Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
oktober 2010

Bertil Tomelius
Startsida

EU förstärker Greklands gränsbevakning

 2010-10-31 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
EU har beslutat att hjälpa Grekland vakta sina gränser. De europeiska myndigheterna skickar en grupp gränsvakter som ska förstärka den grekiska gränsstyrkan vid gränsen mot Turkiet som är den gräns där flest illegala invandrare passerar in i EU. Det är första gången som EU hjälper till att vakta en yttre EU-gräns.
Insatsen är ett svar på Greklands vädjan efter en explosion av nya asylsökande och invandrare som försöker ta sig in i EU via Grekland. Enligt EU-kommissionen kommer 90 procent av de illegala invandrarna i EU via gränsen mellan Grekland och Turkiet. Under första halvåret i år kom cirka 45 000 in den vägen.
När invandrarna, som främst kommer från Afghanistan, Somalia, Irak and Iran väl har tagit sig in i Grekland söker sig de flesta vidare till andra länder som har tagit bort gränsbevakningen som ett resultat av Schengenavtalet från 1984.
Läs artikeln i Newsweek, "EU Border Guards to Secure Greek Frontier", eller läs den här, översatt i Tempus nr 43 2010.

Skåneseniorernas höstträff: Inriktning mot framtiden

 2010-10-30 Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Skåneseniorernas höstträff hölls den 29 november på anrika hotell Svea i Simrishamn. Det var välbesökt med över 80 deltagare från 20 av Skånes kommuner. Vi var nio personer från Trelleborg, nytt rekord. Jag, Aino Vastagh och Ola Pärson åkte med Eva Ekström som på ett utmärkt sätt forslade oss de 10 milen från Trelleborg i sin stadsjeep av märket Suzuki.
Förste talare var Anders Johnsson som tillsammans med sin fru driver Stockeboda Gård, ett före detta jaktskott som blivit konferensanläggning i det fagra Österlen. Nu är han Kommunstyrelsens ordförande i Simrishamn, eller kanske bara nominerad, kommunfullmäktige sammanträder ju först på måndag.
Inger Koch som är ordförande för MSS, det vill säga Moderata Seniorer i Sverige, talade kring MSS mål för arbetet: vara en resurs för partiet, att stärka seniorernas ställning inom partiet och att vinna seniorväljare.
Ombudsman Daniel Runemalm kommenterade valresultatet.
Under dagens gång genomfördes också ett val av ordförandeoch vice ordf. för Seniorrådet. Till ordförande valdes Käthe Berggren, Malmö, till vice ordförande Sven Borgvald, Helsingborg och till 2:e vice ordförande Bertil Tomelius, Trelleborg.
Enligt god tradition deltar ordföranden för länsförbundet Lars-Ingvar Ljungman i seniorernas Skåneträffar. Så också denna gång.
I Region Skåne är nu Moderaterna största partiet. Detta innebär ett stort ansvar. Det gäller att fortsätta att identifiera vilka som är de viktigaste frågorna i väljarnas vardag. Och att erbjuda de rätta svaren och de bästa lösningarna.
Under rubriken Vin i stora mängder i Simrishamn presenterade Bo Thorsson, vd Nordic Sea Winery, ett nystartat livsmedelsföretag i kommunen. Det har tillverkning, förpackning och lagerverksamhet för vin i Simrishamn.
Till sist hade två nyblivna skånska riksdagsledamöter tillfälle att presentera sig för Skåneseniorerna i Simrishamn, Jonas Jacobsson från Hälsingborg och Patrick Reslow från Malmö. Jonas kommer från näringslivet medan Patrik varit partisekreterare. Båda fick direkt ordinarie platser i utskotten, Jonas i Näringsutskottet och Patrick i Justitieutskottet. Båda var goda talare med intressanta budskap. Läs en mer detaljerad rapport här.

