Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
oktober 2011

Bertil Tomelius
Startsida


Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet

 2011-10-30  Film, TV, och Media
För ett år sedan  För två år sedan För tre sedan  För fem år sedan   För sex år sedan
Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet, såg jag i kväll på Grand i Trelleborg, "tveklöst en av årets mest emotsedda filmer", skriver Gunnar Rehlin i Skånska Dagbladet. Kan bara beklaga dem som inte har roligare saker att se fram emot.
Det är tekniken som väckt intresset, digital teknologi - i det här fallet främst så kallad motion-capture (som landar någonstans mitt emellan animation och vanlig film) och 3D, är ett lyckat experiment.
Mest påminde den om Pirates of the caribbean, med sin långa - långtråkiga - scener från sjöslag mot pirater och sjörövare. Steven Spielberg sägs ju vara extra proffsig. Här gäller verkligen den gamla klyschan, "boken var bättre".
Slutet utgjordes enbart av en övertydlig cliffhanger. Det kommer mera… Jovisst. Krabban med guldklorna och Rackham den rödes skatt lär vara på gång.
Det roligaste var en tonårstjej till vänster om mig som skrattade hejdlöst och pärlande vid vissa händelser som jag på så sätt förstod vara komiska.
Men har man som jag läst alla Tintin-album både en och flera gånger så måste man ju bara se filmen.
Men alltid roligt att titta på Milo och Gustaf Fridolin, förlåt, Tintin.

Senast sedda filmer i år på Grand i Trelleborg: 21.10 Svensson-Svensson-i-nöd-och-lust, 4.9 Kyss mig, en romantisk kärlekssaga, 17.8 Bridesmaids, vulgärt kul, 24.7 Bad Teacher, Lucy Punch som Sarah Palin, 2.7 Kronjuvelerna, Tag aldrig någon annans nycklar! 23.6 Lincoln Lawyer, inget man måste se, 17.6 The King's Speech, en gripande film, 10.6  X-Men: First Class, Evolutionär dramatik. 
Nästa lär väl bli Tintin, tecknad nostalgi. Premiär om en vecka.

Recensioner:
Gunnar Rehlin i Skånska Dagbladet: "Spielberg filmade Tintin efter 30 år,
Jan Söderqvist i SvD: "En fest för öga och hjärta".

Nya Seniorrådet i Skåne

 2011-10-28     Lokal politik
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan   För sex år sedan
Arbetsutskottet i det moderata Seniorrådet i Skåne bjöd in en moderat senioransvarig i varje kommun i Skåne till ett första möte torsdagen den 27 oktober klockan 10 - 14.
Vi träffades på Skånemoderaternas kansli i Malmö, Hans Michelsensgatan 9.
Det nya Seniorrådet i Skåne omfattar en representant från varje skånsk kommun. Det är personer som är engagerade i mycket både politiskt och annat så vi var nöjda att kunna samla tjugo personer.
Arbetsutskottets ordförande Käthe Berggren hälsade välkommen och informerade om den nya strukturen för Seniorrådet i Skåne och syftet med förändringen.
Två personer från Skanska (bild), Daniel Ryman och David Eriksson informerade sedan om Burlövs första certifierade äldreboende, ett så kallat särskilt boende.
Våra ombudsmän Michael Larsson och Daniel Runemalm presenterade moderat politik inför valet 2014 som inleds med höstens äldrekampanj och delade ut kampanjmaterial. Anders Lunderquist presenterade Seniorrådets hemsida på www.skanemoderaterna.se/seniorerna. Anders har under hösten fräschat upp denna med ett mycket gott resultat.
Klockan var mycket och vi grep oss gärna an de förberedda smörgåsarna av modernt snitt.
Efter den korta lunchpausen presenterade arbetsutskottets Karl-Gustav Högberg (bild) "Seniorrådets uppdrag inom moderata partiet". Han är - liksom Käthe - ledamot av Moderata Seniorers riksstyrelse och är väl insatt i ämnet.
Det blev också tid för en frågestund och diskussion kring gemensamma lokala problem och förslag till lösningar.
Nästa möte ska hållas i mars månad.
Här finns en länk till bilder och namn på de närvarande kommunrepresentanterna.
Bild på Bo Håkansson, Helsingborg som presenterar sig medan Käthe Berggren bläddrar fram ett datum för nästa möte.

