Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
November 2009

Bertil Tomelius
Startsida

Med ära, skyldighet och vilja

 2009-11-30 FTM
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
På SvT 1 i dag som Matinéfilm gick General von Döbeln. Ett drama från 1942 med Edvin Adolphsson en svensk film från 1942 i regi av Olof Molander. Den handlar om general Georg Carl von Döbeln. Som förlaga har man Sven Stolpes roman Döbeln. En berättelse från 1813 som utgavs 1941 och pjäsen med samma titel som uruppfördes på Dramatiska Teatern i Stockholm 1941. För Edvin Adolphson blev det andra gången han spelade rollfiguren von Döbeln, första gången var i stumfilmen Fänrik Ståls sägner-del I 1926.
Året är 1813 och de allierades kamp mot Napoleon pågår. I Tyskland står 7000 svenska soldater under befäl av general von Döbeln. Franska trupper rycker fram mot Hamburg och staden begär undsättning. Von Döbeln gör sina trupper beredda men måste först invänta sina överordnades order. Fransmännen kommer närmare och utan att invänta högkvarterets godkännande sänder han trupperna vidare. Kronprins Carl Johan Bernadotte (sedermera Karl XIV Johan) anländer till Stralsund och får veta om von Döbelns självsvåldighet. Han låter häkta honom och von Döbeln ställs inför krigsrätt.
Edvin Adolphson , som general Georg Carl von Döbeln, Poul Reumert, som kronprins Karl Johan och Eva Henning, som Marianne Skjöldebrand, fästmö till generalens brorson, löjtnant von Döbeln (Hans Strååt) gör alla utomordentliga skådespelarprestationer. En mycket ung Sif Ruud är också med som piga.
Där finns mycket militärromantik, det gäller att försvara fosterlandet med ära, skyldighet och vilja. För en krigsmans heder och ära får kärleken ge vika.
General von Döbelns hemsida.
Läs mer på Svenska Filminstitutet och Filmdatabasen. Filmens synopsis finns här.

Julstart i Trelleborg

 2009-11-29 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan 
Idag var inledningen av första veckans julfirande i Trelleborg. I Rotundan i Parken var det traditionell julmarknad med julpyssel och försäljning av nödvändiga attiraljer. På Valen uppträdde Martin Stenmarck inför en fulltalig publik och sjöng låtar från sin alldeles nya skiva. Bland andra "Fortsätt bara att andas här och nu". Han vart engagerade och skapade en bättre partystämning än söta julsånger. Trelleborgs musikkår koncerterade under ledning av Stadstrumslagaren Johan Rufelt. Kommunfullmäktigeordföranden Inger Hansson avslöjade och presenterade årets "Lykttändare", Erik Sandell, iklädd den obligatoriska slängkappan och en hög svart hatt, den tjugosjunde i ordningen och till sist fick vi lyssna på skönsång av Trelleborgs Luciakandidater, just hemkomna från en turné i Sassnitz. Ja, det var ett firande som heter duga.

       
 Julmarknad i Rotundan i Parken  Tomtar av diverse slag  Tomtemor övervakar
julmarknaden
 Martin Stenmarck drog stor publik
       
 Tomtefar ger intervjuer  Fullmäktiges ordförande Inger
 Hansson presenterar årets lykttändare
 Erik Strandell svänger
 lyktan för att tända granen
 Luciakandidaterna skönsjunger

Om Romaner och deckare

 2009-11-28 Böcker
  För tre år sedan  
"I lyckade fall är romanens form och innehåll ett- alltså ofullkomlighet, brist och tillfälliga provisorier. En perfekt och fulländad roman är en självmotsägelse, en falsk historia eftersom den ska stå närmare livet än konsten. Romanförfattaren avser att skapa liv, att ge livet företräde med allt vad det innebär av kompromisser och tillkortakommanden. Romanens livsluft är kris.
En deckare är något annat. Den kan mycket väl vara perfekt och fulländad eftersom den inte bara är tillåten att förtiga och förneka vissa sanningar - man förutsätter att den gör det. Dess väsen är död.
Deckaren uppehåller sig gärna kring en gåta. Den kan till och med vara gåtfull i sig, men närmare livet än så kommer den inte.
En roman däremot är själva gåtan.
I enlighet därmed kan man påstå an en deckare kan skildra ett liv utan att ha något eget. Den kan skildra en roman utan att själv vara en.
Det är ingen värdering av konstnärliga förtjänster; det är ett enkelt konstaterande av skillnaden mellan två syften. Att det ena verkar mer attraktivt än det andra säger mer om publiken och mänsklighetens tillstånd än om konsten.
Det hindrar inte att en del böcker kallas deckare trots att de är fulla av liv. Eller att massor av romaner är stendöda utan att bli deckare för det."

Hela texten är ett citat ur Klas Östergrens nyutkomna bok "Den sista cigaretten", sidan 298. Det är en bok man inte bara läser. Man lever med den i minst en månad. Läs den! Och har du inte redan läst Gentlemen och Gangsters. Läs dem!

Luftslottet som sprängdes

 2009-11-27 FTM
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
I kväll såg jag på Grand i Trelleborg premiären av "Luftslottet som sprängdes" på Grand i Trelleborg. Spännande och gripande. 154 minuter gick i ett nafs. Kanske de bästa av de tre i Millenniumserien.
."Luftslottet som sprängdes" är en direkt fortsättning på "Flickan som lekte med elden". Helikoptern med den svårt skottskadade Lisbeth Salander (Noomi Rapace) lämnar Gosseberga i västra Götaland och tar henne till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Hon anklagas för mordförsök på sin far, den ryska avhopparen och kvinnomisshandlaren Zarachenko. Salander försvaras med bravur av sin advokat (Annika Hallin), som tar hjälp av sin bror Mikael Blomkvist (Mikael Nyqvist). Anders Ahlbom Rosendahl gör en bra gestaltning av den vidrige psykologen Peter Teleborian.
Den djupa relationen mellan Lisbeth och Mikael som förklarar varför Mikael är beredd att offra nästan allt för att få henne rentvådd, kommer inte heller här till uttryck men än enstaka ord av tacksamhet. Men de finns för ett känsligt öra.
Det känns tomt när jag lämnar biografen, efter att ha läst alla tre böckerna och sett alla tre tre filmerna i Millennium serien.

