Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
November 2014

Bertil Tomelius
Startsida

Fallet Vincent Franke

 2014-11-29 Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
"Fallet Vincent Franke" av kriminologen Christoffer Carlsson provade jag på att läsa för något år sedan. Det gick inte så bra. Men sedan skrev han flera böcker och när hans senaste "Den fallande detektiven" gick som följetong i Dagens Nyheter i höstas väcktes mitt intresse. Jag fångades av både den och hans näst sista " Den osynlige mannen från Salem - som utsågs till Bästa svenska kriminalroman 2013.
När jag nu gjorde ett nytt försök med "Fallet Vincent Franke" gick det mycket bättre och jag placerar nu Christoffer Carlsson bland de bättre nya krimininalförfattarna.
Boken "Fallet Vincent Franke" utspelar sig i Stockholms undre värld där en ung man och morfinist som normalt livnär sig som langare får i uppdrag att hålla en kvinna inlåst under en tid. Men han faller för henne och hans värld rasar snabbt samman. Han heter Vincent Franke, är en vilsen morfinist och i hans lägenhet hamnar en dag en ung kvinna. Hon kallar sig Maria, och det enda Vincent vet är att hon under inga omständigheter får rymma därifrån. På uppdrag av Pastor, den tyngste aktören i Stockholms undre värld, måste han hålla henne inlåst.
Vincent vet hur den undre världen fungerar, han kan spelreglerna. Att falla för Maria blir förödande. Och när hon plötsligt försvinner blir Vincents tillvaro allt annat än enkel.
Fallet Vincent Franke är en roman om vilka vi är och vilka vi kanske hade kunnat bli. Men det är också en berättelse om två omaka, utstötta människor och en flykt undan allt som hotar deras liv.
I nästintill vartannat kapitel får vi i återblickar lite mer insyn i varför läkarsonen Vincent hamnat i den situation han är i idag.

Stort av Scenfolket på Grand

 2014-11-27 FTM
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Såg i går kväll musikalkomedin "All shook up" på Grandbiografen i Trelleborg. Scenfolket bjöd på två och en halv timmas skön underhållning för 100 kr (Allehanda-pris) baserad på många av Elvis Presleys oförglömliga låtar och bygger på Shakespeares "Trettondagsafton".
Huvudrollerna gestaltas av Emma Ståhl, som spelar den kvinnliga huvudrollen Nathalie, och Simon Sköldekrans, som spelar Chad.
Rekommenderas varmt.
"All shook up"är en musikalkomedi som utspelar sig i en liten stad i 50-talets USA. När den läderjackklädde ynglingen Chad kommer åkandes in i den lilla stillsamma staden på sin MC vänds hela samhället upp och ner. Med sin gitarr och sina höftrullningar får han kvinnorna att svimma och borgmästaren att se rött. Staden och dess invånare blir aldrig desamma igen.

Bilder: Scenfolket samlade på scenen. Bland andra Monica Alfredsson som borgmästaren, Dennis Andersson som Sheriff  Earl.
Emma Ståhl, som spelar den kvinnliga huvudrollen Nathalie, och Simon Sköldekrans, som spelar Chad.
Scenfolket på Facebook.

Interstellar

 2014-11-23 FTM
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Interstellar är en amerikansk science fiction-film om en grupp forskare som via ett maskhål ger sig ut på en interstellär resa. Filmen hade premiär den 7 november 2014. Christopher Nolan har skrivit manus, regisserat och producerat filmen som är baserad på Kip Thornes teorier om gravitationsfält, maskhål och andra hypoteser.
I en nära framtid kan inte längre planeten vi bor på uppehålla mänskligt liv. Skörd efter skörd av grödor dukar under och förödande sandstormar plågar befolkningen. Men från ingenstans uppenbarar sig en möjlig lösning: att lämna planeten bakom oss och flytta till en annan planet i en annan galax. Cooper är en av de sista skickliga piloterna som tvingas välja att stanna med sin familj på Jorden och bli en av de sista generationerna här, eller ge sig av och försöka hitta en lösning på problemen och kanske även skapa en koloni ute i världsrymden.

