Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
November 2015

Bertil Tomelius
Startsida

Moderatlunch på Kockens

 2015-11-30  Politik
2 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

I torsdags var det dags för Lunch för Moderata Seniorer i Trelleborg. På menyn stod en traditionell kalops men kanske mest lockande var en underbart god ärtsoppsbuffe. Med allt vad detta kan innebära, en läcker ärtsoppa med skivad fläskkorv och oxbringa, och som efterrätt smaskiga plättar med hallonsylt och vispgrädde. Därtill ett välsorterat salladsbord med gröna och svarta oliver, stekt sill i ättika med mera.
18 seniorer njöt av maten och av det gemytliga sällskapet. På Kockens Hörna i Biliahuset vid Lidl. Och där kan man äta för 65 kronor som pensionär efter klockan 13. Och en stor eloge till Eva Ekström som hade arrangerat allt till stor belåtenhet.
Vi har gått på många luncher tillsammans, flera sedan 6-7 år tillbaka, därför trivs vi ihop och har mycket att prata om. Men visst finns det nytillkomna under det senaste året som Inger Persson, Kristina Silfversparre och allra senast Anita Pettersson.
Om alla är med så är vi drygt 30 personer, men alla kan ju inte komma varje gång.

Senaste moderatluncherna "Sopplunch i Nicolaikyrken", "Synagogan i Malmö", Moderatlunch på Manges,

Närvarolista

     
 Ingegerd, Inger och Ulla Mårten, Marianne och Clas Lena och Mårten Bönnemark 
     
Marianne och Ove Ola, Anita, Lena, Gunnar och Bosse Bertil och Helny

Fler undersökningar

 2015-11-28  Dagbok
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan  

Besökte Njurmedicinska sektionen, Njurmottagningen på Skånes Universitetssjukhus i Malmö den 26.11. Där träffade jag dr Hana Ruzicka. Vi gick igenom resultatet av alla de prov jag lämnat veckan innan på lasarettet i Trelleborg.
Hon gav ett mycket professionellt intryck. En skicklig specialist.
Hon tyckte inte om mina svullna anklar. Det blev en förändrad läkemedelslista: Satures utbytt mot Furix, 1-2 tabletter om dagen. Furix har större vätskedrivande effekt. Det märkte jag direkt. Det gäller att ha nära till toaletten under förmiddagarna.
Vad Furix används till.
Den 27.11 var jag åter på Trelleborgs lasarett. Träffade Mina Nilsson, undersköterska Medicinmottagningen, Trelleborgs lasarett.
Hon klistrade 6 elektroder på min bröstkorg - först hade hon rakat mig, första gången i mitt liv. Dessa kopplades till en liten bandspelare som jag ska bära med mig i 48 timmar. Jag får inte ta av den under hela tiden och duschning är förbjuden. Först vid lunchtid på söndag får jag befria mig från utrustningen, cykla till akuten och lämna in utrustningen.
Syftet är att under 2 dygn registrera mitt hjärtas rytm. Under denna tid ska jag nogsamt registrera vad jag gör "minut för minut", nästan.
Nu har jag betalat så mycket att det snart är dags för frikort - för första gången i mitt liv.

Sveriges 100 mäktigaste 2015

 2015-11-26  NP svensk
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Etta på årets lista är Stefan Löfven - liksom i fjol. Han följs av Stefan Ingves (4), Jimmie Åkesson (5), Magdalena Andersson (2) och Anna Kinberg Batra (7), inga större förändringar mot 2014. Lämnat den absoluta toppen har Jonas Sjöstedt (3) och Gustav Fridolin (6).
Siffror inom parentes anger plats på 2014 års lista.
Ny i toppen är Jacob Wallenberg (24), nu sexa medan Karl-Petter Thorvaldsson går från 8 till 7.
Var finns då allianspolitikerna från förra regeringen (utöver Kinberg Batra alltså)? Av partiledarna är Annie Löf åtta (10), Jan Björklund är tolva (19) och Ebba Busch Thor elva (91)!
Övriga alliansföreträdare är Tomas Tobé (M) 25a (34), Erik Ullenhag (fp) 35a (59), Birgitta Ohlsson 37a (20), Sara Skyttedal (kd) 38e (ny), Anders W Jonsson (c) 40e (ny), Ulf Kristersson (M) 41a (ny) och Elisabeth Svantesson (M) 42a (ny).
Av de 50 främsta på listan är 18 kvinnor och 32 män.
2014 var siffrorna 17 kvinnor och 33 män. 2013 var siffrorna 15 mot 35 och 2011 var siffrorna 13 mot 37. En progression, om än liten!

