Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
oktober 2009

Bertil Tomelius
Startsida

Vem får de två snart lediga toppjobben i EU?

 2009-10-31 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan 
Redan i mitten av november planerar EU att ha ett möte för att utse en president för EU-rådet och en utrikesminister - eller rättare sagt en "hög representant" som det heter på EU-jargong.
Många anser att Tony Blair har den auktoritet som behövs för att hävda sig bland EUs stats- och regeringschefer. Han kan sätta Europa på världskartan på ett sätt som ingen annan Brysselbyråkrat någonsin har lyckats med.
Samtidigt som han stöds av flera EU-ledare, främst Sarkozy och Merkel, drivs det emellertid en ursinnig kampanj mot Blair från andra läger. Internet sidan "Stop Blair" samlar underskrifter och Torypartiet försöker blockera honom. Europas USA-fientliga vänster kan inte förlåta honom hans öppna stöd för USAs insatser i Irak-kriget.
Mot Blair talar också att Storbritannien inte är med i eurozonen eller i Schengensamarbetet. Kanske blir det därför någon av de andra kandidaterna som Jan-Peter Balkenende, regeringschefen i Holland, Wolfgang Schüssel, österrikisk före detta kansler, eller de före detta regeringscheferna i Spanien och Finland, Felipe González och Paavo Lipponen. Båda är socialdemokrater. Vem som väljs till president får följder för valet av utrikesminister eftersom båda inte kan komma från samma land och inte tillhöra samma "block" i Europaparlamentet. Eller kanske inte ens samma kön.
Storbritanniens utrikesminister David Miliband nämns allt oftare som möjlig utrikesrepresentant, men om han blir det kan inte Tony Blair bli unionens president. Andra potentiella kandidater är två kvinnor, de före detta utrikesministrarna i Österrike respektive Grekland, Ursula Plassnik och Dora Bakoyannis men också Finlands EU-kommissionär Olli Rehn. Uppdraget i Bryssel är på minst fem år och potentiellt mäktigare än rollen som EU-president. Billder på Tony Blair och Ursula Plassnik - med den marockanske utrikesministern Mohammed.
Artikel i Newsweek "Blair for President", eller läs den här, översatt i Tempus nr 44 2009.

En vanlig höstdag

 2009-10-29  Dagbok
  
Började dagen med att ta några bilder på "Höstlikt Gränsbo i Morgonsol" och lägga upp bilderna på Facebook. Vid lunchtid var det dags att utfodra de sju hästarna uppdelade på tre hagar. Carrabass har återhämtat sig från sina knäproblem och får nu springa ihop med de andra. Promenerade i det kyliga med solvarma vädret en runda ner och förbi Äspö kyrka och vidare en bra bit på väg till nästa kyrkby som är Lilla Beddinge. Det är alltid lika svårt att komma ut och motionera och alltid lika skönt efter 10-15 minuter och alltid lika skönt att komma hem igen.
Tömma diskmaskinen hann jag också med, inte klokt att det blir en ny maskin efter bara ett dygn. Alla i familjen är inte minimalister (och därmed en som sparar på fossila bränslen)som jag.
Jag har tittat i en av mina två datortidningar och fick där idén om att lägga upp en egen profil på Google. Egentligen är en sådan viktigare för personer med vanliga för- och efternamn än för mig. Det är bara jag som heter Bertil Tomelius (men två heter faktiskt Lina Tomelius som min dotter) men heter man Karl Johansson försvinner man - i Googles träfflistor - bland flera tusentals andra. Den som har ett gmail-konto kommer åt tjänsten direkt, annars får man börja med att skaffa sig ett sådant. Så här ser min sida ut. Den går att utveckla vidare.
I postlådan fanns veckans nummer av Fokus och Veckans Affärer så efter en dusch var det skönt att varva ner med läsning i skönaste fåtöljen.
Alice, hon har mest sovit i skrivbordsstolen hela dagen, med korta uppehåll för mat, medan James sprungit ut och in hela dagen främst för att kolla innehållet i matskålen.
Bildtexter: Körsbärsträd i höstskrud, Ljungens Pirat och Carrabass betar lugnt i morgonsolen, Motljusbild mot Äspöhållet.
För sent upptäcker jag att jag inte borde ha skrivit någon blogg idag. Den 29 oktober har hittills varit bloggfria.

"En folkspillra dör ut"

 2009-10-28  Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan   
Akuntsustammen i Brasilien har nu krympt till bara fem medlemmar sedan gruppen äldsta medlem, kvinnan Ururu (bild), nyligen avled, meddelar organisationen Survival International, som värnar om ursprungsfolkens rättigheter. Om några decennier kan Akuntsustammen vara helt utrotad och vår planet har gått miste om ett unikt folkslag, språk och kultur. Denna folkstam i djupaste Amazonas hade sju medlemmar när den först upptäcktes av de brasilianska myndigheterna 1995. Survival International säger att stammen har fallit offer för skogsröjare och gangstrar som utrotade nästan hela stammen när de lade beslag på dess land under 1960- och 1970-talen. De är duktiga jägare, jagar vildsvin, agutier - ett slags marsvinsartade gnagare och tapirer och odlar små trädgårdar med maniok - en buske rik på stärkelse - och majs. Sista bilden på Ururu Akuntsu och på de överlevande.
Läs mer här: http://www.survivalinternational.org/news/4977
Mer om akuntsustammen: http://www.survivalinternational.org/tribes/akuntsu

De sju dödssynderna

 2009-10-27 Böcker, deckare
För ett år sedan För tre år sedan  
"De sju dödssynderna" är den nionde av de äldre svenska deckare jag upptäckte att jag hade olästa i min deckarbokhylla vid en genomgång och katalogisering i juni månad, Okända deckare dyker upp i hyllan Olle Ekberg, född 1905, har bara skrivit denna bok. Ja det vill säga, han har bara skrivit denna pusseldeckare som kom ut på Rabén & Sjögrens förlag 1968. Däremot har han publicerat flera läroböcker för yrkesskolan inom området Materiallära. Det är hans specialitet och det framgår naturligtvis även i hans deckareförsök.
Det är en seriös och moralisk bok, vilket ju framgår av titeln.Boken är full av ledtrådar som nog kommer att leda någon vart. Boken utspelar sig i den lilla staden Oskarsvik som får antas vara en mix av Oskarshamn och Västervik. De sju dödssynderna hjälper de två deckarna, kriminalassistenten Klas Björkman och ordningspolisen John Felix, att komma fram till motivet för de två giftmorden. Det är den gamla kaliumcyaniden som kommer till heders igen. Liksom det latinska ordspråket "Homo sum, humani nihil a me alienum puto".
Läs storyn på egen risk här. Läs kompendiet här.

