Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Oktober 2007

Bertil Tomelius
Startsida


Trilogin om Rebecka Magnusson

 2007-10-31  Böcker, deckare
 För ett år sedan För två år sedan 
Åsa Larssons debutbok ”Solstorm” läste jag under semestern i Tunisien i augusti, blev helt förtjust och bestämde mig för att läsa hennes två andra böcker (se blogg). Jag läser nu fortsättningen ”Det blod som spillts”, en tjock bok på över fyra hundra sidor från 2004 och blir verkligen inte besviken. Även del två handlar om hemvändaren Rebecka Magnusson, Kiruna, religionen och den dolda ondskan inom de kristna församlingarna. Hon är nu starkt märkt av den depression hon drabbats av, av de mycket traumatiska händelser hon tvingades gå igenom i förra boken för att rädda sitt eget och de två flickorna Sara och Lovas liv.
I ”Det blod som spillts” träffar jag på samma personer som i debutboken, Rebeckas chef på advokatbyrån i Stockholm, Måns Wenngren; poliserna i Kiruna: Sven-Erik Ståhlnacke och den lilla men urstarka Anna-Maria Mella, som nu blivit mor och Maria Taube, Rebeckas vän och förtrogne på advokatbyrån. 
Åsas kvinnor är sårbara men starka, en av dem är prästen i Jukkasjärvi, Mildred Eriksson som kämpar mot kvinnoprästmotståndare och andra bakåtsträvare. Bild på Åsa som tränar inför Vätternrundan.
Åsa Larssons trilogi är värd att läsas och berömmas minst lika mycket som Stieg Larssons om Lisbeth Salander (se blogg). Åsas ”Salander” Rebecka Magnusson, den ”lilla tjejen i röda gummistövlar” är minst lika modig och har dessutom en empati och självinsikt som gör henne större och intressantare.
Intervju i Aftonbladet och Sydsvenskan. Recension i Dagens Bok.

Med familjen i Höganäs

 2007-10-28  Familjen
 För ett år sedan  För två år sedan
I går åkte jag och min dotter Lina till Helsingborg och tog färjan över till Helsingör. Det är nio år sedan jag gjorde den turen så återseendet blev nostalgiskt och känslosamt. I Helsingör fanns samma goda röda pölser med bröd och gul stark senap kvar på samma plats som tidigare. Sedan åkte vi till Höganäs för samvaro och övernattning hos min dotter Desirée, svärson och barnbarn.
Sommartidens slut missade jag i morse. Jag vaknade sent, trodde jag, och gav mig iväg för att handla frukostfrallor. Men Kakboden hade stängt. Efter en stund förstod jag att klockan inte var en kvart i nio utan bara en kvart i åtta. Jag fördrev väntetiden med en promenad och fick se delar av ”Höganäs övre” bland annat Brukstorget och en staty av Eric Ruuth, på vars sockel det står ”Grundläggare av Skånska Stenkolswerken”. Se artikel i Helsingborgs Dagblad. När jag kom tillbaka var det kö ut på gatan där människor stod med nummerlappar i händerna. Det såg ut som utanför Systembolaget en fredagskväll på 80-talet.
Det blev ett riktigt trevligt veckoslut som vi beslöt att göra om. Då ska bastun vara klar för uppvärmning och vi ska spela badminton på Centralskolan. Barnbarnet Johanna (bild) har nyligen börjat spela i BK Kruset.

