Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Mars 2014

Bertil Tomelius
Startsida

Det som inte växer är döende

 2014-03-30 Böcker
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Jesper Weithz är chefredaktör för klimatmagasinet Effekt och kulturredaktör på socialistiska Flamman.Det är spänning från början till slut. Boken påminner en smula om Anders de la Mottes trilogi men det är mycket som fattas. Jesper Weithz har mycket kvar innan han blir en lika stor författare. Man önskar sig inte direkt någon fortsättning.
Henrik och Lotte är ett välbärgat par, bosatta i Stockholms skärgård med dottern Molly. Henrik driver ett internationellt PR-företag, Lotte är projektledare. När Lotte under sin andra graviditet drabbas av en ovanlig form av cancer tvingas de på obestämd tid resa till en klinik i São Paulo, den enda i världen som erbjuder behandling. De ser fram emot att lämna den svenska rekordvintern och tömmer den flotta villan. Henrik ska åka till Brasilien i förväg via London, Lotte och Molly ansluta senare. Henrik tvingas skjuta upp resan till Brasilien någon dag för att först avsluta en affär i Sri Lanka. Hans plan kapas av terrorister. Är det tamilerna? Han får ett lyckligare slut (?) då han lyckas rymma från flygplanet och hämtas av en affärspartner som glädjande nog kan presentera en lyckad konsruktion både för Henrik och hans familj och hans företag som internationell turistkonsult.
Så går det som det går, plan ställs in och försenas och familjen glider isär - mannen till det stora, på en vindlande resa genom en värld härjad av klimatkaos, strejker och upplopp, kvinnan och barnet till det lilla, hem till ett övergivet hus i ett landskap förlamat av kyla och snö. En osannolikt hård snöstorm för dem dem tillbaka till huset, med nya stegrade hot som väntar Lotte och dottern Molly sedan en vild demonstration stoppat flygplan på Arlanda så att de två (aldrig?) kommer i väg till Sao Paulo och den enda klinik i världen som kan rädda Lottes liv.
Recensioner:
Magnus Persson i SvD Kultur: "Obehagligt effektiv samhällsdiagnos"
Jens Liljestrand i Expressen: "En syl i vädret", Jens Liljestrand är ny litteraturredaktör och biträdande kulturchef på Expressen Kultur.
Pia Bergström i Aftonbladet Kultur: "Klimatsmart romandebut"

Regeringsbildning med förhinder

 2014-03-28  NP, svensk
ett år sedan två år sedan  fyra år sedan fem år sedan  sju år sedan åtta år sedan
Sverigedemokraternas strategi, och en ny grundlag, kan skapa parlamentariskt kaos efter valet.
Enligt den nya förändrade grundlagen ska det numera hållas en förtroendeomröstning i riksdagen om den sittande statsministern inte avgår efter ett val och sätter son plats till förfogande. Detta ska ske senast två veckor efter det att riksdagen samlats efter valet, dvs senast den 29 september i år.
Om mer än hälften av riksdagsledamöterna röstar nej på förtroendefrågan kommer statsministern och regeringen att entledigas.
Detta kalla för "negativ parlamentarism". Regeringen måste därmed enbart tolereras av riksdagen, den behöver inte ha stöd hos en majoritet av ledamöterna.
Om de rödgröna partierna efter valet tillsammans inte har hälften av mandaten får Sverigedemokraterna då en vågmästarposition och kan fälla regeringen genom att rösta nej på förtroendefrågan eller genom att lägga der sin röster göra det möjligt för regeringen att sitta kvar. Det kan därför bli frestande för regeringspartierna i Alliansen att erbjuda Sverigedemokraterna någonting som gör att de lägger ner sina röster. T ex något som kan uppfattas som en normalisering av SD.
Om statsministern i stället avgår efter valet hålls ingen omröstning. Då undersöker talmannen som vanligt läget partiledarna innan han föreslår en statsminister inför riksdagen. Då blir SDs vågmästarroll viktig igen.
Om en socialdemokratisk regering föreslås kan SD - tillsammans med Alliansen - fälla varje sådant försök. Efter fyra misslyckade försök blir det nyval.
Det är föga troligt att SD kommer att stödja en socialdemokratisk regering, inte med miljöpartiet som partner och ännu mindre med Vänsterpartiet.
Läs mer om detta i senaste numret i Fokus, nr 12 2014.

