Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
November 2007

Bertil Tomelius
Startsida

Cykelvinst i Trelletrampet

 2007-11-30  Motion
 För ett år sedan   
I våras introducerade Trelleborgs kommun ”Trelletrampet” som ett led i firandet av stadens 750-års jubileum. Den som ville vara med skulle cykla minst 750 km under sju månader och därmed göra en insats för den egna hälsan och för miljön. Jag tycker att det var ett mycket gott initiativ därför att allt som kan få oss att motionera mer är av godo. Jag blev klar med mina mer än 100 mil i god tid och skickade in min rapport. Sedan glömde jag det hela och blev därför mäkta överraskad när Greger Persson på Kommunal Teknik i går ringde mig och sa att jag vunnit en cykel! Jag ska hämta den på tisdag klockan 11 på Rådhuset i Trelleborg. Jag undrar om det blir en stor mottagning med Kommunalrådet Bingsgård i spetsen?

Tidigare bloggar om Trelletrampet den 21 mars och 4 oktober.

Det ska bli ett Sylvesterlopp på Nyårsafton, som ska utgöra avslutningen på Trelleborgs jubileumsår, påstår åtminstone oppositionsrådet Cathrine Persson (på cykel). Kanske kan jag vara med där också och lunka några kilometer.

Finska skolbarn i täten, svenska halkar bakåt

 2007-11-29  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan   
(Detta är mitt 700:e blogginlägg sedan starten i juni 2005)   2007-11-29

Sedan förra mätningen 2003 har svenska 15-åringar blivit allt sämre i matematik jämfört med elever i 57 andra länder, visar den senaste Pisastudien från OECD som gjordes 2006. Studien skulle ha offentliggjorts först den 4 december men den spanska lärartidningen Magasinet har redan publicerat resultaten på sin hemsida skriver Sydsvenskan idag.
Jämfört med den förra studien från 2003, som koncentrerade sig på kunskaperna i matematik, har Sverige rasat från plats 18 till plats 22.
Desto trevligare är resultaten för Finland som stärker sin ställning som det land där 15-åringarna lär sig räkna och behärska naturvetenskapliga ämnen bäst.
På andra plats kommer Hongkong, följt av Kanada och Taiwan.
Också Danmark har fallit tillbaka, från plats 20 till 24 liksom Norge, som backar från plats 27 till 33.
Den tyska tidningender Spiegel skriver också om undersökningen och oroar sig särskilt för att andra generationens invandrarbarn, det vill säga de som fötts i Tyskland och följt hela skolsystemet, 2006 liksom 2003, ligger tre år efter tyska skolbarn!
PISA är ett OECD-projekt som syftar till att undersöka i vilken grad respektive lands utbildningssystem bidrar till att femtonåriga elever, som snart kommer att ha avslutat den obligatoriska skolan, är rustade att möta framtiden. Genom olika prov undersöks elevernas förmågor inom fyra kunskapsområden: matematik, naturvetenskap, läsförståelse och problemlösning. Genomförs vart tredje år och 2006 deltog 57 länder.
Mer om vad PISA är kan man läsa på Skolverkets hemsida.
Rapporten kan köpas för 40 kr från Fritzes.
Det är svårt att förstå det socialdemokratiska partiets motstånd mot att förutsättningslöst prova olika lösningar för att stoppa den svenska grundskolans försämring när det gäller matematik och naturvetenskap. Är det egna misslyckande som spökar?

Afrikanska barn offer för häxjakt

 2007-11-27  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan 
Man kan ofta läsa om de häxjakter som i Sverige utspelade sig under 1400- till 1600-talen och som ledde till främst många kvinnors hemska lidande och död. Men enligt en artikel av Sharon Lafraniere i New York Times i november (artikeln översatt i Tempus nr 47 2007) ”African Crucible: Cast as Witches, Then Cast” pågår häxjakter fortfarande idag i Afrika i länder som Angola, Kongo-Kinshasa och Republiken Kongo. Där blir, främst på landsbygden, ett stort antal barn anklagade för häxeri, de misshandlas och överges. Ofta sker detta som en förevändning för föräldrar och släktingar att slippa försörja eller ta hand om dem. Det är en vanlig tro i Angolas dominerande Bantu-kultur att häxor kan kommunicera med de dödas värld och suga upp eller ”äta” andra människors livskraft. Vuxna häxor sägs förtrolla barnen genom att ge dem mat, för att sedan gengälda tjänsten genom att offra en familjemedlem. Barn kan brännmärkas som häxor av kyrkor där siare påstår att de förhäxats till att begå mord på anhöriga. Då vågar inte ens polisen hjälpa barnen mot barnets misshandlande föräldrar. Bild på barn anklagade för häxeri.
Häxjakterna har ökat sedan fäderna blev oförmögna att sörja för barnen. Två fall nyligen upprörde myndigheterna i Luanda. En mor förblindade sin 14-åriga dotter med blekmedel för att ”befria henne från hennes onda visioner”. En far injicerade batterisyra i sin 12-årige sons mage för att han fruktade att sonen var en häxa. Så kallade helbrägdagörare tar bra betalt för att ”bota” de häxdrabbade barnen. Medicinmännen har tusentals kunder årligen. I kyrkorna finns det siare som hävdar att de kan driva ut onda andar. Artikeln finns också att läsa här.