Linux för alla

 2007-10-26  Datorer & Internet
 För ett år sedan  För två år sedan
Han vill befria världen från Windows. Den nya Linux varianten heter Ubuntu och är ett nytt operativsystem. Det har utvecklats av sydafrikanen Mark Shuttleworth som skickar en CD-skiva med Ubuntu gratis till alla som vill ha det enbart för att befria världen från Windows. Ubuntu som betyder medmänsklighet är helt gratis liksom alla medföljande tillämpningsprogram. Ubuntu är den första Linux varianten för ”vanliga” användare. Men behöver inte vara nörd för att använda det. Det är kanske inte det bästa operativsystemet för ”spelare” men men som kontors- och surfdator är det svårslaget. Lyssna på musik och redigera bilder går också bra.
Linux är mycket säkrare än Windows. Det finns få virus och du behöver inget antivirusprogram som förlångsammar datorn om du väljer Ubuntu. Office programmet Open Office medföljer på CD-skivan liksom webbläsaren Firefox. Open Office är helt kompatibelt med Windows dyra Office-progam.
Ubuntus officiella hemsida. Officiell svensk Ubuntu-sida.
Snart öppnar en ny butik, Ubox, som bara säljer "Ubunto-datorer", datorer med de nya operativsystemet förinstallerat. Om Ubox kan man läsa på ägaren Johan Gårdfäldts blogg.
Ladda ner Ubuntu från en svensk webbsida och installera systemet.
Nu finns också Kubunto.

Fredrik Reinfeldt har talat

 2007-10-25  Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För två år sedan
I dag inleds den moderata partikongressen i Gävle. Jag hoppas att det var många som hade möjlighet att via SvT24 ta del av den store statsmannens inledningsanförande. Fredrik Reinfeldt höll en lysande inledning full av briljant retorik både vad gäller innehåll, tonfall, variation och inlevelse. Ett övertygande tal som skapade delaktighet hos deltagare, medlemmar och väljare, och var en njutning att lyssna till. Han visade en ödmjuk och tacksam inställning till väljarna och medlemmarna. Jag känner mig övertygad om att det blir valseger även 2010 och att det kommer att ta lång, lång tid innan det åter blir socialister vid rodret.
Där fanns också många humoristiska och beskrivande inslag som
”Vi har nu lämnat Perssons och Sahlins Sverige där det under 10 år skapades 140 förtidspensionärer om dagen och gått in i en ny tid då det skapas ett nytt jobb var femte minut!”
”I denna nya tid när det enda som sjunker snabbare än arbetslösheten är statsskulden.”
När applåderna för Fredrik till sist tystnat valdes ett presidium för stämmodagarna bestående av tre kvinnor, bland andra skånskan Pia Kinhult (bild). Sekreterarna däremot blev övervägande män.
Fortsättning följer fredag, lördag söndag.

Skåneträff och fullmäktigemöte

 2007-10-23  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan
I går hände det mycket. Redan innan klockan åtta hämtade jag min kollega i Moderata Seniorers styrelse, Helny Feustel, i Anderslöv för att köra till Hässleholm där vi tillsammans med en annan kollega Bo Evanth skulle deltaga i seniorernas Skåneträff. Där fick vi bland annat lyssna till Kristianstadstösen Anne-Marie Pålsson, doktor i nationalekonomi (bild) som sammanfattade sitt senaste riksdagsår.
”det var roligare förr när vi var i opposition, det är lättare att enas kring vad partiet är mot än vad det är för”. Lite krasst uttryckt är hennes uppgift att trycka på rätt knapp och att marknadsföra regeringens politik. Hon är fortfarande mest känd som den som på socialdemokraternas ekonomiska seminarium i Visby 1993 framkastade ett förslag som kom att vålla en oerhörd debatt som till och med fick ett eget namn - pigdebatten.
Mona Sahlin sa i partiledardebatten med Fredrik Reinfeldt på TV i juni att det enda hon ville återinföra i den svenska politiken var ”rättvisan” (se min blogg). Detta har Anne-Marie Pålsson tagit fasta på. Hon menade att man måste skilja mellan ”förtjänta” och ”oförtjänta” orättvisor. Moderaterna måste ta hand om ordet rättvisa på samma sätt som tidigare med orden arbete och arbetarparti. Utgångspunkten för moderaternas argumentation ska alltid vara att våra förslag till förändring främst har som mål att skapa större rättvisa. Ordet rättvisa ska vara central på vår dagordning inte på socialdemokraternas. Mer att läsa här.
På kvällen deltog jag i fullmäktigemötet i Trelleborg. Kommunalrådet Ulf Bingsgård vill att jag ska vara med och sammanfatta dessa möten på den lokala hemsidan. Finns att läsa här.
Alla, både ledamöter, ersättare och åhörare var väldigt artiga och jag tog nog nära femtio personer i hand. Lars-Olof Flink (m) var ofta i talarstolen.
Under uppvärmningen spelade Trelleborgs Musikskolas Folkdanslag (bild).