Falska profeter

 2011-10-25     Lokal politik
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan   För sex år sedan
Det blev ett extra långt möte i kommunfullmäktige i Trelleborg i går kväll. Vi började redan klockan fem, då ledamöter och ersättare i de fem partierna i Femklövergruppen träffades för att gå igenom och diskutera oss fram till en gemensam syn på kvällens ärenden. En av Centerns ledamöter framhärdade i att vara emot förslaget att kommunen överlämnar huvudmannaskapet för färdtjänsten till Region Skåne.
Eric Samuelsson är förhindrad att delta och därför får jag som 1:e ersättare åter igen tjänstgöra som ledamot.
En bra nyhet är att vi numera har ett elektroniskt system för närvarokontroll och för votering, det är bara att trycka i rätt ögonblick och på rätt knapp på "mentometern".
Först ut i talarstolen är Söderslättspartiets Bertil Larsson. SÖS är ett litet parti utan representation varken i nämnder eller styrelser och är därför extra aktiva i kommunfullmäktige. Larsson och Lars Olof Flink utnyttjar alla möjligheter. De slår på allt genom att ställa oändligt med frågor, kritiserar och anklagar andra partiers representanter, särskilt moderaterna för korruption och inkompetens även med bara lösa rykten och antaganden som grund.
Värst var Lars Olof Flink som utifrån en "enkel fråga" till Hamnbolagets moderata ordförande Jan Isaksson höll en lång domedagspredikan angående Trelleborgs Hamns framtid. Den svavelosande profeten varnade i flera långa inlägg för kommande skuldkris i Trelleborg.
Det blev också en lång debatt om framtida huvudman för färdtjänsten som flödade av innehållslös retorik. Man argumenterade med hänvisning till egna eller närståendes upplevelser av färdtjänst i Trelleborg och sjukresor i Regionen. Konkreta fakta lyste med sin frånvaro.
Intressant för mig personligen var att medborgarförslaget från min dotters svägerska i Skegrie, Annika Ålderstam, "Farthinder i Skegrie" lyftes upp ett steg. Kommunstyrelsen rekommenderade att förslaget skulle behandlas och avgöras i Tekniska nämnden. Men nu beslöts att Tekniska nämnden ska återkomma till Kommunfullmäktige för beslut.
Först klockan halv elva var det hela över.
Bloggar om några tidigare fullmäktigemöten, 11-05-24, Enkla frågor var för komplicerade, 10-12-21, Lugn avslutning på politiken, 10-12-07, Skicklig allians manövrerade bort socialdemokraterna.

Gilad Shalit får komma hem

 2011-10-23  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Hamas och representanter för den israeliska regeringen kom överens om ett utbyte av fångar. Den israeliske soldaten, Gilad Shalit, blir fri i utbyte mot cirka tusen palestinska fångar. Avtalet ska realiseras inom en vecka. Shalit tillfångatogs i juni 2006 på den israeliska sidan om gränsen och fördes till Gazaremsan. Man vet väldigt lite om hans tillstånd och internationella försök under årens lopp bland annat med hjälp av både tyska och egyptiska medlare har varit fruktlösa.
Hur kan 1000 palestinska fångar motsvara en israelisk? 1000 muslimer motsvarar en jude?
I dagens läge kanske Israel gärna tömmer några fängelser, sparar en massa skattepengar och får som en mycket stor bonus en kidnappad medborgare frisläppt levande. Men ett hundratal av de frisläppta palestinierna betraktas som speciellt farliga. De har planerat eller iscensatt terrorattacker mot civila israeler och många avtjänade livslånga straff.
Nu kommer Gillad Shalit att visas upp för all internationell media, det kommer att skrivas massor av böcker av vilka minst en kommer att bli "Månadens bok" i Sverige och fylla bokhyllorna hos alla dem som missar att avbeställa den. Själv har jag på det sättet tvingats försöka komma igenom den 600 sidor långa "Även tystnaden har ett slut" av Ingrid Betancourt, som kidnappades av den marxistiska FARC-gerillan 2002. Inget att rekommendera.
Läs artikeln i The Guardian: "Gilad Shalit prisoner swap deal reached", eller läs den här, översatt i Tempus nr 41 2011.

Läs också "Gilad Shalit release: winners and losers".