IMdB och Moviezine.
Recension i Expressen av Miranda Sigander " Millennium-sagan tar sig i mål med äran i behåll"
Jan Söderqvist i SvD: "Nej det håller inte hela vägen".
Martin Roshammar i GP "Rasande spännande".
Jens Peterson i Aftonbladet "Bläddervänlig spänningsfilm",
Annika Gustafsson i Sydsvenskan "Noomi Rapace är briljant".
Tidigare Millennium delar: Del 2 "Flickan som lekte med elden" och Del 1 "Män som hatar kvinnor". Senast på Grand: "Så olika".

Favoritfika

 2009-11-26  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  
Jag slog på "cykelradion" inställd på 92,8 som är Trelleborgs Närradios frekvens. Men jag upptäckte ju snart att klockan var före tolv och att Radio Smf därför inte hade börjat ännu. Där var i stället "Klassiskt i skivspåret" med Radio ABF och det som erbjöds var inget att lyssna på för en cyklist i motvind på Söderslätt. Det fick bli Lokalradion på P4 i stället och då Radio Kristianstad, en station som jag gärna lyssnar på ända sedan slutet av åttiotalet, då vi bodde i en lägenhet i Malmö nära Möllevången och hade en sommarstuga mellan Sjöbo och Vollsjö. Då spelade man minst en Elvis låt i timmen och gärna en hel den av en ung Sanna Nielsen från Bromölla. Programmet för dagen var emellertid, och för ovanlighetens skull, enbarmerligen dåligt. Och då talar jag om inslaget med gästerna Jesper Mattsson och Louise Wetterlund som betecknades som "proffsfikande" och som "fikar sig genom Skåne". Vi drar en barmhärtighetens slöja över detta. Även programmet Förmiddag med Malin Nilsson (bild) kan ha sina bottennoteringar, särskilt med hällörade gäster i avsaknad av självkritik.
Vad jag emellertid uppmärksammade var att de fick svara på frågan "Vilken är din bästa fikaupplevelse?" Det fick mig att börja fundera på vilken som är min favoritfika, där jag rullade fram någonstans på raksträckan mellan S. Åby och Vallby nästan mitt för Peter och Gun Schmidts hus. Svaret vet jag på förhand. Det är min frukost som jag intar hemma vid köksbordet på Gränsbo vid elva tiden varje dag. Där ska finnas hett kaffe med (lite) mjölk. Jag vill också ha ett glas iskall FunLight, men det måste vara Citron-Lime varianten, inget annan duger. Vidare gärna också ett kokt ägg med en klick kaviar. Men det viktigaste är en hel tallrik fylld med grönt och andra nyttigheter. Där ska vara ärter, rädisor, paprika och oliver, klyftor av clementiner, små tomater och bitar av fetaost. Till detta något nyttigt bröd som t ex små mörka bullar som kan köpas under namnet "Malte" eller "Råger" hos Perssons Livs i Klagstorp. Med gott, kalorisnålt och proteinrikt pålägg som skinka eller kalvsylta.
Och så krävs det naturligtvis något att läsa till detta. Trelleborgs Allehanda passar utmärkt! Detta ger en bra, daglig fikaupplevelse.

Sveriges 100 bästa sajter

 2009-11-25   Datorer & Internet
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
Tidningen Internetworld har i tolv år rangordnat svenska Internetsajter och gjort en lista över de 100 främsta. Enligt Internetworld har den svenska webben aldrig varit bättre än idag. Mycket har hänt på ett år.
Bäst av alla är Om Vård.se, som redovisar offentlig statistik kring enskilda vårdgivare för att glöra det lättare för patienter att välja. Tvåa är Sveriges Television, där det finns material för alla generationer och nu introduvecerat SvT-Play. SvT.se är Sveriges bästa mediesajt. Trea och bästa underhållningssajt är Headweb, där du hyr och läser om nya filmer. Fyra och bästa e-handel är H&M, med shoppingglädje och Facebook. Femma är TV4. Sexa och fortfarande bästa spelsajt är Mr Green. Sjua och bästa nyhetssajt är Dagens Nyheter. Åtta och iu likhet med DN på väg nedåt är Prisjakt, som jämför priser och kvalitet på varor och tjänster. Nia och bästa resesajt är Fritidsresor, med sin integrerade community Reslust. Tia och bästa matsajt är Tasteline, som genomgått en ambitiös omgörning.
Bästa banksajt är Nordnet, Bästa kommunala sajt har Stockholm, bästa community är Familjeliv, bästa myndighetssajt är Polisen samt bästa sportsajt är Svenska Fans.

Här är hela listan för 2009 och hela listan för förra året 2008.

Människors rike

 2009-11-24 FTM
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
Heter en gammal svensk långfilm från 1949. Den visades som matinefilm i dag på SvT 1. Den bygger på de andra fristående delen av Sven-Edvin Saljes romansvit om lantbrukarfamiljen Loväng och livet i Motorpa by. Salje var en författare som jag minns att min mor gärna läste när jag var liten. Själv har jag aldrig läst en bok om honom.
Han föddes i Jämshög på gränsen mellan Skåne och Blekinge. Det finns ett Saljesällskap.
Kjell Loväng har tvingats lämna sin släktgård och starta på nytt. Han är mycket bitter på sin bror Aron som han anser var skuld till detta.
Kjell spelas av Ulf Palme (en senare bild) och hans fästmö Birgit av Anita Björk (bild). Brodern Aron av Erik Hell och hans fästmö Sonja av Ragnvi Lindbladh. Gösta Folke är regissör.
Det är ett gammalt bondedrama från min förskoletid. Skörderedskapen är lie och räfsa och för några en hästdragen slåttermaskin. Där finns auktioner med både juverstinna kor och dragvilliga hästar.
Där finns mycket av både dramatik, romantik och sensualitet. Småbönder på karga tegar kämpar för sin överlevnad hellre än att be om hjälp och sätta sig i skuld. Den engagerade åtminstone mig som växt upp nära den verklighet som beskrivs i filmen. I sanning värd att titta.
Förra långfilmen jag såg på TV heter "Ett brott" och var från 1940.