Vetenskapliga vurpor - tjugo logiska luckor i "Interstellar".

Recensioner:
Michael Tapper i Sydsvenskan: "Dyrt hokuspokus betalar sig inte i Nolans nya epos"
Ronny Svensson i Expressen: "Så bra är Interstellar"

Moderatlunch - premiär på Smygehus

 2014-11-21 Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Moderatlunch i eftermiddags på Smygehus havsbad. Arton deltagare.
Många kom i god tid. Ett eget långbord stod redan färdigdukat. Jag hade dock gärna sett att det fanns framme bestick, glas och servetter på bordet. Inte heller någon avdukning inför kaffet.
Salladsbordet fick dock, åtminstone av mig, ett gott betyg, trevligt att titta på och riktigt smakligt.
Kaffet som vi hämtade själva, var riktigt gott. och utsikten av Östersjön var "grossartig".
Men huvudrätten tilltalade inte många. Tvärtom kritiken var besk, en del klagade på mängden, och de allra flesta var missnöjda med sidfläsket som till största delen bestod av fett.
Men som vanligt var höjdpunkten den glada samvaro, som alltid präglar Moderata Seniorers luncher i Trelleborg.

Närvarande på Smygehus Havsbad.

Glasögon ger läkarna supersyn

 2014-11-19 F & V
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
När kirurger opererar cancersjuka är det viktigt att alla cancerceller tas bort direkt. Detta är mycket svårt eftersom sjuka och friska celler ser nästan likadana ut. Därför kan läkaren först efter att ha tagit nya prover veta om allt är borta. Om inte måste en ny operation göras.
Nu kan emellertid läkaren se cancercellerna under operationen och avlägsna dessa med en gång. Genom att använda en fluorescerande vätska som färgar cancercellerna. När dessa belyses med närinfrarött ljus kan läkarna skilja dem från friska celler med hjälp av speciella glasögon.
Den nya uppfinningen som kommer att vara i bruk inom några är förväntas komma till stor nytta för både kirurger, sjukvård och patienter.
Läs mer i Illustrerad Vetenskap nr 14 2014 s. 50-51. Eller i arkivet.

Öppet Hus med Anders Hansson

 2014-11-17 Lokal Politik
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Till årets första eftervals Öppet Hus i Trelleborg var Anders Hansson inbjuden. Anders är riksdagsledamot för Moderaterna, "listetta" för Sydvästra Skåne, och nu i början på sin tredje mandatperiod.
Under första perioden arbetade han i justitieutskottet, den andra i försvarsutskottet för att nu åter hamnat i justitieutskottet.
Vi fick höra mycket om det parlamentariska läget i riksdagen särskilt inför onsdagen den 3 december då riksdagen kommer att debattera och votera om Regeringens budgetförslag för år 2015.
Eftersom regeringen S + MP med hjälp av V inte har över 50 procent av mandaten i riksdagen går budgeten endast igenom om SD eller något av de andra oppositionspartierna (Alliansen) stödjer regeringsbudgeten. Alla spekulerar kring hur SD kommer att rösta. På det parti som de själva vinner mest på. Och inte är detta Socialdemokraterna kan man förmoda.
Om en majoritet av riksdagen röstar ner budgeten kan regeringen inte regera - och det leder till regeringskris. Allianspartierna och SD har redan lagt fram egna budgetförslag.
Då kan statsminister Löfven tvingas avgå. Och kanske slutar det med ett extraval (nyval). Vilket troligen ytterligare stärker Sverigedemokraterna.
Sedan blev det en lång diskussion om invandringspolitiken och den starkt ökande invandringen som väntas främst från mellanöstern. Åsikterna går ofta starkt isär mellan Stockholm och övriga kommuner kanske särskilt i Skåne. Detta beror, tror jag, på att vi skåningar, sedan över ett decennium, lärt oss känna Sverigedemokrater, både politiker och deras väljare, medan de i Stockholm,betraktas som exotiska och "farliga". Många lider där av "beröringsskräck" menar jag.
Viktigast av allt är emellertid att hålla ihop Alliansen. En enad allians är en nödvändig förutsättning för att åter komma i regeringsställning, förhoppningsvis redan 2018.
Närvarolista.
Bloggar från tidigare Öppet Hus:
14-03-24 Carl Johan Sonesson,
13-05-01 Första Maj firande med Pontus Lindberg,
13-02-16 Boriana Åberg,
12-11-10 Gunilla Nordgren,
Öppet Hus, mars 2012: Boriana Åberg,
Öppet Hus på första vårdagen, 11-03-19, Anders Hansson
Öppet Hus på (M)ötesplatsen, 10-07-10.

