Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Oktober 2015

Bertil Tomelius
Startsida

För många unga människor är det i mobiltelefonerna som livet utspelar sig

 2015-10-30  Dagbok
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan  6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Allt annat -arbete, studier, mänsklig interaktion - hör till kulisserna.
Ett vanligt råd idag: "Logga ut, stäng av, umgås.
Om du är amerikan och under 25 år, består en stor del av ditt sociala liv av att sitta med kompisar och sms:a andra kompisar. Du upplever aldrig tristess, avbrutna konversationer eller ens ensamhet - för i ett sådant ovanligt ögonblick kan du genast vända sig till telefonen.
Det är svårt för den här generationen att lyssna, skapa ögonkontakt och läsa kroppsspråk. De har svårt att utveckla empati . Deras vänskaper blir ytliga. Ensamhet blir till ett problem som ska lösas.
Detta menar Sherry Turkle som leder projektet "Initiative on Technology and Self" vid Massachusetts Institute of Technology. Hon har nyligen publiciterat en bok "Reclaiming Conversation". Samtal ? "De dog ut 2009".
"De flesta (amerikanska) tonåringar skickar 100 sms om dagen, 44 % loggar aldrig ut, någonsin. Turkle kallar detta "konstant delad uppmärksamhet".

Läs artikeln i Financial Times Magazine: "Log out, switch off, join in",eller läs den här, översatt i Tempus nr 41 2015

Recension av Sherry Turkle's 'Reclaiming Conversation'.

Jediismen, är inte en religion, inte ännu

 2015-10-28  F & V
1 år sedan 2 år sedan 4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Nya Zeelands Jedi-förening bildades i april 2014. Den grundades för att främja utvecklingen av jedismens "förståelsen och kunskapen om Kraften" och "aktivera den eviga vaksamheten mot sitherna". Jedismen har sina rötter i det fiktiva Star Wars universum. Idén om "jediismen" blev känd i samband med lanseringen av George Lucas film "Star Wars" 1977.
Alla praktiserande jediister måste bära en huva när de rör sig i offentligheten.
Nu har rörelsen blivit internationell, tusentals människor i Tjeckien har förklarat sig vara jediister och man har ansökt om att få bygga ett jeditempel på ett turkiskt universitet. Inget annat land har emellertid anammat jediismen så som Nya Zeeland där 53 715 angav jediismen som sin religion i folkräkningen 2001 - det var mer än 1,3 % av befolkningen. Detta räcker dock inte för att myndigheterna ska ge skattefrihetsstatus på religiösa grunder.

Läs mer i the Washington Post: "New Zealand says no to Jedis", eller läs den här, översatt i Tempus nr 42 2015
The Jedi Knight Religion, Inspired by Star Wars (Jediism)

Medlemsmöte i V. Vemmerlöv - en skånsk by i hjärtat av Söderslätt

 2015-10-26  Dagbok
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan  6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Den 19 oktober när höstmörkret smög sig på, och det blåste kalla vindar utanför fönstret, då kändes det skönt att mötas av stugvärmen i byahuset i Västra Vemmerlöv. Huset, som byggdes 1926, användes först som kommunalhus och från 1982 som församlingshem.
Efter det att byalaget år 2005 tog över ägandeskapet har huset genomgått en fantastisk total-renovering.
Men det hela startade inte så enkelt som man kunde förmoda. Vi bjöd in till Studiefrämjandets lokal på Kontinentgatan till en Oktoberfest med Bierabend.
Det bjöds på Öl, kassler, potatissallad, grönsallad, surkål och rosenbröd.
Detta blev så lockande att fler medlemmar anmälde sig än vad det fanns plats för. Nu gällde det att snabbt skaffa fram en annan lokal. Efter mycket nitiskt arbete från styrelsen sida lyckades vi till sist få plats i byahuset i Västra Vemmerlöv. Att det sedan där dök upp ännu fler medlemmar, oanmälda, krävde också en flexibilitet, men naturligtvis är det glädjande men många medlemmar närvarande.
Under kvällen rådde full aktivitet i det välutrustade och moderna köket, där Lena Welinder och Margarete kokade kaffe och förberedde den
tidsenliga måltiden.
När alla var samlade och buffén upplockad blev kön en lång rad.
På borden stod redan drycken uppbokad allt efter önskemål. Det blev en lång stund med mycket prat och gamman. Flera tog om av den läckra kasslern.
Transsibiriska järnvägen, ett föredrag med bildspel av Sten Ullerud. Det uppskattades hörbart med många frågor av gästerna. Sten och han fru som också vara där fick varma applåder.