Ystad, våren 2010
Anderslöv/Trelleborg, hösten 2009
Vårträffen 2009 hölls i mars i Båstad/Torekov.
Malmö, hösten 2008
Ängelholm, våren 2008
Hässleholm, hösten 2007
Lund, våren 2007

I denna ljuva sommartid

 2010-10-27 Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan
I denna ljuva sommartid är titeln på Mari Jungstedts femte bok. Den skrevs 2007.
Det är sommar och varmt och svettigt. Vi är åter på Gotland, denna gången på Fårö och Gotska sandön. Två medelålders män mördas båda på sätt som liknar avrättningar.
Det finns många spår som vilseleder Anders Knutas och Karin Jacobsson. Kanske handlar det om illegal arbetskraft från Baltikum som inte får betalt och hotar att hämnas.
Eller är det smuggling via hamnen i Slite med de stora kolbåtarna från Ryssland som levererar kol till cementfabriken. Sprit och amfetamin.
Men det är gamla synder som kommit i dagen. Tre ungdomnar som roar sig på Gotska Sandön, blir berusade och allt gå snett, väldigt snett. Det är tjugo år sedan men inget är glömt.
Vi får en inblick i Karin Jacobssons hemliga bakgrund. Hennes upplevelser i ungdomen kanske gör henne olämplig som polis, särskilt som efterträdare till chefen kommissarie Knutas.
Och så går den romantiska veckotidningsföljetongen vidare bok efter bok mellan frånskilda trebarnsmamman Emma och redaktören Johan. Nu blev det bröllop. Är det Happy End?
Recension: Per Erik Tell i DAST "Bravo Mari!"
Marie Jungstedts tidigare böcker: "Den du inte ser", 2003, "I denna stilla natt", 2004, "Den inre kretsen", 2005 och "Den döende dandyn", 2006.
Wikipedia om Mari Jungstedt. Mari Jungstedts hemsida om Gotland.

Lita på dina sinnen - ät och var glad!

 2010-10-26 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Ibland blir man riktigt lycklig när man tittar på Gomorron Sverige i SvT 1. Kanske är det särskilt när programledaren Alexander Norén är där. Efter 40 år kommer verkligheten i fatt.
I programmet intervjuades Marie-Louise Danielsson Tham. I klimatförändringsorons spår blir det nu viktigt att det kastas så mycket livsmedel, det mesta i onödan, så att koldioxidekvivalenterna motsvarar utsläppen från 700 000 bilar årligen.
Och hur är det då säger den kloka professorn. Det kastas alldeles för mycket mat som är ätbar och riskfri. Bättre att lita på sina sinnen än bäst-före-datum.
I princip kan man äta allt i kylskåpet som inte luktar eller smaka illa, helt oberoende av datummärkning. Hon lade in en brasklapp för vakuumförpackat kött. Där kan sjukdomsframkallande bakterier som Listeria utvecklas utan att produkten luktar illa.
Detta visste jag redan för nästan 40 år sedan (frånsett Listeriarisken som var okänd då) och har ofta propagerat för detta hos vänner och bekanta och det har hjälpt mig att hålla matkostnaderna nere.
Efter flera år av produktutveckling och experimentell forskning hade jag redan på 70-talet skaffat mig en gedigen kunskap om vad som händer med livsmedel vid längre förvaring i kylskåp. Hos Nestlé i Schweiz hade jag tidigare skaffat mig den teoretiska kunskapen.

Marie-Louise Danielsson Tham är professor i livsmedelshygien. Grythytte akademi, en del av Örebro universitet.
Jag tror att hon är dotter till docenten Carl-Erik Danielsson, en expert på livsmedelsteknik och mikrobiologi på min tid. Han dog 1992 och hade då skrivit en massa (läro)böcker om främst Biokemi och Livsmedelsteknik.

Livets viktigaste molekyl som handelsvara

 2010-10-25 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan  
I Sitka i Alaska finns Blå sjön, en av världens största sjöar med världens renaste vatten. Sitka har färre än 10 000 invånare utspridda på en yta av 130 kvadratmil så vatten kan räcka till många andra. Och så kommer att ske. Om några månader kommer 300 miljoner liter (300 000 kubikmeter) att transporteras i ett tankfartyg till en anläggning utanför Mumbai i Indien varifrån vattnet ska distribueras till ett antal städer i Mellanöstern med svår torka. Ett amerikanskt företag, True Alaska Bottling, har köpt rättigheterna att ta elva miljarder vatten per år från Blå sjön. Ett annat företag, S2C Global, bygger anläggningen i Indien. Om allt blir en realitet har företagen hittat en vinstrik affärsidé och samtidigt en lösning på ett av vår planets största klimatrelaterade problem. Men de kommer också att ha omvandlat livets viktigas molekyl till en global handelsvara. Många fruktar att priset på vatten kommer att öka. Andra menar tvärtom att det farliga slöseriet med den ändliga resursen vatten främst beror på att priset på vatten är för lågt. Bör privata intressen få kontrollera planetens dyrbaraste naturresurs?

