Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Oktober 2008

Bertil Tomelius
Startsida

Äntligen på rätt väg!

 2008-10-31  Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
När Allians för Sverige vann valet för två år sedan fick den 48,2 % av väljarnas röster. I dag visar DN/Synnovates opinionsundersökning att Alliansen har stöd av 42,3 %. Det är bara 5,9 % lägre stöd än i valet (vid förra mätningen låg stödet 8,0 % under). Vad än de pessimistiska experterna påstår så är naturligtvis detta möjligt att hämta in på de två år som återstår. Naturligtvis har Alliansen en helt rimlig chans att efter valet 2010 behålla regeringsmakten.
Tyvärr är det bara Moderaterna som växer, de tre andra allianspartierna minskar sedan förra mätningen (se grafiken med alla siffrorna: Bild 1 och Bild 2).
Vad tidningarna pratar mest om idag är emellertid det stora raset för Mona Sahlin och socialdemokraterna - och stor uppgång för vänsterpartiet. Dagens Nyheter: Historiskt ras för s. Aftonbladet: Jättera(s)et. Väljarraset är mitt fel, säger Mona Sahlin.
Jag tror att ett stort skäl till förändringarna är de tre politiska mediadebatter som hölls under mätningsperioden. Där framstod Fredrik Reinfeldt som den store fältherren som ska fortsätta att leda Sverige på rätt väg medan Mona Sahlin vacklade mellan fackbossarna och mittenväljarna och Lars Ohly log och var glad och fick säga vad han ville utan att utsättas för den kritik han och hans parti är värda.
Mera sådana debatter tack!

De livslånga och kostsamma förtidspensioneringarna

 2008-10-30  Nyheter & Politik, svensk
För två år sedan  För tre år sedan
Gruppen med sjuk- eller aktivitetsersättning eller förtidspension som det heter i vanligt tal är en grupp som är mycket stor i Sverige, nära en halv miljon människor. Trots stora satsningar från alliansregeringen så minskar den inte mer än vad den ”naturliga avgången” innebär nämligen att de fyller 65 år och därefter blir försörjda med vanlig pension i stället, en del genom det så kallade äldreförsörjningsstödet. Gruppen fylls också på främst med ungdomar mellan 20 och 30 år, vilket jag tycker är mycket märkvärdigt. Alla undersökningar visar att hälsoläget i Sverige är bland det bästa i världen och den nämnda ålderskategorin kan ju inte tillhöra den sjukaste, så vad kan detta bero på? Otillräckliga kvalifikationer och vilja för att platsa på (den ”vita”) arbetsmarknaden kanske?
Om denna halva miljon människor i stället arbetat och producerat varor och tjänster på arbetsmarknaden skulle värdet av detta ligga på minst 150 miljarder kronor årligen. Det är alltså kostnaden enbart för produktionsbortfallet. Skatteinkomsterna för stat och kommun skulle ligga på minst 50 miljarder. I ställer för denna inkomst till stat och kommun kostar i stället bidraget omkring 50 miljarder årligen. Det är dyrt.
Tyvärr har den nya regeringens insatser inte kunna minska antalet. Enligt konjunkturinstitutets rapport omfattade detta 460 700 personer redan i september 2006.
Idag behandlar riksdagen ett förslag från Alliansregeringen som innebär att denna halva miljon människor ska få lov att arbeta utan att deras försörjningsstöd sänks. De får tjäna 42000 kr om året och lägga detta till det bidrag de får utan att detta sänks. Tjänar de mer än 42000 om året minskar bidraget med en del. I förslaget ligger också att försörjningsstödet ska permanentas och vara livet ut, ingen ska behöva förlora detta även om de blir friska.
De nya reglerna föreslås börja gälla den 1 januari 2009. Riksdagen förväntas fatta beslut om förslaget den 30 oktober 2008. Läs mer här.
Avsikten med förändringen är att det ska bli lättare för personer med sjuk- eller aktivitetsersättning att komma tillbaka i arbete. Men Försäkringskassan tror inte att reformen leder till färre förtidspensionerade. Varför skulle man riskera att lämna ersättningen om man inte behöver? Säger Bertil Thorslund, analytiker på Försäkringskassan, till Aftonbladet.

Tidigare bloggar om förtidspensioneringar, orsaker och kostnader:
Många ungdomar får förtidspension - 2006-12-04
Fler i arbete - ett lyft för alla! - 2006-05-22.
Förändrad demografi i Europa - 2005-07-07

