Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Mars 2016

Bertil Tomelius
Startsida

Så ska Google evolutionera vårt sätt att handla

 2016-03-31 D & I
2 år sedan  3 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Experimenterar med nytt sätt att mobilpröjsa där du inte ens behöver ta upp din telefon.
Google rullar ut ett nytt pilotprogram kallat "Hands Free" som skall göra det möjligt att betala i kassan utan att ens behöva plocka upp telefonen.

Användaren går helt enkelt upp till kassan, där ett säljsystem känner av telefonen och ger tillåtelse att dra pengar från betalkortet som användaren har kopplat till Hands Free. Användaren säger sedan att den vill "betala med Google" och signerar i kassan för att betala. Kassören får även tillgång till ett fotografi så att den kan kontrollera att rätt person använder tjänsten.

Googles mål med Hands Free är att göra betalningen enklare, snabbare och smidigare. Vi kan nog anta att ett delmål även är att göra Googles användare mer bekväma med att betala med telefonen. Företaget påpekar dock att Hands Free är just ett pilotprogram och att de inte kommer utvidga tjänsten förrän de sett vad både butiker och användare tycker om den.

Google Handsfree   Hands Free - ny betallösning från Google

Allt ljus på oss

 2016-03-29 A&S
1 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Piggsvinsteaterns påskshow 2016 hade fått titeln "Allt ljus på oss". Snarare vill man som publik "Dra en glömskans slöja" över föreställningen.
I fjol skrattade jag som aldrig förr, i år uteblev skratten. En rolig replik uppfattade jag: "Systembolagets reklampelare har blåst omkull".
Hela föreställningen gick i moll med många alltför allvarliga inslag. Det mesta handlade om världens elände och det var i alla fall inte vad jag och min fru Lena hade förväntat oss. Inte reliker från yttersta vänsterns maoistinspirerade kampsånger från 1970-talet. Kommunisthanden i luften, texten "gå ut och knyt din näve, kämpa hela vägen hem". Inte mycket att skratta åt eller applådera även om räkmackan var god, liksom starkölen.
En stor ensemble, 18 personer, många entusiastiska barn och ungdomar, men alla behövde väl inte vara på scenen samtidigt och inte vråla för full hals. Många gjorde dock bra prestationer. Linda Winqwist, alltid en klippa liksom Magnus Christmar och Magdalena Mononen. Godkända också Felicia Nilsson och Lena Pe Pålsson, ny i gänget som kunde fått mer speltid.

Påskrevy i Anderslöv 2015. Den var verkligen en höjdare.
Recension i Trelleborgs Allehanda "Mer tankegods än gapflabb".

En kulturupplevelse på Söderslätt

 2016-03-27 A&S
1 år sedan 2 år sedan  3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

På långfredagen var det vernissage på Galleri Isietio, men redan kvällen innan så var Lena och jag där för att få enförhandsvisning men främst för att lyssna på Gert Gustafssons Goodmankvartetten, för dagen förstärkt med den eminenta jazzsångerskan Sara Byrlind, född i Gällivare.
Det blev en mycket lyckad tillställning med varierande musikgenres, alla med hög igenkänningsfaktor. Jag satt allra längst fram och njöt fröjdefullt. Det började häftigt med My Blue Heaven så att taket nästan lyfte sig, därefter sjöng Sara Walking my Baby back home. Båda låtarna frigjorde dopaminförsättande lyckokänslor.
Allt var klämmigt, rytmiskt och taktfullt, en blandning av gamla Mello, tidig Svensktoppen och 50-talets Frälsningarmén. Dessutom mycket humor där alla artisterna vågade bjuda på sig själva.
Till slut fick vi höra Autumn Leaves och When you´re Smiling. Och däremellan "Hälsa Mikael från mig, Britt Dambergs superhit och min favoritmelodi, i originalversion"Just A Closer Walk With Thee".