Fem Kvinnor på galleri Isietio

 2009-10-26 Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan
Min fru och jag var i går, söndag på Allhelgonahelgens Konstutställning på galleri Isietio på Söderslätt. Det var vernissage på lördagen men då hade vi inte tillfälle att vara med.
Utställningen "Fem kvinnor" omfattar verk av Christina Ganslandt, Jenny Lind Tyrstrup, Tina Apelgren, Bodil Schöön och Gunilla Hedenborg. De två sistnämnda deltog också i juliutställningen. Tina Apelgrens verk "Raining Dolls" tittade jag på på midsommarutställningen Females på Köpmansmagasinet i Smygehuk i fjol. Av Christina Ganslandt köpte jag en tavla. Den heter "Hus på Skåre" och den passar bra i mitt arbetsrum på Gränsbo tillsammans med de tre andra tavlorna jag köpt i sommar. Bild på konstnären framför två av sina tavlor och på hennes bild "Furor vid Skansarna". Också bilder på en av Bodil Schöns Afrika-motiv med vakande massajer (en etnisk folkgrupp som troligtvis har sitt ursprung i nedre Nildalen) och Tina Apelgrens "Mona Lisas Spegling".
Utställningen pågår också den 30-31 okrober och 1 november. Öppet tider 13.oo-17.oo
Blogg om tidigare utställning på galleri Isietio i juli i år.

Demokratiuppvisning på Europaporten i Malmö

 2009-10-25 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  
Lördagens nomineringsstämma blev en lugnt och seriös tillställning. Åtminstone i de delar där jag deltog. Den politiska demokratin när den är som bäst. Därför blev jag lite förvånad att öppna lokaldelen i dagens Sydsvenskan med en stor rubrik om "bitter strid blottad" och på sidan fyra "Moderatbråk briserade på stämman". Men detta berörde ju Malmö. På landsbygden gick det lugnare till. Jag deltog som ombud på Riksdagsnomineringsstämman för Skåne läns södra valkrets. Där fick vi mentometrar för att trycka på de kandidater vi föredrog. Men först sedan de sex första kandidaterna, på den lista som nomineringskommittén utifrån en provvalslista, sammanställt, presenterat sig själva under 10 minuter. De hade olika strategier, mest kommer jag ihåg Boriana Åberg, från Kävlinge bördig från Bulgarien, (bild) som talade fritt och personligt, med ett mycket välgenomtänkt innehåll som gick direkt till både hjärtat och hjärnan på mig. Hon fick många röster och hamnade på en säker (?) plats till riksdagen. Dit kom också Anders Hansson, Skanör, Eva Thalén-Finné, Staffanstorp och Christine Jönsson från Lund, dessa tre sitter redan i riksdagen.
Vi bjöds på en läcker måltid på Stadionmässan, Europaporten Kongresscenter där vi uppehöll oss och sedan var det dags för eftermiddagens regionnomineringsstämma. Här var jag med både som ombud och som sekreterare. Ordförande var den (lokalt) legendariske politikern Per Stenmarck (bild som på ett briljant sätt snabbt klubbade igenom dagordningen. Den lista till Regionfullmäktige som blev resultatet är identinsk med den som Regionfullmäktigevalkretsstyrelsen för Skåne SV II föreslagit, med två undantag: Anders Hansson som på förmiddagen fått en riksdagsplats drog tillbaka sin kandidatur och detsamma gjorde Thomas Håkansson, Bjärred.
Ledsamt var att Trelleborgsmoderaterna inte kunde ställa upp med "fullt lag" på regionstämman. Trots att flera på bänken, (ersättarna) hoppade in blev vi ändå två man kort.

Amatörernas afton

 2009-10-24 FTM, Musik
För ett år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Äntligen dags för säsongens Dansbandskampen! Det är 10 månader sedan finalen för förra årets tävling avlöpte. Precis som då blev starten i år mycket blandad med några erfarna band och andra glada amatörer. Det fanns två nyheter för i år, en bra och en dålig. Den goda var att en speciell jurygäst varje vecka ska välja ut de låtar som de tävlande banden ska spela efter inledningsomgången. I kväll var det Tomas Ledin och det blev mycket bra. Den andra var att ny i juryn är Melissa Williams som till vardags sjunger i det jämtska dansbandet Zlips. Och det var inte bra. Flera av deltagarna hade svårt att uppfatta hennes bedömningar på hennes brutna svenska. Fast det kanske inte gjorde så mycket. Thomas Deutgen är som vanligt fantastisk och Magnus Carlsson alltid en klippa.
Peter Settman är en mycket duktig programledare för Dansbandskampen. Vi ser framemot de kommande åtta lördagskvällarna tills finalen den 19 december. Dansbandskampen sänds liksom förra säsongen direkt från "Svenska Hem Arena" i Strängnäs.
Gamla bandet Black-Ingvars inledde tävlingen. De träffade jag för nästan 20 år sedan i hotell Sheratons festival inför Melodifestivalen. Deras stil med läder och handklovar är densamma och fick Thomas Deutgen att demonstrativt hålla för både ögon och öron. Men de gick vidare till nästa vecka. De spelade "Leende guldbruna ögon" och sedan Thomas Ledins "Snart tystnar musiken" på ett riktigt bra sätt.
Date (bild) var med i förra årets tävling (och åkte ut redan i förtävlingen) blev nu kvällens vinnare. De spelade "Till de ensamma" och och sedan Thomas Ledins "Galen i dig". Nu fick gruppen Guldstjärnan. Vilken revansch för i fjol!

Bandet Essex från Eslöv åkte ut redan i förtävlingen. De sjöng "Aldrig ska jag sluta älska dig" och det gick inte med en förkyld sångerska, Line (bild).
Inget avancemang till nästa vecka blev det heller för mycket duktiga Shame från Kivik med sin eminenta sångare Lars Johnson (bild) som sjöng "Hos dig är jag underbar" och sedan Ledins "Senusella Isabella" eller pubertetspojkarna i von Hofstenz (bild) som sjöng "Blue Hawaii".
En verklig skam att juryn röstade bort "Shame"!