Crosstrainer

 2007-11-26  Motion
 För ett år sedan   För två år sedan
Lågtryck i novembermånad ger inget väder på Söderslätt som man gärna vill ge sig ut i för att motionera. Man vill varken cykla eller promenera i regnet och blåsten. Jag har därför länge velat ha en så kallad crosstrainer (se bild) på vilken man kan utöva någonting mellan joggning och stavgång. Det kan man göra inomhus framför TVn medan man följer någon spännande sportsändning som skidåkning eller alpint. Man kan lyssna på blåsten och droppet från hängrännorna. Nu har jag skaffat mig en sådan och under helgen som gick hjälpte mig min dotter, amatörmekanikern, mig att sätt ihop den. Den är verkligen bra, man tränar både benmusklerna, armar, axlar och rygg. Det är nu nästan två år sedan jag köpte motionsutrustning senast så det var på tiden.

Inbördeskriget i Somalia är en katastrof för landets civila

 2007-11-25  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan 
Den värsta humanitära krisen i Afrika pågår inte i Sudan utan i Afgooye, längst en 30 km lång asfaltväg i Somalia påstår Jeffrey Gettleman i en artikel i New York Times den 20 november (en förkortad version översatt i Tempus nr 47). Vägen är en korridor av misär som delas av 200 000 flyktingar som trängs i överbefolkade läger där maten tar slut i rask takt. FN-personal i Somalia säger att landet har en högre undernäringsfrekvens, mer blodigt våld och färre hjälparbetare än Darfur. De ständiga striderna i Mogadishu mellan övergångsregeringen och de islamistiska upprorsmännen har drivit mängder av desperata människor på flykt från huvudstaden mot Afgooye, tre mil in från kusten, där ett 70-tal läger bestående av hyddor av kvistar och plastskynken har vuxit upp på nolltid. Människorna är hungriga, utsatta, sjuka och döende.
Ända sedan övergångsregeringen sattes upp förra året har den slagits mot upproriska som är en blandning av militanta islamister som för ett ”heligt krig”, rivaliserande klaner och familjer som vill ha mer egen makt än regeringen erbjuder och andra som tidigare profiterade på den rådande anarkin och därför nu vill hindra att ordningen i landet ska återupprättas.
Eländes, elände ända sedan oktober 1993 då USA drog sig ur landet sedan Somalias milis skjutit ner två Black Hawk helikoptrar i Mogadishu. Vad finns att göra åt de många ständigt stridande länderna i Afrika söder om Sahara och som inte alls tycks bry sig om sin civilbefolknings stora lidande? Länder som Somalia, Kongo, Sudan, Zimbabwe, Uganda, Liberia, Sierra Leone, Eritrea etc. Krig, HIV och missad utveckling har gjort Afrika till världens fattigaste del och klyftan mellan Afrika och resten av världen fortsätter att växa. Afrikas situation är klart sämre idag än den var för 50 år sedan.
Gettlemans artikel finns i New York Times eller här.
Tidigare bloggar om Somalia:
Ge Somalias talibaner en chans!, 060805
Könsstympning, 060628.
Somaliland för bra för att accepteras, 060618

Svampkungens son

 2007-11-24  Böcker
 För ett år sedan För två år sedan 
Det underjordiska, det okända outforskade, som styr våra liv. Det finnes en magi i Marie Hermanssons böcker. Livet är inte alltid som vi tror. Det som inte syns styr vad som händer på den synliga ytan. Det är Marie Hermansson budskap åt läsaren i hennes två föregående böcker, Mannen under trappan och Hembiträdet och också i höstens bok Svampkungens son som är den bästa av de tre. Det är inte många böcker som jag har så svårt att lägga ifrån mig som hennes.
I Svampkungens son bildar svamparna med sitt underjordiska nästan oändliga mycelium ett förbund med träd och växter. Svampar kan ge kulinariska njutningar men kan också användas till droger och som vapen och medel för sjukdom och död. Spänningen mellan njutningen och döden ligger i svampens väsen.
I boken finns också en polär spänning mellan skogen (fadern) och havet (modern).
Sonen får ständigt stå tillbaka för sin far, den kände svampkungen. Fadern är mest intresserad av de kvinnor som följer hans svamputflykter. Han förför flera av dem. Han faller helt för Madeleine, änkan efter en greve. Både son och far älskar henne. Madeleine försöker lura fadern med äktenskapsförord och hotar med skilsmässa. Sonens kärlek utnyttjas som verktyg för att döda Madeleine så att fadern kan ärva hennes mark och gods i södra Frankrike. Hon förgiftas med en grottsvamp som sonen tror ska göra henne erotisk och lätt förförd.

Recensioner i SvD, Trelleborgs Allehanda, Arbetarbladet, GP och Sydsvenskan.
Bloggar: Bokmoster, Amoroso och Bokhyllan.
Författarens hemsida. Läs ett utdrag ur boken.

