Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Mars 2015

Bertil Tomelius
Startsida

Isidor och Paula

 2015-03-30 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
I tre delar rör sig berättelsen från ett nu som ligger strax efter psykiatrireformen 1995, bakåt till tidigt 80-tal och sen framåt igen, till en punkt strax innan berättelsens början. Del 1, som heter "Spår" är klart bäst. Den handlar om Isidor som kör tunnelbanetåg. Han är tunnelbaneförare, tutf, tunneltågförare. Övriga delar är alldeles för mörka, fyllda av misshandel, svärta och elände.
Han älskar sitt jobb, fruktar bara att han ska köra över en "hoppare". Rapporteras som "person under tåg" eller Put.
Eller ha en "sovande" i tåget. Någon uteliggare som vägrar lämnar kupén.
Ständigt utrop "Se upp för dörrarna. Dörrarna stängs".
Evert är en kollega, känd för att ha kört över 18 personer.
Efter jobbet går Isidor till Paula sin kusin. Just nu är hon på psykmottagningen. Annars bor hon i en illegal källarlokal. På psyket kommer man in om man påstår att man vill ta livet av sig. Får några veckors bekvämt liv.
De heter Elin och Andreas men kallas sig Paula och Isidor efter sin barndoms älsklingshästar.
Paula är starkt alkoholiserad.
I del två beskrivs Paulas barndom och uppväxt som sägs vara orsaken till hennes missbruk av alkohol och andra droger. Hur hon misshandlades av sin mor.

Recensioner:
Therese Eriksson i SvD: "Mänskliga band bortom alla nyttoaspekter",
Maria Schottenius i Svd: "Myten tar plats i t-banan",
Amanda Svensson i Sydsvenskan: "En fantastiskt fin roman, mörk, vacker och en liten smula magisk."
Pia Bergström i Aftonbladet: "Orfeus i tunnelbanan"

Sommaren 2011 läste jag Ola Nilssons andra bok Änglarna. Änglarna är en fristående fortsättning på boken Hundarna från förra året, det hela ska bli en trilogi. Nu har jag läst Hundarna.

Islamiska staten följer en apokalyptisk logik

 2015-03-28  NP int
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Globala medier använder begreppsom "monster" och "barbariska handlingar" när de beskriver hur Islamska Statens terrorister hugger av huvuden på både människor och statyer.
Men är Islamska statens våldsamma attack mot den moderna världen irrationell? Och vill de verkligen tillbaka till medeltiden? Eller har de kanske en rationell plan, ett beräknande propagandatrick som ska dra in väst i det som IS domedags-visionärer ser som den sista striden?
Museer plundras, fornlämningar jämnas med marken. "Otrogna" människor, dvs alla som inte har den rätta sunnitiska tron, halshuggs offentligt, Sedan skickar de ut sina bilder på förödelsen över hela världen. Det är en kalkylerad upptrappning.
Avsikten är att skapa skräck men också för att annonsera om fler blivande anhängare särskilt från moskéer i Europa.

Läs mer i Der Spiegel: "Medieval Fantasies? Islamic State Pursues Apocalyptic Logic", läs den här översatt i Tempus 13 2015

Annan artikel: "Caliphate Under Pressure: Is Islamic State in Trouble in Iraq?"

Utan personligt ansvar

 2015-03-26 Böcker
1 år sedan 2 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Utan personligt ansvar är den fristående fortsättningen på Egenmäktigt förfarande. Med skarp blick och mycket humor tar sig Lena Andersson denna gång an älskarinnans roll i vår kultur och de djupt rotade föreställningar som styr tresamheten.
Ester Nilsson är tillbaka. Och hon har inte lärt sig någonting.

Fem år efter Hugo Rask träffar Ester skådespelaren Olof Sten. Redan vid det första mötet känner hon igen sin kropps reaktion: hon håller på att bli handlöst förälskad. Olof gör ingen hemlighet av att han är gift med Ebba Silfversköld, men börjar samtidigt träffa Ester. De inleder en relation, som samtidigt inte är en relation enligt Olof. För han är ju gift, och säger sig inte ha några planer på att lämna Ebba. Men vad gör han då hos Ester?

