Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Oktober 2012

Bertil Tomelius
Startsida

Tidigare artiklar om Anderslöv & Söderslätt

Senior Sport School på utflykt till Albäcksskogen

 2012-10-30     Högalid & Söderslätt 
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
I det överraskande fina vädret på tisdagen samlades ett gäng gamla (Katarina Borglin, Jan Regnell, Agnete Levenius, Torbjorn G. Lanker och jag själv), nya (Lena Welinder och Ulla Thornberg) och blivande (Ulla Anniesdotter, Lilian Rosenquist) SSS-are i Trelleborg på parkeringsplatsen vid Västra Småbåtshamnen i Trelleborg. Det blev sedan en skön promenad längs kusten - Söderslätts Riviera - en halvannan kilometer till Albäcksskogen. Halvägs in i skogen finns ett bra ställe för att pausa och fika. Vi som inte hade försett oss hemifrån blev för den skull inte utan utan bjöds på kaffe och kardemumma kakor från höger till vänster. Kamratlig generositet var måttot för dagen. Alla kunde njuta i solskenet.

     
 Halvvägs, dags för fikastund, Lilian Rosenquist, Agnete Levenius och Katarina Borglin delade systerligt med sig till dem som glömt termosarna hemma.  Ulla Anniesdotter hade hunden Lucy med sig. Lilian Rosenquist njuter av solskenet.  Katarina Borglin, Lena Welinder och Torbjorn G. Lanker i samspråk.
     
 Ulla Thornberg och Jan Regnell njöt tillsammans i ett eget hörn.  Vacker utsikt över Rådmansängarna  

Journal 64

 2012-10-25     Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Journal 64 är den fjärde boken av Jussi Adler-Olsen som jag läser. Det är den fjärde delen om Avdelning Q, en cold case-avdelning inom Köpenhamnspolisen. Den utkom på danska i november 2010 och är nyligen översatt till svenska. Enligt författaren själv har den gjort störst succé av alla.
Vi fortsätter att följa den tjuriga kriminalkommisarie Carl Mørck. Manad av sina envisa assistenter, Assad och Rose, börjar Carl Mörck att arbeta med den gamla utredningen om Rita Nielsen.
Berättelsen vandrar mellan tre olika tidsrymder, 1960-talet, 1987 och 2010. Dessa tider är klart och tydligt beskrivna och hoppen i tillvaron blir här logiska och rör sig fram och tillbaka mellan decennium. Ett intressant och spännande sätt.
Grymhet, tvång och förnedring tillhörde vardagen på den lilla isolerade ön utanför Danmarks kust. Långt in på sjuttiotalet skickades missanpassade kvinnor hit, till Kvinnohemmet på Sprogø, för att vara ur vägen. Rose Knudsen hittar mystiska samband mellan flera försvinnande 1987. Frågan är vad personerna har gemensamt och varför man aldrig hittade dem. När teamet gång på gång utsätts för fara förstår de att någon eller några gör vad som helst för att stoppa utredningen.

Författarens hemsida: Jussi Adler-Olsen. Ges ut på svenska av Förlaget Bra Böcker.
Tidigare bloggar om Adler Olsens böcker: 120110 Bättre än Stieg Larsson, 111123 "Flaskpost från P", 110628 Bäst sedan Millennium, "Kvinnan i rummet".

Recensioner:
Leif-Rune Strandell i DAST: "Maktfullkomliga människor kan skapa monster".
Anna Liv Lidström i Dagens bok: "Det förflutna kommer alltid åter".
Esther Hansen i LitteraturMagazinet: "Romanen rymmer allt det som gör att jag läser så många deckare".

