Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
November 2008

Bertil Tomelius
Startsida

Första Advent i Anderslöv

 2008-11-30  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
I dag är det första Advent och julskyltningssöndag. Jag skulle ta mig till Trelleborg för att delta i firandet på Rådhustorget men tog först en sväng till Anderslöv där det var julmarknad. Jag parkerade bilen utanför Thysells. På väg mot torget passerade jag den sedan två år nedlagda blomsteraffären Lejonblomman. Ser man på, där öppnade just idag en ny affär, Cillas Cottage. Prydnader och inredningsdetaljer av sällan skådat slag. Bilder på några av många romantiska erbjudanden. Den ger internationell storstadsprägel över lilla Anderslöv som varit på väg mot dekis men nu på väg att repa sig mot oanade höjder. För detta talar också det faktum att Gästgivargården fått en ny ägare som snart ska öppna verksamheten.
Det är Cecilia Sjöstrand, inredningstokig ”tvåbarnsmamma”, som öppnat Cillas Cottage. Samma namn, Cillas Cottage, har webbutiken i Ystad. Cilla hade öppningsdagen hjälp av sin syster Anna (till vänster på bild).
Cilla skriver också blogg, Cillas blogg. Där kan man läsa om de hektiska veckorna innan "releasen".

Till sist kom jag ur butiken och hamnade på torget. Där fanns flera stånd uppsatta och korvgrillningen var förberedd men bara en ”knalle” var ännu på plats. Det var Anna-Lena Lindberg med sina kluriga och romantiska möss- och hälsningsstenar. Öppet var det däremot på museet som ligger vid torget och där fanns det saker att titta på. Man hade tagit i anspråk flera av de före detta poliscellerna och lyft in ett skolmuseum och Ugglarps gamla lanthandel (bilder). Verkligen en nostalgiskt tripp.
Jag tittade också på en annan present- och heminredningsbutik som firade ett års jubileum precis idag. Den heter Sandreva, present- och heminredningsbutik. På bilden Sandra Karlsson och Eva Kindmo. 

Lite kuriosa: Lejonblomman öppnade den 20 mars 1995 av Lina Leijon och Lilian Pettersson sedan de drivit en butik i Trelleborg tillsammans i sju år. 2002 tog Lena över butiken i egen regi.
Det finns en sajt kvar på Passagen från den tiden.

Jag hann aldrig till Trelleborg för att se årets Lykttändare och luciakandidater eller se Julträdet tändas. Det få bli nästa år i stället.

Ungdomar utan arbete. Vad gör de i stället?

 2008-11-29  Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För två år sedan
I Sverige finns 90 000, 14 procent, unga mellan 20-25 år, som under ett år vare sig arbetat eller varit i utbildning. Det visar siffror från Ungdomsstyrelsens nya rapport Fokus 08 - En analys av ungas utanförskap.
Rapporten överlämnades till regeringen den 25.11.
Man frågar sig direkt: Vad har de använt detta år till i stället?
I Fokus 08 analyseras ungdomars levnadsvillkor i ett antal särskilt utvalda områden. De är Araby i Växjö, Hjällbo i Göteborg, Husby i Stockholm och Rosengård i Malmö.
Vad har dessa områden gemensamt? Jo, de som bor där har låga inkomster och många försörjer sig på bidrag. Betydligt fler varken arbetar eller studerar i jämförelse med det svenska genomsnittet. Unga kvinnor gör detta i ännu lägre grad än unga män. Bland unga förvärvsarbetar de som är födda i Afrika i eller i Mellanöstern allra minst.
En majoritet av eleverna har utländsk bakgrund och många har bott kort tid i Sverige och detta ”präglar” områdena menar rapportförfattarna.
Ungdomsstyrelsen vill bland annat satsa på ökad modersmålsundervisning och vill att undervisningen i ”kärnämnena” ska ske på andra språk än svenska. Lärarna ska ha den ”rätta kompetensen”.

En sak jag saknar i rapporten är vad alla dessa ungdomar fyller sina dagar med i stället för att arbeta eller studera. De är ju i sin mest aktiva och kreativa levnadsperiod så någonting måste de ju ta sig för. Kanske är den verksamhet de ägnar sig åt i stället för att arbeta i själva verket ett hinder för arbete och studier. Kanske skattebefriade "extraknäck" på en illegal marknad? I så fall borde undersökningen och förslag till åtgärder ta sin början där.

Är ”jaget” en illusion?

 2008-11-27  Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan 
Senaste numret av Forskning & Vetenskap har som TEMA ”Jaget”. En intressant artikel heter ”Jaget är en illusion” och handlar om den brittiska forskaren Susan Blackmore
Jaget är en illusion, åtminstone om man med ett jag menar något slags inre väsen som existerar genom hela livet, som håller reda på minnen och som fattar beslut, säger Susan Blackmore, verksam vid University of the West of England i Bristol, Storbritannien.
Om man tittar på hur hjärnan är organiserad, så ser man att det inte finns någon punkt där allt kommer samman, säger Susan Blackmore. Jaget är inte en medveten aktör utan snarare en efterkonstruktion, en sammanfattning av kroppens reaktioner på olika stimuli.
Hon är långt ifrån ensam om att uppfatta jaget som något annat än vad det verkar vara. På 1700-talet påstod den skotske filosofen David Hume att jaget bara existerar som ett antal sinnesintryck i kroppen. Och den nutida amerikanske filosofen Daniel Dennett  kallar jaget för en "godartad användarillusion".
Susan Blackmore anser för sin del att illusionen är elakartad. Idén om ett jag är roten till människans lidande. All oro för framtiden handlar om vad som ska hända med mig, mig, mig. Om man kan släppa illusionen om att jaget är så viktigt så slipper man den oron, säger Susan Blackmore.
För en helt annan uppfattning i frågan kan man läsa Stig Olssons artikel i katolska kyrkans webbtidning Signum.
Läs gärna hela artikeln om Susan Blackmore här.

