Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Mars 2013

Bertil Tomelius
Startsida

 

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö

 2013-03-31  Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Detta är en tidigare bok av Håkan Nesser, som snarast är en icke traditionell deckare, utanför Barbarotti och Maardamsviten om van Veeteeren.
Böckerna Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö (1998) och och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla (2002) handlar båda om författarens barn- och ungdomsmiljöer på 60-talet. Mycket fina tidsdokument båda två om dessutom har spänning och mystik.
Boken är från 1998 och handlingen utspelar sig i början av 1960-talet i och utanför Kumla. Den fjortonårige Erik Wassmans mamma ligger för döden i cancer, och pappan ordnar så att Erik och kompisen Edmund får hålla till på sommarstället "Genesaret" tillsammans med Eriks 22-årige storebror Henry, reporter och fd sjöman, som ska skriva en bok. Under sommaren inleder Henry ett förhållande med Ewa Kaludis, som har varit lärarvikarie i pojkarnas skola och är beundrad för sin skönhet (därför jämförd med Kim Novak).
Erik och Edmund delar sin kärlek till till den undersköna "Kim Novak". Ewa Kaludis är fästmö till den kände handbollsspelaren Berra Albertsson. En kväll kommer en blåslagen Ewa till Genesaret, misshandlad av sin svartsjuka fästman. Några dagar senare hittas Berra mördad på parkeringsplatsen i Genesaret. Polisen lyckas aldrig binda någon till gärningen även om Henry länge är misstänkt.
Läs mer om "sanningen" bakom gärningen här:
Döden slog till vid Genesarets sjö. Sanningen avslöjad 10 år senare?
Vitboken

Kim Nowak har filmats för bio och TV med Sven Wollter i huvudrollen. ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö” hade biopremiär 2005 och blev en stor framgång både hos publik och bland kritiker. Under 2011 skulle ”och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla” komma upp på vita duken.
Men 16 januari 2013 var fortfarande inte allt klart. Men ett år senare kom en film : "och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla". Recension i DN.
Detta upptäckte jag först idag, 2017-03-30.

Påskliljor på skärtorsdagen, 5 års jubileum

 2013-03-29 Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Verksamheten startade klockan 10 på förmiddagen. Då hade Ulf Bingsgård redan ordnat att all nödvändig attiralj fanns framtagen och 3000 påskliljor hämtade till (M)ötesplatsen på Algatan 76 i Trelleborg. Där var samlade förutom jag själv och Lena, alltid lika effektiv och arbetsvillig, vidare Ina och Helny,och senare anslöt sig också Gunnel Folkesson. Att klippa snörstrumpar i lagom längder, stoppa genom hålet i det medföljande kortet(se bild) samt knyta allt runt tre påskliljor till en bukett var en grannlaga uppgift som tog två och en halv timma. Se utgångsläget (bild).
Klockan 14 ankom Göran Gärtner med sitt manskap för att ta hand om utdelningen på stan. I våra vackra blå jackor eller med M-halsdukar gav de sig ut i den lite kyliga tidiga vårdagen. Många hade ställt upp men det tog ändå flera timmar för att dela ut 1000 buketter till glada och tacksamma trelleborgare!
Förra året: Påskliljekampanj, 4:e året i följd.

Prag är droghandelns europeiska centrum

 2013-03-28  NP, internationell
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Tjeckiska republikens beslut 2010 att avkriminalisera mindre innehav av narkotika för privat bruk har gjort nationen till ett mecka för droghandlare och narkomaner. Tjeckien som gränsar till Tyskland, Polen, Slovakien och Österrike, ligger nu som en oas av droger mitt bland länder varav de flesta har strängare lagar.

Alla kan skaffa sig ett litet tält som rymmer fyra fullvuxna cannabisplantor. Utbudet av marijuana flödar över och priserna faller.
Drogkulturen har sedan början av 1990-talet blivit något av en integrerad del i den tjeckiska kulturen. Hälften av alla tjecker i åldrarna 15 till 34 har rökt hasch åtminstone en gång i livet. Sedan 2010 betraktar myndigheterna inte längre narkotikainnehav i smärre kvantiteter som ett brott utan som en förseelse.