Av de 18 kvinnorna är 15 politiker. De övriga tre är Karin Pettersson, Politisk chefredaktör på Aftonbladet, Eva Nordmark, ordförande TCO och Anna Ekström. Skolverket.

Nya högt upp på årets lista Är Anders Ygeman som 21, inrikesminister, Anders Danielsson som 24, Generaldirektör Migrationsverket, Richard Jomshof som 30, partisekreterare sd, Pär Boman som 32, ordförande Handelsbanken, Sara Skyttedal som 38, Ordförande för kds ungdomsförbund, Anders W Jonsson som 40, gruppledare (c), Ulf Kristersson som 41 (M), Elisabeth Svantesson som 42 (M), Annika Söder (45) kabinettsekreterare (s) och Lars Adaktusson som 46, EU-parlamentariker, kd.

Mäktigast i medievärlden är Peter Wolodarski, DN (34), Anna Dahlberg, Expressen (43), Karin Pettersson, Aftonbladet (44), Thomas Mattsson, Expressen (49) och PM Nilsson, Dagens Industri (56).
Näringsliv: Jacob Wallenberg, Fredrik Lundberg, Marcus Wallenberg.
Myndigheter: Stefan Ingves, Anders Danielsson, Ingemar Hansson.

Kungen Carl-Gustaf har vänt den nedåtgående trenden och avancerar från 90 plats till 68 på årets lista. Motsatt väg har dottern kronprinsessan gått från plats 47 till plats 90 på årets lista.

Fallit bort från fjolårets lista, bland andra, Sverker Martin-Löf (17), Anders Borg (18), Gudrun Schyman (21), Göran Hägglund (25), Maria Arnholm, (27), Mehmet Kaplan (32), Anders Nyhrén (39) och Fredrik Reinfeldt (42).

Läs mer i Fokus    Kultursveriges 75 mäktigaste.
Blogg 2014: Stefan Löfven toppar  Blogg 2013: Anders i topp!   Blogg 2011: Fredrik och Anders i topp!
Sveriges 100 mäktigaste 2013
.
Sveriges 100 mäktigaste 2011.

Dagbok vecka 4615

 2015-11-24  Dagbok
1 år sedan 2 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Måndag: Möte med arbetsmarknadsnämnden som vanligt på Rådhuset. Två och en halv timme långt. En del förarbete under dagen och framför allt ett förberedande gruppmöte förra onsdagen, för "De Borgerliga", dvs M + Fp. Se en sammanfattning Rapport från den borgerliga gruppen.
Tisdag: Klockan 10. Rekonstrueringsmöte med resterna av Styrelsen för Moderata Seniorer i Trelleborg plus Valberedningen, Staffan Svensson och Roland Hansson.
Rapport från mötet: Rekonstrueringsmöte.
Tisdag: Klockan 14: Möte med styrelsen för Vänskapföreningen Sverige-Tyskland. Läs protokollet från mötet: Protokoll.
Onsdag: Normalt spelar vi boule på förmiddagarna. Vädret var emellertid för kallt och blött så det ställdes in. I stället fick jag ett pass på gymmet, Twenty-Four-Seven på Nygatan. Det gick riktigt bra, jag känner mig återställd även i Styrketräningslokalen.
Torsdag: På biografen Grand i Trelleborg med Lena. Vi såg "Granma" som inte var mycket att skryta med. Läs mer om den i min blogg, Granma.
Fredag: Inget särskilt hände.
Lördag: Amatörteatern Scenfolket. "Nu showar vi på svenska: En hyllning till musik och komik i Sverige 1959 - 2007" heter Scenfolkets senaste produktion. En trivsam och underhållande musikshow. Läs mer i min blogg, Scenfolket.