Fyra nya deckare

 2007-11-23  Böcker, deckare
 För ett år sedan  
Sedan sist den 7 november har jag läst fyra deckare, två dåliga och två bra.
Jan Mårtenson Det svarta guldet, 1998, var omöjlig att läsa klart och blir en nollpoängare. Den har alltför mycket om finansvärlden, insideraffärer, optioner, derivat och fiske i Norrlandsälvar. Det nya Ryssland och dess kriminella nätverk, oligarkerna, den nya maffian, heroinsmuggling från Centralasien.
Sida ut och sida in om historia, främst konsthistoria, antikviteter, Stockholms gator, torg och byggnader och deras historia. Konstutställningar, modern konst och installationer. Den svenska Vasa-ätten. Exklusiv matlagning och vinodling. Det är hans 28e bok sedan starten 1971. Redan så gaggig, hur ser resten av hans 10 böcker ut. Lockar mig inte att ta red på. Vissa slutar tyvärr inte i tid. Samma gjorde Maria Lang och Ulf Durling. Andra dör och slutar alltför tidigt som H K Rönblom och Per Wahlöö.
Willy Josefssons femte bok, Dödarens ansikte, 2000, är inte heller särskilt bra och får bara två poäng.
Det är mitt i den snart kollapsande IT-bubblan, där aktörer som betraktar samhället som ett datorspel verkar. För mycket om relationen mellan Martin Olsson och Cecilia Cederberg, som slutar med att Cecilia tar ett jobb på Sri Lanka. Andra sidospår är präster som gömmer illegala flyktingar och en kvinnlig präst som tror att allt handlar om kvinnoprästmotståndare.
Åsa Larssons andra bok Det blod som spillts i trilogin om den Kirunafödda advokaten Rebecka Magnusson är däremot helt läsvärd. I min blogg den 31.10 skrev jag bland annat ” Åsa Larssons trilogi är värd att läsas och berömmas minst lika mycket som Stieg Larssons om Lisbeth Salander.” Åsas ”Salander”, Rebecka Magnusson, den ”lilla tjejen i röda gummistövlar” är minst lika modig och har dessutom en empati och självinsikt som gör henne större och intressantare.
Gösta Unefäldts trettonde och kanske sista bok (han blev 81 år i år) Högt spel 2007 är av en annan kaliber.
Det är skickligt av Unefäldt att lyckas variera sig och göra så många intressanta och spännande böcker. Det är en bra balans mellan det man med glädje känner igen och det som är nytt. Polismannen Evald Larsson har ju nu varit med i nästan 30 år, han är fortfarande den bästa polisskytten i världen, han har samma problem med att läsa order och att skriftligen formulera sig, men hans speciella snille är ofta nödvändigt för att lösa alla de mordgåtor som lilla Strömstad utsätts för. Nu är han sambo med kollegan Anita Löfstedt och de har ett barn i treårs-åldern. Kommissarie Bo Kronborg tycks inte heller ha ändrat sig märkbart på 30 år även om det finns antydning till att hans unga sambo Pernilla Bitén nu känner starkt för unga vackra pojkar.
Den boken har en hel del av den spänning, stuns och fräschhet som utmärkte Unefäldts debutbok i kriminalgenren för 28 år sedan, Polisen som vägrade svara (1979). Påminner mycket om Tomas Arvidssons galghumor när den var som bäst.

Sport är bästa underhållningen på TV

 2007-11-21  Sport
För ett år sedan  
Om man ser till underhållningsvärdet och tittarnyttan så var resultatet 0-3 i Spanien i lördags optimalt. Ovissheten kvarstod och intresset och spänningen ökade. Matchen mot Lettland i kväll blev avgörande för om Sverige skulle få spela i nästa års EM i fotboll i Schweiz/Österrike eller inte. Detta skapade förväntningar om dramatik inför kvällens match. I vårt TV-utbud – Canal Digital - ingår inte TV 3 men jag blev så intresserad av matchen att jag tog mig till Malmö och ”hyrde” i mig i min dotter Lina lägenhet på Köpenhamnsvägen. För första gånge på länge såg jag en fotbollsmatch i sin helhet. Det var kittlande spänning men inte så mycket att det blev en obehaglig rysare. Till detta bidrog naturligtvis måltjuven Marcus Allbäcks mål redan i första matchminuten. När sedan i andra halvlek Kim Källström slog in 2-1 via stolpen samtidigt som Spanien på Kanarieöarna gjorde 1-0 mot Nordirland – Sverige största konkurrent om EM-biljetten – så kändes det lugnt och resten av matchen en ren njutning för en svensk. Och förbundskaptenen (bild) blev glad.
Och vad skrev jag tidigare om Zlatan? Aldrig har jag sett honom så bra som i kväll. Han var nästan för tjänstvillig och generös. Han använde son eminenta bollbehandling och passningsförmåga till att skapa målchanser för medspelarna.
Tack alla för ett riktigt bra TV-program!

Sex timmars rolig rysare

 2007-11-20  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan
I går kväll, den 19.11, satt jag sex timmar på samma stol i Trelleborgssalen i Parken i Trelleborg. Budgeten för 2008 skulle behandlas i kommunfullmäktige. Jag behövde bara lufta mig två gånger varav den ena var en påbjuden paus av fullmäktigeordförande Inger Hansson. Kroppen ljuger aldrig säger psykologerna och det var verkligen ett underhållande möte med snabba byten av aktörerna i talarstolen – eller predikostolen fick man nästan intryck av då kristdemokraten Mats-Åke Svensson glödande av iver pläderade för värmeslingorna under Vångavallen.
Det var spännande med de många omröstningarna där ibland den styrande alliansens och ibland oppositionens förslag antogs. Humor saknas inte heller även om aktörerna inte alltid själva var medvetna om hur komiska de är för en åskådare som kanske har en större distans till vad det handlar om. Det blodiga allvar som flera talare gav exempel på kan vara riktigt roligt att ta del av.
Men medan timmarna gick blev stämningen alltmer uppsluppen och kvällens skratt – särskilt bland alliansens representanter – kom då fullmäktigeordföranden felaktigt gav socialdemokraten Cathrine Perssons förslag segern därför att ja-rösterna segrat. Men förväxlingar kan lätt ske då ett nej kan betyda ett ja och ett ja betyda ett nej i den kommunpolitiska byråkratins namn. I detta fall betydde ett ja att förslaget avslogs.
Men varför inte bjuda på större mängder frukt, alla kunde ju förstå att det blir ett långt möte då nästa års budget ska avhandlas, och bananerna får gärna vara mogna! I alla fall inte helt gröna. Redan innan pausen var allt slut. Men så var det också minst 200 personer i lokalen. Läs mer!
Läs mer om tidigare fullmäktigemöten.