Bloggar från tidigare medlemsmöten:
Medlemsmöte 23 april 2015,
En flygstrid utanför hamnen i Trelleborg 1944 och vad som sedan hände, 15 oktober 2014,
Medlemsmöte, Anna Lindgren och Hamelnresan, 23 april 2014.

Drabbad av TIA

 2015-10-24  Dagbok
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan  6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Fredagen den 23.10. Kände mig som vanligt. Hade promenerat till biblioteket i Trelleborg. På väg till Valens köpcenter började jag tappa känselns i vänster hand och detta fortsatte upp mot armbågen. Snart var det på väg ännu längre upp och jag förstod att detta var något allvarligt. Vänstra käken kändes som om den var bedövad. Jag vågade inte promenera hem, såg framför mig hur jag låg på trottoaren kämpande med döden. Jag ringde Lena som som kom i bil redan efter några minuter. I bilen återkom känseln. Jag ringde sjukvårdsupplysningen som allvarligt uppmanade mig att åka till akuten på Trelleborgs lasarett. Påhejad av min fru Lena, liksom mina två yngsta döttrar Lina och Nilla var jag snart på väg. Redan två minuter därefter låg jag på undersökning med med läkare och systrar. Jättehögt blodtryck hade jag, över 220!
Transport upp till avdelning 12, en plats som jag snart skulle komma att tycka om. Medicinavdelning 12.
Vad läkarna befarande var att jag drabbats av en så kallad TIA, TIA (transitorisk ischemisk attack). Mina svullna anklar uppmärksammades. Fick vattendrivande medicin till kvällen.
TIA är en övergående störning i hjärnans eller ögats (näthinnans) blodcirkulation. TIA ger upphov till plötsliga bortfallssymptom, t.ex. förlamning av en arm eller svårighet att prata. Symptomen behöver inte hålla i sig mer än några sekunder eller minuter, men är alltid ett varningstecken. Fem procent av dem som får en TIA får en hjärninfarkt, dvs. en stroke, inom ett dygn och 10-20 procent inom tre månader. Läs mer på Webbdoktorn.
(Idag den 27 september 2016, alltså ett år senare) har jag ännu inte fått någon stroke. Livet är gott och jag har kommit i fatt på gymmet)

På spaning efter farfar

(Detta är mitt 2600:e blogginlägg sedan starten i juni 2005)
 2015-10-22  Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan  6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Farfar Verneri Väisänen har försvunnit igen. Förra gången farfar försvann var han borta i ett helt år och skickade vykort hem som enda livstecken. Den här gången bestämmer sig hemmets skräckinjagande härskare, farmor Letitia, att gubben ska hämtas hem. Barnbarnet Aukusti skickas ut för att hitta sin farfar. Sökandet tar honom till utanför Finlands gränser till såväl Sverige som till Norge. Men när han väl får tag på farfar har reslusten hos Aukusti väckts och de bestämmer sig för att tillsammans resa ut i Europa. De blir ett äventyr utan dess like och hem till farmor Letitia har ingen av dem bråttom längre. Arto Paasilinna har skrivit en äventyrsberättelse där hans humor och fantasi fått fritt spelrum.
Detta är den senaste boken på svenska av Arto Paasilinna (2015). Den skrevs 1977 redan och heter Isoisää etsimässä.
Det märks att denna bok är skriven för många år sedan. Kvinnosynen är som från en förgången tid. De frodiga infallen liksom konjaken flödar.     Läs mer på Wikipedia.

Recensioner:
Bo Bjelvehammar i Tidningen Kulturen: "Den flyktbenägne skinnhandlaren",
Kjell E. Genberg i Dast: "sprudlar oavbrutet av berättarglädje".
Bengt Annebäck i Norrtelje Tidning: "Pålitlig och trevlig underhållning".

Senast lästa böcker av Arto Paasilinna: De oanständiga profeterna i Tibet. De hängda rävarnas skog.