Läs artikeln i Newsweek, "The New Oil: Should private companies control our most precious natural resource?", eller läs den här, översatt i Tempus nr 42 2010.

Arvet från Darwin

 2010-10-24 Böcker
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
I boken Arvet från Darwin granskar Birgitta Forsman både Darwins egna synsätt och de åsikter som senare förts fram av darwinister och antidarwinister.
Evolutionen har ingen avsikt. Den går inte framåt. Om intelligens är viktig för överlevnaden blir framtida generationer klyftigare. Om intelligens missgynnar fortlevnaden så blir det tvärtom.
Forsman tycker att vi förringar arvets betydelse kraftigt och överskattar miljöns. Hon menar att förnuftet är satt på undantag. Om vi tänker förnuftigt på människan som biologisk varelse, lär känna våra gränser och möjligheter, kan vi skapa ett bättre samhälle och en god moral.

En grundläggande invändning mot evolutionsteorin har varit att om den är sann behövs Gud inte längre. Då skulle moralen kollapsa menar en del. Men en religiös moral är inte bättre än en sekulär. Den icke-religiösa etiken är en vetenskapsgren som måste ges mer utrymme.
Okunnigheten om evolutionen och evolutionsteorin är enorm. Vi måste lära oss mer om människans natur och inte nöja oss med fantasier och önsketänkande.
Kunskaper från olika infallsvinklar är nödvändiga för att lösa problem som våld, fattigdom sjukdomar, klimatförändringar. För allt detta är kunskapen om evolutionen relevant och nödvändig.
Birgitta Forsman är vetenskapsteoretiker och docent i forskningsetik men har också en bakgrund som kulturarbetare. Som forskare och universitetslärare har hon skrivit flera böcker om forskningsetik och haft många olika uppdrag med anknytning till etik och vetenskap.
Boken inhandlade jag för drygt ett år sedan efter att på Limhamns föreläsningsförening ha lyssnat på Birgitta Forsman som pratade utifrån sin bok "Arvet från Darwin. Religion, människa, moral".
Recensioner av boken:
Ola Wihlke i Norrköpings Tidningar: Människan är ett djur precis som masken,
Benny Holmberg Tidningen Kulturen: En tankeväckande bok.

Nämndsförslaget klubbat

 2010-10-23 Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
För knappt en månad sedan, den 25 september, började valberedningen arbete för att ta fram ett förslag på personer som ska sitta i de olika facknämnderna i Trelleborg. Det var jag Bertil Tomelius (seniorerna), Göran Gärtner (ordförande), Ina Liljeberg, Sebastian Lindeberg (MUF) och Charlotte Odell Zinn (kvinnomoderaterna). Vi hade valts på ett medlemsmöte möte den 22 september. För några dagar sedan blev resultatet klart och idag var det dags för nomineringsmöte där valberedningen redovisade sitt förslag för den moderata fullmäktigegruppen på 16 personer som skulle godkänna eller föreslå alternativa personer. 17 andra närvarande medlemmar kunde också kommentera men varken göra yrkande eller rösta. Enigheten var god, bara i två fall blev det votering och i en tredje blev det en lång diskussion där många medlemmar deltog innan beslut kunde fattas. I samtliga tre fall vann valberedningens förslag gehör.
Nu är det klart för Moderaternas del och näst intill klart vad gäller "Femklövern", dvs Alliansen + Miljöpartiet men sista ordet har Trelleborgs kommunfullmäktige på sitt möte den 22 movember klockan 1800.

