Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
november 2010

Bertil Tomelius
Startsida

Tidig vinter på Söderslätt

 2010-11-29 Högalid & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  
Fortsatt besvärligt väglag i södra Skåne och på Söderslätt uppmanas vi av lokalradion i P4 att inte ge oss ut på mindre vägar eftersom Vägverket inte kan garantera framkomligheten. Det har kommit mycket snö under den senaste veckan och även idag snöar det. Nu har också vinden ökat. Det blir drivor och plogade vägar kan snart "fyga" igen. Nordostvindarna är kalla. Det är fem minusgrader i Trelleborg och halv storm.
Ska det bli en upprepning av fjolårets kalla och snörika vinter? Då startade den dock betydligt senare. Inter förrän i januari kunde jag skriva "Snöfåg och stormvarning på Söderslätt". Ännu värre var det 2007 "Dagen då 101:an blev gågata".
Bilderna visar utsikt från Högalid 24 C, åt sydost resp. nordost.

Träff på Rådhuset

 2010-11-27 Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
I torsdags var det åter dags att samla Moderata Seniorer till ett möte på Rådhuset med kommunalrådet Ulf Bingsgård. Senast detta skedde var i oktober i fjol under mottot "Ett år kvar till valet". Vem kunde ana då den stora framgång som moderaterna fick i valet både i riksdagsvalet och i Trelleborg. Det blev en lång diskussion om det nya förslaget till politisk organisation med färre men större nämnder, arbetsutskott i nämnderna som kan fatta egna beslut i mindre frågor och presidium på bara två personer i stället för som under förra mandatperioden tre personer. Då lade socialdemokraterna beslag på alla 2:a vice ordförande posterna. Detta var tydligen för svårt att svälja för s-ledaren Catherine Persson som på senaste fullmäktigemötet begärde återremiss av ärendet och fick där stöd av Söderslättspartiet med Bertil Larsson och Lars-Olof Flink i spetsen. Extra fullmäktigemöte är inkallat till den sjätte december och då räcker det inte med bara 20 röster att fälla förslaget.
Men vi fick också en utförlig presentation av Trelleborgs kommun med trevligt bildspel. Trelleborgs kommuns vision är att vara en framgångskommun, med hög livskvalitet och en långsiktigt hållbar tillväxt. Trelleborg har många framgångsrika företag och organisationer där varumärket "Trelleborg" kanske mest främjas av den världsomspännande koncernen Trelleborg AB men också av Trelleborgs FF som 2010 nådde en mycket meriterande plats på övre halvan i fotbollsallsvenskan. I Trälleborgen hålls i juli 2011 Vikingaslaget med deltagare från flera europeiska länder.
Intresserade åhörare: Till vänster Gun Blixt Andersen, Helny Feustel, Kenneth Bingsgård, Marina Theandersson och Ulla Thornberg. Till höger (överst) Bo Evanth, Ola Pärson, Ingegerd Möller-Leo och Anita Bingsgård. Till höger (nederst) Ulla Thornberg, Lisen och Torsten Mårtensson, Hans och Gun Odell samt Jane och Lars Kristersson.

Blogg från tidigare Seniorbesök på Rådhuset.

Den franska måltiden upphöjdes till kulturskatt

 2010-11-26 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Till mänsklighetens värdefullaste skatter hör Pekingopera, spansk flamencodans och en lunch i Frankrike. Det bestämde FNs organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco, tidigare i veckan. Parisarna har själva länge ansett att ingenting är så kulturellt högtstående och så andligt upplyftande som att äta en vällagad fransk måltid tillsammans med familj och vänner, allt från aperitifen och aptitretaren till huvudrätt, sallad, ost dessert och kanske lite frukt.
Det som Unesco nu har fört upp på världsarvslistan är i första hand den traditionella söndagslunchen hos mormor, inte middagen på en trestjärning restaurang. Samma sak finns i andra länderna men fransmännen menar att de hatr en speciell sorts gastronomi med en kombination av mat och vin, olika rätter i följd, dukning och samtal om maten.
Kulturarvslistan föddes 2003 som en parallell till Unescos monumentlista och har utnämnt 178 "abstrakta" traditioner och seder. Merparten är folkliga traditioner som danser och ceremonier. Unesco vill att alla dessa ska bevaras åt eftervärlden.

Läs artikeln i Washington Post, "UNESCO adds French food to cultural heritage list", eller läs den här, översatt i Tempus nr 46 2010.

