Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Oktober 2014

Bertil Tomelius
Startsida

Om inte migranterna stoppas går staden under

 2014-10-31 NP int
ett år sedan  fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Strömmen av flyktingar som försöker ta sig med färjan över till England har skapat kaos i den franska hamnstaden Calais.
Kriminaliteten har ökat, invånarna är rädda och migranterna bryter sig in i övergivna byggnader och härbärgen för att få tak över huvudet. "Vi har inget annat val", säger en av dem. För att komma över engelska kanalen gömmer de sig på lastbilar som ska med färjan till England. Men väl framme i England tar man inte emot dem.
"Vi måste tala om för dessa stackars själar att England inte är något paradis längre", säger en av stadens barägare - som skaffat vapen för att skydda sig för stölder.
Missnöjet förvandlats till en riktig psykos. Dagens migranter drar sig inte längre för att bryta mot lagarna. Det utbryter slagsmål mellan olika etniciteter och lokala kvinnor utsätts för sexuella övergrepp.
De lokala myndigheterna uppskattar att det nu finns 2200 till 2300 migranter runt om i Calais, mest män som kommer från Afghanistan, Egypten, Eritrea, Etiopien, Sudan och nu senast Syrien. De väntar längs motorvägen som leder till hamnen, i hopp om att gömma sig på en lastbil på väg till färjan och ta sig till Storbritannien.

New York Times: "In French Port City, 'a Real Psychosis", läs den här översatt i Tempus 44 2014

Lyckad start för Seniorcafét

 2014-10-30  Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan  sex år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Glöm inte nästa Seniorcafé på (M)ötesplatsen onsdag den 26 november kl 14. Opretentiös träff med enkel fika (gratis). Kom som du är.
Ingegerd Möller Leo som under flera decennier följt med din make diplomaten Henry Leo, anställd av Utrikesdepartementen, i många av väldens länder, berättade om en händelse som satt djupa spår i hennes minne. Det handlade om att få träffa Drottning Elisabeth av Storbritannien. En av drottningens traditioner var att hålla ett så kallat Garden Party för alla länders ambassadörer och andra diplomater en gång varje år. Det handlade om många hundratals personer. Det började en brevinbjudan från drottningen förmedlat av Lord Chamberlain. Året var 1989 och klädreglerna var tydligt uttalade.
Det var ett märkligt, högtidligt, ja, ett historiskt ögonblick som Ingegerd gärna tänker tillbaka på och från vilket hon, föutom brevet, även sparat andra ting i 25 år.
Moderata Seniorers styrelse bjöd på kaffe och vetebröd och de blev mycket prat och skratt, som det ska vara på ett café.
Hela tjugo personer deltog. Vi kom överens om att fortsätta med Seniorcafé och att hålla dem sista onsdagen i varje månad kl 14-16, närmast den 26.11 och 28.1.
Flera har anmält intresse att få prata en stund på kommande caféer om någon hobby, tidigare yrkesliv eller någon spännande upplevelse man haft.

De 20 närvarande medlemmarna, se här.

V6 i Lund

 2014-10-28  Lokal politik
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan   sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
I går den 27.11 träffades Moderata Seniorer från de sex kommunerna i sydvästra Skåne. Plats Moderaterna kanslihus på Bredgatan 25 i Lund.
Vi var fler personer närvarande än vid något tidigare V6 möte. Inalles elva personer.
Moderata Seniorstyrelsen i Lund var väl representerad med Rickard Anehus, ordförande, Bo Alfredsson, vice ordförande, Ulla Wallander, sekreterare. Vidare från Lund: Ingegerd Rabow, Birgitta Hansson och Astrid Rugsveen.
Övriga närvarande: Från Skanör/Höllviken Gunilla Björck och Ann-Margret Ohlsson, från Staffanstorp Sune Cederpil, från Skurup Kent Olsson, från Trelleborg Bertil Tomelius, från Svedala Lennart Kindmo.
Första timman ägnades åt vad som hänt efter valet i våra sex kommuner. Genomgående för alla var att Moderaterna förlorat kraftig och att Sverigedemokraterna gått kraftigt framåt. Med vissa undantag.
Sedan gjorde vi ett slags valanalys av detta faktum. En sammanfattning var att det finns en växande skara av människor vars intressen och behov Sverigedemokraterna bättre tillgodoser än Moderaterna. Vi ska inte vända oss till Sverigedemokraterna för samarbete men däremot lyssna bättre på Sverigedemokraternas väljare. Mer prata om välfärd för sjuka och äldre och mindre om stora skrytbyggen som många väljare inte förstår fördelarna med.
Det var som vanligt ett trivsamt möte och vi beslöt oss för att nästa möte, förslagsvis i februari månad 2015, ska anordnas i Höllviken/Skanör av Gunilla Björck och Ann-Margret Ohlsson. Väl mötta där!
Bild överst vänster: Kent Olsson, Ann-Margret Ohlsson, Gunilla Björck, Lennart Kindmo och Birgitta Hansson. Bild överst höger: Rickard Anehus, Sune Cederpil, Astrid Rugsveen, Bo Alfredsson och Ingegerd Rabow.

