Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Oktober 2006

Bertil Tomelius
Startsida

Bredband i Anderslöv

2006-10-31  Datorer & Internet

För många år sedan skaffade jag mig min första ”bredbands” uppkoppling till Björkgatan i Malmö. Leverantör var Bonet som gav Obbit AB i uppdrag att förse mig med e-post och webbadress. Jag fick ett kundnummer, ett logginnamn och ett lösenord. Supporten fanns i Umeå.
Efter några år övertog Bostream leveransen och när vi flyttade till Anderslöv fick vi nöja oss med ett ”istream” konto och det blev viktigt att hitta första telefonjacket på Rådjursvägen 7. Vi fick ett nytt huvudkonto med användarnamn och lösenord.
I november 2004 köptes Bostream upp av Bredbandsbolaget och det blev nya ”Allmänna” och ”Särskilda” villkor. Tekniskt sett förändrades dock ingenting.
För en vecka sedan aviserades vi om att vi skulle få ett nytt ADSL modem som skulle ge en 4 gånger snabbare bredbandsuppkoppling. Detta ska installeras när den nuvarande uppkopplingen slutar fungerar. Den slutade fungera i natt så nu har jag packat upp försändelsen och satt i CD-skivan. Få se vad som kommer att hända!
Det gick bra en stund, installationen rullade på, sedan blev det stopp, vi provade med att stänga av och slå på det nya modemet igen. Då gick det. Efter en stund fick vi veta att uppkopplingen var OK. Men så var det inte, när jag startade Internet Explorer kom jag bara till Bredbandsbolagets hemsida med uppmaning att logga in. Nytt användarnamn hade vi fått men inte nytt lösenord. En vända till supporten och kort väntetid gav oss det nya lösenordet och nu kan vi surfa med 2 MB/s på alla tre datorerna. Fantastiskt! Och till samma pris som innan. Och snabbt, vänligt och professionellt bemötande hos supporten.

Dyrgrip i förrådet

2006-10-30  Böcker, Deckare

Ulf Durlings ”Lugnet efter stormen” som är hans sjunde deckare och som han skrev 1983 är en 10-poängare, det vill säga den får maximal poäng på min högst subjektiva poängskala. ”Lugnet efter stormen” handlar om det 25 år gamla dråpet på en ung kvinna som fortfarande idag kastar långa svarta skuggor över hennes systrars liv. En av dem begår självmord och tillsammans med den manlige huvudpersonen – som är en verkligt durlingsk obestämbar manipulation – bestämmer sig en tredje syster för att gå till botten med den tragedi som då drabbade hela familjen. Durlings människobeskrivning är på topp, särskilt hans förmåga att låta små skenbart triviala händelser få mycket skrämmande betydelser och man läser gärna boken utan att lägga den ifrån sig. Läs mer om Durlings tidigare deckare här. Senast jag var så generös var i juli månad (för 15 deckare sedan) då Sven Sörmarks ”Änglarna” (1978) belönades lika frikostigt. Sörmark fick 10 poäng också för sin bok ”De objudna” (1975).
Den första 10 poängaren läste jag i april 1998. Då handlade det om Vic Sunesons ”Mord i själva verket” (Kungliga Kompromissstyrelsen där Sune Lundqvist var verksam) från 1950.
Man kan hoppas att Durlings bok snart kommer ut i pocket till ett billigt pris så att många kan njuta av denna ”dyrgrip”. Själv hittade jag den undanlagd på arkivet på biblioteket i Anderslöv. Tidigare blogg om Durling.

Bra skrivet om Ida-Theres Karlsson

2006-10-28  Sport

Oerhört roligt att få läsa en bra artikel om det svenska brottaresset Ida-Theres Karlsson (bilder) i Aftonbladets lördagsintervju. Här får hon den upprättelse hon varit mer än värd under lång tid. Heder åt Aftonbladet och artikelförfattaren Britt Peruzzi.
23-åriga Ida-Theres (bild) tävlar för Brottarklubben Snar i Boden men bor numera i Hässleholm i Skåne där hon går på socionomutbildning. Ordföranden för klubben är hennes farbror Jan Karlsson välkänd brottarlegend som tog både silver- och bronsmedalj i weltervikt i OS i München 1972. Ida-Theres är tuff och vågar säga vad hon tycker om idrottsförbundets syn på svensk dambrottning och har fått utstå mycket spott och spe för detta. Hon har länge varit framgångsrik, tillhört den internationella eliten under hela 2000-talet och tog senast brons vid VM i Kina för några veckor sedan. Ida-Theres hemsida. Hennes blogg på Norra Skåne.

Fortkörarförsäkring

2006-10-27  Nyheter & Politik, Svensk

Man kan köpa sig ett försäkringsskydd som hjälper i 12 månader.
Det verkar vara en väldigt bra tjänst för de som ofta kör för fort vid hastighetsbegränsningar på 70 km/h eller högre. Kör man för fort vid lägre hastighetsbegränsningar gäller inte försäkringen. Du får inte heller uppföra dig i trafiken så att du får dagsböter. Dessa betalas ej.
För den ”ordentlige” bilföraren som har giltigt körkort, använder bilbälte och är nykter under färden och som vill köra fortare än vad lagen tillåter är det en bra idé. Upp till tre gånger under ett år får han eller hon sina fortkörningsböter betalda för en försäkringspremie på 399 kr!Om du t ex kör med 96-99 km/h på en 70-sträcka och blir tagen får du med de nya reglerna betala 3200 per gång i böter. Tre gånger ger 9600 kr att tjäna för bilföraren mot en årspremie på 399 kronor. Hur har företaget räknat på detta? Kan det verkligen ge en vinst för Don't Worry i Kalmar? Är sannolikheten att bli tagen om man kör för fort så liten att utbetalningarna inte blir så stora, eller är företaget inte seriöst utan kommer att försvinna när tillräckligt många betalt premien? Detta är väl den risk som försäkringstagaren måste ta!
Adressen är Don't Worry Sweden AB BOX 4125 390 04 Kalmar Tel: 0480-490 525.
Det finns ett annat företag ”Tagen” som erbjuder liknande tjänster men priset är högre, 595 kr per år.