Svensson-Svensson-i-nöd-och-lust

 2011-10-21   Film, TV, och Media
 För två år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan   För sex år sedan
Underhållande, romantisk och gripande gripande. Full av humor och underbar fotbollsnostalgi. Och med två verkligt rutinerade och goda skådespelare, Allan Svensson och Suzanne Reuter. För att inte nämna en av mina egna stora favoriter Marie Robertson från Rallybrudar - hon som tränades i en barnkarusell för att sluta spy i de häftiga svängarna.
Ett budskap i filmen är att "gammal kärlek rostar aldrig". De skiljs och lever separat under ett års tid. Då tycker båda att det är dags att börja på ny kula. Det är frånvaron av den andre som lett till den övertygelsen. Att försöka ändra på sitt beslut att skiljas genom att ha en kärleksweekend som familjeterapeuten föreslår hjälper föga. Höga förväntningar, lögner och löftesbrott förstör allt.
Ett annat budskap är att om man har ett, eller flera stora intressen i livet, eller mycket bestämda vanor som man trivs med så är det lönlöst att tro att det går att lämna allt detta bara för att få behålla en annan människas kärlek.
Handling Gustav och Lena Svensson står inför sin 30-åriga bröllopsdag, men Lena orkar inte med Gustav längre utan vill att de ska skiljas. Det enda Gustav gör är att titta på sport - vilken sport som helst - och ger inte Lena någon uppmärksamhet alls. Gustav däremot tycker att allt är toppen och tycker inte att de kan ge upp bara en vecka innan sitt jubileum. Lena ger Gustav en absolut sista chans och de åker iväg på en kärleksweek-end där Gustav ska få bevisa att Lena är viktigare än fotboll och TV. Men på hotellet dyker fotbollslegend Tommy Franzén (Peter Dalle) upp och förstör allt.

Några recensioner: Oftast är det bättre att se filmen innan man läser recensionerna!
Miranda Sigander i Expressen: "trist och förbluffande hafsigt upplöst",   
Maria Domellöf-Wik i GP: "Är vi gifta, medelålders svenskar verkligen så här förfärligt olyckliga?",   
Jan Lumholdt i SvD: En tunn, förutsägbar sitcom, 30-40 år efter sin tid".

Senast sedda filmer i år på Grand i Trelleborg: 4.9 Kyss mig, en romantisk kärlekssaga, 17.8 Bridesmaids, vulgärt kul, 24.7 Bad Teacher, Lucy Punch som Sarah Palin, 2.7 Kronjuvelerna, Tag aldrig någon annans nycklar! 23.6 Lincoln Lawyer, inget man måste se, 17.6 The King's Speech, en gripande film, 10.6  X-Men: First Class, Evolutionär dramatik. 
Nästa lär väl bli Tintin, tecknad nostalgi. Premiär om en vecka.

Jubileumsfest

 2011-10-20     Högalid & Söderslätt
 För två år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan   För sex år sedan
Föreningen Sverige-Tyskland fyllde 20 år och detta firades den 15 oktober med fest i Trelleborgssalen i Trelleborgs Folkets Park.
Det började med en stunds mingel, gästerna var många, långt ifrån alla kände varandra. De prominenta gästerna anlände. Från Sassnitz kom borgmästaren Dieter Holtz och Hans Dietmar Hoffmüller liksom Rosmarie och Wulf Kreintzen. Vår egen "borgmästare", kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård var också där (på bild med Harriet Welin, Hans Dietmar Hoffmüller och Monica Rosenqvist).
Föreningens ordförande Leif Jönsson hälsade välkommen till alla både nära och långväga gäster. Han tolkades professionellt till tyska av Rosmarie Kreintzen.
Alla gäster utöver de som satt vid honnörsbordet fick dra en lapp ur en korg som gav en upplysning om var var och en skulle sitta. Själv hamnade jag i ett mycket trevligt sällskap.
Vi serverades Sillsmörgås med löksill och crème fraiche och till det öl och en snaps. Sedan blev det Helstekt fläskfilé med dijonsenap och purjolökspotatis och ett gott rödvin till detta. Desserten var Vanilj pannacotta med färska hallon och björnbär.
Emma Pettersson och Bodil Nilsson (bild vänster) underhöll efter kaffet. De spelade och sjöng och publiken sjöng med särskilt till "Wien, du Stadt meiner Träume", som de fick mycket applåder för och fick ta om en gång till. Texten på tyska finns här.
Borgmästare Dieter Holtz höll ett känslosamt tal (bild ovan till vänster med Birgit Holmberg och Irene Jönsson) där han tackade för inbjudan och överlämnade en gåva till Trelleborgs svensk-tyska förening. Han utnämnde trelleborgarna till sassnitzbornas bästa vänner och föreslog ett gemensamt namn för de båda städerna, Trellenitz.
Han avslutade med att läsa Friedrich Schiller dikt "An die Freude", på svenska "Till glädjen". Texten på svenska finns här. Friedrich Schiller verkade under den Gustavianska epoken i svensk historia. Dieter Holz läste med stor inlevelse och det blev en av jubileumsfirandets höjdpunkter.
Själv skålade jag glatt med Marie Louise Delbrant (bild).
Tidigare bloggar om föreningens arrangemang: "Den glömda utvandringen"."Givande kvällsutflykt".

