Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Oktober 2013

Bertil Tomelius
Startsida

Med Europeiska Unionen i centrum

 2013-10-31  Lokal politik
  tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Höstträff i Malmö 2013 för Skånes Moderata Seniorer
Vi var ett dussin Moderata Seniorer från Trelleborg som tog oss till Kockums Fritid i Malmö i den arla morgonstunden fredagen den 25 oktober.
Elsa Tibblin, ordförande för seniorerna i Malmö välkomnade oss alla och särskilt förste talare som var Anna-Maria Corazza Bildt, "direkt från New York".
Men ingen jet lag där inte. Hon tog direkt scenen i besittning med sitt vinnande leende och tog alla de över 90 lyssnarna i sin famn.
Sedan talade hon i över en timme helt utan skrivet manus om sitt omfattande arbete nationellt men framför allt internationellt och alldeles särskilt om EU och Europaparlamentet. Hon talade sig varm för att politiken ska ha ett företagarperspektiv, den ska ha ansvar för att förenkla för företagen, men också ett konsument perspektiv, Anna-Maria ser som ett särskilt viktigt uppdrag för henne som vald ledamot av Europaparlamentet att värna om den fria rörligheten inom EU för både varor, tjänster och människor, den inre fria marknaden är nämligen inte så fri som det låter.
För en underbar avslutning stod Gunnar Hökmark - med många års erfarenhet av arbete i Europaparlamentet - även han. Han höll ett gripande valtal, med mycket engagemang, patos och karisma som lockade till både skratt och eftertanke.
Därimellan hade vi fått lyssna på vice ordförande i Malmö kommunstyrelse, Anja Sonesson och statssekreteraren i Justitiedepartementet Minna Ljunggren med ansvar för Migrations- och asylpolitik som ersatte Tobias Billström som lämnat återbud.
Till sist överlämnade Elsa Tibblin stafettpinnen till Lisbeth Holmquist Ängelholm som ansvarar för Vårmötet 2014, den 16 maj. Alla hjärtligt välkomna dit!

Bildtexter: 1. Trelleborgare: Bertil Tomelius, Marianne Ohrlander, Ove Carlsson, Bosse Evanth, Ola Pärson. Bakom Sten Andersson, Claes Jönsson, Ingegerd Möller-Leo med flera.
2. Bertil poserar med Anna Maria Corazza Bildt som också signerade sin nya bok "Jag gör skillnad".
3. Elsa Tibblin, seniorledare för moderaterna i Malmö, på väg att tackomfamna Gunnar Hökmark efter välförrättat värv.
4. Elsa Tibblin överlämnar stafettpinnen till Lisbeth Holmquist Ängelholm som ansvarar för Vårmötet 2014, den 16 maj. Karl G Högberg, Seniorrådet i Skånes, ordförande övervakar.

Läs mer här: Med europeiska Unionen i centrum.  Senaste "träff", Vårträffen i Bara, Svedala.

Severins resa in i mörkret

 2013-10-30  Böcker
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan  sju år sedan åtta år sedan
Severins resa in i mörkret - en spökhistoria från Prag (2012). Så heter en bok av den tyck-tjeckiske författaren Paul Leppin med titeln som trycktes första gången 1914 med titeln Severins Gang in die Finsternis. Ein Prager Gespensterroman (1914). Paul Leppin (1878-1945) var en av den tjeckiska dekadansens frontfigurer under den första halvan av 1900-talet. Max Brod kallade honom för "den eviga förtvivlans poet, på en och samma gång djävulens tjänare och madonnans tillbedjare".
"Severins resa in i mörkret" är en alltigenom mörk och dyster berättelse om en själslig och neurotisk kollaps. Man anar snart att Severin kommer att gå under. Två möten, i synnerhet, stakar ut vägen i mörkret och förseglar Severins öde. Det första är mötet med ockultisten Nikolaus, den andra är mötet med denm ryske anarkisten Nathan Meyer.
Boken består av två delar: Bok 1: Ett år i Severins liv och Bok 2: Spindeln.

Paul Leppin på Wikipedia, Hastur förlag, Hastur förlag på Facebook.
Leppin debuterade 1901 med novellen Die Türe des Lebens. Han dog. så gott som bortglömd" strax innan midnatt den 10 april 1945.

