Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
November 2011

Bertil Tomelius
Startsida

Svart Himmel

 2011-11-30 Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan 
Arnaldur Indridason åttonde bok som översatts till svenska heter Svart himmel och kom för några månader sedan. På isländska "Svörtuloft".
Arnaldur Indridason har länge varit Islands populäraste författare och hans böcker har nu utkommit i över trettio länder, tagit sig in på bestsellerlistor i många av dem och sålt i miljontals exemplar.
En gammal vän, Patrekur, från skoltiden söker upp kriminalinspektör Sigurdur Óli för att få hans hjälp. Patrekurs syster och svåger har deltagit i swingerspartyn – partner byten och nu har en av kvinnorna som deltagit i detta börjat med utpressning mot dem.
Sigurdur Òli går motvilligt med på att hjälpa dem och åker till kvinnan för att prata med henne. När han kommer fram upptäcker han att hon precis blivit grovt misshandlat. Medan Sigurdur Óli är där lyckas förövaren fly.
En spännande lättläst deckare som utspelar sig på Island. I förra boken ”Mörka strömmar” var det inspektör Elinborg som var huvudperson, i denna får vi lära känna Sigurdur Óli bättre medan deras chef Erlendur som varit huvudperson i tidigare böcker är bortrest.
Boken handlar också om en äldre man, en halvkriminell uteliggare, som som barn fick en styvfar som utnyttjade honom på alla sätt och som får möjlighet att hämnas på det gruvligaste innan han själv dör.
Sigurdur Oli är intresserad av de isländska affärsmännens framgångar hemma och utomlands, han imponerades av deras handlingskraft och skicklighet och inte minst av deras köp av danska och brittiska företag. Han vill veta mer om varför vissa personer har så gott om pengar så plötsligt. Hans mor, Gagga, är revisor och kan svara. Den helt otroliga tillväxten i den isländska ekonomin bygger nästan uteslutande på utländska lån. En tillväxt som slutade med en ödesdiger krasch 2008
Sigurdur Oli är en av de poliser som vill skipa egen rättvisa. De blir mycket missnöjda med hur "snäll" rättsväsendet är mot unga män som misshandlar andra svårt. När de släpps efter förhör tipsar de närstående till offret som får chans att ha hämnd.
Ett slags kompendium av boken.

Tidigare lästa böcker av Arnaldur Idridason:
Glasbruket, 060626, Mannen i sjön, 060724, Änglarösten, 060910, Kvinna i grönt, 07-09-26, Vinterstaden, 071203, Frostnätter 091204, Mörka strömmar, 110419.

Recensioner:
Örjan Abrahamsson i Corren: "Främst ett porträtt av en osympatisk människa".
Lennart Högman i DAST: "Den står sig mycket väl".

Friheten dödar i Sydsudan

 2011-11-28   Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan 
Sydsudan har varit självständig sedan den 9 juli 2010, den har en egen regering, egen flagga och egen valuta. Men den nya självständiga staten Sydsudan orkar inte leva upp till förväntningarna. I december förra året var stämningen euforisk. Alla röster i folkomröstningen behövdes, folket var rusiga av framtidstro. Budbärare från Juba, huvudstad i södra Sudan kom till Khartoum , huvudstad i Sudan, och berättade om ett bättre liv och om utveckling och välstånd. Många sydsudaneser, det vill säga icke-araber, ofta kristna svarta, nappade och begick sitt livs misstag.

Den nya staten Sydsudan är inte livskraftig. Människor som har återvänt till hembygden från norr kan inte försörja sig och dör i svält och sjukdomar. De bor i tält i stora läger, de dör av hunger och utmattning, av malaria och lunginflammation. De betalar priset för bildandet av en stat som inte är livskraftig. De dör i massor för den förmenta friheten.

Sydsudans självständighet har blivit en fälla för tusentals människor. Kort tid efter den erövrade friheten hungrar nu tusentals sydsudaneser som har vänt hem från norra Sudan. Under det långa inbördeskriget har de glömt bort hur man försörjer sig. Den nya regeringen i huvudstaden Juba ignorerar eländet.

Läs artikeln i Der Spiegel: "Hunger im Südsudan, Todesfalle Freiheit", eller läs den här, översatt i Tempus nr 46
Tidigare bloggar om Sydsudan: 2011-07-13 Sydsudan ser dagens ljus, 2011-01-05 Etnisk rensning väntas efter folkomröstningen? 2010-12-14 Sydsudan ligger i startgroparna, Sudans president efterlyses för folkmord, 2008-07-12.
Bildtexter: Üppige Regenfälle, gute Böden, große Rinderherden - und trotzdem hungern die Menschen im Südsudan. Viele haben verlernt, sich selbst zu versorgen. (Rikligt med regn, bördiga åkrar, stora boskapshjordar - och ändå svälter människorna. Många har glömt hur man försörjer sig.)

