Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
november 2012

Bertil Tomelius
Startsida

Stavgång och Skön nostalgi

 2012-11-29  Högalid, Söderslätt, Senior Sport School 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Aktivitetsdag för Senior Sport School i Albäcksskogen i Trelleborg. Vackert väder och många glada deltagare.
Bra instruerat av Lena Andersson (bild) från Korpen Skåne/Halland som visade stort tålamod när hon hjälpte mig att justera stavarna och få händerna rätt i byglarna.
På kvällen var jag och Lena W i S:t Nicolai kyrka för att lyssna på Jan Johansen som förlagt Trelleborg som premiärort för sin julkonsert "Vit Jul". Det blev en känslofylld timma med blandad repertoar från svenska och engelska julsånger och naturligtvis tidigare topphits som "Se på mig" och "Sista andetaget". Han fick hjälp av S:t Nicolai sångensemble under ledning av Britt-Louise Håkansson vilket ytterligare höjde julstämningen. Konserten arrangerades i samarbete med IOGT-NTO.
Men dyrt var det och det var väl därför kyrkan bara var halvfylld. 374 kr kostade kalaset, såvida man inte gjorde som jag, väntade till sista dagarna innan då man fick två biljetter för det priset med TA-kort.

Mer text och fler bilder från stavgången finns på Senior Sport Schools blogg - tack till Sten Andersson.
Lyssna på Jan Johansen när han 1995 vann Melodifestivalen i Malmö med den underbara låten "Se på mig" (jag var där på Stadsteatern, ett oförglömligt minne).
Se på mig låg 15 veckor på Svensktoppens förstaplats och i 30 veckor totalt på listan. 28 september 2008 slutade Jan Johansen att dricka alkohol och har sedan dess levt nykter. Han senaste skiva är "Christmas Time again".
Läs mer i Trelleborgs Allehanda.

Höstens sista tematräff

 2012-11-27  Senior Sport School 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
I förmiddags genomfördes den sjätte och sista tematräffen för höstens Senior Sport School, de så kallade 2012-orna. Jag har varit lärgruppsledare - nytt namn på studiecirkelledare - med mycket stor hjälp av såväl Sten Andersson som Marianne Ahlgren. I dag var det emellertid Marianne Ohrlander som var huvudpeersonen. Många av de knappt 20 deltagarna var intresserade av hur boendefrågorna och vården för seniorer i Trelleborg var organiserad. Vem var bättre på att svara på den frågan än Marianne som är nämndsordförande för Socialnämnen i Trelleborg. Hon hade mycket information att presentera och svarade också länge på frågor under de påföljande kaffepausen.
Enligt planeringen skulle alla sex tematräffarna hållas i konferensrummet på det nyrenoverade biblioteket, men då snart en ny vattenläcka uppräckts har vi fått husera i konferenslokaler i Rådhuset eller som idag - för andra gången - i Moderaternas lokal på Algatan 76.
Utöver Marianne Ohrlanders uppskattade framställning, innehöll förmiddagen en gympaövning och en gruppövning som sammanfattade alla sex tematräffarna. Avslutning med en gemensam sång.
Mer text och fler bilder finns på Senior Sport Schools blogg - tack till Sten Andersson.

EU gör ingen större nytta i Kosovo

 2012-11-19  Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
EUs arbete med att stärka rättsstaten i Kosovo får mycket dåligt betyg av Europeiska Revisionsrätten i en aktuell rapport. Eules som EUs uppdrag i Kosovo heter, har till exempel knappt lyckats minska vare sig den organiserade brottsligheten eller korruption.
Inget land får så mycket pengar per capita av EU som Kosovo. Runt 680 miljoner euro satsades mellan 2007 och 2011.
I totalt internationellt stöd fick Kosovo 3,5 miljarder euro mellan 1999 och 2007.
Det är Kosovos samhällsstruktur som är baserad på klaner som främst hindrar kampen mot svågerpolitik. Det är nästan omöjligt att skydda vittnen i Kosovo vilket gör det svårt att avslöja olagliga manipulationer. I norra Kosovo där varken Belgrad eller Pristina utövar tydlig politisk kontroll, råder det ett rättsligt vacuum och där har kriminaliteten en mycket god jordmån.
Läs artikeln i Neue Zuricher Zeitung: "Teure Ohnmacht der EU in Kosovo", eller läs den här, översatt i Tempus nr 45 2012.