Himmel över London

 2011-10-19    Böcker
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fem år sedan   För sex år sedan
Håkan Nesser är ännu ett skäl att längta efter hösten. Så även i år. En lång bok på över 500 sidor. Himmel över London. Mycket om förälskelse, långvarig kärlek och livslång trohet. Slås fast i ett bibelcitat (s 447) från Korintierbrevet 13:7. "Kärleken övervinner allt".
Även denna bok kräver en hel del av sin läsare. Om jag inte skrivit små sammanfattningar efter varje läsning vet jag inte om jag kommit igenom den. Huvudlinjen är att mångmiljonären Leonard Vermin som känner döden närma sig bjuder in i sambo, sina två styvbarn och två personer till vars namn inte ska avslöjas i förväg, till sitt 70-årskalas på Restaurang Terracotta i London. En annan är en utförlig redogörelse för Leonards kontakter med Carla Pladnikova, den enda kvinna Leonard någonsin älskat. Carla lever ett dubbeliv i skuggan av Prag, av Warzawapaktens stridsvagnar, av järnridån och det totalitära våldet mot Tjeckoslovakien 1968. Den tredje linjen handlar förmodligen om Håkan Nessers egen uppväxt i Kymlinge. Det är Lars Gustav Selén vars far, stationsinspektören Teodor Salén, var en enastående lögnare. Han ljög på ett övertygande sätt och särskilt han yngste son trodde honom. Storebror Sven Martin var mer skeptisk. Lars Gustav förlorar tidigt sin enda älskade kvinna, Rigmor "Carla" Carlgren. Han skriver sin och hennes berättelse. En blandning av "researchad" verklighet och fiktion. En svårighet - eller rättighet - för en författare att inte upprätthålla gränsen därimellan är en av bokens huvudbudskap. Nesser har också tidigare hänvisat till sitt intresse för en rumänsk (tror jag) författare som hävdar sin rätt att skriva "tillrättalagda" biografier. (Tycks ligga när 70-talets "The social construction of reality". Berger, Peter och Luckmann, Thomas (1967) The Social Construction of Reality).
Och så har vi naturligtvis berättelsen om "Klockmördaren" i London. En seriemördare som har egenheten att lämna en trasig klocka som står på offrets dödsögonblick.
Det finns flera andra överraskningar men allt vill jag inte avslöja. Som vem är egentligen Steven G. Russell? Är det egentligen hans bok "En sömngångares bekännelser" som är förlaga till "Himmel över London"?
Mitt eget kompendium jag skrev medan jag läste finns här.

Håkan Nessers hemsida.
Recensioner (det är inte många som träffar särskilt rätt. Bättre att läsa boken själv).
Göran Greider i DN: "En magnifik drift med spänningsgenren",
Nils Schwartz i Expressen
Expressen
Ingrid Bosseldal i GP: "En nästan rakt igenom roande och lättsamt utmanande läsupplevelse",
Mats Gellerfelt i SvD: "Öppnar för många tolkningar, vilket är en av dess många förtjänster",
Andres Lokko i Aftonbladet: "Ett ambitiöst pussel under Londons himmel".
Kjell E. Genberg i DAST: "Ingen egentlig kriminalroman, men likt förbaskat spännande från början till slut"

Håkan Nessers tre senaste böcker: 100620, Att sluta cirkeln (De ensamma), 091007, Maskarna på Carmine Street, 081016, Berättelse om herr Roos.