Kickoff för valet 2014

 2011-11-27 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Ja, det var vad Skånemötet den 25-26 november handlade om.
Ett hundrafemtiotal personer från Skånes alla hörn från kommunalråd och föreningsordföranden till alla vi andra som vill göra en extra aktiv insats för en fortsatt moderat seger i september 2014, hade samlats i Landskrona på hotell Öresund.
Tonvikten låg på att framgången hittills har legat mer på riksplanet än i kommunerna men nu ska det bli ändring på den saken. Ta tag inte bara i lokala frågor, utan lokal-lokala frågor, börja med dina närmaste grannar. Lyssna på deras behov av förändring. Visa att vi lyssnar och tar till oss, att vi lyssnar och tar tag.
Ett annat viktigt budskap som ständigt återkom var att nu ska slaget stå om välfärdsfrågorna.
På det området handlar det inte om "kunder" eller "brukare", inte om siffror och statistik.
Utan här möter vi väljarna som människor, som individer, för att vinna deras förtroende inom områden som äldrevård, sjukvård, skola och barnomsorg.
Vi måste visa att vi vill alla väl och ha ett utifrån - in - perspektiv.
Väljarna har redan ett stort förtroende för moderat politik när det gäller ekonomi och skattepolitik nu måste vi också vinna väljarnas förtroende för de "mjukare" frågorna.

Därför inleddes konferensen med att socialförsäkringsministern Ulf Kristersson talade utifrån rubriken "Hur gör vi den lokala socialpolitiken mer moderat?"
Peter Danielsson kommunstyrelsens ordförande Helsingborg följde upp med att presentera Moderaternas nya kommunpolitiska handlingsprogram.
En bra utgångspunkt för att vinna nya väljare på välfärdsområdet är att ha ett "lyssnande förhållningssätt". Stora öron och en mindre mun. Erfarenheter av detta sätt att arbeta presenterades av Jörgen Engvall som är chef för Moderaternas utvecklingsenhet och utvecklingssamordnare Camilla Andersson.
"Med sikte på 2014 och ännu bättre valresultat i alla tre val" var vad lördagsförmiddagen ägnades åt.
Nu fick vi lyssna på partiets biträdande partisekreterare Gunilla Sjöberg och det lyfte föreställningen enligt min uppfattning. Hon visade själv det förhållningssätt som är så viktigt för oss alla att ta till oss om vi ska kunna ta initiativet också i de "mjuka frågorna" och öka förtroende hos väljarna för partiet också på detta plan. Att arbeta engagerat med hjärta, känslor och omtanke om människan i centrum.
Men inte blev det sämre att vi sedan fick ta del av den regionala politiken med tre verkliga ess på podiet: Pia Kinhult regionstyrelsens ordf, Carl-Johan Sonesson, ordf i hälso- och sjukvårdsnämnden samt Pontus Lindberg (M), ordförande i regionala tillväxtnämnden, som pratade om Skåne som den "nya miljonstaden".
Varefter förbundsordförande Lars-Ingvar Ljungman som fungerat som moderator tackade alla som offrat en fredag kväll och en lördag i partiets tjänst.
Vad mer kan sägas? Jo, att vi på fredagskvällen bjöds på mat i en fantastisk miljö och med trevligt sällskap på restaurangen på Citadellet.
Bilder: 1. Staffan Cederö och Håkan Sjöberg trivdes som fisken i vattnet, liksom Susanna Apopstel i samspråk med Lars-Ingvar Ljungman och Ina Liljeberg med Lars Mikkelä, båda nämndsordförande i Trelleborg. Själv hade inger emot sällskapet varken vid bordet Ulrika Dakouri, föreningsordförande i Åstorp eller med vice partisekreterare Gunilla Sjöverg. Gladast var dock Ulf Bingsgård och det trivsamma gänget från Regionala styrelsen.

Smältande isberg lindrar växthuseffekten

 2011-11-25   Forskning & Vetenskap
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Enligt mångas uppfattning så leder en ökad koldioxidhalt i atmosfären att temperaturen stiger. När det blir varmare tinar isbergen och vattennivån i haven stiger. Detta i sin tur kan leda till att lågt liggande landområden kan bli översvämmade och människor dränkta.
Men mer koldioxid fångas i havet när isbergen rasar på grund av uppvärmningen.
Amerikanska forskare som i många år har undersökt vattnen runt den antarktiska kontinenten har emellertid visat att Antarktis smältande glaciärer bidrar till att minska koldioxidhalten i luften. Detta kan i sin tur leda till att det blir kallare och att isbergen i sinom tid börjar att växa igen. Kanske finns det en sorts naturens balans som håller både temperatur och koldioxidhalt på en rimlig nivå.
Smältvattnet från glaciärerna tillför havet järnmineraler som gödslar havet och därmed gynnar tillväxten av mikroskopiska växter och alger. Denna tillväxt gynnar de högre organismerna som behöver kol för att byggas upp.

Läs också i tidskriften Forskning & Framsteg, nr 7, 2011 "Smältande isberg lindrar växthuseffekten".