Tusen bloggar

 2008-11-26  Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan 
Ett tusen bloggar skrivna just idag. Jag började i juni 2005, skrev min 500:e blogg i mars 2007. Det var min arbetskamrat Erik Cronqvist (bild) som gav mig tipset jag fick och det fastnade jag för. Det var i samband med att jag beviljats ledighet - ett halvt sabbatsår - från Lernia i mars 2005, några dagar innan jag fyllde 62 år.
Idag hittar man Erik på nätverkssajten linkedin.com som executive editor, China och i verkligheten troligen i Kina, där han kommer att bli en viktig kontakt med Sverige för den blivande stormakten.
30 % av mina bloggar handlar om Nyheter och Politik, jämt fördelade mellan svensk och internationell, med en svag övervikt för det senare. På platserna därefter kom Dagbok och Anderslöv & Söderslätt som döptes om i fjol till Äspö & Söderslätt. De omfattar vardera cirka 10 %. Minst är avdelningen Arbete. Där finns ingenting sedan februari 2007. Den senaste bloggen där heter symptomatiskt "Arbetsfriad för evigt?"
Musik är på väg upp mot tre procent på grund av mer skrivit om Melodifestivalen och Dansbandskampen.
Totalt är bloggarna fördelade på 17 olika kategorier.
Mitt allt större engagemang hos nya moderaterna i Trelleborg (och nu också i Skåne) har tvingat fram en ny avdelning som jag kallat Lokal Politik.
Alldeles nyligen har jag börjat med en avdelning som heter "Hågkomster", minnen från mitt tidigare liv som hittills handlat om "kändisar" jag ofrivilligt träffat på.
Jag har fortsatt att lägga mina bloggar på två ställen i cybervärlden även om det är arbetsamt. Avsikten är förstås att nå ut. Förutom här finns ju en "kopia" på Spaces.live.com.

Uppdrag: Skyddsängel

 2008-11-25  Böcker
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan
Så heter Arto Paasilinnas senaste bok på svenska (2008). På finska kom den 2004 och heter Tohelo suojelusenkeli. Hans två tidigare översatta böcker är Domedagen gryr och Milda makter. Alla tre har det gemensamt att de handlar om Himlen, änglar och djävulen. Författarens har ett slags hatkärlek till kyrkan och kristendomen och boken innehåller många komiska situationer, är underhållande om man bara läser en bit i taget, men blir snabbt långtråkig. Kanske för att han inte lyckas ge liv åt sina litterära gestalter. Där är mer liv i de döda som nu blivit änglar.
Känner du dig någonsin otursförföljd? Känns det som om helvetets makter konspirerar för att göra ditt liv så surt som möjligt? Då kanske du har en riktig klåpare till skyddsängel. Disponenten Aaro Korhonen söker sig till den finska huvudstaden för att börja ett nytt liv som caféägare, intet ont anande att han just blivit tilldelad den före detta religionslektorn Sulo Auvinen som skyddsängel. Sulo, som inte lyckades utmärka sig nämnvärt under sitt åttiotvååriga liv, försöker gottgöra det efter sin död genom att vara den bästa tänkbara skyddsängeln. Han går in för uppgiften med liv och lust, men tyvärr är hans föresatser bättre än resultatet.
Sulos ansträngningar att ta hand om sitt skyddsobjekt misslyckas så fatalt att till och med Djävulen själv blir imponerad och vill värva Sulo till den andra sidan.

Arto Paasilinna, född 20 april 1942 i Kittilä, finsk författare. Skriver humoristiska romaner och har gett ut ett 40-tal böcker översatta till ett 20-tal språk. Paasilinna är bror till politikern Reino Paasilinna och till författaren Erno Paasilinna. Hans bok Harens år har filmatiserats, och blev en stor publikframgång i Finland. Datum anger svensk översättning (Källa: Svenska Wikipedia)
Recensioner:
Maria Vedin i Norrländska Socialdemokraten och Markus Huss i UNT.
En hyllningssajt på svenska.
Arto Paasilinna-sällskapet i Sverige

Tempus - ett internationellt nyhetsmedium av rang

 2008-11-24 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan   För två år sedan   För tre år sedan 
Den som vill följa med vad som händer i världen och tycker om att läsa detta på svenska kan förmodligen inte göra detta på bättre sätt än att läsa Tempus. Tempus  är en obunden nyhetstidning Den grundades 1980 av enskilda journalister och står helt fri i förhållande till organisationer och partier. Den har samarbetsavtal med 14 internationella nyhetstidningar på engelska och tyska.
I senaste veckans nummer kan man läsa om hur Grönland, åtminstone de mer välbeställda, ser fram emot den globala uppvärmningen som kommer att ta bort isen från områden som är mycket rika på diamanter, zink och framför allt olja. Grönlänningarna har goda utsikter på att bli rika, rikare än norrmännen, och att kunna köpa sig självständiga från Danmark. Bland Grönlands knappt 90 000 invånare finns också Europas allra värsta sociala problem med självmord, alkoholism och pedofili.
Hela artikeln finns att läsa i tyska Der Spiegel eller översatt i Tempus här.
Bilder på Grönlands naturresurser samt på isfjorden Illulissat vid västkusten
En annan mycket intressant artikel handlar om de ändrade maktförhållandena i världen. Denna förändring har varit på gång länge, men nått sin kulmen efter finanskrisen och kommer till uttryck i det senaste toppmötet mellan G 20 länderna i Washington. Kina är idag det land som har världens största kapitalreserv. De så kallade BRIC länderna har idag den snabbaste ekonomiska utvecklingen samtidigt som flera av de ”gamla” stormakterna lider av recession. BRIC-länderna är Brasilien, Ryssland, Indien och Kina. De har över halva jordens befolkning! Men står utanför många av de globala institutionerna. Där sitter i stället företrädare för andra världskrigets segrarmakter, ett krig som tog slut för över 60 år sedan.
Läs originalartikeln av David Rothkopf i Newsweek: A Bigger Clubhouse, Emerging-market powers will define the new 'new world order.'
Jag har läst denna tidskrift i över 15 år och systematiskt sedan 1996. Då började jag skriva korta sammanfattningar av varje artikel som jag sedan samlat ländervis och ämnesvis. För 10 år sedan började jag lägga ut materialet på Internet.

Inte ens Jannez kunde få bort Lars- Kristerz

 2008-11-23  Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  
För fjärde veckan i rad lyckades Lars-Kristerz från Älvdalen gå vidare till nästa omgång efter att ha gjort ”I love Europé” bättre än Krister Sjögren själv enligt juryns Magnus Carlsson. Jämtlänningarna Jannez från Laxjö gjorde en formidabel version av ett av Paul Paljetts gamla örhängen men lyckades inte konkurrera med alla röstande från Dalarna och Älvdalen.
Och Scotts då? Jo, de vann igen – med Sven-Ingvars gamla ”Fröken Fräken” och inte bara det. Melodifestivalens Christer Björkman avslöjade under sista röstningspausen att de var välkomna att sjunga en riktigt bra melodi i Melodifestivalen. Det handlar om "Jag tror på oss" skriver av Lars "Dille" Didriksson och Ingela "Pling" Forsman.
De övriga två banden var Face 84, 4 tjejer från Varberg som framförde “Start Me Up” (Rolling Stones). De överlevde inte första omgången.
Det gjorde Martinez med sångerskan Louella "Lillan" Vestman och Danne Strandberg som båda är uppvuxna i Kiruna. De lyckades bra med “Dancing In The Street” (Mick Jagger & David Bowie) men fick varken domarnas eller röstarnas gehör för sin dansbandslåt ”Miss Decibel”.
Förra veckans tävling, läs mer här. Bilder på Martinez, Jannez och Face 84.

