningen mellan de båda länderna.
Sedan Sydsudan avskildes från Sudan förra sommaren har situationen i gränsnära områden blivit allt mer laddad. I förra veckan beskyllde Sydsudan Sudan för att ha bombat oljeanläggningar.
I början av februari misstänks Sudan ha brutit mot icke-angreppspakten som har undertecknats av de båda länderna.
I ett annat område, i delstaten Sydkordofan, som efter delningen tillhör Sudan, bekämpas regeringsstyrkor av rebeller. Regionen kan lätt förvandlas till ett nytt Darfur menar en före detta FN medarbetare, Mukesh Kapila (se bild) från Nairobi i Kenya.

Läs artikeln i United News Center: "Security Council concerned over renewed clashes along Sudan-South Sudan border", eller läs den här, översatt i Tempus nr 10-2012
Läs mer i Washington Post: "In violence between Sudan and South Sudan, 'echoes of Darfur'".
Och i BBC: "Sudan denies attacking South Kordofan civilians".

Tidigare bloggar om Sydsudan: 2011-11-28 Friheten dödar i Sydsudan, 2011-07-13 Sydsudan ser dagens ljus, 2011-01-05 Etnisk rensning väntas efter folkomröstningen? 2010-12-14 Sydsudan ligger i startgroparna, Sudans president efterlyses för folkmord, 2008-07-12.

Loreen till Baku!

 2012-03-11       Film, TV, och Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Finalen i Melodifestivalen blev en strålande föreställning i Globen. Gina Dirawi (bild) lyckades ännu en gång överträffa sig själv. Till och med Helena Bergströms figurer var roliga och vältajmade för första gången i serien.
Lasse Ekström (bild), överviktig spärrvakt med schlagermani, Simone de Paula, svensk-brasiliansk "Melodikarnevalen"-älskare, Majsan Bergqvist, kritisk Östermalmsdam eller glamdyrkande mäklare med ansiktet gömt i skämskudden.

Jag är nöjd och glad att Loreen (bild) vann med Euphoria - och lika glad över att hon vann över Daniel Saucedo (Amazing) - som i sin tur var värd att bli tvåa. Jag tror att detta var en oväntad chock för honom. Han var visserligen nervös med segersäker.
Delade tredjeplatsen gjorde David Lindgren, det gladde mig och Ulrik Munther, det förvånar mig. Femma Molly Sandén och sexa Top Cats, värda ett bättre öde.
En annan stor överraskning var att Torsten Flinck blev trea i finalen - om man nu bara räknar de svenska rösterna. Till dessa kom ju också de internationella experternas röster och där hade han inte mycket att hämta.
Det tidigare "Miraklet" Björn Ranelid fick varken stöd internationellt eller nationellt, kanske för att Björn Ranelid inte var riktigt bra.
Men min lokalpatriotism för Ystadsparet gjorde mig rörd i hjärtat. Enda gången under kvällen.
Och slutligen hamnade på min privata prispall tillsammans med Torsten Flinck och Björn & Sara Li - och allra överst - den fantastiskt duktiga och underbara programledardebutanten Gina Dirawi. Och vilket manuskript hon hade! Tidigare mest känd för sitt eget webb-tv-program "The Ana Gina Show".

Deltävling ett i Växjö två i Göteborg tre i Leksand.  Andra chansen i  Nyköping

Allt om Melodifestivalen 2012 på SvT.se
Melodifestivalen på Sveriges Radio med Carolina Norén.
Melodifest på Sveriges Radio
Popdrömmen     Poplight

Nya Seniorrådet växer

 2012-03-09    Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
För andra gången samlades Nya Seniorrådet i Skåne, nu den 8 mars 2012. På Förbundskansliet i Skåne, Hans Michelsensgatan 9 i Malmö. Senioransvariga moderater från 24 av Skåne kommuner hade tagit sig dit trots det överraskande snöfallet under natten och morgonen. Totalt var vi 33 personer.
Chefsombudsman Mikael Larsson presenterade partiets verksamhetsplanering. Han visade intressanta "nedbrutna" siffror för Skåneregionen vad gäller väljarnas uppfattningar i välfärdsfrågor och presenterade Skåneförbundets verksamhetsplan med vårens tidplan.
Åsa Herbst, kommunalråd i Ängelholm och vice ordförande i förbundsstyrelsen pratade om äldrefrågor inför valet. Hon är partiets ansvarige i Skåne för dessa frågor. Hon var också intressant att lyssna på och hade god kontakt med oss som lyssnade. Åsa är en ovanligt god talare. Vi glömmer aldrig hennes engagerade berättelse om "smöret på skorpan" på Åshaga vårdboende i Hjärnarp i Ängelholms kommun. Budskapet är att det alltid finns myter om den politiska majoriteten och att enskilda händelser gärna förstoras upp av oppositionen som försök att bekräfta myterna. Vad vi ska göra är inte att hamna i försvarsställning om detaljer utan anstränga oss för att på nytt bygga upp förtroendet för moderat äldreomsorg. Lärorikt!
Bo Silverbern, ordförande i omsorgsnämnden i Kristianstad presenterade stolt kommunens andraplats i Sverige (efter Nykvarn) i tävlingen SPFs utmärkelse "Årets seniorvänliga kommun".
Och regionrådet Pontus Lindberg som är ordförande i Regionala tillväxtnämnden presenterade tillväxtfrågor i Regionen.
Se fler bilder här:         Förra mötet i oktober 2011.
Tidningsartikel i HD om "smörbråket".
Åsa Herbst på Facebook.