ModeratLunch på Kockens Hörna

 2014-03-27 Lokal politik
  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Idag provade vi för första gången att genomföra en sk Moderatlunch på Kockens Hörna i Bilia-huset på Hedvägen i Trelleborg som nyligen fått en ny ägare. Och alla sjutton deltagarna blev lika förtjust och ville gärna återkomma.
Vi hade fått den ena av de stora matsalarna för oss själva och ett långt bord där alla kunde få plats hade ställts in.
Efter klockan 13 äter vi seniorer som är minst 65 år gamla för ett lägre pris 60 kr - ordinarie är 75 kr. Men allt var fortfarande fräscht och alla fat och grytor välfyllda hela tiden. Och det bjuds på härlig mat och i generösa mängder. Dagens meny bestod av:
- Ärtsoppbuffé med fläskbog, fläskkorv, kokt färskpotatis & skånsk senap samt pannkakor med sylt och vispad grädde
och
- Italienska kryddiga köttbullar med parmesan & rostade pinjenötter i sötstark tomatgräddsås, smörslungad pasta & basilika och potatisgratäng.
Jag vill också gärna ge en eloge för det rikliga och varierande salladsbordet med hembakat bröd därtill. Det ingick också måltidsdryck och kaffe.

Bilaga: Närvarolista

Tidigare bloggar om Moderatluncher: Gåsamiddag på Gästis,13-11-11,  Moderatlunch på Trelleborgs Golfklubb, 13-08-31
Moderatlunch i glada vänners lag, 2013-04-11 Moderatlunch på Alla Hjärtans dag, 13-02-1 , Gåsamiddag, 12-11-14
Läckert på Europadagen, 12-05-09, Moderatlunch, 2012-03-14. Moderatlunch 2012, 12-02-15
Gåsamiddag med njutning, 11-11-10, Moderatlunch på nya Dannegården, 11-08-26, Söderslättsproducerat, 11-05-18,
Två Trappor, 11-03-31, Två Leijon, 11-01-24.

Medlemsmöte - Tema ost & vin

 2014-03-26 VFST
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
36 personer var anmälda till denna föreställning, ett medlemsmöte för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland tisdagen den 25 mars. Temat var "Ost & Vin" och det var just vad det blev. Sedan vi väl kommit dit, alltså. Eftersom vi skulle avsmaka alkoholhaltiga drycker så var bilen som fortskaffningsmedel inte att tänka på.
Det fick bli promenad, cykel eller kollektivtrafiken. Och vädret blev det sämst tänkbara just denn kväll. Med regnskurar och stormbyar. För mig var det dessutom motvind hela vägen till Flottans mäns lokal, Maskingatan 2.

Mötets första timme innebar två föredrag, Margareta Blennhede pratade om franska ostsorter, dess historia och utbredning och hur man lämpligen provsmakar ett vin. och därefter vara det munskänken Inga Berggrens tur att informera om tyska viner. Båda föredragen var av Wikipedia-karaktär, dvs sammanställningar av detaljerad information från Internet. Inga Berggren visade upp sin " tastevins", Munskänkarnas medlemssymbol, en liten skopa att hänga om halsen.

Sedan vi tagit till oss denna information fick vi smaka på två sorters viner och fem sorters ostar med kex. På ostassietten fanns en vitmögelost, Brie-de-Meuax, från Frankrike, en rödkittost Taleggio från Norra Italien, en Morbier från Jurabergen i Frankrike (en ost med en askrand i mitten), en grönmögelost från Frankrike Bleu d´Augergne och en fransk getost. Till detta serverades fikonmarmelad och Bretonkex.

Två goda viner fick vi tillfälle att njuta av, dels en Kloster Eberbach Riesling Spätlese och en Brennfleck Silvaner Kabinett Trocken. Det sistnämnda vinet var från Franken och var tappat i en flaska av lite speciell typ, en s.k. Bocksbeutel. De skilde sig stort i smak. Jag och andra föredrog det förstnämnda vinet.
Efter hand som stämningen steg blev det allsång, tyska och svenska vinsånger.
Som avslutning på en lyckad kväll presenterade ordföranden "20 frågor", en sammanställning med knep och knåp om ost.