Något att vara stolt över

 2011-11-24 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborgs kommun, med chefen Cecilia Lejon i spetsen, har erbjudit något man kallar "Skuggning" för ledamöter och ersättare i Arbetsmarknadsnämnden. Det ges möjlighet att under en hel dag få vara med i verksamheten, en "vanlig dag".
Alla ledamöterna som deltog i skuggningen fick skriva under ett papper om sekretessbestämmelserna.
Jag deltog häromdagen på Myndighetsenheten på Gasverksgatan. Först satt jag bredvid Malin Nordlund som hade telefontid för nya anmälningar om försörjningsstöd. Högtalaren var på så att jag kunde följa samtalen. Det var mycket intressant och tiden gick fort. Sedan var det dags för Linda Etverk som presenterade sin slutrapport från projektet "Felaktigt utbetald ersättning (FUT)" som lett till avsevärda besparingar för kommunen.
Camilla Mellinder-Odier visade hur arbetet i servicedisken, receptionen, går till.
Jag fick också vara med om ett så kallat jour-ärende, det var två kvinnor med barn som råkat illa ut och behövde omedelbar hjälp. Detta tog Lisette Eriksson Frisk omsorgsfullt hand om. Också ett ärende om en hemlös man som behövde hjälp med bostadsanskaffning. Detta skötte Berit Olofsson som har hand om bostadsrådgivningen på förvaltningen. I bakgrunden fanns hela tiden avdelningschefen Susanne Loveheim ständigt beredd till hjälp och råd när socialsekreterarna behövde fråga. Hon garanterade att allt gick enligt lagar och regler.
Jag blev mycket imponerad av den höga grad av professionalitet som alla socialsekreterarna visade både mot "kunderna" och mot mig. Ett stort tack till alla som gav mig en verkligt minnesvärd dag.
En vecka tidigare hade jag varit på Etableringsenheten. Där fick jag bland annat vara med om undervisning i svenska av "våra" nya utländska ungdomar som bor på Fenix. De så kallade "ensamkommande". Många hade redan goda kunskaper i svenska, en arbetade deltid, gjorde ett mycket gott intryck på mig och flera är nu bland mina Facebook vänner.
Ett stort tack också för den dagen till Kristina Löfstedt, Jessica Ohlsson och Katarina Ackovska med flera skickliga och engagerade medarbetare som gav mig ett mycket gott intryck av offentliga sektorn i Trelleborg. Blev mycket imponerad. Något för Trelleborgs kommun att vara stolt över.
Bilder på Malin Nordlund, Camilla Mellinder-Odier och Lisette Eriksson Frisk (från Trelleborgsrevyn), vänster samt Linda Etverk och Susanne Loveheim, höger.
Tidigare blogg: Välinvesterad tid.

Flaskpost från P

 2011-11-23 Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   
Flaskpost från P är Jussi Adler-Olsen andra bok på svenska (2011), på danska 2009. 2010 fick hans roman "Flaskpost från P" Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glasnyckeln, det årets bästa skandinaviska kriminalroman. Det är de slutna, religiösa sekterna som Jehovas vittnen, Guds Barn, Hare Krishna och Scientologerna som är i centrum. I boken heter den "Moderskyrkan". Där finns hierarkin, krav på total lydnad, hoten och där finns straffen. Det sista straffet är utstötning, den kan vara det värsta men också det bästa. Ustötningen kan i bästa fall vara räddningen, en frälsning från det onda. De som är inne i sekten är så perversa att de räknar det goda i livet inklusive kärlek mellan människor som utslag av djävulen. De är paranoida och ser fiender, spioner utsända av djävulen överallt för att fresta dem.
Lydnaden måste vara total nerifrån och upp i den mycket hierarkiska organisationen.
På polisstationen finns samma personer som i förra boken boken jag läste, Kvinnan i rummet (2011), (Kvinden i buret (2007) på danska).
Boken inleds med att två kidnappade barn ligger fängslade i ett båthus. Den äldre lyckas få iväg en flaska med ett meddelande skrivit med hans eget blod.
När kriminalinspektör Carl Mørck på omvägar får den gamla flaskposten i sina händer, tror han först att det nästan utplånade nödropet är resultatet av ett grovt pojkstreck. Men efterhand som han och hans civilanställde assistent Hafez el-Assad, invandrare från Syurien, lyckas avkoda mer och mer av brevet, inser de att två pojkar förts bort någon gång på nittiotalet. Det blir ett nytt fall för Avdelning Q, en cold case-avdelning inom Köpenhamnspolisen. Avdelningen har också en udda typ, med typiska Aspergers symtom, den ytterst klipska och känsliga sekreteraren Rose Knudsen med ett ogenomträngligt pansar av gothsvart arrogans". Ibland uppträder hon som sin tvillingsyster Yrsa. Hafez el-Assad är "nästan" namne med Syriens förre president och den nuvarande presidentens far, Hafez al-Assad. Vet inte vad författaren menar med dett? Ibland slåss han med polisassistenten Samir Ghazi från Irak. Något av gammal släktfejd kanske?
Det blir en mycket spännande avslutning, som man inte kan låta bli att sträckläsa. En nyckelring med ett bowlingklot med en etta på blir det som fäller gärningsmannen till slut.
Författaren förmår blanda de groteska inslagen med mycket humor utan att det "skär sig". Kanske kan man tala om svart humor.
Det är Carl Mörck som främst står för humorn. I sitt betraktande av sin omgivning Assad, Rose/Yrsa och de andra men också av sig själv.
Han exfru som tack vare styvsonen Jesper träffat en ny man. Mannen har skäggflätor och heter Gurkmeja och är från Punjab.
Ett slags kompendium av boken. Ytterligare en bok av Adler-Olsen är nu översatt till svenska, Fasanjägarna, som är andra bandet i serien om Carl Mörck och avdelning Q.