Restaurangkväll på Liljeborgsskolan

 2011-10-18     Högalid & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan   För sex år sedan
Nu har Senior Sport School avverkat de första veckorna med bland annat Line Dance med Heidi Christensen som instruktör. Detta uppmärksammades med en längre artikel i dagens Trelleborgs Allehanda.
I kväll var det dags för kursens första matlagningspass. Det hölls på Liljeborgsskolans hemkunskapssal och leddes av Lill Spenninge som till vardags arbetar för Hushållningssällskapet Malmöhus.
Lill visade stor pedagogisk förmåga att leda gruppen till ett förvånansvärt gott resultat. Hennes hjälpsamhet, serviceanda och mycket energi garanterade att vi alla presterade något utöver vår förmåga.
En tre rätters middag av minst tre stjärnors klass. Det känns som om mättnaden kommer att sitta långt in på nästa dygn.
Det blev en fantastiskt trevlig kväll.
Vad åt vi då? Förrätten bestod av en underbar indonesisk Morotsoppa med Marinerat kycklingspett. Den var mycket god. Till huvudrätt Medelhavsfrikadeller med oregano och vitlök och till detta Bulghur.
Till detta severades en sallad på kikärter med mera. Efterrätten var "Smarrig äppelkaka" med vaniljsås. Den stod Katarina Borglin och jag själv för.
Och vad firade vi under kvällens måltid. Jo att Jan Ragnell fyllde 65 år. Bara det alltså!
Bild på födelsedagsgrisen Jan Regnell bredvid Lill Spenninge, hela gruppen, Agnete Levenius, Katarina Borglin och jag själv samt Berit Lundahl, Sten Andersson och Marianne Ahlgren.
Tidigare blogg om Senior Sport School.

Ett gott exempel

 2011-10-16     Lokal politik
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan   För sex år sedan
Moderata fullmäktigegruppen, 24 personer, var inbjudna till en utbildningsdag den lördagen 1 oktober i Trelleborg. En del var förhindrade att komma och det var nog synd.
Den handlade om politikerrollen och grundläggande retorik. Båda sakerna alltid lika behövliga och nödvändiga.
Hur arbetar man som politiker? Var går gränsen mellan kommunala politiker och kommunala tjänstemän? Vem gör vad? Alltid viktigt att diskutera detta inte minst utifrån vad kommunallagen säger.
Hur påverkar det faktum att du blir känd som politiker i kommunen? Det första är att du är politiker i varje situation. Du måste värna och vårda ditt eget och partiets varumärke. Du har ögonen på Dig!
Hur gör man för att hålla ett bra anförande i kommunfullmäktige och i nämnderna? Hur behärskar man nervositeten? Det var de andra punkten på programmet.
Kursen innehöll föreläsningar och en massa övningar vilket gjorde att tiden gick snabbt. Vi aktiverades och hade roligt särskilt under övningarna. Vi deklamerade dikter med inriktning på kroppsspråk och betoning. Vi lärde oss sammanfatta och återge muntligt svåra byråkratiska texter.
Till sist fick vi ett PM i tio punkter "Att tänka på som talare" att sätta på väggen eller kylskåpet för att alltid ha i minnet. "Stå upp så att alla kan se dig. Inled med ett leende och ögonkontakt".
Det är mycket bra att ha en kursledare som Jörgen Rundgren. Han har själv en lång erfarenhet av politiskt arbete för moderaterna både regionalt och kommunalt. Han har hållit kurser under lång tid från Trelleborg till Haparanda och hade praktiska exempel hur man löst problem i andra kommuner. Inget problem är nytt!
Dessutom visade han i sitt eget agerande och sin uppläggning hur man ska agera inför en församling för att få ut sitt budskap och att göra det på ett övertygande sätt. Han var hela dagen ett gott exempel för oss alla.
Tidigare utbildningsdagar i större eller mindre format:
110928 Bildningsnämnden, 110311 Utbildning för förtroendevalda, 110127 Arbetsmarknadsnämnden bildar sig, 101114 Utbildningsdag, 100310 Utbildningsdag för Moderata kandidater, 090214 Lyckad "show" kring Kommunallagen, 080408 Moderat systemskifte i Nacka kommun och 080202 Utbildningsdag på Gästis.

Kulturträff med Ingrid Malmqvist

 2011-10-14     Högalid & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan   För sex år sedan
Moderata Seniorer i Trelleborg arrangerade i eftermiddags en kulturträff med Ingrid Malmqvist som framförde några av sina vackraste dikter, visade egna målningar och berättade kända och okända anekdoter från sina många år på Malmö Stadsteater. I många år var hon bedårad och som förhäxad av teaterlivet tills hon blev alltmer klar över hur avunden och missundsamheten lätt tar över inom ett yrke där så många måste kämpa för att konkurrera och för att få roller.
Hon började på Malmö Stadsteater som volontär för ett halvt sekelskifte sedan och slutade som rekvisitachef. Vi fick lyssna på många verk ur hennes digra diktsamling med romantiska och existentiella motiv.
Chef för Stadsteatern var under 1950-talet Lars-Levi Laestadius medan Ingmar Bergman var konstnärlig ledare.
Ingrid kunde berätta om sina möten med kända svenska skådespelare som Ingrid Bergman, Ingrid Thulin och Max von Sydow, Harriett Andersson och Toiwo Pavlo, för att inte tala om alla kändisare som dök upp på premiärerna. Om Sten Broman kunde hon berätta mycket.
Men också internationella stjärnor på gästföreställningar som Danny Kaye och Marlene Dietrich. Men mest stolt var Ingrid naturligtvis över sina sju barnbarnsbarn!
Efter föreställningen bjöds det på kaffe med dopp och många passade på att ställa frågor och uttrycka sin beundran för Ingrids alla minnen och med vilken förmåga och inlevelse hon framförde dem.
Fler bilder finns här!