Bilder på Cecilia Leijon, chef för Arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg. Staffan Svensson och Roland Hansson, Valberedningen, Moderata Seniorer, Styrelsen för Vänskapföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg med ordförande Monica Rosenqvist i spetsen, bild från "Grandma", den unga, gravida flickan Sage med mor och mormor, samt sluligen en scen ur Scenfolket.

Scenfolket

 2015-11-22  A&S
1 år sedan 2 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

"Nu showar vi på svenska: En hyllning till musik och komik i Sverige 1959 - 2007" heter Scenfolkets senaste produktion.
En trivsam och underhållande musikshow. Men mest muntra inslagen var inte musiken utan mera variatéerna. Som t ex Tvättomaten och Pissoaren. Och Öken - en travesti på Robert Brobergs Målarrock.
Och liksom för två år sedan, "The Jukeboxshow", är jag osäker på hur mycket som är "singbacks", är det bara musiken som amatörartisterna sjunger till eller är det också sången som artisterna bara mimar till?. Kanske inte så viktigt om slutresultatet blir gottt. Dansen och uppträdandena var helt godkända av de långa appläderna att döma.
Emmely Olander, Scenfolkets ordförande, både regisserar och är den mest professionella av alla.
Intäkterna från föreställningen kommer att skänkas till UNHCR:s arbete under den pågående flyktingkatastrofen.
Artikel om Scenfolket i TA. Scenfolket på Facebook.
På Facebook: Liv Adler, Emilia Brobeck, Amelie Hoffrén, Sara-Kajsa Lander, Susanne Lundborg, Tova Svensson.

     
Ängeln i rummet Die Mauer av Ebba Grön  Musik ska byggas utav glädje
     
Tvättomaten Hon gör allt för att göra mig lycklig Tack för alla sånger

Förra gången vi såg Scenfolket var för två år sedan: The Jukebox Show.
Musikbakgrund.se levererar Singbacks till show och till skiva.

Hur ska Liberia ta sig ur slummen?

 2015-11-20  NP int
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan  4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Landet är splittrat, stigmatiserat och farligt bräckligt.
Landet som grundades som en frihetens hamn för amerikanska före detta slavar har under historiens lopp blivit en skådeplats för katastrofer. Trots att man överlevt inbördeskrig och ebola-epidemi så är tillståndet i landet bräckligt - och farligt explosivt. I slutet av juni dök dessutom plötsligt nya ebola-fall upp, ett svårt slag för det drabbade landet som hade firat slutet på epidemin den 15 maj, med elandsomfattande fest.
Liberia är ett politiskt splittrat land, och symptomatiskt för Liberias situation är storleken på två byggnader: Försvarsdepartementet är monumentalt, utbildningsdepartementet är så litet att man lätt kan missa det.
Liberia är unikt i Afrika. American Colonization Society köpte kustområdet för att finna en bosättning för frigivna slavar. Men efter en kort tid skapade de tidigare livegna slavarna en slags egen slavstat med de sedan gammalt bosatta invånarna som underlydande. De så kallade amerika-liberianernas välde bröts först år 1980 genom Samuel K Does statskupp vilket förde afro- liberianerna till makten.

Läs mer i Neue Zürcher Zeitung: "Traumatisiertes Liberia: Das gemarterte Land", eller läs den här, översatt i Tempus nr 45 2015

Tidigare bloggar om Liberia:
2012-08-26 Diplomater och dokumentärer,
2007-06-12 Ett monster inför rätta.

Grandma

 2015-11-18  FTM
1 år sedan 2 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Elle (Lily Tomlin) är poet och försöker gå vidare sen hennes partner sen många år gått bort. En dag får hon besök av sitt 18-åriga barnbarn Sage (Julia Garner) som är gravid och frågar om pengar till en abort. Sage dyker upp hos mormor Elle just som denna gjort slut med sin betydligt yngre flickvän Olivia (Judy Greer). Eftersom Elle är pank och Sage fått sitt kreditkort omhändertaget av sin mor, beger sig de båda ut på en roadtrip tillsammans för att ragga upp pengar och få kontroll över sina situationer.
Elle är en missnöjd halvgammal feminist som skyller alla sitt livs tillkortakommanden på männen. Hon drar sig inte för att fysiskt misshandla dem som misshagar henne. Jag tycker inte alls om hennes rollfigur. Olivia däremot gör ett mycket sympatiskt intryck som gör allt för att hon och Elle ska förbli ett älskande par.