Ester köper en bil så att hon kan köra Olof kors och tvärs över landet, till teaterföreställningar och kärleksmöten. Somrarna blir outhärdliga för Ester, för på sommaren umgås gifta män med frun. Ester Nilsson har blivit älskarinna.
Men Olof Sten är märkligt ambivalent och hoppet om att han ska lämna sin Ebba, det finns där hela tiden.

Och det bli älskarinnan som "vinner". Ester lyckas resa sig igen. Hon vinner både över sin egen brinnande kärlek och alla de beskyllningar som Sten kastar över henne och som han falskeligen sprider bland deras vänner. Ebba S och hennes make får länge leva med sina eländen.

Egenmäktigt förfarande läste jag i mars för ett år sedan.

Boulevarderna

 2015-03-25 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Ännu en bok av årets Nobelpristagare i litteratur, Patrick Modiano, De yttre Boulevarderna, för vilken Modiano tilldelades Franska akademiens stora romanpris 1972..
Modiano tilldelas Nobelpriset i litteratur år 2014 "för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld".

" En ung man betraktar ett foto av sin far och hans vänner. Han beslutar sig för att söka sanningen om fadern och detta sökande leder honom tillbaka i tiden - till ockupationsåren. I en by i utkanten av Fontainebleauskogen brukade en skara män med tvivelaktigt uppsåt mötas för att göra affärer. Bland dem återfanns den malariesjuke "greve" Guy de Marcheret och tidningsredaktören Jean Murraille. Där återfanns också en ung blond skådespelerska i päls och så mannens egen fadern: "baron" Chalva Deyckecaire.

Berättaren tränger djupare in i den värld som var faderns, vem var han egentligen - en svartabörshaj, en förföljd jude, eller bådadera? Varför umgicks han med dessa män? Sökandet efter den undflyende fadersgestalten fortsätter och till slut smälter berättaren samman med fadern för att kunna dela det mörka förflutna som överskuggar hans eget liv.
Björn Waller i "Dagens bok": "Tjuven gör tillfället" .
Kristoffer Leandoer i SvD: "Besök i glömskans skymningsvärld".
,På Förlaget Elisabeth Grate.
Tidigare lästa böcker: Lilla smycket och Nätternas gräs

Lägenheten såld

 2015-03-24  Dagbok
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Efter många och långa turer är nu allt klart för försäljning av min bostadsrättslägenhet på Högalidsvägen 24 C i Trelleborg. Det gick dock snabbt sedan jag anlitat Carolina Lindsjö - bild - på Bönnemarks. Det hon inte vet om hur man hittar köpare och sluter avtal är inte värt att veta. Vill verkligen rekommendera henne. Ett stort tack också till tidigare ägaren av firman, Mårten Bönnemark.
Det största problemet innan dess var att få min tidigare hyresgäst "Diana" att lämna lägenheten och betala sina hyresskulder.
I dag blev allt klart mellan mig och köparna Tarik - bild - och Majda Halilovic att mot en nedsättning av köpensumman själva ta på sig "reparationsarbetet och kostnaden för tvättmaskinens koppling i badrummet". Dessutom godkänna den aktuella städningen.
För min del gav jag omedelbar tillgång till parkeringsplatsen och tillgång till lägenheten så fort som möjligt gärna innan den överenskomna tillträdesdagen. Allt hänger nu på att hitta en köpare till familjen Halilovic lägenhet på Hedvägen. Även dess öde ligger i Carolina Lindsjös händer så detta lär nog gå bra.