Herzliche Glückwünsche, Trabant!

 2007-11-19  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan 
En östtysk ikon fyller 50! Under en internationell motorshow för några veckor sedan visade företaget Herpa en modell av en ny Trabant och frågade 12000 besökare vad de tyckte. 93 % av de som svarade önskade en ny Trabant! I april 1991 stängdes fabriken i Zwickau efter att ha producerat totalt 3 051 485 bilar. Den 7 november 1957 startade produktionen av Trabant och firar därför i dagarna 50-års jubileum. 52000 bilar rullar fortfarande på de tyska vägarna. Bilen fick namnet Trabant, som betyder satellit på tyska som en hyllning till den ryska satelliten Sputnik som sköts upp i rymden 1957. Eftersom Östtyskland hade ont om stål och ingen hårdvaluta att importera för, gjordes bilen i Duroplast, en blandning av hartspulver och bomull. Läs om Trabant i der Spiegel eller här. Ett bildgalleri. En svensk Trabantklubb.
DDR-ostalgi. Där kan man också lyssna till DDR-hymnen som spelades vid så många medaljceremonier på idrottsarenor världen över under 70- och 80-talen. Neues Deutschland finns fortfarande som "Sozialistische Tageszeitung".

Tredje gången gillt för Jack Sparrow vid världens ände

 2007-11-18  Film & TV & Media
För ett år sedan   För två år sedan 
När jag sett the Pirates of The Carribian nr 2 i juli förra året var jag inte så intresserad av att se den sista delen. Men nu har jag ändå sett ”trean”. Jag blev inte missnöjd. Den är full av humor, stora mått av självironi, starka känslor både av kärlek och hat, svek och lojalitet. Dessutom naturligtvis en massa dråpliga actioninslag. Det är kampen mellan piraternas Brödraskap och Ostindiska kompaniets generaler, mellan den godtyckliga lagen som bestraffar och avrättar och de upproriska sjörövarna. Jack Sparrow: ”Man måste vara vilse för att hitta dit ingen annan hittar”. Will Turner, Elizabeth Swann, kapten Barbossa och besättningen från Svarta pärlan åker till Singapore som ett led i sitt försök att få tillbaka Kapten Jack Sparrow från de dödas rike. Bild på Hector Barbarossa (Geoffrey Rush), Elisabeth Swann och Jack Sparrow). För att lyckas måste de få tag på en karta som visar dem vägen dit och tillbaka. Samtidigt har representanterna för brittiska kungen i Karibien satt press på sjörövare överallt eftersom de har lyckats få tag på det enda sättet att styra havets skräck, Davy Jones och hans skepp, Den flygande Holländaren. När Jack Sparrow blivit fritagen inser han och Barbossa att det enda sättet att förhindra britterna och Davy Jones från att förinta varenda pirat är att samla de nio piratledarna för att eventuellt frige havets gudinna Kalypso, något som kan få katastrofala effekter för alla sjöfarare. Bilder på Johnny Depp som Jack Sparrow och Keira Knightley som Elisabeth Swann.
Recenserad på Vujer, IMDB och Lovefilm.

En spansk lektion

 2007-11-17  Sport
För ett år sedan  
I vårt TV-utbud – Canal Digital - ingår sedan vi flyttade till Gränsbo, Kanal 9, som kallar sig “Sverige nya underhållningskanal” och säger sig ha sin målgrupp hos personer från 30 till 59 år och det kan ju passa mig som är lite ungdomlig för min ålder. Till min glädje upptäckte jag att kanal 9 sänder direkt fotbollsmatchen Spanien – Sverige i kväll klocka 21. Lite förvånad upptäcker jag emellertid att avspark inte sker förrän en timme senare kl 22. Det är mest reklam och propaganda fram till dess. Det är EM-kval och näst sista omgången. Tar Sverige poäng är det klart. Förlorar Sverige är ändå chansen att det blir EM slutspel mycket stor. Sverige har ju hemmamatch mot Lettland den 21.11. Ett poäng mot Lettland räcker. Tar der tid innan första målet kommer kan det bli en verklig rysare.
80000 åskådare på läktaren, 10000 är svenskar, det är Eviva l'Espania!
Spanien tar ledningen, men man får vara glad ändå. I det svenska målet står ju Trelleborgs stolthet, Andreas Isaksson, son till Jan Isaksson, moderat ordförande i Hamnstyrelsen.
I halvtid leder Spanien mycket välförtjänt med 2-0. Spanien spelar som Europamästare, det är en njutning att titta på dem. Om resultatet står sig matchen ut blir det nästa veckas match mot Lettland som avgör om Sverige får spela EM nästa år eller inte. Detta därför att Nordirland i kväll slagit Danmark med 2-1. Men att Zlatan aldrig ska göra någon bra landskamp för Sverige, åtminstone ingen som jag tittat på.