Dubbla segrar

 2012-10-23    Lokal politik, Sport
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Måndagar, särskilt den första kvällen i månaden hålls det möte i Kommunfullmäktige i Trelleborg. Sedan sommaren har jag en ordinarie plats bland de 16 moderata ledamöterna. Skillnaden är inte så stor eftersom jag som förste ersättare tidigare ändå nästan alltid "tjänstgjorde" på grund av någon annans återbud.
Mötet i måndags blev långt. Vi träffades klockan 17 och först efter 6 timmar var allt över. Det blev långa diskussioner om medborgarförslag, om Sverigedemokraterna motion om vikten att ersätta skolornas lättmjölk med mellanmjölk, "man kan inte äta flingor med lättmjölk" och om Trelleborgs Hamns behov av lån till nya investeringar och därmed utökade borgensförbindelser från kommunens sida.
Mot detta protesterade Söderslättspartiets (SSP) två "utbrytare", Lars-Olof Flinck (före detta Moderat) och Bertil Larsson (före detta Folkpartiet) (bild) i allt högljuddare toner medan kvällen gick mot midnatt.
Eftersom de båda största partierna M och SAP var överens i Hamnfrågan var utgången av omröstningen given. Birgitta Sandblom som satt på SSPs tredje mandat till och med i våras har hoppat av och är nu oberoende ledamot - och sedan någon månad tillbaka indragen i Senior Sport Schools verksamhet.
Betydligt mer spännande var ett annat fenomen som utspelade sig under kvällen, även detta med ett lyckligt slut (bild). TFF vann hemma på Vångavallen med 3-1 mot Falkenbergs FF, vilket "nästan" säkert räddar TFF från nedflyttningsplats från Superettan. Två matcher återstår, TFF har fyra poäng ner till Värnamo på nedflyttningsplats.
Superettan: Tabell.  Superettan: Spelschema och Resultat.
TFFs hemsida, Artikel i TA: TFF slog Falkenberg.

Picknick med Jazz till 100

 2012-10-21     Högalid & Söderslätt 
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
I Kulturhuset på Valldamsgatan i Trelleborg var det uppdukat för fest. Jazz till 100. Vita dukar på borden där gästerna bullade upp med god mat och nyttiga drycker av diverse slag medan de njöt av god och medryckande musik. Tre kvällar på rad firade ABF sitt 100 års jubileum med en tredagars jazzfest under ledning av Föreningens musikansvarige Robert Horvath och också själv medverkade på piano.
Vi var där de två första kvällarna och fick då lyssna på gräddan av Trelleborgs (Söderslätts) bästa orkestrar. Under torsdagskvällen spelade Jazzt 4 Fun (bild 1) och 8-bones (mäktiga tromboner) (bild 2) och under fredagskvällen Goodman Dixieland Band (bild 3) och det nya bandet Blow Out (bild 2) från Höllviken. På lördagskvällen anslutades festivalen med Rolf Uddeskog Jazz Ensemble.
Själv lät jag mig fotograferas med Jazzkungen i Söderslätt, klarinett virtuosen Gert Gustafsson i Goodman Dixieland Band.
I flera artiklar i Trelleborgs Allehanda kunde man läsa om arrangemanget.

Mötesdag med gym

 2012-10-16  Dagbok
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Det blev en fin start på dagen tack vare Facebooks teknik för att utbyte av meddelanden.
Halv tio började sedan mötet med styrelsen för Moderata Seniorer i Trelleborg. Jag har varit ordförande där sedan snart 5 år och lär så förbli.
För 5 år sedan valdes jag in i styrelsen som vice sekreterare, i januari 2008 blev jag ordförande, Ett år med Moderata senioner, (se bild till vänster från 2008).I dag sitter 6 av de 9 fortfarande kvar. Får se hur det ser ut efter årsmötet i februari nästa år.
Jag tog bilen dit och tog med mig träningsväskan för att gå på gymmet efteråt. På gymmet gick det ovanligt bra. Vissa dagar är det verkligen uppåt. Och dagen efter kände jag mig betydligt bättre i min axel.
På kvällen var det dags för Moderata föreningens styrelsemöte. Där har jag varit ledamot nästan lika länge. Jag fick grönt grönt ljus för pengar till en resa till Stockholm den 15 november. Moderata Seniorers "Temadag" i gamla första kammarsalen i riksdagen. Och sedan skriva protokoll. Jag är sekreterare i styrelsen.
Men sedan är det bara kul hela veckan ut. Ser fram emot i morgon.Senior Sport School äter lunch 1215 på Restaurang Vattentornet Café och Bistro för att sedan spela Boule 1330. Torsdag - fredag kväll är det "Minifestival i jazz" på Kulturhuset i Trelleborg i extra trevligt sällskap. Jazzt 4 Fun & 8-Bones, fredag Goodman Dixielandband & Blow Out.