Recensioner:
Maria Brander i Expressen: "79 lättsamma minuter med imponerande hög densitet",
Mårten Blomkvist i DN, Kultur: "Värmande möte mellan gravid tonåring och pantertant".

Tidigare sedda filmer på Grand:
Trainwreck 150824, Jurassic World 150803, Prästen i Paradiset 150712  SPY, 150712, Gentlemen 15-01-08, Bridesmaids, GentlemenMicke och Veronica.       
Ännu tidigare på Grand: Turist, 14-09-03, Apornas planet - Uppgörelsen, Grand Budapest Hotel, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvannHotellet, Captain Philips.

Jag mår förträffligt

 2015-11-16  Dagbok
1 år sedan 2 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan  

Sedan två veckor tillbaka kan jag motionera i samma utsträckning som tidigare. Jag mår bättre än tidigare. Jag tror att detta är en effekt av att mitt blodtryck. När jag kom in akut på Trelleborgs lasarett låg blodtrycket på över 200 och hade säkert varit så under en lång period.
Senaste mätningen hemma, låg på 134/80 och pulsen 72. Gränsen för "förhöjt blodtryck" anses vara mellan 140/90 och 160/100.
Blodtrycksmätare inköptes på apoteket genast jag kom hem från sjukhuset, kostade ca 600 kr.

Många mediciner har jag fått recept på.
Varje morgon ska jag ta en Trombyl, en Doxazosin Actavis, en Salures och en Amlodipin Accord. Amlodipin ska jag också ta till kvällen.
Till natten ska jag ta Simvastatin Bluefish.
Dessutom äter jag sedan tidigare Allupurinol, en om dagen, mot gikt.
Trombyl är acetylsalicylsyra. Ska minska risken för att få stroke.
Doxazosin Actavis tillhör en grupp läkemedel som kallas för alfa-blockerare. Det används för att sänka blodtrycket.
Salures blodtryckssänkande effekt beror troligen på att vissa små blodkärl vidgar sig. Den urindrivande effekten beror på påverkan av njuren som har till följd att vätska lämnar kroppen.
Amlodipin Accord ges till patienter med högt blodtryck för att minska motståndet i blodkärlen, så att blodet lättare kan passera.
Det är anmärkningvärt att tre av medicinerna ges mot högt blodtryck, samtidigt som mitt blodtryck har varit normalt sedan jag lämnade sjukhuset för tre veckor sedan - alternativt att medicineringen fått blodtrycket att sjunka.

Simvastatin används för att sänka nivåerna av totalkolesterol i blodet, det "onda" kolesterolet (LDL kolesterol) och blodfetter så kallade triglycerider.

I dag genomgick jag en provtagning på Trelleborgs lasarett som en förberedelse inför en senare njurundersökning på Njurmottagningen i Malmö, torsdagen den 26.11 klockan 11. Aldrig tidigare fyllt så många rör med blod, men tack vare en proffsig sköterska gick allt perfekt. Min oro i förväg kom som alltid på skam.
Efter detta återstår förhoppningsvis en undersökning till, på "Avdelningsnära mottagning" vid avdelning 9 på Trelleborgs lasarett. En sorts uppföljning av stroke-patienter.Tid för detta är den 9 december.