Boreout

 2007-11-15  Forskning & vetenskap
  
Philippe Rothlin och Peter Werder (bild) har i sin bok Diagnose Boreout : Warum Unterforderung im Job krank macht myntat begreppet Boreout som en annan sorts negativ reaktion i dagens arbetsliv än Burnout (utbrändhet, utmattningsdepression). Boken recenseras i senaste numret (45-07) av Veckans affärer. De som drabbas av Boreout antas ha långtråkigt eftersom de inte har stimulerande uppgifter.
Själv tror jag att båda diagnoserna egentligen är samma sak. Det är anställdas reaktioner på ett arbetsliv där arbetsuppgifterna blir allt otydligare, styrningen – som ofta kallas målstyrning – är obefintlig eller åtminstone otydlig, befattningsbeskrivningar ses som ett mycket omodernt begrepp. Människor kan reagera på ett sådant arbete på minst två dysfunktionella sätt. Antingen arbetar de ihjäl sig eftersom de aldrig känner att de gjort nog – de vet inte var ribban ligger. De blir ”utbrända”. Eller så uppfattar de arbetsuppgifterna som så svåra och oöverstigliga att de inte ens orkar ta itu med dem. De har för många svåra uppgifter och för få arbetsuppgifter som motsvarar deras kompetens. Då försöker de fördriva arbetsdagen med långa luncher, många rökpauser eller med att göra en massa privata saker. Båda reaktionerna leder förstås till en stor ineffektivitet i arbetslivet, en ineffektivitet som får ledningen att kräva ”mer resurser”.
Allt hänger samman med övergången från industrisamhället med tydliga arbetsuppgifter och en klar hierarkisk ledning till dagens tjänstesamhälle med otydliga arbetsuppgifter och så kallade platta organisationer. Därför får vi nog dras med både ”burnout” och ”boreout” tills tjänstesamhället övergår i nästa organisationsform. Kanske kommer det att handla om att alla blir sina egna företagare – alla köper och säljer och ingen är längre löntagare?
Recension i Realtid.com.

Tredje borgerliga mandatperioden säkrad i Danmark

 2007-11-14  Nyheter & Politik, internationell
 För ett år sedan 
Det var med stor tillfredsställelse jag följde rapporteringen av det danska folketingsvalet i går. Det blir fortsatt borgerlig regering och Socialdemokraterna gör sitt sämsta val i modern tid.
Jag följde valet sent i går kväll på några tidningars webbsidor, Aftonbladet, Dagens Nyheter och danska Politiken. På båda svenska tidningarna kunde man läsa att Fogh Rasmussens fortsatta regerande hängde löst eller åtminstone skulle han bli beroende av det nya partiet Ny Allians, som bildats med ambitionen att förringa Dansk Folkepartis influens i dansk politik. Om man följde Politiken fick man emellertid tidigt klart för sig att den borgerliga regeringen skulle vinna och att Ny Allians gjorde ett dåligt val, klarade precis spärrgränsen på 2 % och fick inte tillräckligt med mandat för att kunna påverka. Tidigare hade man i samma tidning kunnat läsa att enligt en opinionsundersökning var Ny Allians det parti som väljarna hade minst förtroende för av alla folketingspartier.
AB skrev hellre om Socialistisk Folkepartis – motsvarar Sveriges Vänsterparti – stora framgångar.
Anders Fogh Rasmussen får nu möjlighet att göra Danmark ännu mer till ett enat land med god ekonomi, lägre skatter och välmående medborgare – Danmark är ju det land i världen där människorna är lyckligast – ett land som varje svensk skulle önska sig. Låt oss också hoppas att den svenska alliansregeringen noga studerar Fogh Rasmussens politik till lärdom och efterföljelse.
Läs mer på de segrande partiernas hemsidor: Venstre, Konservative och Dansk Folkeparti.

 Anders Fogh  Rasmussen  
 Bendt Bendtsen Pia Kjærsgaard

En dag på Söderslätt

 2007-11-13  Dagbok, Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan
Det börjar bli halt på morgnarna på Söderslätt. Dags att byta till vinterdäck. Därför lastade jag mina fyra dubbdäck i Toyotan och körde till Magnus Bildemontering på Omvägen 27 i Trelleborg. Jag kan verkligen rekommendera service och pris. Väntetiden var kort, tillfällighet kanske, däckbytet gick också snabbt, det fanns gräddbullar att äta under väntetiden och trevlig personal. Alla fyra hjulen för 100 kr.
Sedan var jag inne på Rådhuset och hämtade handlingarna till måndagens fullmäktigemöte. Även där snabb service.
Vad kan jag mer berätta? Jo, att alla våra fyra hästar går tillsammans i den stora ”sommarhagen” så att den kan betas ner. Jag håller också på med att länspumpa en av hagarna som ofta vattenfylls.
Sedan åkte jag till biblioteksfilialen i Anderslöv. Där jobbar Pernilla sedan lång tid som vikarie för Linnéa Jescke som är föräldraledig. På biblioteket finns en rykande aktuell utställning med temat Astrid Lindgren som barnen i klass L3 gjort. I morgon är det ju 100 år sedan Astrid föddes. Se också artikel i Trelleborgs Allehanda.
Bilder från däckbytet, hästar, vattenfylld hage, Pernilla och utställningen.

         

Nya fördraget värt att fira

 2007-11-11  Nyheter & Politik, internationell
 För ett år sedan 
EU riskerar att kritiseras hårt av EU-skeptiker och miljöaktivister för sitt beslut att hålla decembers toppmöte för unionens 27 stats- och regeringschefer i både Lissabon och Bryssel. De kommer att flyga privata jetflygplan till Lissabon där de i en kort ceremoni ska underteckna det nya EU-fördraget för att sedan hoppa på planen igen och flyga till Bryssel och den traditionella middagen och diskussionerna där. Portugal som fram till årsskiftet innehar ordförandeskapet i EU, insisterar på att fördraget ska undertecknas i den portugisiska huvudstaden den 13 december. Detta garanterar att fördraget går till historien som ”Lissabonfördraget” på samma sätt som Romfördraget 1957, Maastrichtfördraget 1992, det vill säga olika milstenar i den Europeiska Unionens utveckling. Experterna räknar med att det delade toppmötet i december medför mellan 10 och femton ton extra koldioxidutsläpp. Själv tycker jag nog att europeiska politiker och EU-tjänstemän som tillsammans äntligen lyckats enas om ett nytt regelverk kan vara värda att få fira detta lite lyxigt och högtidligt. Jag tycker att man alltmer har anledning att uppskatta detta det över 60-åriga fredens bålverk i Europa ju mer det börja mullra lite varstans ute i världen.