TFF kvar i allsvenskan

 2007-10-21  Trelleborg & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan
Hurra, hurra, hurra!
Trelleborgs FF är kvar i allsvenskan och solen skiner och värmer över Söderslätt. Tack till Kalmar FF som slog Brommapojkarna med 2-1 (och därmed tog täten i allsvenskan) vilket betyder att TFFs enda mål mot Hammarby ger säsongens tredje hemmaseger och TFF ett trepoängsförsprång framför BP inför sista matchen. Då TFF har nio mål bättre målskillnad är det hela klart. Brommapojkarna åker åter ner till Superettan medan TFF får en ny allsvensk chans nästa säsong. Vilken fröjd och lycka och en fin present åt stadens 750-års firande! Stor hjälte är försvararen Rasmus Bengtsson (bild) som gjorde målet genom att nicka in en hörna. Trelleborgarna har all anledning att fira ikväll. Om den avgående tränaren Conny Karlsson gör detta vet jag inte men han kan åtminstone lämna Vångavallen med högburet huvud och hedern i behåll efter att ha lyckats bevara TFF i allsvenskan.
Läs mer om matchen på Svenska Fans.

Calle åter Hög representant?

 2007-10-20  Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För två år sedan
I EU börjar nu en kamp om två viktiga poster. Vem ska bli unionens president, och vem ska bli dess utrikesminister?
Denna vecka samlades EUs stats- och regeringschefer i Lissabon. Natten till idag fattades beslut om unionens nya fördrag. EU får två nya ledarposter, en president i EU-rådet som ska leda de 27 stats- och regeringschefernas möten och en utrikesminister, som dock bara får kallas ”Hög representant för utrikes- och säkerhetspolitik” och som ska företräda unionen på den internationella scenen. Angela Merkels CDU kommer inte att lansera någon egen kandidat utan föredrar ”någon som Carl Bildt”. Han har varit statsminister och har lång erfarenhet av krishantering på Balkan.
Europas socialister har naturligtvis en annan favorit, den italienska utrikesministern Massimo D’Alema. Tyskland vill emellertid hellre sätta en socialist på presidentposten eftersom denna är mer av ceremoniell karaktär.
Jag tror att Carl Bildt gärna vill kröna sin politiska karriär som Europas ”utrikesminister” och om det blir så hoppas jag att Fredrik Reinfeldt placerar Gunilla Carlsson (bild) som ny svensk utrikesminister.
Hon har varit ledamot av EU-parlamentet och är idag svensk biståndsminister. En ny kvinna efter Anna Lindh i Arvfurstens Palats vore en verklig framgång för alliansregeringen.

Femte - och sista - hagen klar

 2007-10-18  Hästar
 För ett år sedan  
Äntligen är den femte och sista hästhagen på Gränsbo färdigröjd och färdigpålad och inhägnad. Nu finns det nästan 20000 kvadratmeter för hästarna att beta på och motionera på. Muskot och Mirella var mycket nöjda med att ta hagen i bruk i eftermiddag. Och fattas bara, nu har ju även ”min” gräsmatta fått dela med sig. Här växer gräset grönare och längre än på andra sidan staketet och till sommaren kommer de höga träden att ge skydd både mot heta solstrålar och överraskande regnskurar.
Senaste hästbloggar: Rehabilitering på Gränsbo, Två nya hästar.
Bilder från tidigare pålningsarbete.
Bilder på nöjda hästar i nya hagen.