Läs artikeln i Der Spiegel "Czeched Out: The Losers of Prague's Drug Liberalization"eller läs den här, översatt i Tempus nr 13 2013

Årsmöte moderata Föreningen i Trelleborg

 2013-03-26 Lokal politik
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Den 26 mars höll moderata Föreningen i Trelleborg årsmöte. Ett enigt möte av 35 närvarande medlemmar röstade alla i enlighet med valberedningens, med Tord Larsson, i spetsen förslag, att omvälja alla styrelseledamötet. Som ordförande omvaldes, inte oväntat, Ulf Bingsgård. Även jag själv omvaldes. Under det efterföljande konstituerande styrelsemötet, tog Håkan Sjöberg, enligt min önskan, över posten som ordinarie sekreterare- Under 2013 kommer jag undan med viceposten.
Blogg från Trelleborgsmoderaternas Årsmöte 2012.
Bloggar om tidigare årsmöten: Årsmöte på (M)ötesplatsen, 2011, Glatt och blått årsmöte, 2010, En hjältemodig kväll, 2009, Ny moderat ordförande i Trelleborg, 2008, och Moderat årsmöte, 2007

Läs protokollet från årsmötet här. Konstituerande protokollet här. Närvarolistan här.

Memento Mori

 2013-03-24 Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Det var sekreteraren, Gunvor Palmquist, på den rättsmedicinska avdelningen (i Lund?) som tog emot budet. Stanken mötte henne först när hon rivit bort tejpen och öppnat kartongen. Hon hade just tagit emot och kvitterat ett mänskligt huvud. Huvudet är vanställt av förruttnelse men kulan i skallen vittnar om en våldsam död. Vems är huvudet? Mycket tyder på att det är rättsläkaren Ella Andersson själv. Memento Mori är Elias Palms sista bok i derien om tre om Ella Andersson. Dags att avliva henne.
Kriminalkommissarie vid länskriminalpolisen Anna-Lisa Win är förundersökningsledare. Mycket kretsar kring ett kriminellt brödrapar, Bojan och Goran Simic, som styr staden på ett mycket våldsamt sätt. De har specialiserat sig på avhuggna kroppsdelar för att skrämma till lydnad.
Det tycks mig som om Elias Palm vll försöka göra en ny Stieg Larsson, den svenska deckarhimlens Zlatan.
Ella Andersson är en (om än )svag kopia av Lisbeth Salander, en överlevare, en duktig slagskämpe, trots sin ringa längd och vikt. Hon har svårt med relationer till män, komplicerade förhållande till sin homosexuella far som redan som unga flydde Sverige, en briljant rättsläkare med stor emparti och vårdbehov gentemot de svaga. Dessutom härstammar hon från en rik släkt som hon ärver många miljoner från.

Elias Palms två tidigare böcker om rättsläkaren Ella Andersson
Causa Mortis och Corpus Delicti.

Recensioner:
Kerstin Bergman i Smålandsposten: Först nu har Palm blivit en författare att på allvar räkna med på den svenska deckarscenen.
Viola Kondracki i Litteraturmagazinet: "Ingen dålig verklighetsflykt".
Nisse Scherman i DAST: "Sinnrikt komplicerad intrig!"

"Boken accentuerar hur sårbart vårt samhälle är, när nyckelpersoners familjer hotas med ond bråd död. Alla människor väljer till sist att skydda sina egna. Hur tacklar man detta? Är det rätt att ta saken i egna händer?"