Ett besök i riksdagshuset

 2008-10-28  Politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan  
Jag har precis kommit hem från Stockholm där jag varit med på Moderata Seniorers TEMA-dag i riksdagshuset. Vi var ett 80-tal personer som samlades i gamla första kammar salen. I dag är den moderata riksdagsmännens samlingssal. Vi flög från Sturup och jag blev vänligt men bestämt guidad av mina resvanare reskamrater, Stig Lomholt, Karl-Gustav Högberg och Käthe Berggren. (se bild).
Försvarsminister Sten Tolgfors (bild) var där och gav sin bild av försvaret i framtiden, en överblick över de försvarspolitiska och – säkerhetsfrågorna.
Vår egen skånske migrationsminister, Tobias Billström (på bild tillsammans med Moderata Seniorers riksordförande Inger Koch), talade om ”arbetslinjen in i migrationspolitiken”, den asylsökande ska möta en arbetsförmedlare vid gränsen, inte en socialsekreterare. Han vill koppla migration till utvecklings- och biståndspolitiken, liksom näringspolitiken. Även införa ”cirkulär migration” (invandring och återvandring). Alla måste inte stanna livet ut i Sverige.
Moderaternas analyschef Gunilla Sjöberg pratade on opinionsläget i politiken. Bland annat fick vi reda på att det som var bäst med moderaternas politik enligt väljarnas uppfattning var de sänkta skatterna, fler jobb och hårdare krav. Sämst var a-kassan, sjukförsäkringen, FRA och pensionerna. Något att tänka på i framtiden.
I matsalen träffade jag folkpartisten Birgitta Olsson, en av de främsta motståndarna mot FRA-lagen inom alliansen. Jag fick till och med henne med på bild.
Tilläggas kan att jag köpte min biljett på Stirling Airlines för några veckor sedan. Valde Low Fare och fick en retur biljett Sturup-Stockholm för totalt 750 kr! Vi hade verkligen tur som kom hem på kvällen. Nästa dag meddelade Stirling att företaget gått i konkurs och alla resenärer får nu ta sig hem på egen hand. Läs mer här.
Fler bilder: Moderata Seniorer i riksdagsmatsalen, Många samlade i riksdagsbänkarna, Lars Lindblad, moderat gruppledare med styrelseledamoten Gullan Lindblad

Korruptionen genomsyrar allt i Bulgarien

 2008-10-27  Nyheter & Politik, internationell
 För två år sedan
Bulgarien är utan jämförelse det mest korrupta av EUs 27 medlemsländer. Medlemskapet i EU har inte förmått tämja de kriminella nätverken utan snarare berikat den bulgariska maffian och tydligt visat EUs oförmåga på detta område. EUs och USAs pengar har bara ökat korruptionen. Politik är ett spel på liv och död i Bulgarien, där en politikers liv ibland inte är värt mer än kulan som dödar och där skumma affärsmän bedriver en mordisk kamp för andelar i allt från fastighetsaffärer till EUs generösa ekonomiska stöd. Rötterna till den organiserade brottsligheten finns i en roffarmentalitet sedan lång tid tillbaka men härrör också från kommunismens sammanbrott i början av 1990-talet. Tusentals hemliga agenter och idrottsmän, inklusive brottare, som länge hade skämts bort och skyddats av den kommunistiska staten, kördes plötsligt ut på gatan. Framför allt brottarna byggde upp privata säkerhetsstyrkor och försäkringsbolag som livnärde sig på hot och utpressning. Intäkter från cigarett - och alkoholsmuggling plöjs ner i lagliga frontföretag som fotbollsklubbar där pengar kan tvättas vid köp av exempelvis nya spelare.

Originalartikel i NY Times den 16 oktober: Mob Muscles Its Way Into Politics in Bulgaria
Artikeln översatt på svenska: Korruptionen genomsyrar allt i Bulgarien finns i Tempus nr 43 2008 eller läs mer här.
Tidigare artikel i Financial Times: Balkan Blackspots.
Två tidigare bloggar om det oefterrätterliga Bulgarien:
Ovälkomna nya medlemmar 060420. Fortfarande ovälkomna 070712.
Bild på: "Muskulösa män håller till på nattklubbar som "Sin City" i Bulgariens huvudstad Sofia.

Dansbandskampen, nu ännu bättre

 2008-10-26  Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Andra omgången av Dansbandskampen blev ännu bättre än förra gången. Dansbanden var bättre, låtarna var bättre, juryn var rolig och charmig och det fanns till och med spänning och dramatik. Ett exempel är att jag ringde och röstade, inte bara en gång utan tre gånger på skånska Susann Nordströms från Österlen. Men det hjälpte inte.
Skrällen var att Bengt Hennings som var klart bäst i deltävling ett inte klarade sig vidare till nästa deltävling utan slogs ut av Scotts som själva blev likna häpna som tittarna. Men inte mig emot. Vann gjorde Lars-Kristerz, i tidstypisk utstyrsel och            instrument (70-talet).
Ny för kvällen, Dates, åkte ut redan i förtävlingen.
Riktigt bra är Peter Settman son programledare. Dansbandskampen kommer säkert att bli hans största och mest framgångrika insats i TV och nöjesbranschen. Programmet kommer också att ge många nya dansband en rejäl skjuts in i dansbandsvärlden och öka intresset för dansbandsmusik överhuvudtaget. Förra veckans deltävling ett. Bilder på Lars-Kristerz, Susann Nordströms och Date.