Ordning och reda i skolan vill alla ha

2006-10-26  Nyheter & Politik, Svensk

I dag kan man på Aftonbladet svara på frågan ”Behövs det hårdare tag i skolan?” Ja eller Nej? med anledning av skolminister Jan Björklunds (bild) förslag till ny skollag. Av 30000 som ”röstat” svarar 92 % av föräldrar ”Ja”! Ännu mer förvånande är att av 15000 elever svarar 84 % ”Ja”!
Även om ska vara skeptisk till detta sätt att göra enkäter så är det svårt att invända mot det faktum att både elever och föräldrar vill ha till en förändring i skolan som de uttrycker som ”hårdare tag”. Lärarna, den tredje parten i skolan, har ju länge genom sina organisationer uttalat en önskan om att det ska finnas möjligheter till sanktioner av oacceptabla beteenden från elevernas sida. Alla inblandade parter tycks vara överens.
Jag tror att man också kan utgå ifrån att denna uppfattning inte är ny utan säkert har funnits i minst i tio år. Det är längesedan författaren Christina Claesson (bild)
(Denna länk finns inte kvar 2009:01, men nu har hon en egen hemsida och också en blogg), under en vecka ”pryade” på Stenkulaskolan i centrala Malmö och sammanfattade sina chockerande intryck i ett uppmärksammat inlägg i Sydsvenskan 1999, "Lägg ned skolan!".
Den naturliga frågan blir då: Varför har ingenting hänt på dessa tio åren?? Varför har inte konstellationen sossar, kommunister och miljöpartister under de gångna tolv åren de haft ansvar för skolan gjort någonting? Varför har de under så lång tid negligerat lärarnas, föräldrarnas och elevernas önskningar? Det är inte konstigt att deras maktposition att bestämma i Sverige röstats bort! Tack och lov!

Fler måste försörja sig på arbete

2006-10-25  Nyheter & Politik, Svensk

I gårdagens DN – webbupplagan – kan man läsa ett inlägg med rubriken ”Fler måste försörja sig på arbete” av finansminister Anders Borg.
Tänk att det gått så långt i Sverige sedan ”den rödgröna röran” på nytt fick den politiska makten i Sverige 1994 att en så självklar sanning blir en artikel i DN. Sedan decennier tillbaka har alla vi som inte tillhört den rödgröna nomenklaturan haft klart för oss att ett land inte kan bygga på att människor som bor här eller kommer hit (det så kallade utanförskapet) och som lever på bidrag för varje år blir allt fler. Det räcker inte heller att många av dessa utbildas eller underhålles på ett eller annat sätt. Det som krävs är att arbeta och betala skatt. Därför är det en verklig lättnad att Anders Borg och den nya regerings mål är att ”få fler att arbeta och färre att försörjas med bidrag”.
”Jag kanske är en enkel man. Men jag tycker att det är en väldigt fin vision om fler människor i samhället kan försörja sig genom arbete, få arbetskamrater, få gå hem till sin familj och sina vänner och berätta att de utvecklas i sitt arbete och är stolta över det”, säger finansministern i artikeln.
Käre Anders, alla vi andra enkla människor utgör en mycket stor majoritet i detta land som helt delar dina synpunkter.
Men det blir inte lätt att vända på ”försörjningsskutan” och lägga om det mycket tröga rodret mot arbete, deklaration och skatt.

Omskärelse, ny affärsidé i Malmö

2006-10-24  Nyheter & Politik, Svensk

Är det verkligen alldeles fel att om man flyttar från ett land för att bosätta sig i ett annat land att man då tar hänsyn till inte bara det nya landets lagar utan också försöker ta hänsyn till de mer eller mindre uttalade sedvänjor som finns i det nya landet. Jag tycker att detta är en retorisk fråga med ett självklart svar och menar vidare att om man har med sig från sitt tidigare hemland sedvänjor och bruk som är svåra att tillämpa i det nya landet så är det inte fel att se över om man verkligen måste fortsätta att praktisera dessa särskilt om de inte har några annat värden än helt historiska.
Konkret tänker jag på den debatt som blossat upp kring omskärelse av pojkar i Malmö. Den skånska sjukvården, Region Skåne, har slutat med att skära bort delar av förhuden på pojkars penis med argumentet att sjukvårdens resurser är otillräckliga och att det inte finns någon medicinsk grund för dessa kirurgiska ingrepp. Sjukvården menar att omskärelse av pojkar görs enbart av estetiska skäl, muslimska pojkar vill ha en snyggare snopp liksom flickor vill operera sig för att få större bröst. Sjukvårdens problem är nu att den ändå tvingas agera eftersom många pojkar får infektioner och andra problem som de kommer till vården med. Okunniga personer gör ingreppen under ohygieniska förhållanden och ibland till och med utan bedövning.
Nu vill Islamic Center i Malmö, läs VD Bejzat Becirov, sköta omskärelsen av alla muslimska och judiska pojkar i Malmö. Ingreppet ska bli gratis för alla som är medlemmar i Islamic Center. Alla kan bli medlemmar säger direktör Becirov, bara man betalar årsavgiften på 1000 kronor. Jag tycker att detta är en lysande affärsidé att få judar att bli medlemmar i en islamisk förening! Ett problem är att Becirov inte brytt sig om att ta reda på huruvida den läkare han anlitar har svensk läkarlegitimation! Flera misslyckade omskärelser som läkaren gjort i år har polisanmälts som misshandel. Se lag om omskärelse av pojkar från 2001.
Jag ser på Internet att Citylaser i Göteborg erbjuder bland annat vissa kirurgiska ingrepp som omskärelse av vuxna män - det kostar 18000 kronor, så billigt är det inte (prislista). Man kan undra vilken behandling som direktör Becirov erbjuder för 1000 kronor? Eller menar han att försäkringskassan (skattebetalarna) ändå ska betala resten?
En omfattande redogörelse för omskärelse finns här. Se också "Biggles filosoferar" om samma ämne.