Greppet

 2009-11-23 Böcker, deckare
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan 
"Greppet" är Bodil Mårtensson tionde deckare sedan hon började 1999.
Den är för lång så man är nära att tappa intresset alltemellanåt trots att den har två händelseförlopp som båda är helt unika för genren. "Greppet" är berättelsen om två mänskliga monster på fri fot mitt ibland oskyldiga. Båda med en förklaring men inte någon som helst ursäkt. Inte för att skoningslöst leka gud med aningslösa offer. Båda mördarna, eller rättskiparna, använder sig av begreppet "Greppet". För för detta IRA-terroristen Liam James del är det kommandot som får hans kamphundar att gå till attack mot ett försvarslöst offer. För sjukpensionären som kallar sig Triton är det taget om vristen med vilket han drar ner aningslösa simmare i djupet till en säker död.
Recension i DAST Magazine av Monica Lindström. Läs bokens baksidestext.
Senaste lästa bok av Bodil Mårtensson är Brottskod 09. Författarens hemsida.

Abdullah Öcalan slipper isoleringscell

 2009-11-22 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  

Den kurdiske PKK-ledaren, Abdullah Öcalan, (bild från 1993) sitter inte längre isolerad. Hans förbättrade omständigheter i fängelset understryker Turkiets reformvilja och tolkas som en välvillig gest till den kurdiska minoriteten. Fem fångar har placerats tillsammans med honom på fängelseön Imrali i Marmarasjön utanför Istanbul. Öcalan har suttit fången på ön Imrali sedan 15 februari 1999. Han är dömd till döden genom hängning för högförräderi, separatism och mord. Efter påtryckningar från EU 2002 avskaffade Turkiet dödsstraff i fredstid.
Öcalan grundade PKK 1978 med väpnad kamp mot två fiender på agendan, den turkiska staten och de kurdiska storgodsägarna. Målet var en kommunistisk revolution och bildandet av en självständig kurdisk stat. PKK blev snabbt en massrörelse. Detta trots att PKKs ideologi är totalt odemokratisk och frihetsfientlig. Den är motsatsen till modern och upplyst. Den andas snarare orientalisk despotism. PKK klassas som terrororganisation av inte bara Turkiet utan också av USA och EU.
Abdullah Öcalans avbrutna isolering är en symbolisk gest som pekar på en öppnare politik mot kurderna sedan Recep Tayyip Erdogan och hans parti AKP tog makten i Turkiet 2003.
Artikel i Neue Zürcher Zeitung "Türkei beendet Öcalans Isolationshaft", eller läs den här, översatt i Tempus nr 47 2009.

Sjuka personer skapar frisk humor

 2009-11-20 FTM
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
Det är verkligen roligt att läsa i dagens tidning om hur sjuka eller handikappade personer skapar humor kring sin sjukdom och sitt handikapp. Det är naturligtvis danskar (bild) som kommit på detta. Humorns land framför alla. Läs en artikel om detta i Sydsvenskan "Skämten är dödssjuka - och komikerna med".
Grunden för sann humor är självironi. Att någon driver med sig själv på ett sätt som åhörarna känner igen, kan identifiera sig med och skratta hjärtligt åt. Hjärtligt därför att det i skämtet inte ligger någon mobbning i form av att någon annan person pekas ut. Jag tror att det är få som tycker om att det drivs med andra människor på ett elakt och överlägset sätt och allta minst när det handlar om personer som redan har det svårt i livet.
Jag är övertygad om att danskarnas initiativ kan ha en annan positiv effekt på de som har liknande sjukdomar och handikapp. Att höra att en likasinnad kan beskriva sina symptom och problem på ett humoristiskt sätt kan ge andra ett nytt sätt att se på sig själv, och humor och ett gott skratt är kanske redan det bästa botemedlet.
Men med sig själv kan man alltid driva, man kan skämta med sig själv utan att någon upplever det som att man mobbar sig själv.
Mästare på att skapa självironisk komik var naturligtvis Hasse & Tage. Hasse Alfredsson och Tage Danielsson. Den senare har tyvärr redan gått ur tiden.
Jag tror att det krävs ett visst mått av intelligens för att kunna skapa "självironi-humor". Beror dagens "stå-uppares" oförmåga kanske på att denna egenskap saknas. Det får bli en hypotes.
Tänk om dessa tre danskar kan vara början på en ny våg av humor på TV och andra scener. Kanske kan någon enstaka av dagens estradörer ändra sitt tema och smälta in i den nya trenden. Alla de andra får söka sig nya försörjningsmöjligheter.

Global efterfrågan på min gamla Toyota

 2009-11-19  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  
Jag har råkat ut för ett nytt fenomen under det senaste året. Det är att jag får erbjudanden om att köpa min snart 15 år gamla Toyota Corolla. Jag får lappar i brevlådan, jag får erbjudande broschyrer mig tillsända och några ringer mig och verkar mycket förvånade över att jag inte vill sälja min gamla bil. Den är av värde för mig, jag har användning för den, särskilt under vinterhalvåret, men jag har svårt för att förstå att någon annan skulle vilja betala för den.
Senast var det M. I Bilar i Surte som hörde av sig. De säger sig vilja köpa bilar "oavsett skick". De betonar att de har F-skattsedel.
Andra avsändare är Bilservice A-K HB (lär finnas på Muskötgatan 6, 25466 Helsingborg), Akkouch-Bil Export i Våxtorp, Josephs Bil Export i Malmö, Alamecompany (som erbjuder mig 20 trisslotter om jag säljer min bil), MGK Bil Export i Vällingby etc.
Det som utmärker dem alla är att broschyrerna innehåller stav- och andra språkliga fel, och att de innehåller ord som avställda, långmilare, och smådefekta. Bilarna köps i befintligt skick, köparen kräver inga garantier och kontant betalning. Många uppger att bilarna exporteras till Afrika och Sydamerika där efterfrågan på begagnade bilar är stor.