Skånemoderaternas Seniorers Höstmöte i Ystad

 2015-11-14 Politik
2 år sedan 3 år sedan  4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Varit på Skånemoderaternas Seniorers Höstmöte i Ystad igår. En verkligt trevlig dag på det anrika Teatercaféet på Ystads Teater. Trevligt sällskap och god mat och trevliga underhållare av vilka jag särskilt vill nämna Marie Holmström, turismstrateg Ystads kommun och Christina "Tina" Persson, Programansvarig Ystads kommun. Mycket att lära där.
Maria Holmström presenterade Ystad & Österlens turismverksamhet, ett samarbete mellan Ystads och Simrishamns kommuner.
Hon är en verklig eldsjäl och inspirationskälla som pratade sig varm om Tourism in Skåne
Christina Persson imponerade stort i sin beskrivning av hur man i samarbete mellan Tomelilla, Ystad och Simrishamns kommuner lyckats minska transporttiden med 75 % vid distribitionen av livsmedel till 60 000 personer på 125 enheter med användning av Samordnad varudistribution 2.0. Samtidigt ökat antalet grupper i upphandlingen så att många lokala producenter fick en chans.
Flera andra intressanta föreläsare medverkade, bland annat fick vi en visning av teatersalongen av teaterdirektören själv, Thomas Lantz.
Vi, jag, Helny, Ove och Marianne, togs emot med kaffe och frallor, i teatercaféet. Det var en samling småbord tillräckliga för de cirka 50 personerna som samlats. Dagsprogrammet genomfördes sedan i samma lokal så vi kunde sitta kvar på samma platser hela dagen. Även lunchen som gulashsoppa med tillbehör och eftermiddagsfikat med läcker kanelsnäcka intogs i caféet. En bra lösning. Ljudförhållandena med mikrofoner och snäckor fungerade också bra.

Avslutningsvis överlämnade Bo Lönnerblad, senioransvarig för Ystadsmoderaterna stafettpinnen till Lennart Holst från Sjöbo.
Här finns Inbjudan och program.

Läs mer här: Samordnad varudistribution 2.0, Visit Ystad & Österlen, Facebook Österlen, Tourism in Skåne.

Senaste träffen: 150515 Vårträff på Smygehus Havsbad,

       
Kristina Bendz, oppositionsråd, hälsade oss välkomna till Ystad Christina "Tina" Persson imponerade stort Några av de 50 nöjda deltagarna  Maria Holmström, turistchef för Skåne Sydost 
       
Thomas Lantz, VD Ystads Teater, talade varmt om teatern Pontus Lindberg och Bertil Persson  Ann-Margreth Ohlsson och Sten Hamberg Helny Feustel och Ove Carlsson
       
Pontus Lindberg, regionråd: Regional utveckling i Skåne Bertil Persson, ordförande för Moderata Seniorer i riket. Lennart Holst, Sjöbo med stafettpinnen till Vårmötet 2016   

Ultimatum

 2015-11-12  Böcker, deckare
1 år sedan 2 år sedan  4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

Anders de la Motte inledde sin nya bokserie med Memo-Random häromåret. Nu är det dags för UltiMatum, som tar vid där den förra boken slutade.
UltiMatum är en skarpladdad thriller om ett Stockholm och Sverige där ingenting är vad det verkar, där alla medel är tillåtna för att nå makten.
När ett illa tilltygat lik hittas i vattnen utanför regeringspartiets kursgård hamnar ärendet på kriminalinspektör Julia Gabrielssons bord. Vem är den döde och varför har något ansträngt sig så för att kroppen inte ska kunna identifieras? Det dröjer inte länge förrän Julia inser att att det finns människor som är beredda att göra nästan vad som helst för att hindra att sanningen kommer fram.

Polismannen David Sarac var informatörshanterare vid Stockholmspolisen, ansvarig för en hemlig källa, en infiltratör kallad Janus. Efter en våldsam uppgörelse - den så kallade Skarpöuppgörelsen - dä'r många gangstrar och poliser dödades och som nästan kostade honom själv livet, vårdas han på en sluten klinik långt från huvudstaden. Han gömmer undan sömntabletterna han får av skötarna. Tjugotvå stycken har han fått ihop, och snart är det dags att ta dem, att för alltid tysta de anklagande rösterna i huvudet. Men ett mystiskt erbjudande får honom att skjuta upp sin död: Vad sägs om ett byte? Quid pro quo? Dina hemligheter mot mina.

"Sarac var ute efter rättvisa. Det var vad Skarpöuppgörelsen handlade om, även om det dröjde innan jag insåg det", säger Frank Hunter. Sarac ville straffa alla de som handlat orätt, inklusive sig själv". En person undkom ansvar. Fred Hunter berättade vem det var för Sarac och gav honom möjlighet att hämnas.
Ett slags läskompendium.