Maoistledare öppnar gerillastig för fotvandrare

 2012-10-15  Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Förre maoistledaren Prachanda, som ledde ett uppror i Nepal, satsar nu på en helt ny verksamhet. Han har ordnat en turistled och en guidebok som gör det möjligt för turister att bokstavligen vandra i gerillans fotspår och se gömställen som användes för upproret. Att vandra sträckan tar fyra veckor och går genom flera distrikt i centrala och västra Nepal. Avsikten är att locka mer turister till den fattiga nationen i Himalaya. Cirka 16 000 människor dog i det tioåriga inbördeskriget innan fred slöts 2006.
Prachanda fick sina idéer från rebellerna i Perus gerilla Sendero Luminoso och drömde om att skapa en kommunistrepublik. Prachanda är fortfarande ordförande för maoisterna i Nepal.

Läs artikeln i BBC News Asia: "Nepal Maoist leader Prachanda opens 'guerrilla trail'", eller läs den här, översatt i Tempus nr 41 2012.

Isietio och Skegrie

 2012-10-14  Dagbok, Familj
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Isietio och Skegrie, två för mig betydelsefulla lokala platser inom Trelleborgs kommun. Galleri Isietio ligger mellan Smygehamn och Hemmesdynge och Skegrie är en välmående, växande by i kommunens nordvästra del. I Skegrie bor sedan ett år tillbaka min näst äldsta dotter Lina med sin förlovade Andreas Larsson. Tankeväckande är att om hon skulle byta till hans efternamn så kommer Lina att heta Lina Larsson inte långt från Axellina Larsson, hennes sedan länge avsomnade farmorsmor - som Lina för drygt 30 år sedan fick sitt namn från -, småbrukarhustru från Strandböke norr om Västra Torup i Skåne.
Galleri Isietio som drivs av min vän och Söderslätts kulturapostel Rolf Mårtensson har jag besökt många gånger särskilt under det året jag tillhörde styrelsen för Öppna Sinnen, Nätverket för Konst och Kultur på Söderslätt.
I eftermiddags höll Hemmesdynges Hembygsförening sin traditionella höstföreläsning i Galleriet. Inbjuden talare var Carl Aspegren, Senior Vice President, som höll ett föredrag om Trelleborg AB genom tre århundraden. Från de sista åren på 1800-talet, då Veloxfabriken startades av Dunker och Kock, till våra dagar 2012 då Trelleborg har verksamhet i 40-talet länder. Carl Aspegren är bräddfull av kunskap och svarade gärna på frågor efter föredraget.
Som vanligt serverades det äppelkaka med vaniljsås och kaffe efter föredraget (bild).
På kvällen var jag så i Skegrie för att hos Lina och Andreas fira hans födelsedag som hade infallit den 8 oktober. Där var massor av folk. Hela Andreas och Linas släkt var där.
Bilder på Carl Aspegren och Rolf Mårtensson.
Hemmesdynges Hembygdsförenings föreläsning 2010 - Sydkusten i ord och bild.

Kaffe med rån

 2012-10-11  Böcker 
  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Catharina Ingelman-Sundbergs bok "Kaffe med rån" är en ointressant skröna om äldrevård och gamlingars lust att hitta på något annat. Utgångspunkten är att Märtha, 82 år, ser på TV att de boende på fängelser har det mycket bättre än de som bor på servicehuset Diamanten. Dålig mat och trist bemötande, för lite motion och ständiga besparingar.Tillsammans med fyra andra, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta, planerar hon ett brott för att hamna i fängelse. Någon typ av ekonomisk brottslighet, en liten kupp av något slag. De stjäl Renoirs Konversation och Claude Monets "Motiv från Scheldemynningen" värda många miljoner kr. Begär 10 miljoner för att lämna tillbaka dem.
Kommissarie Pettersson liksom kollegan Rolf Strömbeck står inför ett mysterium.
Visst är boken lite kul i början men blir sedan alltför upprepande och svårt att läsa vidare efter hälften och sista sidan kan jag bara inte nå. Osannolika episoder lavas den ena efter den andra. Blir aldrig spännande och inte särskilt humoristisk. Kanske kan den uppskattas av mer eller mindra dementa äldre damer på ett äldreboende om någon läser boken högt för dem.

Man kommer först att tänka på Karin Brunk Holmqvists böcker särskilt hennes första för 5-6 år sedan som var de bästa.
Men naturligtvis också Kalmarförfattaren Tomas Arvidssons bok Bakstöten där det också är äldre damer som begår brott inblandade.