Tidigare bloggar om Kosovo:
12-09-23: "Kosovo ännu inte självständigt"
2011-02-07 "En ful fisk i Europas salonger"
2010-12-07 Krigsförbrytare vann fuskval i Kosovo,
2010-04-05 Hög tid för ärlighet i Kosovo,
2008-02-16 Självständigt men knappast självstående,
2007-07-20 Gordon Brown skapar problem i Kosovo
Andra artiklar:
Tålamodet tryter i Kosovo.
Vilka är det som bor i Kosovo?
Kosovo Media Websites.

Gåsamiddag

 2012-11-14  Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Årets gåsamiddag på Restaurangskolan på Forum i Trelleborg blev mycket lyckad även i år. 14 personer hade bänkat sig kring det det för Moderata Seniorers räkning dukade bordet. Till förrätt Svarsoppa med krås eller som alternativ, vilket jag valde, Skaldjurssoppa. Till huvudrätt Gås med tillbehör, dvs sås. äppelmos, rödkål och vinärsgelé. Till efterrätt kunde man välja mellan fransk eller skånsk äppelkaka. Allt mycket läckert till det facila priset av 245 kr per kuvert. Öl, vin och vatten fanns att beställa.
Röster i vimlet. "Roligt att prova på något nytt och träffa nya människor" (Lena Welinder). "Moderatluncherna är altid trevliga. Man träffar många nya människor och trevliga ungdomar som serverar. Svartsoppan smakade annorlunda, men på ett gott sätt (Maj-Lis Svensson). "Vi lät oss alla väl förplägas" (Lars Fränngård).
Bloggar om tidigare gåsamiddagar:
Gåsamiddag med njutning, 11-11-10,
Källgården i Källstorp, 08-11-13.

     
 Ove Carsson & Marianne Ohrlander och Lars Fränngård (th) samt Lena & Mårten Bönnemark, Lena Welinder och Ulla Thornberg (tv) lät sig väl smaka av gåsens alla läckerheter.  Huvudrätten avfotograferad  Staffan och Maj-Lis Svensson poserade glatt
      
 Kenneth Bingsgård och Eva Ekström trivdes bra ihop  Liksom Lena Welinder och Bertil Tomelius Restaurangskolans elever fick välförtjänta applåder

Öppet Hus: Gunilla Nordgren

 2012-11-10  Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Dagens gäst vid Öppet Hus på (M)ötesplatsen, Algatan 76 var Riksdagsledamot Gunilla Nordgren berättade om vad som händer och sker i riksdagen. Hon sitter i Socialförsäkringsutskottet, så det blev mest frågor om detta. Gunilla Nordgren var ekonom på SE-banken i 20 år innan hon blev heltidspolitiker för 10 år sedan, först som kommunstyrelse ordförande i Svedala och sedan sedan 2010 riksdagsledamot. Hon presenterade Statens budget för 2013 lagom detaljerat och erbjöd information som alltid är bra att ta till sig och använda politiskt. Hon var aktiv och engagerad och gav ett mycket positivt intryck. En bra riksdagskontakt för sydvästra Skåne och inte minst för Trelleborg.
På bilden överräcker kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård läckra lokala produkter till riksdagsledamoten Gunilla Nordgren som tack för besöket. Flera frågor från publiken väckte skratt! Ulf Bingsgård deltog uppmärksamt i debatten!

Tidigare bloggar om Öppet Hus på (M)ötesplatsen:
Öppet Hus på förste Maj 2012,
Öppet Hus, mars 2012: Boriana Åberg,
Öppet Hus på första vårdagen, 11-03-19,
Öppet Hus på (M)ötesplatsen, 10-07-10.

Danskarna ger igen efter brustna vallöften

 2012-11-07  Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
För ett år sedan blev Danmarks statsminister Helle-Thorning Schmidt fanbärare för dela den europeiska socialdemokratin, nu har hennes eget parti rasat till den lägsta nivån på minst ett århundrade. I valet fick hon 25 % av rösterna, nu är stödet nere på 17 %. Hon är Danmarks första kvinnliga statsminister. Sonhustrun till den fd brittiska Labourledaren Neil Kinnock har fjärmat sig från både sina egna väljare och väljare längre till vänster genom att driva igenom ett skatteförslag med hjälp av oppositionen främst en skatteförändring som gynnade höginkomsttagare på pensionärers och arbetslösas bekostnade.
Helle-Thorning Schmidt har tvingats bryta många vallöften vilket har tillåtit oppositionen som under ett helt århundrade innehaft regeringsmakten och leds av den fd statsministern Lars Lökke Rasmusen att utmåla den nya vänsterregimen som opålitlig. Av alla nordiska länder, förutom Island, drabbades Danmark hårdast av den ekonomiska krisen. Landet BNP har fortsätt sjunka under årets andra kvartal.
Även systerpartiet, Socialistiska Folkeparti har rasat i opinionen. Oppositionspartierna leder nu stort med 53 %.