Goodmankvartetten består av Robert Horvath, Piano, Alex Ekstrand, Gitarr, Jack Juell, Bas, Kjell G Carlsson Trummor samt Gert Gustafsson, klarinett och kapellmästare. Sara Byrlind på Facebook. Robert Horvath på Facebook, Axel Ekstrand, Jack Juell.

Den 29 juli 2015 var Gert Gustafsson på Galleri Isietio med Sara Byrlind och Goodmankvartetten. första gången
Då sjöng Sara "It´s a sin to tell a lie", liksom denna gång. Lyssna på YouTube.

     
 Jazzsångerskan Sara Byrlind  Klarinettvirtuosen Gert Gustafsson  Den fåtaliga publiken med Lena Welinder
     
 Cherrilyn Ramos Sandberg  Käth Alm  Anki Olsson
     
 Lotta Nilsson  Eva-Karin Wedin  Gunilla Fritiof

Den sista friheten

 2016-03-26 Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
"Det är skam, det är en fläck på Sveriges baner att du omyndigförklaras på din dödsbädd."
Det är dags att kämpa för rätten till den sista friheten.
I sin senaste bok "Den sista friheten" (2016, Fri Tankes förlag) argumenterar Inga-Lisa Sangregorio på ett klarsynt sätt för att Sverige bör införa aktiv dödshjälp. För henne handlar det för det första om tid: hur länge ska den lidande patient som inte vill annat än dö utsättas för onödiga plågor? Och för det andra om makt: vem ska bestämma?
Våra fri- och rättigheter har aldrig förr varit så många, och vår valfrihet aldrig tidigare så stor. Det är först när vi är svårt sjuka och döden oundvikligen närmar sig som vi berövas rätten att besluta om det som återstår av våra liv.
Och vad är det som berövar oss den rätten? Jo, läkares makt att bestämma över om vi ska få tillgång till en enkelt och smärtfritt preparat att ha "gömt i byrålådan" tills det tillfälle kommer då våra smärtor är så stora att vi väljer döden. Och med detta följer en trygghet i att veta att denna möjlighet finns.
I dag är de flesta överens om att det bör vara en mänsklig rättighet att bestämma över sin egen kropp. Det är dock en ytterst selektiv rättighet. Om det är livet som mot din vilja växer i din buk har du rätt till abort och får samhällets hjälp och välsignelse. Men om det i stället är en obotlig cancer har du inte rätt att slippa den sista tidens lidande.
Läs "Den sista friheten", ett smakprov.      Fri tankes förlag.

Recensioner:
Lina Erkelius i DT: "Vill du kunna bestämma över din egen död?"
Monika Olin Wikman i Nyfiken Grå: "Smärtsam läsning om rätten till vår död"

PC Jersild, Georg Klein, Tuulikki Koivunen Bylund och Björn Ulvaeus på DN Debatt 160130 ”Partierna duckar och vågar inte utreda frivillig dödshjälp”.

"Återinför monarkin!"

 2016-03-24 Politik
1 år sedan 2 år sedan  3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Det övergivna kungliga palatset, gömt bakom låsta grindar och en igenväxt trädgård, står som ett monument över Muammar Gaddafis avskaffande av den libyska monarkin.
Gadaffi avsatte landets kung Idriss i och med statskuppen 1969. Kungen dog 1983 i Kairo.
Nu har landets hemliga rojalister trätt fram och kommit med ett radikalt förslag: Återinför en form av monarki, åtminstone temporärt, så att libyerna kan sluta upp bakom en rspektingivande fadersfigur och åter bygga upp en splittrad nation. Libyen är idag splittrat mellan rivaliserande miliser som ständigt tävlar om dominans. Ett parlament i Tripoli i väst och ett annat i Tobruk i öst. Samtidigt som oljepengarna, Libyens dominerande källa till rikedom börjar sina.
Rojalisterna hoppas på en förga känd kronprins, nämligen Mohammed el-Senussi, kung Idriss brorsonson. Han har emellertid konkurrens i form av en kusin, prins Idris al-Senussi, affärsman bosatt i Italien.
Det gäller att handla snabbt , menar FNs sändebud, Martin Kobler, om sex månader kan ISIS ha tagit över hela landet.