Blåsningen

 2008-10-25  Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För två år sedan
Det är helt otroligt vilken reklam Trelleborgsförfattaren Ulf Persson (bild) får för sin bok ”Blåsningen” i dagens Trelleborgs - och Ystads Allehanda. Ulf Persson har arbetat som lärare i Trelleborgs kommun sedan 1971. Förra året valde han, vid 62 års ålder, att sluta sin anställning. Nu är han aktiv i Trelleborgs skolparti och ersättare i både skolnämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
En helsida i A-delen handlar om hans beskrivningar om hur ”Pilspetsskolan” infördes i Staden och om hur kommunalrådet Eskil Björk och utbildningschefen Ingrid Wetterberg blev lurade till detta av en konsult. Mindre intressant blir inte boken när man läser intervjuer med personer som kanske har anledning att känna igen sig. Lärarförbundets Maria Rönn och Barbro Melander, skolchef sedan 2004, är båda intresserade av att läsa boken, medan Egil Ahl (s), som var kommunalråd fram till 2006, och Lisbeth Netterberg tar klart avstånd från den. (S)ven Lindkvist, som var ordförande i Skolnämnden fram till 2006, säger sig hellre läsa böcker ”som ger ro, till exempel Piraten och Hasse Alfredsson”. Flera av de intervjuade var aktivt involverade i att införa den så kallade Spjutspetsskolan i Trelleborg för några år sedan. Skolans organisation ändrades trots starkt motstånd från många lärare.
Själv ska jag snarast besöka bokhandlare Anders Löfberg på Algatan för att införskaffa ett exemplar av ”Blåsningen”. Innan den blir slutsåld.
Artikel i TA: Persson går till attack mot skolan i ny bok.
På Trelleborgs kommuns hemsida finns en webbplats som heter ”Läs mer om Spjutspetsskolan
Där finns sju dokument publicerade. Det första är från september 2004. Det sista för precis två år sedan, i oktober 2006. Man måste fråga sig: Vad hände sen? Har ingenting hänt med Spjutspetsskolan på två år som kan vara värt ett nytt dokument? Eller är det Ulf Perssons bok som är den ultimata utvärderingen av projektet?

Gryningspyromanens CV och bild publicerad

 2008-10-24  Nyheter & Politik, svensk
För två år sedan För tre år sedan
Den så kallade gryningspyromanen är 45 år och har haft ett minst sagt långt och varierat kriminellt liv. Senast dömdes han av Svea hovrätt till tre års fängelse för försök till mordbrand mot Triumfglass lokaler och Frosts knivfabrik i Mora. Det var den 5 november 2005 han försökte tända på där. Han hade placerat ut toalettpappersrullar med brinnande ljus i som placerats på ett sådant sätt att de inte utan vidare kunde upptäckas. Poliser som spanade på honom upptäckte dock arrangemangen och därmed kunde de förhindra att byggnaderna fattade eld. 45-åringens fingeravtryck fanns på en av rullarna. För detta har han avtjänat sitt fängelsestraff och han frigavs i slutet av 2007.
Han häktades senast i juli i år för mordbränder i Simrishamn men släpptes. Sedan greps han den 9 oktober i år misstänkt för tre mordbränder i Ystad men släpptes av tingsrätten.
Om detta kan man läsa i Fria Tidningen som kallar sig Demokratisk informationsportal och som publicerat hans kriminella "CV" och hans bild.
Även Sydsvenskan har tidigare (2005) publicerat namnet på Gryningsmannen. Självklart har alla vi som kan råka ut för hans mordbränder rätt att få se hur han ser ut och vad han heter för att bättre kunna skydda oss, och tipsa polisen och grannar när han syns i närheten. En större uppmärksamhet kan förhoppningsvis också göra det lättare för honom själv att avhålla sig från kriminella handlingar.
Hitta.se "hittar" 14 personer i Sverige med namnet Ulf Borgström. Troligen är ingen av dem den för mordbrand dömde Ulf Borgström.
"Gryningspyromanen" talar ut i Skånska Dagbladet. Kvällsposten 23.20 "Ystadborna i skräck".

Afrikas andra Zimbabwe

 2008-10-23  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
I Swaziland finns världens sista absoluta monarki och största andel HIV-smittade. Playboy kungen Mswati III har 13 fruar. Swaziland ropar på förändring men kungen är inte med på notorna. Den förväntade livslängden är knappt 35 år och fattigdomen på landsbygden enorm. Nästan halva befolkningen är arbetslös och de som har utbildning, till exempel lärare och sjuksköterskor flyttar utomlands för att få arbete och inkomst. Kungen spenderar lika mycket som halva hälsovårdsbudgeten på att i augusti skicka sina 13 fruar på inköpsrunda till Dubai och Europa. Regimmotståndarna sjöng: "We are dying, while they are flying. I september spenderade regeringen miljontals dollar för att fira 40 år av självständighet från Storbritannien. Medborgarna fick rösta i september, men de väljer bara parlamentet. Regeringen utses av kungen och premiärministern är alltid någon från kungens familj Dlaminis. Valet ska ske enligt ett traditionellt system som kallas tinkhundla och som speglar monarkins och de traditionella hövdingarnas totala makt över folkets vardagsliv. Alla lyder under en hövding i en by. Det är inte ens tal om något som liknar demokrati. Oppositionen har emellertid bildat Swazilands enade demokratiska front med Zimbabwes UDP som förebild och som kräver omedelbara förhandlingar med regeringen.
Swaziland har bara drygt en miljon invånare och är ett litet land till ytan. Det ligger mellan Moçambique och Sydafrika.
Officiell hemsida för landets kung och regering.
Bild på kungen då han deltar i årets Umhlanga, den traditionella Reed Dance, vassdansen för att hylla oskulden, och där han traditionsenligt tar sig en ny fru.
Originalartikel i The Guardian eller läs mer här.
Den svenska regeringens rapport om mänskliga rättigheter i Swaziland 2007.