Björn Hellberg, en populär deckarförfattare

2006-10-23  Böcker, Deckare

Jag har börjat läsa Björn Hellberg. Jag börjar som vanligt med hans första deckare. Detta tennisorakel och TV-personlighet började skriva om kommissarie Sten Wall 1981 och sedan dess har det blivit 15 deckare om denne rundlagde kriminalpolis. Enligt Sten Wall själv har han bara åldrats sex år från 1981 till 2006 och det är tur det eftersom han är 57 år och redan trött i debutboken ”Gråt i mörker” från 1981. Alla böckerna utspelar sig i ”Staden” som i beskrivningarna i böckerna närmast är ett mellanting mellan Kristianstad och Laholm. Laholm är den stad där Björn Hellberg (se bild) som föddes 1944 i Borås sedan länge bor och där han är hedersmedborgare.
Björn Hellbergs hemsida.
Bokens titel anspelar på att mördaren härmar ett barns gråt för att locka offren till undangömda platser där han kan förgripa sig på dem. Han känner sig hånad för sin impotens av kvinnor som han försöker ligga med. Han vänder besvikelsen mot kvinnorna som han vill straffa. Även Hellberg var präglad av 70-talets värderingar som lade brottslingens skuld på "samhället" dvs på att andra människor hade uppfört sig illa mot honom.
(Knappt två år senare har jag läst alla hans 19 kriminalromaner. Den 19:e kom hösten 2009, heter "Nattvandraren" och är ingen höjdare allas, Läs mer här.)

Da Vanger-koden, en svensk industriklans morbida hemligheter

2006-10-22  Böcker

Mikael Blomkvist, redaktör på den avslöjande tidskriften Millennium får i uppgift av koncernens f d VD att ta reda på vad som hänt Harriet Vanger, en sextonårig släkting som spårlöst försvann för 37 år sedan och av sin farbror Henrik Vanger befaras vara mördad. Mikael Blomkvist förstår snart att svaret ligger i Vangersläkten av vilka många bor på Hedebyön i Hedestad någonstans i södra Norrland. Det är ett svårt problem som kräver hans noggranna, systematiska och tålamodsprövande arbete. Han letar efter vad jag kallar Da Vanger koden – små ledtrådar som allteftersom dyker upp. Detta är den första boken av Stieg Larsson i hans serie om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist "Män som hatar kvinnor".
Ett ryck uppåt i arbetet blir det då hackern Lisbeth Salander anlitas som assistent. Lisbeth Salander är en annorlunda människa som väcker djup sympati både hos MB och hos läsaren och det är hon som är bokens största behållning.
Det är spännande och man läser boken noggrant och eftertänksamt. Man kontaktar de kartor: Hedeby1 och Hedeby2 och släktträd som MB gör upp för att underlätta släktförhållandena.
Paret MB och LS lever sina egna liv i bokens första hälft för att sedan i symbios få fart på handlingen och avslöjandena.
Det var nog annorlunda att läsa del ett efter del två eftersom man då åtminstone delvis vet vad som hände Harriet Vanger – del etts stora mysterium. Ändå anar man vittförgrenad konspiration på hög kommersiell nivå blandad med religiösa satanssekters blodiga mördarriter. Spännande! Lyssna på bokens inledning.
Ta varning och stäng av datorn när du inte använder den eller åtminstone stäng av Internetkontakten så att ingen kan leta igenom din dator. Det kan finnas flera salandrar ute på nätet som tar över din dator sedan de applicerat ”manschetter” på dina linor ut på Internet.
Den bästa svenska deckaren som skrivits sedan en annan Stieg – Trenter – debuterade med sin fotograf Harry Friberg för nästan sextio år sedan! Nästa bok i serien "Flickan som lekte med elden" har jag redan läst och skrivit om.
Webbsida för de två böckerna. Norstedts bokförlag. Recensioner: Västerbottenskuriren, Sundsvalls tidning, Arbetarbladet, (2009:01, hittar inte recensionen), Göteborgsposten, Dagens bok, NOM,
Johans Sundkvists blogg (2009:01, Recensionen finns inte i hans arkiv idag. Han han problem med utrymmet på servern, är det därför kan kastar bort sina recensioner?).

Stresshormon bra mot fobier

2006-10-21  Forskning & vetenskap

Det är tydligt att stress är ett fenomen som åtminstone har varit nödvändigt för att få människan att handla i livsnödvändiga situationer.
Vi vet att upplevd fara i en stressituation leder till att binjurebarken producerar cortisol som ska hjälpa oss att klara de allvarliga påfrestningarna. Normalt sett så regleras en hög halt av cortisol så att utsöndringen minskar. Det är när denna reglering slagits ut som en förhöjd halt av cortisol kan ge allvarliga hjärnskadaor i form av så kallat utbrändhet.
Nu har schweiziska forskare vid Zürichs universitet visat att stresshormonet cortisol kan ha en positiv effekt på människor som har fobier.
Försökspersonerna i testet konfronterades med sina olika fobier. För vissa gällde det att prata inför en stor grupp i fem minuter, medan andra var tvungna att titta på bilder av spindlar. Hälften av deltagarna fick en tablett med kortisol omedelbart före försöket, medan andra fick en placebotablett. Undersökningar av hur rädda de fobiska personerna var efter försöket visade klart och tydligt att de av försökspersonerna som hade fått kortisol både gav uttryck för att de var mindre rädda och enligt mätningar hade mindre hjärtklappning än de deltagare som endast hade fått tabletten med placebo. Dessutom gav preparatet inga mätbara biverkningar. Därmed kunde psykologerna dra slutsatsen att stora kortisolmängder verkar specifikt genom att försvaga återupplevandet av traumatiska minnen som mötet med en spindel eller en stor folksamling, och att kortisol kan användas vid fobibehandling.