D-vitaminets stora betydelse

 2010-11-24 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Kanske dags att börja med solariumbesök igen under vinterhalvåret. Kanske är brist på D-vitamin större riskfaktor för att få cancer än strålningen från moderna solrör?
En rad upptäckter visar nu att D-vitamin är avgörande för hälsan. Cancer, diabetes, MS, depression och barnlöshet kan uppkomma som en följd av brist på D-vitamin. Nyligen har forskare upptäckt att immunförsvaret inte kan aktiveras utan D-vitamin. Därmed har vitaminet tre centrala funktioner: reglering av immunförsvaret, reglering av cellväxten och reglering av hormonbalanser.Hormonbalansen påverkar allt i kroppen och är beroende av D-vitamin. Kanske avgör vitaminet till och med om vi kan få barn.
Det är allmänt känt att D-vitamin är nödvändigt för upptaget av kalcium och därmed för att man inte skall drabbas av benskörhet eller engelska sjukan (rakit) med felaktig benutveckling som följd, men det har också visats att D-vitaminet inverkar på hjärnans funktioner. Vitaminet stimulerar växten av nervceller och bildningen av neurotransmittorer, vilket kan förklara sambandet mellan D-vitaminbrist och risken för utveckling av schizofreni. Vitaminet tros även ha en antidepressiv effekt genom att hämma inflammatoriska reaktioner och reglera kalciumbalansen i nervsystemet.
Nyligen visade två europeiska studier dessutom ett tydligt samband mellan D-vitaminbrist och försämrad inlärningsförmåga,
Solen kan skapa det, och fet fisk har det i sig, men vi får i oss alldeles, alldeles för lite. D-vitamin är en bristvara för de flesta människor på norra halvklotet. Över hälften av den brittiska och amerikanska befolkningen har för låga nivåer av D-vitamin, och mer än tio procent lider av uttalad D-vitaminbrist. I Sverige har en majoritet av befolkningen för låg nivå av D-vitamin, i varje fall under vinterhalvåret.
Läs mer i en artikel Illustrerad Vetenskap nr 14 2010.

Lovande inledning på mandatperioden

 2010-11-23 Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  
I går var det fullmäktigemöte i Trelleborg med den nyvalda församlingen. För första gången hade jag en egen plats i salen eftersom jag nu är ersättare för moderaterna. Det blev en intressant och spännande show med mycket spel för galleriet. Åhörarna var många och ännu fler lyssnade förmodligen på direktsändningen i närradion som för övrigt var utmärkt att lyssna på även i salen.
Inger Hansson (M) omvaldes som fullmäktiges ordförande med rösterna 31-20. Åke Svensson (KD) valdes till förste vice ordförande med 24 röster mot 19. Motkandidat var Nils-Gunnar Snygg (S) som sedan med acklamation valdes till vice ordförande.
Det nya Söderslättspartiet med en fd moderat, Lars-Olof Flink och en fd folkpartist Bertil Larsson röstade på socialdemokraternas förslag.
Fastställandet av Budget 2011 med flerårsplan 2012-2013 gick snabbt. Hela beslutet blev en repris från förra året. Budgeten togs i sin helhet och det fanns tre budgetförslag, alliansens, Socialdemokraternas och Sverigedemokraterna. Vid val av motförslag till alliansens förslag ställdes S mot SD. Där fick SD flest röster i voteringen. Därefter i valet klubbades alliansens budget utan omröstning när den ställdes mot Sverigedemokraternas förslag.
På frågan om hur den politiska nämndorganisationen skulle se ut protesterade S och SSP (Söderslättspartiet). Catherine Persson slogs för att varje nämnd skulle ha förutom ordförande och vice ordförande även en andre vice ordförande - som under förra mandatperioden - som skulle ges till en socialdemokrat. Sverigedemokraternas Per Klarberg förklarade sig däremot nöjd med förslaget som också innebar att varje nämnd skulle ha ett arbetsutskott med sex ordinarie ledamöter av vilka en skulle gå till SD. Detta innebar en majoritet för Alliansens och kommunstyrelsens förslag till nämndorganisation. S och SSP kände sig slagna och tvingades ta till räddningsplankan minoritetsbegäran om återremiss. Då en sådan begäran bara behöver 17 av 51 röster vann denna med 20 röster mot 31. Detta voteringsresultat blev vanligt under kvällen. Oftast röstade SD på Femklöverns (Trelleborgsalliansens) förslag (31) medan Söderslättspartiet stödde Socialdemokraternas motförslag (20).
Redan den 6 december är det dags för nytt fullmäktigemöte. Då kommer frågan om den politiska nämndorganisationen åter upp på dagordningen. Då blir det majoritetsbeslut som gäller.
Läs mer i Trelleborgs Allehanda. Mattias Karlssons blogg.