Hemmesdynges Hembygdsförening på väg att läggas ner

 2013-03-22  Högalid & Söderslätt 
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Hemmesdynges Hembygdsförening höll årsmöte den 21 mars i Klagstorps församlingshem. På dagordningen fanns ett förslag från styrelsen om att upplösa Hemmesdynges Hembygdsförening.
Enligt stadgarna krävs för upplösning av föreningen ett godkännande vid två på varandra följande möten varav ett måste vara årsmöte.
Årsmötet godkände enhälligt styrelsens förslag om att upplösa Hemmesdynges Hembygdsförening. Det fanns ingen vilja från någon av de närvarande 18 medlemmarna att ingå i en ny styrelse.
Den avgående styrelsens giltighetstid förlängdes till dess ett nytt medlemsmöte hållits.
Tiden för kommande medlemsmöte fastställdes till torsdagen den 25 april klockan 19 på Galleri Isietio.
Bestämdes att en kommitté bestående av Rolf Mårtensson, sammankallande och Gun och Peter Schmidt ansvarar för att kallelse till medlemsmötet sker i laga ordning och att kontakter tas med Byalagen i St.Isie resp. Hemmesdynge angående övverlämnande av föreningens medel och andra tillgångar.
På årsmötet framställdes förslag om att överlämna föreningens medel till byalaget i Stora Isie öronmärkta för användning till kommande års midsommarfiranden alternativt att Byalagen i St.Isie resp. Hemmesdynge ska dela på pengarna.
Årsmötet avslutades på traditionellt sätt med att vi alla avnjöt en god måltid bestående av ärtsoppa och plättar med vispgrädde och hallonsylt.
Läs här Verksamhetsberättelsen för 2012.
Tidigare bloggar om Hemmesdynges Hembygdsförening:
Hemmesdynges Hembygdsförenings föreläsning 2012 - Sydkusten i ord och bild 2010
Midsommar på Olas äng i Isieby, Årsmöte i Klagstorp 2011,
Sydkusten i ord och bild, Midsommar i HemmesdyngeKlagstorpselever på museibesökGravöl med glada minerStäddag och samtalskampanjHembygdsmuseum, Nordisk mytologi i ord, bild och med musik, Hemmesdynges hembygdsförening och Bussutfärd genom det fagra Sommarskåne.

Årsmöte Moderata Seniorer 2013

 2013-02-19  Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Moderata Seniorer har hållit årsmöte 2013. Som vanligt i partilokalen på (M)ötesplatsen. Jag själv utsågs som mötesordförande och Lars Fränngård som mötessekreterare. Samtliga ledamöter från 2012 omvaldes inklusive Bertil Tomelius som ordförande. Även vid förra året omvaldes hela styrelsen. Dags med en förnyelse tycker jag nog även om det är ett uttryck för förtroende att nu bli omvald som ordförande för en femte gång på rad.
Som vanligt bjöd vi på kaffe och fastlagsbullar efter avslutat möte.19 medlemmar närvarade, se bilaga)
Direkt efter årsmötet följde det konstituerande styrelsemötet varvid platserna fördelades enligt som följer:
- vice ordförande Ove Carlsson
- Sekreterare Ola Pärson
- kassör           Helny Feustel
Aktivitetssamordnare: Eva Ekström, Aino Vastagh, Marianne Ohrlander (för M-luncher enbart)
Övriga ledamöter: Tord Larsson och Jan Hjertsson
Firmatecknare: Ordförande/Kassör var för sig.

Tidigare årsrsmöten 2012, 2010, 2009 och 2008.

70-års kalas i dagarna två

 2013-03-17 Familjen
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
I många veckor funderade jag - och Lena Welinder - på hur jag skulle fira min stundande 70-års dag. Det fanns många förslag från i princip ingenting till ett stort kalas i hyrd lokal. Slutligen fastnade vi för att dela upp firandet i två omgångar, en för familjen och en för andra vänner och bekanta. Det första firande ägde rum i Moderaternas samlingslokal på Algatan 76 i Trelleborg, en lokal för drygt 40 personer. Det blev snittar, rödvin och annan dryck. Snittarna beställde på Cillas salladsbar som gillar granne med lokalen. God service och humana priser. Till det kaffe med Kärleksmuffins och marängtårta, allt bakat av mina döttrar Lina och Nilla. Det blev Öppet Hus med inbjudna personer. Stommen av gäster blev deltagare i Senior Sport School (SSpS) och styrelsen för Moderata Seniorer i Trelleborg (TMS), men även representanter för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland (VFST), Hemmesdynges Hembygdsförening (HHF), Styrelsen för Moderaterna i Trelleborg etc.
En mycket lyckad eftermiddag och kväll. Totalt blev vi 40 personer.
Det andra firandet ägde rum lördagen den 16 mars hemma hos min dotter Lina och Andreas i Skegrie. Där var Andreas far Roland, min syster Birgit och Lennart från Söderskog, mina övriga barn Nilla, Jörgen och Desiré med sin familj, Flemming, Joel och Johanna med Felix. Mina syskonbarn Tomas och Helena var också där. Inalles 15 personer.