En mörkare himmel

 2015-03-20  Böcker, deckare
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Nu har Mari Jungstedt efter att ha producerat en lång serie av av böcker med ön Gotland som bas förflyttat handlingen till Kanarieöarna. Där hon lierat sig med Ruben Eliassen och tillsammans skrivit boken "En mörkare himmel". Det har inte blivit särskilt lyckat, vägen fram till slutet, är tung, utan spänning.
Ett helt nytt persongalleri dyker upp. Journalisten Sara Moberg, som tyck bli den nya huvudpersonen, hennes man Lasse, hotellägare, deras dotter Olivia. Sara Moberg är redaktör på på den skandinaviska tidningen Dag & Natt.
Sara har en hållhake på Kommissarie Diego Quintana, vars dotters narkotikaaffärer hon lät bli att avslöja.
Den andre huvudpersonen är den före detta norske polisen Kristian Wede, numera anställd vid svensknorska konsultatet i Las Palmas. Hans chef är Grete Jensen.
Recensioner:
Ingrid Bosseldal i GP: "En något svårsmält mix av småputtrigt privatdeckeri mot en fond av grova våldsbrott.
Karl Berglund i SvD: "Klicheerna tar inte semester".
Tidigare böcker av Mari Jungstedt: Den man älskar, "Du går inte ensam", som är hennes sista. Mari Jungstedts samtliga böcker. Mari Jungstedts hemsida.

IS bildades av fångarna i ett amerikanskt fängelse

 2015-03-18  NP int
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Invasionen av Irak fick som följd att Saddam Hussein som tidigare varit USAs allierade i kriget mot de iranska ayatollorna, störtades och avlivades. Hela hans militära apparat förlorade sina inkomster. Tiotusentals irakiska officerare sattes i amerikanska fängelser i Irak. Ett av dessa var Camp Bucca. Där satt nio av dem som skulle bli Islamska Statens främsta ledare och bland dem Isis självutnämnde kalif, Abu Bakr al-Baghdadi, under många år. Camp Bucca blev i praktiken deras universitet.
På Camp Bucca möttes de blivande ledarna för IS. De enades om samarbete och om hämnd och tränade och radikaliserade också många andra fångar.
Den amerikanske befälhavaren för Camp Bucca oroade sig över för vad som höll på att ske. "I stället för att bara hålla folk i fängsligt förvar", sa han, "skapade vi en tryckkokare".
"Fängelser är ingen dålig skola för framtida revolutionärer, oavsett religion eller ideologi. "

Läs mer i The Independent: "Camp Bucca: The US prison that became the birthplace of Isis", läs den här översatt i Tempus 11 2015

Bloggen bygger på en artikel i Tempus nr 11 2015 av journalisten och författaren Björn Kumm: "IS bildades av fångarna i ett amerikanskt fängelse".

Under valven i Fulltofta kyrka

 2015-03-16 Familjen
1 år sedan 2 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Har börjat fundera på att dra ner på det myckna partiarbete för Moderaterna jag prioriterat de senaste åtta åren till förmån för många nuvarande och kommande familjemedlemmar. Ett aktuellt exempel: i går kväll åkte min förlovade Lena Welinder och jag till Fulltofta kyrka för att lyssna på min systerdotter, komminister Helena Tomelius, träffa min syster Birgit Persson och svåger Lennart, samt Bengt Tomelius (Helenas make) och beundra de vackra, symbolmättade 1400-tals kalkmålningarna i kyrkvalven.
Helena satte in bilderna i ett teologiskt sammanhang, för mig blev det en repetetion av småskolans och söndagsskolans Bibliska Historien. Jag blev förvånad över att den fortfarande kan användas som jämförelseobjekt för aktuella krigiska företeelser. Organisten Glenn Nilsson försökte tolka målningarna med orgelmusik av Johann Sebastian Bach.

Riktigt trevligt var det att Lena fick tillfälle att för första gången träffa mina släktingar i Mellanskåne. Det är ju där jag fötts, växt upp och bott tills jag var 17 år. Då flyttade jag till Helsingborg för Tekniska Gymnasiet där. Utbildningen där ledde till att jag träffade min första fru, "Marina", Elfriede Aufner från Burgenland i Österrike, och inte så långt senare till mina två första barn, Hans-Jürgen och Desiré, 1963 och 1966.

Dessutom bjöds vi på kyrkkaffe efteråt! Med extra smakliga mellanskånska kakor.

