Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
November 2013

Bertil Tomelius
Startsida

Julfest

 2013-11-30 VFST
 två år sedan  fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan

Att julen stod för dörren märktes på Vänskapsföreningen Sverige Tysklands sista medlemsmöte för året den 26 november.
Röda servetter, mängder av ljus och en ”julig” välsmakande landgång skapade god stämning.
Stämningen steg, när Sven-Ola på keyboard och Håkan på elgitarr spelade välkända svenska och tyska julsånger. Alla sjöng av hjärtans lust under ledning av
Inger Berkmo.
Julfirandet fortsatte under kaffedrickandet, då vi försökte besvara 26 kluriga frågor om julen, medan vi åt mängder av Birgits goda hembakade pepparkakor.
Tänk vad snälla vi blev!
En gemytlig och stämningsfull kväll var till ända, när vi skildes åt för att vandra hem i novembermörkret.
När ni läser detta, är julsakerna nerpackade, nyårsfirandet över och vi har ett nytt år framför oss. Min förhoppning är, att 2014 blir ett bra föreningsår, för vi
behöver aktiva medlemmar, som flitigt besöker våra möten och följer med på våra resor.
Ert engagemang och deltagande i vår föreningsverksamhet gör att Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg kan leva vidare.
Ni behövs!

The Jukebox Show

 2013-11-29 Högalid & Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Jag och Lena har varit på Grandbiografen och sett Amatörteatergruppen Scenfolkets The Jukebox Show, en 50-60-tals show med musik, orkester, mycket dans och tidtypiska kläder. Underhållande och sevärt. Det var väldigt fina låtar som presenterades, alldeles särskilt många oförglömliga örhängen före paus, 50-talet med Rock around the Clock, Que sera sera, Volare och Putti, Putti. De passade 70-åringar som Lena och jag.
Scenfolket är en amatörteatergrupp som startades för 32 år sedan av Monica Alfredsson och under de år som gått har de satt upp 164 produktioner totalt av sina tre olika grupper.
Monica Alfredsson levererade under kvällen ett otal historielektioner, vad hände de olika åren.

Jukebox på Facebook. Scenfolket på Facebook.
Artikel i Trelleborgs Allehanda: "1950-talet mötte 60-talet i "Jukebox".
På bild bla Emma Ståhl, Anthony Bång, Emmely Olander och Monica Alfredsson (damen i boxen).

Nomineringsstämman i november 2013

 2013-11-27 Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
En dag vart fjärde år håller Skånemoderaterna en så kallad Nomineringstämma. Det är då som de moderata medlemmarna ska bestämma vilka personer som ska sitta på valsedlarna till Riksdag och till Region under fyra år framåt. Eller snarare de ombud som föreningsstyrelserna i varje kommun tidigare på bland annat sina årsmöten har beslutat om.
I Trelleborg var vi 13 ombud som tillsammans med ett flera ersättare och observatörer tog oss till Malmömässan lördagen de 23 november.
Under förmiddagen skulle riksdagsvalsedel för Skåne södra valkrets väljas och efter lunchen ledamöterna i valkretsen Skåne läns Sydvästra II fastställas till Regionfullmäktige.
När det gäller riksdagen så hade "valberedningen" det vill säga Styrelsen för Skåne södra valkrets utsett en grupp på åtta personer som inför ombuden från hela Skåne skulle presentera sig och sedan svara på eventuella frågor.
Därefter röstade ombuden med hjälp av "mentometrar". Bland de åtta fanns fyra personer som idag sitter i riksdagen. Dessa fyra tog de fyra första platserna. De har skött sig väl under innevarande mandatperiod och hade starka presentationer, så där fanns inget att anmärka på. Sedan fanns det en femteplats att slåss om för återstående fyra kandidater. I den kampen kom Ulf Bingsgård tvåa, det vill säga han kom på sjätte plats på listan En utmärkt prestation som ger honom chans till en riksdagsplats om någon lämnar/hoppar av sin riksdagsplats under nästa mandatperiod 2014-18 samtidigt som han blir kvar i Kommunfullmäktige med möjlighet att arbeta ännu mer för trelleborgarnas bästa.
På riksdagslistan behöll Jennifer Jarl den elfteplats hon tilldelats av Styrelsen för Skåne södra valkrets. En utmärkt prestation.
På eftermiddagen röstade ombuden om listan till Regionfullmäktige. Där behöll Ulf den andraplats han tilldelats av Regionvalkretsstyrelse Skåne läns Sydväst II.
Matilda Malmgren behöll sin tiondeplats. Också en utmärkt prestation.
Ungdomslistan i vår valkrets till regionfullmäktige toppades av Matilda Malmgren.
Övriga kandidater från Trelleborg hamnade längre ner på listorna.
Läs mer här: Nomineringsstämman 2013
Bildtexter: Ulf kör hårt i sin 6 minuters presentation.   Trelleborgsombuden i främsta ledet. Birgitta Sandblom ger tips åt Ulf Bingsgård.