Blogg om förra boken: Bäst sedan Millennium.
Författarens hemsida: Jussi Adler-Olsen. Ges ut på svenska av Förlaget Bra Böcker.

Recensioner:
Leif Jacobsen i Kristianstadsbladet: "Ett befriande lättsamt under att skåda",
Bengt Heurlin i DAST: "Historien känns konstruerad",
Hallandsposten: "Tre gånger dansk spänning imponerar,
Per Ahlin i Östersundsposten: "Läsvärd".

Fullsatt salong med jubel. Urusel enligt "experterna"

 2011-11-21  Film, TV, och Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Vampyrerna mot varulvarna. Låter som speedway. Jag såg The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 tillsammans med Andreas, Lina, Nilla och Sanna och ett hundratal tjejer i yngre tonåren. Filmen har en mycket lång startsträcka innan det tar fart sista halvtimmen. Och blir riktigt, riktigt bra!
Bella (Kristen Stewart) var död. Inga upplivningsförsök hjälpte. Så i filmens sista ögonblick flashade det till en sekund. Ögonen öppnades. En skälvning gick genom publiken. Glädjeskrik hördes. Hur många tror ni vill se fortsättningen del två?
Jag förstår nu varför Twilightfilmerna efter Stephenie Meyers böcker är så populära.
Först åt vi fyra tillsammans på Istanbul och jag fick presenter, vi firade ju Fars Dag en vecka senare än alla andra.
Recensioner:
Elin Larson i Metro: " Inväntar den sista delen i det här spektaklet om ett år med viss entusiasm".
Jane Magnusson i DN: "Reaktionär kvinnosyn och förtryckta sexualitet".
Annika Gustafsson i Sydsvenskan: "Blodigt och blodfattigt".
Malena Janson i SvD: "Sadistiskt kvinnovåld".
Mattias Dahlström i HD: "Uselt och träigt".
Inte nådiga precis, men få eller inga av de som betalt 85 kr för en plats i den fullsatta salongen skulle känna igen filmen i de sura recensionerna. Vad har vi recensenterna till?

Senast sedda filmer i år på Grand i Trelleborg: 30.10 Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet, 21.10 Svensson-Svensson-i-nöd-och-lust, 4.9 Kyss mig, en romantisk kärlekssaga, 17.8 Bridesmaids, vulgärt kul, 24.7 Bad Teacher, Lucy Punch som Sarah Palin, 2.7 Kronjuvelerna, Tag aldrig någon annans nycklar! 23.6 Lincoln Lawyer, inget man måste se, 17.6 The King's Speech, en gripande film, 10.6  X-Men: First Class, Evolutionär dramatik. 
Nästa lär väl bli Sherlock Holmes: A Game Of Shadows. Premiär 16.12.

BK Starke gav nostalgi känslor

 2011-11-19 Sport
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I går kväll gjorde jag något jag inte har gjort sedan 1950-talet nämligen att vara åskådare på en brottningstävling.
Redan på den tiden fanns BK Starke, brottningsklubben från Trelleborg, och i kväll såg jag den "livslevande" i en match mot BK Ore från Vinslöv, även den en legendarisk klubb.
Både lagen tävlar i Skåneserien division 1. Där finns också andra gamla kända lag som Bergania från Helsingborg, Sparta från Malmö och framför allt Eslövs AI, som jag höll på den tiden det begavs sig. Då den olympiske guldmedaljören i fristilsbrottning i Helsingfors 1952 utgjorde ankaret. Han var vaktmästare på Eslövs högre allmänna läroverk, numera Ekenässkolan och min och andra elevers stora favorit.
Det blev en nostalgisk upplevelse. Det var kul med kämpaanda, en entusiastisk publik och vågade kast. Nästan som på 50-talet.
Starka göingar från Vinslöv, BK Ore, vann lätt med 26-11. Men "Starke man" Mattias Mårtensson grejade i alla fall en överlägsen fallseger i avslutande tungviktsmatchen. Seger blev det också i andra matchen där Daniel Terkildsen vann. För övrigt bara Ore-segrar för hela slanten. Inklusive en w.o. seger. Förlorade gjorde Linus Green, Lukas Borg, Keith Malmberg, Sebastian Green, Dennis Vollenweider och Anders Nilsson.
Besöket gav verkligen mersmak. Funderar på att bli stödmedlem. Nästa hemmamatch är den 1 december och snart är det Fyrstadsfinal i Trelleborg, den 17.12 klockan 11, med Arboga, Huddinge och Örgryte som alla har landslagsbrottare i sina lag.
Läs mer i en artikel av Sigge Hansson, lokalidrottens mästare, i Trelleborgs Allehanda.
Mer om Viking Palm och Eslövs AI: Kändisar 1, fristilsbrottaren Viking Palm.
BK Starke och BK Ore.
Skåneserien division 1