Dansbandskampen

 2008-10-19  Film & TV & Media
 För två år sedan  För tre år sedan
Äntligen en musiksåpa som jag tänker följa, den första jag tittade på sedan dansbandsserien ”Leende guldbruna ögon” för snart två år sedan med Lennartz. Dansbandskampen startade i går med fem band, av vilka två var klart bäst och de tre andra nästan väl amatörmässiga, för att inte säga rena nybörjarna.
Bengt Hennings (bild)och Scotts (bild) var de som självklart gick vidare till nästa lördag då de får möta tre nya dansband.
För båda banden är denna framgång troligen ett stort steg framåt i karriären.
Kändiz åkte ut direkt och Kalas och Dollies i ”andra chansen”. Juryn bestod av artisten Magnus Carlsson, med ett förflutet i dansbandet Barbados, Anna Mourou, känd från tv-programmet "Tv-stjärnan" och Thomas Deutgen, programledare för programmet "Dans" i Sveriges Radios P 4. De kompletterade varandra, inget av de fem banden var så dåliga att de inte fick beröm av någon av domarna.
Programmets hemsida på SvT 1. Dansbandskampen i Strängnäs. Får jag lov?

SvT 1 avslutade sedan kvällen med ett ännu bättre program. Videokväll Med Luuk som pratade med denna unga helt fascinerande kvinna som heter Mia Skäringer och som man aldrig kan lyssna sig trött på antingen hon spelar sina komiska roller, som Gullitussan, Tabita m fl eller eller som nu i en öppenhjärtlig intervju. Jag säger som Mia själv när programmet var slut: ”Oj, är det redan slut!” (Bild på mig själv och Mia på Göteborgs central och på samtliga fem deltagarbanden).

Friskolor och lärarexamen

 2008-10-18  Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan   
Enligt skollagen krävs det lärareexamen för tillsvidareanställning som lärare i grundskolan eller på gymnasiet. Undantag får dock göras om ingen med denna examen söker tjänsten. Sedan lagen infördes också för fristående skolor 2001 har andelen med examen inte ökat utan i stället sjunkit. Även i de kommunala skolorna sjunker andelen med examen, dock från en högre nivå. Detta kan man läsa i senaste numret av Lärarnas tidning, under vinjetten Aktuellt mede rubriken "Skollagens krav på behörighet tandlöst".
Så får det inte vara menar Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén som kräver att "Skollagens kryphål ska täppas igen". Kanske hon borde ha funderat en smula på varför det har blivit så här.
Det kanske finns personer som har annan utbildning och/eller annan yrkes- och livserfarenhet och som skolans ledning och dess elever tycker passar bättre som lärare i så kallade fristående skolor. Dessa personer betraktas ju alla som "obehöriga" även om de har en annan lång utbildning eller lång erfarenhet som är lämplig för de ämnen de undervisar i.
Det är ju inte alldeles säkert att det just är lärarehögskolan som producerar de bästa lärarna. Det kanske inte heller är säkert att de bästa "lärarämnena" väljer att gå den långa utbildningen, 3-4 år, på lärarhögskolan? I så fall är det lärarhögskolan som har problem både med sin marknadsföring och med sin produktion.
Det är inte självklart att detta bäst löses med lagar som tvingar de fristående skolorna att anställa lärare alla med en och samma bakgrund.
(Jag upptäcker att jag skrivit en blogg i samma ämne för två och ett halvt år sedan: "Friskolor eller lärarutbildade").

En eftermiddag på Kasinot

 2008-10-17  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan    
I går var jag och tolv andra glada seniorer i Malmö för att söka lyckan på Kasino Cosmopol i Kungsparken. De har ett erbjudande med lunch, guidning och en spelcheck för sammanlagt 155 kronor. Alla var nöjda med den läckra ficksoppan i hummersås och intresserade av att få en rundtur i spelsyndens näste, men få blev bitna av slumpens spel så risken att hamna där igen är minimal. Det var en trevlig utflykt och vi har nu många medlemmar som återkommer på våra arrangemang samtidigt som det ofta dyker upp någon ny.
Men ärligt talat, själv tycker jag att man kan ägna sig år mer givande verksamhet. Jag har svårt att förstå att man kan slösa tid och pengar på detta sätt att skapa spänning i livet. Har man för mycket tid över kan man ju i stället arbeta för Nya Moderaterna. Jag tog en bild utanför foajén, därinne tog jag också en bild men blev genast upplyst om det otillåtna med att fotografera. Sex muntra damer poserar förväntansfulla inför det stora lyftet!