Bloggar från några tidigare V6 träffar:
Moderata Seniorer från sex Skånekommuner, 140826,
V6-ans andra möte, 130917,

Se minnesanteckningar från mötet den 28.5 2014 skriven av Lennart Kindmo
Se minnesanteckningar från V6 mötet den 6.2 2014 skriven av Bertil Tomelius
Se tidigare minnesanteckningar från V6 mötet den 27.9 2013 skriven av Mats Malmgren

Sista hemmamatchen i division 1 Södra för TFF?

 2014-10-25  Sport
ett år sedan två år sedan  tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan   sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Nu är risken stor för att det blir nedflyttning till division 2 till våren även om en bortamatch återstår. I kväll krävdes det en seger och tre poäng för att ha en reell chans att hänga kvar. Och visserligen tog TFF ledningen med både 1-0 och 2-1 men på slutet var benen alldeles för tunga hjärnorna uttröttade så det blev ännu en kvittering från Norrbys sida och matchen slutade 2-2. En poäng för TFF men det räcker inte långt.
Det var de många tabbarna i slutskedet som tyvärr avgjorde: Trelleborgarna blev frånsprungna, slog passningarna fel och det brast också i bollmottagningen.
Det bästa med matchen var publiken, säsongsrekord med 873, och att den hela tiden var spännande, omväxlande och väckte starka känslor. Men ändå lugn och ro, inga bengaler, firmor och liknande. Inträdet var gratis, 30 sponsorer lovade att betala en krona var för varje person på läktaren.
I kväll förlorade Kristianstad med 1-0 mot Utsikten, serieledarna, som därmed är klara för superettan. Örgryte är realistiskt sett klara för kval till superettan.
Både Norrby och Halmia kommer över nedflyttningsstrecket. Kristianstads FF har 31 poäng, en match kvar, TFF 29 poäng. en match kvar och Trollhättan 29 poäng, med två matcher kvar.
Kristianstad möter Qviding, som inte har mycket att spela för,

TFF måste slå Örgryte, samtidigt som Kristianstad inte slår Qviding och Trollhättan tar mindre än fyra poäng mot Halmia och Uddevalla - sist i tabellen - för att stanna kvar i division 1 Södra. Det kan gå. Den 1 november kl 17 ca är det klart.

Esterna diggar det digitala livet och vill göra hela världen till e-invånare

 2014-10-23 NP int
ett år sedan två år sedan tre år sedan  fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Under de senaste 23 åren har det baltiska landet Estland förvandlats från att vara en medlem i Sovjetunionen till att bli ett av de mest uppkopplade länderna, med hjälp av teknik som i huvudsak byggts inom landets gränser.
Estlands medborgare gör det mesta på nätet. Röstar, deklarerar, kollar sina sjukjournaler. Med mera. Och de är inte det minsta bekymrade för dataintrång eller att systemet missbrukas.
Med hjälp av nationellt identitetskort med inbäddat mikrochip får esterna tillgång till cirka 4000 tjänster. De granskar sina sjukjournaler och recept på sina smartphones.
Resten av världen - framför allt i EU - har noterat detta. Landets tidigare premiärminister Andrus Ansip har nominerats till den nya EU-kommissionens vice ordförande, med ansvar för Europas digitala framtid.
Estland vill nu föra ut sina digitala tjänster globalt genom att erbjuda registrering till personer som bor utanför EU så att dessa kan bli så kallade "e-invånare". Detta skulle ge människor överallt i världen tillgång till Estlands modell för offentliga och privata nättjänster.