Kampen mot mikroorganismerna går vidare  

 2014-11-15 F & V
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
I dag fruktar vi ebolan nästan över hela världen. Den har främst slagit till i några västafrikanska stater, Sierra Leone, Liberia och Guinea, några fall har bekräftats även i Nigeria. Ebola är en dödlig sjukdom som orsakas av ebolavirus och den har hittills (2014-10-29), enligt WHO smittat 13703 av vilka 4922 har avlidit.
Det är alarmerande siffror som lätt kan få oss att glömma att det finns andra ännu större bakteriella dråpare på vår jord. En av de värsta är tuberkulosen. Den är på förnyad frammarsch. Över två miljarder av jordens befolkning bär på smittan av Mycobacterium tuberculosis och varje år dör över en miljon av tuberkulos.
En annan modern epidemi är koleran som årligen skördar över 100 000 döda. Den fruktade könssjukdomen syfilis smittar 12 miljoner människor årligen och över 100 000 av dessa dör. Den invalidiserande sjukdomen spetälska är fortfarande utbredd i den fattiga världen. 225000 smittas årligen av Mycobacterium leprae. Dödligheten är dessbättre låg.
Om Ebola: Folkhälsomyndigheten.

En bok i mängden, om än ny

 2014-11-12 Böcker
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Lockades av en bok bland nyutkomna på Trelleborgs bibliotek. "Till alla lycka bär" av Ulla Ginsburg. Det var beskrivningen av 1970-talet som lät spännande. Det genomlevde jag ju själv som något överårig 30-åring. Det präglades av en allt mer splittrad vänster där bokstavskombinationer haglade.
Men boken var ingen höjdare så den tog slut innan slutet, även om det var bra nära. Kanske beror det på att detta är Ulla Ginsburgs debut som vuxenförfattare, hon har tidigare skrivit flera barnböcker.
På tal om beskrivande bokstavskombinationer så utmärktes 70-talet av kollektiva beskrivningar. Av grupper som själva ville avgränsa sig från andra grupper, som KAF, SKP, KFML, Maoist, VPK, RMF etc. Medan 80-90-talets bokstavskombinationer användes av andra människor för att beteckna "avvikande" individer som ADHD, ADD, Aspergers, Borderline osv.

Recensioner:
Vivian Gustin i Kulturbloggen: "Boken skildrar en betydelsefull epok i vår nutidshistoria.
Äldreboendeguiden: "Om kärlek, storfamilj och kamp på 70-talet".
Migra förlag

Är det okay att klappa en hund?

 2014-11-10 NP int
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
I Malaysia väcker denna fråga heta känslor. När apotekaren Syed Azmi Alhabshi försökte anordna en sammankomst för hundälskare trodde han att han gjorde nåt bra. Men i stället blev han utpekad som en muslimsk belackare i det kulturella krig som nu pågår i Malaysia. Han fick många hatbrev och hot om misshandel.
Muslimska ledare citerar koranen som fastslår att hundar är orena, förbannar Halloween, förtäring av griskött och alkohol och vill tvinga alla kvinnor att bära slöja. De reagerar kraftigt mot vad de kallar en växande sexuell och ogudaktig västvärlds influerad rörelse. Polariseringen växer mellan den muslimska majoriteten och etniska kineser, indier och andra religiösa minoriteter som till största delen är kristna, hinduer, sikher eller buddister.
Men även en alltmer växande högljudd grupp av mer moderata muslimer klagar på de religiösa myndigheterna restriktioner som de menar är förtryckande.