Garaget.org kan man få information om att många personer som kommer från andra länder och har kontakter där vill köpa gamla bilar, gärna Toyota eller andra japanska bilar för att köra dem till Afrika eller mellanöstern. Toyota har bra rykte om att vara bensinsnål och underhållsfri men det viktigaste är att bilen kan fyllas med kapitalvaror för att säljas söder ut. Det finns alltså en verklig efterfrågan på sådana bilar som min.
Även på Flashback diskuteras fenomenet.
Exportera din bil? Ett varningen ord. Här finns regler för export av fordon. Viktig information så att du som säljare undviker att länge efter försäljningen står kvar som ägare, med krav på att betala skatt, trafikförsäkring, parkeringsböter etc.

Taktik är till för att användas

 2009-11-18 Lokal politik
 För ett år sedan  För två år sedan För fyra år sedan  
Trelleborgs Allehanda tycks ha drabbats av något som kan betraktas som en "SD-fundamentalism". Sverigedemokraterna ska behandlas som "de oberörbara", de lägst stående i det indiska kastsystemet. På framsidan av dagens papperstidning slår man upp med grova rubriker hur det röstades i måndagens kommunfullmäktige (se tidigare blogg) och ger därmed stor publicitet åt just Sverigedemokraterna som om detta parti vore viktigt för kommunen Trelleborg och vad som händer i den nu och nästa år. Per Klarberg och hans gelikar skrattar säker förnöjda idag. Tack för den passningen TA säger de.
Vad är det då som TA tycker är så hemskt? Jo, att Trelleborgsalliansen röstade taktiskt för att säkerställa att kommunstyrelsens välgenomtänkta och balanserade budget för 2010 skulle bli godkänd och därmed ge klara förutsättningar och arbetsro åt de politiska facknämnderna 2010. Taktiken innebar att rösta på att Sverigedemokraternas budgetförlag skulle bli motförslag till kommunstyrelsens förslag. Sverigedemokraternas budgetförslag var av sådant slag att det inte utgjorde något hot mot kommunstyrelsens förslag i den slutliga omröstningen. Ingen ledamot i fullmäktige i den avgörande omröstningen, utom deras egna sju, kunde tänkas rösta på SDs förslag som var helt orimligt. Och så blev det också. Trelleborgsalliansens budgetförslag för 2010 vann med 24 röster mot 7, alla 20 socialdemokraterna avstod från att rösta.
Jag förstår att Socialdemokraterna i Trelleborg är besvikna idag. Mest på sig själva för att de godkände förslagen till propositionsordning utan protester. De hade behövt en frisk Catherine Persson på plats.
Men att TA gör så stor affär av en taktisk manöver gynnar bara Sverigedemokraterna.
Se en artkel i TAs webbtidning.

Inte så dumt med lite ångest om du vill leva längre

 2009-11-17 Forskning & Vetenskap
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan 
Depression förkortar livet lika mycket som rökning. Lätt ångest däremot visar sig nu öka livslängden. Psykologen Arnstein Mykletun och hans forskargrupp utgick från en stor norsk befolkningsundersökning som omfattar 62 000 personer.
Forskarnas resultat tyder på att en fjärdedel av befolkningen inte är orolig alls, medan 5-10 % har så mycket ångest att det plågar dem svårt. Däremellan finns en stor grupp med måttlig ångest och denna grupp lever längst. Två tredjedelar av undersökningsgruppen hade ångestsymptom som de beskrev som "fjärilar i magen", oro utan att veta varför, rastlöshet. Det kan vara en evolutionär fördel att ha lite ångest, menar han. De kan antas uppsöka läkare oftare vilket kan uppdaga sjukdomar lite oftare. Denna hypotes ska testas i en ny undersökning. I vilket stadium söker människor med milda ångestsymptom läkare för cancer jämför med dem som inte har det.
Läs mer i en artikel i Forskning & Framsteg nr 7 2009. En presentation av Arnstein Mykletun finns här.
Tidigare bloggar om ångest:
2009-10-22: Kan människans ångest minskas,
2008-04-12: Mobilångest

En enig koalition slog lätt en splittrad och reservbetonad opposition

 2009-11-16 Lokal politik
 För ett år sedan  För tre år sedan  
Kvällens sammanträde i kommunfullmäktige i Trelleborg hade budgeten som huvudnummer. Därför startade mötet redan klockan fyra, två timmar tidigare än vanligt, så att det säkert skulle kunna vara klart innan midnatt. Och så var det klart redan vid sjutiden. Surprise, surprise. Men egentligen inte. Budgetlångpratarna hade lämnat återbud. Socialdemokraternas gruppledare, oppositionsrådet Catherine Persson var sjuk och Skolpartiets Claes Henriksson ersattes med Ulf Persson, den lågmälde Trelleborgsförfattaren. Efter en timmes debatt om budgeten, en debatt som var förutsägbar men ganska menlös från Sverigedemokraternas sida, inga pengar till hemspråksundervisning och ingen sfi-undervisning och oprecis och otydlig från socialdemokraternas sida, Nils-Gunnar Snygg trivdes inte i rollen som ersättare för Catherine Persson blev det kaffepaus och därefter tämligen omgående beslutsfattande. Tilläggas skall att Trelleborgsalliansens företrädare uppträdde på ett helt annat sätt än oppositionen, de präglades främst av enighet och tillfredsställelse över att ha lyckats få till ett budgetförslag givet det svåra ekonomiska läget utan krav på skattehöjning.
Nu var det dags för fullmäktigeordförande Inger Hansson (bild) att spela sin roll som den politiska demokratins främsta representant.
Först blev det votering om hur beslut skulle fattas. Ska det vara budget för budget, det fanns du tre på bordet, eller attsats för attsats, s tillstyrkte ju sju av Kommunstyrelsens tio attsatser och hade egna förslag till skrivning i de tre övriga. "Helhetsförslaget" vann med 31 röster mot 20, det vill säga bara socialdemokraterna röstade för "attsatsförslaget".
Att Kommunstyrelsens budgetförslag skulle vara huvudförslag kunde knappast någon invända mot. Därför blev det votering om huruvida Sverigedemokraternas eller Socialdemokraternas förslag skulle ställas mot KSs förslag. Det var ju en verkligt intressant omröstning. Socialdemokraterna skulle ju naturligtvis rösta på sitt eget förslag och det fick också alla det partiets röster, 20. De sju Sverigedemokraterna röstade naturligtvis för att deras parti skulle vara motförslag. Men vad gjorde övriga 24 ledamöterna? Jo, 14 röstade för att Sverigedemokraternas förslag skulle bli motförslag i den avgörande voteringen, medan 10 avstod.
Ganska självklart och mycket pragmatiskt eftersom Sverigedemokraternas budgetförslag knappast kunde vinna till slut. Och så blev det också. Trelleborgsalliansens budgetförslag för 2010 vann med 24 röster mot 7, alla 20 socialdemokraterna avstod från att rösta.
Efter en beslutsam hantering av propositionsordningen av kf ordförande Inger Hansson (bild) flöt Trelleborgsalliansens budgetförslag för 2010 i hamn i Trelleborg som på en räkmacka. Ett reservfyllt s hade inte mycket att sätta emot en enig och beslutsam Trelleborgsallians. Och hela kvällen ledig för hela Trelleborgsalliansens alla sex partier att fira segern. Medan besvikna och missnöjda Social- och Sverigedemokrater skrev reservationer mot det vinnande förslaget.