Vinterstudion startade i Gällivare

 2010-11-22 Sport
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Äntligen har SvTs Vinterstudion kommit i gång. En verklig ljuspunkt i höstmörkret. Under den gångna helgen kunde man följa världscuppremiären på skidor i Gällivare. Inget är så motiverande för fysisk träning framför TV-apparaten som dessa program. Då plockar jag fram motionscykeln, skivstången, hantlar av olika vikt och stretchgummibanden. Man mår bra medan det pågår och ännu bättre efteråt. På lördagen tittade jag på herrarnas 15 km. Det blev mycket spännande och intressant. Seger för Marcus Hellner på sin hemmabana Hellnerstadion och ännu mer överraskande var att Daniel Richardsson knep en bronsplats och tog steget in bland de riktigt stora. Läs resultatet här: Resultat 15 km herrar. På förmiddagen tävlade damerna på 10 km. Det blev också en stor svensk framgång med Charlotte Kalla på silverplatsen efter oövervinnerliga Marit Björgen från Norge. Resultat Damer 10 km.
Lika bra gick det under söndagen då efter en lång och spännande tävling Sverige lyckades vinna herrstafetten 4 * 10 km. Naturligtvis vara det Marcus Hellner som avgjorde på de sista metrarna framför Rysslands Alexander Legkov. Resultat Herrar Stafett. De tre övriga i det svenska laget var Mats Larsson, Johan Olsson och Daniel Richardsson. För de svenska damerna blev det åter en meriterande silvermedalj i 4 * 5 km efter omöjliga Norge. De svenska damerna var Britta Johansson Nordgren, Anna Haag, Maria Rydqvist och Charlotte Kalla. Resultat Damer Stafett.

Läs mer om världscuppremiären i Gällivare.
Hemsidan World Cup Gellivare Lappland.
Cross Country World Cup 2010, nästa helg fortsätter det i Kuusamo i Finland, med sprintpremiär.
Bloggen Vinterstudion. Min blogg om Vinterstudion 2009.

Cornelis

 2010-11-21 Film, TV och Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Jag har sett "Cornelis" på Grand biografen i Trelleborg. Sveriges största poet blev aldrig svensk. Cornelis Vreeswijk är ett exempel på idoler som snabbt och abrupt blir populära och därmed rika. De kan inte bära varken framgångarna eller rikedomen. Det blir alkohol och kvinnor. Äktenskapen krascher. Filmen har ett gripande slut som får alla besökare att sitta kvar medan eftertexterna rullar färdigt. Aldrig varit med om detta. Bör absolut ses.
Cornelis är en film om en av våra största musiklegender – Cornelis Vreeswijk. Filmen är en naken, ärlig och kärleksfull skildring av ett unikt konstnärskap, där vi får följa och uppleva stora delar av hans breda musikalster. Men den skildrar också människan Cornelis, mannen bakom scenen, som hela sitt liv sökte efter kärlek och bekräftelse. Cornelis Vreeswijk är en av de mest älskade och folkkära artister Sverige har haft. I huvudrollen Hans-Erik Dyvik Husby, alias Hank von Hell, främst känd genom sitt band Turbonegro. Andra skådespelare är David Dencik, Kim van Kooten, Malin Crepin, Johan Glans och Vera Vitali.

Mer information på IMdB.
Recensioner:
Astrid Söderbergh Vidding i SvD: "En berättelse stämd i moll".
Georg Cederskog i DN: "Cornelis – polare, visgeni och ensam".
Maria Domellöf-Wik i GP: "Ett varmt och rikt porträtt av Cornelis".
Martin Andersson i Sydsvenskan: "Filmens Cornelis väger för lätt".
Sandra Wejbro i Aftonbladet: "Turbonegro-stjärnan som Cornelis Vreeswijk".
Tre månader jag senast var på bio och såg Bröderna Karlsson, Stureplan möter Luleå.