     
 Ordförande Ulf Bingsgård inför den
samlade nya fullmäktigegruppen
 Nämndledamöter, Linda Nilsson, Clas Jönsson,
Helny Feustel, Gunilla Folkesson, Håkan Sjöberg, Gunnar Grafström och Jonas Bjunö
 Aino Vastagh, Tord Larsson. Ove Carlsson,
Göran Persson och Sebastian Lindeborg
     
I förgrunden: Bertil Tomelius, Mårten Bönnemark och Roger Persson   Ulf beskriver den nya nämndorganisationen Göran Gärtner framförde valberedningens förslag med hjälp av Charlotte Odell Zinn.

En modern variant på Dracula

 2010-10-19 Böcker
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Det finns tydligen en ny genre i den litterära världen som handlar om "vampyrer". Det är en sorts människor med specifika egenskaper. De är "odöda", lever kvar efter sin död och kan bara dö på speciella sätt. Ett är att slå en spetsig påle genom hjärtat, en annan att utsättas för solljus. I Bram Stoker's Dracula är de den personifierade ondskan, i John Ajvide Lindqvists debutroman från 2004 mer moderna verk "Låt den rätte komma in" har de "en särskild sjukdom". Gemensamt är att de bara kan leva på färskt människoblod. De har enorma krafter och dödar ofta sina "blodleverantörer" i ren glupskhet. De kan inte gå in i en byggnad eller lokal första gången om de inte "bjudes in". Om de försöker riskerar de att dö.
Oskar är ett mobboffer. Han har lärt sig att finnas i det och talar inte om det för någon. Han träffar en ung, vacker flicka och blir förälskad. Eli, som föddes som pojke, ger honom styrka och han börjar kämpa mot mobbarna. Hon/han är en vampyr som behöver färskt människoblod för att överleva. Hon bor med Håkan Bengtsson som var lärare men blev uppsagd misstänkt för pedofili.
Vampyrer behöver "blodtransfusioner", måste dricka människoblod för att överleva. De borde attackera blodbussen i stället för att döda människor. En enkel, teknisk lösning? Ge blod och rädda vampyrernas offer!
Det är ett nytt exempel på en bok som jag aldrig skulle ha läst om jag inte deltagit i höstens Bokcirkel på Trelleborgs bibliotek under ledning av Linda Boström. Cirkeln har ytterligare en bok på sin lista, vilken är en förborgad hemlighet.
Om boken: Wikipedia,
Recension i Ordfront: En svensk skräckroman.

Inga förhoppningar på COP-16

 2010-10-17 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan
Efter 16 år av årliga förhandlingar och klimatmöten står det klart att delegaterna som förbereder sig för det 16:e mötet i FNs regi om klimatförändringar (COP-16) inte tror på några framsteg. Mötet kommer att hållas i Cancún i Mexiko och börjar den 29 november. Chansen till framsteg på det kommande klimatmötet i Cancún är väldigt liten.
I det sista förmötet i Tianjin i Kina rivs beslut som togs i Köpenhamn i december 2009 upp igen, ett tunt dokument kallat Köpenhamnsfördraget.
Stämningen är totalt annorlunda inför årets möte jämfört med för ett år sedan då många trodde att Köpenhamnskonferensen skulle resultera i ett globalt klimatfördrag där de rika länderna skulle förbinda sig att minska sina utsläpp och med pengar och teknik hjälpa de fattiga länderna att hantera klimatförändringens följder. Men Köpenhamnskonferensen blev ett fiasko som ledde till öppen misstro mellan rika och fattiga länder.
Det är omöjligt att inte ifrågasätta om FN är rätt forum för miljö- och klimatfrågor.
För några år sedan talades det vitt och brett om hur bråttom det var att komma överens om radikala åtgärder om man ville rädda planeten. Nu har det gått ett år till och det borde därför var ännu brådare.
Den enda slutsats man kan dra är att antingen är det ett antal galningar som sitter på de ledande politiska posterna i världen eller så finns galningarna i FNs Klimatpanel, IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change som gjort felaktiga prognoser.

Läs artikeln i The New York Times, "Poor Prospects for New Climate Meeting", eller läs den här, översatt i Tempus nr 41 2010.