Det kalla krigets sista gräns

 2009-11-15 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan 
I Europa bleknar minnet av det kalla kriget och dramatiska revolutioner som satte punkt för kommunismens herravälde. Men i Korea finns gränsen kvar och än finns ingen ändring i sikte. Vid det kalla krigets sista stora delning, den militariserade zonen (DMZ), som separerar de två koreanska staterna, står fortfarande runt en miljon soldater ansikte mot ansikte. Ett fyra km brett ingenmansland, som upprättades enligt eldupphörsavtalet som satte punkt för Koreakriget 1950-1953 är 245 km långt. Det delar den koreanska halvön med rakbladsvassa taggtrådsstängsel, minfält och en av världens största vapenarsenaler.
Nordkoreas BNP motsvarar två procent av Sydkoreas. En återförening skulle ödelägga Sydkoreas ekonomi.
DMZ är ett av de populäraste turistmålen i Sydkorea. 600 000 besökare kommer varje år för att titta på stridsvagnsfällor på vägen till gränsen och tunnlarna som Nordkorea byggde under zonen för flera decennier sedan som förberedelse för en invasion. Den långa landremsan, som idag utgör det så kallade ingemanslandet är ett himmelrike för djur och växter, inklusive utrotningshotade fågelarter, tusentals plantor och 70 olika däggdjur.
Beskrivning av Nordkorea.
Artikel i The Washington Post "'Cold War frontier gone in Germany, remains in Korea", eller läs den här, översatt i Tempus nr 46 2009.
Tidigare bloggar om Nordkorea:
2009-08-06 Nordkoreas Gulag
2006-10-10 Nordkoreas atombluff
2006-05-31 Tomma vapen skramlar mest
2005-09-27 Hopp även om Nordkorea

Julmarknad på Rosenhagen

 2009-11-13 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan
Trots att det var Fars dag och tre av mina fyra barn gratulerade mig i söndags så fick jag ändå tillfälle att besöka Julmarknaden på Rosenhagen. Min son Jörgen följde med till Rosenhagen.
Tarja satt i insläppet och ville ha 25 kr i inträde. För tre år sedan var det hennes mor som hade samma funktion. Jag var tvcungen att åka dit eftersom jag lovat Gertie Persson, som jag aldrig träffat tidigare att köpa lotter av henne. Lotter blev det men inga vinster. Det fanns kanske inga. Jag köpte en stor "spedekaga", XL. Den innehöll många söta kalorier. Men det blev också korv och ostar ståndet från Ostboden i Limhamn. Sussys Shop i Tingbacken besökte jag också. Hennes företag nämns varje dag flera gånger i Trelleborgs Närradio då hon är en av sponsorerna.
Senast jag var på Julmarknaden var för tre år sedan.

     
 Tarja tog emot 25 kr i inträde Jag med Facebook vännen Gertie Persson   Sussies Shop, Tingbacken, Sponsor till Radio SMF
     
 Skickliga försäljare från Ostboden i Limhamn  Spettkaka model XL  Anrika dansrotundan Rosenhagen i Anderslöv

En gripande historielektion

 2009-11-11 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan  
Det blev ett mycket minnesvärt firande av Berlinmurens fall i går kväll i Trelleborg för ett hundratal personer som samlats i församlingshemmets stora sal. Det berodde främst på två ögonvittnen. Det ena var Walburga Habsburg Douglas, en av arrangörerna bakom den "paneuropeiska picknicken" i staden Sopron på gränsen mellan Österrike och Ungern den 19 augusti 1989 då taggtråden klipptes upp för första gången, så att mer än 660 personer från det dåvarande Östtyskland kunde resa in i väst. Detta var den största flyktingvågen sedan Berlinmuren byggdes, och var en viktig inledning till murens fall.
Det andra ögonvittnet var fotojournalisten på Dagens Nyheter, Martin Cejie Hegardt, som följde skeendet med kamera på Bornholmerstrasse och Brandenburger Tor, den 9.11 1989. Han visade bilder från den fantastiska natten i Berlin mellan den 9 och 10 november för 20 år sedan.
En underbar och gripande historielektion av två duktiga pedagoger.
Walburga Habsburg Douglas är född och uppvuxen i München men sedan 1992 bosatt i Sverige. 2006 valdes hon in i riksdagen. Anmärkningsvärt är att hennes farfar var Österrikes siste kejsare, Karl I och hon föddes som prinsessa av Ungern.
Bilder: Kommunalrådet Ulf Bingsgård invigningstalar med Walburga Habsburg Douglas som lyssnare. Monica Einarsson läser upp det välkomsttal till tidigare DDR-medborgare, nyblivna tyska medborgare, som dåvarande fullmäktigeordföranden Per Olof Håkansson höll på Trelleborgsdagen i december 1989. Walburga Habsburg Douglas trollband fullständigt hela salen då hon berättade om den paneuropeiska picknicken och dess förspel och konsekvenser. Fotojournalisten Martin Cejie Hegardt fångade intresset med sina ögonblicksbilder från den otroliga natten. Läs artikel i Trelleborgs Allehanda: "Kejsarens barnbarn om en gränslös picknick".