 Skåneträff för Moderata Seniorer

 2008-11-22 Politik
För ett år sedan   För två år sedan 
Detta är den bästa av de fyra ”träffarna” som jag deltagit i i moderata Seniorrådets regi. Den hölls den 21 november 2008 på Kockums fritid i Malmö med ett 50-tal deltagare. Det var i högsta grad ett regionalt möte med tjugo av Skånes kommuner representerade. Från Trelleborg deltog Helny Feustel, Bo Evanth, Ove Carlsson och jag själv Bertil Tomelius.
Tidigare träffar, 27 april 2008 i Ängelholm, 23 oktober 2007 i Hässleholm, och i Lund den 16 april 2007.

Riksdagsman Mats G. Nilsson (bild) var den förste talaren och han visade på ett mycket pedagogiskt sätt hur det nya pensionssystemets bakgrund och funktioner. Som att 90 % av riksdagen stod bakom systemet som startade 2003 och att det är de arbetande generationerna som skapar medel för dagens pensionärer även om det finns en ”buffertfond” som svarar för 13 % av pensionerna. Pensionsåldern måste höjas av rent matematiska skäl och ligga på 71 år, minst! Dagens pensionssystem är starkt kopplat till den ekonomiska utvecklingen vilket sätter press på landets regering att föra en tillväxtvänlig politik.

Sedan valet 2006 är Anja Sonesson (på bild med Skåneseniorernas ordförande Käthe Berggren) moderaternas kommunalråd i Malmö. Hon berättade om dråpliga situationer mellan henne och Ilmar Reepalu men framför allt visade hon upp en energi och en entusiasm som smittade av sig på publiken. Hon vill ha tydliga budskap och ett parti som får malmöborna att känna att moderaterna är ett parti som står på deras sida. Ibland till och med mot alliansregeringen i Stockholm!
Nu är Ilmar Reepalu trött efter många år i politiken, han har fyllt 65 år och det är tid för en 30 år yngre kvinnlig förmåga att ta över med en moderat och borgerlig politik.

Samma outtröttliga energi visade Pia Kinhult (bild) från Ängelholm, regionråd och ordförande i regionala tillväxtnämnden upp med gester, mimik och rörelser, då hon tillsammans med ett annat regionråd, Catharina Blixen-Finecke (bild med Fredrik Reinfeldt) berättade om sina respektive områden. Blixen-Fineckes område är vårdproduktionsberedningen.

Avslutningsvis pratade Lars-Ingvar Ljungman som är förbundsordförande och som enligt honom själv har Sveriges roligaste jobb som kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, om förändringarna i Skånetrafiken. I januari sker en revolution, då får SJ för första gången konkurrens på sina linjer. Då har Skånetrafiken fått alliansregeringens tillåtelse att trafikera sträckorna Malmö-Göteborg, Malmö-Växjö och Malmö-Karlskrona.
Jag bifogar en pdf-fil med lite mer läsning om träffen. Ladda ner här.

Heder åt Seniorerna i Malmö som fått ihop ett så intressant program!
Next Stop är i Båstad veckan innan påsk 2009.

Människan bildar sina egna reservdelar

 2008-11-20  Forskning & vetenskap
För ett år sedan   För två år sedan   För tre år sedan 
I en blogg den 30.8 2005 skrev jag en kort snutt om stamceller sedan jag läst en artikel i National Geographic. Stamceller kan fås att utvecklas till vilka som helst av kroppens drygt 200 olika celltyper och tros av forskare vara framtidens stora botemedel mot bland annat Parkinsons, hjärtsvikt och blindhet. Då för tre år sedan var det stora problemet etiskt, därför att fosterceller var inblandade och många länder förbjöd därför forskning på området.
Nu har forskningen gått vidare och placerat de etiska problemen på ”historiens sophög”. Genom en ny metod kan man nu ”spola tillbaka” vuxna cellers utveckling. En fullt utvecklas cell från en vuxen människa kan fås att omvandlas till en omogen cell – klockan vrids tillbaka till start. Denna cell, som kalla en pluripotent cell, kan nu förvandlas till alla slags celler i kroppen och fås att reparera hjärnan eller hjärtat (se bild). Vad man funnit är de 3-4 gener som kan omprogrammera cellens utveckling.
Detta är verkligen en stor framgång för vetenskapen.
Om fler människor tog del av forskningens framsteg skulle de vara mindre mottagliga för massmedias domedagsprofetior som alla projicerar framtiden på den kunskap och teknik vi har idag utan att ta hänsyn till den stora mänskliga potential till utveckling och problemlösning som vetenskapssamhället besitter.
En viktig orsak till att denna kunskap inte sprids är att medborgarnas grundkunskaper i de naturvetenskapliga ämnena som fysik, kemi och biologi idag är svaga. En märklig paradox då utbildningens längd aldrig varit så lång i Sverige som idag. Men kanske är lärarnas kunskaper, särskilt i grundskolan, där grunderna ska läggas, i ämnen som fysik, kemi och biologi och matematik, numera för låga.
Hoppas att skolminister Jan Björklund får stöd för sin strävan att förvandla den svenska skolan till en kunskapsskola!

Läs mer i Illustrerad Vetenskap nr 14 2008.

Här slaktas inga heliga kor, men de måste hålla sig undan

 2008-11-19 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan   För två år sedan   För tre år sedan 
Den indiska huvudstaden New Delhi har anställt ”cowboys” för att fånga in och forsla bort de många tusentals kor som går på stadens gator. De ägnar dagarna åt ett hårt och farligt arbete för en ringa lön. Ibland stångas de och skadar sig av korna som inte alls vill lämna sitt dagdrivarliv. De får bara använda lasso och sin egen muskelkraft i arbetet.
Den heliga kon utgör ett farligt och irriterande trafikhinder och den smutsar ner med sin avföring. Hinduerna betraktar kon som ett heligt djur och det är förbjudet att slakta kor i nästan alla indiska delstater. Korna blockerar gator och orsakar trafikstockningar och olyckor. 2002 utfärdade domare en order om att all boskap skulle bort från gator och vägar, men ingenting har hänt förrän i år
Ett annat medföljande stort problem är också de tusentals illegala mejerierna i Delhi. Mejeriägarna och fattiga som köper den billiga mjölken protesterar våldsamt mot att korna ska samlas in och lämna staden. De angriper cowboysarna med skymfande ord och kastar sten så de lever ett farligt liv.
Korna placeras i ett av fem statligt godkända "pensionärshem" för kor i Delhis utkanter. De leds av hinduistiska välgörenhetsorganisationer som får generöst ekonomiskt stöd av staden. Korna märks för att inte de som tar emot dem ska kunna sälja korna tillbaka till de illegala mejerierna eller släppa dem lösa igen. Då kan de ju fångas på nytt och inbringa nya pengar.