Medeltida häxtro i Afrika

 2011-10-12  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Anklagelser om trolldom tvingar kvinnor i Afrika att fly från sina familjer och hem. I vissa delar av Afrika tror man fortfarande på häxor. I Ghana är häxtron mycket utbredd. Sjukdomar, galenskap, otur eller död - allt kan skyllas på svart magi. Häxor tros ha övernaturliga krafter (juju) som kan invadera själar, åsamka sjukdomar och förbanna oskyldiga små barn. De misstänkta misshandlas och tvingas lämna hemorten. Varje vecka är det någon som flyr från en våldsam mobb för att söka skydd i Gnanilägret. De flesta är kvinnor.
Ghanilägret styrs av en spåman, prästen Nwini Binamba, som tar bra betalt för den "asyl" han erbjuder. Binamba säger sig ha krafter som kan rena dem från deras häxkrafter.
En anklagelse för häxeri har sällan med trolldom att göra. För det mesta handlar det om gamla oförrätter och hämnd. Splittring och motsättningar inom polygama familjer kan leda till svartsjuka och angiveri.
En spåman kallas in för att utföra en rituell test som avgör om en anklagad är skyldig eller oskyldig. Spåmannen skär halsen av en höna som han sedan kastar upp i luften. Om hönan faller ner på magen är "häxans" skuld bevisad. Och flyr hon inte från hem och familj riskerar hon att misshandlas, iblad till döds. Flera kvinnor tror själva att de är häxor och att de har ärvt sina övernaturliga krafter från sina föräldrar.

Läs artikeln i Newsweek: "Witches", eller läs den här, översatt i Tempus nr 40 2011.

Fler bilder här: "Scenes from a Ghana Witch Camp". Och här: "The Witch Camps of Ghana".

Turket vill ha "Mellanösternunion"

 2011-10-10  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I den trassliga härvan av uppror och revolutioner träder Turkiet fram som en enande kraft. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är förmodligen den populäraste ledaren i hela Mellanöstern. Han har otvetydigt lyckats ställa sig bakom förändringens förespråkare i de arabiska upproren och revolutionerna. Turkiet erbjuder en vision om något som kan uppstå ur det tumult som kullkastat gamla antaganden och sanningar. För en region som var mäkta trött på sina impotenta ledare och deras eftergivenhet gentemot USA och Israel framstår Erdogan som oberoende och stark.
Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu talar stolt om att en axel mellan Egypten och Turkiet, två av regionens folkrikaste och militärt starkaste länder, kommer att ligga till grund för en ny regional ordning i vilken Israel förvisas till marginalen tills det har slutit fred med sina grannar.
Utöver alliansen med Egypten sluter Turkiet upp bakom revolterna, inte minst den i Syrien. Kanske en vision om en tidig version av Europeiska unionen för Mellanöstern: ekonomisk integration och politisk koordination. Kanske också visst mått av militärt samarbete.
Relationerna mellan Israel och Turkiet bröt samman när israeliska soldater dödade nio människor ombord på ett turkiskt fartyg som förra året försökte bryta Israels blockad mot Gaza. Syriens och Turkiet ledare talar inte längre med varandra.

Läs artikeln i The New York Times , "In Riddle of Mideast Upheaval, Turkey Offers Itself as an Answer"eller läs den här, översatt i Tempus nr 39 2011.

Läs också i Turkish Forum "Turkey Predicts Alliance With Egypt as Regional Anchors".