Läs mer i New York Times: "A Radical Idea to Rebuild a Shattered Libya: Restore the Monarchy", eller läs den här, översatt i Tempus nr 08 2016

OS-kval till Brasilien 2016, Handboll, Sveriges damer klara!

 2016-03-22 Sport
2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

OS-turneringen i handboll avgörs 6-20 augusti och direktkvalificerade är Brasilien (värdland), Norge (världsmästare), Angola (Afrika), Argentina (Panamerika), Sydkorea (asiatisk mästare) och Spanien (EM-tvåa).
Från kvalgrupperna kvalificerar sig ytterligare sex nationer. Det finns fyra kvalgrupper. De två bästa nationerna går till OS.
OS-turneringen avgörs sedan i två sexlagsgrupper varifrån de fyra främsta avancerar till kvartsfinalerna.
Sverige spelar i kvalgrupp 3 mot Mexiko, Ryssland och Polen. Ryssland är favorit. Mexiko är chanslös och Sveriges viktigaste match blir därför den mot Polen. Matcharenan är i Astrachan, i södra Ryssland.
Sverige inledde den 18.3 mot Mexiko med en utklassning som slutade 40-21. Man fattar inte att Mexikos "division 2-lag" fått en plats i OS-kvalet.
Den 19.3 står Polen på tur och den 20.3 Ryssland. Ryssland slog Polen med 27-25.
Polens förbundskapten är Kim Rasmussen, klubbtränare för Isabelle Gulldén och Linnea Torstensons CSM Bukarest.
Sverige vinner överraskande med klara 30-24, efter att ha lett matchen från början till slutet. Därmed är Polens chanser borta. Matchen den 20.3 mellan Sverige och Ryssland är nu betydelselös.
Senare på kvällen vann Ryssland programenligt över Mexiko med 37-17 efter 17-11 i paus och därmed blev även Ryssland klara för OS i Rio.

Svensk Handboll,    Wikipedia.

Årsmöte Moderaterna

 2016-03-20 Politik
1 år sedan 2 år sedan  5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Moderaterna i Trelleborg har hållit årsmöte.
(M)ötesplatsen blev en ovanligt välbesökt lokal. 41 personer med rätt att rösta hade kommit. Gott och glada medlemmar och hög stämning på mötet. Sedvanliga årsmötesförhandlingar genomfördes och val förrättades.

Till ordförande omvaldes Ulf Bingsgård, dock först efter det att sluten votering med rösträkning genomförts. Detta då valberedningens ordförande Veronica Rubin föreslagit Göran Gärtner som ordförande. Ulf Bingsgård vann med röstsiffrorna 24-16, vilket nog förvånade många.

Till vice ordförande valdes Göran Gärtner (omval). Övriga ledamöter i styrelsen blev Jonas Bjunö, Ina Liljeberg och Håkan Sjöberg. Självskrivna ledamöter är gruppledare Mikael Rubin och Linda Strandfjäll, ordförande MQ. Tyvärr kunde MUF:s plats i styrelsen inte tillsättas.
Fatmir Seremeti, Staffan Svensson och Matilda Malmgren lämnade styrelse. Matilda har flyttat till Helsingborg.
Mat och mingel avslutade kvällen. Det blev en riktigt god smörgåstårta med olika drycker att välja mellan. I samband med det även lite diskussioner kring valet 2018. Blan annat ska tre "tematiska" arbetsgrupper tillsättas: Leva i Trelleborg, Ett levande Trelleborg och Att uppleva i Trelleborg.
Närvarande personer på årsmötet.     Handlingar till årsmötet.