Recensioner: Sten Wistrand i Kulturdelen: " När Paul Leppin nu äntligen introduceras på svenska är det med denna djupt melankoliska berättelse om en ung man som söker meningen med livet men finner sig fångad i en spöklik skuggtillvaro där inget tycks betyda något".

Bild på Prags gamla judiska kvarter Josefov.

Nya köp på Galleri IsiTio

 2013-10-28 Högalid & Söderslätt
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Lena och jag besökte AllHelgona utställningen på Galleri Isietio idag. Det drivs av min vän Rolf Mårtensson Det var vernissage klockan 13 med mycket folk. Vi köpte en liten tavla av Anita Kinnman och ett par silverörhängen till Lena av Lisbeth Mandell. Lena tiggde till sig en tidig julklapp! Jag träffade också en annan konstnärsvän Rolf Reimer. Jag var hans första kund för några år sedan! Nu håller han på att bli riktigt känd.
     
 Jag och konstnären Anita Kinnman  Lena, ett konstverk bland andra verk   Oljemålningen "Ängen vid havet" som inköptes.
     
"Enade vi stå" av Anita Kinnman  Något skabrös skulptur av Susanne Silverbåge  En talrik publik med galleriägare Rolf Mårtensson
 i proper vernissagehatt.

Captain Philips

 2013-10-26 FTM
  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Vi har sett på Grandbiografen i Trelleborg: Captain Philips, en verklig thriller-rysare med Tom Hanks och Barkhad Abdi. Båda presterar stort och ger en verklighetsdimension till detta sjörövardrama.
Och med vilken precision och kallblodighet ett kidnappardrama kan få sin "lyckliga" upplösning - med en räddad amerikansk gisslan, Captain Philips, och med tre skjutna somalier + en infångad och dömd till 30 års fängelse. "Vi är alla fredliga fiskare" sa denne, men alla fyra fanns med i det amerikanska förbrytarregistret.
På den somaliska kusten är sjöröveri den näring som erbjuder många ett löfte om försörjning. Den bedrivs i industriell skala av krigsherrar som tvingar unga män med sig. En av dem är den tanige Muse, spelad av Barhhad Abdi. Han hoppas på stor summa pengar för gisslan, men slutet blir ett helt annat. Mycket spännande, tiden gick rasande fort.
Filmen har en verklig bakgrund: I april 2009 kapitulerade och överlämnade sig fartygskaptenen Richard Phillips till somaliska pirater för att skydda sin besättning utanför Afrikas kust. Efter ett misslyckat flyktförsök blev han senare räddad av amerikanska Navy SEAL. Det var första gången på 200 år som ett USA-flaggat fartyg, MV Maersk Alabama, blev utsatt för sjörövare.

Nobelpris i litteratur 2013

 2013-10-25  Böcker
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Den kanadensiska författarinnan Alice Munro fick Nobelpriset i litteratur för sina novellsamlingar.
Nu har jag läst de tre första av de tio novellerna i Alice Monroe senaste bok "För mycket lycka" ("To much happiness"). 2010. De heter Dimensioner, Skönlitterärt resp. Wenlock Edge
Det är svårt att skilja dem från varandra. Det händer inte mycket som man kan hänga upp minnet på.
Kvinnor är huvudpersoner, relationerna med äldre och yngre familjemedlemmar beskrivs, extraordinära händelser sker, och huvudpersonen gör på ena eller andra sättet en sorts klassresa - vilket i och för sig ger ett visst intressant perspektiv.
Jag har svårt för att tro att Nobelkommittén inte kunde finna en bättre bok att belöna med Nobelpriset detta år. En medelmåttig, ganska ointressant författare - åtminstone att döma av denna hennes senaste novellsamling.
Alice Munro växte upp i Wingham i den kanadensiska provinsen Ontario. Hon har skrivit tolv novellsamlingar, varav fyra tidigare utgivits på svenska: Jupiters månar, Kärlekens vägar, Äpplen eller apelsiner och Kärlek,vänskap, hat. För mycket lycka är Alice Munros senaste bok. Alice Munros första novellsamling kom ut 1968 och under sin författarkarriär har hon mottagit ett antal fina priser och lovordats av kritiker världen över.
Recensioner:
Åsa Beckman i DN: "Höstläsningen man inte kan vara utan", Eva Ström i Sydsvenskan: "Många spektakulära händelser",
I en lång artikel, "Arbetarens dotter" i senaste numret av Tidskriften Fokus, kan man läsa om att ett genomgående tema i hennes böcker är klassresenärens.