FRA-lagen fick grönt ljus

 2009-10-23 Datorer & Internet
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Om en dryg månad, den 1 december, får Försvarets Radioanstalt börja spana i Internet- och telefontrafiken som passerar Sveriges gränser. I förra veckan, efter fyra timmars debatt, gav Riksdagen klartecken till detta omstridda förslag med röstsiffrorna 158 för, 153 emot och en ledamot som avstod.
Själva lagen klubbades redan i juni förra året efter en het och känslofylld debatt, även inom regeringspartierna. Men det skedde först sedan regeringen lovat återkomma med de tillägg som riksdagen nu tagit.
Det som Riksdagen fick ta ställning till var en rad tillägg och ändringar som enligt regeringen stärker integriteten och rättsäkerheten.Samtliga borgerliga ledamöter röstade ja, med undantag för folkpartisten Camilla Lindberg som avstod. Oppositionens samtliga ledamöter röstade nej. Dessutom lovade oppositionen att om den vinner nästa val ska riva upp lagen.
Och justitiedepartementet arbetar med frågan om Säpos behov av signalspaning och när ett eventuellt förslag läggs fram lär debatten ta ny fart.

Läs mer på IDGs hemsida "Klart för FRA-spaning i kabel", en artikel i Computer Sweden.
SvT Kulturnyheterna "
FRA-lag rivs upp om det blir maktskifte"
Riksdagen: Försvarsutskottets betänkande
2009/10:FöU3.
Artikel i Svenska Dagbladet: "
Sista ordet inte sagt om FRA",
Mark Klamberg är doktorand i folkrätt och debattör, folkpartist om
Underrättelserätt. Han samlar på sin sajt alla rättskällor som rör FRA-frågan samt andra närbesläktade områden. Sidan uppdateras kontinuerligt.

Tidigare egna bloggar om FRA-lagen kan läsas här:
2008-09-25 "
Alliansen enig om ändrad FRA-lag"
2008-08-04 "
Bravo Ulf och Pia!"

Kan människans ångest minskas

 2009-10-22  Forskning & Vetenskap
För tre år sedan   
Har evolutionen resulterat i en människa med ångest inför de enorma möjligheter som finns. Eller kan biologin förändras. Det hoppas i varje fall forskarna efter att ha genomfört hoppfulla djurförsök. Tidigare forskning visar att när människor upplever stark rädsla, råder stor aktivitet i amygdala, en mandelformad struktur som sitter bakom tinningloberna. Detta ångestcentrum hålls dock i strama tyglar av hippocampus och pannloberna så att rädslan inte tar över och orsakar ett trauma eller invalidiserar oss med panikångest. En särskild typ av nervceller som kallas ITC har i ny forskning visat sig spela en central roll i detta kontrollsystem. Krigsveteraner och andra som utsatts för särskilt ångestframkallande händelser drabbas ofta av vad man kallar för PTSD - posttraumatisk stressreaktion, med hjärtklappning, andnöd och extrem ångest som följd.
Forskarna hoppas att deras nya kunskap kommer att bana väg för nya läkemedel som kan förstärka ITC-cellernas förmågan att försvaga både förekomsten av och styrkan i PTSD- patienternas ångestanfall och därmed göra att dessa personer kan leva ett helt normalt liv, trots att deras våldsamma och obehagliga upplevelser fortfarande ligger lagrade i minnet.

Genom att stimulera dessa celler hoppas forskarna därför kunna hjälpa patienter, vars rädsla har blivit dem övermäktig.
Artikeln finns i Illustrerad Vetenskap, eller läs den här.

Med Seniorrådet i Malmö

 2009-10-21 Lokal politik
För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
I går tisdag, var jag i Malmö, på Skånekansliets kontor i Skandiahuset på Hans Michelsens väg 9. Det var styrelsemöte för Seniorrådet. Seniorrådet har ansvaret för nätverket Moderata Seniorers verksamhet i Skåne län. Närvaron var glädjande hög, alla rådsmedlemmarna var där, förutom representanten för nordöstra Skåne, Inga Dahlberg, som tyvärr haft förhinder flera gånger på rad. Hon har väl sina skäl. De två nyaste medlemmarna, Lars Hinsell från Malmö och Gunilla Monsén-Lindström från Ängelholm, är aktiva och fick i uppdrag att till nästa möte utveckla tankarna kring projektet "äldres behov av trygghet" och att om möjligt komma med något konkret aktivitetsförslag.
Vi diskuterade den kommande Vårträffen 2010 i Ystad där planerat datum kolliderar med den Kommunala Rikskonferensen. Beslöts att skicka Lars Hinsell och Gunilla Monsén-Lindström till Moderata Seniorers Riksstämmokonferens 2010 som genomförs i Linköping 9-10 april.
Mikael Larsson, chefsombudsman, medverkade med den senaste politiska informationen. Det allra viktigast just nu är nomineringsstämman den 24 oktober. Det är då vi ska fastställa vilka som ska representera oss i riksdagen och i regionen. Den 13 november hålls ett seminarium med rubriken "Hur ska vi förhålla oss till SD" på Sturup Airport Hotel och om någon månad är de stora dragen i "valplanen 2010" klara.
Träffen avslutades med att resten av deltagarna åt en gemensam lunch på närliggande näringsställe. Förutom jag som jäktade hem för att utspisa fem hungriga hästar med hö och vatten.
Blogg från tidigare möten med Seniorrådet. 2008-10-09 och 2008-08-26.

Politikerföraktets kväll

 2009-10-20 Lokal politik
För två år sedan För tre år sedan  
I går var det kommunfullmäktige möte i Trelleborg. Jag önskar att jag inte varit där. Det började dock bra med två flickkörer som underhöll under samlingen. Därefter fick vi höra Lars Axel Sandén som är chef för arbetsförmedlingen i Trelleborg och inte nog med det, han betonade särskilt att han också var områdeschef för Skånes sydliga kommuner. Han poserade framför OH-projektioner som visade siffror, statistik och diagram. Men hur statistiken ska användas för att få fler människor i Trelleborg att börja arbeta, det fick vi inte veta fast han höll på i en halv timme och skämtade om att han kunde ha pratat hur länge som helst. Inte konstigt att några av de närvarande gymnasieeleverna slumrade till redan tidigt i hans framträdande.