Recensioner:
Erik Löfvendahl i SvD: "Trivsam skröna om senil olydnad",
Ingrid Bosseldag i GP: "Det räcker inte med en trevlig idé för att sno ihop en roman",
Lena Jeppsson i DAST: "Boken påminner om de berättelser Jan-Olof Ekholm skrev". Visst på en helt annan - låg - nivå och Ekholm bjöd också på kluriga deckargåtor.
Författarens hemsida.

Hypnotisören

 2012-10-10  FTM
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Äntligen dags för bio på Grand igen. En ny era inleddes i veckan med Hypnotisören som bygger på Lars Keplers roman med samma namn och är Lasse Hallströms första svenska film på 24 år.
Boken Hypnotisören har sålts i närmare 600.000 exemplar bara i Sverige och filmen har sålts till över 30 länder utanför Norden.
Mikael Persbrandt, som gör rollen som läkaren och hypnositören Erik Maria Bark och Lena Olin, som hans fru Simone Bark liksom den relativt okände, finlandssvenske skådespelaren Tobias Zilliacus i huvudrollen som Joona Linna gör mycket goda roller och lyfter filmen till en hög nivå. Absolut sevärd, två timmars bra underhållning. Ingen av oss två hade läst boken och det var nog en fördel för en biobesökare. Recenterna tycks sakna delar av boken men så är det väl alltid.
Handlingen tar avstamp i ett ohyggligt brott. En ung pojke överlever ett brutalt familjemord, och är den ende som kan ge polisen de pusselbitar som krävs för att lösa fallet. Men pojken befinner sig i ett apatiskt tillstånd. Det får kriminalkommissarie Joona Linna att ta kontakt med Erik Maria Bark, en läkare som forskat på hypnos som metod för bearbetning av trauman.
Innan jag förstod varför fick jag för mig att det var något skumt med att använda hypnos. Hypnos är ju en mycket bra metod för att bota fobier och tvångstankar.

Bilder: Mikael Persbrandt och Lena Olin, Jonatan Bökman som Josef , Anna Ascarate som Lydia och Helena af Sandeberg som Daniella.

Recensioner:
Jeanette Gentele i SvD: Istället för psykodrama har "Hypnotisören" blivit pusseldeckare. Tyvärr.
Jens Peterson i AB: "Hypnotisören" saknar logik - men räddas av fina relationer"
Elin Larsson i Metro "De logiska luckorna är för många och viktiga delar av boken har uteslutits helt".

Senast sedda filmer på Grand i Trelleborg: 22.7 2012 Cockpit,30.12 2011 The Stig-Helmer Story, The Girl With the Dragon Tattoo, 27.12 2011, 11.11 2011 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1, 30.10 2011 Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet, 21.10 2011 Svensson-Svensson-i-nöd-och-lust, 4.9 2011 Kyss mig, en romantisk kärlekssaga, 17.8 2011 Bridesmaids, vulgärt kul, 24.7 2011 Bad Teacher, Lucy Punch som Sarah Palin, 2.7 2011 Kronjuvelerna, Tag aldrig någon annans nycklar! 23.6 2011 Lincoln Lawyer, inget man måste se, 17.6 2011 The King's Speech, en gripande film, 10.6 2011  X-Men: First Class, Evolutionär dramatik. 

Moldavien - De övergivna barnens republik

 2012-10-07  Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Desperata moldaver flyttar västerut utan sina familjer. Utvandringen hotar att förstöra det moldaviska samhället
Moldavien var en ganska välmående republik medan det ännu tillhörde Sovjetunionen. Men nu har dess allt sämre ekonomi drivit närmare en fjärdedel av befolkningen utomlands i hopp om en bättre framtid. Offren är tusentals barn som växer upp där hemma helt ensamma.
Nadia Popa arbetar i södra Verona, en av Italiens vackraste städer. Popas döttrar bor ensamma kvar i ett land som är ökänt för människohandel (human trafficking) och illegal handel med mänskliga organ.
Moldavien var relativt välmående under sovjettiden, då det var en betydande exportör av frukt och grönsaker till resten av landet. Men i dag är det Europas fattigaste land. Av en befolkning på 4 miljoner har en miljon moldaver flyttat till andra länder där de ofta bor illegalt.
De pengar migranter skickar hem, över en miljard euro per år utgör nästan en fjärdedel av landets BNP.
Familjen är traditionellt helig i Moldavien men det har nu uppstått en stor klyfta mellan verkligheten och idealen. Utvandringen hotar att förstöra det moldaviska samhället.