Afghanistan: Gamla krigsherrar laddar upp

 2013-10-23 NP Internationell
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Medan väst försöker att fjärma sig från krigszonen i Afghanistan så fort som bara möjligt, så förbereder sig den gamle krigsherren Ismail Khan för en period efter tillbakadragandet som många tror kommer att bli våldsam.
Han är nu Afghanistans vatten- och energiminister men vill inte prata om vatten och elektricitet eller om vad hans departement har sysslat med sedan talibanerna kördes bort. Han vill bara prata om det förflutna, om kriget mot Sovjet, om den tidigare presidenten Mohammad Najibullahs regim och om islamisterna efter det att de grep makten i Afghanistan. - Mina milismän stred tappert överallt! fastslår han.
Han förutspår de fundamentalistiska talibanernas återkomst, regeringens sammanbrott i Kabul och ett nytt krigsutbrott mellan de etniska grupperna, tazdjiker, hazarer. uzbeker och pashtuner.
Han ser en framtid där makten är uppdelad mellan klanerna, som det har varit i det förflutna, och där mujahedin - stammiliserna - förblir den enda avgörande makten i landet.
Själv är ministern fortfarande en mujahedin, men vill inte kallas krigsherre. Talibanerna finns åter överallt i alla byar menar han. Krigsherrarnas arméer kan inte stoppa dem.

Läs artikeln i The Economist: "Return of the Lion: Former Warlord Preps for Western Withdrawal'", eller läs den här, översatt i Tempus nr 41 2013

Tidigare bloggar om Afghanistan:
12-09-06, Bybor gör uppror mot talibaner,
11-07-17, President Karzais halvbror dödad,
10-12-29, Pakistan föredrar talibaner i Afghanistan
09-09-20, Snart dags för afghanerna att själva ta ansvar?
06-07-21, NATO tar över i Afghanistan

Bilbränder i Sverige

 2013-10-21 Forskning & Vetenskap
ett år sedan två år sedan fyra år sedan  sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
I en ny studie jämförs statistik över antalet bilbränder i Sverige med sociala och demografiska faktorer.
Bilbränderna i Sverige har ökat och de är främst koncentrerade till storstadsområdena. Bilbränder är en tydlig indikator på upplopp.
Mellan åren 2002 och 2009 ökade antalet bilbränder per 100 000 invånare och år från 50 till nästan 80 i Sverige i genomsnitt. Men vissa förorter till Stockholm, Göteborg och Malmö hade långt över 200! Det handlar främst om kommuner och stadsdelar med många utlandsfödda personer.
En annan viktig faktor är andelen av invånarna som är 15-24 år. En annan förklaringsfaktor är hur många i stadsdelen som får socialbidrag. Därmed finns det inget samband med arbetslöshet.

Läs mer här: "Segregation ger fler bilbränder". I nr 7 2013 av Forskning & Framsteg.

I en tidigare blogg som handlade om skolbränder kunde jag konstatera att "skolbränder förekommer främst på skolor där det också förekommer vandalisering, kränkande språkbruk och mobbning. Det handlar främst om pojkar med dålig föräldrakontroll, pojkar som umgås med andra pojkar som är kriminella. De som eldar begår ofta också andra brott". Svenska skolor brinner mest.

Vi är bäst

 2013-10-19 FTM
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Det var verkligen länge sedan vi var på bio. Känn ingen sorg..., den 20 juli! Men Lukas Moodyssons "Vi som vet bäst" var verkligen värd att vänta. Så mycket positiv reklam den har fått, lång artikel i tidskriften Fokus, långt och förtjusande framträdande hos TV-programmet Skavlan och många andra positiva tidningsomnämnande.
I salongen sågs huvudsakligen flickor i 12 - 13 åldern, begynnande "fjortisar", många lika de på filmduken.
"Vi är bäst!" är baserad på Coco Moodyssons (Lukas fru) serieroman "Aldrig godnatt", om hennes högstadietid på Södermalm tillsammans med två kompisar och en utlevande, frånskild mamma i början av 80-talet.
Här har Coco bytt namn till Bobo. Hon och kompisen Klara går i sjuan, har hemklippta punkfrisyrer, ett brinnande engagemang i kärnkraftsfrågan och - till skillnad från till exempel Elin i "Fucking Åmål" - tillgång till ett kulturellt kapital som gör att de kan formulera sig, ta plats och våga boka tid i fritidsgårdens replokal. För att de kan, snarare än för att de vill spela. Mira Barkhammar, Mira Grosin och Liv LeMoyne är strålande som Bobo, Klara och Hedvig, den sistnämnda en rollfigur som är skriven speciellt för filmen, och som behövs för att förstärka bilden av att Bobo och Klara, till skillnad från den utstötta, blyga Hedvig, har valt sitt utanförskap själva.
Imdb, Moviezine. Bioklubben har intervjuat tjejerna.