Läs mer i New York Times: "Want to Touch a Dog? In Malaysia, It’s a Delicate Subject", läs den här översatt i Tempus 45 2014

Sveriges 100 mäktigaste 2014

 2014-11-08 NP, svensk
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan
Etta på årets lista är Stefan Löfven. Han följs av Magdalena Andersson, Jonas Sjöstedt, Stefan Ingves, Jimmie Åkesson och Gustav Fridolin. Var finns då allianspolitikerna från förra regeringen? Alldeles riktigt, främst är Anna Kinberg Batra (7), sedan Annie Lööf (10), Anders Borg (18), Jan Björklund (19), Birgitta Ohlsson (12), Maria Arnholm (36), Carl Bildt (31), Göran Hägglund (32), Tomas Tobé (34) och Fredrik Reinfeldt (42). Beatrice Ask hamnar på (51), Erik Ullenhag (52), Catharina Elmsäter Syd (67). Helt borta från listan är Tobias Billström, 2013 på 32a plats, Ulf Kristersson (39) och Elisabeth Svantesson (93).

Av de 50 främsta på listan är 17 kvinnor och 33 män. 2013 var siffrorna 15 mot 35 och 2011 var siffrorna 13 mot 37. En progression!

Av de 17 kvinnorna är 14 politiker. Främst kommer Magdalena Andersson (2), Anna Kinberg Batra (7), Åsa Romson (9) och Annie Lööf (10).
Bland icke politikerna toppar Anna Ekström (36) Skolverket, följd av Kronprinsessan Victoria (47) och Karin Pettersson (46) Aftonbladet.

Mäktigast i medievärlden är Karin Pettersson (AB) (46) Peter Wolodarski, (DN) (55), och Thomas Mattsson (Expressen) (70).

Kungen Carl-Gustaf kommer först på 90:e, med en nedåtgående trend.
Nya högt upp på listan: Gudrun Schyman, partiledare (fi) på 21:e, Mattias Karlsson, tf partordförande (sd) på 23:e, Tomas Eneroth, gruppledare (s) på 26:e, Kristina Persdotter stabschef (s) på 28:e, Margot Wallström, utrikesminister (s) på 29:e, Ulla Andersson, riksdagsledamot (v) på 30:e.

Stora lyft från 2013 till 2014:
Max Elger, statssekreterare finansdepartementet, (s) 90 till 22,
Emma Lennartsson, Statssekreterare, 77 till 12
Per Bolund, Finansmarknads- och konsumentminister, (s) 43 till 15
Mikael Damberg, Närings- och innovationsminister, 33 till 14
Jonas Sjöstedt, V-ledare, 19 till 3
Åsa Romson, M-språkrör, 31 till 19

Stora fall för moderata Politiker från 2013 till 2014:
Tobias Billström (M), från 32 till >100, minus > 68 platser. Billström åkte ur listan
Ulf Kristersson (M), från 39 till >100, minus > 61 platser. Kristersson åkte ur listan
Fredrik Reinfeldt (M), från 2 till 42, minus 40 platser
Catharina Elmsäter-Svärd, (M) från 26 till 67, minus 40 platser
Beatrice Ask (M), från 24 till 51, minus 27 platser
Carl Bildt, (M) från 7 till 31, minus 24 platser
Anders Borg (M), från 1 till 18, minus 17 platser

Läs mer i Fokus     Blogg 2013: Anders i topp!   Blogg 2011: Fredrik och Anders i topp!
Sveriges 100 mäktigaste 2013
.
Sveriges 100 mäktigaste 2011.