Sanningen ska fram till varje pris

 2009-11-10 Nyheter & Politik, internationell
  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan 
Den östtyska säkerhetspolisens förstörda dokument erbjuder kunskap om en viktig bit av historien, hävdar anhängare till "pusselprojektet", men det kan ta flera hundra år att pussla ihop dokumenten. Ett datoriserat system skulle underlätta arbetet, men tekniken kostar mycket pengar. Åtta offentliganställda har i 14 år arbetat med att för hand restaurera dokument som i all hast förstördes av den tyska säkerhetspolisen, Stasi, Ministerium für Staatssicherheit. De förstörda dokumenten ligger i 16000 postsäckar, som innehåller 45 miljoner enskilda ark eller 600 miljoner pappersbitar. Snart kommer en datoriserad mekanism, kallad E-pusslaren, att hjälpa till. Vänsterpolitiker och före detta medlemmar i östtysklands kommunistparti, däribland Egon Krenz, Östtysklands siste kommunistledare, kallar detta för ett slöseri med pengar,
Varför har inte allt material strimlats i dokumentförstörare, "´de "skärande vargarna"? Därför att mängden dokument var så ofantlig att de kördes så hårt av de stressade Stasi-agenterna att de gick sönder på grund av överbelastning. Då började Stasiagenterna bränna eller mosa dokumenten i hinkar med vatten. Så kallad "Stasigröt". När slutet för en av östblockets mest förhärdade förtryckarregimer närmade sig rev agenterna sönder dokumenten för hand samtidigt som en uppretad folkmassa bröt sig in i Stasis högkvarter.
En hel del har redan kommit fram och den hemska diktaturens metoder. Halva befolkningen arbetare som angivare på den andra halvan. Vänner, kolleger, syskon och t o m äkta makar förrådde varandra. Förtroendekapitalet var noll. Ingen kunde lita på någon annan. Terrorister som tillhörde Röda Arméfraktionen i Västtyskland understöddes av Stasi och en idrottsläkare dopade östtyska idrottare.
Artikel i Los Angeles Times "'Puzzlers' reassemble shredded Stasi files, bit by bit", eller läs den här, översatt i Tempus nr 45 2009.

Kärlek och politik

 2009-11-08 FTM
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan 
Helena Bergströms film "Så olika" hade premiär i veckan som gick. Jag och min fru såg den på Grand-biografen i Trelleborg i kväll. Salen var tom så det skramlade, ett 25-tal personer bara. Kanske hade recensionen i Sydsvenskan skrämt bort dem. Och den var inte heller mer än precis sevärd. Det som räddar filmen är goda prestationer av flera av de välkända skådespelarna. Främst vill jag nämna Johan Widerberg som den djurälskande Skansenskötaren, men också Siw Malmkvist som åldrad mormor, Rolf Lassgård som förbigången politiker med homosexdrömmar, Philip Zandén som borgerligt oppositionsråd och Anna Ulrika Eriksson som TV-producent. Konstigt att så duktiga skådespelare ställer upp på ett så uselt manus.
Titeln "så olika" ska väl anspela på att människor som är olika kan bli kära i varandra. Inte särskilt originellt tema. En homosexuell djurskötare som lever i en fast relation med en man ändrar sig och blir förälskad i en kvinnlig TV-producent. Två borgarråd av olika kön men av motsatt politisk uppfattning gör detsamma.
"Så olika" kretsar kring två systrar, den ena nytillsatt finansborgarråd i Stockholm, nyskild och mamma till två döttrar. Den andra en självständig tv-producent som har fått i uppdrag att göra ett nytt direktsänt sångprogram från Skansen - nu mitt bland djuren!
Lotta Lövdahl (Ingela Olsson) blir finansborgarråd i Stockholms stadshus efter en överraskande framgångsrik personvalskampanj. Hon har ett stort engagemang och vill driva sina hjärtefrågor. Samtidigt passar hon inte riktigt in i Stadshuset. Det finns många oskrivna regler och både oppositionen och hennes egna partikamrater vill inte ha någon nyordning i ett så anrikt hus som Stadshuset.
Recensioner; Jeanette Gentele i Svenska Dagbladet "För mycket av det goda", Mats Bråstedt i Expressen "Lite väl mycket att slå armarna om", Ingrid Stigsdotter i Sydsvenskan "Schablonartade miljöer och karaktärstyper", och Johan Croneman i Dagens Nyheter "En ovanligt politiskt korrekt historia".
Bilder: De två systrarna Ingela Olsson och Anna Ulrika Eriksson, bröllop mellan Rolf Lassgård - som kommer ut - och Richard Wolf -utkommen, politikerna Philip Zandén, Ingela Olsson och Rolf Lassgård, lemurer - bilder på Skansendjuren var en av filmens behållning liksom TV-producenten och djurskötaren.