MafiaLeaks för anonyma tipsare

 2013-11-25 NP Internationell
två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Maffians styrka vilar på omutlig lojalitet och diskretion eller "omerta". Brutal makt och trakasserier garanterar att medlemmar av maffiaklaner som Kalibriens 'Ndrangheta håller sig på mattan.
En ny gruppering i Italien försöker bryta sönder maffians tystnadskod genom att förse informatörer med ett sätt att säkert avslöja vad de vet till media eller myndigheter via en anonym Internetportal. MafiaLeaks heter den nya portalen, som riktar sig både till maffiamedlemmar och brottsoffer samt till vanliga medborgare som sett något misstänkt.
Grundarna MafiaLeaks har valt att förbli helt anonyma. De använder sig av mjukvaran Tor som är gratis och som ger anonymitetsskydd. MafiaLeaks tar emot tipsen utan att veta vilka avsändarna är och lämnar den till "trovärdiga individer" inom polisen, anti-maffia organisationer och medierna. Portalen tog emot information redan inom 24 timmar efter starten.

Läs mer på Der Spiegel: "MafiaLeaks: Italian Portal Takes Aim at Organized Crime", läs den här, översatt i Tempus 46 2013

MafiaLeaks kryptisk URL ) kan bara öppnas av en TOR-läsare. MafiaLeaks hemsida.

TEMA dagen 2013 "Long life Society"

 2013-11-23 Lokal politik
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Torsdagen den 21 november fick jag ett erbjudande om att delta i Moderata Seniorers årliga TEMA-dag i Stockholm. Den hålls alltid i den gamla förstakammarsalen som i dag är moderaternas samlingssal. Inbjudan och program.
Programtemat var "Long life Society" på svenska "En annorlunda värld för annorlunda seniorer".
Detta tema slogs an av framför allt den nytillträdda ordföranden för Europeiska seniorunionens ordförande An Hermans, belgiska, som höll ett tal under rubriken "An agefriendly Society".
Dagen inleddes traditionellt av riksdagens Talman Per Westerberg som bland annat pratade om den mycket aktuella striden mellan Alliansen och Oppositionen om ändring av brytpunkten för statlig skatt. Den handlar mycket om grundlagsenliga procedurfrågor där talmannen kan spela en helt avgörande roll.
Välkände professorn Göran Hermerén talade om "Ålderism" utifrån ett forskningsperspektiv och etiska frågor. Ett intressant föredrag som gick i ett rasande tempo. Jag lyckades fånga flera av hans informationstäta bilder med min kamera.
Man träffar många gamla vänner men framför allt blev jag mycket inspirerad och då framför allt moderaternas gruppledare i riksdagen Anna Kinberg som vältalade och motiverade alla med övertalande argument "Inför en tredje valseger".
Mycket intressant var också professor Stefan Fölster, chef för nya tankesmedjan Reforminstitutet, som slog ett slag för att släppa fram innovatörerna och kreativiteten och släppa på hindren och motståndet från politikerna. Människors obändiga nyfikenhet tas inte till vara, menar han. Han delade med sig av sin skrift "7 reformer för ett innovativt Sverige". T ex "Öppna kvalitetsupphandlingar" och "Redovisa vad som faktiskt fungerar". Finns att ladda ner gratis här.
Bildtexter:
a)Trelleborgare och skåningar i främsta ledet, frv Victoria Pehrsson och Maija-Liisa Mogensen, Hässleholm, Bertil Tomelius, Trelleborg, Carl-Johan Carlborg, Helsingborg, samt bakom dessa Hans-Peter Dahlquist, Helsingborg samt Ove Carlsson, Trelleborg (delvis dold)
b) Gruppledare Anna Kinberg charmar Bertil Persson, riksordförande för Moderata Seniorer.
c) Bild på An Hermans