Mikroföretagen undanhåller mest skatt

 2007-10-17  Nyheter & Politik, svensk
   
I Sydsvenskan idag avslutas ledaren med förhoppningen ”Sverige får aldrig bli ett tjuvsamhälle!” Detta med anledningen av den rapport som Skatteverket just presenterat i sin nya skattefelskarta. Skatteverkets pressmeddelande.
Men frågan är om vi inte redan är där. Skattetrycket i Sverige är så orimligt högt särskilt i jämförelse med andra länder så att det krävs decennier av upplysning av medborgarna för att lära sig att se det som naturligt att minst hälften av ens inkomster ska gå till skatt. Denna fostran måste ske systematiskt och noggrant i skolan och vuxenutbildningen och så har det inte varit under lång tid och nu ser vi resultatet.
För det flesta som kommer från andra länder och startar eget företag i Sverige måste det förefalla otroligt för att inte säga absurt att mer än hälften av det värde ens eget arbete genererar ska gå till någon annan, en anonym stat eller kommun.
133 miljarder kr fattas årligen enligt Skatteverkets beräkningar och över hälften står de små företagen för, vad Skatteverket kallar mikroföretagen och som oftast bara omfattar företagsägaren själv. Det är mycket pengar det handlar om, barnbidragen skulle kunna femdubblas eller pensionerna fördubblas, tre försvar bevaras etc om pengarna kom in. Eller ännu bättre, skatten minskas för alla.

Statussymbol för Google-träffar

 2007-10-16  Datorer & Internet
 För ett år sedan För två år sedan 
En Vanityring har skapats av berlinkonstnären Markus Kison. Denna "träffring" ska visa antalet relevanta träffar ditt namn får på Google. Han hoppas att det ska bli en ny statussymbol för fåfänga på Nätet. Det kan man läsa i en artikel i DN idag.
En förutsättning är nästan att man har ett unikt namn. Heter man Maria eller Karl Johansson kan man få hundratusentals träffar utan att en enda handlar om en själv. För skojs skull kollar jag hur många träffar några släktingar till mig med efternamnet Tomelius får. Min syster Birgit 0, min son Jörgen 0, min dotter Lina 3, min systerdotter Helena som är präst 8, min tvillingbror Börje som är kommunpolitiker i Södertälje 35, min fru Anne som är rektor i Södra Innerstaden i Malmö 35, min dotter Nilla som har flera hemsidor i gång, t ex Stall Gränsbo.com 147 och jag själv, Bertil 608! Jag tror emellertid knappast att några av dessa siffror når upp till en nivå där de ska präntas i en ring för att ge status i cybervärlden.
Min äldsta dotter får för övrigt tre träffar på sitt namn Desiré Söndergaard. Bild på Vanityring.

Mer av Willy Josefsson

 2007-10-15  Böcker, deckare
 För ett år sedan För två år sedan 
För några månader sedan började jag läsa böcker av Willy Josefsson. Hans första var Död skörd som jag tyckte var en lovande start. Sedan dess har jag läst hans tre påföljande böcker. Alla utspelar sig på Bjärehalvön kring Ängelholm, Vejbystrand och Torekov och de blir bara bättre och bättre. Den fjärde som jag just läser heter Minnet av en mördare och är så bra att den kan bli en ”tiopoängare” (av de 480 svenska deckare jag läst är det bara 16 böcker som fått tio poäng så Josefsson hamnar i en illuster samling). Den senaste 10-poängaren var Ulf Durlings Lugnet efter stormen som jag läste för precis ett år sedan.
I Brinnande bevis har Sverige nyss blivit EU-medlem. Boken är mycket kritisk till EU, dess byråkrati och hemlighetsfullhet. Man får också lära sig om UFO monumentet i Vegeholm och om ”Pollenkungen” Gösta Karlsson som blev en ikon inom svensk ufologi sedan han mött en landad farkost utanför Ängelholm 1946. Kanske är han mer känd som den som gjorde Rögle till ett superlag i ishockey.
I Vila i vatten vädrar författaren sin ilska mot tunnelborrandet i Hallandsåsen och sin tveksamhet till Öresundsbron där en bomb utlöses och en man omkommer.
Minnet av en mördare är en berättelse som liknar Stieg Larssons trilogi om svensk säkerhetspolis, internationella politiska förvecklingar och en ung flicka vars öde och skändning underordnas militärens och det politiska etablissemangets intressen. Den är verkligen bra.