Delårsrapporten, efter tredje kvartalet, godkändes och lades till handlingarna utan kommentarer.
På § 10 blev det strid om påvens skägg, i form av 1000 kr som Alf Hansson, andre vice ordförande i Tekniska nämnden stred för gentemot Eric Samuelsson, ordförande i samma nämnd, som ville behålla det förslag till avgift som nämnden tidigare varit enig om och som nu var kommunstyrelsen förslag. Det gick så långt att Sverigedemokraterna begärde ajournering av mötet. Sedan dessa enats om vilket ben de skulle stå på gick kommunstyrelsens förslag igenom. Och Erik Samuelsson är ju alltid trevlig att lyssna på.
Nästa punkt som innebar att anslå en miljon kronor för stadsförnyelse, med cykelbanor, gångbana vid museet och rensning av buskage blev det också strid om. SAP ville avslå begäran med argumentet att vi vet för lite om framtiden. Förslaget från alliansen vann dock voteringen med 30 - 19.

Med punkt 16 startade striden på allvar med "Förslag om att återinföra kostnadsfria skolmåltider för gymnasieelever". Här fick åhörarna lyssna till smädelser, hån och förolämpningar från talarstolen, taktiska finter, låg klasskampsretorik, och populistiska utspel från för dagen samverkande Social- och Sverigedemokrater med ackompanjemang av applåderande gymnasieelever. Och en moderat ersättare i kommunstyrelsen som röstar med Social- och Sverigedemokrater i en budgetfråga. Mycket ska man uppleva i politiken.
Även om de ideologiska uttalandena från främst Sven Lindkvist och Catherine Persson var på en bedrövlig nivå så väckte de ändå en tydlig förtjusning hos den talrika publiken främst elever från gymnasiet. Det fanns inget liknande från Trelleborgsalliansens sida och det saknade jag verkligen. Den som kom närmast var (som vanligt) Susanna Apostel som är en hyggligt retorisk talare. Bra att hon nu är ordinarie i kommunfullmäktige. Även Lars Mikkelä, vice ordförande i Gymnasienämnden, skötte sig bra medan Lars Hemzelius, ordförande (fp) i samma nämnd och idémakaren till att avgiftsbelägga skolmaten var närmast en katastrof i talarstolen i går kväll. Jag led med honom och hans krampaktiga försök att raljera bort den starka kritik han fick från oppositionens Sverige- och Socialdemokrater.
Trelleborgsalliansen förslag att återremittera ärendet till Tekniska nämnden vann i den slutliga voteringen 22 av de 17 nödvändiga rösterna, även om en moderat, Lars-Olof Flink röstade för oppositionens mot förslag.
Bilder på Eric Samuelsson med en nerlagd hjort, Lars Hemzelius, en solbränd Lars Mikkelä på semester och Susanna Apostel med Ola Pärson och Lars Raneke.
Tidigare bloggar från fullmäktige: 2009-02-24,  2008-11-18.

En blodtörstig kannibal

 2009-10-19 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Tidningen Novaja Gazeta publicerade en artikel i vilken Stalin kallades för en "blodtörstig kannibal" och som påstod att Stalin skickat tusentals människor i döden. Stalins dotterson, Jevgenniuj Dzjugasjvili, (på bild med farfar) stämde tidningen vid en domstol och krävde att tidningen skulle ta tillbaka sina påståenden, be om ursäkt offentligt och betala skadestånd eftersom den "skadat Stalins heder och ära". En domare i en distriktsdomstol i Moskva avfärdade emellertid i veckan kravet. Domstolsbeslutet var en sällsynt seger för Stalins kritiker i deras försök att hindra diktatorns upprättelse.
Jevgenniuj Dzhugashvili är son till Yakov, en av Stalins fyra barn med två makar och flera älskarinnor. Yakovs förhållande till sin far var förfärligt. De kom inte alls överrens. Yakov sköt sig men överlevde. Tyskarna grep honom i början av kriget och han dog i tyskt koncentrationsläger 1943. Sonen Jevgenniuj Dzhugashvili är 73 år och bor i Tbilisi, Georgiens huvudstad, i närheten av Gon, platsen där hans farfar Stalin föddes.
Enligt den ryska människorättsorganisationen Memorial skickade Stalin mist 724 000 människor i döden via en rad utrotningskampanjer som kulminerade i slutet av 1930-talet.

Artikel i The Guardian "Stalin grandson in court fight to clear dictator's name", eller läs den här, översatt i Tempus nr 42 2009.
Läs mer här: David Nessles blogg.

Adhd lika naturligt som homosexualitet

 2009-10-18  Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan  
Omkring var tjugonde svensk har adhd som påverkar deras vardagsliv. Nu kan den amerikanska forskaren Nora D Volkow för första gången i en studie på människor visa att personer med adhd har ett lägre flöde av signalämnet dopamin i två områden i mitten av hjärnan. Just de områdena är centrum för hjärnans belöningssystem, som styr vår motivation att göra saker. Dopamin har som uppgift att förmedla signaler mellan cellerna i belöningssystemet. När en person utan adhd får ett nytt intryck från omgivningen stiger flödet av dopamin till en toppnivå, som varar en stund. Hos den som har fått diagnosen "adhd" stiger också nivån av dopamin, men minskar snabbt när han eller hon nås av ett nytt intryck. Man kan ju anta att detta innebär att man slutar koncentrera sig på det första intrycket och genast ger sig på det nya. I en del fall kan detta ha negativa konsekvenser men självklart kan det också vara positivt. Man är ständigt öppen fär nya inryck och beredd på uppgifter. Kanske är adhd en grund för kreativitet. Att betrakta det ena som friskt och det andra som sjukt är förskräckligt ungefär på nivå med att klassa homosexualitet som en sjukdom.
Artikel i Dagens Nyheter,  
Studien publicerades nyligen i medicintidskriften Jama. (The Journal of the American Medical Association) "Evaluating Dopamine Reward Pathway in ADHD".