Trea på Högalid

 2010-10-15 Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Sedan några månader tillbaka har jag letat efter en bostadsrättslägenhet i Trelleborg. Jag har tittat på lägenheter både i centrum och i lite lugnare områden. Nu har jag fastnat för en trea på Högalid och kommit överens med säljaren Lena Åkesson om priset. Det är en lägenhet på första våningen med ett stort och två mindre rum. Den är på drygt 70 kvadratmeter och har balkong i söder läge. Där finns tvättstuga, torkrum, förråd och cykelförråd. Allt passar mig utmärkt och så också en tvättmaskin och en del möbler som jag övertar. Och som grädden på moset, när jag satt på biblioteket och kände efter hur det vore att läsa dagstidningarna där, fick jag ett SMS av mäklaren Marie Kullberg. OK, det finns också tillgång till bastu. Bastu har jag saknat ända sedan jag slutade spela badminton på Aurahallen för några år sedan.
Det hela började med en slump. När jag kampanjade inför valet i höstas utanför moderaternas partilokal på Algatan 76 i Trelleborg, läste jag en annons om ett ledigt hus i fönstret till en fastighetsmäklare på andra sidan gatan. Jag gick in och träffade stans trevligaste och effektivaste fastighetsmäklare, Marie Kullberg. Hon har sedan hört av sig via SMS då och då och idag var det klart för att deponera 10 procent av priset som förskott på Handelsbanken.
Jag tog en sväng om Systembolaget och där fann jag två av mina favoriter på Trelleborgs Allehanda. Nilla Olsson och Fanny Johansson i planeringstagen inför helgens begivenheter. Trevligt!
På bilden säljaren Lena Åkesson (vänster) och mäklaren Marie Kullberg som driver Hus & Hem Fastighetsförmedling. Kan verkligen rekommenderas.

Lycka till Thomas Bodström!

 2010-10-14 Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Thomas Bodström ses av många som en trolig efterträdare till Mona Sahlin därför väcker det ett stort uppseende i svensk massmedia när han nu begär partiell tjänstledighet från riksdagen. Enligt regelverket kan inte riksdagen bevilja en sådan så Bodström tvingas välja mellan att lämna riksdagen eller lämna USA och komma tillbaka till riksdagen.
Han kan tjäna pengar på att skriva böcker. Han har redan skrivit två deckare. Han kan få dem översatta i USA och har möjlighet att tjäna grova pengar. Han har en bra yrkesbakgrund som han också kan leva gott på.
Inte att förvåna sig över att han väljer detta i stället för att vara riksdagsman i oppositionen i Sverige för ytterligare fyra år.
Visst kan han bli partiledare, men för vilket parti? Det måste bli Socialdemokraterna, ett parti som förefaller dömt till en evig oppositionsroll och till en fortsatt kräftgång bland väljarna. Tomas Bodström har förstått, kanske tidigare än sina riksdagskamrater, att Socialdemokraterna har sin framtid bakom sig, det finns ingen plats för det partiet längre. Allians för Sverige mutar in allt större del av den politiska kartan där det före detta arbetarpartiet hade sin styrka.
Man kan bara säga, lycka till i USA Thomas Bodström.
Och tack för den hjälp du gav vid valet av riksdagens talman för några veckor sedan genom att lämna din stol tom och därmed göra det möjligt att välja Alliansens förslag, Per Westerberg, utan att Sverigedemokraternas röster påverkade.
Artiklar i Expressen och Aftonbladet.

Seniorrådet på hotell Svea

 2010-10-13 Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
I går träffades Seniorrådet i Skåne i Simrishamn. Vi hade bokat Piratenrummet och där höll vi vårt sammanträde medan Piraten själv blickade ut över de församlade.
Närvaron var glädjande hög, alla rådsmedlemmarna var där, förutom representanten för nordvästra Skåne, Gunilla Monsén-Lindström från Ängelholm som tyvärr fått förhinder. Alla rapporterade det "parlamentariska" läget efter valet sina kommuner. Torgil Rundcrantz rapporterade från Kristianstad där Alliansen har majoritet med hjälp av Miljöpartiet. I Simrishamn kompliceras situationen av två småpartier, Österlenpartiet och Gudrun Schymans Fi som fick fyra mandat vardera. Allt enligt Karl G Högberg. Mest tid ägnade vi åt att planera inför "Höstträffen" som i år är förlagd till just Hotell Svea i Simrishamn. Fredagen den 29 oktober kl 09.30 med Temat ”Efter valet – vad kommer att hända?”. Det gäller att boka in de rätta föredragshållarna och att dra publik.
Vi diskuterade hur vi bäst ska utveckla vår hemsida.
Efter sammanträdets slut åt vi Dagens Lunch, för min del Kalvkött i dillsås med kokt potatis. En klassiker, svensk husmanskost, riktigt gott.
Seniorrådet har ansvaret för nätverket Moderata Seniorers verksamhet i Skåne län. Vi ska, vad gäller äldrefrågor, kunna var rådgivare till den moderata förbundsstyrelsen i vilken Rådets ordförande Käthe Berggren är ledamot. Sekreterareuppgiften delas mellan Sven Borgvald och mig, Bertil Tomelius. För att lösa våra uppgifter försöker vi hålla kontakt med länets Moderata Seniorer i de olika kommunerna. Vi är en sammansvetsad grupp som trivs med varandra och som därför kan arbeta effektivt och samtidigt ha roligt ihop.
Bloggar från tidigare möten med Seniorrådet: 2009-10-21, 2008-10-09 och 2008-08-26.