     
 Bertil i lagerkrans mottar Monica Rosenqvist och Birgit Holmberg
från vänskapsföreningen Sverige-Tyskland
 Britt-Marie och Torbjörn Lankar, SSpS  Värdarna Lena Welinder och Bertil Tomelius
     
 Kerstin Hansson, Berit Lundahl, Katarina Borglin, Agnete Livenius, Lilian Rosenquist, Torbjörn Lanker, alla vänner från SSpS   Pärson, Eva Ekström, Marianne Ohrlander,
Inga Berggren som håller tal för jubilaren, Ove Carlsson, Helny Feustel
Ingegerd Möller-Leo (alla TMS)
 Ina Liljeberg gratulerar från Arbetsmarknadsnämnden
     
Ulf Bingsgård, KSO och ordeförande får moderaterna uppvaktar   Inga Berggren och Helny Feustel tar för sig av läckerheterna.  Runt bordet medsols: Inger Persson, Monica & Birgit VFST, Rolf Mårtensson HHf, stående, Eva Ekström, Marianne Ohrlander,
Inga Berggren, Ove Carlsson, Helny Feustel, Ingegerd Möller-Leo (TMS),
     
 från höger Jan I. Persson, Berit Lundahl, Kerstin Hansson (skymd), Ulla Thornberg, Karin Nilsson, alla vänner från SSpS Agnete och Katarina   
     
 Gänget från Moderata Seniorer på gång  Presentbordet i Skegrie  Bertil med sonen Jörgen som precis fyllt 50.
   
 
 
 Med dottern Lina i köket som arrangerat allt
till allas stora belåtenhet
 Dottern Desirés familj, Fleming och Johanna med Felix  Dottern Nilla med sin faster Birgit och Lennart
     
 Helena Tomelius, präst i Hörby församling. Kommer att viga sin kusin Lina i september i Gislövs kyrka  Syster Birgit och systerdotter Helena  I kö till maten: Lennart, Fleming, Desiré, Johanna och Felix


Jungstedts nionde

 2013-03-15 Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Mari Jungstedts 9:e bok heter "Det fjärde offret"
Boken börjar med hur en pojke och hans far kommer hem och finner hur resten av familjen mördats.
Utanför banken i Klintehamn rånas en värdetransportbil på tre sedelväskor av tre personer, två män och en kvinna. Under flykten därifrån blir en flicka påkörd och så svårt skadad att hon dör på sjukhuset.
Kriminalinspektör Anders Knutas får problem både med sin danskfödda hustru Line och med det kompliverade fallet:
"Först rånet, kollisionen med den lilla flickan som slutade så olyckligt, skogsbranden, mordet i ödehuset, den kvarlämnade sedelväskan som någon försökt öppna, motorcykeln, skospåren och vittnesuppgifterna som talade om en en kvinna och en man av sydländsk härkomst. Misshandeln av Patrik Rosén. Jocke Erikssons medlemskap i mc-klubben,taturingen med initialerna på handleden, hans kontakter med kriminella både i Visby och i Stockholm.

Freke Räihä i Tidningen Kulturen: "Det är inte dåligt, det är bara inte värt den uppmärksamhet eller det pris den få".
Blogg "En bok om dagen": "Bra flyt, lagom komplicerat, lätt att hänga med".
Blogg "Annika Koldenius". "Mari Jungstedts bästa deckare hittills".