Aprilskämt i november

 2007-11-10  Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För två år sedan
I Sydsvenskan idag kan man läsa en artikel med titeln ”Falska släktingar lurade åldringar”. Enligt artikeln som är signerad av Andreas Persson och Joakim Palmkvist så säger en 78-årig kvinna i Malmö att en släkting ringde till henne från ett annat land. Det lät som en yngre kvinna säger 78-åringen och hon behövde 300 000 kr snabbt för att kunna köpa en fastighet i Lund. 78-åringen ville gärna hjälpa till med pengar men just nu kunde hon bara få loss 165 000. Släktingen accepterade detta och 78-åringen gick till banken och tog ut pengarna. När hon kom hem kom det en yngre man för att hämta pengarna. 78-åringen gav pengarna till honom.
78-åringen ifrågasatte inte att det handlade om en släkting eftersom denne kände till hur mycket pengar 78-åringen hade. Nu har hon tappat kontakten och fruktar att hon blivit lurad. Därför har hon vänt sig till polisen.
Kan någon läsa denna artikel utan att bli mycket misstänksam mot händelseförloppet? Finns det någon som går till banken och hämtar ut en stor summa pengar för att hon får ett telefonsamtal? Och lämnar över pengarna till en annan person utan att ens ta reda på personens namn eller begära kvitto.
Blir inte banktjänstemannen orolig för att en 78-årig kvinna ensam ska gå hem från banken med 165 000 kr i väskan? Detta stämmer inte.
Enligt artikeln är det flera personer som säger sig ha blivit lurade på samma sätt sedan september månad. Malmöpolisen har inga spår efter ligan. Nej, det kan man förstå. Troligen existerar det ingen liga. Möjligen en stor släkt som kommit på ett säkert sätt att skaffa pengar. För visst står väl försäkringsbolagen där beredda att ersätta de ”förkomna” pengarna!

Det digitala utanförskapet

 2007-11-09  Datorer & Internet
 För ett år sedan 
Internet fortsätter att sprida sig allt snabbare i landet, möjligheten att koppla upp sig snabbt är snart total, trådlös uppkoppling väntar runt hörnet. Ändå är det förvånande många som står utanför ”Internet-samhället” i Sverige. World Internet Institute som i dagarna har publicerat en rapport – Svenskarna och Internet 2007 - som kartlägger svenskarnas vanor och beteenden grundad på 2000 telefonintervjuer påstår att en tredjedel av svenskarna är utanför Internetvärlden. Det innebär att Internet inte är en del av två miljoner vuxna svenskars vardagsliv. Internet-Sverige är fortfarande ett två tredjedels-samhälle. Jag undrar om dessa två miljoner åtminstone delvis överlappar den stora grupp, det ”utanförskap” som man talar om när det gäller invandrare och andra som står utanför arbetsmarknaden. Om det handlar om människor som har detta dubbla utanförskap lär det bli ännu svårare att få in dem i normala arbets- och försörjningsförhållanden.
I rapporten kan man också läsa att 11 % av befolkningen över 18 år är medlem i en webbgemenskap, en community, den senaste är Facebook och att 3 % har en blogg. Företeelser som knappast existerade alls för sju år sedan. Vidare att svenskarnas rädsla för virus och bedrägerier markant har minskat liksom oron för att vara övervakade och kontrollerade via datorer och Internet.
Svenskarna och Internet 2007-rapporten finns på http://www.wii.se.

Cederskiöld följer minsta motståndets lag

 2007-11-08  Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  
Såg som hastigast före detta finansborgarrådet i Stockholm Carl Cederskiöld i ett nyhetsprogram på TV i morse (torsdag). Jag lade särskilt märke till att han försvarade sina ”svarta affärer” med att han ”följt minsta motståndets lag”. Inte vill jag rösta på politiker och betala deras höga tjänster med mina skatter för att de som princip för sitt agerande ska följa minsta motståndets lag. Nej, jag vill att de tvärtom ska vara beredda att lägga manken till, anstränga sig hårt, alltid göra sitt bästa för dem de representerar och bemöda sig om att lösa alla sina arbetsuppgifter så optimalt som möjligt. För det andra är jag verkligen trött på att höra alla hänvisa till höga skatter och till att alla ”vanliga människor” gör likadant. Det finns inga belagda samband mellan skattetryck och svarta jobb – det visar en redan en snabb titt på andra länder - snarare mellan skattemotstånd och politikers oansvarighet och slöseri när de beslutar om hur skatterna ska användas.
Dessutom vad är hönan och vad är ägget? Vad är orsak och vad är verkan? Skattesmitande politiker och topptjänstemän som avslöjas med att inte följa de regler de själva beslutat om påverkar nog vanliga människors beteende i betydligt högre grad än tvärtom!