Läs artikeln i Der Spiegel: "Desperate Moldovans Head West without Families", eller läs den här, översatt i Tempus nr 40 2012.
Tidigare blogg om Moldavien "Nya EU-medborgare" 2010-07-18

Sara Beischer, en upplevelse för livet

 2012-10-05    Högalid & Söderslätt 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  
Det blev en riktigt bra kväll i församlingshemmets första författarkväll i Östra Torp. Sara Beischer är en fantastisk författare och en ännu bättre talare. Humor och allvar, entusiasm och självutlämnande lockade till både skratt och gråt. Hennes bok heter "Jag ska egentligen inte jobba här" och kom ut i början av året. Sara skriver om "Moa Bengtsson" som flyttar till Stockholm för att bli skådespelare. Det är främst teatern som lockar henne. Men hon måste försörja sig och hoppar in som vikarie på äldreboendet Liljebacken. Bara för en tid alltså. Detta blir en upplevelse för henne. Boken är mycket självbiografisk.
Sara Beischer fick Årets äldreomsorgspris i Almedalen. Hon får priset för romanen "Jag ska egentligen inte jobba här".
I publiken fanns vänner och bekanta, Staffan Svensson med fru, Sune och Gertrud Larsson med flera.
Trivsamt och mysigt. Personer kring prästen Per Kristiansson i Källstorp är riktigt snälla och trevliga.
Bilder: Sara läser med stor inlevelse min favoritpassage i boken. Så underbart! Jag fick också tillfälle att hälsa på min blivande Facebook-vän.

Min blogg om boken "Jag ska egentligen inte jobba här".
Presentation på Bokförlaget Ordfront,
Intervju med Sara Beischer.

Grekland säljer rubb och stubb

 2012-10-04  Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Grekland som håller på att kvävas av skulder, basunerar nu ut att man tänker sälja allting: öar, kungliga palats, fastigheter, småbåtshamnar, flygplatser, vägar, det statliga gasföretaget, lotteriverksamhet och postverket. Tataoi-palatset, den kungliga familjens historiska slott vid foten av berget Parnitha är till salu!
Det nationella inkomsten förväntas falla med 25 % 2012, och ekonomin är på väg ned i en depression liknande 1930-talet!
För många greker innebär den nya satsningen det mest förödmjukande inslaget hittills i en brutal process av en fiskal omstrukturering, där fattigdom och arbetslöshet har hamnat på rekordnivåer. Eurozonens svagaste medlem har sålt sitt familjesilver sedan krisen började.
Bild på Tataoi-palatset, den kungliga familjens historiska slott vid foten av berget Parnitha, som är till salu.

Läs artikeln i The Guardian: "Greece embarks on a firesale", eller läs den här, översatt i Tempus nr 39 2012.

Tidigare bloggar om Grekland, 11-11-01 Ansvarslöst slöseri, 11-07-11 Greklands feodala demokrati och 11-02-12 Taggtråd ska hålla oönskade gäster borta.

Höststart Senior Sport School 2012

 2012-10-02    Högalid & Söderslätt 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Senior Sport School i Trelleborg startade den 25 september men en inledande träff på Rådhuset. Ett rekordstort antal personer hade anmält intresse och de första 24 "till kvarn" hade antagits och av dessa kom 23 - en hade ammält förhinder.
Jag var själv deltagare på förra årets skola och blev då mycket nöjd liksom alla andra och vi har hållit ihop sedan dess.
Nu är jag "lärgruppsledare" med två duktiga "assistenter", Marianne Ahlgren och Sten Andersson. Det är det nya för Trelleborgs version av Skånes Senior Sport School, att lärgruppsledarna är före detta deltagare. Vi gick igenom programmet för de 12 veckorna, genomförde aktiviteter med syfte att få deltagarna att börja lära känna varandra, namnormen, parvis intervjuer och så vidare och delade ut material.
Liksom i fjol har skolan fyra grundpelare: Social gemenskap, meningsfull sysselsättning, fysisk aktivitet och goda matvanor.

Se bilder med namn på de 23 deltagarna.
Senior Sport School: Start 2011. Här kan du läsa många bloggar om Senior Sport School i Trelleborg.