     
 Fem sorters ostar med kex bjöds det på Munskänken Inga Berggren visade hur man fattar
glaset vid vinprovning. 
Olof Rosenqvist och Dieter Lebeck
dekanterar bottensatsen 
     
Det var trångt om saligheten i festlokalen på
Flottans Män
 Lena Welinder med bordsgrannar Ordförande Monica Rosenqvist med Olof och
Margareta Blennhede som höll föredrag om
franska ostar.
     
Kassören Bengt Siwersson var en flera som
fick äran att servera vinet - 10 cl i varje glas.
Föreningens sekreterare Ingrid  Tunestål med
flera gäster.
Monica avtackar Inga för hennes föredrag
om tyska viner.

Aktiv lördag för Trelleborgsmoderaterna

 2014-03-24 Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Öppet Hus den 23 mars klockan 10-14 med Carl-Johan Sonesson som är regionråd i Region Skåne och därtill ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd sedan 2010.
Många hade tagit tillfället i akt att komma till (M)ötesplatsen för att lyssna och ställa frågor. Och vi fick höra mycket intressanta fakta som avslöjar den stora mängden av fördomar som i form av muntligt eller skriftligt skvaller som helt okritiskt sprids genom insändare och sociala media.1980 fanns det 10000 verksamma läkare i Sverige. Idag 35000! 1990 fanns det 75000 slutna vårdplatser - idag 25000. 1990 cirka en läkare per sju vårdplatser, idag 1,4 läkare per vårdplats!
Medellivslängden i dag är 4 år längre än 1990.
Färre vårddagar är möjliga på grund av den medicinsk-tekniska utvecklingen.
Fler personer jobbar idag inom vården. Socialdemokraterna framhåller ofta att det finns 300 färre inom Regionens sjukvård, men glömmer då med avsikt att under samma period har de som arbetar inom Hälsovalet i primärvården ökat med 2000!
Under den senaste mandatperioden (2010-14) har vårdköerna minskat och färre söker hjälp utomlands (5 % nu, 60% under sossarnas styre) samt att budgeten är i balans.
Carl-Johan Sonesson pratade också om ambulanser och akutsjukvård med partikamraterna i Trelleborg, och kunde ge lugnande besked.
Redan innan klockan tio kom "kampanjarna" som skulle ut på stan för att dela ut valmaterial och lyssna på vad väljarna i Trelleborg har för önskemål. De fick förstärkning av Boriana Åberg från Kävlinge som oväntat dök upp för att kampanja med trelleborgarna. Boriana är riksdagsledamot med stora chanser att fortsätta med detta också efter valet i september.
Ulf Bingsgård kunde inte vara med på förmiddagen. Han var inbjuden att närvara på Hyresgästföreningens torgmöte i Trelleborg mellan klockan tio och tolv.
Seniorkvinnorna Helny Feustel och Aino Vastagh svarade med den äran för den lekamliga vården under mötet.

Läs hela texten här.
Bilder: Intresserade åhörare på (M)ötesplatsen, Ulf Bingsgård avtackar Carl-Johan Sonesson, Boriana Åberg och Carl-Johan Sonesson
Några av de aktiva valarbetarna på stan: Mikael Rubin, Birgitta Sandblom och Göran Gärtner
Bilaga: Närvarolista

Konstutställning del 3

 2014-03-22 Dagbok
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
På Galleriet på Trelleborgs bibliotek visas under några veckor i mars några konstverk av Stefan Mårtensson. Stefan Mårtensson har under 30 år målat och ställt ut sina Söderslättsmotiv. Under de senaste 7 åren har han också målat julkort med Trelleborg och Söderslätt som motiv, och sina Söderslättstomtar.
På Biblioteket i Trelleborg visar han under några veckor några av sina tavlor med "julkortsmotiv".