Förra boken
Senaste lästa boken (åttan) av Mari Jungstedt: Den farliga leken.
Mari Jungstedts hemsida.

Diskussion kring FÖPen

 2013-03-14 Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Lördagen den 13 mars bjöds alla ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige i Trelleborg till ett möte i Rotundan i Parken. Avsikten var att öka kunskapen om den Fördjupade Översikts Planen (FÖP) för Trelleborgs Stad.
Vu hade alla fått papper i god tid i förväg för att kunna förbereda oss.
Träffen bestod av två delar.
Förmiddagen ägnades åt Trelleborgs förutsättningar, vilka visioner och målbilder vi har av utvecklingen av Trelleborgs stad.

Efter en god och nyttig lunch handlade eftermiddagen om att förstå de begränsningar och konsekvenser som är kopplade till de förutsättningar, förstärkningar, framgångsfaktorer och målbilder som har diskuterats under förmiddagen.

Hur hänger frågorna ihop och vilka är de strategiskt viktiga satsningarna som vi behöver fokusera på i Trelleborg? Eftermiddagens workshop handlade om att hitta ett strategiskt fokus för stadens utveckling i relation till hur vi ska planera att använda vår mark. Kartan är en direkt konsekvens av våra valda prioriteringar.

Både för- och eftermiddag innehöll ett grupparbete eller Workshop där vi diskuterade och gemensamt hittade konkreta förslag och lösningar. Alla partier och var med i alla grupper och det blev intressanta samtal över partigränserna.
Som underlag för diskussionerna hade vi FÖPens IDENTITETSBÄRARE samt FÖPens föreslagna STRATEGIER i en överskådlig lista.

Hur kinesisk är Italiens tomatpuré?

 2013-03-12  NP, internationell
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Den växande kinesiska tomatindustrin orsakar oro bland länder med en längre tradition av tomatodling. Tomater har ingen plats i ett traditionellt kinesiskt kök. Ändå odlar Kina nu fler tomater som processas än någon annanstans, bortsett rån Kalifornien. De odlas på statskontrollerade plantager i provinsen Xinjiang, där många av invånarna är Kazaker eller uigurer eller från Mongoliet.
När tomaterna väl har pressats till pasta exporteras de, i första hand till Europa, där de sedan förvandlas till puréer, ketchup, pastasås, salsa och andra produkter.
Kina exporterar också färska och torkade tomater, tomatpulver och burktomater.
Men det är pastan som skapar problemen i Europa. Ett land som Italien som är en stor producent av tomatprodukter utgår från importerat kinesiskt, billigt, koncentrat men vill ändå använda "kvalitetsstämpeln" Made in Italy och "producerat i Italien". Det ska räcka med att späda ut det kinesiska koncentratet med vatten, tillsätta salt och fylla i nya burkar menar "tomatkungen" Antonino Russo, 83 år, som nyligen dömts till fängelse för brott mot livsmedelslagstiftningen.

Läs artikeln i The Guardian: "Pulp fiction: Asda's 'made in Italy' tomato puree hails from China"eller läs den här, översatt i Tempus nr 09 2013

Världens längsta elkabel under Atlanten

 2013-03-10  Forskning & Vetenskap
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
En 1500 km lång elkabel skall läggas ned på havsbottnen mellan Island och Storbritannien. Den skall förse energihungrande britter med energi från Islands vulkaner och kraftverk. Eftersom islänningarna i det närmaste drunknar i energi, drömmer de om liknande kablar i framtiden, om kan garantera landet en ny, energirik exportvara. Kabeln förväntas vara färdig 2020 och bli den längsta undervattenskabel i världen - 1500 m lång. Den ska ligga på 500 meters djup och skyddas av flera lager isolering och armering. dess livstid är mer än 40 år.
Norge och Holland är redan förbundna med elkabel liksom Storbritannien och Irland. Sverige har likströmskablar till Tyskland och Polen och sna snart bygga en till Litauen. Strömmen går i en riktning vilket minskar förlusterna (jämfört med växelström).