Berättelse om herr Roos

 2008-10-16  Böcker
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
De kan av andra uppfattas som tråkmånsar, ja till och med beskrivas som "en möbel". Men inom dem brinner en eld som vid rätta tillfällen blossar upp. Då upplever de stunder som "aldrig blir bättre än så här". Idag skulle de säkert få en diagnos och en bokstavsbeteckning. De är "pyrofiler" och njuter av att ha ansiktet i solsken. Pyrofiler gråter av lycka då de ser något vackert och då någon sjunger en egen sång för dem. Det händer då de "pyrofila fröna" pickar sönder sina skal. Sådan är Ante Valdemar Roos och det som får honom att vakna är den unga kvinnan Anna Gambowska, vars polska mamma kom till Sverige 1981. Nyligen togs hon omhand av de sociala myndigheterna i Örebro i år med uppenbara missbruksproblem.
Även en tipsvinst på flera miljoner spelar en stor roll som grund för den frihet han längtat så länge efter. De två möts på hans nyinköpta torp Lograna sedan hon rymt från Elvaforshemmet.
Boken är en tragedi, Ante Valdemar Roos offrar sitt liv för sin kärlek till Anna.
Håkan Nesser har lyckats skriva en ny bok, den tredje om kriminalinspektören Gunnar Barbarotti som verkligen berör läsaren och får honom att fundera på sitt eget liv. Boken är lång men man läser sakta med avsikt för att den ska räcka länge.
I boken finns också de övriga välkända personerna på Kymlinge polisstation, Eva Backman, Asundander och inspektör Sorgsen.
Kriminalromaner skylls ofta, i många fall med rätta, för att vara stereotypa och att läsaren kan förutsäga vad som kommer att hända. Detta kan ingen göra med men bok om Barbarotti. Varje nytt kapitel är lika överraskande. Nesser är en mästare i att luras. Håkan Nesser låter sig gärna påverkas av den nye rumänska författaren Marceu Cartarescu.
Senaste boken om Barbarotti, En annan historia. Den första boken var Människa utan hund.

Recensioner:
Magnus Persson i Svenska Dagbladet, Nils Schwartz i Expressen, Monika Tunbäck-Hanson i GP, Christer B Johansson i NA, Gunder Andersson i Aftonbladet, Cecilia Isberg i Kristianstadsbladet,
Crister Enander i Trelleborgs Allehanda.
Läs om boken på Kymlinge-nytt.
Håkan Nessers hemsida.
Förläggaren Magnus Bergh samtalar med Håkan Nesser och berättar om en förbluffande geografisk detalj i nya boken.

De socialt kompetenta hackarna tar över

 2008-10-15   Datorer & Internet
 För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Social engineering är numera hackarnas favoritmetod. Begreppet kan översättas som "manipulering av människor med användning av sociala, personliga och medmänskliga metoder". Det är enklare att lura någon att uppge sitt lösenord till sin egen eller företagets dator än att hacka samma persons dator.
Det är en samling tekniker som används av illasinnade människor för att få andra att lämna ifrån sig hemlig information särskilt datorrelaterad sådan. Den kriminella låtsas vara någon annan för att få tag på information. De kan ske på gatan som någon form av snabbintervju eller via telefon, e-post eller sajter. Phishing, eller nätfiske är ett exempel på en social engineering teknik.
Nördarna har ersatts av socialt kompetenta hackare! De är välklädda, ger ett ärligt intryck och har lätta för att få andra människor förtroende.
En rapport av Stefan Palmqvist från Växjö universitet:
Social-engineering ett hot mot informationssäkerheten?
Vice presidentkandidaten Sarah Palin fick sitt e-post hackat genom Social engineering.
"A True Story" vad som kan hända.

Stegmätare och arbetsmotivation

 2008-10-14  Motion
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Motivation är ett kärt ämne. Inom pedagogiken är det centralt fenomen.
Dagens människa är liksom vår stenåldersvariant gjord för jogga eller promenera. Hur kan man veta det? Jo, för att om vi joggar eller promenerar så belönar hjärnan oss genom att utsöndra må-bra-kemikalier. Under stenåldern var det inte svårt att komma igång och röra på sig. För att inte svälta ihjäl måste människan jaga ifatt bytesdjuren och tillfredsställa proteinbehovet. Redan när vi blev bönder minskade detta krav. Vad kan vi göra idag för att motivera oss för att jogga eller promenera? Idag kan vi ju få i oss allt nödvändigt protein bara genom att öppna dörren till kylskåpet eller ta fram äggkartongen.
Jag har länge haft en så kallad stegräknare liggande, sådana får man ju idag gratis vid prenumeration er och liknande.
Först idag använde jag den. Jag klipsade fast den i byxfickan, nollställde den och började gå. Jag vet att det är exakt en kilometer från kökstrappan på Gränsbo till den korsning där Äspövägen tar slut i Östra Klagstorp. Jag läste av mätarställningen i korsningen, 934 steg, och fortsatte gå. Det kändes bra att fortsätta promenera, jag kände extra schvung i stegen, då och då stannade jag för att kolla hur det gick,
När jag åter stod på kökstrappan, visade mätaren 3251 steg och jag kunde därför föra in i träningsdagboken att jag gått 3,5 km. Detta ska hädanefter bliva min musik! Vad jag vill påstå är att det är starkt motiverande att genomföra prestationer när man kan mäta dem. Sådan är människan och det är därför det är så viktigt att hitta metoder för att mäta, till exempel barns prestationer i skolan, betyg eller guldstjärnor. Att beröva barn, och även vuxna, denna källa till arbetsglädje är mycket inhumant.