Dåliga studenter

 2007-10-14  Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  
Sedan många år tillbaka har man kunnat läsa om ungdomarnas dåliga matematikkunskaper i Sverige. Bland annat visade Skolverket detta i en rapport för två år sedan.
Ingen tycks fråga sig varför studenter idag kan mindre matematik än de kunde för 20-30 år sedan. Var uppkommer bristen? Är det föräldrarna som lär dem för lite? Eller är det skolan? Ja, föräldrarna kan ju knappast vara skyldiga eftersom barnen i dag går mycket längre tid i skolan än tidigare. Nästan alla börjar förskolan, där de utbildas av förskollärare, redan i 1-2 års åldern. Sedan finns det förskoleklass för sexåringar och därefter nio år i grundskolan och tre på gymnasiet. De flesta ungdomar har tillbringat 15-17 år i någon form av skolinstitution som förberedelse inför högre studier. Därför blir man minst sagt förvånad över en rubrik i dagens Sydsvenskan: ”Nio studenter av tio klarar inte matten”.
Två stora organisatoriska förändringar har ägt rum inom skolvärlden de senaste decennierna. Dessa är att kommunerna tagit över ledningen, tidigare var skolan statlig och att skolan blivit en arbetsplats för främst kvinnor. Det senaste syns allra tydligast inom förskolan och lågstadiet där männen lyser helt med sin frånvaro. Någonstans här måste man börja om inte våra studenter helt ska tappa bort matematikkunskaperna och därmed också kunskaper i teknik, fysik och kemi som alla kräver matematisk förståelse.

Rehabilitering på Gränsbo

 2007-10-12  Hästar
 För ett år sedan  
Myra, en galopp ponnyhäst tillhörande Ung Jägersro har fått en sena i ena hoven skadad. Idag kom hon därför till vår gård Gränsbo för att gå och skrota i hagen några månader som konvalescent. Hon visade redan från början att hon trivdes förträffligt i den gräsrika hagen. Våra egna hästar, främst Muskot som är äldst, reagerade med en blandning av nyfikenhet och misstänksamhet mot den nya, tillfälliga gästen. Bild på stoet Myran, ensam och med Muskot och Mirella i bakgrunden.

Knappt 17 år kvar att leva?

 2007-10-11  Dagbok
 För ett år sedan  För två år sedan
KP Pension & Försäkring har skickat mig ett papper med en förfrågan om hur jag vill ha min avtalspension. Jag arbetade nämligen på kooperationens företag Foodia i Staffanstorp under några på 70-talet. Jag kan nu välja mellan att få en högre summa under åren från 65 år till 70 år och därefter en lägre summa livet ut eller få en ”mittemellan” summa från 65 år livet ut. Det intressanta är inte hur stor avtalspension jag får utan hur försäkringsmatematikerna på KP gjort beräkningen. Det finns en osäker faktor i beräkningen, nämligen min ungefärliga dödstid. För att jag ska kunna göra ett realistiskt val mellan de två alternativen, mest nu respektive lika mycket livet ut måste jag veta hur lång tid som KP Pension & Försäkring anser att jag har kvar innan jag går till de ”sälla jaktmarkerna”. Ugh!
Eftersom jag behärskar elementär ekvationsberäkning, en konst jag lärde mig redan under de lägre klasserna på realskolan i Eslöv, - idag lärs konsten ut till alla i grundskolan - är det lätt att räkna ut att ”break-even” det vill säga den utbetalningstid då båda alternativen ger lika mycket är exakt 16 år och 5 månader det vill säga min troliga dödsstund infaller när jag är nästan 82 år. Om jag nu tror att jag lever längre ska jag ta alternativ B, lika mycket livet ut, om jag tror att livet tar slut tidigare ska jag välja alternativ A. En prekär situation!