Karoline Eriksson i SvD: "En enkel och genial återkomst".
Malin Roos i Expressen: "Inte en enda gång bränner det till ordentligt"
Patrik Andersson i GP: "Livsbejakande punkurladdning"
Vad blir det nästa gång vi ser på Grand? Filmen om Monica Zetterlund kanske?

Flickan

 2013-10-17  Böcker
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Angelika Klüssendorfs bok Flickan, 2013 (Das Mädchen, 2011) är en bok man fångas av, den ger en naken och brutal bild av det hopplösa DDR, om våld, misär och själslig fattigdom. Den ger mersmak på fler böcker av samma författare. Och varför inte andra böcker från samma svenska förlag.
Boken är ännu ett exempel på vilken kulturgärning som bokförlaget Thorén & Lindskog gör genom att leta upp samtida tysk litteratur och översätta till svenska.
Boken handlar om en ung kvinnas tonårstid, någonstans i DDR. Hon bor tillsammans med sin lillebror och mamman som arbetar som servitris på Mitropa. När mamman inte arbetar dricker hon och plågar barnen på de mest utstuderade sätt. Eller lämnar dem helt enkelt inlåsta i lägenheten utan vare sig mat eller toalett.
Boken börjar på ett utstuderat sätt. Klumpar av bajs kastas ut från ett fönster och träffar förbigående.
Klüssendorf föddes 1958 i Västtyskland, men familjen flyttade strax därefter till DDR. I början på 80-talet ansökte Klüssendorf om utresetillstånd och flyttade 1985 till Västberlin. flickan var nominerad till Tyska bokpriset 2011.
Bloggar om tidigare lästa böcker om Tyskland: Ralf Rothmannn: "Mjölk och kol" och Uwe Timm: "Upptäckten av Currywursten".
Bokförlaget Thorén & Lindskog   

Medlemsmöte o V. Vemmerlöv - en skånsk by i hjärtat av Söderslätt

 2013-10-16  VFST
ett år sedan två år sedan  fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Den 15 oktober när höstmörkret smög sig på, och det blåste kalla vindar utanför fönstret, då kändes det skönt att mötas av stugvärmen i byahuset i Västra
Vemmerlöv. Huset, som byggdes 1926, användes först som kommunalhus och från 1982 som församlingshem.
Efter det att byalaget år 2005 tog över ägandeskapet har huset genomgått en fantastisk total-renovering.
Under kvällen rådde full aktivitet i det välutrustade och moderna köket, där Marie-Louise Delbrant och Lena Welinder kokade kaffe och förberedde den
tidsenliga måltiden, korv med mos, som passade utmärkt till kvällens underhållning.
Efter maten gjorde vi under Nils Brönnmarks ledning en nostalgitripp tillbaka i tiden, då dansbanorna på Söderslätt låg oerhört tätt och var en viktig samlingsplats för bygdens folk. Kåserandet ackompanjerades av Leif Olsson, som på dragspel och trumpet stod för den tids-typiskt musikaliska underhållningen.

Efter en intressant underhållning och en trevlig social samvaro med mycket prat blev kaffe och Birgit Holmbergs goda hembakade äpplekaka en uppskattad avslutning på ännu ett trevligt medlemsmöte.