Svenska favoritförfattare

 2009-11-07 Böcker
 För ett år sedan För två år sedan  För fyra år sedan 
Äntligen har då Klas Östergren kommit med en ny bok. "Den sista cigaretten". Den är lång så det tar lite tid att läsa den. Han är en av mina få verkliga favoritförfattare. Titeln syftar på en låttext han skrev, och som enligt hans barn var det coolaste han gjort.
Hans förra bok "Orkanpartyt", om asalärans renässans läste jag för ett och ett halvt år sedan. Mycket intressant och återuppväckte mitt intresse för den nordiska gudasagan.
Men den bok som verkligen fick mig att ta mig an Östergrens produktion för fyra år sedan var "Gangsters", där han gav en fränt kritisk bild av socialdemokratins Sverige, en uppföljning för att inte säga en direkt fortsättning på samtidsskildringen "Gentlemen" som utkom för 30 år sedan.
En annan favorit vars nästa bok jag länge väntat på är Torgny Lindgren. Hans senaste bok var "Norrlands Akvavit" som jag läste i november 2007. Det var den fjärde och sista delen av en triptyk vars övriga delar är Hummelhonung 1995, Pölsan 2002 och Dorés bibel 2005. De handlar om några små byar i det inre av Västerbotten och dess egenartade befolkning i Avabäck.
En tredje författare vars nästa bok jag väntar på är Marie Hermansson. Det har inte kommit något sedan "Svampkungens son" 2007. Alla hennes böcker är mycket läsvcärda. "Mannen undertrappan" har blivit film och visades nyligen på TV.  Marie Hermanssons, hemsida.

Hembygdsmuseum

 2009-11-06 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan 
Häromdagen var jag för första gången inne i Hembygdsmuseet i Hemmesdynge. Jag blev mycket imponerad både av vad som fanns där men kanske framför allt över hur stort det var. Det är ett stort hus på två våningar och med många rum. Det är väl inte direkt några dyrbarheter som förvaras där, det vore verkligen en överdrift att påstå det, men det är många autentiska föremål som speglar bygdens historia för ett till två sekel sedan.
Museet är uppbyggt kring en prästgård från 1800-talet och grundades på 1950-talet av prästen Stig Sevenius. En del av museet består av inredningen från det gamla prästhemmet. I samlingarna finns även böcker och annat från Hemmesdynges skola, en uppbyggd lanthandel, en järnvägsutställning och fakta om Hemmesdynge.

     
 Kök och matsal  Diverse husgeråd  Vävstugan
     
 En tidstypisk skolbänk  Klassrummet  Okänt verk av okänd konstnär
     
 Den gamla lanthandeln  Sängkammaren med utdragssoffa  En mysig läshörna

Världens univertitetsrankning, Asien på frammarsch

 2009-11-05 Forskning & Vetenskap
 För ett år sedan  För tre år sedan 
(Detta är mitt 1300:e blogginlägg sedan starten i juni 2005)
Fem svenska universitet finns bland världens 200 bästa enligt Times Higher Education som nyligen publicerade sin lista. Med detta delar Sverige 11:e platsen med Belgien och Hongkong.
Bara 10 länder i världen har fler universitet på listan än Sverige. USA toppar förstås 2009 liksom 2008. Lika överlägsen tvåa är Storbritannien. Tillsammans står dessa länder för över 40 % av världens högkvalificerade lärosäten. Tredjeplatsen delas av Kanada, Japan och Holland.
De främsta europeiska länderna när det gäller högre utbildning är Storbritannien, Holland, Tyskland, Schweiz, Belgien, Sverige, Frankrike och Danmark.
De fem svenska universiteten på listan är (deras placering inom parentes):
Lunds universitet (67), Uppsala universitet (75), KTH (174), nykomlingen på topplistan Göteborgs universitet (185) och Chalmers (198).
Lund har avancerat 21 platser på listan jämfört med i fjol medan Uppsala fallit 12 platser.
De sex främsta universiteten i världen är: Harvard University (USA), University of Cambridge (UK), Yale University (USA), University College London (UK), Imperial College London (UK) och University of Oxford (UK).Universitet i Japan, Hong Kong, South Korea and Malaysia har förbättrat sina positioner.
Universitet i Sydamerika och Afrika saknas helt på listan.
Läs mer här: Rankings 09: Asia advances.
Hela listan finns här: Top 200 world universities.
Här finns listor för åren 2004-2008

Forsman övertygade oss om Darwins betydelse

 2009-11-04 Forskning & Vetenskap
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
I går kväll var jag på Limhamns föreläsningsförening och lyssnade på Birgitta Forsman som pratade utifrån sin bok "Arvet från Darwin. Religion, människa, moral". Hon är vetenskapsteoretiker och docent i forskningsetik i Lund. Evolutionsteorin som kort kan beskrivas som att det föds alltid fler djur och växter än vad som kommer att överleva och därför blir det för varje ny generation de med de lämpligaste generna som överlever - har förändrat vår världsbild i grunden. Särskilt kristna känner sig stressade av detta. Ända sedan Darwins tid har man varit rädd att hans insikter om människans utveckling ska göra Gud överflödig. Varken fd ärkebiskopen K. G Hammar eller biskop Antje Jackelén ser emellertid något problem med att acceptera evolutionen och samtidigt tro på en skapande Gud. Samma uppfattning har vår nuvarande ärkebiskop Anders Wejryd "Bibeln är ingen lärobok i naturkunskap". Birgitta Forsman var mån om att visa att Darwin varken var rasist eller sexist eftersom han ofta anklagas för detta. Fördomarna mot Charles Darwin är legio. Jag köpte boken från Fri Tankes förlag.
Ett trettiotal personer hade samlats. Det ställdes frågor som visade att församlingen inklusive föredragshållaren var initierad och intelligent vilket skapade en mycket god mental miljö som en medlem av Humanisterna trivdes utmärkt med.
Darwin är helt helt nödvändig för människans egen förståelse av biologin. Denna slutsats skulle man önska att skolan tog till sig allt från högsta skolmyndigheten till de aktiva lärarna.
Det enda tråkiga var att högtalaranläggningen i aulan på Bergaskolan inte fungerade alls - och tydligen inte brukade göra det hela. Det ger inget bra betyg åt skolan och vaktmästaren om det nu finns en sådan.
Birgitta Forsman skriver själv om sin bok i Sydsvenskan.
Recensioner av boken:
Ola Wihlke i Norrköpings Tidningar: Människan är ett djur precis som masken,
Benny Holmberg Tidningen Kulturen: En tankeväckande bok.