Artikeln finns n i N Y Times ” Urban Cowboys Struggle With India’s Sacred Strays” eller läs här.
Översatt i Tempus nr 46 2008.

Bildtexter: 1. A couple of New Delhi “cow catchers” close in on their target. There are an estimated 5,000 to 12,000 strays wandering the city.
2. Cow catchers rely on rope lassos and brute strength to capture the cows, whose slaughter is banned.

Klar budgetseger för Trelleborgsalliansen!

 2008-11-18 Politik
För ett år sedan   För tre år sedan 
Trelleborgsalliansens budgetförslag fick en övertygande majoritet i fullmäktige!
I går satt jag hemma vid webbradion inställd på Trelleborgs närradios kanal 92,8 MHz och lyssnade på fullmäktigemötet. Av den korta dagordningen kunde man förledas tro på ett kort möte, men punkt 14, Budget 2009 med Flerårsplan 2010-2011 ”garanterade” ju något annat och inte förrän kvart i elva kunde ordförande Inger Hansson med ett klubbslag förkunna mötet avslutat. Hon skötte sig för övrigt bra under hela kvällen.

Det ska sägas först som sist att de dokument som presenterades tyder på att professionalismen är hög hos kommundirektören Rutger Persson, budget- och utvecklingschefen Raymond Lützhöft såväl som hos den politiska ledningen i kommunstyrelsen.

På kommunstyrelsen förberedande möte hade alla sex allianspartierna ställts sig bakom det nu presenterade förslaget till budget. Även Sverigedemokraterna var helt eniga med förslaget. Därför fanns det en rigid majoritet för budgetförslaget i fullmäktige. Detta bevisar ett mycket gott förarbete hos den politiska majoriteten, det vill säga Trelleborgsalliansen, och särskilt hos kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård.

Efter flera timmars debatt vann också förslaget fullmäktiges godkännande med stor majoritet, 30 för och 19 emot. Alla socialdemokrater röstade mot, Skolpartiets Claes Henriksson avstod och en ledamot för socialdemokraterna, Gerd Klein, hade lämnat mötet.

Det måste också sägas att socialdemokraterna med Catherine Persson i spetsen, hade en mycket svag kväll. De hade inte alls deltagit i beslutet i kommunstyrelsens förberedande möte och kom nu med en föga genomtänkt lista med tilläggs- och ändringsförslag utan större sammanhang. Listan väckte inget större intresse bland ledamöterna. Man får nästan en känsla av att oppositionen hade lagt sig inför motståndet.
Ett annat tecken på detta är att det tidigare var Sverigedemokraterna som tröttsamt upprepade sina krav på att få bättre information och att få vara med där besluten diskuteras och fattas. I går kväll var det socialdemokraternas tur att dra samma litania. De känner sig motarbetade av majoriteten och får inte veta av något i förväg, menar Catherine Persson.

Vilka kontroversiella punkter innehöll då budgetförslaget utöver en allvarlig erinran till nämnder att hålla sig strikt inom ramarna?
Jo, bl a att införa en "borgensavgift" för två av kommunens bolag som en konkurrensfrämjande ersättning för att kommunen lämnar borgen för deras lån, att införa ett årligt utdelningskrav för Trelleborgs Hamn AB och att hålla kommunalskatten oförändrad 20,36.

En lyckad kväll för en samlad och beslutsam majoritet och en katastrof för en svag och splittrad opposition bådar gott för en ny valseger för Trelleborgsalliansen 2010.

Blont halvsyskon flyttar in på Gränsbo

 2008-11-17 Hästar
För ett år sedan   För två år sedan 
I lördags flyttade Ljungens Pirat (bild) in på Gränsbo. Han ägs och ska skötas av Sanna Langmarker. Han togs väl emot av sin släkt. Bild på Sanna Langmarker när hon vann med Pirat i Halmstad i höstas.
Både ”Piraten” och vår egen Glimma har samma mamma ”Ljungens Copia”, så de är halvsyskon. Med vår George Scot delar han pappan, Tyson II, så de är halvbröder. Tyson II är världsrekordinnehavare med tiden 1,39,3 satt på Jägersro år 2003. Glimma visade tydligt ”kvinnligt” intresse för sin nya storebror (bild). Mirellas föl Minton har nu blivit sex månader och är stor och galopperar snabbt (bild). Bild på Mirella och Minton på födelsedagen den 9 maj.

 

 
 
Ljungens Glimma hälsar på sin halvbror
Ljungens Pirat
Minton med mamma Mirella på födelsedagen En galopperande ståtlig hingst
6 månader senare
     
Den nyinflyttade "Piraten" Stoet Glimma visar intresse för två sina
uppvaktare, George Scot och Pirat
Sanna Langmarker efter segern
med Pirat i Halnstad i oktober

Malmö band bortröstat av Norrlandsmaffian

 2008-11-16  Film & TV & Media
 För två år sedan  
Jag är helt chockad, och det är nog ingenting jämfört med hur skakade som juryn för dansbandskampen känner sig. Kvällen bästa band var CC & LEE, bandet med två skönsjungande systrar från Ronneby som bor i Västra Klagstorp utanför Malmö. De gjorde två 12-poängs framträdande (Med Melodifestivalpoäng mätt) enligt juryn, både med Dolly Partons "I Will Always Love You" och sedan helt underbart med Vikingarnas dansbandsklassiker "Leende guldbruna ögon". De tog juryn med storm men röstades sedan bort av svenska folket till förmån för Lars Kristerz från Ålvdalen! Det är tydligt att Larz Kristerz har en stor supporterskara som ringer allt vad tygen håller på sina favoriter från Dalarna. Själva föreföll bandet känna sig borta sedan dansbandsexperten och jurymedlemmen Thomas Deutgen begärt skilsmässa från dem efter det att sångaren Peter Larsson drabbats av stora skälvan och inte kunnat göra Friends "Lyssna till ditt hjärta" rättvisa.
Men det blev Larz Kristerz som för fjärde gången i följd gick vidare till nästa veckas tävling tillsammans med "självklara" Scotts som åter gjorde en gedigen insats med Lena Philipssons "Det gör ont" och sedan Bert Månssons och Sven-Ingvars "Två mörka ögon". Henrik Strömberg är vår nästa Magnus Carlsson?
Countrybandet Nova framförde "Killing Me Softly" (Roberta Flack) och sedan blev det inte mer den här gången. De består till tre femtedelar örebrolänningar och två Lidköpingsbor Cathrine och Andreas Nycander.
Nizeguys framförde "Your Song" (Elton John). Andreas, Patrick, Marcus och Dennis kommer från Falkenberg och hängde med till andra ronden där deras version av "Tre gringos" blev ett lätt byte för konkurrenterna.
Bilder på CC & Lee, Nova och Nizeguys.