2014-04-12 MemoRandom, del 1.
Tidigare bloggar om Mottes tidigare serie [geim] och [buzz] och [bubble].

En missriktad välvilja mot fattiga länder

 2015-11-10  NP int
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan  4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Ge inte pengar till fattiga länder säger årets Nobelpristagaren i ekonomi Angus Deaton. Ulandsbistånd stjälper mera än hjälper de fattiga ländernas invånare. I stället korrumperar ekonomiskt bistånd ofta berörda regeringar och bromsar ekonomisk tillväxt. Det finns anledning att misstänka att en stor del av de 135 miljarder dollar som världens mest utvecklade länder avsatte till bistånd förra året inte gjorde de fattigas situation ett dugg bättre. Biståndspengar kan inte bara göra en regering mer despotiskt utan också öka risken för inbördeskrig eftersom det nu finns en stora kaka pengar att strida om. Det som dessa länder behöver mer än pengar är effektivt styre, något som ulandsbistånd faktiskt kan undergräva.
Mycket av allt det positiva som händer i Afrika - exempelvis mobiltelefonens snabba utbredning det senaste decenniet har afrikanerna åstadkommit helt på egen hand. Vi bör backa tillbaka och låta de fattiga länderna utvecklas i egen takt och efter egen håg.

Läs mer i Washington Post: "Why trying to help poor countries might actually hurt them", eller läs den här, översatt i Tempus nr 44 2015

Mer här: "Princeton professor Angus Deaton wins Nobel Prize in economics"

Fars dag på Slättarps gård

 2015-11-08  Dagbok
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Kan verkligen rekommendera ett besök på Slättarps Gård Café & Restaurant! Ligger nordost om Skegrie i Trelleborgs kommun. Firade Fars Dag och bjöds på Räksallad – av hög klass, smaskigt syrlig äppelkaka med vaniljsås och capppuchino av mina två yngsta döttrar Lina och Nilla. Alla var nöjda efter besöket. Där var mycket folk, det fanns många bord men ändå fick vi vänta en stund på bord.
Där finns också en mycket välsorterad prylbutik som Lina och Nilla länge botaniserade i. Själv lyckades jag inhandla en julklapp till min kära hustru Lena, vilket naturligtvis satte griller i huvudet på henne.
Nilla ordnade en groupibild innan hon körde mig hem till Wemmenhögsgatan 32. Stort tack för det.
Slättarps Gård Café & Restaurant!

Wizex

 2015-11-06  A&S
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Wizex firade sina 40-år med att släppa albumet "40 år i folkparkens tjänst". Uppföljaren till skivan är konserten "I folkparkens tjänst". I kväll kom de till Grand i Trelleborg. En nostalgisk resa i tiden från 50-talet till nutid. En fantastisk prestation att lyssna till i nästan tre timmar.
Det var en fantastisk musikupplevelse att lyssna till de gamla låtarna allt från Lill-Babs, Tore Skogman, Elvis Presley, Frank Sinatra, ABBA, Eva Rydberg, Magnus Uggla osv, samt en intressant kavalkad om en mångfald händelser som timat från 1950-talets början till nutid.
Formidabelt framförda av frontfigurerna Anna Sköld och Thomas Lindberg. Vilken energi de utvecklade under nästan tre timmar. Mycket show blev det för pengarna, 295 kr.
Övriga medlemmar i gänget är Eric Iversen, kapellmästare, samt Dan Andersson, Allan Dittrich, trummor och Tommy Karlsson bas.
Wizex hemsida.    Wizex på Facebook. Anna Sköld på Wikipedia. Anna Sköld på Facebook. Eric Iverson Blogg.
Trelleborgs Allehanda: Wizex gör show om folkparkerna.