Etnicitet och högkvalificerade yrken

 2008-10-13  Forskning & vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan
Vi är säkert många som har hört talas om civilingenjören från Irak eller kärnforskaren från Somalia som tvingas köra taxi i Stockholm därför att han inte fått något mer kvalificerat jobb trots att han sökt många hundratals sådana jobb. Orsaken är, menar man, att de är diskriminerade på grund av att de invandrat till Sverige. Vi är säkert också många som berättat dessa historier vidare för andra. Nu anser två forskare vid Handelshögskolan i Kalmar, Dan-Olof Rooth och Magnus Carlsson att det mycket väl kan förekomma att ovannämnda personer kör taxi men att det kan vara en myt att orsaken till detta är att de är diskriminerade på arbetsmarknaden. De har forskat i jobbansökningar på den svenska arbetsmarknaden och funnit att visst är det svårare att få ett jobb som fordonsförare, restaurangarbetare och byggnadsarbetare om man heter Ali, Mohammed eller Resa i jämförelse med Lars, Erik och Karl. Men denna diskriminering fann de huvudsakligen inom lågkvalificerade yrken. Om personer sökte jobb som dataspecialist, lärare eller redovisningsekonom missgynnades inte de av att ha arabiska namn. Forskarna har ingen enkel förklaring till varför det är så stor skillnad mellan kvalificerade och okvalificerade yrken men säger att liknande fenomen rapporterats från amerikansk forskning.
Om detta kan man läsa i senaste numret av Forskning & Framsteg nr 7, "Etnicitet ett hinder - i okvalificerade yrken" eller läs här.

Bio igen: Rallybrudar

 2008-10-11  Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
En riktigt bra film, engagerande och känslomässig som man inte kan låta bli att gripas av. Det händer mycket, tempot är högt och det växlar snabbt precis som veterinärassistenten Ulla (Eva Röse) vars livsdröm är att köra rally. Bedårande och förtjusande är bonddottern Birgitta (Marie Robertson) som svärmar för det franska språket och vurmar för målning och konst. Hon blir kartläsare sedan hon tränats i en barnkarusell för sluta spy i de häftiga svängarna.
Där är ett trevligt lokalt dansband ”Roffes med Eivor”, filmens ledmusik är Anita Lindbloms ”Sånt är livet”, rallybilen är en Volvo Amason, på Eivors (Maria Lundqvist) café serveras Pucko och Pommac, allt bidrar till nostalgiska känslor av 60-tal. I dansbandet spelar lokaltidningens redaktör Melin trummor på fritiden. Han görs av den erfarne och folkkäre Janne ”Loffe” Carlsson. Dansen går på ett rökigt Folkets hus i det sömniga samhället Torsby.
Andra bra prestationer gör Claes Malmberg som verkstadsägaren Roffe och Björn Bengtsson som bilmekanikern Kenta. Bilder på Eva Röse, Marie Robertson och Janne ”Loffe” Carlsson.
Information på IMDB.
Recensioner: Nwt, DN, Expressen, SvD, AB, och Helsingborgs Dagblad.

Tidigare biobesök i år:
13 september, Arn - Riket vid vägens slut.
26 juli, Batman, ett bottennapp på Grand.
5 juli, Mamma Mia.
25 juni, The happening.
9 april, Angel.
22 februari, Morgan Pålsson - världsreportern

Styrelsemöten

 2008-10-09  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Dagen gick i de politiska mötenas tecken eller åtminstone eftermiddagen och kvällen. Klockan ett gav jag mig iväg från Klagstorp för att ta mig till Hans Michelsens väg 9. Där ligger moderaternas skånska centrum och där hade Seniorrådet möte klockan två. Det var synd eftersom just klockan ett blev det ett sådant väder att jag kunnat sitta ute och sola, liksom i går. Ordinarie sekreterare, eller skrivare som de säger hade lämnat återbud så jag ombads att skriva minnesanteckningarna. Närvarande representanter rapporterade från sina olika delar av Skåne, om genomförda kampanjer och aktiviteter. Flera kommande möten annonserades. Jag och Karl-Gustav från Simrishamn ska åka till Moderata Seniorernas Temadag i Stockholm den 28 oktober och den 21 november inbjuder Seniorrådet alla medlemmar till Höstträff i Malmö. Vi diskuterade också hur vi ska få fler besökare till seniorernas hemsida i Skåne. Bild på rådsordförande Käthe Berggren.
Efter en kort paus hemma bar det vid sjutiden iväg till Södra Åby och moderata föreningens (bild) styrelsemöte i Trelleborg. Även här hade sekreteraren förhinder så det blev vicesekreteraren som åter fick rycka in. Bild på moderatstyrelsen i Trelleborg.
Detta möte var det sista för Linda Andersson (bild) i Trelleborg. Hon flyttar nu till Bjärred och får sin politiska verksamhet där. Hon avtackades med presenter och vi önskar henne alla lycka till! Hon lämnar flera andra luckor efter sig, i skolnämnden, i fullmäktige, som valledare och som ledare för moderatkvinnorna.