Prins Wumba-Bumba från Watapunkuland

 2008-11-15  Böcker
För ett år sedan   För två år sedan

Sedan flera veckor försöker jag läsa en bok som heter "Röntgengrammofonen". Den är svår att komma igenom trots sitt tunna format på 100 sidor. Det är en bok av C-J Charpentier och kom ut i år. Förlaget Förlags AB Gondolin ligger i Eslöv men har upphört enligt hemsidan.

Jag får inga träffar på "Röntgengrammofonen" på Google utöver på vilka bibliotek man kan låna boken. Ingen tidningsrecension, inga bloggar, ingenting. På en webbsida som varit "under konstruktion" i två år finns en bild på författaren som presenteras som "antropolog, författare, journalist, debattör & biker".

C-J Charpentier är 60 år och har skrivit flera böcker under många år bl a "Live to ride. Knuttar och ryggmärken". Han bor idag på Österlen, där han förutom skrivandet ägnar sig åt konstkritik och motorcyklar. Han är fil.dr, socialantropolog, författare och journalist. Jag har träffat på hans namn tidigare, det var på 80-talet då han skrev två böcker om Afghanistan. Redan då hade han kontroversiella politiska åsikter som att skylla den sovjetiska ockupationen av Afghanistan på USA.

Boken är en skröna om och drift med mannens önskan om virilitet och det eviga ståndet. En målarmästare i Paris, som var deltidsringare i Notre-Dame, uppfann en apparat som underlättade onani. Elektricitet överfördes med trådar till pitten med ackumulatoreffekt. Drömmen om det eviga ståndet var verklighet. Den skapade maximal och ångestlös lycka. Efter 50 år förlorar han den till en negress på en bordell i Paris och apparaten hamnar i Watapunkuland södra Afrika hos prins Wumba-Bumba. Denne startar en lång fotvandring genom Saharaöknen till Sverige för söka bostadsbidrag och sälja ritningarna till apparaten.
Det finns en homoerotisk prägel över boken. Stjärtgossen. Syster Ritva ville bli rektoskoperad. Kanske ädlingens håg stod till manlig akter.
Jag har lånat boken på Anderslövs bibliotek. Nu har jag blivit uppmanad att lämna tillbaka den. Den är beställd av annan låntagare. Tydligen finns det andra läsare också.
(Hittar emellertid en hemsida för Charpentier på nätet idag 2013-11-15: "C-J CHARPENTIER - antropolog, författare, journalist, debattör & biker)
Flera av hans böcker kan läsas gratis på den icke-kommersiella sajten Läs-en-bok.   

God mat i trevligt sällskap

 2008-11-13  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
I dag samlades många moderata seniorer på Källgården i Källstorp. I fjol vid samma tid var vi också där då för att äta gås och då jag för första gången i mitt liv åt svartsoppa. Därför valde vi i år en annan meny som bestod av sillasmörgås, inbakat vildsvin med brunkål och brysselkål och många andra tillbehör, efterrätt i form av Charlottenäpple och till sist kaffe och gräddtårta. En måltid som avnjöts under flera timmar, mycket njutbar och mättande. I år åt vi i den del av husen som en gång varit en gammal skola, sedan bostad för prästen Nils Åke Olandersson gamla moder och numera en vacker och trivsam matsal.
Det bästa var som vanligt det glada och avslappade gemyt som präglar Seniorernas tillställningar. Det handlar om god mat i glada vänners lag, om gemenskap och både andlig och lekamlig tillfredsställelse. Olandersson bidrog själv till skratten genom att berätta några av sina otaliga och obetalbara upplevelser han haft under sin tid som en kyrkans tjänare. Han säger sig vara den enda präst som också förrättar borgerliga begravningar.
På en bild visar han en tavla som han fått av församlingsbor när i slutet av 60-talet striden stod hård vid tillsättande av en kyrkoherdetjänst i Malmö mellan honom och Sven Chrona.
Till vänster: Hillevi Göransson med Torsten och Lisen Mårtensson samt dagens värd Nils Åke Olandersson, berättande historien bakom tavlan.
Till höger: Herrskapet Österlings, Wolfgang och Marianne, vilka med den äran ledde allsången, samt Mona Evanth och Eivor Malmros.

Sirila gentlemän sökes

 2008-11-11  Böcker
För ett år sedan  För två år sedan
Förra boken jag läste av Karin Brunk Holmqvist var Mintgrodernas återkomst som inte nämnvärt väckte mitt intresse. Hennes senaste bok "Sirila gentlemänsökes" är klar bättre om än inte i klass med den som jag tycker är bäst nämligen Rapsbaggarna.
Alma Nord och Margit Berg.är grannar och nära väninnor 80 årsåldern. Alma är ogift. Hon levde länge tillsammans med sin bror Ove. Margit är änka. Hennes man Sture är död. Hennes son Axel är gift med Gerda och har sonen Christer som just tagit körkort. Alma har en haltande gång sedan födseln.
Ulla Ström är föreståndare på Solgläntans äldreboende. Hon styr och ställer med de boende. Men mot oppositionsrådet Kjell Johansson som hon har ihop det med är hon helt annorlunda. Kjell är gift med Eva-Britt som är den som sitter på egendom och pengar.
Alma och Margit blir mycket upprörda då kommunen ska göra en ny infart till den planerade stugbyn intill Tommelilla Sommarland. Då måste deras två hus rivas och lösas in. Hur ska det då bli med deras regelbundna vanor och var ska Alma få plats med sin trädgårdstomte och hans sällskap gåsen?
Mycket ömsint humor, lagom med spänning, två damer som reagerar mot andras översitteri - värderingar som sitter djupt i pensionärsgenerationen.