Ny dator på plats

 2010-11-20 Nyheter & Politik, Datorer & Internet
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Jag köpte en ny dator för över ett halvår sedan. Först nu sedan jag flyttat till Högalid har jag. kommit mig för att öppna kartongen. Jag plockade ut alla delarna och kopplade ihop dem. Anslutningen till min gamla skärm passade inte men dessbättre fanns det med en adapter. Detta är en stationär dator. Min förra var en laptop med liten skärm och ett tangentbord där jag slitit ut alla de mest frekventa tangenterna. Nu är det en njutning att skriva och skärmen är optimal för mina terminalglasögon. Det är en HP dator modell s 5340. Den har 5,1 poäng i prestandaklassificering, en Dual-Core Processor på 2,60 GHz och ett RAM-minne på 6 GB. Hårddisken är på 452 GB.
Mitt gamla program jag använt i över tio år för webbredigering, Adobe Page Mill, fungerade direkt. Så var det inte då jag startade med min förra dator med operativsystemet Windows Vista. Den Acer Aspire datorn köpte jag i augusti 2008 så den varade bara i 27 månader. Den nya har operativsystemet Windows 7.
Jag har installerat Microsoft Office 2007 som jag köpte för två år sedan. Jag har laddat över de flesta av mina gamla filer med hjälp av en extra extern hårddisk, Pocket Media Drive, som jag köpt som tillbehör så jag kan snart fortsätta mitt arbete oförändrat.
Den är alldeles tyst och det trådlösa modemet fungerar optimalt. Under tiden fram till jul ska jag lära mig allt fler finesser. Det är kul att ha en ny dator med ett aktuellt operativ system.

Kina uppmanar till bojkott

 2010-11-16 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan  
Kina trycker på för att få Europas ledare att bojkotta den norska Nobelkommitténs prisutdelningsceremoni i Oslo 10 december. Pristagare är dissidenten Liu Xiaobo som dömts till elva års fängelse där för att han spelat en viktig roll i Charter 08, ett manifest på Internet som kräver demokratiska reformer och politisk pluralism i Kina. Kina betraktar Liu som en brottsling. Kina investerar massor av pengar i Europa, köper upp skulder och tillgångar och har blivit ett slags räddande ängel för hårt pressade länder som Spanien och Grekland.
Prisutdelningen i Oslo kommer att bli ett test på Kina nyvunna diplomatiska inflytande som landet fått till följd av sin nya roll som ekonomisk stormakt. Kina äger ju i dag till exempel en stor del av USAs offentliga sektor.
Redan innan det blev officiellt att Liu Xiaobo skulle få fredspriset varnade regeringen i Beijing Norge för att de diplomatiska förbindelserna skulle skadas om Liu fick priset. De ska bli mycket intressant att de vilka länder som faller till föga för Kinas hotelser och vilka som vågar stå emot och därmed riskera affärsförbindelser och andra kontrakt.
Läs artikeln i New York Times, "China Urges Europeans to Snub Nobel Ceremony", eller läs den här, översatt i Tempus nr 45 2010.

Alvtegen sviker

 2010-11-15 Böcker
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  
Karin Alvtegen har tidigare givit ut fem deckare och debuterar nu med en "vanlig" roman. Det är en så kallad relationsroman om två medelålders människor som på olika sätt mår dåligt men möter varandra och mår bättre på slutet.
Det är relationer och intriger. Mellan vuxna barndomsvänner och det sexuella spelet mellan man och kvinna. Karin Alvtegen behärskar inte detta bättre än en hygglig medelmåtta.
För oss som läst hennes tidigare böcker och väntat i två år på hennes nästa bok är denna bok en mycket stor besvikelse. Så länge hon höll sig till genren psykologiska kriminalromaner gick det bra. Nu avslöjar hon vilken medioker skribent hon är.
De positiva personerna man kan sympatisera med är "Protonen", fysikläraren som ägnar hela sitt liv åt kvantmekaniken och "Verner" den missförstådda filosofen och konstnären.

Recensioner: Annina Rabe i SvD: "Ett mord hade piggat upp",
Jonas Thente i DN: "Det är en på många sätt ofrivilligt komisk roman; ett pekoral helt enkelt"
Cristine Sarrimo i Sydsvenskan: "Ansatsen är god men finliret saknas",
Ingemar Nilsson i Tidningen Kulturen: "Trist då att det bara "bidde en tumme" när det skulle bli en vante",
Marie Hedberg i Västerbottens Folkblad: "Den som tycker om Alvtegens författarskap kommer inte att bli besviken".