Läs mer i tidskriften Illustrerad Vetenskap nr 18 2012.

Tidigare artikel om Island: Island är fredligast i världen.

Framtidens Trelleborg

 2013-03-07 Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Trelleborgsmoderaterna samlades den 2 mars i Malmrossalen, Hamngatan 9 för att under hela dagen ägna oss åt att forma vår politik för Trelleborgs kommun nu och i ett framtida perspektiv mot 2020.
En dag med högt i taket och kreativiteten på topp för att få fram idéer och visioner för Framtidens Trelleborg.
Efter samling med kaffe klockan 0930 inledde Ulf Bingsgård med en nulägesanalys av hur långt vi kommit med det som vi lovade i vårt valprogram 2010, "Vi vill göra ännu mer för Dig!"
Det var mycket som vi med stolthet kunde pricka av som genomfört t ex:
- Tillgänglig och valfri äldrevård utan köer
- Flera LSS-boenden i Trelleborgs kommun
- Mindre centralstyrning i kommunala skolor
- Skolbuss åt alla
- Vi ska satsa på både elit- och breddidrott
- Bygga färdig motorvägen
- Få ringväg till Trelleborg
- Verka för praktik och lärlingsplatser åt ungdomar
- En fortsatt bra dialog med företagarna i kommunen

Sedan kom Rune Larsson (bild). Med en inspirationsshow man svårt glömmer.
En ståuppare som sprungit sig genom livet och bokfört alla löpturer sedan 1973. 23150 mil har det blivit, nära två tredjedelar av avståndet mellan jorden och månen. Han avfärdar uttrycket "att sikta på stjärnorna" som alltför otydligt, nej satsa på månen, den ligger på löpavstånd.
Rune har gjort en verklig klassresa. Uppfödd i ett fattigt hem, ynklig, mesig och kortväxt som barn. Har var så obetydlig i skolan att han inte ens var värd att mobba.
Men som utnyttjat sina mindrevärdskomplex som en stark drift att komma framåt och ständigt överträffa sig själv. Också i att springa långt och springa längre och vinna över andra.
Hans mantra var offer - fighter - bilden. En skala med två ytterligheter. Att ta en offer position kan vara bekvämt. Att låta någon annan ta hand om problemet. Ta inte ansvar, skyll dina problem på andra eller på omständigheterna som du säger dig inte kunna påverka.
Det är bättre med en fighter inställning "JAG ska göra något åt det". Försök att i varje situation röra dig några millimeter på skalan i riktning mot "Fighter".
Var vaksam mot offermentaliteten! Den ligger ständigt på lur.
Var också vaksam mot den fördärvliga "annanismen". Problem och arbetsuppgifter dyker ständigt upp i en organisation. Låt bli att låtsas som om det är "någon annan" som ska hand hand om dessa. Då blir inget gjort. Personen "annan" existerar nämligen inte. Det är "Jag själv" som måste göra det!
Läs mer på Rune Larssons hemsida.
Efter en god lunch i trevligt sällskap presenterade Ulf resultatet av den lokala opinionsundersökningen som genomförts under februari.
Därefter blev det en Workshop kring den lokala politiken under ledning av Mats Svanberg, stabschef på Region Skåne.
Och så till sist "mingel och mys" som avslutning lördagseftermiddagen. Skönt och trivsamt i goda vänners lag!