Allt är inte meditation i Sydkoreas största Buddhistorden

 2013-10-15 NP Internationell
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
"Vördnadsvärde" (THE Venerable) Jaseung ledaren för Sydkoreas största buddhistsekt, Jogyeorden, fick problem, när det upptäcktes att åtta munkar rökte och drack sprit vid ett pokerspel med höga insatser på ett hotellrum förra året.
Jaseung genomförde genast de traditionella 108 bugningarnas ånger (bild). Han försäkrade också att han inte skulle ställa upp för omval. Men de 16 september ställde han upp igen - och skyndade sig genaste att på samma sätt be om ursäkt för att han ändrat sig!
Precis som inom politiken - liksom i en del amerikanska megakyrkor - blandas korruption och sex. Berättelser om lyxbordeller följde på pokerskandalen.
Rivaliserande fraktioner inom sekten har varit inblandade i gatubråk och vidtagit razzior för att driva bort ledare som i sin tur anlitat brottslingar för att klå upp sina motståndare.
"Vördnadsvärde" Boseon som är "Vördnadsvärde" Jaseungs främste rival, säger att spelorgien visar att ordensällskapet är i behov av "total förändring".

Läs artikeln i The Economist: "Buddhism in South Korea: Monkey business'", eller läs den här, översatt i Tempus nr 41 2013

TFF - Utsikten 2-1

 2013-10-14 Sport
ett år sedan två år sedan tre år sedan  fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
"Liket lever" efter 2-1 mot Utsikten i går kväll på Vångavallen.
Efter seger mot Utsikten finns det åtminstone en teoretisk chans för TFF att ta sig till en kvalplats till superettan. Detta sedan Oddevold i går förlorat mot Huskvarna med 3-1. Nu ligger TFF bara två poäng efter Oddevold med två matcher kvar att spela. Men även Halmia kan hota, på fjärde plats, 3 poäng efter. Helt avgörande kan seriens sista match bli då TFF möter just Halmia hemma.
Men dagens match började illa i ösregnet. Dan Mönell nickar in 0-1 via ribban efter inlägg mot bortre stolpen efter 16 minuter. Det dröjde ända till 68 minuten då Ali Jasim efter en bra löpning kom in efter väggspel och kvitterade till 1-1. Och så svarade Edward Ofere för förlösningen i slutminuterna då han vänder upp bra och skjuter bredvid stolpen in till 2-1.
Dawda Ngum och Ali Jasum fick gult kort.
IF Sylvia och Trollhättan spelade oavgjort 0-0 och försmådde både sista chansen till avancemang. De står båda på 38 poäng mot Halmias 40, TFFs 41, Oddevold 43 och Huskvarnas 50.
Bild: Ali Jasim, matchens lirare. Och matchvinnaren, Edward Ofere.
TA: "Ofere räddade kvalchans".

Blogg från senaste hemmamatch.
Tabellen Div 1 Södra. Utsikten BKs hemsida. TFFs hemsida, Spelschema Div 1 Södra, TFF på Svenska fans,
Närmaste hammamatch är den 26.10 mot Halmia på Vångavallen. Kan bli en avgörande match om kvalplats.

Spelschema: Halmia- Torslanda, Bunkeflo - TFF, Oddevold- Kristianstad
TFF- Halmia, Torslanda-Oddevold

Dramatik ledde till Play Off

 2013-10-12 Sport
ett år sedan två år sedan fyra år sedan  sex år sedan sju år sedan 
Vilken underhållning, vilken dramatik! Från 0-1 till 2-1 på Friends Arena. Sverige vidare, Österrike borta från play off spel för VM-slutspel i Brasilien 2014. Zlatan passar till Martin Olsson som kvitterar Österrikes ledning till 1-1, sedan gör han själv 2-1, efter en magisk passning från Kim Källström, vilken glädje!
Det tackar vi TV 5 för som visade matchen i går kväll med början klockan 2045 (varför alltid så sent?).
I samma grupp vann Tyskland med 3-0 mot Irland och är därmed klart för VM.
Tabellen, med en match kvar.

DN: "Magiskt", Sveriges Radio: "Nu är det bara att njuta".

"Energifattigdom" ett nytt ord i Tyskland

 2013-10-11 NP Internationell
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Nedsläckningen av Tysklands kärnkraftverk och avvänjningen från användandet kol allt kopplat till en total övergång till förnybara energikällor har stött på problem när den nu ska genomföras i praktiken. Tyska familjer drabbas av snabbt växande elräkningar, i en del fall räkningar som inte kan betalas. Vattenfall hotar med att stänga av elen till många hushåll på grund av av obetalda elräkningar.
Affärslivet oroas alltmer för att deras energikostnader ska försvåra konkurrenskraften mot länder med lägre kostnader.
Det handlar om den mest genomgripande omvandling av energiproduktionen som genomförts av något annat industrialiserat land.
En ny fras, "energifattigdom" har tagit sig in i uppslagsboken.