Badminton med förhinder

 2007-10-10  Motion
 För ett år sedan   
Idag var det äntligen åter dags för badminton i Aurahallen i Malmö. Vi har spelat en kväll i veckan i många år och över tio personer har varit med under olika perioder och i olika utsträckning och med varierande resultat. Men de har sökt sig andra vägar, många har slutat eller blivit uppsagda (arbetsbrist) från jobbet på Lernia, andra har flyttat eller helt enkelt tappat lusten. Nu ser det ut som om vi är decimerade till tre personer sedan Veronika Persson sagt sig tvingas prioritera arbetet en tid framåt. Bengt-Göran Lindvall och jag har varit arbetskamrater i flera decennier och spelat badminton inte fullt så längre, medan Per Wängberg kommit till under de senare 5 åren.
Det var fem veckor sedan vi spelade sist och trögheten och reaktionsförmågan var inte som vanligt. Men motion blev det och i den heta bastun fick jag höra att jag borde se Roy Anderssons nya film ”Du, människa” om jag så bara ska se en film om året.
Motion, förresten, under förmiddagen röjde jag och min dotter Nilla upp den sista hagen, den som ligger närmast trädgården, och det är minst sagt motion det också.

Gener bakom fetmaepidemin

 2007-10-09  Forskning & vetenskap
 För ett år sedan  För två år sedan 
Diabetes typ II förklarades av FN förra året som ett globalt hälsohot på samma sätt som AIDS, tuberkulos och malaria. Diabetes II innebär att kroppen producerar för lite insulin och/eller att kroppens celler blivit oemottagliga för insulin och därför inte kan ta upp sockret från blodet och förbränna det. Varje år sker åtta miljoner nya fall och var 10e sekund dör en människa av diabetes. Diabetes typ II kallades tidigare för ”åldersdiabetes” men nu drabbar sjukdomen alltmer också unga människor. Länge trodde man att skälet till detta enbart var en förändrad livsstil med fet- och sockerhaltig mat samtidigt som man inte längre använde sina muskler för att förbränna kalorier.
Med hjälp av nya tekniska metoder tror sig forskarna emellertid nu ha hittat stora delar av det gen-komplex där förändringar starkt ökar risken för att få sjukdomen och drabbas av fetma.
Det är stenåldersmänniskans gener som i dagens överflödssamhälle med bristande motion och kaloririk kost skapar problemen. De gener som idag gör många överviktiga och sjukliga var de som under tidigare århundraden gjorde det lättare att överleva genom att bygga upp kroppens fettreserver. I dagens samhälle är det tvärtom, nu skapar de en fetmaepidemi. Särskilt känsliga är världens så kallade ursprungsbefolkningar som med sina stenåldersgener helt abrupt hamnat i ett samhälle som de knappast överlever i, Amerikas siouxindianer, Australiens aboriginer, polynesierna med flera.
Möjligtvis kommer reglerna för människan biologiska utveckling att lösa problemet på sikt. Fetma och diabetes II hos barn och unga påverkar fruktsamheten så att de får färre barn och deras gener därför inte kommer att överföras i lika hög grad som de gener som bättre passar det nuvarande samhället.
En intressant artikel kan man läsa i Illustrerad Vetenskap nr 13 2007.

Tragedin i Rödeby

 2007-10-07  Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  För två år sedan
En verklig tragedi har inträffat i samhället Rödeby i Karlskrona kommun i Blekinge. Flera familjers liv kommer att vara förstört under en mycket lång tid som en följd av den ostävjade lokala terrorismen.
Enligt artiklar i Aftonbladet (Nyheten & och Johanne Hildebrandts) kommentar säger polisen att de sociala myndigheterna borde ha ingripit och personerna på socialen skyller i sin tur på polisen.
Är kompetensen hos ansvariga personer anställda av offentliga sektorn, staten respektive kommunen, sådan att när deras arbetsinsats krävs kan de bara skylla på varandra i stället för att göra det som vi förväntar oss av dem. Dags för skattebetalarna som betalar deras löner att ställa personerna till svars?
I det här fallet är det personer i Karlskrona kommun som är ansvariga. Främst berörda är Ingrid Hermansson (c) som är ordförande i socialnämnden (ingridmh@hem.utfors.se) och Barn & Ungdomsnämndens ordförande Jan-Olof Persson (jop@Liberal.se).
Polisen i Blekinge ansvarar för polisens verksamhet, kontakt polismyndigheten.blekinge@polisen.se och Ordförande i polisstyrelsen i Blekinge är socialdemokraten Per-Olof Larsen. I Blekinge län är Ingegerd Wärnersson landshövding, redan känd för sin stora inkompetens som skolminister i den tidigare socialdemokratiska regeringen.
Uppgifterna tagna från Karlskrona kommuns hemsida.