Seniorrådsmöte

 2015-03-14 Lokal Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
I går hade vi det första mötet med Seniorrådet i Skåne sedan (det förlorade) valet i september. Detta har lett till krav på en åtstramad budget, färre kvadratmeter för förbundskansliet och därmed flytt från fjärde till nionde våningen i Öresundshuset. Men det har gått bra, alla 30 deltagarna fick plats och utsikten var vidunderlig ända till ett soligt Köpenhamn.
Först höll vi med Arbetsutskottets ordförande Karl G Högberg en tyst minut för den nyss avlidne Sven Borgvald, en långvarig kämpe i de moderata leden. Han var överste i Flygvapnet och tidigare Helsingborgs kommunfullmäktigeordförande.
Först fick vi höra Maria Malmer Stenergard, (se bild) en alldeles färsk riksdagsledamot från Åhus, 33 år gammal, före detta kronofogde med två barn i förskoleålderna. Mycket intressant att lyssna på under rubriken "Nya tider - vad händer i riksdagen och vad händer med "politikutvecklingen".
Sedan pratade Stefan Lamme, (se bild)ledamot i regionfullmäktige, Beredning och SUS (Skånes Universitetssjukhys) med glimten i ögat om hur det går till på de skånska sjukhusen och svårigheten att effektivisera verksamheten.
Efter en uppskattad "smörrebrödslunch" skulle vi fått lyssna till Oppositionsrådet i Malmö Torbjörn Tegnhammar som dock blivit förhindrad. I stället kom han politiske sekreterare Björn Wretfeldt (se bild) med bl a en rapport från den s k Malmö problematiken. Också de trevligt att ta del av.
Chefsombudsmannen Mikael rundade av med "Nytt från kansli och politik i Skåne" och därefter presenterades valberedningens förslag inför Länsförbundsstämman i maj månad. Till ordförande valdes Karl Gustaf Högberg och till vice ordförande Bertil Tomelius. Övriga ledamöter i Seniorrådets Arbetsutskott blev Maija-Liisa Mogensen, Hässleholm, Carl-Johan Carlborg, Helsingborg, Elsa Tibblin, Malmö, Ann-Christin Kullgren, Sjöbo och Bo Håkan Håkansson, Simrishamn.
Och som vanligt många gamla vänner och nya bekanta att mingla med i pauserna.
Några bloggar om tidigare Seniorrådsmöten: 130920    120309    111028

Kallelsen till mötet finns här.

Afrikas prestigefulla 'Nobelpris' saknar alltför ofta värdiga kandidater

 2015-03-12  NP int
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
I år utsågs den avgående namibiska presidenten Hifikepunye Pohamba till 2014 års vinnare av Afrikas eget Nobelpris, Ibrahimpriset, men under de åtta år priset delats ut har priskommittén bara hittat lämpliga kandidater fyra gånger.
Priset instiftades av den brittisk-sudanesiska telekommiljardären Mo Ibrahim år 2006.
Det omfattar 5 miljoner dollar i prispengar under 10 år.
Det finns mycket strikta kriterier för potentiella vinnare:
Pristagaren ska
- vara en före detta afrikansk stats- eller regeringschef
- ha lämnat ämbetet under de senaste tre åren
- vara demokratiskt vald
- verkat under sin grundlagsenliga mandatperiod
- ha uppvisat ett exceptionellt ledarskap
I Afrikas demokratier där kupper är vanliga är det inte särskilt lätt att hitta en person som passar.
- 2007 utsågs Joaquim Chissano, tidigare president i Mocambique.
- 2008 utsågs Festus Mogae, tidigare president i Botswana, för stora insatser i samband med den hiv/aids-pandemi som hotade hans folk.
- 2011 vann Pedro Pires, f d president Kap Verde priset.
Inga kandidater fanns 2009, 2010, 2012 och 2013. Dvs ingen ledare på hela den afrikanska kontinenten var värd priset under dessa år.
Bilder, vänster Mo Ibrahim, höger Hifikepunye Pohamba.