Den världsberömde evolutionsgenetikern Svante Pääbo gäst hos Skavlan

 2014-11-07 F & V
 två år sedan tre år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
I fredags kväll var Svante Pääbo gäst hos Skavlan.
Pääbo anses vara en av grundarna av paleogenetiken, som använder genetiska metoder för att studera vår förhistoria och våra förfäder. År 2005 kom hans arbete att klassificera schimpansens arvsmassa på första plats i tidskriften Science' årliga tio-i-toppgradering av forskningsresultat i världen.
Svante Pääbo blev världsberömd i och med att han lyckades rekonstruera neandertalarnas hela arvsmassa och visa att gener från neandertalare finns hos alla individer i dagens Europa och Asien.
Svante Pääbos pappa var Sune Bergström, nobelpristagare i medicin. Idag nämns Svante Pääbos eget namn ofta i Nobelsammanhang.
I sin nya bok beskriver Pääbo arbetet som ledde fram till det vetenskapliga genombrottet. I boken visar Pääbo att neandertalarna inte var våra förfäder utan en annan form av människor med vilka våra förmödrar fick barn när de lämnade Afrika. Han beskriver också hur en bit ben från lillfingret av en liten flicka ledde till upptäckten av en tidigare okänd utdöd människoart.

Beställ boken här på Fri Tankes förlag.
Mer om Neandertalarna och den moderna människan kan man läsa här.
"Intervju" med Svante Pääbo efter TV-programmet.

Bokens dag 2014

 2014-11-06 Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Bokens Dag den 3 november, detta år i Parken, drog en stor publik. Mest intressant var Gabriella Håkansson som presenterade sina två senaste böcker: Aldermanns arvinge, första delen i en episk, historisk romantrilogi som utspelar sig i London under tidigt 1800-tal kom 2013, och andra delen, Kättarnas tempel, som kom i september 2014. Dessa två böcker köpte vi på Bokens dag. Nu väntar vi på trilogins avslutning, Nya Londinium, som ska komma ut under 2015.
Vi köpte också en bok av Gabriellas före detta sambo - alldeles nyligen isärflyttade - Thomas Engström, som presenterade andra delen av sin trilogi om Ludwig Licht, en gång Stasi-anställd och CIA:s främste spion i DDR, numera frilansande problemlösare. Den heter "Söder om helvetet" och handlar om valet 2012 i USA. En ung man hittas död på ett hotell och en politiker blandas in i fallet. Första boken i serien, Väster om friheten, läste jag i maj 2014.
Övriga tre representanter på Bokens dag var Göran Hägg som skrivit den första boken på svenska om släkten Medici som regerade staden Florens i flera århundraden från början av 1400-talet. Vidare Arne Norrman med en bok med lokala skrönor om Södra Åby "Från istid till enskifte". Och slutligen den populära Tina Nordström med sin bok om weekendmat, "Tinas Helg".

En bra beskrivning av av Gabriella Håkansson har Sara Ullberg gjort i DN Kultur 2013: "På äventyr med Gabriella Håkansson".
14-05-22 läste jag Thomas Engströms Väster om friheten som kom ut 2013
10-08-06 läste jag Gabriella Håkanssons Fallet Sandeman som kom ut 2002.
07-04-09 läste jag Gabriella Håkanssons Hjärnmänniskan som kom ut 2007.

Recensioner av Aldermanns arvinge:
Carl-Johan Malmberg i SvD Kultur: "Stilistiskt kraftprov av Gabriella Håkansson".
Per Svensson i DN: "Krävande nöjesläsning".

Recensioner av Kättarnas tempel:
Claes Wallin i Aftonbladet: "Sensuellt om radikaler och erotomaner".
Eva-Lotta Hultén i GP: "Som den äventyrsbok den är slutar den när det är som mest spännande".


     
Göran Hägg gav en historielektion
med sin bok Medici.
Gabriella Håkansson har gett ut en roman om det tidiga 1800-talets London.   Arne Norrman från S. Åby fick hjälp av Sune
Andersson.
     
Bertil gjorde en selfie med en jätteglad Gabriella Håkansson Bertil med en glad Tomas Engström som skrivit två böcker ur trilogin om Ludwig Licht. Lena Welinder, min sambo, alltid
hjälpsam med kameran
     
Tina, gladast av alla, sålde bra av sin bok
"Tinas Helg"
Lena Welinder träffade en kär gammal
kollega på Söderslättsgymnasiet
Arne Norrman säljer sin senaste bok
Från istid till enskifte.