Födelsedag, tre gånger 23

 2012-03-07      Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Redan innan klockan åtta på morgonen i går har en dotter ringt, en dotterdotter messat och 40 grattat mig på Facebook.
Jag uppmärksammas, alltså existerar jag!
Totalt hörde 125 personer av sig på Facebook, vilket är 25 % av mina Facebook-vänner.
Många olika kategorier: Anette Jeppsson, från "gamla" Byalaget Sofia i Malmö, Kristina Lindberg, granne på Ystadgatan på 80-talet, Beatrice Ask, Regeringen, Hans Wallmark, Riksdagen, Majvi Niveborn och Eva Andersson, 70-talets Foodia, Lars Borghem, 80-talets röda Möllevången, Carina Bäckström, 90-talets Lernia, Christine Owman och Victoria Ahlberg, Äspöfestivalen.
Då hade jag också hunnit med att fira tillsammans med vännerna från Senior Sport School på Vattentornet Café och Bistro. Där Heidi Christensen dukat upp "Three o'clock afternoon tea"!
I söndags firades jag av närmaste släkten, barn och barnbarn, i Skegrie. Det var Lina och Andreas som än en gång erbjudit sig att arrangera allt. Själv bjöd jag på danska smörrebröd från "Den lille Danske" på Nygatan. De blev uppskattade.
Jag på bild med barn och barnbarn framför den nya villan i Skegrie. Även Nillas hund Donna var med.
Fjolårets Födelsedag: 2011.

Pesetan tillbaka i spansk by

 2012-03-06      Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
 Den europeiska krisen har fått butiker i den spanska byn Villamayor de Santiago att acceptera den gamla valutan, pesetan. Samhället har 3000 invånare och ett torg med kullerstenar. Fårflockar betar i omgivningarna. Det här är den plats där en av världslitteraturens mest kända gestalter slogs mot vindmöllor, Don Quijote från La Mancha.
Affärsmännen har insett att många invånare har pesetas i spargrisar och byrålådor medan de har ont om euro. En fjärdedel av samhällets invånare är arbetslösa. Hittills har byborna använt pesetas för över 50 000 svenska kronor. Och människor kommer nu från andra orter för att använda sina pengar, som har varit värdelösa sedan 2000 då Spanien övergick till euron. Vid månadens slut åker alla handlare till "Bank of Spain" i Madrid och växlar in sina pesetas till "hårdvalutan" euro. Något för Grekland att ta efter?

Läs artikeln i The Guardian: "The Spanish town that's bringing back the peseta", eller läs den här, översatt i Tempus nr 07-2012