Grönlands is döljer en förmögenhet: Grönt ljus åt uranbrytning

 2013-11-21 NP Internationell
två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Med en enda rösts övervikt har Grönlands beslutande församling röstat för att tillåta öppnandet av gruvdrift i det självstyrande territoriet. Det innebär ett slut på det decennielånga förbudet mot gruvdrift för att utvinna radioaktivt uran. Det öppnar upp för stater att investera i investeringar i Grönlands väldiga mineraltillgångar exmpelvis sällsynta jordmetaller.
Grönlands premiärminister Aleqa Hammond säger: "Vi kan inte leva med arbetslöshet och stigande levnadsomkostnader samtidigt som vår ekonomi står stilla. Därför är det nödvändigt att vi eliminerar förbudet mot uranutvinning nu!" Förhoppningsvis ska gruvdriften finansiera välfärd och skapa jobb i ett land med bara 57 000 invånare, de flesta inuiter (eskimåer).
Med snö som töar bort och nya arktiska transportrutter som öppnas i Arktis, har Grönland kommit ur sin isolering och åtnjuter idag större geopolitisk uppmärksamhet tack vare sina orörda mineraltillgångar.

Läs mer på The Guardian: "Greenland gives green light for uranium and rare earths mining", läs den här, översatt i Tempus 45 2013

Tidigare bloggar om Grönland:
"Grönlänningarna har goda utsikter på att bli rika" 2008-11-24.
"Visst är det ett intressant scenario" 2005-12-03.

En pubkväll i November

 2013-11-19 Lokal politik
ett år sedan två år sedan  fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Sedan många år tillbaka är första onsdagskvällen i varje månad ägnad åt "Pubkväll med kommunalrådet" och så också den 6 november. Under Hösten har pubkvällarna utspelat sig på Restaurang Nya Horizont, Hamngatan 9.
Det var en välbesökt kväll, jag räknade till en bra bit över 20 personer. En blandning av för mig kända personer, drygt hälften var medlemmar.
Men det fanns också en hel del som kommit för att ställa frågor till framför allt Kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård. Ulf var flitigt i elden hela kvällen.
Det var samtal kring Trelleborgs framtida planering men också om mer praktiska ting som den östliga stadsgatan och vår kommande ringväg.
Andra samtal handlade om trafiksäkerhet på Kurland och Stavstensudde. Trafiken har ökat sedan Maglarpsrondellen öppnats och de undrade vad som kan göras för att göra vägen säkrare.
En kanske olycklig vägdragning inne i Strandbyn, det bostadsområde som nu byggs vid Dalabadet nämndes ockaå. Tursamt nog var Göran Gärtner med under Pubkvällen och kunde delta i samtalet. På så sätt kom frågan direkt till Samhällsbyggnadsnämnden.

Ulf Bingsgård hade en god uppbackning av andra närvarande medlemmar (se bilder) och särskilt av kvällens gäst Marianne Ohrlander, ordförande i socialnämnden som också fick många frågor. Alla socialnämndens ansvarsområden berördes det vill säga äldreomsorgen, LSS-boende och Individ & Familj. (Ett LSS-boende är en insats enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).
Det blev frågor om till exempel biståndsbedömning av rätt till ledsagare. Marianne fick förklara att här har Trelleborgs kommun varit klart mer generösa än vad lagen kräver. Många var intresserade av hur barnen i kommunen mår, varför många får neuropsykiatriska diagnoser som ADHD, Aspergers autism och liknande, och tvångsomhändertas enligt LVU, lag med särskilda bestämmelser om vård av unga.

Sista Pub-kvällen för året är onsdagen den 4 december kl 18. Vi hoppas att det åter en gång blir fullt med pratglada gäster.