Carrabass flyttar in på Gränsbo

 2009-10-17 Hästar
För ett år sedan För två år sedan   
För ungefär en vecka sedan fann Linda Kvant det för gott att flytta sin ponnytravare, valacken Carrabass från Dala hästgård till stall Gränsbo. Hästen är född 2001 och är stor, bara en centimeters mankhöjd under den maximal godkända för ponnytravspoeten. Han deltog i Derbyt 2005 och i 5-års Baggen finalen 2006.
Född: 2001 och med ett travrekord under två minuters gränsen. Bilder: det är Carrabass till vänster.
Förresten. i veckan kom också hingstfölet Minton hem, efter att ha tillbringat flera månader på "kollo". För precis elva månader sedan flyttade Ljungens Pirat in på Gränsbo.

Att leva i molnet

 2009-10-16 Datorer & Internet
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Cloud Computing, det är att samla sina verk, dokument, bilder, musik etc inte hemma i byrålådorna utan i någon rymlig server någonstans i Cyber världen. När du är ansluten till Internet så att du själv kan komma åt ditt material var du än befinner dig i världen. Under förutsättning naturligtvis att du har tillgång till en dator (eller mobiltelefon eller - kanske snart - en TV) ansluten till Internet och att du har sina inloggningsuppgifter tillgängliga. På många ställen får du också tillgång till verktyg som Officepaketet så att du kan skriva dina dokument direkt på servern utan att förbereda dem hemma på egen dator först.
De två tjänsterna Desktop-two och Cloudo ger dig datorskrivbord som du kommer åt över Internet. Samma sak kan du göra på "iCloud", som jag själv anslutit mig till. Väljer du ett gratiskonto får du en serverplats på 2000 MB. Den rymmer en hel del.
Läs mer om Cloud Computing, artikel i Forskning & Framsteg nr 6, 2009.
Vissa kommer fortfarande att ha kraftfulla persondatorer, exempelvis för krävande datorspel, men allt mindre information kommer att finnas lokalt på din dator och allt mer kommer att finnas i molnet. De flesta kommer att ha en handdator i fickan. Detta säger Michael Nelson, professor i kommunikation, kultur och teknik vid Georgetown University i USA som har studerat nätanvändning och datormoln sedan millennieskiftet. Han ser datormoln som en självklar del av datoranvändning om tio år.

Fabrikör Liljeroos luftskepp

 2009-10-15 Böcker
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Så heter Arto Paasilinnas senaste bok på svenska (2009). På finska kom den 2003 och heter Liljeroosin ilmalaivat. Hans tre tidigare översatta böcker är Skyddsängel, Domedagen gryr och Milda makter.
I och med att "Fabrikör Liljeroos luftskepp" publiceras, har 19 av Arto Paasilinnas (f 1942) 40 böcker översatts till svenska.
Luftskeppet är som vanligt en fantasifull skröna, där den ingenjörsmässigt beskrivna verkligheten blandas med författarens traditionella fabulerande. Men det tycks gå lite för mycket på rutin. Boken gör en bra start och flyter på nästan hundra sidor men sedan tyngs den ner och är nära att kraschlanda. Boken lyfter inte lika fint som luftskeppet "Slättens Goda fe". Dessutom är idén inte särskilt originell, redan boken "Domedagen" gryr hade temat luftskepp, då i form av en ballong. Läs Storyn här.
Brombergs förlag,
Recension av Leif-Rune Strandell i Dast Magazine,
Lasse Halvarsson i Gefle Dagblad, "Hisnande Paasilinnaresa" och Peter Grönborg i Borås Tidning "En av Paasilinnas mer inspirerande verk".

Georgien startade kriget!

 2009-10-14 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
EUs rapport drar slutsatsen att "Georgien startade kriget genom att attackera den sydossetiska huvudstaden Tschinvali med tungt artilleri". Inte som Georgiens president försökte göra gällande att det var Ryssland som angrep. President Michail Saakasjvilis status är inte så hög i dag varken hos sina egna medborgare eller hos länder i väöstvärlden. Mycket av det förtroendekapital som var så stort för några år sedan är nu förbrukat. Men själv struntar han i kritiken och säger att rapporten är "en stor diplomatisk seger för Georgien"
I Tbilisi försöker oppositionen utnyttja EUs rapport om orsakerna till kriget mellan Georgien och Ryssland förra året för egna ändamål. Med demonstrationer vill oppositionen tvinga president Michail Saakasjvilis auktoritära regim att avgå och utlysa presidentval i förtid. Liksom Georgiens förre utrikesminister Salomé Surabisjvili (bild vänster) vill också landets före detta FN ambassadör, Iraki Alasania, att nyval ska äga rum. "Det politiskt ansvarslösa angreppet på Sydossetien äventyrade hela den georgiska statsbildningen" säger han. Parlamentets före detta talman, Nino Burdsjanadze bild höger, anklagar landets "inkompetente president" för att med sitt krigsäventyr ha blockerat Georgiens väg ini EU och Nato.

Artikel i Der Spiegel "EU Investigators Debunk Saakashvili's Lies ", eller läs den här, översatt i Tempus nr 41 2009.
Tidigare artiklar i der Spiegel "Independent Experts Blame Georgia for South Ossetia War", "EU Probe Creates Burden for Saakashvili".

Ett brott, 70-år gammalt

 2009-10-13 Film & TV & Media
För ett år sedan  
Mycket dramatiskt, särskilt slutet, med ett gemensamt självmord inför ögonen på fängelsevakten där Rutger von Degerfeldt, spelad av Edvin Adolphsson, sitter dömd till livstids sraffarbete. Han fru, Maud, spelad av den vackra Karin Ekelund (bild), har lyckats smuggla in cyanidampuller i en medaljong hon bär i sitt halsband.
Ett justitieråd, Andreas von Degerfelts, spelat av Carl Barcklind (bild), skall fira sin 60-årsdag. Hans bror Hugo, en narkoman och ockrare, spelad av Sigurd Wallén, kommer hem till Sverige efter en lång vistelse utomlands. Han försöker övertala brodern att återvända utomlands. Hugo är morfinist, växelförfalskare och ockrare. Justitierådets son Rutger går tillsammans med sin fru för att låna pengar av Hugo. Men bråk uppstår och Hugo mördas av Rutger. Kommissarie Lilja spelas av Gösta Cederlund och journalisten Bror Risberg av Håkan Westergren Matiné film visad på TV 1 i går eftermiddag med titeln, "Ett brott".
Svensk långfilm från 1940 efter en teaterpjäs som bygger fritt på en verklig händelse då en häradshövding mördades i Stockholm, de så kallade von Sydowska mordenett av de medialt mest uppmärksammade brottsfallen i svensk historia. 
Filmen hade Sverigepremiär i Stockholm i augusti 1940. Karin Ekelund blev mycket uppmärksammad för sin roll. Filmen har visats på SVT ett antal gånger.
SVT gör en kulturinsats genom att visa gamla svenska långfilmer, särskilt med så hög kvalitet som denna. Vilka skådespelare vi hade för längesedan!
Om Karin Ekelund. IMDB.