14 nya deckare

 2007-11-07  Böcker, deckare
 För ett år sedan För två år sedan 
Sedan sist, för snart ett halvår sedan, har jag läst fjorton deckare, det är nästan ett beroende och jag har bara tjugo kvar till den magiska siffran 500 som jag tänkt ska bli slutpunkten för det projekt jag startade med för drygt tio år sedan med det provisoriska namnet ”från Stieg Trenter till Bo Baldersson”. Från början skulle jag bara ha med svenska författare som debuterade 1970 eller tidigare men sedan dess har jag också tagit med Björn Hellberg och Willy Josefsson. Läsningen omfattar totalt 46 svenska kriminalromanförfattare.
Av de tretton senaste har jag redan beskrivit tre, Ekholms Död i dyn, Willy Josefssons debutbok Död skörd vidare hans tre följande, Brinnande bevis, Vila i vatten och Minnet av en mördare samt Jean Bolinders sista (?) bok Bara början på en saga.
Jag har läst tre av Strömstadsförfattaren Gösta Unefäldt:
Polisen och den oförfalskade ondskan handlar om det verkliga buset, narkomaner som inte skyr några medel för att bli rika på knarkhandel eller för att bli höga. I Polisen som fick förnyat förtroende, avfiras polischefen Gustav Jörgensson inför pensionen, bara för att återinsättas eftersom hans unge ersättare dör i en bilolycka på väg till Strömstad. Även den nyligen pensionerade poliskommissarien Nils Gryt inkallas igen.
I Dödligt handikapp är det emellertid definitivt slut för det två. Till och med kommissarie Bo Kronborg är ur leken, han är föräldraledig och mamman, hans sambo, Pernilla Bitén, är tillförordnad polischef. Nya vindar blåser även i Strömstad.
Tre av Björn Hellberg, bland annat hans senaste bok från i år Trofésamlaren, i vilken den luttrade kommissarien Sten Wall ställs inför ett av de mest förbryllande fall han någonsin haft att tampas med. Funny Fanny är namnet på en TV-show ledd av Fanny Cordell, ung, viljestark och skicklig, där handlingen cirklar kring rampljus, idoldyrkan, avund, hat och hot. Den Grå där två offer dödat på samma bestialiska sätt och båda har satanssymboler målade i pannan.
Efter att ha läst psykiatern Ulf Durlings Vilddjurets tal fruktade jag att han tappat både stiget och stringensen. Detta bekräftades under läsning av Domaredans, om vilken jag skrivit ” En psykiatrisk röra och smörja, som nästan inte går att läsa. Ulf Durling måste ha fått allvarliga men av sitt eget yrke!
Här tappar Ulf Durling helt deckarambitionerna. Han är på väg att göra en Maria Lang, det vill säga att bli sämre och sämre inför det bittra slutet av ett långt författarskap.” Hans sista (?) bok Vägs ände från 2005 kommer jag nog inte att läsa ens.

Boken het i nya former

 2007-11-06  Datorer & Internet
 För ett år sedan  För två år sedan
Många har förespått att boken skulle sköljas bort med den digitala vågen. Sannspådda har de emellertid inte blivit. Internet och datorer innebär inte att boken upphör. Möjligen kan bokens form försvinna men inte innehållet. Det är snarare så att många böckers innehåll återupplivas efter att ha varit nästan dött under många decennier. Vi vet redan att många gamla klassiska böcker har skannats in och gjorts tillgängliga via Internet. Otaliga verk finns på Projekt Runeberg till exempel ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Bokförlaget Omnibus har 486 svenska böcker att gratis ladda ner, till exempel August Strindbergs ”Fröken Julie”.
Böcker finns att lyssna på via CD- och Dvd-skivor eller på Ipod och andra mp3-spelare sedan flera år tillbaka.
Nu kommer något nytt. Företaget Adobe har släppt ett gratisprogram, ”Adobe Digital Edition” som gör det möjligt att läsa böcker på mobiltelefonens skärm. Man kan låna böcker på biblioteket eller hämta gratis böcker på Adobes webbplats. Programmet finns att ladda ner här.
Hur kul det nu är att läsa en bok på en liten mobilskärm återstår att se, men tekniken finns!

Dags för nya byten innan matchen förloras?

 2007-11-04  Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För två år sedan 
Hur kunde vi vara så dumma att vi inte förstod att i Nya Moderaterna fanns alla gamla moderater kvar. Och att de fortsatte att präglas av sitt antipatiska levnadssätt. Att utnyttja andra, att fuska med lagar och regler för egen vinning skull. Gärna framstå som bättre än andra. Typiskt för en konservativ överklass. Förtroendet för flera av partiets företrädare börjar närma sig botten.
Senast avslöjade är paret Cederschiöld, Carl och Charlotte. Carl har varit finansborgarråd i Stockholm. Charlotte är en av moderaternas fyra representanter i EU parlamentet sedan 1995 där hon bland annat är ledamot av utskottet för rättsliga frågor. Lag och rätt är viktigt men tydligen inte för henne själv. Hon är förste vice ordförande i den borgerliga arbetsgruppen för brottsbekämpning (Ha!). I tretton år har paret anlitat svart städhjälp. Se DN och AB.
Det är tur att det snart är EU-val igen. Charlotte lär inte få så många kryss denna gång.
På Charlottes egen hemsida finns ännu inga kommentarer till den avslöjade svarta hemhjälpen.
Men även den inre, slutna kretsen av Nya Moderater har drabbats av de senaste avslöjandena. Häromdagen Ulrica Schenström (se blogg) och nu hennes ersättare Nicola Clase, polisanmäld för misstänkt skattefusk. För drygt ett år sedan fanns ett reportage i Cafe.se om "Hjärngänget", Underbarnen som gjorde Fredrik Reinfeldt till ny statsminister. Här finns en bild. Kvinnorna på flankerna Clase och Schenström tycks nu ha fallit från på grund av olämpligt uppträdande. Dagsformen för "Nya Moderaterna" kunde vara bättre.