Moderatlunch, skånsk mat med internationell prägel

 2011-10-08     Högalid & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fem år sedan   För sex år sedan
Temat var "Skånsk mat med våra utländska gästkockar". Moderatlunch på Restaurangskolan, Konferenscentrum på Forum den 7 oktober.
Nya gäster på "Moderatlunch" var Britt-Marie och Torbjörn Lanker (nyblivna medlemmar) och och Lars Fränngård, liksom Jane och Lars Kristoffersson. Totalt 17 moderata seniorer i Trelleborg avnjöt måltiden. Inblandade var Laurent Parra från Bourgogne som driver en restaurang inne i staden Beaune och Domenico D'Imperio, ursprungligen från Neapel, men numera chefskock på ett femstjärnigt hotell i Torgiano utanför Perugia i Umbrien.
Till förrätt fick vi sill på örtvelouté med skånska smaker.Varmrätten var "kummin och senapsgriljerat ankbröst", till det "smörsvängd brysselkål" och en pytti-panna gjord på tärnade rotsaker.
Allt snyggt upplagt och serverat och var dessutom hälsoriktigt sammansatt. Ett stort plus för detta till restaurangpersonalen och kockarna.
Efterrätten var ebit "speddekaga" med "karameliserat äpple och havtornsås" som gav en syrlig brytning mot det söta kakan.
En kall Loka och en kopp kaffe därtill och hela kalaset beslöpte sig på 140 kr.
Som vanligt ett glatt sällskap och otvunget umgänge. Extra finess var Lars Kristofferssons hyllningstal till kvinnan. Ger alltid skratt och applåder.

Senaste lunchen vi åt tillsammans var på Dannegården.
Senaste gången vi var på Restaurangskolan var i maj i år. Då handlade det om "Söderslättsskafferiet".
Läs också en artikel i Trelleborgs Allehanda: "Gourmetkockar gillar skånsk mat".

     
Aino Vastagh, Gun och Hans Odell (vänster).
Lars Fränngård, och Bo och Mona Evanth (höger).
 Lars Fränngård, Bo och Mona Evanth skålar.
Ulla Thornberg i bakgrunden.
 Ann-Marie och Tord Larsson, Jane och Lars Kristersson, Ulla Thornberg (vänster), Marianne Ohrlander, Eva Holm och Lena Lantau (höger).
     
 Britt-Marie och Torbjörn Lanker, Lena Lantau.  Nygräddad spettkaka serverades.
Ingrid Johansson spritsar.
 Lars Kristersson håller tal till kvinnan.
Tord, Jane och Ulla lyssnar glatt.

Thérèse Raquin

 2011-10-07    Böcker
 För ett år sedan För två år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   För sex år sedan
Den första boken i hösten bokcirkel på Trelleborgs bibliotek är Thérèse Raquin av Émile Zola. Den gavs ut första gången år 1867, översattes till svenska 1884, och räknas som Zolas debut- och genombrottsroman. Thérèse Raquin blev vid utgivningen ett slags skandalsuccé i Frankrike, och romanen har blivit ett av Émile Zolas mest kända verk. Det är en bok jag knappast skulle ha läst om inte för bokcirkelns skull, men jag är nöjd med att ha läst denna klassiker.
Émile Zola ville framhäva sitt verks huvudsyfte som vetenskapligt och studerade den psykologiska delen hos människan. Boken var enligt honom själv ett vetenskapligt experiment för hans naturalistiska studier där han ville studera och framhäva människans temperament och hur det påverkade beteendet. Zola ville även visa på hur miljön kunde påverka människans beteenden och handlingar, som till exempel i hur fattigdomen, sexualiteten, våldet och sjukdomarna tog sig i uttryck hos människan i samband med den miljö som människor vistades i.
Bokenhandlar om en ung kvinna, , som tas om hand av madame Raquin. Thérèse hålls inomhus tillsammans med sin sjukliga kusin Camille, vars mor madame Raquin har överbeskyddat honom. Den naturliga vildheten hos Thérèse och hennes impulser tyglas av henne själv till slut så att hon håller sig lugn för sin sjuklige kusins och madame Raquins skull. Efter flera år bestämmer sig för att de borde gifta sig med varandra. Det gifta paret blir inte lyckliga och när Thérèse träffar Laurent som är Camille motsats, stor och muskulös, faller hon för honom. Laurent vill gärna ha en ny älskarinna och så är det ju arvet efter madame Raquin som lockar. Men Thérèse make Camille står i vägen.
Bild på Pont Neuf passagen där det mesta utspelar sig.
Eget kompendium.

Blogg om vårens bokcirkel: Svindlande höjder.