Nordisk mytologi i ord, bild och med musik

 2009-10-12 Äspö & Söderslätt
För två år sedan För tre år sedan  
Ronnie Holmberg är en konstnär i 60-års åldern från Svedala. Han målar tavlor främst med motiv som han hämtar från sitt stora intresse för folktro och nordisk mytologi. Han håller också föredrag om asagudarna och andra övcrnaturliga fenomen från vikingatiden; jättarna, dvärgarna, de skickligaste hantverkarna i universum, trollen och vättarna. I går eftermiddag var han i gamla församlingshemmet i Hemmesdynge inbjuden av Hemmesdynges hembygdsförening för att tala om "Nordisk mytologi, folktro samt folkmusik". Föreläsningen började med skapelseberättelsen, om hur allt kom till enligt de gamla isländska sagorna. Sedan fick vi en presentation av ett otal gudar, gudinnor och andra mytologiska varelser och om deras förehavanden och egenheter. Berättelserna illustrerades med bilder i form av många egna målningar, detaljrika i fantastiska färger, som han hade med sig och visade upp och berättade deras historia. Det är annat än overheadbilder och Power Point presentationer! The real world! Och inte nog med detta. Ronnie är också en skicklig sångare och med eget ackompanjemang på gitarr sjöng han flera gamla folkvisor sedan han berättat om sina tidigare generationers liv där många övernaturliga väsen tillhörde vardagen, som vättarna, Näcken, Bäckahästen och annat småknytt.
Efter föreläsn ingen vankades det kaffe och till kaffet äppelkakor (tre olika hembakade) med vaniljssås. Smarrigt och mättande. Den oförtröttlige Ronnie Holmberg bjöd på sång oich musik till kaffet. Knappt trettio personer deltog och alla verkade nöjda och glada.

Ronnie Holmbergs hemsida finns här. En av Holmbergs naturmålningar "Torups sjö" finns på Sane Society.
Bra informationssajter om Nordisk mytologi: Ginnungagap, Vikingar och asatron och Hedendom.se.
Bilderna som inte gör taveloriginalen rättvisa föreställer skapelsen enligt nordisk mytologi resp. ett sätt att skrämma bort vättarna från uthusen.

Mästerlig Varggrop i Torsås

 2009-10-11 Böcker
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Eddie Fransson, som i Måns Ripas debutroman "Skarvar", begår flera allvarliga brott i Kalmar trakten men lyckas undkomma till varmare nejder med en rejäl summa pengar, återkommer till hembygden i författarens senaste (sista?) bok, "Varggropen". Fransson har maffian i hälarna sedan han som kurir lurat dem på både pengar och bankkonton i Schweiz. Men de två utskickade torpederna blir själv skjutna av Fransson som dumpar liken i Varggropen.
Vendela Karlsson, för tillfället praktikant på Kalmar stadsbibliotek, känner igen Fransson som den nynazist som hennes "Ung revolutionär Vänster" slogs med några år tidigare. Hennes nom-de-guerre var då Jessica Bengtsson.
Kommunalrådet Rolf Daneslätt (s) och oppositionsrådet Bertil Sigurdsson (c) i Torsås kommun nappar gärna på förslag med löfte om internationellt (kinesiskt) investeringsstöd för att bygga ett jättekasino på Garpens Fyr! De blir lurade av en mycket ohelig allians bestående av Karlsson, Fransson och torpedernas uppdragsgivare Peter Dahlberg som snor åt sig 75 miljoner kronor från kommunen. Men till slut blir det hongkongkineserna som får bekosta kalaset och då blir det pengar över också för det såta paret Daneslätt och Sigurdsson med familjer som kan pensionera sig på ett soligt Mauritius.

Vendela Karlsson är en småländsk Lisbeth Salander. Boken är en blandning av Jönssonligan och Lisbeth Salander.
Det går snabbt, med snabba kast mellan avsnitten.
Lättläst, spännande, välskriven, bra språk, Man vill inte släppa den ur händerna. En liten smal, ung tjej, som tidigare togs om hand av barnavårdsnämnden, skärp och manipulativ, duktig på datorer och nummerkonton på Internet, tar till våld mot samhällets fiender men kan också bli hjälpsam och visa ömhet mot de som skadat sig och behöver hjälp. Det är Vendela Karlsson, assistent på Stadsbiblioteket i Kalmar, alias Jessica Bengtsson. En underbar mix av Jönssonligan, Lisbeth Salander och kommunalpolitisk korruption och inkompetens. Humor och spänning.
Bild på bibliotekarie i Torsås. Kan detta var verklighetens Vendela Karlsson?

Förlagets hemsida.   Måns Ripas Blogg.  Artikel i Östran.   Nyheterna.net.   Strahlerts blogg.

Den serbiske massmördaren och krigsförbrytaren Mladic

 2009-10-10 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Den misstänkte krigsförbrytaren - och serbiske folkhjälten - Ratko Mladic har gäckat sina förföljare i 13 år. Under denna tid har han levt ett trevligt pensionärsliv i omväxlande Bosnien och Belgrad. Politiker, militärer och förmodligen ett antal västerländska säkerhetstjänster har haft ögonen på honom nästan hela tiden. Så länge som Mladic är på fri fot är Serbiens väg in i EU blockerad och därmed också de verkligt stora ekonomiska framstegen. Men Mladic håller sig undan och han har därmed tagit sina landsmän som gisslan. Gamla kamrater från det militära, lojala politiker och affärsmän i Belgrads övre skikt skyddar den idag 67-årige Mladic. På detta sätt kan slaktaren från Srebrenica, som 1995 förde omkring 8000 muslimska män och pojkar i döden leva ett bekvämt pensionärsliv.
Artikel i Der Spiegel "Indicted War Criminal Ratko Mladic Enjoying Leisurely Retirement", eller läs den här, översatt i Tempus nr 40 2009.
En tidigare blogg om Ratko Mladic. Bilder på Mladic dansande på sin sons bröllop och med Radovan Karadzic, förklädd, strax innan denne greps 2008.