Tidigare årsmöten för den Moderata föreningeni Trelleborg:
Årsmöte 2015, Årsmöte 2014, Årsmöte moderata Föreningen i Trelleborg 2013, Trelleborgsmoderaternas Årsmöte 2012,
Bloggar om tidigare årsmöten: Årsmöte på (M)ötesplatsen, 2011, Glatt och blått årsmöte, 2010, En hjältemodig kväll, 2009, Ny moderat ordförande i Trelleborg, 2008, och Moderat årsmöte, 2007

En byggarbetsplats utan byggarbetare

 2016-03-18 F & V
1 år sedan 2 år sedan  3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Med så kallad contour crafting (på svenska ”materialadderande tillverkning” eller friformsframställning) är det möjligt att tillverka ett hus, direkt på plats, inom loppet av ett dygn. En dator fungerar som byggledare och materialet spritsas ut av en stor 3D-skrivare.
Grunden gjuts precis som vid konventionella husbyggen. Därefter placeras ramper där två slädar med skrivhuvudets bärarmar ska kunna åka fram och tillbaka på ett kontrollerat sätt.
Datorn styr skrivarens delar och ser till att skrivarhuvudet spritsar ut lager på lager av betong på rätt plats. Väggarna som växer fram har hålrum för isolering, armering och ledningar för vatten och el. De har olika design beroende på om de är bärande eller icke-bärarande.
När första våningen är klar rullas ett metalltak på plats. Det ska bära upp våning två. Nästa våning färdigställs på samma sätt.
När alla våningarna och väggarna är klara läggs taket på på traditionellt sätt.

Läs mer här: "Skriv ut ditt eget hus" i Forskning och Framsteg 2016 nr 3.
Fastighetsmäklarförbundet: "3D-printade hus verklighet i Kina"

Seniorrådsmöte

 2016-03-16 Politik
1 år sedan 2 år sedan  3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Seniorrådsmöte i Malmö, jag tog pågatåget dit, min första tur sedan invigningen, det gick snabbt och bra, men i Malmö klev jag av åt fel håll. Vi bjöds på kaffe med wienerbröd eller kanelbulle, läckert. Vi var fler än vanligt, nästan 50 personer, från de flesta av Skånes kommuner, ses anmälningslistan, mycket beroende på att detta möte var samtidigt "Vårmötet" beroende på budgetproblem - läs här om vårmötet 2015 på Smygehus - Vårträff på Smygehus Havsbad
Arbetsutskottets ordförande, Karl-Gustaf Högberg, presenterade sitt arbete i en av Länsförbundets arbetsgrupper för skånska politikutveckling, om äldrefrågor och tipsade om "Mellanboende", en intressant form av boende för friska, äldre.
Bertil Persson, Moderata Seniorers riksordförande, prisade vår nya ordförande Anna Kinberg Batra, vilket hedrar honom, men så har han ju också nyligen blivit ordinarie ledamot av partistyrelsen.
Huvudtalare var riksdagsledamoten, gruppledare i civilutskottet och 2:e vice gruppledare i riksdagsgruppen, Ewa Thalén Finné, under rubriken "Framtidsfrågor för seniorer, boende och mycket annat". Hon var verkligen värd att lyssna på.

Därefter bjöds alla deltagare på lunch på Restaurang Kolga, bara 3 minuters promenad från regionkansliet, många valde som jag pannbiff med stekt lök och potatis. Jag försåg mig också från det rikliga "salladsbordet" med ägghalvor och flera sorters sillinläggningar. Och kall
sodavatten som dryck.
Efter pausen pratade Christina Rogestam, SPF - Seniorernas riksordförande om opinionsbildning och äldrefrågor

Mötet avslutades med val av valberedning inför 2017 års val av ordf, vice ordf. samt arbetsutskott och överlämnandet av rådets "stafettpinne" till Staffanstorps Moderata seniorer som är värd för "Höstmötet", Sune Cederpil mottog pinnen. Valda blev John Johansson, Tomelilla, Karl-Gustaf Högberg samt Käthe Berggren, Malmö.

Här finns hela programmet för Seniorrådsmötet.