En annan Nesser

 2015-11-04  Böcker
1 år sedan 2 år sedan 4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan  7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Elva dagar i Berlin är en saga för barn över arton år i Tage Danielssons och Astrid Lindgrens efterföljd. Boken är också den tredje delen i Håkan Nessers storstadstrilogi; de bägge inledande är Maskarna på Carmine Street (2009) och Himmel över London (2011)
Underhållande, gripande, intressant, ja till och med spännande och lite mystisk. Lagom lång saga för vuxna. Kan rekommenderas för alla.
Lite Astrid Lindgren över det hela:
"så här är det alltså säger Beate Bittner till Arne Albin Hektor Murberg: din pappaTorsten och din mamma Violetta född Dufva träffas i Venedig, han köper en nyckel i en ask av en spåkvinna... en väldigt speciell nyckel, och kanske har hon först spått din mamma ... eller bägge två. Långt senare strax innan han dör, ger din pappa dig i uppdrag att åka till Berlin med nyckeln och lämna den till din mamma. Du åker hit men du åker också tillbaka till sextonhundratalet och efter en massa häxerier och hokuspokus stoppar du nyckeln i ett lås. Så att ...så att två av våra förfäder, Aron och Beata Greivald ska kunna träffas ... så att du och jag ska ... ja, så att du och jag ska kunna sitta här och dricka te och ha det trevligt! Hemma hos mig i Berlin!" (354)
Och så levde de lyckliga tillsammans i den stora staden Berlin, den rullstolsbundna Beate Bittner och den lindrigt handikappade Arne Albin Hektor Murberg med en lätt intellektuell funktionsnedsättning efter en dykolycka i barndomen. Nu fria från äldre dömande släktingar.
En sorts kompendium.

Recensioner:
Jonas Thente i DN:"Pratig pastisch. Håkan Nessers finurlighet kommer inte till sin rätt".
Ingrid Bosseldal i GP:"roligt i mötet med de tre särlingar som tillsammans väver intrigen"
Kristian Ekenberg i Sundsvalls Tidning: "Nesser i hokuspokusland".

Senaste lästa böcker av Håkan Nesser
150410 Paula Polanskis straff,
140206 Kommissarien och tystnaden,
130903 Levande och döda i Winsford,

Återhämtad konvalescent

 2015-11-02  Dagbok
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan  6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Fredagen den 30.10 blev jag helt plötligt hemförlovad från Trelleborgs lasarett. Kändes nästan snopet. Vi hade ju redan lämnat återbud till den tre veckor långa resan till Spanien. Vi skulle ha åkt den 31.10. Så det hade ju rent teoretiskt varit möjligt. Men jag var inte helt återställd, ska genomgå flera nya undersökningar under november månad och får tex inte köra bil på en månad beroende på den "TIA" (transitorisk ischemisk attack) jag förmodas ha drabbats av. Skrev så här på Facebook den 30.10:
"Åter hemma efter 7 dygn på ”tolvan” på Lasarettet i Trelleborg efter att ha kommit in pga plötslig känselnedsättning i vänster sida. Då upptäcktes dessutom högt kaliumvärde i blodet, ett högt blodtryck och ett stegrat njurvärde. Bland annat. Fler undersökningar kommer att göras. Fem nya mediciner har skrivits ut. Tiden på ”tolvan” har varit angenäm. Maten som på en lyxrestaurang – nå, nästan.
För att inte tala om alla dessa syrror och uskar: Jessica, Jasmin, Cecilia etc etc. Som gjorde sitt bästa för att jag, och alla andra skulle trivas.
Många såg till att överträffa mina förväntningar, det är sådant som kallas ”SERVICE” inom dagens tjänsteproduktion. Längtar – nästan – redan tillbaka".
På bilderna ser man ett exempel på den goda och näringsriktiga mat som serverades fem gånger om dagen, frukost, lunch, eftermiddagskaffe, middag och kvällsfika. Det gav en fin inrutning av dagen. Om halsen har jag hängande den kontrollapparat som garanterade en totalövervakning dygnet runt av alla patienter. Apparaten var kopplad till fem elektroder fastsatta på kroppen. Jag fick ta av den en enda gång, vid duschen, då satt Jessica utanför dörren. Höger bild visar hur jag en dag från klockan 11 till 23 var kopplad via en åder till en droppanordning som pumpade in en natriumlösning för att kompensera min förhöjda kaliumhalt.
Tidigare blogg om sjukhuset: Drabbad av TIA.