IKEA-syndromet

2006-10-20  Nyheter & Politik, Svensk 

Stryker McGuire (bild) som är chef för Newsweek i London har skrivit en artikel i Newsweek ” Sweden: Rethinking the IKEA Syndrome” som är översatt i senaste numret av Tempus. Hans skrift är den sundaste kommentaren till den svenska riksdagsvalet och behandlar varför det gick som det gick och vad man kan förvänta sig för resultat i framtiden. Han slår fast att det är ett tungt nederlag för socialdemokraterna. Bara Schweiz och Finland ligger före Sverige på Världsekonomiskt forums lista över världens mest konkurrenskraftiga och välmående länder. Hur kan den sittande regeringen förlora ett val i en sådan situation?
Den främsta anledningen kallar McGuire för ”IKEA-syndromet”: det är så dyrt att anställa folk i Sverige att många företag tvingas göra som IKEA, det vill säga få kunderna betjänar sig själva. Avlönad personal är för dyr. Han pekar på hur tjänstebranschen i allmänhet och restaurangnäringen i synnerhet ser helt annorlunda ut i Sverige än i andra länder. I Sverige tjänar en servitör 25 % av vad en VD tjänar, i Storbritannien tjänar servitören bara 10 % av VDns lön och i USA är löneskillnaden ännu större.
McKinsey, som är ett internationellt managementkonsultföretag med ca 3 500 konsulter fördelade på 69 kontor i 37 länder, varnade i augusti för att de höga lönekostnaderna skulle komma att tvinga Sverige att flytta flera hundratusentals jobb utomlands de kommande tio åren.
Sveriges hittills utomordentliga tillväxt har gjorts möjlig genom att företagen minskat antalet anställda (inte ökat det) och därmed kunnat konkurrera bättre. Oppositionen som vann valet insåg att allt fler svenskar har tröttnat på att subventionera alla arbetslösa och vann röster på att kritisera socialdemokraternas bidragspolitik medan man kallade sig själv för det nya arbetarpartiet.
Valet innebar emellertid inte, menar McGuire att svenskarna avvisade den svenska modellen utan de skickade den bara till reparation. Med lite tålamod och självbetjäning kommer den svenska modellen att må hur bra som helst.

Frukthandeln jublar över veganernas krig

2006-10-19  Datorer & Internet

Det finns ett nytt sätt att skaffa innehåll i livet, spänning och samtidigt motion för några av de många tusentals personer i Sverige som lever ”arbetsbefriade” men försörjda. Detta tidsfördriv eller ”eskapism” heter Deathgame och är en modern variant av barnens ”indianer och vita” på 40-50-talen då man smög på varandra och sköt med knallpulverpistoler. Nu används i stället olika frukter som vapen, svärdet består av den fruktade purjolöken, kniven är en spetsig morot, äpplena handgranater som osäkras genom att dra av skaftet etc. Ett runt Wasaknäcke under en matta räknas som en landmina. Det finns olika ”klaner” vars medlemmar försöker ”förgöra” varandra. Den största klanen heter Zombiernas befrielsefront (bild). På sajten ”Deathgame” anmäler sig både offret och mördaren och mördaren poängbelönas medan offret, av naturliga skäl, är ur leken. På hemsidan kan man läsa om ”senaste mordet”.
Grundaren av Deathgame är 24-åriga Yvonne Pettersson från Hallsberg (se bild) som mycket riktigt säger sig vara för ”främjandet av eskapism”. Är det veganernas interna krig?

Ett regeringsskifte är inte en tebjudning

2006-10-16  Nyheter & Politik, Svensk

Ett regeringsskifte är inte en tebjudning om man vill travestera Lenin, man kan inte förvänta sig att socialdemokratiska ministrar som suttit så länge vid makten att de börjat betrakta den som självklar, för att inte tala om alla andra politiskt tillsatta personer, generaldirektörer etc etc ska acceptera denna stora förändring utan att bli chockade, besvikna och irriterade. Plötsligt blir behovet av syndabockar akut. Många behöver någon att låta sin ilska och besvikelse gå ut över. Tyvärr bjöd Fredrik Reinfeldt på två stycken direkt, de var båda kvinnor och båda har åsikter som klart avviker från det rådande socialistiska-feministiska paradigmet som under en lång tid legat som en blöt filt över allt nytänkande i landet. De båda kvinnliga ministrarna måste uppfattas som ytterst provocerande för det grönröda maktblocket i Sverige. Mycket tråkigt att det blev så och de två är att djupt beklaga men nu gäller det att glömma detta och med den nya alliansbudgeten som verktyg ta de första stegen framåt på den väg som ska förändra Sverige till vad det tidigare varit nämligen ett land där välstånd byggs på enskilda människors arbeten och kunskap och inte på arbetsbefrielse, försörjningsbidrag och kunskapsförakt!

Madame Terror, en ideologisk skröna

2006-10-15  Böcker

Israel har ett överlägset militärt försvarssystem. PLO måste besegra Israel för att kunna uppnå drömmen om ett eget land. Den ryska militären och dess nya ultraoffensiva ubåtsvapen, U-1 Jerusalem (bild), ska bli utgångspunkten. Ryska tillsammans med palestinska experter, utbildade i Storbritannien ska genomföra attacken. För att kunna leda denna blandning av människor, utan rasism och misstroende, krävs en verklig speciell ledare. I San Diego i Kalifornien hämtar Mouna al Husseini som är biträdande chef för PLOs underrättelsetjänst upp sin gamle vän, den 52-årige Carl Gustaf Gilbert Hamilton (bild) som har en enastående karriär i underrättelsehistorien. Han är tillbaka efter 10 års tystnad. Hon träffade honom i Beirut första gången redan i första Hamiltonboken ”Coq Rouge”. Hon föddes i Gaza och har bland annat två års utbildning från Nordkorea. Hon betecknas inte utan goda skäl som ”Madame Terror” i Jan Guillous senaste bok med samma namn.
Al Husseini behärskade hela miljardarvet efter Arafat sedan hon fått honom att viska de hemliga bankkoderna till henne på sin dödsbädd. Sedan dess fanns dollarmiljarderna på en rysk bank.
Man läser sista delen av boken som en osannolik och orimlig äventyrsskröna skriven på blodigt allvar och en förment seriositet. Det blir groteskt.
Jan Guillous önsketänkande kräver att Ryssland utvecklar ett vapen- och styrsystem för ubåtar som är helt överlägsen alla andra länders. Vidare att det finns palestinier så välutbildade och intelligenta att deras datorkunskaper för att utveckla styrsystem för vapen är överlägsna andra länders.
Vidare ska dessa palestinier som är födda i demokratiska länder ha sådana värderingar att de offrar sin karriär, sina familjer och sina liv för krossa Israel. Det internationella samfundet, Nato, EU etc ska snällt acceptera detta. Det är svårt att tro på detta Jan Guillous fantasiscenario.
Recensioner: Expressen,  DN,  Sydsvenskan,  Kristianstadsbladet,  NOM,  Johan Sundkvist Blogg.(2009:01, Recensionen finns inte i hans arkiv idag).
Om Carl Hamilton kan man läsa i en artikel av Peter Antman "Agent Hamilton och Sverige"
Carl Hamilton har en egen sida där alla hans 11 böcker presenteras. (2009-01, länken går fel, kanske är det denna som avses. Det finns en annan sajt om Carl Hamilton och hans böcker. Den är gammal men ändå).
Intervju med författaren om boken. (Piratförlagets sajt är ombyggd. Nu - 2009-01- finns intervjun här).