Tidigare möten med Skåneseniorer: Seniorrådsmöte i september 2015, Seniorrådsmötet, mars 2015, Arbetsutskott med eftervalsanalys, oktober 2014, Extra AU-möte, med Lisbeth Holmqvist, februari 2014,
Höstens Seniorrådsmöte, september 2013.

Våreufori med Söderslätts Musikkår

 2016-03-14 A&S
1 år sedan 2 år sedan  3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Riktigt bra hade denna konsert kunnat bli om vi hade sluppit "gästsolisten" Anders Alhbin, eufonisten, numera knuten till Livgardets Dragonmusikkår. Mitt missnöje beror främst på att instrumentet han spelade, eufonium, inte alls tilltalade mig, men också på hans pretentiösa uppträdande, som kom till uttryck i långa monologer mellan musikstyckena - som dessutom hördes dåligt.
Men för övrigt var allt annat bra. Bra ledning av Michael Nordberg, lagom ödmjuk, lagom beständ, fint urval av musik som passade årstiden och den goda akustiken i den nyrenoverade S:t Nikolai kyrken. Mycket goda insatser av musikkårens egna solister, kanske främst Amelie Rosquist på tvärflöjt som lät oss njuta av "Vid Frösö kyrka" av William Peterson-Berger men också trumpetsolisten Björn Edqvist med "Torn Eriks Visa". Hela orkesterna spelade mycket klämmigt och njutbart kända låtar som Tritsch-Tratsch Polka av Johan Strauss, I Pratern blomma åter träden av R. Stoltz, Ungersk dans No 5 av Johan Brahms, med flera. Skönt med en timmes orkester musik, nästan helt utan jazz!
Och fri entré, bara de!

Årets första Seniorlunch

 2016-03-12 Politik
3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Lena och jag var med på årets första lunch för medlemmar och sympatisörer som arrangerades av Styrelsen för Moderata Seniorer i Trelleborg och särskilt av Eva Ekström. Detta var första gången sedan jag lämnade styrelsen efter åtta år som ordförande. Nu är det Marianne Ohrlander som är ordförande och Roland Hansson vice ordförande. Han tillhörde tills för något år sedan ledningen för Kristdemokraterna i Trelleborg. Han är enligt min mening ett starkt kort i styrelsen.
Vi var på Gästgivaregården i Anderslöv, alltid ett bra val. Där bjuds man på en läcker lunch för bara 70 kr om man är senior ock kommer efter klockan 13. I dag stod det oxrullader, med skivad potatis och svart vinbärsgele på menyn. Till detta kunde man välja en väkomponerad sallad och kyld dryck. Efteråt kunde vi hämta kaffe och ta del av kakfaten.
Vi var 14 personer, många har varit med de senaste 10 åren!
Deltagarlista.

Bloggar från senaste Moderatluncherna:
25-11-30 Moderatlunch på Kockens,
Tidigare moderatluncherna "Sopplunch i Nicolaikyrken", "Synagogan i Malmö", Moderatlunch på Manges,

Mästarnas mästare

 2016-03-11 FTM
1 år sedan 2 år sedan  3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Den första gruppen startade den 6 mars.
Det blev ett överraskande bra progra. Det var Jörgen Persson, 50 år och Karolina A. Højsgaard, 45 år som presenterades i det första avsnittet. Det var mycket glädje och känslor. Jörgen Perssons enastående långa karriär som bordtennisspelare. Han har deltagit i samtliga OS tävlingar i bordtennis t o m 2008.
Karolina A. Højsgaard kände jag inte till lika väl. Hon hette tidigare Arewång och tog två VM-guld i orientering 2004. Mycket charmig och trevlig.
De vägdes och därefter delades de in i två grupper, A Jörgen Persson, Niklas Jihde och Hanna Marklund och lag B Peter Forsberg, Caroline Ek och Karolina Højsgaard. Det gällde att orka hänga längst i armarna. Den klassiska så kallade Gripkraft. Lag A vann.