Marijuana - industrin växer så det knakar

 2013-11-17 NP Internationell
  två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Hur kommer det att gå för den mexikanska maffian som till stor del lever på att smuggla illegal narkotika till USA?
Marknaden för laglig marijuana i USA växer så det knakar och överträffar snart försäljningen av smarta telefoner. Detta visar en undersökning som genomförts av Huffington Post. Man har talat med hundratals återförsäljare av cannabis och producenter under sex av detta års månader och beräknar att laglig marijuana för 1,43 miljarder dollar kommer att säljas under 2013. Man räknar vidare med att försäljningen 2014 ska växa med 64 % till 2,34 miljarder. Marknaden för smarta telefoner växte bara med 46 % från 2012 till 2013.
Förbudet mot marijuana har röstats bort i den ena delstaten efter den andra i USA. För närvarande är marijuana tillåtet i 20 av landets 50 delstater. Läs mer här. "Support For Legalizing Marijuana Grows To Highest Point Ever In Gallup Poll".
För första gången i historien anser över hälften av amerikanerna att marijuana ska legaliseras. 58 % är nu för i jämförelse med 48 % i november 2012.
Läs mer på The Huffington Post: "Marijuana Market Poised To Grow Faster Than Smartphones", läs den här, översatt i Tempus 45 2013

Handelsministern på Trelleborgsbesök

 2013-11-15 Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan  fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Handelsminister Ewa Björling (M) besökte Trelleborg och företaget FMT under onsdagen. Det blev studiebesök på FMT och den internationella hamnkonferensen.
Där fick hon se hur produktionen av passagerarbryggor går till, och höra hur företaget skulle gynnas av ett frihandelsavtal med USA.
FMT är ett innovativt företag med egna patent och lösningar med smart tekniskt kunnande. Producerar till exempel passagerarbryggor för flyg och färjor ut för vidare leverans runt om i världen.
En annan produkt är markförsörjningssystem till flygplan. DSG som de kallas, förser planen med el, vatten och bränsle.
Varje år anordnar Trelleborgs Hamn AB en transport- och logistikkonferens. På konferensen diskuteras transport och logistikfrågor på det internationella planet.
Lunch åt vi gemensamt på Rådhuset. Det blev en avkopplande halvtimma innan det var dags för Ewa Björling och henne pressekreterare att bege sig på nya äventyr. Lars Mikkelä var strategiskt placerad liksom jag själv och fick en intressant pratstund. Styrelsen för Trelleborgsmoderaterna hjälptes åt att sätta Trelleborg på kartan.

Transportkonferens, FMT.
Artiklar i Trelleborgs Allehanda: Korridorsnack på hamnens konferens, Handelsministern kom till Trelleborg.

Straffet för våldtäkt i Kenya: Klippa gräs!

 2013-11-13 NP Internationell
ett år sedan  tre år sedan  fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Kenyanerna rasar efter det att tre män som dömts för gruppvåldtäkt av en 16-årig flicka får ett så lindrigt straff som att klippa gräset utanför polisstationen.
Våldtäkten skedde i juni då den 16-årig flickan var på väg hem från sin svärfars begravning. Hon övermannades och våldtogs av sex män, varav tre senare blev identifierade, åtalade och dömda till gräsklippning.
Det är den kenyanska kvinnan Nebila Abdulmelik som startat kampanjen mot de ringa straffet på internet. I måndags hade cirka en miljon anslutit sig till krafet att kräva strängare straff.
- Att låta dessa män gå fria och bara kräva av dem att de klipper gräs måste vara världens lindrigaste straff för våldtäkt, säger Nebila Abdulmelik till den kenyanska pressen.

Läs mer på The Guardian: "Kenya rape: protests after attackers given grass-cutting punishment", läs den här, översatt i Tempus nr 44 2013
Nebila Abdulmelik på Facebook
Tidigare bloggar om Kenya: Givarländerna blundar för korruptionen i Afrika, 2009-07-06, Alla vill vara Obamas släkting i Kenya, 2009-01-26, De stora utsugarna, 2007-09-10.

Gåsamiddag på Gästis

 2013-11-11   Lokal politik
 två år sedan  fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Moderatlunch på Gästgiveriet i Anderslöv, som snabbt förvandlats till Gåsamiddag avnjöts av ett stort antal Moderata Seniorer fredagen den 8 november.
Anrättningen var helt acceptabel men kunde tyvärr inte nå upp till den exceptionellt höga nivå som Restaurangskolan på Forum i Trelleborg uppnått de två föregående årens (se nedan). Tlill exempel serverades ingen svartsoppa eller alternativ soppa som förrätt.
Huvudrätten - Gås med tillbehör - bestod av kokta katrinplommon, äppelmos, rödkål, stekta äpplen och brynt kulpotatis. Möra och fina skivor av gåsen och det var bara att ta om för den som orkade. Själv orkade jag en hel del - alldeles för mycket enligt Lena. Ställer krav på snabb bantning.
För ett extra påslag, 60 kr, fick vi också äppelkaka med vaniljsås. På Restaurangskolan fick man välja på två sorter, Skånsk och Fransk äppelkaka, och vaniljsås eller vispgrädde. Så inte på Gästis. Ingen höjdare.
Vi var sjutton nöjda seniorer från moderaterna i Trelleborg som motvilligt efter skålande och glatt skrålande lämnade bordet efter två timmar. Inga missnöjda miner där inte. Vi har alltid det så trevligt tillsammans. Extra trevligt att vi fick med en medlem som inte tidigare deltagit i luncherna, Carl-Adam Olander. Se bild ovan till vänster i herrskapet Börnnemarks sällskap.