Maria Borelius för mer kvinnlig företagsamhet

2006-10-14  Nyheter & Politik, Svensk

Man kan inte låta bli att ta del av det tråkiga mediadrevet handelsministern, vetenskapsjournalisten och kvinnoentreprenören Maria Borelius drabbats av. Det tycks ju vara det viktigast för tidningar och TV att rapportera om just nu. Ingenting är för litet eller för gammalt för att dras fram.
Jag hade aldrig hört talas om henne tidigare och har försökt ta reda på vad hon tycker genom att läsa tre krönikor hon skrivit i Dagen Industri. Jag tycker mycket om vad hon modigt och klarsynt skriver om Schymans feminism i ”Kejsarinnan är naken” om hur tankarna om patriarkatet blev ny statsreligion som döpte om kön till genus och avskaffade alla biologiska skillnader hos män och kvinnor. Vidare kan man läsa i ”Finns det ljus i mörkret” om tsunamikatastrofen, och om hur Kyotoprokollets 700 miljarder kronor kunde ha använts bättre till att bygga ut förvarningssystem för liknande flodvågskatastrofer.
Hennes sista krönika i DI den 6 oktober innan hon blev minister berättar hon om hur mycket tydligare man kan se förändringar i Sveriges utveckling om man periodiskt bor utomlands och därmed får ett annat perspektiv. Hur svenskarna lämnat ”Den Stora Berättelsen om Sverige”. Om landet som en gång tog sig upp ur ingenting, men nu så kraftigt halkat ned i välståndsligorna, i en tid när andra delar av världen rusar framåt.
Tro mig, Maria Borelius är en kvinna vi behöver i regeringen! Tillsammans med näringsministern Maud Olofsson blir ni ett oslagbart par för svensk kvinnlig (och manlig) ny företagssamhet.

Nobelpriset i litteratur 2006

2006-10-12  Böcker

En mycket märkvärdig känsla att höra Horace Engdahl i dag kl 13 på TV 2. Han avslöjade 2006 års nobelpristagare i litteratur och för första gången var detta ett namn som jag inte bara kände igen utan till och med väntade mig! Jag ska gärna avslöja att jag en halvtimma innan läst på Aftonbladets kultursajt där det fanns sju namn att ”välja på”. Två var amerikaner. Dessa bortsåg jag ifrån direkt. Det är inte läge för USA i det kulturella Sverige idag.
Av de återstående var det en libanesisk poet, Adonis, känd för att ha besökt bokmässan förra året, den egyptiska kvinnan Nawal El Sadawi med flera andra politiskt korrekta namn. Men när jag kollade på Wikipedia förstod jag att det skulle bli den turkiske författaren Orhan Pamuk (bild). Han har suttit i fängelse för sina politiska åsikters skull. I en intervju med en schweizisk tidning har han sagt "trettio tusen kurder och en miljon armenier har dödats här och nästan ingen annan än jag vågar tala om det". Då förstod jag att det måste bli han.
Jag rusade ner till Linnéa Jeschke på mitt lokala bibliotek i Anderslöv och beställde två av hans böcker. Om de är läsvärda återstår att se.

En riktig sportkväll

2006-10-11  Sport & Motion

Kvällen började med badminton på Aurahallen i Malmö mellan 17 och 18. Efter det gjorde jag som vanligt det vill säga satt i bastun en stund och stretchade. Det var det gamla gänget i kväll, Lars B var tillbaka och Vickan och Bengt-Göran. Det gick bra. Vickan (bild) och jag slog B-G och Lars i två raka set! Men så är hon också min absoluta mixed partner favorit sedan flera år tillbaka.
Sedan på kvällen var det dags för fotbollslandslagets fjärde kvalmatch i uttagningen till EM i juni 2008. Den spelades mot Island på nationalarenan Laugurdarvöllur i den isländska huvudstaden Reykjavik. Matchen börjar inte bra: den svenske målvakten Shaaban står felplacerad och tvingas se en halvvolley från långt håll segla in i det svenska målet.
Chock, chock och kalldusch. Dessbättre kvitterar Kim Källström som verkligen visar att han är en man som ska vara med i startelvan med en frispark från 40 meter (!) bara minuten efter. Och i andra halvlek nätar Chippen Wilhelmsson riktigt snyggt till 2-1. Vad roligt det är att titta på svensk landslagsfotboll. Stort tack till Lasse Lagerbäck! Daniel Andersson (bild), son till den legendariske Roy Andersson, nr 4 i MFF under många, många år under 1970-talet som var en av MFFs glansperioder fick spela från start och var en av matchens höjdare.

Nordkoreas atombluff?