Norrlands Akvavit 2007

 2007-11-03  Böcker
 För ett år sedan  
För några år sedan började jag läsa Torgny Lindgrens senare böcker. De har kallats en triptyk och består av Hummelhonung 1995, Pölsan 2002 och Dorés bibel 2005. De handlar om några små byar i det inre av Västerbotten och dess egenartade befolkning i Avabäck. Nu har jag läst hans senaste bok Norrlands Akvavit 2007 som är en fortsättning av och ett slut på serien. Man tänker och känner sig klokare när man läser Lindgrens böcker. Han är en vis man. Han har förmåga att skriva om livets allvar på ett humoristiskt sätt, som en ironisk skröna om livets förgänglighet och fåfänglighet. Torgny Lindgren är Sveriges största skönlitterära författare och han försvarar väl sin plats i Svenska Akademin där han sitter på stol 9 sedan 1991.
Norrlands Akvavit håller stilen även om de tre tidigare var bättre. Predikanten Olof Helmersson återvänder som 83-åring till Avabäck efter 50 år. Han säger sig ha ett kall, en viktig uppgift. Han vill ”avfrälsa”, hela församlingen, de som han så försåtligt med hjälp av sitt dragspel frälste. I sin lägenhet på 10:e våningen i Umeå har han insett att det inte finns någon Gud, inget evigt liv är tänkbart, bara evig död. Domens dag ska aldrig komma. De flesta är emellertid redan döda eller känner inte igen honom. Bara två utgör idag församlingen och hälsar honom välkommen. Det är gamla Gerda i Inliden som han ger sista nattvarden åt i Norrlands Akvavit i brist på rödvin och hans före detta fästmö den vackra och eftertraktade Isabella Stenlunds dotter Maria. I henne igenkänner han sin dotter. Hon ärver Gerdas hela livs rikedomar och blir förbålt rik. Det tar inte lång tid för Marita att förstå att med mycket pengar är det bättre att lämna församlingen i det inre av Västerbotten och ta sig till kusten och söderut i Sverige där man kan bli en avfälling och ”vältra sig i synden”. Ja, säger fadern, den före detta predikanten Olof Helmersson, utbudet är större där.
Recensioner i DN, SvD, Expressen och Dagens Bok.
Ett smakprov på Norrlands Akvavit.

Reinfeldt offrade en dam för att undgå matt

 2007-11-02  Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För två år sedan 
I schackspel där damen är spelarens mest tillgivna pjäs är det trots detta inte ovanligt med ett damoffer. Det draget är ofta en inledning på en kombination som har som mål att ställa motståndarens kung i schack och göra honom eller henne schackmatt. Om inte kan damoffret bli en tragedi för spelaren och leda till förlust av partiet. I livets schackspel finns det tyvärr andra faktorer att ta hänsyn till. Här måste Reinfeldt genast samla de egna trupperna, få ordning i leden, ingjuta förtroende i medspelarna och gå till angrepp mot oppositionens temporärt framskjutna position. Samtidigt hålla noggrann uppsikt över sitt eget försvarsmaterial så att lömska angrepp i flanken kan slås tillbaka med full kraft.
”Damen”, Ulrica Schenström får två årslöner, drygt två miljoner kronor som plåster på såren. Schenström var, innan hon "offrades” nr 17 bland svenska makthavare enligt Fokus. Schenströms biografi. För ett år sedan offrades Maria Borelius.

Är Guds energi mörk?

 2007-11-01 Forskning & vetenskap
 För ett år sedan  För två år sedan 
Själv är jag övertygad ateist sedan gymnasieåren. Det var en nyttig förändring i tänkandet efter att ha fötts in i frikyrka, Evangeliska Fosterlandsstiftelsen i Askeröd. Se blogg om Askeröd. Jag och mina syskon tvingades att närvara i Missionshuset i Brorstorp (bild) under olika möten, gå i söndagsskolan och deltaga i sommarens tältmöten i Korsholm söder om Hörby. Jag blev mycket intresserad av kemi på realskolan i Eslöv och på Tekniska Gymnasiet i Helsingborg högaktade jag en mycket duktig lärare i organisk kemi som hette Lars Bjellerup. På något sätt klargjorde han för klassen att han inte trodde på Gud och i min dåvarande föreställningsvärld innebar detta att hans framtid låg i ett brinnande Helvete och att han aldrig skulle få komma till himlen. Detta fick mig att på några veckor helt genomskåda och ta avstånd från alla de "falska läror" som frikyrkans predikanter lurat på mig. Det kändes mycket befriande och gjorde världen genast mer begriplig.
Men liksom de kristna säger att de lever av tron så är min ateism också grundad på en tro och övertygelse. Inte finns det några bevis vare sig för eller emot. Detta blir särskilt tydligt om man begrundar fysikernas vetenskapliga världsbild. Tidigare i år upptäckte de en mörk ring av osynlig materia inuti en galaxhop, alltså stora klumpar av stjärnor (Se Forskning & Framsteg nr 6 2007). Det är första gången som man har observerat den mörka materiens närvaro så tydligt separerad från den synliga materien. Man säger att det finns mörk materia när man inte kan förklara den gravitationskraft som påverkar synlig materia på annat sätt.
Vad består då den osynliga materien av? Det vet man inte trots att man tror att det finns fem gånger mer mörk materia än synlig i Universum.
Sedan det blev klart att universum ständigt utvidgar sig förklarar forskarna utvidgningen med att det finns en "antigravitation" som drar all materia ut i rymden. Denna kallas för mörk energi och tros utgöra 70 % av Universum. Kan man kalla denna "mörka energi" för Gud och tro på den? Är det Guds energi som styr? Det är inte mycket vi vet.