På bilden från vänster Jörgen Persson, Hanna Marklund, 118 landkamper i fotboll, Peter "Foppa" Forsberg, bland annat två OS-guld i ishockey, tävlar nu inom segling, Karolina A. Højsgaard, Caroline Ek, kickboxning, har tagit tre sju SM-guld, ett EM-guld och tre VM-guld samt Niklas Jihde, innebandy 5 VM guld 1998-2006.

Ställningen efter första omgången: Peter 20, Carolina 20, Niklas 16, Jörgen 16, Hanna 14 och Karolina A 14.

Tävlingen omfattar också en andra grupp om sex deltagare:
Anders Eriksson Enduro, Björn Ferry Skidskytte, Heidi Andersson Armbrytning , Inez Karlsson Jockey, Kennet Andersson Fotboll och Kicki Johansson Basket .

Mästarnas mästare, alla tidigare deltagare.
Wikipedia.

Min 73 års dag

 2016-03-09 Familjen
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Är det verkligen något att fira? Jo, varför inte om det blir ett tillfälle att träffa släkt och vänner. Och det tyckte också mina Facebook vänner som i stort antal, inemot 200 personer, framförde sina gratulationer på det ena eller andra sättet!
Vi började på själva födelsedagen den 6 mars, genom att träffas på Idala gård i Åkarp utanför Trelleborg. Det var Nilla som bokat Brunch där klockan 13.
Men innan dess hade Lena väckt mig, gratulerat mig och gett mig en present, ett presentkort på en heltimmes massage på Chathaimassage, på Nygatan 6. Mycket bra. Jag har varit där en gång tidigare. Och inte nog med detta jag fick också en hel liter Cointreau (flyginköpt).
Den nya regimen på Idala Gård blev en trevlig överraskning! Buffen var välkomponerad av både kalla och varma rätter, följt av en läcker ostbricka, sa damerna, jag orkade inte och som kronan på verket, läckra bakverk, som jag tog desto mer av!
Och inte nog med detta, onsdagen den 9 mars blev det mer firande, då delar av boulegänget tittade in på kaffe och tårta, och likör, för att fira mig med blommor och presenter. Tyvärr var flera av dem upptagna på annat håll. Men här sitter vi kring matsalsbordet.

Bloggar från tidigare födelsedagar:
2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006.

OS-kval till Brasilien 2016

 2016-03-08 Sport
1 år sedan 2 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Europa har tre platser i damernas fotbollsturnering vid OS i Brasilien 2016. Från VM 2015 har Tyskland och Frankrike kvalificerat sig för två av platserna. Den tredje platsen går till vinnaren av den miniturnering som arrangeras i Holland i mars.
Första omgången gick den 2.3 där man kunde följa Sverige match på TV 5. Det blev en mycket sevärd och spännande match sedan Sverige överraskat med att göra mål redan i inledningsminuterna. Redan i den tredje matchminuten nådde ett inlägg från vänsterbacken Magdalena Eriksson fram till Lisa Dahlkvist som nickade in 1-0 till Sverige (bild).
Vad ska vi tro om detta? Jo, att det blir en mycket spännande match på fredag kväll den 5 mars mot Schweiz. Vem som tar sig till OS är en helt öppen fråga.
Det gick vägen också i matchen mot Schweiz. Bara minuterna innan halvtidsvilan höll sig Caroline Seger (bild) framme och kunde efter en tilltrasslad situation nicka in 1-0 för Sverige. Vilket stod sig matchen ut. Sverige-Schweiz, matchinformation.
Sverige behöver oavgjort mot Holland för att ta säkert ta sig till OS.
Hamnar alla tre lagen på sex poäng, görs en ny tabell med de tre berörda lagen, man räknar sedan poäng i inbördes möten, målskillnad och sedan flest gjorda mål. Vi får se hur det går på onsdag.
Norge - Sverige 0 - 1    Schweiz - Holland 3 - 4   Norge - Holland 4-1   Sverige - Schweiz 1-0