Den fallande detektiven

 2014-11-04 Böcker, deckare
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Stockholm, natten till Lucia. I en gränd ligger forskaren Thomas Heber död. Leo Junker utreder fallet tillsammans med Gabriel Birck, men snart tas utredningen ifrån dem av skugglika män i polishusets korridorer. Det enda som finns kvar är Hebers kryptiska anteckningar, som tyder på att någon mer är hotad - men vem? Vad var det Heber visste som var så känsligt?
När hotet blir verklighet rasar en våldsam snöstorm. Och där, i stormens öga, befinner sig Gabriel och Leo, ovetande om att de är på väg rakt mot gärningsmannen.
Boken handlar om så kallade högerextrema organisationer. Den börjar med de två vännerna Michael och Christian som finner varandra för 20 år sedan. Osäkra på livet lockas de till olika former av nazisminspirerade grupper, som till exempel Svenskt Motstånd. Utvecklingen av partiet Sverigedemokraterna som innebär en allt mer omfattande utrensning av rasister och nazister leder till en allt större irritation bland dessa. Det utvecklas ett starkt hat mot "partiledaren", konspiration och mordplaner.
Det är en lång bok, över 400 sidor, dock lättläst, men innehållet är ointressant och känns "gammalt". Trots att boken kom i slutet av 2013.
En del tre lär vara på väg. Med Leo Junker, Gabriel Birck, Charles Levin och "Grim", John Grimberg och Sam Falk.

Del ett i serien:
14-07-03, Den osynlige mannen från Salem - som utsågs till Bästa svenska kriminalroman 2013.

Recensioner:
Intervju med Christoffer Carlsson i Deckarhuset. Recension i Deckarhuset.
Lennart Högman i Dast: "Men när läsaren tagit sig igenom ett par hundra sidor och inte upplevt någon spänning börjar funderingarna".
Blogg: "Den döda Zonen": "En synnerlighen välskriven kriminalroman".
Hemsida på Piratförlaget.

Allhelgonautställning på Galleri Isietio

 2014-11-02 Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
I lördags var det vernissage för Galleri Isietios Allhelgonautställning. Och naturligtvis var Lena och jag där.
Deltagande konstnärer på utställningen är: Lennart Hamrin, Rolf Reimer, Marie Gaillard, Mona Andersson, Virve Kauhanen, Käth Alm och Anki Olsson.
Många utställare har jag inte tagit del av tidigare. Där fanns många nya intressanta bekantskaper att göra.

Galleri Isietio: http://www.isietio.se/
Hemsidor: Mona Andersson Marie Gaillard
På Facebook: Virve Kauhanen     Marie Guillard  

Några bloggar från tidigare utställningar på Galleri Isietio:
14-08-12 Sommarutställning på Isietio, tredje utställningen
14-07-13 Sommarutställning på Isietio, andra utställningen
14-06-15 Sommarutställning på Isietio, första utsttällningen
14-04-19 Påskrundan 2014

       
Lennart Welinder pratar konst
med Lennart Hamrin
Anki Olsson, Per Helsas gård i
Ystad, hade en egen hörna
Liksom Käth Alm, med samma
adress. Öppna Sinnen.
Virve Kauhanen visade också vilken
god keramiker hon är.
       
Katarina Silfversparre, vän från SSpS,
med dotter Kristina och dotterdotter
dotterdotter Johanna
"Hemlighuset" en av Lennart
Hamrins många utställda tavlor 
på Galleri Isietio i november
Käth Alm "Landskap", en av många
natursköna tavlor. Flera kan man
njuta av på hennes hemsida.
Galleristen Rolf Mårtensson med
silversmeden Marie Gaillard och
Bertil. Säsongspremiär för jägarhatt.
       
Vårdal i Fyledalen. Konstnär
Mona Andersson
Alltid på Galleri Isietio, välbesökt
av utställare och besökare.
Mycket gott att äta och dricka
på Galleri Isietio. Som vanligt!
Virve Kauhanen: "And I close my
Eyes".