New York Times: "Estonians Embrace Life in a Digital World", läs den här översatt i Tempus 42 2014
Components of Digital Society e-Estonia.

De oanständiga profeterna i Tibet

 2014-10-21 Böcker
ett år sedan två år sedan  tre år sedan fem år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
En ny skröna från legendaren Arto Paasilinna! Den här gången får vi följa med ett gäng vänner vars briljanta plan är att med hjälp av en högteknologisk bönekvarn erövra världen. Deras säljresa börjar i Indien och tar dem vidare genom de tibetanska bergen.
Genom en serie dråpliga tillfälligheter blir de profeter för en helt ny religion. Men den fantastiska bönekvarnen, vars syfte är att sprida andliga visdomar, börjar bete sig tvivelaktigt och försätter de finska profeterna i minst sagt obekväma situationer.
Men det börjar inte så bra för Lauri Lonkonen. Först får han sparken från jobbet som utvecklingschef för ett litet byggbolag under en konferensresa. Sedan ramlar han av en båt som bolagets chef kör och blir stående på ett skär någonstans i Östersjön.
Därefter går allt oväntat mycket bättre. Tillsammans med en påhittig kompis, Kalle Homanen, åker han till Indien och Kina för att tillverka och sälja en märklig bönekvarn som levererar ekumeniska visdomsord (och en och annan grovhet). Visserligen tvingas de försmäkta ett tag i ett tibetanskt kloster som byggts om till kinesiskt fängelse. Med hjälp av en finsk biståndsläkare, Dalai Lama och Snömannen i Himalaya kommer de ändå snabbt tillbaka till friheten och får så god snurr på affärerna att de kan bjuda fruarna på semester i Thailand.
Ja, detta är en kort sammanfattning av boken "De oanständiga profeterna i Tibet". Den påminner en del om "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" av Jonas Jonasson (2009) där huvudpersonerna åker runt världen, berättar - på Wikipediavis - ingående om länderna politik och geografi och träffar kända, namngivna personer. Ger ett sorts sken av att vara en dokumentär beskrivning men bara är en ganska ointressant skröna.
Boken publicerades på finska 2007.

Senast lästa bok av Arto Paasilinna.
13-04-21 Paasilinna: De hängda rävarnas skog

En flygstrid utanför hamnen i Trelleborg 1944 och vad som sedan hände

 2014-10-19 Lokal politik
ett år sedan tre år sedan  fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland har hållit Medlemsmöte med temat Nödlandningar och följder i Skåne under andra världskriget. Föredragshållare Ingemar Melin. För övrigt född i Vallby.
Torsdagen den 15 oktober samlades 44 förväntansfulla deltagare i Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg i Studiefrämjandets lokal i gamla posthuset på Kontinentgatan 2. Det var för övrigt första gången föreningen använde sig av denna lokal och vi var alla nöjda med den service vi erbjöds. Programmet bestod av två delar med en paus i mitten då det serverades en buffé med smörgåsar och därefter kaffe. Även detta hörbarligen uppskattat.
Ingemar Melin inledde med en dramatisk berättelse om en flygstrid utanför Trelleborgs hamn 12 september 1944. Det var en amerikansk så kallad Flygande fästning (Flying Fortress), ett bombplan, som förföljdes av ett tyskt jaktplan, en Messerschmitt. Den flygande fästningen störtade strax utanför angöringsfyren. En amerikan räddades till livet.
Denne amerikan, Lyman N. Cranston (1919--2009) var en av två personer vars öden Ingemar Melin noga studerat och därför nu kunde berätta om och visa bilder från.
Ingemar Melin har ett stort intresse för militärhistoria som allteftersom specialiserats på perioden slutet på andra världskriget, vidare på flygstrider och flygplan som landat i södra Skåne. För tillfället koncentrerar han sig på enstaka människoöden, på de som överlevt flygstriderna och/eller avlidnas släktingar.
Det andra ödet som Ingemar Melin berättade om var tysken Horst W, Petzschlers. Han var en av flygarna som i sin Messerschmitt den 12 september 1944 var med om att skjuta ner den Flygande fästningen utanför Trelleborgs hamn.
I sanning en dramatisk och fängslande oktober kväll för alla närvarande medlemmar.