Utbildningsdag

 2010-11-14 Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Det senaste kommunvalet i Trelleborg gav moderaterna 6 fler mandat än 2006 och i motsvarandegrad fler ersättare och ledamöter i nämnderna. Många nya representanter har därför valts in och därmed är behovet av utbildning stort. I lördags den 13 november samlades ett fyrtiotal förtroendevalda i Frans Malmros salen i Ångkvarnen för att trimmas under en heldag som avslutades först vid sextiden med en måltid.
Ingrid Wall, Trelleborgs kommuns informationschef, inledde med att tala om offentligheten och vårt förhållande till media. Sedan beskrev biträdande kommundirektören Jonas Rosenkvist vilka lagar som styr de förtroendevaldas verksamhet.
Efter en närande lunchpaus tog Ulf Bingsgård själv över ledarskapet och det blev en lång och mycket intressant eftermiddag och kväll. Samarbetet var gott, viljan att prestera var hög och kreativiteten flödade liksom gemytet. Det är ett sammansvetsat och ambitiöst gäng som ger sig ut i den politiska verkligheten för att ta upp kampen med oppositionen och med målet att göra Trelleborgs kommun till en framgångskommun med hög livskvalitet och en långsiktigt hållbar tillväxt.

     
     

Ingen ersättare till Mona

 2010-11-12 Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Var finns alla unga sossebroilers när de nu behövs som bäst? Försvann de redan efter valet 2006 när karriärmöjligheterna plötsligt blev osäkra?
De enda två ersättare som de intervjuade S-väljarna vill ha är Margot Wallström och Tomas Bodström. 34 procent föreslår Margot Wallström och 18 procent Thomas Bodström - som delad två kommer faktiskt Mona Sahlin med 18 procent. Både Wallström och Bodström har helt andra karriärer utomlands att fullfölja och det är ytterst osannolikt att någon av dessa skulle offra sig för ett alltmer sönderfallande parti i Sverige. Därefter kommer Ulrica Messing med 4 procent. Det finns alltså för tillfället ingen tydlig kandidat hos S-väljarna så kanske Mona Sahlin ändå kommer att sitta kvar. Hon är usel men det finns ingen bättre?!
Det visar en undersökning av Novus som TV4 Nyheterna redovisar.
Men samtidigt vill 45 procent av S-väljare som Novus pratat att Mona Sahlin ska avgå, 37 procent tycker att hon ska stanna kvar medan 18 procent är osäkra.
Det mest sanna är väl att partiet inte längre har en plats i svensk politik och då behövs ju ingen partiledare heller.
Hela undersökningen finns redovisad här .

Seniorerna på museet

 2010-11-10 Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Idag var vi på det nya museet i Trelleborg. Ett knappt 20-tal moderata seniorer från Trelleborg hade mött upp. Vi hade förmånen att få bli guidade av museichefen själv Ingela Jacobsson. Först vi sätta oss i Bian där det rullar gamla filmer om Trelleborg kontinuerligt under många timmar om dagen. Den 22–25 november blir det "Troellvecka" då ett antal av Jan Troells kortare filmer om Trelleborg ska visas. Vi visades runt i Klosterköken och tittade länge på "Stadslifv", fd Stadshistoriska utställningen. Redan på 600-talet kom den första bebyggelsen hit!
Uppackningen av Bertil Herlow Svenssons skulpturutställning som ska avtäckas den 20 november tog vi oss också en titt på.
Efter museet var vi sugna på kaffe och därför passade det bra att det fanns bord bokade på Thebrödsbageriet på Kontinentgatan 2.
Bilden visar Ingela Jacobsson som tar emot sällskapet och informerar om museet och vad visningen ska handla om. Här ser vi också några av herrarna som Kenneth Bingsgård, Mårten Bönnemark, Wolfgang Österling, Gunnar Hedin och Hans Odell. På nästa bild ser vi utöver Wolfgang tre intresserade damer, Helny Feustel, Aino Vastagh och Hillevi Göransson.
Därefter Ann-Marie Jönsson, Gulli Nilsson, Ulla-Britt Levan, Eva Ekström. Eva Holm och Ingegerd Möller-Leo.