(Det blev en ytterst spännande tredje omgång onsdagen den 9 mars. Holland inledde väldigt starkt. Det svenska spelet gick i nervöst baklås och Holland tog ledningen redan efter fem minuter, 1-0. Allt såg svart ut ända till första halvleks slutminuter då Holland bjöd på biljetten då den holländska mittbacken Kelly Zeeman grovt missade en passning utanför straffområdet som det nya svenska stjärnan Olivia Skough (bild) påpassligt stal och förpassade bollen säkert i mål. 1-1 och stort jubel. Så slutade matchen efter betydligt bättre spel av svenskorna i andra halvlek och därmed är Sverige kvalificerat för spel i Rio i OS 2016. "Inget bra spel", sa lagkaptenen, "men vi lärde oss att kämpa!"
Och Schweiz slog Norge med 2-1.)

Fotbollskanalen.se,   Svensk fotboll, OS-kvalDamfotboll.com.

Tidigare bloggar om damlandslaget i fotboll:
13-07-26 Bitter förlust mot Tyskland
13-07-14 Fotbolls EM, svensk storseger
11-07-16 VM-brons till de svenska tjejerna
09-09-04 Sverige ute ur Fotbolls EM

Anders Hansson först ut på årets första Öppet Hus

 2016-03-06 Politik
1 år sedan 2 år sedan  3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Riksdagsledamoten Anders Hansson inledde Öppet Hus säsongen på (M)ötesplatsen lördagen den 5 mars.
2015 blev ett rikt skitår menade han och pekade särskilt på den så kallade Decemberöverenskommelsen och partiets blindhet i flyktingfrågan. Nu har mycket ändrats och det återspeglas opinionsundersökningarna som flera visat att vi är det största partiet i dag. Nu har det svängt.
Hur löser vi flyktingkrisen? Flera moderata förslag på gång:

Alla de vanlige var där, med ett undantag, en ny medlem Ann Kajson Carlqvist.
Närvarolistan finns här!

Bloggar från tidigare Öppet Hus:
14-11-17 Anders Hansson
14-03-24 Carl Johan Sonesson,
13-05-01 Första Maj firande med Pontus Lindberg,
13-02-16 Boriana Åberg,
12-11-10 Gunilla Nordgren,
Öppet Hus, mars 2012: Boriana Åberg,
Öppet Hus på första vårdagen, 11-03-19, Anders Hansson
Öppet Hus på (M)ötesplatsen, 10-07-10.

Dagbok vecka 8

 2016-03-05 Politik
1 år sedan 2 år sedan  3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Efter en mer eller mindra förlorad februari månad 2016, då jag först de två sista dagarna kunde sova normalt i en säng, tidigare tvingades jag sitta framåtlutad över köksbordet, eller någon gång i en fåtölj, på grund av en irriterande hosta. Jag har också - delvis fortfarande - haft problem med svullna, värkande fötter och mycket irriterande Hallux-valgus (snedställd stortå). Alla skor skavde och gjorde ont. Rullstolen låg nära.
Måndagen den 29 februari (skottår i år) besökte jag Nyckelpigans sjukvårdsbutik på Östergatan 2, där jag köpte "fotriktiga" skor med bättre plats för svullna fötter.
Besöket hos njurläkaren Hana Ruzika den 18 februari gjorde tydligen susen. Nio dagars Penicillinkurm med Doxyferm hade en stark effekt redan efter någon dag. Jag kunde helt sluta med den starka hostmedicinen. Dessutom ordinerade hon en starkare variant vätskedrivande medicin som fått svullnaden i fötter och ben att gå ner en hel del.
Jag är som en ny människa i dag även om jag fortfarande har obehag av "Hallux Valgus", snedställd stortå (bild).
Om detta kan man läsa mer på Vårdguiden, och på Skadekompassen.
Men också om hur man kan träna bort den värkande knölen, t ex Sätt ett grovt gummiband mellan stortårna. Dra ut och in långsamt.
Expressen: Hälsoliv.