Nästa medlemsmöte för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland blir den 11 december på Akka då vi bland annat får besök av Trelleborgs Lucia. Dessutom julmusik och jullandgång.

Betraktandet av skymningsmålningar ger flow och självkännedom

 2014-10-17 Lokal politik
ett år sedan två år sedan  fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Vermissage på Kiviksbon Bo Hulténs utställning kallad "Black Paintings" i går på Trelleborgs museum. Lena och jag var där. Det var ett tag sedan sist.
Bo Hulténs skildringar av landskap handlar inte om att detaljerat beskriva eller avbilda naturen, det finns något annat han vill gestalta. Det väsentliga för honom är att ge uttryck för en natur där det stillsamma är lika närvarande som det dramatiska. En fascinerande upplevelse.
Förlagan till målningarna är inre föreställningar, bilder som växer fram under processen. Betraktaren ska omslutas av motivet och få en känsla av att själv befinna däri.
Hultén berättar att hans "måleri" ger honom en känsla av frihet, ger honom möjlighet att själv tolka sina målningar, att måla när han känner för det inte för att han "måste". Han får "flow" känslor av att måla och vill förmedla dessa känslor till betraktarna. Tavlorna är ett hjälpmedel för att lära känna sig själv, en fixeringsbild som växer fram medan ögonen anpassar sig till mörkret. Det är skymningsmålningar.
Bo Hultén är en verklig konstnär med stort K.
Mindre beröm får däremot Annika som i sina försök att presentera utställningen i stället snackade sönder den (bild 3)

Drömverkstaden på Trelleborgs Museum, 2013-09-17, The fame Monster, 13-05-19,
Tidigare bloggar om vernissage på Trelleborgs Museum:
2012-09-11: Tre gånger Sjöberg,
2012-04-29: En kanins minnen,
2011-09-27: Låt det läka,
2011-09-23: Hundarnas herre.

Moderatlunch med museibesök i Anderslöv

 2014-10-16 Lokal politik
ett år sedan två år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Tretton personer, varav tolv från Moderata Seniorer i Trelleborg deltog orsdagen den 16 oktober klockan 1230, i Moderatlunch på Anderslövs Gästgivaregård.
Det blev en buffet på ärtsoppa, oxbringa, kokkorv och goda pannkakor med sylt och vispgrädde. Läckert och mättande. Dessutom ingick ett salladsbord, med smör och bröd och till sist kaffe med flera sorters småkakor. Det gällde att hålla igen på något även om det var svårt. Alla deltagare var verkligen nöjda.
Som vanligt är alla på gott humör och gläder sig över den gemenskap som alltid präglar Moderata Seniorers verksamheter i Trelleborg.

Halv två hälsades vi sedan välkomna till Anderslövs museum av Lennart Olsson - ordförande och kontaktperson - som gav en kort berättelse om Kulturgruppen Anderslöv och Bygden museet.
Därefter blev det en guidad tur i två mindre grupper. Guider var Lennart Olsson och Bertil Kanf, kassör. Fri entré men det fanns en mjölkkanna, där man kunde visa sin tacksamhet.

Bilaga: Närvarolista

Kulturgruppen Anderslöv och Bygden Museet.
Senaste moderatlunchen, 140327, ModeratLunch på Kockens Hörna

Tidigare bloggar om Moderatluncher: Gåsamiddag på Gästis,13-11-11,  Moderatlunch på Trelleborgs Golfklubb, 13-08-31
Moderatlunch i glada vänners lag, 2013-04-11 Moderatlunch på Alla Hjärtans dag, 13-02-1 , Gåsamiddag, 12-11-14
Läckert på Europadagen, 12-05-09, Moderatlunch, 2012-03-14. Moderatlunch 2012, 12-02-15
Gåsamiddag med njutning, 11-11-10, Moderatlunch på nya Dannegården, 11-08-26, Söderslättsproducerat, 11-05-18,
Två Trappor, 11-03-31, Två Leijon, 11-01-24.