Tryggt och säkert på Trelleborgsgalan

 2011-11-18   Högalid & Söderslätt
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan 
Kvällens femte Trelleborgsgala blev ingen höjdare, humorn saknades frånsett Nils-Gunnar Snyggs briljanta entré (bild) som åldring från hemmet, lågspänning och allvaret rådde och få vågade gå utanför de Bondska ramarna. Mats-Åke Svensson gjorde ett tappert försök under slutminuterna men då var det så dags! Men av mina favoriter blev Pernilla Nilsson årets komet, Magnus Nilsson, årets företagare, och "Den lille Danske" årets nykomling! Unga Anna Andersson fick dock stå tillbaka för senioren Lennart Olsson som tog Landsbygdspriset.
100 kronor kostade det att sitta på läktaren och följa musiken, presentationen av all de 36 nominerade och sedan ta del av vem av de tre som var vinnaren. Galaboxen som man kunde köpa för 100 kr också var helt värd sitt pris. Värre var det med ölen, 50 kr för 33 cl, var väl nästan rekord.
Jag hade trevligt sällskap i Johanna Varga, KD representant i Arbetsmarknadsnämnden. Spelade gjorde Peter Berglunds galaorkester (bild).
Bild på Inger Hansson, ordförande i kommunfullmäktige, som var en av kvällens prisutdelare. Hon var kvällen till ära klädd i borgmästarekedjan i äkta guld, vikt halvannat kilo!
Jag skämtade med henne om behovet av livvakter, men ärligt talat, med så många personer närvarande samtidigt på en och samma plats, med kommunens högsta politiker och näringslivsrepresentanter, är det märkvärdigt att vem som helst, med biljett, kunde ta sig in utan någon som helst annan kontroll. Det är tydligen tryggt och säkert i Trelleborg.
Läs mer i Trelleborgs Allehanda "Årets Trelleborgsgala blev en succé".

Lokal kultur på hög nivå

 2011-11-17   Högalid & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   
I går kväll på Biblioteket i Trelleborg: Gillesbandet och Trelleborgs poesisällskap bjöd på folkmusik, visor och poesi. Ett mycket trevligt arrangemang som tydligt uppskattades av en stor publik.
Musik och poesiläsning varvades på ett inspirerande sätt. En engagerad publik klappade med i de svängiga tonerna. Gillesbandet inledde med en Festmarsch och en Vals från Kall. Sedan blev det gamla shillingtryck, en visa om en bonddräng och Flädinge polka.
Alva Johansson från Trelleborgs poesisällskap inledde med en nyskriven dikt "Den kavata kvinnan" och Margareta Segerhagen med "Det tysta inre".
Efter mer musik blev det fler dikter, Alva med "Morgondimman" som hon nyligen inspirerats till en tidig höstmorgon och Margareta med "Vandraren".
Och så fortsatte med omväxlande deklamationer och musik.
Kerstin Gahne läste ett långt kåseri om sina katter, särskilt "Hittekatten".
Bra exempel på "vardagskultur" på det lokala planet.
Kändes skönt efter att jag under dagen försökt läsa Maja Lundgrens bok "Myggor och tigrar" som handlar om strider, avundsjuka och paranoida kulturpersoner i stora huvudstaden.

Gillesbandets hemsida, Poeter.se, här kan även lokala poeter publicera sina verk.
Bilder på Gillesbandet, Siri, Lasse, Kurt-Evert, Bengt-Sture och Ulla. Alva Johansson - Margareta Segerhagen väntar på sin tur - och Kerstin Gahne presenterar sin verk samt den engagerade publiken.

Svart och vitt i Libyen

 2011-11-16  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   
Vad händer när smekmånaden är över?
Amnesty International och Human Rights Watch har båda rapporterat om godtyckliga gripanden, tortyr och avrättning av svarta. Trots att Libyen länge har haft en ganska stor svart befolkning finns det inga svarta i övergångsregeringen och det finns inga svarta i den ekonomiska och kulturella eliten. Staden Tawergha, en liten stad mellan hamnstaden Misrata och Gadaffis hamnstad Sirte, hade drygt 30 000 invånare men nu är den etniskt rensad. Tawergha förblev Gadaffi trogen ända in i det sista. Gaddafi skämde bort det svarta Afrika mera än arabvärlden och idag är landets svarta invånare lovligt byte. I de många nystartade tidningarna surrar det av rykten om bland annat svarta män som specialiserar sig på våldtäkt och säljer viagrapaket som de tidigare fått av Gaddafi.
Religiositeten har släppts fri. "Omskolningen" för fångar som stod på Gaddafis sida består i att läsa Koranen från morgon till kväll. Omskolningscentrets ledare, Imam Haitem, vill att Libyen ska bli en modern, islamisk stat: "Ungefär som Saudiarabien", förklarar han (!).