Moderatlunch på Golfkrogen

 2010-10-10 Lokal politik
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Dags för en ny lunch för moderata seniorer i Trelleborg. Det var åter Golfkrogen på Stavstensudde som stod på tur. Visst är det lite blåsigt på vägen från parkeringsplatsen men det accepterar vi gärna för den underbara utsikt över ett blått hav och en grön golfbana vi får medan vi intar vår lunch. Som vanligt kunde man välja mellan en kötträtt och en fiskrätt och salladbuffén var fräsch och innehöll mycket att välja på. Nybakat bröd till detta. Och så det glada gemytet hos både de "gamla", trogna deltagarna och några nyare ansikten vi särskilt hälsade välkomna.
Tidigare lunch på Golfkrogen, i mars i fjol.

     
 Ulla-Britt Levan, Gulli Nilsson och
Lars-Åke Lundell
 Anita och Kenneth Bingsgård samt
Marianne Ohrlander
 Ove Carlsson, Helny Feustel och
Ingegerd Möller-Leo
     
 Ann-Marie Jönsson, Inga-Lill Pålsson och
 Aino Vastagh
 Bertil Tomelius och Ann-Marie Jönsson  Det innehållsrika salladsbordet

Deutschland schafft sich ab

 2010-10-08 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
I Sverige chockas politikerna av att Sverigedemokraterna tagit sig över spärren till riksdagen och i Tyskland debatterar man en bästsäljare, som beskyller muslimska invandrare för att "fördumma samhället". Bankmannen Thilo Sarrazins bok "Tyskland avskaffar sig själv" hävdar att landets generösa välfärdsförmåner har lockat stora mängder muslimska invandrare som vägrar att låta sig integreras i samhället. Boken beskriver muslimerna som generellt underlägsna.
Boken är populär, den såldes i 600 000 exemplar på en månad. Hans parti, Socialdemokraterna är på väg att utesluta honom.
Opinionsmätningar i Tyskland berättar att ett nytt högerparti skulle kunna få omkring 20 procent av rösterna. Många CDU-väljare tycker att Angela Merkel svikit dem. I september bildade de ett nytt parti, Frihet. Erika Steinbach har lämnat CDUs styrelse på grund av dess politiska korrekthet att inte diskutera vissa frågor som nationalism, religion, minoriteter och inte minst invandring. De flesta tyskar delar inte Steinbachers och Sarrazins idéer men de ogillar att man försöker tysta eller ignorera dem. Nu saknas bara en karismatisk ledare som kan elda massorna.

Deutschland schafft sich ab på Wikipedia.
Läs mer i Sydsvenskan, Aftonbladet och Svenska Dagbladet.

Läs artikeln i The New York Times, "Right-Wing Sentiment, Ready to Burst Its Dam", eller läs den här, översatt i Tempus nr 39 2010.