2006-10-10   Nyheter & Politik, Internationell

I går meddelade den nordkoreanska regimen att den sprängt en atombomb. Genom att göra en underjordisk provsprängning ska regimen ha bevisat att diktaturen i Pyongyang kan försvara sig mot alla andra länders attackförsök. Provsprängningen visar också för undersåtarna att de bor i ett land med hög teknisk utveckling och förmåga att försvara dem. De som ännu inte lyckats fly från det djupa elände och otänkbara misär de lever i, och därmed fått något att jämföra med, tror ju fortfarande att de lever i den bästa av världar.
Vi alla andra som finns utanför detta tillslutna land vet bara att forskarna uppmärksammat en händelse i Nordkorea med en seismisk aktivitet motsvarande ungefär fyra på Richterskalan. Det kan vara en atombomb men lika väl någon annan kemisk explosion, antingen en stor olyckshändelse eller ett medvetet försök att simulera en provsprängning.
Viktigare och betydligt mer positivt för freden och säkerheten i denna del av Asien är dels att FNs säkerhetsråd har föreslagit Sydkoreas utrikesminister Ban Ki-moon att efterträda Koffi Annan som generalsekreterare när dennes mandat går ut i slutet av året. En annan kanske ännu viktigare händelse är att den nye japanske premiärministern Shinzo Abe som för några veckor sedan efterträdde den omtvistade Junichiro Koizumi, nu vill förbättra de hittills kyliga relationerna med Kina. Ett hittills oöverstigligt hinder för ett möte anser kineserna de japanska ledarnas återkommande besök i Yasukinitemplet vara. I templet hyllar Japan inte bara sina krigshjältar utan också krigsförbrytare från andra världskriget. Kina vill inte ha något toppmöte utan ett konkret löfte från Abes sida att inte besöka templet. I går kunde man till min stora glädje läsa om hur Kinas premiärminister Wen Jiabao träffade Shinzo Abe, ett möte som var det första formella på fem år.

En ständig jakt på bekräftelse

2006-10-09  Böcker

Mats Strandbergs nya bok ”Jaktsäsong” är fascinerande, den ger inblick i en helt ny värld som är mig totalt främmande och förblir detta. Den förefaller vara en ärlig beskrivning av Stockholms bögmediavärld.
(För detta talar också en recension jag läste i Sydsvenskan och som fick mig att skaffa boken).
Melinda Foghagen arbetar tillsammans med Magnus Malmgren med TV-webbplatsen dumburk.se. Han är bög och hon vet inte vad hon är. Vad båda vet är att det helt avgörande i livet är att vara vacker framför allt i andras ögon. Livet går ut på att ha dragningskraft och väcka åtrå hos andra. Det är livsviktigt att tillhöra ”innefolket”. De känner ett förakt för den vanlige ”Svensson” samtidigt som de avundas honom/henne dennes liv. De lever i en ständig skräck för att bli gamla och för att se tecken på sin kropp att de åldras. Deras fruktan är stor och allomfattande. De är mycket självupptagna. De super sig fulla offentligt för att döva sin ångest. De går ofta i terapi och är skrockfulla och vidskepliga. Magnus måste tänka ut skräckscenarier i förväg så att dessa inte kan inträffa. De skickar ständigt sms till varandra. Söker oupphörligen sin bekräftelse i andra. Det är en narcissistisk värld, som är sträng och hänsynslös.
I sin lägenhet har Sebastian haft hjälp av en inredningsarkitekt för att ”gömma alla störande tecken på liv”. Böcker som fyller hans bokhyllor är köpta i metervara och aldrig öppnade. De pocketböcker han läser slänger han direkt. Han tycks vara paniskt rädd för den fysiska människan och de märken dessa sätter. Det väcker ens medlidande. Man vill säga till dem. Väx upp!
Melinda är mycket uppmärksam på sin kropps utseende. Den ger henne mycket arbete särskilt med ”alla hår som ständigt vill ut”. En kroppsfixering som samtidigt är ett förnekande av den biologiska kroppen. Människorna i boken tycks bära en rustning av perfekthet där inte minsta spricka eller repa får finnas. Man kan fråga sig vilka svagheter och rädslor det finns innanför det blanka attraktiva skalet som kräver ett sådant fullständigt skydd. Jag blir nästan mörkrädd vid tanken på vilka fobier och ångest som dessa mediakåta människor bär på.
Melinda skriver skandalartiklar om dokussåpadeltagare. Hon spontanshoppar så pengarna tar slut och att hon måste åka hem till sina föräldrar. Hon är livrädd för att bli gammal och gammalmodig så att hennes värderingar och bedömningar av TV-program och dokussåpor inte längre stämmer överens med de unga tittarnas. Hon är alltså livrädd för att bli erfaren och klok. Melinda tittar på minst två TV program samtidigt medan videon spelar in ett tredje. Det är TV 3s Top Model, OC på Kanal 5 medan hon spelar in TV4s Lost på videon. Webben ger mig TV4s ”Lost” där finns bilder som fotografen Anders Foghagen tagit. Är han släkt med Melinda Foghagen eller är detta en tillfällighet?
Recensioner: Arbetarbladet, (2008:12, jag kan inte hitta recensionen) Göteborgsposten, Helsingborgs Dagblad. Strandbergs blogg. Oswalds blogg om boken.

Flera former av firande

2006-10-08  Dagbok, Sport

I går var hela familjen, alla fyra, på en krog i Malmö, JPs Bar och Restaurang, för att fira min frus födelsedag. Det var väldigt god och prisvärd mat och trevlig personal. Jag kan verkligen rekommendera detta matställe som går i gammal rustik stil. Krogen ligger på Köpenhamnsvägen 7 A.
Innan dessa hade jag varit på gymmet Nautilus för att skaffa aptit. Det var gott om plats, mycket lite folk på söndagseftermiddagen, nästan bara Marie och jag.
En bra dag, hela dagen, som ju verkligen inte blev sämre av den överraskande segern i fotboll på kvällen. Sverige slog Spanien i den tredje kvalmatchen till EM i juni 2008 i Schweiz och Österrike. Första målet gjordes av Johan Elmander som tillsammans med målvakten Rami Shaaban var Sveriges bästa på planen. Avgörande målet sattes av Marcus Allbäck. Zlatan Ibrahimovic, vem är det? Var det någon som saknade honom?