Tidigare bloggar om Gåsamiddagar
Gåsamiddag, 12-11-14 och Gåsamiddag med njutning11-11-10. Båda gångerna på Restaurangskolan på Forum i Trelleborg.

Darwineum i Rostock

 2013-11-10 Forskning & Vetenskap
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Följ med på en resa genom evolutionen i den tyska staden Rostocks zoologiska trädgård. I Rostocks Zoos nya Darwinium knyts äventyr och utbildning samman. Darwinium är en kombination av museum och en samling levande djur på ett 20000 kvadratmeter stort område.
Den permanenta utställningen börjar med Darwins evolutionsteori, som tar besökaren med genom jordens miljoner år långa utvecklingshistoria och berättar om hur livet utvecklades utifrån en enstaka cell. På en interaktiv tur genom utställningen presenteras livets evolution och människans kulturella utveckling.
I ett stort triopikhus lever orangutanger och gorillor sida vid sida med småapor och andra djur.
Darwineum är uppdelat i åtta avdelningar med varsitt tema.

Läs mer här: Darwineum, Zoo, Rostocks hemsida.

Den grekiska hjälmen

 2013-11-08 Böcker deckare
ett år sedan två år sedan  tre år sedan  fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Den grekiska hjälmen är Jan Mårtensons 41:e bok om antikhandlare Johan Homan som han har skrivit sedan starten 1973 med "Helgeandsmordet". Minst sagt imponerande av denne vitale "pensionär". Han fyllde 80 år i februari - ingen ålder för en författare!
Louise Bergman, vars båda äkta makar fallit offer för våldsam död, vill bjuda "alla" (misstänkta) på middag. Hennes barn Henrik och Eva, Jeremy - internationell antikhandlare från London och hans nyblivna maka Anastasia, bördig från Ukraina, Maria Nyman, Rickard Bergmans sekreterare och så jag och Eric Gustafson. Eric ?, varför honom? frågar jag mig. Inalles åtta personer. På vägen dit i en taxi ringer Vladimir Sytenko, en rysk oligark med stort intresse för antika antikviteter, och varnar mig. "Lägg av innan det blir för sent!"
När jag hittar Erics eleganta sidenscarf på gräsmattan inser jag plötsligt vem som mördat Rickard Bergman och kanske Peter Hansson, ekonomichef och utpressare. Nu är det klippt för mördaren. Efteråt berättar jag allt för Francine, min älskade sambo-särbo.
Baksides texten här.

Hemsida för Mårtensons böcker om antikvitetshandlaren Johan Homan.
Recensioner: Kerstin Bergman i Smålandsposten: "Homan ytterst välanpassad och rör sig främst i överklassmiljöer".
Malin Nilsson i Kulturdelen: "Underhållande deckare med "trivselkaraktär".

Mina senaste bloggar om Jan Mårtensons tidigare böcker:
Mord i blått, 120606, Spionen, 12-05-25,  Dödligt svek, 12-04-01,  Safari med döden, Mårtensons bästa på länge, 11-07-27, Mord i Havanna, 10-07-02, Palatsmordet, 09-08-07, Dödssynden, 08-09-19
Allt om Jan Mårtensons böcker.