       
Stassos samt Mårten och
Lena Bönnemark
Tv: Ola, Ingegerd, Helny
Th: Kenneth och Anita Bingsgård
Lennart Olsson berättar om Kulturgruppen Anderslöv
och Bygden museet.
Lena Welinder i rollen som
Lanthandlare i Ugglarp

Ny Gotlandsbekantskap - Laglöst land av Håkan Östlund

 2014-10-14 Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
En äventyrsfylld bok. Många goda personbeskrivningar. Många namn det gäller att hålla reda på. Driftteknikern Josefin Broberg, kriminalinspektören Fredrik Broman och kollegerna Gustav Wallin och Eva Karlén. Vidare "Muraren", Klas-Olov Flodman, Mårten Emanuel Cederstedt mfl.
Boken handlar om kusinerna Victor och Rafael, vars styvfar Steffe länge plågat honom och många andra. Viktor och Rafael Engström har snart nått sitt mål: två miljoner kronor på ett konto i ett land långt borta där ingen ställer några frågor. Det är dags att lämna Sverige och Gotland för alltid. Och Viktors stora kärlek Nadja ska med på resan. Men något går galet på vägen dit.

"Laglöst land" är den sjätte titeln i serien om kriminalinspektör Fredrik Broman med flera vid polisen i Visby. Det är en djupt moralisk skildring av hur det kan gå om man tar steget från livets gråzon över till yrkeskriminalitet - import (från Estland) och försäljning via nätet av amfetamin.
Och samtidigt full av solidaritet med de människor som samhällsutvecklingen förpassat till ett - laglöst land".
Kan tänka mig att köpa några tidigare delar i serien när de reas på Bokus eller Adlibris för att ha på lager inför nästa solsemesterresa.

Bokens hemsida    Författarens hemsida

Danskarna är inte längre lyckligast

 2014-10-14 NP int
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Vad har Panama som gör invånarna så nöjda och glada? Blomstrande ekonomi. Vacker natur. Varma familjerelationer.
Men varför har Danmark trillat ner från förstaplatsen på lyckoskalan till nummer tre? Den sociala solidariteten är på nedåtgående och har ersatts av en ökad individualism, är ett av svaren. Den yngre generationen danskar känner sig ensamma.
En opinionsundersökning av totalt 133 000 personer från 135 länder har fått betygsätta sitt välbefinnande i fem kategorier: meningsfullhet, socialt, finansiellt gemenskap och fysiskt.
Panama toppade i fyra av kategorierna och med grannlandet Costa Rica i tät följd.
Danmark kom på tredje plats.
I Panama tror man att topplaceringen beror på att landets ekonomi blomstrar, att man lyckats behålla sina traditionella värderingar, att familjebanden är starka och att man på söndagar umgås i familjen. Dessutom har landet en vacker natur.

Läs mer i The Guardian: "World's happiest country: how did Panama overtake Denmark?", läs den här översatt i Tempus 41 2014

Norge och Sverige är de bästa länderna att bli gammal i enligt nytt index

 2014-10-08 F & V
ett år sedan två år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Norge är världens bästa land att bli gammal i och Sverige ligger på andra plats. Listan som är upprättad av HelpAge International visar ett index över äldres sociala och ekonomiska förhållande. Afghanistan hamnar allra längst ned på listan som publicerade av FN på "de äldres dag".
Australien, Västeuropa och Nordamerika hamnar högt upp på listan.
De länder i Sydamerika som säkrat pensioner genom skattefinansiering hamnar också på den övre delen av listan, bland annat Mexiko. I rapporten kan man också utläsa att de äldre blir allt fler och att i över 40 länder kommer 30 % av befolkningen år 2030 att bestå av människor äldre än 60 år. I världen kommer människor över 60 år att vara 1,4 miljarder 2030.
Många länder i trdje världen har bekymmer med att de inte finns något socialt skydd eller att äldre har en egen ekonomi. Här är traditionen att barnen eller äldre släktingar tar hand om sina äldre, men denna tradition blir allt svagare, vilket lämnar äldre till ensamhet och fattigdom.
Global Age Watch Index 2014,   Eller här HelpAge Internationals.