Läs artikeln i Financial Times: "Danish bite back at broken promises", eller läs den här, översatt i Tempus nr 43 2012.

Bokens Dag i Trelleborg 2012

 2012-11-06  Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Mattias Edvardsson som romandebuterar i år med boken "Dit drömmar färdas för att dö" inledde föreläsningarna. Boken tillhör den ny genren där man utgår från en verklig händelse med existerande personer. Döper om människorna och fantiserar sedan fritt om dessa. Vad gjorde mamman till Bobby, i boken kallad Lisa, till en brutal barnamördare? Finns det vidriga mördare bakom vidriga brott frågar sig författaren.
Österlenförfattaren Sanna Töringe presenterade sedan sin aktuella bok "Citroner och rosmarin". Hon pratade om sitt älskade italienska Apulien, där hon bor och lär sig allt om människorna och deras seder.
Bättre blev det med Göran Rosenberg som förde oss från det glittrande Apulien till det mörka och hemska Auschwitz. "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz". Ett barn som minns sin far ger skärvor av en berättelse, ett "icke-möte" mellan två världar. En fängslande berättelse.
Kalle Lind som är nybliven programledare för Morgon i P4 Radio Malmöhus har skrivit en bok tillsammans med Kristoffer "Kringlan" Svensson som heter ""Blandfärs" (Ko-Gris) och som utspelar sig i en ICA-butik men som också innehåller mycket ironi och humor från radio-världen.
En ko-misk roman, de kallar den "Action Comedy" men erkänner att det handlar om en "lustig skröna".
Denna köpte jag till specialpris 200 kr. Lena Welinder var också med. Hon köpte Göran Rosenbergs bok. Vi ska läsa och byta med varandra. De kan ligga på nattduksbordet.
Kalle Lind var trevlig att lyssna på, men kvällen höjdpunkt var ändå Herman Lindqvis,t aktuell med boken "Mitt i allt". Han var verkligen proffset på att framträda inför publik, till synes lätt och ledigt.
Jonna Fries recenserar "Blandfärs" i Tidningen Kulturen: "Hårt skruvad och pepprad med knasiga repliker".
Mattias Edvardssons blogg om boken. Annikas litteratur- och kulturblogg om boken.
Nattstad.se finns bilder på Bobby Äikiä, hans mamma Nina Äikiä och sambon Eddy Larsson. Läs mer på Wikipedia.
Artikel i DN: Efter 2/3 av straffet avtjänats släpptes Nina Äikiä och sambon Eddy Larsson i oktober 2012.

Bokens Dag 2008 "Erotik, natur och humor på Bokens dag i Trelleborg".

Dödshjälp alltmer accepterad

 2012-11-02  Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Över mina döda kropp.
Dödshjälp till dödligt sjuka människor blir en allt mer accepterad företeelse. I Europa tillåts aktiv dödshjälp i Nederländerna, Belgien, Schweiz - i dessa länder även för icke dödligt sjuka - och Luxemburg. Motioner med förslag om att aktiv dödshjälp ska legaliseras kommer att läggas fram under nästa år både i det skotska och engelska parlamentet. Även Kanada och Australien är på gång. Till och med i det djupt katolska Irland antas Högsta Domstolen snart besluta om att en partner till en MS-sjuk ska få hjälpa sin partner att dö utan att riskera åtal.
Allt detta speglar en markant förändring mot en mer sekulär inställning och större vikt vid individens rätt att bestämma över sitt liv. Det finns en växande roro över den dyra, plågsamma och läkemedelsberoende dödsprocess som väntar väldigt många människor i den rika världen.
Men medan aktiv dödshjälp vinner allt större allmänt stöd och domstolarna driver på, avvaktar lagstiftare, abortmotståndare, kyrkor och läkargrupper.
I Asien och i muslimska länder är dödshjälp fortfarande tabu.

Läs artikeln i The Economist: "Assisted suicide: Over my dead body", eller läs den här, översatt i Tempus nr 43 2012.