     
 Vy över Trelleborg  Gamla Torg  Torget med Vattentornet
     
 Stationshuset  Trelleborgs Allehanda  Resiahuset, Östergatan

Konstutställning del 2   Konstutställning del 1

V6-an möte i Svedala

 2014-03-20 Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Resan började igår med att jag hämtade Ove Carlsson hemma hos honom vid Dalabadet. Jag var tidig. Vi åkte tillsammans till Svedalas Folkets, där vi var ännu tidigare. 35 minuter innan utsatt tid klockan 10. Men vi slog oss ner i den trevliga restaurangen, beställde kaffe, och jag dessutom en tallrik sallad, den såg så fräsch och läcker ut.
Snart kom Anne Jönsson, som ordnat mötet. Och strax därefter, som en trevlig överraskning, Birgitta Hansson från Lundaseniorerna. Vi tog plats i en mindre lokal, hämtade nytt kaffe och en god smörgås. Snart kom de övriga deltagarna. Lennart Kindmo från Svedala och sist Kent Olsson, Skurup, något försenad från ett tidigare möte. Därmed var 4 kommuner representerade, frånvarande var Skanör/Vellinge - alla förhindrade - liksom Staffanstorps Sune Cederpil - på semesterresa.
Anne Jönsson blev ordförande och Lennart Kindmo sekreterare.
I Lund har den tidigare ordföranden Rolf Hallgren lämnat styrelsen liksom Ingeborg Rabow. Kvar är Birgitta Hansson. Ny ordförande är Rickard Anehus.
Aktuellt ämne att diskutera var det fortsatta arbetet med den folder rubricerad "med årens rätt" som, med lokala variationer kan utgöra ett material för Moderata Seniorer i deras valarbete i alla Skånes kommuner.
För tillfället är det bara Trelleborg som skickat iväg ett färdigt förslag till Ola Wemmert för tryckning. Skurup är på god väg liksom Svedala. Det finns hopp också för Skanör/Vellinge och Lund. Mer tid behövs dock.
Vi pratade också om deltagande i kommande möten för Moderata Seniorer som Seniorrådet i Skånes möte i Malmö den 31 mars, Götalandsträffen i Nässjö den 11 april, Årsstämmokonferensen i Lidingö den 25-26 april och Vårmötet den 16 maj i Ängelholm.
Det vilade en trevlig stämning över mötet, liksom vid årets första möte i Trelleborg den 6 februari, alla var nöjda med vad vi åstadkommit och ville vara med på nästa möte som bestämdes till 28 maj klockan 10 på (M)ötesplatsen, Algatan 76, i Trelleborg.

Adresser till medlemmar i V6-an

Ny styrelse vald för Moderaterna i Trelleborg

 2014-03-18 Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Moderaterna i Trelleborg har haft ordinarie årsmöte. Ett möte som var välbesökt och god stämning präglade hela kvällen. Vid mötet utsågs styrelsen för kommande år. 2014 blir det sjunde året i följd som jag är ledamot i Trelleborgsstyrelsen. Det är jag och Ina Liljeberg och Ulf Bingsgård som suttit så länge. Bild på styrelsen från 2008 (1)
Ulf Bingsgård fick förnyat förtroende att vara föreningens ordförande med Göran Gärtner som vice ordförande. Vid det konstituerande styrelsemötet valdes åter Ina Liljeberg till kassör och Håkan Sjöberg till sekreterare. Själv fotsätter jag som vice sekreterare. I styrelsen ingår följande ledamöter Matilda Malmgren, kontaktperson MUF, Lars Mikkelä, gruppledare kommunfullmäktige, Mikael Rubin, Fredrik Schlyter, Linda Strandfjäll, ansvarig MQ samt Bertil Tomelius, vice sekreterare och ordförande Trelleborgs Moderata Seniorer.
Ledamöterna Charlotte Odell-Zinn och Jennifer Jarl lämnade styrelsen. Ny som ansvarig för MUF:s verksamhet, efter Jennifer, är Matilda Malmgren. Ny med ansvar för Moderatkvinnornas verksamhet, MQ, efter Charlotte är Linda Strandfjäll. Ny in i styrelsen är Fredrik Schlyter.
Kommer att bli en väldigt bra grupp särskilt för att hantera "supervalåret" 2014.

Efter årsmötet presenterades förslaget till valprogram. Samtidigt som vi njöt av en smaklig gulashsoppa med tilltugg och lämpliga drycker.