Läs artikeln i New York Times: "Germany’s Effort at Clean Energy Proves Complex", eller läs den här, översatt i Tempus nr 39 2013

Onsdagar

 2013-10-09 Dagbok, SSpS
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Onsdagar är sedan länge Bouledagar. Och onsdagar är det alltid vackert väder, så även idag den 9 oktober.
Sedan en tid spelar vi på Malörtens boulebana, den är inte i särskilt gott skick, mycket ogräs och ojämnheter. Vi har framfört klagomål till Tekniska förvaltningen och hoppsan idag när vi kom dit fanns där stora maskiner som grävde upp och fyllde i (bild). En mycket glädjande överraskning.
Vi hittade en annan bana i närheten, strax utanför ingången till Akka. Det gick att spela trots all växtlighet och "bunkers".
Idag var vi ovanligt många, 12 personer, flera har kommit till under de senaste veckorna, som Kristina Silversparre, Clas Jönsson och Gert Linder. Dessa finns på bilden till höger tillsammans med Marianne Ahlgren och Ulla Thornberg.
Ett tag hade vi vad vi kallar "sommerboule med picknick". Detta är nu ersatt med att vi efter spelandet klockan11 till 12 äter lunch på Akka Bistro, där man äter en god dagens för 65 kr, om man är medlem i SPF eller PRO.
En onsdag kväll i månaden är alltid vikt åt ett Alliansgruppsmöte inför nästa veckas Arbetsmarknadsnämnd. Det nya här är att nu är alla stora luntor med papper borta, i stället får vi alla handlingar på en läsplatta, en I-Pad, som kommunen i Trelleborg nu delat ut till alla ledamöter i fullmäktige, nämnder och styrelser. Det är mycket bra och sparar papper och miljö. Efter en del försök har jag blivit en riktig hejare på denna apparat och trivs nu mycket bättre med de än alla pappersluntor!
För mer information om Senior Sport School och Boule se bloggen här.

Mikael gånger två

 2013-10-07 A & S
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Högklassig underhållning i Trelleborg i går kväll, Konsert med Mikael Ramel, Mikael Neumann & Trellebelle Ukulele Orchestra. Över 2 timmars njutning, skratt och nostalgi! Allt detta fick man för 130 kr - med TA-kort. En kopp kaffe med en blåbärspaj med vispgrädde fick man för 30 kr. Ingen ska klaga på att det inte händer något på underhållningsfronten i Trelleborg. Men för all del, programmet var anpassat för oss fyrtiotalister.
Det var Musikföreningen Riffet som för första gången arrangerade en konsert i Församlingssalen.
Den Dansk-Svenska underhållaren och musikern Mikael Neuman höll stor show och fick snart den seniora publiken med på notorna. En duktig ukulele-spelare är han också.

Och Trellebelle var bättre än någonsin, även om det första man tänker på när de kommer in är Frälsningsarmén. Inte mycket Beatles i kväll men naturligtvis en underbar "Penny Lane".
Annars sjöngs det en vacker cover på Siw Malmqvists ""Jag kunde aldrig glömma dig", "Regnet det bara öser ner".
Men bäst var naturligtvis Michael Neumann, en professionell artist som vad som går hem hos publiken. Sjöng bland annat "Visa vid grillens ångor", en drift med alla matprogram på TV. Många träffande imitationer av kändisar gick alla hem.
Mikael Ramel ville till slut ha bättre fart på publiken och lyckade väl med detta med hjälp av den gamla scoutsången "Bär mig till sjön" (en travesti på "Bei mir bist du schön").

Hemsidor: Mikael Ramels, Mikael Neumanns, Trellebelle Ukulele Orchestras.