Karin Brunk Holmqvist (till höger på bild med undertecknad) har arbetat länge inom hemvården, lärt känna många människor och fått många förebilder att skriva om.
Hon verkar vara förtjust i äldre personer, i Rapsbaggarna som jag fortfarande tycker är hennes bästa bok handlar det om två gamla bröder som bor tillsammans, i "Sirila gentlemän" är det två damer i 80-års åldern som bott grannar länge och har många gemensamma fasta rutiner. Brunk Holmqvists beskrivning är lättsam och ömsint, full av humor och självironi.
Och hela tiden finns driften med överheten och andra dryga personer, som uppträder hänsynslöst och överlägset mot andra, ett beteende som de hoppas och tror ska dölja deras egen dumhet, falskhet och egoism.

Bloggar om boken :
En bok om dagen.

Egna bloggar om böcker jag läst av Karin Brunk Holmqvist:
06-04-26 Rapsbaggarna, 
06-05-30 Potensgivarna,
06-10-03 Stenhimlen
07-02-12 Villa Bonita.
08-07-21 Mingrodornas återkomst

Kampen går vidare

 2008-11-09  Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  
I går var det dags för fjärde omgången i dansbandskampen. Programmet är fortfarande lika bra. Scotts från Linköping gjorde en överraskande god första låt av Mauro Scoccos ”Sarah” och tog sedan alla till sitt hjärta med sin dansbandslåt. Jag var själv övertygad om att de skulle vidare trots dålig kritik från juryn. Kanske jag blivit ett slags ”svenska-folket” expert efter att i åratal lyssnat på Dansbandsdax via webben.  Med från förra vecka var också Lars-Kristerz från Älvdalen. De gjorde en medelmåttig version av den urgamla ”Corinna”, fick dålig jurykritik men klarade sig ändå vidare till nästa vecka. Man kan fråga sig om de är de två blivande finalbanden eller om någon kommande utmanare ska lyckas slå ut dem.
Ut redan i första ronden i går kväll åkte Good Timers från Uppsala. I finalen försvann sedan Glennartz från Onsala söder om Göteborg och Karlstadgänget Sandins.  
Förra veckans omgång, den tredje finns här.

På bilderna: Goodtimers, kvällens jumbo, Sandins med vokalisten ”Kattis” Fursth och
Glennartz med Christopher Jarnebrink som fick välgångsönskningar av sin bror Casper i Arvingarna.

Ny president möts av stora utmaningar

 2008-11-08 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan 
Barack Hussein Obama valdes i tisdags till USAs 44:e president. Obama ledde sitt parti till en övertygande seger även i kongressen där demokraterna nu kontrollerar både representanthuset och senaten samt Vita Huset. Framför sig har de uppdraget att styra ett land som kännetecknas av djup och lång recession.
Valdeltagandet blev rekordhögt. Obama fick de svartas och latinamerikanernas röster men också förstagångsväljarnas och gruppen under 30 år. Bara bland pensionärerna vann McCain.
Nu väntar det tunga arbetet. Som tillträdande president har Obama tre stora utmaningar: att tackla den värsta ekonomiska krisen sedan den Stora depressionen, att bestämma nästa steg i två långdragna krig och att leda demokraterna, inklusive liberalerna som förväntar sig att utlovade förändringar ska realiseras omedelbart. Och allt detta utan att ha något budgetutrymme som en följd av finanskrisen.
Ingen ny president har stått inför så stora utmaningar som Barack Obama sedan Franklin D. Roosevelt – och inte ens han hade två krig att utkämpa.
Den sittande presidenten blir alltid lidande då ekonomin går dåligt. Exempel är Bush d.ä. 1992. En stor valseger garanterar inte heller succé. Demokraten Lyndon B Johnson fick 61 % 1964. Hans administration kollapsade i praktiken de två sista åren i takt med att Vietnamkriget trappades upp.
Jag tror att det kommande halvåret blir mycket intressant att följa, ännu mer intressant än valduellen mellan Obama och McCain de senaste månaderna. Obamas sätt att tackla utmaningarna kommer från början att anslå tonen i hans presidentskap.

Den ena bilden visar den nye presidenten Barack Obama med sin fru Michelle och hans vicepresident Joe Biden med fru Jill och på den andra Barack Obama som pojke med styvfar Lolo Soetoro, mamma Ann Dunham och deras dotter Maya.

En fredag i ett grått november

 2008-11-07  Dagbok
För ett år sedan  För tre år sedan 
Förbereder mig inför det styrelsemöte som Moderata Seniorer i Trelleborg ska ha på måndag förmiddag, dagordning ska sättas ihop och skrivas ut, föregående mötes protokoll studeras, rapporter om vad som sig timat har sedan förra mötet skrivas ner och samlas ihop, lokal ska bokas etc.
Jag har också börjat sätta ihop frågor jag ska ställa till Åke Svensson (bild) som är lokal partiledare för kd och som tillsammans med sin i riket mer kände bror Alf, varit med i kristdemokraterna nästan ända sedan det startade som KDS 1964.
På måndag eftermiddag ska jag sedan göra en intervju med honom för vår partitidning Blå Trelleborg.
Kd ingår i den styrande Trelleborgsalliansen som består av sju partier.

Jag har hunnit med en cykeltur på 15 km från Gränsbo via Klagstorp och St. Beddinge halvvägs till Skateholm och tillbaka. Det är inget trevligt cykelväder. Sedan en vecka tillbaka har vi haft högtryck på Söderslätt. Det regnar inte och är ganska milt (8-10 C) men det är helmulet och mörkt och blåser en hel del, (mot)vindarna är starka. Som tur är har jag nyligen fått punktering på min ordinarie cykel. Jag har nu upptäckt att den jag hade i reserv, var mycket bättre. Den är vilsammare att sitta på och ligger bättre i kurvorna. Den är dessutom nästan alldeles oanvänd och vacker (se bild). I går var jag på biblioteket och fick som vanligt tag i en hel del tidskrifter. Därför har jag också ägnat dagen åt att läsa Fokus, Illustrerad Vetenskap och National Geographic. Det är fantastiskt att man fortfarande kan göra detta gratis. Ingen prenumeration behövs, tack alla snälla skattebetalare och kulturnämnden i Trelleborg. Bild på kulturnämndens ordförande Rolf Persson och bibliotekets nya chef, Bodil Jörgensen Schylit.