Läs artikeln i New York Times: "Black and White in Libya", eller läs den här, översatt i Tempus nr 44

Välinvesterad tid

 2011-11-15 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Gårdagen blev en välinvesterad dag. Bra tidsanvändning.
Började klockan nio på Arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg. Där var jag, Staffan Svensson och Terezija Macas, alla politiker i Arbetsmarnadsnämnden.
Det handlade om "Skuggning" på förvaltningen. Vi skulle följa en avdelning en vanlig arbetsdag.
Det började med att Förvaltningschefen Cecilia Leijon med sina enhetschefer informerade om organisation, mål och personal. För min del var det verksamheten på Etableringsenheten med sitt nyinvigda kontor som gällde, en var fyra arbetsområden. Ett stort tack till Kristina Löfstedt, Jessica Ohlsson och Katarina Ackovska med flera skickliga och engagerade medarbetare som gav mig ett mycket gott intryck av offentliga sektorn i Trelleborg. Blev mycket imponerad. Något för Trelleborgs kommun att vara stolt över.
Sedan direkt till Senior Sport School: Mycket nytt att prova på. "Lättgympa" på Träningscentret, Söderslättsgymnasiet idrottshall.
"Lätt", javisst, musklerna hängde nog med och konditionen också. Men koordinationen var så svag för min del att jag var benägen att ge upp. Men allting har ett slut och en skön känsla efteråt.
En kort paus sedan var det dags för styrelsemöte på Moderaternas (M)ötesplats på Algatan 76 med kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård som ordförande. Utvärdering av genomförd och och planering av ny verksamhet.
Och när jag kom hem på kvällen efter styrelsemötet låg en försenad Fars Dags present på hallgolvet. Ett filmogram från min dotter Lina Tomelius. Ett stort tack och en stor kram.

Causa Mortis

 2011-11-12   Böcker, deckare
För ett år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Causa Mortis är Elias Palms uppföljare av sin debutbok Corpus Delicti.
Rättsläkaren Ella Andersson blir kontaktad av en organisation som jagar krigsförbrytare. De säger sig behöva en »second opinion« angående dödsorsaken på två äldre män i New York. Har de dött en naturlig död – eller är det någon i organisationen som gått ett steg för långt och tagit rättvisan i egna händer?Ella tar sig an uppdraget, även om hon undrar varför de bett just henne. I arbetet med fallet på rättsläkarstationen i New York börjar hon inse att det även innehåller ledtrådar till hennes fars öde. En historia som väver samman dagens Sverige, förtrycket av homosexuella i andra världskrigets Tyskland, hennes fars försvinnande och hennes egen bakgrund börjar rullas upp. Men någon utsätter henne för hot och följer varje steg hon tar. Vad är det hon inte får veta?

Enormt med sidospår som spretar åt alla håll. Och de behandlas detaljerat. Särskilt sedan de hamnat på undersökningsborden på rättsmedicinska institutionen. Då löper texten lång med beskrivningar av skador, sjukdomar eller frånvaron av sådana som man förmodat ska hittas. Och sedan långa funderingar kring hur obduktionsupptäckterna ska tolkas.
Och intrigen eller storyn är så hoptrasslad att man vet varken in eller ut, den rör flera världsdelar och olika tidsperioder, och olika släkter. Jag fortsatte att läsa den eftersom jag läst hans förra bok och för att jag hade ett visst hopp om att få se härvan redas ut innan boken slutar. Men det krävdes en stor ansträngning. Det är bara att konstatera att en stor författare blir aldrig Elias Palm. Också för att hans böcker helt saknar humor. Han har nog större framgång som fotomodell.
Anmärkningsvärt är att på sidan 300 börjar boken om på nytt. Bara sådär mitt i texten. Författaren gör en "omstart" och börjar på nytt berätta om hur Ella och hennes särbo Mikael klätt upp sig till tusen för att vara med om invigningen av en bilhall som arkitekten Mikael ritat. Precis så som boken startade. Märkvärdigt.
Ett slags kompendium av boken.
Intervju med Elias Palm. Hemsida på Ordfront.
Recensioner:
Nisse Scherman i DAST: "Trovärdighetsvarning utfärdas",
Ronny Larsson i QX: "Elias Palm släpper ny bok",

Byte av webbläsare

 2011-11-11 Dagbok
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Dagen började lika dåligt som gårdagen slutade det vill säga att jag inte fick ordning på mina blogguppladdningar. Liknande problem både på tomelius.se/blogg som bertilarnold.blogspot.com och bertilius.wordpress.com.
Jag gjorde om webbsidorna gång på gång, kollade noga att bilderna hade rätt ändelser med mera men utan att lyckas. Ett Sisyfos arbete. Men utan att angripa felet som tydligen låg i webbläsaren Google Chrome. När jag provade Apples webbläsare Safari så fungerade plötsligt allt utan anmärkning!
Jag kom därför irriterad till Pelarsalen i Söderslättshallen klockan 11 för att vara med på Qigong. Inom ramen för projektet Senior Sport School i Trelleborg. Första gången jag provade det. Till min överraskning var det Margareta Segerhagen, min busskompis till Berlin i fjol, som ledde övningarna. Jag blev inte så imponerad men jag återfick mitt lugn och fick lust att ta ett pass på gymmet 24/7 på eftermiddagen. Och den verksamheten återställer ju allt. Som att trycka på Reset-knappen eller starta om operativsystemet. Vädret var underbart, soligt och över 10 grader varmt. Kanske sista gången för året som det gick att värma upp genom att cykla en mil utomhus.
Och på kvällen hemmamatch för Trelleborgs HBK i Söderslättshallen. Handbollsallsvenskan. Bra kämpat av Trelleborgarna. Tack för en spännande match. Men motståndet var OV Helsingborg, ett av topplagen som vann med ett mål, 23-22.
Resultat och serie. Läs artikel i Trelleborgs Allehanda.