Bilaga: Närvarolista
Årsmöte moderata Föreningen i Trelleborg 2013, Trelleborgsmoderaternas Årsmöte 2012,
Bloggar om tidigare årsmöten: Årsmöte på (M)ötesplatsen, 2011, Glatt och blått årsmöte, 2010, En hjältemodig kväll, 2009, Ny moderat ordförande i Trelleborg, 2008, och Moderat årsmöte, 2007

     
Fatmir Seremeti, OS-medaljör i Goalball
och färskast medlem.
 Lars Raneke, Tord Larsson, Susana Apostel Linda Svensson, Anita Bingsgård,
Bengt Andersson, Inga Berggren
     
Anders Colstrup, ny medlem och Eva Ekström  Mikael presenterar kampanjplanen Fredrik Schlyter, ny i styrelsen och
Linda Svensson

Kaffe med musik

 2014-03-16 Böcker
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Boken handlar om fyra damer med sina äkta hälfter Inez Glans - gift med Gösta Glans, Olga Henriksson - gift med Sigvard, Viola Björk - gift med Arvid, snäll och glad - oroar sig för resan. Sonen Eskil samt Svea Wejmer som kommer från Stockholm och därför lite förmer än de andra tre. I alla fall så känner de sig underlägna. Hon hånar ibland deras okunskap. Hon är gift med Ola. Han spelar gärna bridge. Ola utnyttjar tiden som gräsänkling på egen hand.
De vinner en bussresa till tyska Schwerins julmarknad.
Det är en rolig miljö med många igenkänningsfaktorer. Som att försöka öppna hotelldörren genom att vrida om nyckelkortet i hållaren. Inte få duschen att fungera.
Reseledaren som erbjuder kaffe med eller utan musik - vilket betyder med eller utan whisky - eller med stereo, dubbelt så mycket.
Det händer en hel del, ovanligt mycket för att vara Karin Brunk Holmqvists senare böcker.
Men främst växer de tre damerna en bit var för sig och de upptäcker hur mycket de längtar hem till sina gubbar. Gubbarna å sin sida upptäcker hur mycket de saknar sina fruar. En riktigt feel good bok.

Hemsida Kabusa Böcker     Karins böcker om Österlen    Nästa bok handlar om Spjutstorp och heter Kranvridarna.
Senaste lästa böcker av Karin Brunk Holmqvist: Surt sa räven om rabarberna, Rosa Elefanter.

Dyrare att bli helgonförklarad av Vatikanen

 2014-03-14 NP Int
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Prislappen för helgon ökar. Nu vill Vatikanen ha priskontroll. Det är pengarna som ska avgöra vem som blir helgonförklarad.
När någon helgonförklaras handlar det inte bara om en persons heroiska godhet. Mammon är lika mycket med i bilden, liksom politiska syften.
Kostnaderna ökar kraftigt sedan slutet av 1900-talet för att föra en helgonkampanj. Idag kostar en framgångsrik helgonförklaringskampanj i Amerika vanligtvis runt 250 000 dollar. Jag menar att det är klart att det behövs pengar för att övertyga (muta) vittnen att intyga att "under" kopplade till det önskade helgonet har ägt rum.
Att som i detta fall två tidigare påvar verkligen har helat och botat människor på ett sätt som inte läkarvetenskap kan förklara utan att det är de två påvarnas direkt kontakt med Gud som åstadkommit detta.
Det handlar om de två tidigare påvarna Johannes XII och Johannes Paulus II som ska förklaras som helgon i april i år. Johannes XIII var påve 1958-1963 och Johannes Paulus II var påve 1978 - 2005, den förste polske påven, Karol Józef Wojtyla.
För att få en fullständig helgonförklaring från Vatikanens sida måste personen i fråga bevisa att han eller hon utfört minst två "mirakulösa helanden".
Alla typer av experter kallas in, inklusive läkare som ombeds kommentera dessa beteenden av "helande". Från Vatikanen deltar en helgon-jurist en "postulator" som medlar mellan den sökandes fans och Vatikanen. Men det går lättare sedan Djävulens advokat avskaffades 1983, den som argumenterar mot ett blivande helgon.

Läs mer i The Economist: "The Lord's outsourced work", läs den här, översatt i Tempus 10 2014
The Vatican introduces price controls on the saint-verifying business.

Tidigare bloggar om Vatikanen
12-03-03: Brittiskt minister gillar påven och Vatikanen.
11-02-28: Ska de komma undan så lätt?
10-06-07: Hemliga älskarinnor ber påven häva celibatet.