Bra återbesök på njurmottagningen på SUS

Kommunalpolitik vecka 8

 2016-03-03 Politik
1 år sedan 2 år sedan  3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Efter en mer eller mindra förlorad februari månad 2016, då jag först de två sista dagarna kunde sova normalt i en säng och med fötter som inte kommit i normala skor är jag nu tillbaka igen.
Måndagen den 29 februari (skottår i år) inleddes veckan med Kommunfullmäktige, där jag är tredje ersättare för Moderaterna. Här klubbades ett historiskt beslut om en östlig infart till hamnen i Trelleborg, med en "bedövande majoritet", 48 för, två emot (två av Söderslättspartisterna) och två deltog ej i beslutet (Miljöpartisterna).
Mötet väckte stort intresse på åskådarbänkarna (bild).
Mötet drog långt ut på tiden, dock av ett annat skäl. Söderslättspartiet hade haft medlemsmöte och nominerat kandidater till bolagsstyrelserna. När dessa skulle bekräftas av fullmäktige visade det sig att två andra ledamöter, Bengt Gunnarsson och Gunilla Thysell (båda SÖS) hade motförslag på alla punkter. Det blev personval vilket tog lång tid. Motförslagen vann med god marginal.
Gunilla Thysell och Britta Brinck-Nehlin, sitter i fullmäktige, Bengt Gunnarsson är förste ersättare. Hur dessa kommer att rösta i framtiden är ovisst. "Det blir oförutsägbart", oroar sig Miljöpartiets gruppledare Lina Wedin Hansson i en artikel i Trelleborgs Allehanda den 2 mars. Den styrande "Kvartettens" marginal är liten, 27 röster mot 24.
På tisdagen var det dags för De Borgerligas förmöte inför Bildningsnämnden, där jag är förste ersättare för Moderaterna. Det vi främst diskuterade var ett förslag från Bildningsförvaltningen om att - på sikt - ta bort rättigheten till skolskjuts för elever som utnyttjar det fria skolvalet.
Och därefter träffades den moderata fullmäktigegruppen som vanligt på (M)ötesplatsen inför Kommunstyrelsemötet. Det inleddes med en mycket intressant presentation av GIS (Geografisk information" i Trelleborg av GIS ingenjörerna Åsa Franzén och Erik Green (bild överst) från Samhällsbyggnadsförvaltningens avdelning för Bygg, Mät & Karta.
Och igår den 2 mars Bildningsnämndens möte i Polishuset. Mötet blev långt, nästan tre timmar. Fick vi se Anna Palm, en ny kraft på Bildningsförvaltningen presentera sig och sedan en geomgång av controllern André Lewin.
Skolskjutsvoteringen förlorade vi - som väntat - med röstsiffrorna 6-5.
Om Geografisk information i Trelleborg. Här hittar du kartor med geografisk information om Trelleborgs kommun.

Är du irriterad på telefonförsäljare?

 2016-03-01 D & I
2 år sedan  3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Med den här tjänsten kommer DU att irritera dem rejält.
Roger Andersson, en man från Los Angeles, har uppfunnit en robottjänst som ödslar telefonförsäljares tid. Han kallar den "Jolly Roger Telephone". Tjänsten låter användarna koppla in en robot till trepartssamtal, så att den kan höra och svara. Systemet är utformat för att underhålla och ge makt åt alla som har tröttnat på telefonförsäljning.
Roboten håller samtalet vid liv genom att skickligt utnyttja en brist i försäljarens regelbok - att han ska fortsätta att prata om personen är trevlig. Roboten kan hålla liv i ett samtal ända upp till 22 minuter och kan därmed göra telefonförsäljning så pass ineffektivt att hela den förhatliga affärsmodellen kollapsar.
Roger Andersson drömmer om att en dag kunna stjälpa världens teletjänstcentraler.

Läs artikeln i The Washington Post: "If you hate telemarketers, you'll love this robot designed to waste their time",eller läs den här, översatt i Tempus nr 07 2016

Läs mer här Jollyrogertelephone.com. Och här The Kickstarter.