Den döende detektiven

 2010-11-08 Böcker
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
”Domarna och deras bödlar. Öga för öga, tand för tand”. Har just läst ut LGW Perssons senaste bok "Den döende detektiven". Originell, aktuell, kunskapsrik, spännande och känsloväckande. Snart i klass med Håkan Nesser. Rekommenderas varmt!
Leif GW Persson går en match med döden, sin egen kanske, i sin nya deckare. Den numera pensionerade chefen för Rikskriminalen, Lars Martin Johansson, får en stroke redan får en stroke redan i första kapitlet. Strokepatienten frisknar till för varje dag som går. Sjukgymnastik hjälper till men kanske allra mest den träning av hjärnan det innebär att sätta sig in i ett gammalt sexualmord som just preskriberats. Lars Martin Johansson är den som gillar läget, hatar slumpen och aldrig krånglar till det i onödan.
Hjälp får han av sin pensionerade kollega Bo Jarnebring. Men också av Biträdande överläkaren och docenten i neurologi Ulrika Stenholm vars fader, prästen Åke Stenholm är död. På sin dödbädd anförtrodde han Ulrika att en kvinna biktat sig för henne att hon visste vem som mördat en 9-årig flicka, Yasmine Ermegan. I juni 1985.
Mycket om autentiska fall, Anders Eklund, Engla Höglund, Ulf Olsson som mördade Helene Nilsson. Småflicksmördaren John Ingvar Löfgren.
Kärnfrågan i romanen är inte: Vem gjorde det? Kärnfrågan är i stället: Vad ska vi göra med den som gjorde det?
Brottet är ju preskriberat. Men brottet är också så vedervärdigt att det strider mot varje rest av rättskänsla att låta det förbli ostraffat. Så vad ska en hederlig polis göra? Demaskera mördaren och sedan blunda medan han lynchas? Skydda honom?
Per Svensson recenserar i Expressen. Han rekommenderar en deckare där alla pratar som Leif GW.
Magnus Persson recenserar i Svenska Dagbladet. En berättare på gott humör.
Ingegärd Waaranperä i DN gillar inte boken. Den är för ytlig. Men deckarläsare är sällan kräsna. Det kanske inte ens är litteratur vi vill ha, säger hon. Det är inte mycket hon begriper om god kriminallitteratur, säger jag.
Åke Leijonhufvud i Sydsvenskan Ett precist mästerverk.
Mina bloggar om Leif GW Perssons två senaste böcker: "Den som dödar draken" och "Faller fritt som i en dröm".

Blogg IKEA

 2010-11-06 Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
På IKEA finns allt som livet kräver. Stort tack till mina shoppingguider Lina och Andreas som på ett bestämt men vänligt sätt lotsade mig runt på Svågertorp idag. Inköp av allt möjligt från toaborste till lyxig bäddsoffa.
Jag hade en lista med mig med en hel den nyttigavaror som kan komma väl till pass när man flyttar till en ny bostadsrättslägenhet på Högalid i Trelleborg. Vi började på andra våningen och när det var dags för lunch hade vi ännu inte börjat beta av listan. Men lunchen var god och med nya krafter tog vi oss en trappa ner där allvaret började. Där fanns allt jag sökte - inte helt sant, en tvålask hittade vi inte, tydligen en anakronistisk pryl - och tusen gånger mer. Och allt var billigt, även om tusenlapparna tickade iväg, beroende på den stora kvantiteten. Och alla stod vi ut även om tålamodet frestades ordentligt medan vi i minst en timme väntade på att beställa hemkörning av soffan. Tillbaka i Trelleborg visade Andreas sin eminenta förmåga att på kort tid installera nya taklampor medan Lina satte upp diskställ och jag tog hand om alla pappförpackningar för vidare transport till Miljöstationen.

En onsdag i november

 2010-11-04 Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Först åkte jag till tandläkaren i Anderslöv, Claes-Jöran Frankman. Jag hade tid kvart över nio. Det var en smula smärtsamt eftersom jag inte tar bedövning. Men mycket nyttigt blev gjort.
Därefter åkte jag till Klagstorp. Perssons Livs är utlämningsställer för paket. Från Tele 2. Med en speciell dosa kan man använda sitt "gamla" vanliga telefonnummer via Internet. Det visade sig vara svårare än jag, och försäljaren, trott, eftersom numret hos Telia är kopplat till min frus namn och personnummer. Mer måste göras. Sedan var jag hemma på Gränsbo och hämtade en del "akuta" grejor jag behövde. På söndag går slutflytten till bostadsrätten på Högalid dit jag ankom i tisdags. Det var ömsom regnskurar och ömsom solsken och fint cykelväder. Jag hann därför med en runda till Albäckskogen och sedan tillbaka längs stranden. Mycket fin cykelväg! Och vacker utsikt. På seneftermiddagen träffade Ulf Bingsgård och jag Gunilla Folkesson i partilokalen på Algatan 76. Hon har möjlighet att hjälpa till med diverse administrativa uppgifter och praktiska sysslor av service karaktär. Allt efter ork och förmåga. Jag blir kontaktperson gentemot försäkringskassan. Kanske en ny John Rogers?