Nätternas gräs 2013

 2014-03-12 Böcker
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Ända sedan debuten 1968 har Patrick Modiano tillhört de ledande franska författarna. Hans miljö är alltid Paris, hans huvudperson alltid på jakt efter någon i det förflutna. Sedan ett par år översätts på nytt hans böcker till svenska. Hans senaste översatta bok är L'herbe des nuits 2012.
Nätternas gräs är en tunn bok på knappt 150 sidor men mycket innehållsrik. Jag lånade den från hyllan "nya böcker" på Trelleborgs bibliotek (inkommen februari 2014). Boken är full av franska personnamn, gatunamn och kända och okända platser - allt mycket tilltalande för mig som läst både Sartre och Camus på originalspråket. Boken har likheter me den senares bok L'Etranger (Främlingen).
Modiano var själv student i början av 60-talet och romanens berättare Jean försöker spåra upp en kvinna han var förtjust i som hade mystiska vänner, de var inblandade i Algeriets maktstrider, övervakade av polisen: Paul Emmanuel Chastagnier, Chali Aghamouri, Pierre Duwelz, Gérard Marciano, Georges som egentligen heter Rochard. Flera agenter för den marokanska säkerhetspolisen (i vekligheten Algeriet).
Berättaren Jean vandrar genom Paris på spaning efter Dannie, den gåtfulla kvinna han älskade 40 år tidigare och som försvann under mystiska omständigheter utan att lämna några spår efter sig. En svart anteckningsbok fullklottrad med namn på personer och platser, med adresser, telefonnummer och tidningsnotiser blir hans hjälp mot glömskan, hans vägvisare till det förgångna.
Dannie R. Så kallar sig en flicka som egentligen heter Dominique Roger. Hon är småkriminell och inblandad i en "otäck historia" (dråp i självförsvar?) och berättaren förälskar sig i henne - inte hejdlöst utan på klassiskt Modianovis. Passivt, viljelöst. En tillfällig följeslagare snarare än en älskare. Snart är hon försvunnen, spårlöst. Kvar blir minnena. Med stöd i den svarta anteckningsboken.
Patrick Modiano gifte sig 1970 med Dominique Zehrfuss, en judisk kvinna med tunisiskt ursprung. Deras blogg: Le Réseau Modiano.
Ett slags kompendium.

Elisabet Grate bokförlag .
Recensioner:
Mats Gellerfelt i Svd: "Ett mästerverk i litet format".
Jens Christian Brandt i AB: "Vackrare än så blir det knappast denna bokhöst"
Mikael Timm på Sveriges Radio: "Ty alla goda mysterier är olösta".
Jens Christian Brandt i AB: "Förtjusande monotont av Patrick Modiano"
Kerstin Johansson i Helsingborgs Dagblad : "Livet som Pusseldeckare"
Om författaren och hans böcker: Kristoffer Leandoer: "På spaning i minnets mörka materia".

Le Boule Brunch på BouleBar

 2014-03-10 Familjen
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Igår var Lena och jag inbjudna till Boulebaren på Drottningtorget i Malmö. Det var ett sätt att fira min nyss timade 71-års dag med familj, i detta fall mina två döttrar Lina och Nilla och deras respektive Andreas och Niels. Vi började med 90 minuters inomhusboule och valde därefter en härlig fransk brunchbuffé fram till klockan 15. 245 kr person och då fick man själv laga till sina våfflor med vispgrädde och sylt. Croissanter i riklig mängd och franska ostar. Burgundiska grönsaker, choucrout, omelette och tomatsallad.
Lockande efterrätter: Crème brûlée, tarte de Caramel.
Och framför allt trevligt sällskap för Lena och mig i form av två döttrar Lina och Nilla Tomelius och två svärsöner, Andreas Tomelius och Niels. Gör vi gärna om. Le Boule Brunch på BouleBar. Det visade sig att 70-åringarna lätt klådde de otränade ungdomarna. Gammal är äldst! Det ska dock sägas att banorna inte är särskilt lämpliga för seriöst boulespel, de är väldigt smala, knappt två meter vilket inte ger möjlighet till någon större variation och utmaningar. Dessutom är de väldigt hårda med lite grus, nästan som att spela på asfalt!
Boulebaren på Drottingtorget i Malmö