Höstträff i Hässleholm

 2011-10-05    Lokal politik
 För ett år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   
Än en gång hölls Höstträffen i moderata Seniorrådets regi i Hässleholm. Än en gång träffades vi i det trivsamma Församlingshemmet. Fredagen den 30 september. Förra gången var för fyra år sedan, också i oktober. Då fick vi bland annat lyssna till Kristianstadstösen Anne-Marie Pålsson, doktor i nationalekonomi som sammanfattade sitt senaste riksdagsår. Men nu var det mest lokala förmågor som visade upp sig. Helt med den äran.
Jag var där som vanligt i sällskap med Helny Feustel, nu också med Aino Vastagh och Jan Hjertsson som bekvämt och säkert lotsade oss till Hässleholm i sin bil. Alla i Moderata Seniorers styrelse i Trelleborg.
Fler bilder här.

Läs mer här: Trivsam Höstträff i Hässleholm för Skånes Seniorer.
Bloggar om tidigare träffar:
Helsingborg, våren 2011
Simrishamn, hösten 2010
Ystad, våren 2010
Anderslöv/Trelleborg, hösten 2009
Vårträffen 2009 hölls i mars i Båstad/Torekov.
Malmö, hösten 2008
Ängelholm, våren 2008
Hässleholm, hösten 2007
Lund, våren 2007

Senior Sport School

 2011-10-04    Högalid & Söderslätt
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I dag var det första träffen för Senior Sport School. 12 personer dök upp vilket var lite litet eftersom 21 anmält sig för att vara med. Lina Larsson (bild), marknadsförare som alldeles färskt anställts av Fame Fitness & Wellness på Hedvägen tog hand om oss. Hon informerade oss om programmets innehåll och lät oss sedan göra olika "övningar" för att vi skulle lära känna varandra och uttycka ytterligare önskningar om utformningen av programmet. Jag skulle t ex gärna få tillfälle att skjuta luftpistol och luftgevär. Vi intervjuade varandra, gammal känd metod, och det var förbluffande hur lika många var med mig, vad gäller utbildning, arbetserfarenhet, familj och intressen. Inte konstigt eftersom det mesta vi hade gemensamt var att vi var fyrtiotalister av medelklass. Det var mycket trivsamma två timmar. Även om det säkert finns fler som bättre behöver denna kurs i förebyggande hälsovård för äldre.
Utbildningen har fyra grundpelare: Social gemenskap, meningsfull sysselsättning, fysisk aktivitet och goda matvanor. Exempel skjuta luftgevär, spela boule och laga mat.
Jag tycker att detta är en av de bästa idéer jag hört talas om på länge. Det handlar om förebyggande hälsovård för alla oss som börjat bli äldre.
Nästa pass är i övermorgon på Fame Fitness. De ska bli Line Dance med Maria Lippe som instruktör.
Fler bilder från dagens övningar.

Se tidigare blogg om Senior Sport School

Vi är glada därför att vi skrattar

 2011-10-02    Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Vi är glada därför att vi skrattar. Vad som får oss att skratta är en helt annan fråga.
Däremot är det inte säkert att "Ett gott skratt förlänger livet". Pessimisten är försiktigare, tar färre risker och undviker olyckor och smittsamma sjukdomar.
Skratt förespråkas ofta som en källa till hälsa och välmående, men det är svårt att säga exakt varför man mår så bra av att skratta så att det gör ont.
Svaret på skrattets gråta är, enligt evolutionspsykologen Robin Dunbar, inte den intellektuella njutningen av humor utan den fysiska akten att skratta. Den enkla muskelövning som involveras när man utstöter det välbekanta ha-ha-ha ökar produktionen av endorfiner, en hjärnsubstans som ökar välbefinnandet. Men som också gör oss mer riskbenägna.

I fem laboratorieundersökningar och en fältstudie i samband med komiska teaterföreställningar testade Dunbar och hans kolleger förmågan att uthärda smärta både före och efter skrattutbrott i sällskap. När man analyserade resultaten visade det sig att skratt dövar smärta eller snarare ökar uthålligheten av smärta, medan allmänt välbefinnande inte påverkar smärttåligheten. Uthålligheten mot smärta används som mått på endorfinnivåerna, eftersom deras närvaro i hjärnan är svår att mäta.

Dunbar tror att evolutionen uppmuntrade skrattet, därför att det medverkar till att skapa samhörighet på samma sätt som sång och dans. Dessa aktiviteter producerar också endorfiner, påpekar han, och fysisk aktivitet ingår också i dem.

Läs artikeln här: "Why laughing until it hurts makes you happy".