Skövde - Trelleborg 5-0

 2013-10-06 Sport
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Ett alldeles rysligt nederlag råkade TFF ut för mot Skövde AIK på Södermalms IP i går. Underläge med 4-0 redan i halvtid som sedan blev 5-0 i början av andra halvlek. De sex nödvändiga poängen för att ge TFF en chans till att återvända till superettan blev i stället 0 poäng och 1-8 i baken. Nu får man glädja sig över att TFF i alla fall inte måste flytta ner till division två. TFF lär väl klara av att hamna på övre halvan av Tabellen i alla fall? Efter Huskvarna, Oddevold, Sylvia, Halmia och Utsikten. Och tränaren Anders Grimberg lär knappast vara kvar.
Blogg från senaste hemmamatch. Och senaste segern mot Torslanda.
Tabellen Div 1 Södra. Skövde AIKs hemsida. TFFs hemsida, Spelschema Div 1 Södra, TFF på Svenska fans,
Närmaste hammamatch är den 13.10 mot Utsiktens BK på Vångavallen. Kan bli en match om femte plats
Senaste blogg om TFF: "Seger mot Torslanda IK".
Ett minihopp för TFF tändes i kväll då Oddevold tappade två poäng hemma mot Lunds BK, matchen slutade 1-1, och den andra konkurrenten, Silvia, förlorade 2-0 mot jumbon Karlstad BK.
Sydsvenskan : "TFF kan glömma superettan".
Hemma matchen mot Skövde den 6.5 slutade 2-2 (2-0).

Artiklar i TA: "TFF föll med 0-5".

Plats - Lindenbaum

 2013-10-04  Böcker
ett år sedan två år sedan  fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
För en vecka sedan lånade jag tre böcker på Trelleborgs bibliotek, den förste började jag läsa på bussen till Malmö i går. Den gjorde mig - åtminstone ända fram till slutet mycket fascinerad. Det var Pija Lindenbaums "Plats"
Korta meningar, korta avsnitt, avskalad och innehållsrik, den fick mig att tänka på Nobelpristagaren Albert Camus bok "Främlingen", en roman från 1942, som betraktas ett av existentialismens mest lyckade verk.
"Plats" är Pija Lindenbaums första "vuxenbok", Jag har aldrig hört talas om henne men enligt recensenterna är hon en mycket berömt författare av barnböcker. Detta tycks också ha påverkat deras bedömning av "Plats".
Den kvinnliga huvudpersonen har verkligen svårt med mänsliga kontakter. Hon blir en "främling" i verkligheten.
En hund kan ge henne så mycket mer. Hennes man ger henne inte den kärlek hon så väl behöver och som hon därför helt förtränger. Hans förhoppningar på henne gör luften tjock. Sin älskare skjuter hon ifrån sig.
Recensioner:
Annina Rabe i Svenska Dagbladet: "Ett sammanbrott utan förlösning". Hon läser en vuxendebut som är så obehaglig, och så totalt renons på den humor och värme som präglar hennes barnböcker. En berättelse som strävar efter att försätta läsaren i samma otrygga tillstånd som huvudpersonen befinner sig i
Camilla Carnmo i Borås Tidning: "Avskalad vuxendebut som inte berör". Hon har "så orimliga förväntningar att jag tycker att boken är dålig bara för det"!
Johanna Karlsson i Bokhora tycker inte om boken.

Intervjudags Regionvalkretsens Skåne Sydväst II

 2013-10-03  Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Vid förra mötet kom vi gemensamt fram till de 12 personer (se lista här) på kandidatlistan som skulle prioriteras och därför intervjuas. I måndags intervjuades 7 personer och idag resterande fem. Jag var med på förmiddagen tillsammans med Christer Mars, Vellinge, ordförande, Lars Johnsson, Burlöv, Ina Liljeberg, Trelleborg samt Hans Mårtensson, Svedala. Christer Mars ledde utfrågningen. Intervjuarena varade 45-60 minuter. Jag var med om att ställa frågor till En av de yngsta kandidaterna, Emma Köster från Lomma, och en av de äldsta, Göran Holm från Vellinge. Efter intervjuerna fattade vi enhälligt beslut om huruvida de skulle föreslås placeras på någon av de främsta platserna, 1-6, eller plats 7-12. De två har många konkurrenter.
Under de senaste veckorna har ett provval genomförts. Resultaten blir färdiga nästa vecka. Och det kan också komma att påverka den sluliga listans utseende.
Bild från ett tidigare möte: På bilden ses från vänster till höger medsols: Ina Liljeberg Trelleborg, Karin Hansson Lomma, Mats Malmgren Svedala, Bertil Tomelius Trelleborg, Lars Johnsson Burlöv, Anne Jönsson Svedala, Christer Mars Vellinge, Kristina Fredin Vellinge.
Lista över samtliga ledamöter i Regionvalkretsens Skåne Sydväst II styrelse.

Arbetet i Regionvalkretsens Skåne Sydväst II styrelse startade den 23 april 2014.