Tidigare bloggar om Mo Ibrahim priset:
2010-06-29   Demokratin viker i Afrika
2006-11-03   Sudanesisk miljardär skapar pensionsfond för att få afrikanska despoter att avgå

Läs mer i The Washington Post: "The sad story of Africa’s most prestigious prize", läs den här översatt i Tempus 11 2015

Årsmöte för Moderaterna i Trelleborg den 10 mars 2015

 2015-03-11 Lokal Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Ulf Bingsgård fick förnyat förtroende att vara föreningens ordförande med Göran Gärtner som vice ordförande.
Till nya ledamöter i styrelsen valdes Staffan Svensson och Fatmir Seremeti. Håkan Sjöberg och Ina Liljeberg omvaldes.
Självskrivna ledamöter i styrelsen (enligt stadgarna) är Matilda Malmgren, kontaktperson MUF, Mikael Rubin, gruppledare kommunfullmäktige och Linda Strandfjäll, ordförande för MQ. Vid det efterföljande konstituerande styrelsemötet utsågs Ina Liljeberg till kassör och Håkan Sjöberg till sekreterare.

Efter "moget övervägande" meddelade jag i god tid valberedningen att jag inte kandiderade till 2015 års styrelse. Jag har varit med länge, 7 år år, - egentligen längre eftersom jag var adjungerad tidigare i egenskap av ansvarig för hemsidan - , och har sett många ledamöter komma och gå under denna tiden. Bakom beslutet ligger också förväntade familjära förändringar. Jag vill ha mer tid för att ägna mig andra nöjen och glädjeämnen.

Läs mer här: Tankar inför Seniorernas årsmöte 2015      Årsmöte för Moderata Seniorer i Trelleborg     
Ny styrelse vald för Moderaterna i Trelleborg, 2014
Bilden är från den nyvalda styrelsen 2008. Bara Ulf och Ina kvar nu sedan även jag lämnat styrelsen.

Mina födelsedagar 2015

 2015-03-09 Familjen
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Som vanligt fyllde jag år den 6 mars, denna gång blev jag 72, en ålder som som jag för 10 år sedan betraktade skulle vara alldeles i närheten av döden. Och idag har jag ännu inte börjat ta på mitt pensionssparande. Och jag är fortfarande yrkesarbetande. Har allt håret kvar och är sedan två år tillbaka nyförlovad. Mycket har verkligen förändrats i synen på ålder. Men nu ska jag börja varva ner med politiken och ägna mig mer åt familjen. Både den gamla och den nya. Firandet skedde på två ställen. Det första var egentligen en inflyttningsfest. Det var min yngsta dotter Nilla och hennes Niels som flyttat till en bostadsrättslägenhet i Malmö.
Där träffade jag och Lena för sta gången Nillas svärföräldrar, Åke och Linda och Niels bror Martin och desses fru Rebecka och deras ett-åriga son Wilhelm. Trevliga bekanta särskilt Åke som gått på Eslövs högre Allmänna Läroverk, liksom jag på 50-talet och Lena som arbetat där som idrottslärare på 60-talet. Många gemensamma muntra minnen.
Allt detta under lördagen den 7 mars. På kvällen den 8 mars firade vi på Rådhuskällaren i Malmö. På menyn stod "filéfrossa"och vi åt så vi nästan storknade. En riktigt trevlig kväll. Vi tog bussen hem till Övre.

Filéfrossa på Rådhuskällaren i Malmö      Födelsedagsfirande på Wemmenhögsgatan 2014

     
 Linda, Lina, Nilla med lille Wilhelm.  Niels, Lena och Åke skålar.  Åke, Martin, Rebecka, Niels och Lena
     
 Jag utanför Rådhuskällaren  Nilla och Niels  Lena, jag, Lina, Nilla och Niels. Andreas fotar.