Moderata Seniorers årsmöte i Trelleborg

 2014-03-08 Lokal politik
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Moderata Seniorer har hållit årsmöte 2014. Som vanligt i partilokalen på (M)ötesplatsen. Jag själv utsågs som mötesordförande och Ola Pärson som mötessekreterare. Till justerare valdes Birgitta Sandblom och Clas Jönsson.
Samtliga ledamöter från 2013 omvaldes inklusive Bertil Tomelius som ordförande. Även vid se två föregående åren omvaldes hela styrelsen. Dags med en förnyelse tycker jag nog även om det är ett uttryck för förtroende att nu bli omvald som ordförande för sjätte gången på rad.
Den enda förändringen i styrelsen var att på det konstituerande mötet efter årsmötet adjungerades Birgitta Sandblom efter Ingegerd Möller Leo som lämnat styrelsen.
Som vanligt bjöd vi på kaffe och fastlagsbullar efter avslutat möte. 24 medlemmar närvarade, se bilaga)
Vi var glädjande många medlemmar på årsmötet, 24 personer hade ställt upp. Vilket uppmärksammandes av Moderata föreningens ordförande Ulf Bingsgård som var inbjuden för att tala om hur vi vinner valet i Trelleborg till hösten för tredje gången på rad.

Direkt efter årsmötet följde det konstituerande styrelsemötet varvid platserna fördelades enligt som följer:
- vice ordförande Ola Pärson
- andre vice ordförande Ove Carlsson
- Sekreterare Ola Pärson
- vice sekreterare Jan Hjertsson
- kassör           Helny Feustel
Aktivitetssamordnare: Eva Ekström, Aino Vastagh,
Övriga ledamöter: Tord Larsson och Marianne Ohrlander
Firmatecknare: Ordförande/Kassör var för sig.
Adjungerade till styrelsen: Sten Andersson och Birgitta Sandblom

Tidigare årsrsmöten 2013 2012, 2010, 2009 och 2008.

Födelsedagsfirande på Wemmenhögsgatan

 2014-03-07 Familjen
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Medan jag genomförde Moderata Seniorers årsmöte på (M)ötesplatsen på eftermiddagen i går den 6 mars, så förberedde min sambo, delvis "bakom ryggen" på mig, ett mycket trevligt födelsedagskalas åt mig. Överraskade blev jag då det dök upp skönsjungande damer på andra sidan ytterdörren, lastade med blommor, vinflaskor och andra vänliga hyllningar. För all del även flera välkomna herrar. Det var en kär blandning av boulegruppen, särskilt de vi kallar Senior Sport School 2011, som har gett både Lena och mig många vänner för livet, och representanter för Moderata Seniorers styrelse, som har varit mina vänner sedan ännu fler år tillbaka.
Lena hade rullat ihop delikata "wraps" som vi intog tillsammans med grissinipinnar, röda paprika strimlor och gröna och svarta oliver. Drycker serverades av varierat slag beroende på vilket transportmedel som gästerna plägade använda för hemresan.
Allt smakade väl och stämningen var som vanligt högljudd och full av skratt.
Många var gästerna: Jan Regnell, Katarina Borglin, Lena Welinder, Gunilla Folkesson, Torbjörn Lanker, Aino Vastagh, Agnete Livenius, Sten Andersson, Britt-Marie Lanker, Kristina Silfversparre, Ulla Thornberg, Marianne Ahlgren, Lisbeth Nilsson och Birgitta Sandblom.
Stefan Bladh kom senare efter ett sammanträde På Odd Fellows med Huvudpatriarken i lägret nr 1 Suecia, David Parry.
Förra året fyllde jag 70 år. Den dagen firades på (M)ötesplatsen, Algatan 76. 70-års kalas i dagarna två. Det andra firandet ägde rum lördagen den 16 mars hemma hos min dotter Lina och Andreas i Skegrie.

      
Sköna buteljer och läckra blomster i mängder Lena hälsar Stefan välkommen
 
Jan, Katarina, Lena, Gunilla och Torbjörn
     
Torbjörn, Katarina, Aino, Agnete Gunilla, Jan och Britt-Marie   Aino, Kristina, Ulla, Marianne, Lisbeth, Birgitta

Årsmöte Vänskapsföreningen Sverige - Tyskland

 2014-03-05 VFST
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Föreningens 23:e årsmöte hölls den 25 februari i "Flottans män", Maskingatan 2 i Trelleborg. Innan mötet öppnades, tände ordförande Monica Rosenqvist ett ljus och läste en dikt, för att minnas de medlemmar, som avlidit under det gångna verksamhetsåret.
Sedan dagordningen och mötets vederbörliga utlysning godkänts valdes Bertil Tomelius till mötesordförande och Helge Olsson till mötessekreterare.
Revisorernas berättelse föredrogs av Bengt Siwersson och lades till handlingarna.
Som ordförande för föreningen omvaldes Monica Rosenqvist.
I styrelsen för 2014 ingår Helge Olsson, Margareta Blennhede, Bengt Siwersson, Dieter Lebeck, Bertil Tomelius och Ingrid Tunestål.
Suppleanter är Birgit Holmberg, Lena Welinder och Margarete Borgquist.
Efter avslutade årsmötesförhandlingar serverades kaffe och fastlagsbullar
medan vi lyssnade på föredraget Biodling som bisyssla - föredrag och bildvisning av medlemmen Kjell Nilsson.
43 medlemmar deltog i årsmötet.   Läs mer om årsmötet på Föreningens hemsida.