Andra Chansen i Nyköping, bästa hittills

 2012-03-04       Film, TV, och Media
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Vintersaga gjorde Ted Ström 1984, den blev som bäst presenterad av Jerry Williams. Nu har Ted Ström skrivit en låt åt Torsten Flinck som i går kväll den 3 mars i andra chansen tog sig till finalen.
Vem hade från början trott att både han och Björn Ranelid skulle vara men i finalen på Globen.
Men hela kvällen var bra.
1. Top Cats, som blir bättre för varje gång, slår ut Dynazty.
2. Timoteij slår ut Andreas Lundstedt.
"för unga, för långa och för snygga" enligt Sarah Dawn Finer. Kopior av Emma Green och Ebba Ljungmark.
3. Torsten Flinck slår ut Lotta & Christer.
För första gången i årets tävling ringer jag, men inte på mina Dansbands- och Svensktoppsfavoriter utan på Torsten Flinck! Otroligt vilka känslor dennes passion, innerlighet och ärlighet väcker. En representant för Nils Ferlins Barfotabarn. Och varför inte? Visst slår alltid "Jag reser mig igen" - Don't let me down!
5. Top Cats slår ut Timoteij i första finalen och är nu i Globen.
4. Otroligt nog slår Sean Banan ut Youngblood sedan han haft den dåliga smaken att förutom alla sina svordomar föreställa kungen som har den unga Estelle i form av en docka i famnen.
Men dessbättre åkte han sedan dit mot Torsten Flinck som tog sista Globen platsen.
Fantastisk kväll, enbart favoritsegrar, Top Cats kommer att vinna finalen och Banankungen är utslagen av Torsten Flinck (tack vare mina tio röster - trots svårt som attan att komma fram). Det är den stora glädjen som rullar in i kväll, inte "vemodet" som i Vintersaga.
Vi som i många år fått kalla rysningar av njutning när vi lyssnat på Jerry Williams när han sjunger "Vintersaga" av Ted Ström röstar gärna på Thorsten Flinck som sjunger Ted Ströms låt "Jag reser mig igen".
Sydsvenskan. Torsten Flincks hemsida.

Brittiskt minister gillar påven och Vatikanen

 2012-03-03       Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Vatikanen välkomnar den muslimska brittiska ministern, baronessan Sayeeda Warsis tal om att Europa bör följa påvens exempel. Hon är född 1971 i Dewsbury och är minister utan portfölj i regeringen Cameron sedan 12 maj 2010. Tillsammans med Andrew Feldman är hon ordförande för det konservativa partiet sedan 2010.
Hon är den första kvinnliga muslim som är engelsk minister.
Vatikanen välkomnar den muslimska brittiska ministern, baronessan Sayeeda Warsis tal om att Europa bör följa påvens exempel och avvisa "intolerant sekularisering". Europa bör ställa sig mer positivt till kristendomen, hävdar hon. Lady Warsi är ordförande för det konservativa partiet. Hon gjorde sitt uttalande i Vatikanen i tisdags då hon i spetsen för en delegation om sex ministrar träffade påven. Hon framhåller att den brittiska regeringen behöver en större global samverkan med Vatikanen eftersom Vatikanen har ett stort nätverk av präster, diplomater och biskopar.
Hon ser Vatikanen som "en inflytelserik röst i dagens viktiga etiska, moraliska och intellektuella diskussioner".

Läs artikeln i La Stampa: "Europe needs to become more confident in its Christianity", eller läs den här, översatt i Tempus nr 07-2012

Årsmöte, Moderata Seniorer i Trelleborg

 2012-03-01    Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I går den 29 februari var det dags för årets årsmöte för Moderata Seniorer i Trelleborg. För tredje året i rad hölls detta i vår egen lokal på Algatan 76. Ett tjugotal medlemmar hade mött till mötesförhandlingarna. Kallelse hade går ut med vår lokala medlemstidning Blå Trelleborg. För första gången i "modern tid" dvs sedan 2007, blev det ett totalt omval. Ordföranden, alla medlemmar och allasuppleanter omvaldes liksom båda revisorerna, Sten Johansson och Claes Jönsson. Mötet valde som valberedning Leif Malmstein och Bo Evanth med Kenneth Bingsgård som revisor.
Efter mötesförhandlingarna bjöd styrelsen på kaffe och fastlagsbullar och en lång stund ägnades åt diskussioner och samtal mellan gamla och nya medlemmar.
Efter det konstituerande styrelsemötet ser styrelsen 2012 ut som följer:
Ola Pärson, sekr, Marianne Ohrlander, Bertil Tomelius, ordf, Ingegerd Möller-Leo (adj), Tord Larsson, v.ordf, Helny Feustel, kassör, Eva Ekström, ers och Aino Vastagh, ers.
På bilden saknas Ove Carlsson, v. ordf, för dagen i Stockholm och Jan Hjertsson, v. sekr, för säsongen i Spanien, se bild.
På övriga bilder syns: (vänster) Lars Fränngård, Marina Thelandersson, Ulla Thornberg, Leif Malmstein med flera, och (höger) Helny Feustel, Inga-lill Pålsson, Ola Pärson, Katarina Borglin med flera
och på den tredje bilden delar av Revisor och valberedning, Claes Jönsson, Bo Evanth och Kenneth Bingsgård.

Bloggar om tidigare årsmöten:

2007 blev jag invald som suppleant i styrelsen.
2008 höll vi för första gången årsmöte i Kunskapsskolans lokaler. Jag blev vald till ordförande. Se också här.
2009 åter på samma plats med omvald ordförande.
2010 för första gången i egen lokal på Algatan 76 i M-lokalen. John Rogers arrangerade.