Kändisar 3, SAS-chefen, Jan "Janne" Carlzon

 2008-11-06  Hågkomster
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Ett mycket populärt TV-program på 1980-talet var Lasse Holmqvists ”Här är ditt liv”. Den 5 februari 1983 var dåvarande SAS-chefen Jan Carlzon huvudperson. Han var då koncernchef för SAS och skulle två år senare komma ut med den berömda boken ”Riv pyramiderna”. Mitt i programmet visades över hela skärmen ett kort på konfirmander. Jag blev helt chockad när jag såg mitt eget konfirmationskort från Eslövs kyrka 1959. Jan Carlzon och jag hade tydligen konfirmerats tillsammans. När bilden på honom (inte på mig!) förstorades kände jag igen den unge strebern från Stockholm som slog mig i ett skolmästerskap i slungboll på idrottsplatsen i Eslöv 1959. Han var liten men spänstig och hade bättre teknik än jag.
Under en kort tid under 1950-talet vistades han med sina föräldrar i Eslöv och hann bli konfirmerad (alltså tillsammans med mig och min tvillingbror) i Eslövs kyrka av filosofie doktorn och kyrkoherden, sedermera kontraktsprosten Allan Arvastson.
Det för konfirmationen obligatoriska deltagandet i högmässor genomförde min bror och jag däremot i vår egen församlings kyrka i Västerstad där Kjell Barnekow (1910-90), friherre och kyrkoherde residerade.

Läs om Jan Carlzon på Wikipedia. Bild på Jan Carlzon. 

Tidigare Hågkomster om fristilsbrottaren Viking Palm och om Erik Penser, finansoraklet från Eslöv.

Erotik, natur och humor på Bokens dag i Trelleborg

 2008-11-05  Böcker
För två år sedan 
För 58:e året i rad anordnades Bokens Dag i Trelleborg med författarna Carl Johan De Geer, Karin Brunk Holmqvist, René Vazquez Diaz och Berndt Fribing. Anslutningen, med en klar övervikt av damer, var imponerande. Karin Brunk Holmqvist som är aktuell med boken "Sirila gentlemän sökes", tyckte dock att antalet gentlemän bland publiken var ovanligt stor, hon var van vid betydligt färre vid sina framträdanden och männen brukade vara de som kört sina fruar eller föredragshållaren till mötet. Hon gjorde en bejublad föreställning och sålde snabbt av alla sina signerade böcker i kaffepausen. Hon är populär, hennes bok "Potensgivarna" har sålts i 150 000 exemplar.
Annars var det hemmasonen Bernt Fribing som inledde med en bildvisning från sin senaste bok som skildrar Sydkustens natur i text och foto. Han och hans fru och en vän har vandrat längs kusten, ibland med "ena foten i vattnet", från Falsterbo till Sandhammaren. Hans lågmälda, humorrika framställning fångade publikens intresse och fick mig att köpa boken. Nu är jag ännu mer förtjust i Sveriges sydligaste kust än tidigare (se min blogg).
Kvällen internationellt mest kände gäst, kubasonen René Vázquez Díaz, romanförfattare, poet och översättare, berättade om sin senaste roman Florina, som även getts ut på franska och spanska. René Vázquez Díaz är en strålande talare som på ett livfullt och passionerat sätt berättade om förälskelse mellan en man och en kvinna, mellan José och Florina, och om hur det krävs ett hårt arbete för att förvandla detta till kärlek.
Detta synbarligen uppskattade tema fick Carl Johan De Geer, mångkunnig kulturpersonlighet, att välja för sin uppläsning mycket privata stycken ur sin bok, "Jakten mot nollpunkten". om hur han i många år varit sexuellt fångad av en kvinna, samtidigt som han varit gift, och hur detta förhållande även varit mycket intellektuellt stimulerande.
Föreställningen lyfte med Réné och Carl-Johan och jag lämnade församlingshemmet i Trelleborg med en känsla av att ha varit med om något viktigt.
Tack till Sune Andersson för att lyckat arrangemang.

Läs mer om Karin Brunk Holmqvist på Boknytt och på Förlaget Kabusa böcker.
Mina bloggar om hennes tidigare böcker: 06-04-26 Rapsbaggarna, 06-05-30 Potensgivarna, 06-10-03 Stenhimlen, 07-02-12 Villa Bonita, 08-07-21 Mintgrodernas återkomst.

Carl-Johan de Geers bok recenseras av Jesper Högström i Expressen och av Malena Rydell i Dagens Nyheter.

Recension av René Vázquez Díaz' Florina av Ulrika Kärnborg på DN och av Stefan Whilde i tidningen Kulturen.
Läs mer om Bokens dag i Trelleborgs och Ystads Allehanda.

     
Bernt Fribing visar upp sin underbara bok
om Sydkusten tillsammans med
Bokens Dag arrangören Sune Andersson
Carl Johan de Geer letar efter ett avsnitt i
sin bok med anknytning till Trelleborg
I minglet syntes nya bibliotekschefen
Bodil Jörgensen Schylit med kulturnämndens
ordförande Rolf Persson.
     
Bloggskrivaren sjäv med en
favoritförfattare: Karin Brunk Holmkvist.
(bilden togs av René Vazquez Diaz)
René Vazquez Diaz och Carl Johan De Geer
väntar på att signera sina böcker
Bernt Fribing svarade för en storartad inledning
av Bokens dag (bilden är från Ystads Allehanda)

Tron på livet efter döden

 2008-11-04  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Allt i universum har en början och ett slut. Även solen kommer att slockna om några miljarder år. Före Big Bang existerade ingenting. Även en människas liv har en början och ett slut. Att människans liv också har ett slut tycks många ha svårt att förstå. Många vill tro på evigheten fast ingenting talar för detta. De flesta människor på jorden tror förunderligt nog att det finns någonting efter döden.
Detta visar en undersökning som refereras i Sydsvenskans söndagsbilaga.

Den stora världsomspännande undersökningen World Value-Survey har låtit människor i hundrasextioländer svara på frågor, bland annat om livet och döden. Knappt hälften av de tillfrågade svenskarna trodde på ett "sedan". Drygt hälften gjorde det inte. I Egypten svarade alla försökspersonerna "ja". I östra Tyskland "bara" 15 %. Östra Tyskland förefaller ha världens mest upplysta människor.
Sverige ligger i mitten av de europeiska länderna med 46 % "ja". Hack i häl på det katolska landet Portugal. Det är mycket märkvärdigt att så många tror på "ett liv efter detta" för en individuell människa. Se bild där röd stapel anger hur många procent som svarat ja och grå stapel som anger hur många som svarat nej.