Årsmöte för Moderata Seniorer i Trelleborg

 2015-03-07 Lokal Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Lite om bakgrunden. Någon i valberedningen hade fått för sig att jag inte kandiderade för omval som ordförande, trots att jag meddelat de två ordinarie ledamöterna, Leif Malmstein och Kenneth Bingsgård, att jag gjorde så. Ersättaren i valberedningen drev en egen kampanj för att få bort mig och två andra personer från styrelsen och i stället sätta in sig själv och två andra. Ett förslag med detta innehåll spreds tillsammans med falska uppgifter för att inte säga lögner. Jag blev förvånad och undrade om detta verkligen var hela valberedningens uppfattning.
Nej, så var det förstås inte! Ett nytt förslag kom snart undertecknat av de två ordinarie ledamöterna, Leif Malmstein och Kenneth Bingsgård. Ersättaren deltog ej i detta utan försvann och lämnade fältet fritt.
Detta senare förslag presenterades på årsmötet vilket enhälligt antog detta.
Mötet genomfördes på (M)ötesplatsen.
Innan mötet höll vi en tyst minut för medlemmar som avlidit under året.
Staffan Svensson valdes som mötesordförande och Ola Pärson som mötessekreterare. Till justerare valdes Claes Jönsson och Marianne Ohrlander.
Bertil Tomelius omvaldes som ordförande på ett år. Nu för sjunde gången på rad.
Ove Carlsson, Helny Feustel och Marianne Ohrlander valdes på två år vid årsmötet 2014 och sitter alltså kvar till 2016.
Nu valdes Ove Carlsson, Eva Ekström och Birgitta Sandblom till ordinarie ledamöter på två år.
Till suppleanter på ett år valdes Aino Vastagh och Kristina Silfversparre.
Som vanligt bjöds vi på kaffe och fastlagsbullar efter avslutat möte. 18 medlemmar var närvarande.
Årsmötesprotokollet
Protokoll från det konstituerande styrelsemötet

Tankar inför årsmötet

 2015-03-05 Lokal Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
I morgon fyller jag 72 år och då tänker jag börja trappa ner för att på sikt bli vanlig pensionär. Det är nu 10 år sedan jag slutade arbeta på Lernia AB. Det finns mycket jag nu alltmer ska ge mig tid att ägna mig åt.
Började redan i dag med att använda mig av det presentkort jag fick i födelsedagspresent för ett år sedan - minus en dag, nämligen Thai-massage på Nygatan av Chaweewan Rasmussen och hennes medarbetare. En öm njutning. Som jag gärna ska bjuda mig på flera gånger.
Jag har idag skickat ett mail till valberedningen för Moderatera föreningsstyrelsen i Trelleborg, Birgitta Sandblom, Veronica Rubin och Bengt-Göran Strandfjäll och anmält att jag inte kandiderar till Styrelsen för 2015. Jag har varit med i sju år och det räcker.
Det finns många andra kompetenta medlemmar som kan göra en god insats och som dessutom är yngre. Jag anmäler mig däremot till Årsmötet på tisdag den 10 mars.

Sedan den sk Kvartetten ordnat en bred koalition bestående av fyra partier med majoritet i fullmäktige och nämnder och vi hamnat i oppostionsställning efter åtta år med majoritet för Femklövern har stämningen i partiet förändrats. Och inte till det bättre.

Blogg från Årsmötet 2014 Ny styrelse vald för Moderaterna i Trelleborg

Thai-Massages hemsida.

Boulevarderna

 2015-03-03 Lokal Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan  8 år sedan 9 år sedan
Ännu en bok av årets Nobelpristagare i litteratur, Patrick Modiano, De yttre Boulevarderna, för vilken Modiano tilldelades Franska akademiens stora romanpris 1972..
Modiano tilldelas Nobelpriset i litteratur år 2014 "för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld".

" En ung man bektraktar ett foto av sin far och hans vänner. Han beslutar sig för att söka sanningen om fadern och detta sökande leder honom tillbaka i tiden - till ockupationsåren. I en by i utkanten av Fontainebleauskogen brukade en skara män med tvivelaktigt uppsåt mötas för att göra affärer. Bland dem återfanns den malariesjuke "greve" Guy de Marcheret och tidningsredaktören Jean Murraille. Där återfanns också en ung blond skådespelerska i päls och så mannens egen fadern: "baron" Chalva Deyckecaire.

Berättaren tränger djupare in i den värld som var faderns, vem var han egentligen - en svartabörshaj, en förföljd jude, eller bådadera? Varför umgicks han med dessa män? Sökandet efter den undflyende fadersgestalten fortsätter och till slut smälter berättaren samman med fadern för att kunna dela det mörka förflutna som överskuggar hans eget liv.
Björn Waller i "Dagens bok": "Tjuven gör tillfället" .
Kristoffer Leandoer i SvD: "Besök i glömskans skymningsvärld".
,På Förlaget Elisabeth Grate.
Tidigare lästa böcker: Lilla smycket och Nätternas gräs.