Farväl Mikael Niemi

2006-10-07  Böcker

Mikael Niemi tycks inte heller med ”Mannen som dog som en lax” (2006) kunna leva upp till de förväntningar han gav oss läsare med sin kritikerrosade och mångmiljoninbringande ”Populärmusik från Vittula”. För två år sedan försökte han med "Svålhålet" som var en science-fiction variant av fyllefesterna i bastun på Fittmyren i Vittula.
Ändå startar boken dramatiskt: Hemtjänstens Rauha Jauhojärvi hittar den 89-årige Martin Udde, en gammal tullare, död i sängen. Han är spetsad på ett ljuster. På en elektrisk platta finns något förkolnat. Det är mannens utskurna tunga. Mordet inträffar under Pajala marknad – Norrbottens största sommarmarknad. Från rikskriminalen kallas 33-åriga Therese Fossnes upp till Pajala i Tornedalen.
Det är inget fel på anslaget. Men sedan går berättelsen i stå.
Det blir en kärlekshistoria mellan den 33-åriga, barnlösa, välutbildade och vältränade polisen från Stockholm och den svettiga tystlåtna skogshuggaren och jägaren Esaias som röker cigarr och badar bastu.
Men mest handlar boken om de stackars tornedalingarna som tvingats att prata svenska i stället för sitt eget språk, mäenkieli. (2008:12, kursen finns inte längre på UR:s webbsidor).
Många skäms för sina finska efternamn och tar konstiga konstruerade svenska namn.
Mäenkieli är sedan 1999 ett av Sverige erkända minoritetsspråk. Då kom en lag som ger rätt att tala språket med myndigheter och domstolar. Det finns en webbkurs i Mäenkieli.
Den mördade var motståndare till att tornedalsfinskan blev ett accepterat minoritetsspråk och blev hatad för detta i bygden. Många tycker att han var ett äckel. Han ville inte att barnen skulle lära sig det språket i skolan.

Tornedalen är en miljö som är mig totalt främmande. Jag är inte heller övertygad om att Niemis beskrivning är sådan att den lär mig något mer om hur den i verkligheten är. Det är bara att lyfta på soptunnelocket. Bye, bye!
Några recensioner: Aftonbladet, Kristianstadsbladet, Arbetarbladet, (2008:12, recensionen finns inte kvar), Labyrinth, LO-tidningen och Ny tid.

En glädjens dag

2006-10-06  Nyheter & Politik, Svensk

Det kändes som julaftons morgon. Förväntningarna var stora. Redan strax innan tio var det dags för utdelning. Då presenterade statsminister Fredrik Reinfeldt sina 21 ministrar. Det blev 11 män och 10 kvinnor, så jämnt det kunde bli. För första gången på 25 år har Sverige en majoritetsregering.
Något mindre tillfredsställande för en skåning och före detta Malmöbo är att över hälften bor i Stockholm med omnejd. Dessbättre är två från Skåne, en kvinna från Svalöv och ännu bättre, den unge Tobias Billström, migrationsminister från Malmö.
Det känns väldigt bra och spännande med en folkpartistisk skolpolitik med Leijonborg och Björklund, en familje- och socialpolitik som Göran Häggström och kristdemokraterna kommer att sätta sin prägel på, en utrikes- och EU- och biståndspolitik signerad Carl Bildt och Cecilia Malmström och Gunilla Carlsson (alla mina älskade och högaktade toppfavoriter) och allt under Fredriks allt inkluderande vaksamma ögon vars största ansvar det blir att svara för sammanhållningen mellan aktörerna från de fyra regeringspartierna.
Den största utmaningen och fräck provocerande var väl ändå utnämningen av folkpartistiska integrations- och jämställdhetsministern Nyamko Sabuni. Hurra, vilken glädjens dag det är idag.

Inget intresse för att lära svenska?

2006-10-05  Nyheter & Politik, Svensk

För att lära sig ett nytt språk så försöker många att tillbringa så lång tid som möjligt i ett land där det språket talas. Det innebär ett mer naturligt sätt att lära det främmande språket och det ger i allmänhet goda resultat. Ännu bättre resultat kan man förvänta sig om man inte bara vistas i landet utan också får möjlighet till undervisning i det främmande språket. Att den utbildningen är gratis är ytterligare en fördel för att snabbt lära sig det nya främmande språket. Utöver alla dessa fördelar erhåller de allra flesta som kommer hit från andra länder dessutom ett försörjningsstöd under tre år så att de ska kunna koncentrera sig på studier och inte tvingas att arbeta för att livnära sig.
Med alla dessa positiva förutsättningar måste det anses vara ett totalt misslyckande för den svenskundervisning för invandrare som under många år bedrivits under Skolverkets ledning i kommunernas regi. Man kan idag läsa en rapport från Skolverket om en undersökning som Eva Wirén är ansvarig för. Av 12500 elever som började studera svenska 2003 har bara en tredjedel lärt sig svenska motsvarande mellanstadiets betygsnivå år 2006. Övriga två tredjedelar har alltså inte nått ens detta mål. Den främsta anledning enligt rapporten till detta anmärkningsvärt usla resultat är att eleverna har slutat utbildningen innan de är färdiga. Varför de slutat vet inte Skolverket. De utbildningsanordnare som kommunerna har anlitat för att genomföra invandrareundervisningen har inte gjort någon tillräcklig uppföljning.
Kan Skolverket (och alla skattebetalare) vara nöjda med detta resultat?
Vad kommer den nya riksdagsmajoriteten och regeringen att göra åt saken? Svenska är ju förutsättningen för att få ett ”vitt” jobb i Sverige och att börja betala skatt?