Egenmäktigt förfarande
(Detta är mitt 2300:e blogginlägg sedan starten i juni 2005)

 2014-03-03 Böcker
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
heter Lena Anderssons senaste roman. Det är en bok om den stora förälskelsen, den totala passionen som förvandlar den förnuftiga människan Ester Nilsson, till en slavinna, helt underställd konstnären Hugo Rask. Hon försöker analysera sina känslor för att bättre kunna behärska dem och för att kunna styra sitt beteende mot kärleksobjektet så att hon kan få honom att känna likadant för henne. Men helt förgäves.
Det är en de mest intressant böcker jag läst på mycket länge. Kanske måste man själv ha varit förälskad på senare tid för att njuta av boken på rätt sätt. I boken tar jag som man ställning för och känner igen mig i Ester Nilsson. I hennes försök att närma sig Hugo, inte ge upp trots hans till största delen svala reaktioner.

Jag känner igen mig själv i stora delar av boken och har lärt mig mycket av att läsa den.
Största skillnaden mellan mig och Ester (Lena A.) är att min förälskelse fick ett annan slut. Jag gav inte upp trots Lenas (Lena W.) minst sagt kyliga reaktioner (vilka hade sina klara orsaker - därom kanske en annan gång). Jag gav henne all den tid hon behövde och så en dag var allt klart. Hon började själv ta initiativet - vilket i sin tur något skrämde mig till en början.
Sedan ett år tillbaka bor vi tillsammans och med redan många lyckliga dagar bakom oss, kanske de lyckligast i hela livet. Och en lycklig framtid är lätt att skönja.

För Ester är det så att hon klistrar sig fast vid Hugo, hon blir ett påhäng, han håller sig undan. Efter några år börjar hon emellertid se hans dåliga sidor, upptäcker att tanken slår att "Det var inte en person hon ville leva med". Vilket bekräftar tesen att även den eldigaste passion slocknar och sällan övergår i långvarig kärlek.

Ett sorts eget läskompendium: Egenmäktigt förfarande.

Recensioner:
Ebba Witt-Brattström i DN: "Skammen är inte kvinnans",
Daniel Sandström i SvD: "Genombrott med en allvarsam lek",
LitteraturMagazinet: Information från förlaget.
Intervju i Expressen.

EU-kritiker jublar åt den schweiziska åtstramningen

 2014-03-01 NP Int
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Vid en folkomröstning i förra veckan i Schweiz togs ett beslut som begränsar tillgängligheten för vissa EU-medborgare. Ja-sidan vann med en knapp marginal, knappt över 50 procent med 0,4 procents övervikt.
Regeringen har nu tre år på sig att omförhandla det nuvarande avtalet med EU som ger merparten av unionens invånare rätt att bosätta sig i Schweiz.
Många EU-kritiska partier i Europa jublar över resultatet av folkomröstningen. "Kan de i Schweiz så kan vi här" säger Geert Wilders, ledare av Hollands EU-kritiska parti PPV. Tongångarna är liknande i bland annat Frankrike och Österrike. Många tidningar i Europa skriver att med Schweiz folkomröstning som vägvisare kan de EU-kritiska partierna bli den största allierade gruppen i EU-parlamentet vid det kommande parlamentsvalet.
Förslaget innebär att alplandet inför årliga immigrationskvoter för EU-medborgare. Det är främst det schweiziska Folkpartiet som vill ha en minskad invandring.
Varje år invandrar omkring 80 000 personer till Schweiz, flertalet från EU. Utlänningar utgör 23 procent av landets befolkning, näst högst i Europa efter Luxemburg.

Läs mer i Guardian: "Switzerland backs immigration quotas by slim margin", läs den här, översatt i Tempus 07 2014