Ett mord i kvarten

 2009-11-03 Böcker, deckare
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan 
Jag började läsa Nils Hövenmarks kriminalromaner för drygt fyra år sedan. Jag kallade min blogg för "Skam och skuld bland mediciner och gifter". Titeln var inte en slump eftersom författaren länge arbetade som apotekare, jag han hade tidvis själv ett apotek. Hans andra bok "Döden på apoteket" utspelar sig på apoteket Vargen i Sundå i Norrland, krigsåret 1942. I bok nr fyra "Ett mord i kvarten" som kom ut 1974 är vi åter i Sundå, nu på lokalradion, där en person dör i direktsändning, i "Nord-Kvarten" kvart över sex. Första gången i svenska deckare efter vad jag vet.
1942 var det fenemal i konjaken, nur är det stormhatt i whiskyn.
Den då 19-åriga apoteksbiträdet Lisa Nordkvist är nu över 40 år, ogift, och telefonist och skrivbiträde på radion i Sundå.
Stadsfiskalen Vilhelm Lundberg är fortfarande med, efter 20 år, stadsfiskal i Sundå, medan kriminalöverkonstapeln Sune Eklund avancerat till kommissarie.
Gudrun Frisk har fått en ersättare i Greta Olausson, moderlig, frånskild, intresserad av jämnåriga män.
Var ligger Sundå? Någonstans mellan Sundsvall och Luleå, kan man gissa. Sundå är residensstad i Mellanbottens län. Troligen också biskopssäte i Sundå stift. Skolor finns av skilda slag och nivåer. Två dagliga tidningar, konservativa Subdå-Tidningen och Bottniska Folkbladet, språkrör för gråsossarna. Sannolikt finns det också distriktskontor för Sveriges Television och Sveriges Riksradio liksom lokalradio, Radio Mellanbotten.
Blir lite spännande på slutet eftersom man inte kan avslöja intrigen. En verklig pusseldeckare är "Ett mord i kvarten". Läs kompendiet här.
Presentation av författaren på Norrbottensförfattare.se.
Om Nils Hövenmerk på Wikipedia.
Denna bok har Pernilla på Anderslövs bibliotek ordnat till mig från Bibliotekshögskolan i Borås.
Nästa bok av Nils Hövenmark, "Kommunaldådet" har jag köpt på Nätet via Bokbörsen, av Staffan Eriksson.

Underhållande match på Swedbank Stadion

 2009-11-02 Sport
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
I går gjorde jag ett besök på Swedbank Stadion i Malmö. Den är så stior att den såg tom ut med nästan 10000 publik. MFF- BP i säsongens sista match. Omväxlande och spännande men lite semesternonchalans på sina håll. Några låg redan på playan på Kanarieöarna, måntro.
Två gratisbiljetter till mig och min dotter Lina hade svärsonen Andreas Larsson ordnat. Som årskortsinnehavare, förstås.
Trevlig eftermiddag. Tiden gick ovanligt snabbt. Stadion är modern och bekväm med många toaletter och kiosker. Överraskande nog är en teknik bedrövlig. Det är högtalaranläggningen som mest låter som Eslövs JärnvägsCentral på 1950-talet.
Malmöpubliken blev allt mer frustrerad inför hemma lagets oförmåga att göra mål. Motståndarna, Brommapojkarna, ansågs knappt värdiga att ens få spela mot MFF. Förlösningen kom i 70:e matchminuten och frälsaren var nr 18 Edward Ofere, nigeriansk fotbollsspelare som kom till MFF för fyra år sedan. Därför blev chocken desto starkare och ilskan mot det egna laget ännu större en kvart senare då Nabil Bahoui kvitterade 1-1 för Brommapojkarna. Bahoui är alldeles ny, gjorde sitt första allsvenska mål för en månad sedan och vars önskan är att "spela i Barcelona och peta Zlatan".
Resultatet var rättvist även om det huvudsakligen var MFF som anföll och BP som försvarade sig och kontrade. Bra målvaktsspel på ömse sidor.
Förra gången jag var på Swedbank Stadion var i maj tidigare i åt. Då blev det 1-1 mellan TFF och MFF. Blogg om detta här. Bilder på målskytten Edward Ofere, den blåe mälskytten och på mig själv, för dagen på gratis plats med bra utsikt.

Tonåringarnas kväll

 2009-11-01 FTM, Musik
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan
Ett gäng glada amatörer mot två erfarna band. Det är Dansbandskampens andra omgång. Och till stor överraskning tar ett av amatörbanden, Zekes, (bild) som sjöng "Aj aj aj (Det Bultar Och Det Bankar)" hand om guldstjärnan, första platsen och avancemang till tredje omgången. Förra veckans guldstjärnevinnare Date gjorde en ny bra insats med "Var ska vi sova i natt?" och "Cara Mia" och klarade med sin andra plats ytterligare en omgång. Black-Ingvars som enligt mitt förmenande gjorde en betydligt bättre dansbandsinsats nu än förra veckan åkte ut tillsammans med färggranna "Neverstop" PerGunnarz (bild) från Östersund. 90's Avenue (bild) från Kalmar försvann redan i kvalomgången. Måns Zelmerlöv var extradomare och hade valt ut vad de skulle sjunga i andra omgången.
Det här programmet är det i särklass sämsta av program av dansbandskampen jag sett i år och i fjol. Det är tveksamt om det blir en fortsättning för min del. Ett tag fick jag för mig att jag halkat in på "Idol" i stället. Men det kanske är med avsikt. Programmet "Idol" är ju en säker tittarmagnet på TV 4. Det var som om bara pojklagen fick ställa upp, kanske charmiga inslag, men ändå för mycket "Knattekampen".
Vinnaren Zekes är ett band som bildats i år. Det är fem ungdomar från Skövde som alla gått eller går på en musikproduktionsutbildning i Skara. PerGunnarz är sex tonåringar från Östersund. På Facebook kan man följa dem. 90's Avenue är från Kalmar och går på artist- och producentgymnasiet i Torsås. Har hemsida på MySpace.
Black-Ingvars är föräldragenerationen på mellan 46 och 50 år. De sjöng Sven-Ingvars "Kristina från Wilhelmina" i ett svängigt men högt tempo.