Gåsamiddag med njutning

 2011-11-10 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Gåsmiddag på Restaurangskolan, Forum i Trelleborg. Underbar icke-svartsoppa och skön gås med alla delikata tillbehör. Vi njöt i två timmar. Inte minst tack vare Sofie, som serverade vid vårt bord. Hög servicenivå, hjälpsam, leende och vänlig.
Icke-svartsoppan, alltså alternativet till svartsoppan bestod av Skaldjursbisque med ostronskivling (Pleurotus ostreatus), en av de mest odlade svamparna i världen. Bisque är en fyllig soppa, nästan en puré, i allmänhet gjord på skaldjur. I den vi åt fanns också hela räkor, crème fraiche och dessutom bitar av ostronskivling. Mycket mjuk och god rund smak och mycket mättande - hög fetthalt. De som åt originalet, svartsoppa - med "pepparkakssmak" - och med krås var också synnerligen nöjda. Valfrihet ger nöjda kunder.
Huvudrätten - Gås med tillbehör - kokta katrinplommon, äppelmos, rödkål, stekta äpplen och brynt kulpotatis. Möra och fina skivor av gåsen och det var bara att ta om för den som orkade.
Som om detta inte vore nog ingår även äppelkaka i en riktig gåsamiddag. I det här fallet två varianter att välja på Skånsk och Fransk äppelkaka, och vaniljsås eller vispgrädde.
Vi var fjorton mycket nöjda seniorer från moderaterna i Trelleborg som motvilligt lämnade bordet efter två timmar. Inga missnöjda miner där inte.

Landstormens lilla Lotta

 2011-11-08  Film, TV, och Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
En gammal film på SvT1 till minnae av Sickan Karlsson som dog för några dagar sedan. Alltid roligt att titta på filmer med Sickan - som Elsa Strid "Landstormens lilla Lotta" och andra komedifavoriter från den tiden, som Åke Söderblom - som Wille Nilsson, bankvaktmästare och furir, Thor Modéen - som Kalle Högkvist, slaktare, Ludde Gentzel -som Charlie Swanson alias Kalle Svensson, svenskamerikan.

Det skall bli repetionsövning utanför den lilla staden Lillköping. Vaktmästaren blir befäl och bankdirektören menig. Soldaterna försöker bjuda ut lottan Elsa och ingen tar övningarna på allvar.
Detta är dåtidens romantiska komedi, full av sång, Lottakårer och militärer och ett stänk av "Romeo och Julia". Filmen premiärvisades 2 oktober 1939 på biograf Palladium i Stockholm.
Bild till höger med Allan Bohlin, Sickan Carlsson, Åke Söderblom och Thor Modéen.
Det var trevligt att se filmen som faktiskt var ny för mig. Och många trevliga schlagers från slutet av 1930-talets som sjöngs unisont och med kläm. Som "Vi ska ut och leka indianer" av Sven Paddock:
Visst ska varje ränsel packas tung, tung, tung
men lätt den bärs för fosterland och kung, kung, kung.
För med mod och goda nerver med kex och armékonserver,
kan man komma och gå så långt man vill och lite till.
Vi ska åla, tassa, ränna kring, kring, kring
så sista mohikanen är ingenting, ting, ting.
Piff paff puffra, piff paff puffra, vi ska ut och leka indianer.

Mer om filmen på Wikipedia. och på IMDB. Pilsnerfilm i fokus.
Filmens handling finns här.
Senast sedda "Gammal svensk långfilm" var I mörkaste Småland, med kul avsnitt "Militär på Rönneslät, "Söder om landsvägen" med Edward Persson och "I dur och skur" Med Alice Babs och Povel Ramel.

Amerikas inflytande i världen avtar

 2011-11-07  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Denna vecka sammanträder G20-länderna i Cannes. Där möter den förut enda supermakten USA allt hårdare konkurrens från andra stormakter. På vägen dit kan Kinas president Hu Jintao fundera på en vädjan om ett bidrag på tiotals miljarder dollar till Europas stödfond. USAs president Barack Obama däremot har inget att erbjuda. Hans pengar är slut. Ett talande exempel på Amerikas minskande inflytande.
De senaste månaderna kan mycket väl markera tidpunkten när USA avsade sig en del av ansvaret för världens väl och ve. "Vi har inte längre råd att skriva ut checkar till hela världen och skicka soldater till när och fjärran som vi gjorde förr". Så säger David J Rorhkopf, som satt i Clintons regering och som nyss kommit med boken "Running the World". Han pekar på de enorma kostnaderna för kriget i Irak som USA finansierade nästan på egen hand, medverkade till den statsskuld och det budgetunderskott som nu hindrar USA från att hjälpa Europa i dess ekonomiska kris. Det är inte riskfritt för USA. Kina kommer till exempel att kräva något från Europa som tack för hjälpen, som till exempel att inte längre stötta USA i dess strävan att få Kina att skriva upp sin valuta vilket skulle underlätta den amerikanska exporten.