Jag vill gärna klargöra att jag är helt övertygad om att det finns, om inte ett evigt liv, så i varje fall ett liv som varar många miljoner år. Då menar jag naturligtvis livet hos mina gener. Dessa lever vidare mer eller mindra uppblandade med andra människors. Detta betyder däremot inte alls att mitt medvetande lever kvar. Jag bär på mycket av min fars gener. Men själv är han död och borta för alltid. Han har inget "liv efter detta".
Att generna lever vidare förutsätter naturligtvis att jag har barn. Utan barn, inget "evigt" liv för generna. Om man vill kan man naturligtvis diskutera syskonbarns och kusiners "eviga" genliv om man inte själv har barn.
Det är bra därför att var och en nu kan bestämma om de vill ha ett "evigt" liv eller ej. Skaffa en partner och sätt i gång. Paradoxalt nog så är det genom vad många kristna kallar för synd som vi skaffar oss "evigt liv".
Bättre att välja detta sätt som ger dig glädje under livet och ingen fruktan inför döden. Det är bättre än den ångestfyllda (för)väntan eller fruktan inför vad som kan hända dig efter döden, ett helvete, ett paradis eller en skärseld eller vad det nu är alla de falska profeterna och förkunnarna försöker lura på oss.

"En smula tröst"

 2008-11-03  Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  
Eller med originaltiteln  ”A Quantum of Solace” är den senaste James Bond filmen. Jag och min fru såg den på Grand i Trelleborg i går, den hade premiär i torsdags natt. Förra James Bond filmen, Casino Royal, såg vi i november 2006 – det är inte klokt att det gått 1 år och 11 månader sedan sist! Det är fortfarande Daniel Craig som spelar Bond, mannen med stenansiktet, när han någon gång drar på munnen, ser han naivt infantil ut. Det är ännu mera action än i Casino Royal. Jag vill emellertid hellre ha en spännande story att följa än vilda bil- och båtjakter, hisnande klättringar, störtande flygplan och långa och blodiga slagsmål. En av filmens behållningar är Olga Kurylenko som har den kvinnliga huvudrollen som Camille. Camille drivs att hämnas mordet på sin far och skändandet av hennes mor och syster på den blivande diktatorn i Bolivia, general Medrano. Bond lär henne hur man dödar en människa. Det är det han är bäst på.
Quantum of Solace är en direkt fortsättning på Casino Royale. Efter att ha blivit förrådd av Vesper Lynd i Casino Royale är Bond ute efter hämnd på dem som låg bakom Vespers svek; samtidigt måste han akta sig så att uppdraget inte utvecklar sig till en personlig vendetta. Med hjälp av herr White, som Bond fångade i slutet av Casino Royale, får Bond och hans chef M veta att organisationen som Le Chiffre och herr White jobbade för är mycket mer välorganiserad och farligare än vad någon föreställt sig, med agenter placerade i såväl MI6, CIA som den brittiska och amerikanska statsledningen. Med ledning av herr Whites uppgifter och hjälp från Mathis får Bond en hel del ledtrådar vilka leder till Dominic Greene, en stenrik affärsman som visar sig vara en högt uppsatt medlem i den än så länge icke namngiva organisationen och som inte skyr några medel för att nå sina mål. På vägen träffar Bond Camille som har sina egna motiv att döda Greene.
Blogg om Casino Royal.
Senaste sedda film på Grand, Rallybrudar den 11 oktober.

Läs mera här:
IMDB, Agent Agent 007s hemsida, Officiell webbplats.

För tredje veckan i rad

 2008-11-02  Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Dansbandskampen går vidare och blir allt bättre och mer spännande. Dock inte efter det första momentet då det var ganska uppenbart att Yvonne & Quick Picks skulle åka ut. Efter andra momentet där banden skulle arrangera, spela och sjunga någon av de 50 mest populära dansbandslåtarna var spänningen så tät att den kunde skäras med en slö kniv.
Scotts som sågades av juryn förra veckan och ytterst häpna ändå gick vidare till dagens tävling fick ännu sämre kritik i kväll. Men vad händer, svenska folket röstar som jag vill och inte som juryn vill och Scotts går vidare till nästa vecka tillsammans med överlägsna Larz Kristerz medan Mickeys och Highlights slås ut.
Och jag har rätt om svenska folkets preferenser. På Aftonbladets webbupplaga kan man på lördag kvällen se att
av 5000 som röstat har 43 % Scotts som favorit, följt av Larz Kristerz med 34%. Se här.
Samma resultat får man i Expressen. Se här.
Ingen av de tre utmanarna var ens i närheten av att hota Scotts eller Larz Kristerz som gick vidare efter rond 2. Dessa har nu klarat alla utmanarna hittills.
Fortsätter det så här så köper jag snart en biljett till Strängnäs. Detta kommer att bli årets bästa program på SvT ettan.
Vad är det som händer? Efter denna framgång för SvT på lördagskvällarna följer man upp med att köra repris på dansbandsserien "Leende guldbruna ögon" med Lennartz på söndagskvällarna tre veckor framåt med start den 2.11 kl 1815. Ett av mina stora älsklingsprogram! Jag följde det noga i februari 2007.
På Expressen bloggar min älsklingsartist Kim Kärnfalk som på bild är överlycklig tillsammans med dotter Stella över hur svenska folket röstat.
"Tack Sverige!!Nu vet vi. Jag och Stella är överlyckliga!" skriver hon. Bilder också på Highlights och på Mickeys - med jurymedlemmarna.

Fler danslänkar:
Svenska dansband. Dansaktuellt. Dansbandsmaffian. Dansbandslistan.

Förra veckans deltävling två.

Få Malmö-romer i skolan eller på arbetsplatsen

 2008-11-01  Nyheter & Politik, svensk
För två år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Förra året beställde Delegationen en rapport från Malmö om romernas situation. I en artikel i Sydsvenskan i veckan som gått kunde man läsa om rapporten från Malmö stads integrations- och arbetslivsenhet.
Ur den framgick bland annat att nio av tio vuxna romer inte arbetade, det vill säga hade ingen anställning eller eget företag. Kanske ännu mer olycksbådande är att vartannat av tusen skolpliktiga barn inte går i skolan. Detta enligt integrationssamordnaren i Malmö kommun, Britta Ström. Läs också i Metro.
Romernas riksförbund arbetar för att romerna ska bli integrerade i det svenska samhället. Men att inte arbeta och att inte ha sina barn i skolan kan inte vara en bra väg till integration i Sverige, minst sagt!
Regeringens delegation ska inte förväxlas med Romska delegationen som säger sig representera 70 % av landets Romer och Sinter. Sinter kallades tidigare för ”resande”.
Inte heller med Roma International.