Ett år kvar till valet

 2009-10-08 Lokal politik
För ett år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Ett tjugotal Moderata Seniorer samlades i eftermiddag några timmar på Rådhuset i Trelleborg för att tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård diskutera partiet och Trelleborgsalliansen, strategier och taktik. Mottot var ”Ett år kvar till valet”.
Alla var överens om att ett fortsatt samarbete med andra partier inom ramen för Trelleborgsalliansen var den bästa strategin.
Många framhöll också vikten av att ställa upp som ett enigt moderat parti med samma mål för ögonen. Det är vad alliansbröderna kräver och det är vad väljarna vill ha.
Vi tänker ställa upp mangrant på nomineringsstämman om några månader för att göra vad vi kan för att få en kandidatlista som kan vinna valet och sedan samarbeta för Trelleborgsalliansens och moderaternas mål under nästa mandatperiod.
Vi bjöds på kaffe och bröd och diskussionslustan var stor. Det är trevligt att vara ordförande för Seniorerna i Trelleborg.
Blogg från tidigare Seniorbesök på Rådhuset.

       
 Inga Berggren hade många frågor  Ulf Bingsgård målade upp nämndstrukturen  Inga Berggren, Mårten Bönnemark, m fl. Till höger Mikael Rubin  A-M Jönsson, Helny Feustel, Britt Fryklund, Ingegerd Möller och Aino Vastagh
       
 Gösta Kullenberg var med  Anita Bingsgård lyssnade engagerat  Liksom maken Kenneth  Gun och Hans Odell, Mona och Bo Evanth

Nesser bättre än någonsin i "Maskarna på Carmine Street"

 2009-10-07 Böcker
För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Vilket språk, vilken mystik, vilken inlevelse, en thriller. Vilken underbar bok att läsa. Man sitter helt trollbunden. Maskarna på Carmine Street är författaren Erik Steinbeck, 38 år, som skrivit fem romaner men nu är det 3 år sedan sist, och hans älskade fru Winnie Mason. De träffades i Nederländerna men flydde till New York med "fyra fullpackade koffertar och två tomma hjärtan". För sjutton månader sedan försvann deras fyraåriga dotter Sarah. Det var ett citat som förde dem samman 1999 i Maardam då Steinbeck hållit ett föredrag om sin bok "Trädgårdsmästarens horisont". Efter mötet kom en kvinna fram till honom, och citerade en mening från min bok "sex fot under jorden hejdar sig i dagbräckningen två blinda maskar, lystrar förvånade till rösten från ovan, ändrar riktning och möts som av en händelse". Det var Winnie Mason. Den meningen hade hon skrivit identisk med min mening i maj 1999. Hon i Berlin, jag i Aurach. Sägs härstamma från dikt av den franske lyrikern Bernard Grimaux. Eller?
Hon uppför sig allt märkvärdigare. Steinbeck tar hjälp av den gamle privatdetektiven Mr Edwards. Denne tar reda på att Winnie Mason egentligen är Ursula Nedomanska och är dotter till den invandrade tjeckiske ingenjören Jan Nedomansky och hans engelska hustru Dagmar. Och att en desertör från Vietnamkriget påverkar hennes liv mycket negativt.
Det är en bok i Håkan Nessers tradition med böcker som "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" (1998) och "och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla" (2002).
Hela den kronologiska historien i 22 punkter ger en bakgrund till den dramatiska upplösningen.

Recensioner:
Crister Enander i Tidningen Kulturen, En av våra gedigna och angelägna berättare,
Karin Thunberg i Svenska Dagbladet" Med rätt att döda",
Jonas Thente i DN, Märkligheter på Manhattan,
Nils Schwartz i Expressen, ser Håkan Nesser hitta sin rätta stil i Maskarna på Carmine Street.

Senast lästa bok av Håkan Nesser, nu en internationell storhet. Berättelse om herr Roos. Tänk det är ett helt år sedan. Ännu tidigare: En annan historia och Människa utan hund.

Mord, lilla vän

 2009-10-06 Film & TV & Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  
För tre och ett halvt år sedan skrev jag i min blogg om en bok av Anders Jonason som jag läst. Det var hans första av fyra deckare han skrev på 50- och 60-talen. Den heter "Mord mer mera" belönades med Svenska Detektivromanpriset, och skrevs 1953. Jag skrev då att den boken blev film 1955 med titeln ”Mord, lilla vän”, och att jag gärna skulle vilja se den.
I eftermiddags had jag nöjlighet att göra detta då SvT visade den filmen. Se hemsida på SvT.
Det är en typisk 50-talsfilm med många tidsmarkörer. Stig Olin gestaltar redaktören och privatdetektiven Dick Mattsson på ett sympatiskt sätt. Han lever farligt och få ta många smällar. Hans kvinnliga motspelare Brita Ljungdahl är mycket attraktiv, spelas av Inga Landgré, som var gift med Nils Poppe åren 1949-59. (se bild) Hon hade ofta på den tiden roller med romantisk och oskuldsfull ungflickskaraktär.
Filmen var verkligen cärd att titta på. En intressant detalj är att redaktör Dick Matsson i boken är en inbiten piprökare men blir icke-rökare i filmen.
Andra mer kända skådespelare i filmen är Torsten Lilliecrona, Ingvar Kjellson, Curt Masreliez, Carl-Gustaf Lindstedt och Inga Gill.
Mer om filmen på Wikipedia, på IMDB och Svenska filmdatabas. Här finns också filmens synopsis.