Läs artikeln i New York Times: "A Silver Lining to America's Waning Influence", eller läs den här, översatt i Tempus nr 44

Lolita av Vladimir Nabokov

 2011-11-05    Böcker
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Den andra boken i hösten bokcirkel på Trelleborgs bibliotek är Lolita, en roman av Vladimir Nabokov från 1955 (på svenska 1960). Romanen publicerades först på engelska 1955 i Paris. Senare översatte Nabokov den till ryska. Romanen, med undertiteln En änklings bekännelser, berättas av en medelålders man som använder pseudonymen Humbert Humbert. Humbert skriver sina bekännelser i häktet efter ett mord. Där beskriver han sin livslånga kärlek till vad han kallar nymfetter,
flickor som är på väg in i puberteten, och hur detta styr hela hans existens. Av en slump tar han in hos Charlotte Haze som hyr ut ett rum till honom. Där träffar han dottern Dolores, "Lo", som då är 12 år. Hon fångar Humberts intresse så till den grad att han inte drar sig för att gifta sig med modern i syfte att få tillfälle till närhet med Lo. När modern Charlotte dör är inte Humbert sen att utnyttja tillfället och inleder i rollen som "styvpappa" ett kringflackande liv med Lo. Han gör allt för att kontrollera Los kontakter med andra människor och man får följa hur hans svartsjuka tankar och hur han utvecklar både vanföreställningar och förföljelsemani.
Humbert är gravt alkoholiserad, han drar sig inte ens för att drick sin favorit drink, gin och ananas, under bilturer. Han är ständigt berusad och kan inte hålla kontroll över känslorna särskilt inte de sexuella. För både honom och Dolores Hayes slutar livet med katastrofer.
Första boken i höstens cirkel var Thérèse Raquin av Emile Zola.
Blogg om vårens bokcirkel: Svindlande höjder.
Wikipedia.

Inaktivitet är direkt livsfarlig!

 2011-11-03    Högalid & Söderslätt, Motion
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Anna Ohlsson (bild) lyckades överträffa tidigare professionella "föreläsare" inom ramen för Senior Sport School i Skåne. Men så har hon också lång erfarenhet av att vara idrottsterapeut och har magisterexamen från Umeå Universitet och forskar där i idrottsmedicin. Fyra årig utbildning i idrottsmedicin i Missouri State University finns också med. Hon har arbetat för Amerikanska Olympiska Kommittén samt med flertalet internationella landslag. Nu driver hon Anna´s House of Rehab i Karlskrona.
Hon är en mycket duktig föreläsare med en gedigen utbildningsbakgrund inom idrottsmedicin och med stor pedagogisk förmåga att fängsla sin publik. Jag fick ofta svar på mina frågor innan jag ställt dem. Tala om att "överträffa kundens förväntningar"!
Vi var ett tiotal deltagare för Senior Sport School som lyssnade på henne i går på Rådhuset i Trelleborg och vi lärde mig mycket nyttigt om kroppens reaktion på träning. Vi blev alla övertygade om att det är "livsfarligt" att inte röra på sig. Alla rörelser som utövas så länge att man blir "svettig på ryggen" är bra. Även hänga tvätt, dammsuga och räfsa löv. Men viktigt är också gå ner i varv efter träning, att stretcha och att sova. Goda sömnvanor är ett måste för att rörelse och träning ska ge resultat. Korta tupplurar på 20-30 minuter kan ersätta upp till två timmars nattsömn.
Hennes föreläsning rekommenderas varmt.

Tidigare bloggar om Senior Sport School
Restaurangkväll på Liljeborgsskolan, 11-10-18, Senior Sport School, 11-10-04 och Presentation av Senior Sport School, 11-09-07.

Ansvarslöst slöseri

 2011-11-01  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Var femte grekisk löntagare arbetar i den offentliga sektorn.Varenda familj har någon som försörjs av staten ibland utan att utföra något arbete alls. Experter säger att sektorn kan reduceras med en tredjedel utan att samhällsservicen påverkas negativt.
Historierna om häpnadsväckande slöseri och maktmissbruk inom den grekiska byråkratin är oräkneliga. I det grekiska parlamentet finns så många tjänstemän att vissa inte bryr sig om att gå till jobbet, därför att det inte finns arbetsplatser till alla, enligt en undersökning som gjordes av en lokal dagstidning. De statligt anställda är väl organiserade och är anställda på livstid. Den grekiska byråkratin har vuxit kontinuerligt sedan demokratin infördes 1974. Och löneutvecklingen har stigit brant senaste decenniet. Allt betalat med lånade pengar, lån som man nu inte ens kan betala räntorna på.
En storbantning av byråkratin är ett mycket viktigt led i försöken att ta kontroll över utgifterna, vilket i sin tur är en förutsättning för fortsatt internationellt stöd. Minst en tredjedel kan tas bort utan att den offentliga services behöver försämras. En del experter tror emellertid att det inte går att besegra vänskapskorruptionen och den uppblåsta byråkratin. I förra månaden föreslog utbildningsministern att 150 anhängare till premiärminister Papandreous (bild) parti Pasok skulle anställas i ett nytt statligt Ungdomsinstitut.
Tidigare bloggar om Grekland, 11-07-11 Greklands feodala demokrati och 11-02-12 Taggtråd ska hålla oönskade gäster borta.

Läs artikeln i New York Times: "Bureaucracy in Greece Defies Efforts to Cut It", eller läs den här, översatt i Tempus nr 42 2011