Styckerskan från lilla Burma

 2013-03-05  Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Håkan Nessers fjärde Barbarotti-bok hette "De ensamma" och den var mycket bra. De tidigare i samma serie var också utomordentliga.
Men av någon anledning, kanske fick han betalt i förskott, skulle serien omfatta 5 böcker, vilket tvingade honom att mycket motvilligt, kan man förstå också prestera "femman". Det bästa med boken är rubriken. Burma syftar på namnet på en gård i närheten av författarens hemtrakter. Och en kvinnlig styckmörderska är ju originellt, även om hon bara är en skicklig "styckerska", mordet tar någon annan hand om och inte ens den som hon tagit på sig skulden för. Boken är alldeles för lång, även författaren måste ha haft stora svårigheter att ta sig igenom den. Lanske hr han blivit sjuk.
Det är ett cold case fall från 1989 kombinerat med att Gunnar Barbarottis fru Marianne dör i hjärnblödning. Barbarottis sorgearbete och hans försök att få kontakt med Gud och med sin döda frus ande är en betydande ingrediens i boken.
Han ställer sig hela tiden frågan "Varför sysslar han överhuvudtaget med de här fallen? Varför får jag inte kontakt med Ellen Bjarnebo och Vad hände med Arnold Morinder som försvann? Allt kändes som en soppa med lite för många ingredienser (författarens egna ord).
I boken finns de välkända personerna på Kymlinge polisstation, Gunnar Barbarotti, Eva Backman, Asundander och inspektör Sorgsen (Borgsen).
Och assistent Wennergren-Olofsson.
Ingenting alls att rekommendera.
Två recensioner:
Ellen Skagegård i UNT: "Barbarotti känns helt enkelt uppgiven som litterär figur".
Monika Tunbäck-Hanson i GP "Ibland sackar berättelsen, går för mycket fram och tillbaka"
Håkan Nessers fyra senaste böcker: 111019, Himmel över London, 100620, Att sluta cirkeln (De ensamma), 091007, Maskarna på Carmine Street, 081016, Berättelse om herr Roos.

Ryska livslängden måste öka

 2013-03-03  NP, interntionele
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
I Ryssland dör fler människor än som föds. År 2050 kan den ryska befolkning ha minskat med 36 miljoner! Rysslands existens som nation hotas i längden.
Den förväntade livslängden är 60,1 för män och 73,2 för kvinnor, i jämförelse med USA och EU som har nästan 80 år för båda könen. Ryssarna bär med sig en tung börda av riskfaktorer för sjukdomar med 60 % av männen som röker och varje medborgare förbrukar 15 liter ren alkohol om året. Halva befolkningen är överviktig. Den usla demogrfiska trenden har plågat Ryssland alltsedan Sovjetunionens kollaps. Barnadödligheten ökade i fjol från 7,1 till 8,7 dödsfall. En halv miljon om året dör i tobaksrelaterade sjukdom. Tobaksindustrin lobbar aktivt och skickligt för att hålla tobakspriserna nere.
Särskilt män avlider redan i produktiv ålder. Få bryr sig om att sätta på sig säkerhetsbälte vid bilkörning vilket ger många dödsfall vid trafikolyckor.

Läs artikeln i Washington Post: "Russia tries to improve life expectancy with laws curbing drinking, smoking"eller läs den här, översatt i Tempus nr 09 2013

Tusenskömor

 2013-03-01  Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan  sju år sedan
Boken börjar mitt i en svensk idyll på en sommaräng. En tonårsflicka våldtas. Våldtäkten får ödesdigra konsekvenser för en rad personer och ska många år senare leda fram till nya tragedier och mord i en härva av illegal människosmuggling och en gränslös lojalitet mellan två systrar. Handlingen rör sig i ett snabbt tempo mellan Stockholm, Bagdad och Bangkok. Det som är drivkraften i boken är en uppgörelse mellan två systrar.
Bakom frågan om illegala flyktingar finns ett personligt engagemang hos författaren Kristina Ohlsson som har en bakgrund inom Amnesty.
Jag läser denna Kristina Ohlssons andra bok efter att ha läst de övriga tre. Jag kan konstatera att Tusenskönor inte når upp till samma klass som de andra. Den är för lång och alltför många människor är inblandade så att man inte får ett riktigt grepp om dem. Förutom naturligtvis de som ständigt är med Alex Recht, Fredrika Bergman och Peder Rydh.
Tidigare lästa böcker av Kristina Ohlsson: Storartade Änglavakter. Askungar, en strålande debut och Paradisoffer.