Oenig opposition

 2007-10-05  Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  
Oppositionspartierna stretar iväg åt olika håll och visar alltmer hur omöjligt det är att betrakta de tre som ett rimligt regeringsalternativ 2010. I sina så kallade skuggbudgetar som presenterats under veckan accepterar socialdemokraterna mer eller mindre motvilligt större delen av de skattesänkningar som regeringsalliansen genomfört, socialdemokraterna vågar tydligen inte höja skatterna för viktiga LO-grupper. Vänsterpartiet vill däremot återkalla skattesänkningarna och höja skatten ännu mer så att offentliga sektorn igen ska bli världens största.
I dag presenterade så SAP ett förslag som begränsar nykomna invandrares rättighet att bosätta sig där de vill. SAP vill att så länge som staten betalar deras försörjning så ska också staten kunna placera dem i kommuner där det finns bostäder och arbets- och utbildningsmöjligheter. Detta ska minska den stora belastning som städer som Malmö, Södertälje, Helsingborg etc drabbats av och fördela ”utanförskapet” jämnare över hela Sverige.
Vänsterpartiet kallar förslaget för ”kommunarrest” och miljöpartiet tar också klart avstånd och vill yttermera i stället att alla de som vägrat acceptera avvisningsbeslut och gömt sig ska få ”amnesti” det vill säga att avvisningsbeslutet inte ska gälla.
I sitt budgetförslag visar SAP tydligt att de står närmare sina ”fiender”, alliansen, än sina ”vänner”, V och Mp. Orsaken är förstås att många av socialdemokraternas väljare gynnas av den nya regeringens förslag. Det framgår också av att SAP väljer att i stället flirta med pensionärerna som ju inte fått del av arbetarnas skattesänkningar!

Trelletrampet fullbordat

 2007-10-04  Äspö & Söderslätt
 För två år sedan
I våras introducerade Trelleborgs kommun ”Trelletrampet” som ett led i firandet av stadens 750-års jubileum. Den som ville vara med skulle cykla minst 750 km under sju månader och därmed göra en insats för den egna hälsan och för miljön. Jag har fört journal över mina cykelturer och kan därför skicka in rapporteringskortet i god tid innan den 30 oktober. Det blev 68 dagliga cykelturer med längder från 5 km till 26 km och totalt 1057 km så marginalen till att delta i utlottningen av cykelpriset är god. Nu väntar jag bara på priset, en ny cykel till min cykelsamling. Fast ärligt talat har jag redan prisbelönats med underbara cykelturer på det vackra Söderslätt, senast i dag i det soliga, nästan vindfria sensommarvädret till Bunkeflostrand och den rogivande utsikten över ändlöst rullande havsvågor.
Tidigare blogg om Trelletrampet.