Dracula

 2010-10-07 Böcker
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
I våras deltog jag i en bokcirkel på Anderslövs bibliotek som hade som tema "nordiska deckare". Den tredje och sista i serien var den danska författaren Elsebeth Egholms bok "Dolda fel och brister. Höstens bokcirkel som hålls på Trelleborgs bibliotek ska handla om "vampyrer". Den första boken är klassikern "Dracula" från 1897, av den irländske författaren Bram Stoker. Boken är baserad på Vlad på historien om en riktig furste som var oerhört grym: Vlad III Dracula, eller Vlad Tepes (Vlad Pålspetsaren)
Det är en tjock bok på över 550 sidor som är oerhört detaljerad. Boken har ett konstlat, omständigt språk. Dracula är skriven som en journalbok med flera röster som turas om att föra berättelsen vidare. Ett syfte kan vara att göra en otrolig berättelse mer trovärdig. De goda är helt otroligt goda, det är en lika stor förvanskning av sanningen som beskrivningen av Drakula. Drakula ger ondskan ett ansikte.
Boken betonar betydelsen av kristendomen som frälsaren från det onda. De kristna symbolerna, korset och oblaten, är vapen som de odöda inte kan motstå. En grupp 1800-talets Ghostbusters drar ut i strid för att rädda för att rädda två besatta kvinnors själar.
Jag är helt nöjd med att ha läst denna bok, det tillhör allmänbildningen.
Ett långt kompendium skrev jag under läsningen.

Sydkusten i ord och bild

 2010-10-05 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Hemmesdynges Hembygdsförening anordnar varje höst en föreläsardag i det gamla Församlingshemmet i Hemmesdynge. Denna gången hade vi förmånen att hälsa välkommen till Berndt Fribing, lokal välkänd folkbildare på naturmiljöområdet. Han har skrivit flera böcker och har deltagit i tre Bokens Dags arrangemang i Trelleborg. Senast var det 2008 då han pratade om sin bok "Sydkusten i ord och bild" och visade bilder från sina vandringar från Falsterbo till Sandhammaren. Och det var detta vi fick ta del av under föreläsningen. Han berättade om Sydkustens fåglar under himlen, fiskar i vattnet och stenar på stranden, men också typiska kyrkor och andra byggnader. Det var mycket uppskattat av åhörarna och Fribing fick många frågor att svara på.
Som avslutning bjöds vi på kaffe med äppelkaka och vaniljsås, eller snarare tre äppelkakor, alla gjorda efter olika recept av Gun, Solveig och Rolf.

Snapsprovning i Anderslöv

 2010-10-02 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
I går kväll var jag i glatt sällskap med ett 20-tal andra, de flesta för mig okända personer på JW's Buffé & Café i Anderslöv, alla inbjudna för att vara med på en snapsprovning.
Arrangör var Södra Skånes Snaps Sällskap som är en exklusiv förening med sex medlemmar. Från tidigare känner jag fyra av dem, Gun & Peter och Gunilla & Rolf och i går kväll träffade jag också Eivor & Jonte. Efter det att respektive värd presenterat sina inbjudna gäster tog vi plats vid borden där det framför varje kuvert var utplacerade sex små plastmuggar med snapsar av varierande arom och kulör. Vi kunde också förse oss med bordets övriga läckerheter, ett sorts tidigt minijulbord. Där fanns sill och ägg, prinskorv och köttbullar, potatis och en ovanligt läcker Jansons frestelse. En god öl till detta garanterade en läcker måltid. Snapsarna togs en och en efter sedvanliga högtidliga ceremonier med visor och gester. Vi uppmanades att betygsätta snapsarna och sedan lämna in ett skriftligt omdöme. Jag delade tydligen smak med majoriteten av gästerna eftersom mina två bästa också blev slutresultatet. Jag höll på nummer fyra och ett, och ettan vann och fyran kom tvåa. Provsmakning av livsmedel har jag inte hållit på med sedan jag arbetade med produktutveckling på Findus i Bjuv i början av 70-talet och det här var minst sagt lika givande. Och kul var det, mycket folk och bra priser.
Att jag åkte till Gästis först och "skrämde upp" personalen med att fråga var snapsprovningen skulle äga rum hör ju inte hit. Det blir inte sista gången jag gör bort mig.

       
 Två engagerade gäster  Rolf och Gunilla Mårtensson  Längst fram till höger Jonte,
därefter pumpodlarna från Smygehamn
 Herrskapet Lundgren, Caje och Solveig
       
 Eivor och Gun Schmidt  Berit Ingvarsson med make  Peter Schmidt läser av röstsedlarna  Eivor noterar rösterna