Stenhimlen och Kvällsstunden förenade

2006-10-03  Böcker

Stenhimlen av Karin Brunk-Holmqvist kom ut 1999. Jag har tidigare läst ”Potensgivarna” och ”Rapsbaggarna” av henne vilka båda varit betydligt bättre. De har haft en befriande humor medan ”Stenhimlen” mest är en gråtmild och sentimental skröna.
Keramikern Börje Ek har nyss lämnat ett förhållande i Stockholm och flyttat till Österlen för att utvecklas som konstnär. Där träffar han hemmadottern Erna som lever på en gård utanför Kivik med sin förtryckta mor Viola och sin far hustyrannen Ernst. Man ser siluetten av Stenshuvud från gården.
Kungagraven i Kivik och de tre hemliga sägner som florerar kring den är centrala i boken särskilt den som säger att om man älskar i gravgången under fullmåne lyfter sig stenarna och bildar en Stenhimmel och sedan kommer man aldrig mer att skiljas. Börje och Erna upplever gärna kungagravens mystiska krafter tillsammans och som happy end blir Börje accepterad som svärson även av Ernst.
Boken kunde ha gått som följetong i ”Kvällsstunden” en sorts litteraturtidning som mina föräldrar prenumererade på 1950-talet och som kom veckovis.

Och denna association tackar jag Karin Brunk-Holmqvist för eftersom när jag söker på ”Kvällsstunden” får jag som första träff just den tidskriften med samma logga som på 50-talet! Jag tänker utnyttja tidningens erbjudande att bli gratisprenumerant i fyra veckor! Sen får vi se.
(Ja, det blev faktiskt en helårsprenumeration av detta, "tack vare" en skicklig försäljare. Jag var ganska nöjd i början men, trots mina 63 år insåg jag efterhand att tidningen bäst passade de som var 10-20 år äldre, och/eller emigrerat till USA).

Nationell bortsopning

2006-10-02  Nyheter & Politik, Svensk

Det är väldigt tyst inom socialdemokratin och det hörs inte mycket mer från vänster- och miljöpartiet. Det är förståeligt, alla är djupt chockade. Socialdemokraterna var som vanligt övertygade om att de skulle fortsätta att bestämma med det enda argumentet att de (nästan) alltid gjort det och därför måste de ju vara bäst. Vänster- och miljöpartiet funderade på att äntligen skulle de också få vara med och bestämma i form av ministerplatser i den nya regeringen. Men av det blev inget och därför chocken. Nu försvinner den socialdemokratiska talmannen från makten, den ceremoniellt högst i landet efter statschefen. Per Westerberg tar över.
Inte nog med att Göran Persson blir av med sin statsministerpost även hans fru Anitra kommer att förlora sin VD-post i Systembolaget, samma kommer att hända med generaldirektörerna för AMS, etc . En lång rad styrelseledamöter, vd:ar och generaldirektörer sitter på sina poster mer på grund av att de haft rätt partibok än för sina meriter och kompetens. Hela gänget kommer att bytas ut. Man förstår chocken. Det blir ett ”systemskifte” när det gäller vilka som ska bestämma i Sverige sedan återstår att se på vilket sätt innehållet i besluten kommer att skilja sig från förr.
Samma förändringar kommer att ske i många kommuner och landsting. Många rödgröna politiker på bekväma och lukrativa styrelseposter i bolag och andra organisationer kommer nu att få lämna över till allianspolitiker. Se gärna min prognos för "systemförändringen" från augusti 2005.

En blodig familjevendetta i högt tempo

2006-10-01  Böcker

Vem kan ana när man börjar läsa Stieg Larssons (sista?) deckare i tegelstensformat ”Flickan som lekte med elden” att den handlar om en familjeuppgörelse med en mycket blodig vendetta som avslutning. Där vidskepelse och mörkrädsla spelar en stor roll för utgången!
Ingen kan skapa spänning som Stieg Larsson och det är det som det avgörande med en god deckare! Och på samma gång komplicerade intriger.
Lisbeth Salander är hacker i världsklass känd under signaturen Wasp. Hon är deckargenrens svar på datorvärldens Lara Croft. Det finns mycket datorkommunikationstermer i boken. Ord som ftp-adresser, zip-fil, folder, PGP-nyckel, OCR-scanning (ord som fanns i datorkunniga personers vokabulär redan för 10 år sedan men som jag sällan sett användas i romaner).
Hon är mycket intelligent och har enorm handlingskraft. Hennes kunskap om datorer har gjort henne enormt rik. Här finns en som vet hur man gör datorintrång men utan att bli haffad. Hon bor i Percy Barneviks gamla övernattningslya på 350 kvadratmeter.
Finns det delar av henne som tagit oreparabel skada av vad som hänt henne i tonåren? Det hon kallar ”Allt Det Onda” i 12-13-årsåldern. Eller är det tvärtom så att det är dessa händelser som gjort henne stark och rik? Upplevelserna gjorde henne till en "kvinna som hatar män som hatar kvinnor". Hon tycks vara oövervinnerlig mot allt utom mot att andra visar henne sin omtanke och ömhet. Den hon tycker om kallar hon ”den kaxige jäveln”. En sådan är Paolo Roberto, som varit hennes tränare i boxning! Mikael Blomkvist tycker hon så mycket om att hon flyr från honom.
Boken är full av bifigurer som skapar spännande händelser, och framför allt hundratals extra sidor att plöja igenom, men som är betydelselösa för intrigen. Det finns egentligen bara ytterligare tre huvudpersoner, journalisten och världsförbättraren Mikael Blomkvist, Roland Niedermann, en blond jätte som lider av en ovanlig sjukdom samt ”Zala”, en gammal sovjetisk lönnmördare från underrättelsetjänsten.
Dessa inklusive Lisbeth Salander är desto bättre beskrivna och lämnar bestående intryck hos läsaren.
Jag undrar hur det nu ska bli för mig att läsa ”del ett” – ”Män som hatar kvinnor” när jag redan sitter med facit på hand. En stark rekommendation är därför att läsa böckerna ”i ordning” det vill säga läs först ”Män som hatar kvinnor”.
Webbsida för de två böckerna. Recensioner: Dalademokraten, Kristianstadsbladet, DN, (2008-12 Recensionen finns inte kvar. I stället en senare artikel om filmerna). Göteborgsposten, Pensionären, Kristdemokraten Bokhandeln: Internetbokhandeln, Norstedts. En Blogg. blogg. (2008-12 jag hittar inte Jinges artikel om boken).