God hälsa men långa sjukskrivningar

 2007-10-03  Nyheter & Politik, svensk
 För ett år sedan  
- Sverige är ett av världens främsta länder när det gäller god hälsa. I Fokus nr 28 kan man i en artikel med den talande rubriken ”Vi mår bättre än nånsin” läsa att Sverige ligger bland de bästa länderna i världen när det gäller barnadödlighet, låg dödlighet i cancer, barndiabetes etc. Till och med på indikatorerna psykisk ohälsa och självmord ligger vi bättre till än genomsnittet inom EU.
- Sverige är också ett av världens mest avancerade länder när det gäller att ha lämnat jordbruks- och det tunga industrisamhället bakom sig. Få är de jobb idag som är fysiskt krävande.
- Varför är det då så många som inte arbetar utan i stället söker sin försörjning i bidragsfloran - har ”kassan” som löneutbetalare? Hemska tanke, svaret kanske ligger i att bidragen är så generösa och lättåtkomliga. De har blivit en alternativ försörjningsform och jämställs med de tidigare så självklara försörjningsformerna lönearbete och eget företag. Allt fler har blivit försörjda av Försäkringskassan under de senaste 10-15 åren. Tidigare existerade detta fenomen knappast.
- Att ändra på detta och åter komma tillbaka till ett arbetande Sverige är den nya moderatledda alliansregeringens högst prioriterade arbetsuppgift. Det senaste medlet var att ge direktiv åt Socialstyrelsen att se över hanteringen av sjukdomar. Publikationen ”Försäkringsmedicinskt beslutsstöd - vägledning för sjukskrivning” finns att ladda ner gratis här eller att köpa tryckt för 93 kr.
I gårdagens Aftonbladet finns en lista över de 78 vanligaste diagnoserna med rekommendation om nya jukskrivningstider.
Det är intressant att få veta vilka som är de vanligaste skälen som läkare använder för att arbetsbefria en person. Ganska långa var de tider som användes, till exempel för ryggskott (200 dagar), depression (340), graviditetsillamående (85) enligt DN i går.
Behov av genomgripande förändring är verkligen av nöden. Heja Alliansen!

Anders Hansson, ny ung moderat riksdagsman

 2007-10-02  Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan  
I går kväll var jag på Vattentornets möteslokal i Trelleborg för att lyssna på Sydvästskånes moderata riksdagsman Anders Hansson, tillsammans med ett tjugotal intresserade och diskussionssugna personer.
Anders som är 31 år har Trelleborgsbakgrund via Söderslättsgymnasiet och som nämndeman vid tingsrätten. Han blev riksdagsman 2006 där han arbetar i justitie- och näringsutskottet. Anders hade mycket att säga om riksdagsarbetet, regeringens senaste budgetproposition men också en hel insiderinformation om den hektiska och kaotiska inledningen för ett år sedan med avhoppade ministrar. Anders Hansson är en ung och energisk talare, väl insatt politiken och han skapade både skratt och frågor från publiken.
Ett särskilt avsnitt ägnade han åt E 6-an som han ska lobba för kommer med i infrastrukturpropositionen hösten 2008.
Naturligtvis kom också pensionsfrågan upp. Många pensionärer tycker sig få dålig utdelning i förhållande till de skattelättnader som de som arbetar får. Anders Hansson menade att när fler kommit i arbete i Sverige kommer det att finnas utrymme också till förbättringar för pensionärerna. De 1,5 miljonerna (i arbetsför ålder) utanför arbetsmarknaden som han gärna pekade på kräver stora resurser och måste därför först åtgärdas. Anders Hanssons hemsida.

Anderslövs BoIK i femman!

 2007-10-01  Anderslöv & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan
I går förmiddag kunde man konstatera att Anderslövs BoIK, byarnas fotbollsstolthet, ledde serien med en poäng inför sista omgången i division 6 Sydvästra B.
Anderslöv skulle klockan 15 möta hemma Gislövs IF som ligger väl förankrad på en tredjeplats i serier oberoende av hur det går i sista matchen. Tredjeplatsen innebär också kvalmatch till den högre divisionen.
Matchen är för Anderslövs del avgörande för om laget ska gå upp direkt till division 5 eller tvingas kvala. Konkurrenten om seriesegern är Skanör/Falsterbo IF som Anderslöv slog borta med 2-1 i den senaste omgången. Nu återstår "bara" att spela hem seriesegern.
Skanör/Falsterbo möter i sista omgången på bortaplan malmölaget Kick, ett lag som nästan måste vinna för att inte falla ur serien! Kan bli en hård nöt för S/F!
Hur gick det då? Ja, så bra det kunde gå. Samtidigt som Anderslöv vann med 2-0 förlorade, som jag anat, Skanör/Falsterbo med 3-2 mot Kick, så Anderslöv vann serien med fyra hela poäng. Bild på segrarlaget.
I och med Kicks seger så hjälpte det inte att Bosniska Behar vann utan de flyttades ändå ner till sjuan tillsammans med Sundet. Kick däremot tog kvalchansen att stanna kvar i sexan. Fullt med bilder från matchen på annan sajt!