 

Människans design passar inte det moderna livet

 2008-10-08  Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
I nr 12-2008 av den populärvetenskapliga tidskriften Illustrerad vetenskap finns många intressanta artiklar om Människan, den historiska och den möjliga framtida. Särskilt fastnade jag för ”Människan 1.0”, den version som blev föråldrad redan för 10000 år sedan, och som idag biologiskt sett passar allt sämre och sämre till den fysiska och psykiska miljö människan har utvecklat och kommer att utveckla. Den första människan, version ”1.0” med datorprogramspråk, var anpassad till jägarlivet.
Artikelns poäng är att dagens människa är nästan oförändrad, evolutionen rör sig med längre tidsbegrepp än 10 000 år även om det finns tecken på att evolutionens hastighet har ökat. Som allting annat efter de stora uppfinningarna, transistorn, DNAs struktur, datorerna och webben, kan man frestas säga.
Tidigare jagade vi bytesdjur, fiskade och samlade nötter, nu går vi på jakt i stormarknaderna med plånboken som vapen. Vår anatomi är gjord för att springa efter byte, idag rör vi så lite på oss att vi blir sjuka.
Vår kropp och vår hjärna är gjorda för livet före jordbruket där vi rörde oss på jakt efter bytesdjur eller samlade rötter, nötter och bär. Det började gå snett redan för 10000 år sedan då vi blev bönder i stället för jägare, och idag är människans design ännu mer föråldrad i förhållande till hur vi lever. Kropp och själ haltar efter i utvecklingen i våra försök att anpassa oss till ett modernt liv.
I dag ställer arbetslivet såväl som det social livet krav på oss som är helt ur fas med våra mentala och fysiska kvalifikationer. Inte att undra på att många (de allra flesta?) inte mår bra, sjukskriver sig och skyller på ”utbrändhet”.

En vändpunkt för hela Trelleborg

 2008-10-05 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan  För två år sedan  
2-1 mot serieledarna, mot årets svenska komet i fotbollsvärlden, Kalmar FF, man får väl säga att just nu är Trelleborgs FF, det blåvita TFF, Sverige bästa fotbollslag! Glöm Jantelagen, begrav för alltid den fula benämningen ”Trellehulla”, lyft blicken frimodigt och självsäkert mot den svenska himlen. Nu ska väl ändå självförtroendet vara på topp hos de underbara blåvita spelarna liksom hos alla övriga trelleborgare. Nu får det vara slut på de många negativa, griniga insändarna i Trelleborgs Allehanda om ditten och datten, nu ska vi i stället se till allt som är bra, till exempel att Trelleborgs Hamn fick miljöpris. Lite skam känner jag eftersom jag inte var på Vångavallen och fick se det fina offensiva spelet men vad gör man, halv storm och regn, och hela matchen visades på TV! Det var mycket spännande särskilt sedan TFF vänt 0-1 till 2-1 och klockan bara kröp fram mot slutsignalen.
Erik Sundin (bild) kvitterade med en utsida bollen förbi den utrusande Kalmarmålvakten.
Magnus Andersson (bild) fick till ett hårt skott direkt efter en hörna och ordnade de tre poängen.

Döden öppnar dörren

 2008-10-04  Böcker, deckare
För ett år sedan    För tre år sedan
I mitt bibliotek hittade jag en bok av en svensk, kvinnlig deckarförfattare som skrivit två böcker på 1950-talet. Hennes första hette "Mordet på Cristina" och kom 1952. Den andra kom fyra år senare och heter "Döden öppnar dörren". Hon heter Elise Dufva som är pseudonym för Gurli Taube. Gurli Taube som levde mellan åren 1890 och 1980 var en välutbildad akademiker, fil. lic.. Hon arbetade på Uppsala universitetsbibliotek och publicerade många lärda historiska verk. Hon var gift med bibliotekarien Nils E. Taube.
"Döden öppnar dörren" är en puzzeldeckare i god 50-tals stil. Detaljerad miljöbeskrivning med originella detaljer. Motivet kretsar kring arv och arvingar. En genomstuderad intrig och originalitet kring hur mordet tekniskt har gått till. Gamla hillebarder, en elektrisk ledning med mera är rekvisitan. Läs mer om boken här.

Elise Dufva påminner om Marie Lang. Inte utan grund. Båda skrev samtidigt på 50-talet och hade båda en akademisk bakgrund i Uppsala. Gurli Taube var dock 24 år äldre och skrev deckare först sedan hon fyllt 60 år. Dagmar Lange började när hon var 35 år. Båda skrev om unga kvinnliga akademiker, Aina Björkfors, resp. Puck Bure.
Ainas Björkfors vän är poliskommissarie Birger Allén. Han har stora likheter med Maria Langs Christer Wijk som också är Puck Bures vän. Birger Allén har hjälp av sin assistent poliskonstapel Dumont. Christer Wijk har hjälp av överkonstapel Leo Berggren och längre fram hans son polisassistenten Erk Berggren - Maria Lang skrev ju i över 40 år.

Det är trevligt att hitta gamla 50-tals deckare som jag inte läst. Böcker med hederliga titlar med döden som subjekt. Det är en blandning av spänning och nostalgi. Jag ska försöka få tag på den andra boken också. Den finns på Aspingtons antikvariat. Handlingen i boken utspelas på "Benningsberg" hos baronen Stjernbrand. Orden finns inte på Internet. Däremot finns "Henningsberg" bland annat utanför Flen. Där ligger också "Stjärnhov". Knappast en tillfällighet. Kanske kom Gurli Taube därifrån.
Bokens baksidestext.