Israels kritiska kompetensflykt

 2013-11-06 NP Internationell
ett år sedan två år sedan  tre år sedan  fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
I åratal har utbildade och talangfulla judar från hela världen och framför allt från Europa invandrat till Israel och bidragit till landets ekonomiska högkonjunktur, som inleddes mot slutet av 1980-talet och som har pågått ända sedan dess. På senare tid har emellertid en del israeler rört sig i den motsatta riktningen och återvänt till Europa eller till USA. Utvecklingen har utlöst oro i Israel för att man ska förlora en del av sina högt utbildade och entreprenörsbenägna medborgare - den sorts människor som bidragit till det ekonomiska miraklet.
Denna oro kristalliserades för Israel när detta års lista över nobelpristagare offentliggjordes. Kemi­priset gick till tre amerikaner, av vilka två var födda i Israel, men utvandrat till USA. Det upplevdes som upp och nervända världen för Israel, som satt en ära i att vara ett land som drar till sig talanger. Nobelpriset har varit en symbol för detta: Av Israels 11 nobelpristagare var 6 födda i andra länder.
Det finns orsaker till kunskapsflykten, bätre resurser vid forskningsuniversitet i USA och Europa samt högre levnadsstandard. BNP per capita vad gäller köpkraft ligger i Israel på samma nivå son Saudiarabiens och lägre än i de flesta europeiska länder.
Zionismen drar fortfarande invandrare till Israel men de kommer mest av reliösa skäl, färre filosofie doktorer än tidigare.
Bild: Arich Warshel, Nobel pristagare i kemi, född i Israel men bosatt i USA.

Läs artikeln i The Washington Post: "Israel’s brain drain crisis", eller läs den här, översatt i Tempus nr 43 2013

Settman på plats

 2013-11-04 FTM
 två år sedan  tre år sedan  fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Helt klart ett annorlunda program vars like jag ej sett på svensk TV. Visst var det lite spretigt, kanske mest för att det ville ge sken av att vara en direktsändning där snabbt skiftande inslag "jäktades" fram. Fast inspelat i förväg var det, det kunde man läsa i recensionerna dagen innan.
Bisittarna i ordets verkliga betydelse var Sanna Nielsen, i jättehöga klackar och Johan Pettersson. De hade man gärna sett lite mer av, särskilt Sanna. Medverkar i varje program gör den svensk-nyazeländske ståuppkomikern Al Pitcher som gjorde världen minsta stå-upp-show, hemma i vardagsrummet. Måmns Zelmerlöv besökte sin fans Linas vardagsrum för att hålla en minikonsert.
Temat var skräck och Halloween,
Sanna, 27 år, (bild höger) utarbetad äldrevårdare fick en veckas "höstlov" och en resa till New York för att träffa sin syster. I publiken satt männsikor och väntade på att framträda och försökte se förvånade och jätteförtjusta ut när Petter Settman bjöd upp dem på scenen.

Programtiteln exemplifierades av att "redaktionen" "satte Settman på plats" i avslutningsminuterna genom att "tvinga" den höjdrädde Peter att genomföra ett fallskärmshopp. Hur det blir med den saken i verkligheten återstår väl att se.
Programmet gick klockan 20-21 på SvT 1.
Direkt efter sändes på samma kanal del 3 av "Svensk Humor". Mycket där var betydligt roligare och mer underhållande, alldeles särskilt avsnittet med Galenskaparna som leddes på ett helt underbarat sätt av Claes Eriksson.

Programmets hemsida på SvT, Al Pitchers hemsida,

Tidigare bloggar om TV-program:
Sportnostalgi, april 2012, Högklackat, april 2012, Svensk Kontorshygien, februari 2012 och Den sjungande trappuppgången, februari 2012.

En syntetisk hjärna

 2013-11-02 Forskning & Vetenskap
ett år sedan två år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Över 85 miljarder nervceller som möts på 100 miljoner ställen gör människans hjärnan till en av världens mest komplexa strukturer. Nu ska europeiska forskare skapa en exakt digital kopia.
Med ett ambitiöst program i samma liga som kartläggningen av den mänskliga arvsmassan ska flera tusen forskare under kommande år bygga et digital kopia av vår hjärna. Modellen ska samla all kunskap om hjärnan och omfatta allt från nervcellens molekylära beståndsdelar över hjärnans struktur till beteende och intelligens.
"Vi vill bygga ett CERN för hjärnan" förklarar projektets ledare, hjärnforskaren Henry Markram, som är knuten till Brain Mind Institute via École Polytechnique Fédérale de Lausanne i Schweiz.
Projektet har fått namnet Human Brain Project och inleds i slutet av 2013 och beräknas vara klar 10 år senare. Då ska den digitala hjärnan kunna bli ett redskap för läkare att testa verkningar och biverkningar av ny mediciner.

Läs mer i Illustrerad Vetenskap nr 11 2013.