Guld-Lördag

 2009-10-04 Hästar
För ett år sedan För två år sedan För fyra år sedan  
Storm, över 15 sekundmeter, och stundtals piskande regn och hagelskurar präglade lördagens Malmöväder. Men det besvärade inte våra hästar som tävlade på Jägersro. Det bekom dem inte nämnvärt att vattnet stod högt på de leriga banorna. Det vankades ju en varmdusch efter välförrättat dagsverke. Nilla var också på gott humör och lyckade få alla tre hästarna inte bara på pallplats utan till seger. Tre guld blev resultatet för Muskot, Mirella och Glimma. Bara Ultra var hemma i hagen tillsammans med nye kompisen Carrabass, överflyttad från Dala hästgård av ägaren Linda Kvant.
Glimma inledde segerraden genom att ta ledningen redan från starten i lopp sex och hålla den ända till mål. Muskot visade sin styrka i lopp åtta där han med 120 meters tillägg arbetade sig fram och vann ganska ohotad. Slutligen i sista loppet överraskade Mirella genom att ta årets första seger och det på ett enkelt sätt! Vältränade, topptrimmade hästar från stall Gränsbo visade välbevarad dagsform ända in i tävlingssäsongens sista veckor.

Guinea: Diktatur, förtryck och fattigdom

 2009-10-03 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  
Av alla Frankrikes kolonier i Afrika var det Guinea som klippte av banden till Frankrike mest definitivt. Guinea valde den marxistiska vägen som låg närmare Sovjetunionen och Kina, 1958, än Frankrike. Guineas nuvarande ledare är en av världens mest excentriska ledare. Det beror inte bara på hans vana att sova hela dagen och arbeta på natten. Kapten Moussa Dadis Camara (bild) har också ett eget TV-program, "Dadis Show" där han grillar medlemmar av den förra regimen. Han föddes i sydöstra Guinea 1964. Han är kristen i ett huvudsakligen muslimskt land och 1990 gick han in i armén. Han var mer eller mindre okänd tills han tog makten förra året genom en militärkupp bara några timmar efter president Lansana Contes död den 22 december 2008.
Han har sedan efter internationella påtryckningar lovat att hålla demokratiska val under 2010 och att han då inte ska kandidera själv. Men sedan har han ändrat sig och kommer att ställa upp i valet. Afrikanska Unionen har gett president Camara en tidsfrist till mitten av oktober för att dra tillbaka sin kandidatur i valen nästa år. Om han inte gör det kommer han att utsättas för sanktioner. Camara förefaller inte bry sig om utlandets fördömanden. Många vill protestera mot detta och i måndags hade nästan 50000 medborgare samlats på en idrottsplats för att protestera mot juntaledarens planer på att ställa upp i presidentvalet i januari. Militären genomförde en brutal massaker poå den portesterande oppositionen inklusive skottlossning, knivhuggning, våldtäkter och misshandel av dussintals män och kvinnor. Vittnen berättar att kvinnor våldtogs inför öppen ridå av soldater som begick övergrepp mot dem med sina vapen. Militären sköt skottsalvor rakt på obeväpnade civila på nära håll. De mest brutala soldaterna tillhörde elitstyrkorna i presidentgardet som bära röda baskrar. Den forna kolonialmakten Frankrike har dragit in all hjälp och fördömt våldet.
Artikel i New York Times "Guinea’s Capital Fades Into a Ghost Town After Soldiers’ Rampage ", eller läs den här, översatt i Tempus nr 40 2009.
Artikel i The Guardian "Guinea: war, poverty, dictatorship and bauxite", eller läs den här, översatt i Tempus nr 40 2009.

Döden på Karolinska på 50-talet

 2009-10-02 Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  
"Skönt att hon är död" är den åttonde av de äldre svenska deckare jag upptäckte att jag hade olästa i min deckarbokhylla vid en genomgång och katalogisering i juni månad, Okända deckare dyker upp i hyllan. Det är på Karolinska Sjukhuset, "Karro", i Stockholm, det tilldrar sig.
Maj Britt Källback har bara skrivit denna bok. Boken publicerades i Bulldog-serien, en kvalitetsserie, där olika länders mest intressanta kriminalförfattare presenteras med sina bästa böcker. Boken kom ut 1978 men utspelar sig 1959, året då "tidningen är full av bilder på den "trubbnosige" boxarn (Ingemar Johansson) som ska gå en viktig match i New York". Där finns andra tidsmarkörer som gör en 40-talistläsare nostalgisk. De tittar på "Stora famnen med det nya fyndet Siv Malmkvist".
Författarinan utbildade sig till sköterska på den tid, då översköterskan var en drottning och envåldshärskare över salarna. Hon är alltså väl förtrogen med den miljö till vilken handlingen är förlagd.
Den är mycket fysisk och kroppslig där sköterskorna kallar sakerna vid sina rätta namn utan att blygas. Källback är född i Värmland men flyttade till nordvästskåne där hon bor i dag i Hanaskog 78 år gammal. "Fru Sörman" är barnfödd i det vackra Göinge och "Ester" som kommer från Säffle har en syster i Knislinge. Det är en klurig pusseldeckare med falska och äkta spår. Man tänker gärna på Ulf Durlings första böcker från 1970-talet.
Läs storyn på egen risk här. Läs kompendiet här.

Ing-Britt Månsson, redig skånsk grebba

 2009-10-01 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Under perioden 26.9 - 4.10 2009 en Slöjd och Hantverksvecka under temat "Redig Skånsk Slöjd" (se hemsidan) Den allra sydvästligaste utposten finns i Klagstorp på Vallbyvägen 3 intill kyrkans församlingshus. Där har Ing-Britt Månsson sin textilverkstad och där producerar hon vävda och ulltovade produkter.
Här går man in, precis innan församlingshemmet och kyrkan i Klagstorp. Ett snyggt blomsterearrangemang på gården och sedan är man inne i verkstaden. Ing-Britt Månsson trivs bäst i vävstolen. Hon äger sju funktionsdugliga vävstolar, av vilka två är uppsatta. Flera av de andra är till salu, ge ett bud och börja med en trevlig hobby. Ring i så fall 040-982007. Ing-Britt har just satt upp en väv för att väva kökshanddukar. Hon håller på med skedning efter att ha solvat. Hon använder sig av tuskaft som är en av de tre vanligaste bindningstyperna vid vävning.
r att slå in använder hon halvblekt lingarn. Ing-Britt kan sitt hantverk från grunden och gör allt själv. Hon väver också trasmattor, gärna efter måttbeställning. Men hon är också hattmodist som designar och framställer hattar av tovad och färgad ull. Själv föll jag direkt för en mjuk men lagom maskulin herrhatt, det sa bara klick. I hyllorna finns också många vackra sjalar i varierande mönster och färg.