”Acting svenne”

 2008-10-03  Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan
Hardvardprofessorn Roland Fryer (bild) har länge forskat kring varför svarta lyckas sämre än vita i dagens USA. Bland annat har han undersökt företeelsen ”acting white”, en nedsättande benämning bland svarta som används mot andra svarta som är ambitiösa. Freyers forskning visar att fenomenet är reellt i så måtto att svarta skolelever är mindre populära i sin egen etniska grupp om de har alltför höga betyg, medan det för vita skolbarna är precis tvärtom. Fenomenet finns rapporterat över hela världen bland minoritetsgrupper som är små och där framgång innebär att lämna den etniska gruppen. De andra kommer då att hålla den ”ambitiöse” nere med alla medel.
I Sverige skulle det ambitiösa beteendet kunna kallas ”acting svenne”, alltså föraktfullt om de som studerar och lönearbetar (svensson-liv).
Om detta kan man läsa i ett nummer av Fokus i augusti.

Jag tänker att detta måste förekomma och vara av betydelse för invandrarelevers möjlighet att skaffa sig godkända betyg också i Sverige. Det är svårt för lärarna att förändra detta hur mycket extrautbildning de än får. Det som i stället behövs är åtgärder som leder till en attitydförändring hos de etniska minoritetsgrupper som flyttat till Sverige. På något sätt måste de börja acceptera, för att inte säga sträva efter, att skaffa sig själva och sina barn en ordentlig svensk utbildning. Vilka åtgärder som skapar en sådan attitydförändring kan man bara sia om men jag vet att man lyckats bra på sina håll i USA genom att koppla försörjningsbidragen till en sådan förändring.

Nationalekonomer om Roland Freyer.
En economic analysis of “acting white”.

En schweizisk kriminalroman från 30-talet

 2008-10-02  Böcker
För ett år sedan  För två år sedan
Överkonstapel Studer är kriminalförfattaren Friedrich Glasers deckarklassiker från 1936. Årligen utdelas Friedrich-Glauser-Preis, den högsta utmärkelsen för en tyskspråkig kriminalroman. Det är förlaget Ersatz som ger ut nyöversättningar. Förlaget ger här en beskrivning av författaren.
Originalroman från 1936 heter ”Wachtmeister Studer”. Två år senare skrev han en fortsättning:
Die Fieberkurve. Wachtmeister Studers neuer Fall. Den har kommit på svenska i höst. Böckerna utspelar sig i Schweiz. Byn Gerzenstein är en alldeles speciell schweizisk by med lika speciella invånare. ”Gamle” Ellenberger, notarie Münch, kommunalordförande Emil Aeschbacher, magister Schwomm som är kommunalsekreterare, med flera.
Handelsresande Witschi hittas skjuten i Gerzensteiner Wald och allt tycks vara ett rutinfall. Den för mordet misstänkte sitter redan anhållen i häktet på slottet Thun. Erwin Schlumpf är tidigare straffad och dessutom den dödes dotters fästman. Han försöker hänga sig i häktet och räddas i sista stund av överkonstapel Studer som börjar sin kamp för att rentvå honom från misstankarna.Överkonstapel Studer har en iakttagelseförmåga utöver det normala när det gäller mänskligt beteende och mänskliga reaktioner. Han har också en skicklighet att styra spelet för att framkalla dessa reaktioner.
Alla ljuger, undanhåller sanningen. Fullt av halvsanningar, dunkelheter. Alla har dåligt samvete och vill styra och ställa över andra. Fulla av underlägsenhetskänslor lurar alla varandra.
I Paris arbetade Studer med en avdelningskommissarie vid la police judiciaire. Madeline som beskrev 20 års erfarenhet så här: hellre tio mordfall i stan än ett på landet. På landet sitter människorna ha ihop som kardborrar, alla har något att dölja.
Recensioner i: Sundsvallstidning, i Kristianstadsbladet, i Mina Bibliotek.
Boken i fokus: Europeisk deckarhistoria. 6 tyska recensioner .
DVD filmen: Wachtmeister Studer.
Bilder på Glauser, Studer (med cigarrer) och böckerna.

Vem vill rösta på losers

 2008-10-01  Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Per Klarberg är något så ovanligt som en sverigedemokrat med humor. Han har en rolig insändare i Trelleborgs Allehanda dag onsdag där han påstår att det var sd i Trelleborg som ”bar kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård över tröskeln in i Rådhuset”.
Hans argumentering för detta är att han vägrade att bilda en majoritet tillsammans med socialdemokraterna efter valet 2004. Höjden av hybris! Han avstod avsiktligt, säger han från att bilda majoritet tillsammans med Egil Ahl et consortes– och få en kommunal anställning son kommunalråd i gengäld förmodar man – detta avstod Per Klarberg från för att han tänkte på trelleborgarnas bästa. Detta förväntar han sig nu att Ulf Bingsgård och andra moderater ska vara honom tacksam för, och sluta att behandla sverigedemokraterna illa.
Jag tror att Per Klarberg själv löser den besvärliga situationen han upplever som att vara ledare för ett ”förtryckt vågmästarparti” i Trelleborgs kommun. Så som han beskriver situationen lär han tappa många väljare i nästa kommunalval, för vem vill rösta på ett parti som ständigt beskriver sig som loosers? Så fortsätt uttrycka din stora besvikelse över att inte vara med i presidier och andra ledningsgrupper och låt väljarna ta del av hur mobbade ni känner er.
Bilder på Klarberg och Bingsgård (en missnöjd och en glad).