Läs mer i Los Angeles Times "Norway ranks No. 1, Afghanistan last, in quality of life for over-60s", läs den här, översatt i Tempus 41 2014

Carmen och döden

 2014-10-06 Böcker, deckare
ett år sedan två år sedan  tre år sedan fyra år sedan fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
I ett obevakat ögonblick har det värsta tänkbara hänt. Ett litet barn har drunknat i en damm. Det är en liten pojke med Downs syndrom. Det ser först ut att vara en olyckshändelse och de unga föräldrarna är förtvivlade. Men under förundersökningen uppvisar modern, Carmen Cesilie Zita, underliga personlighetsdrag, sidor som förbryllar den erfarne kriminalkommissarien Konrad Sejer. Han har en väl utvecklad intuition som ofta leder honom rätt. Men den här gången famlar han i blindo. Samtidigt drabbas Sejer av återkommande yrselanfall. Hypokondri eller allvar?
Det visar sig att Carmen är mycket besviken över att ha fått ett barn med en funktionsnedsättning. När hon badade pojken Tommy dränkte hon honom genom att hålla det under vatten till dess han dog. Själv menade hon att det var en olyckshändelse, hon led av epilepsi och fick ett anfall när hon badade tommy. Carmens sambo, Nicolai Brandt, som är mycket förtjust i Tommy, misstänker att Carmen dödat Tommy. När han får det klart försig blir han så förtvivlad att han hänger sig. Sedan han avslöjat sina misstankar för kriminalkommissarien Konrad Sejer.

Senaste lästa bok av Karin Fossum: När djävulen håller ljuset.

Khorsan har återuppstått i Syrien och utgör värre hot än Islamiska Staten

 2014-10-04 NP int
ett år sedan två år sedan  tre år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Den syriska grupperingen Khorasan har återuppstått under det gångna året och utgör ett stort terrorhot. New York Times anger att Khorsan potentiellt utgör ett lika stort hot som IS - Islamiska Staten" (Kalifatet) om inte större.
Säkerhetskällor i USA menar att den syriska grupperingen har stor nytta av att IS får allt fokus just nu.
Khorsans ledare Muhsin al-Fadhli var med i den innersta kretsen kring Bin Laden och anses vara en av de få som på förhand visste om att terrorangreppet den 11 september skulle äga rum.
Det finns egentligen mycket knappa uppgifter om gruppen som nu återuppstått i Syrien. Enligt källor består Khorsan av al-qaida-folk från Mellanöstern, den sydliga delen av Asien och från Nordamerika. USA misstänker att omkring 15 000 utländska medborgare rest till Syrien för att slåss, varav flera hundra amerikaner och runt 2000 européer. Varken Vita Huset eller CIA önskar att kommentera artikeln i New York Times.

Läs mer i New York Times: "U.S. Suspects More Direct Threats Beyond ISIS", läs den här översatt i Tempus 39 2014
Läs mer här: "How Isis Works".

Arbetsutskott med eftervalsanalys

 2014-10-02 Lokal politik
ett år sedan två år sedan  tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Möte med Skåneseniorernas Arbetsutskott den 30 september klockan 10-1330. På Kansliet Hans Michelsensgatan 9 Malmö.
Vi var tacksamma att ha besök av Seniorernas riksordförande Bertil Persson som presenterade och kommenterade sin valanalys och som rapporterade från mötet med partistyrelsen där han är adjungerade medlem.
Vi hälsade också välkommen åt den nya ledamoten Ann Christine Kullman från Sjöbo som efterträtt Barbro Sellman som flyttat från Höör till Stockholm.

Därefter gav Bertil Tomelius en kort rapport från Länsförbundets styrelsemöte den 21 september i Malmö där han ersatt ordinarie ledamot Karl G Högberg.
Därefter gick vi igenom valresultatet, särskilt vad gäller kommunvalet i våra egna hemkommuner. Det ser ingen stans särskilt trevligt ut. Tillbakagång för alliansen och då särskilt Moderaterna och fortsatt framgång för Sverigedemokraterna.
Mycket tyder på att för de allra flesta kommuner såväl som för Region Skåne blir det fyra år i opposition Moderaterna och Alliansen.
Vi diskuterade också Seniorernas Höstmöte i Kristianstad den 24 oktober och ett preliminärt Vårmöte i i Trelleborg den 8 maj 2015. Kanske på Smygehus.

Den 20 november bjuder Moderata Seniorer i Sverige in till en traditionell TEMA-dag i Gamla Riksdagssalen i Stockholm klockan 10 - 17.

Gästspel i Förbundsstyrelsen. Program för Seniorernas Höstmöte i Kristianstad. Seniorernas valanalys.

På bilden syns från vänster till höger: Caroline Wessel, Carl-Johan Carlborg, Bertil Persson, Bertil Tomelius, Maija-Liisa Mogensen, Ann Christine Kullman och Karl G Högberg, ordförande.