Moderatlunch

 2015-10-20  A & S
1 år sedan 2 år sedan  4 år sedan 5 år sedan  6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Bestod denna måndag av så kallad "sopplunch" i Svenska kyrkans regi i Nicolaikyrkan i Trelleborg. Den var mycket god och bestod av en läcker champinjonsoppa - med gratis påfyllning - och sedan ännu läckrare äppelkaka med sås oc kaffe. Förståeligt att cafédelen utanför församlingsdelen var knökfull. Och allt till en kostnad av 35 kr!
Efter denna måltid tog vi - Moderata Seniorer - oss till Nicolaikyrkan där vi under en timma fick lyssna till kyrkoherde Gustav Centerwall som stolt berättade om kyrkans installation av en ny digital orgel. Den gamla piporgeln står kvar men kommer att användas allt mer sällan. En kontroversiell fråga är nu om församlingen kommer att behöva behålla sin "mänskliga" kantor. I Danmark ser man annorlunda på saken. Där anses en kantor aldrig kunna ersättas av "en maskin".
Vad har skett? Golven är nya. Inga gravstenar längre ni de nya golven. Ben hittades i de gamla gravarna. Dessa har fått en ny "kollektiv" begravningen.
Ingen förbättring av kyrkan hade skett sedan 1977. Då använde man sig av "flytande" golv. Det var dags för en förändring.
Han uppehöll sig länge vid "gradänger" som nog ingen förstod vad det betydde förrän jag frågade.
Gustav är en mycket intressant och roliga berättare. Han blandar seriöst och historiskt med med många humorfriska anekdoter, mycket skämt och mycket allvar.
Om man är trygg i sin egen kultur är det lättare att vara mer tolerant gentemot andras.
Det är bara arr konstatera. Jag har aldrig varit så "kyrklig" som nu sedan jag träffat min fru Lena.

Ingenting är glömt

 2015-10-18  Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Linda Olsson (författaren till bl.a Nu vill jag sjunga dig milda sånger) skriver politisk thriller tillsammans med Tom Sainsbury.
Kvinnliga journalister som vill avslöja allt men som böjer sig inför risken att förlora sitt jobb och sitt barn.
Första boken i Matakana Trilogin. Boken kommer att bli en serie och därför är det många trådar som hänger lösa. Enligt uppgift ska kommande böcker skrivas utan Sainsbury. Det blir nog en fördel. Det märks i boken att två personser skrivit.

En ung man hittas död på ett bibliotek i Auckland, Nya Zeeland. Det är Brent Taylor, 28 år, doktorand och deltidsanställd i Aucklands universitetsbibliotek. Polisen är övertygad om självmord, men mannens nära vän misstänker mord. Hon vet att han skrev på ett bokmanuskript där något oerhört skulle avslöjas.
Sam Hallberg, med ett förflutet som expert på terrorism, tar sig an fallet. Han leds allt djupare in i en korrumperad värld där inget är som han tror. Samtidigt misstänker affärsjournalisten Lynette Church att hon är en smutsig politisk verksamhet på spåret. Med början i Nya Zeeland slingrar sig hennes sökande runt om i världen där maktfullkomliga personer och krigsförbrytare som utger sig för att vara hjältar från Irak tycks vara inblandade.

"Han är gay, så klart. Som alla andra intelligenta, snygga singelkillar" (112).
I den gamla bokhandeln såldes "Medfarna deckare av Ngaio Marsh" (125)
Ngaio Marsh, född 23 april 1895 i Christchurch, Nya Zeeland, död 18 februari 1982 i Christchurch, Nya Zeeland, var en nyzeeländsk författare av pusseldeckare i den klassiska stilen. Jag läste flera av dem för 50-60 år sedan.

Sam såg mannen med ärret. Och sedan också i undersökningsdomstolen. En man med ett vitt ärr som löpte tvärs över kinden från mungipan i ett ständigt leende som inte var något leende. (260)
Sam måste hitta honom.
Mannen heter Greg Nikula, säger Saskia. Kan han arbeta för regeringen? "Det gör vi alla!"

V 6 i Skurup

 2015-10-16  Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan  6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Vi träffades på Hylteberga Gård den 16 oktober. Vid pennan: Ann-Margret Ohlsson.
Närvarande var Bertil Tomelius ordf., Marianne Ohrlander, Ove Carlsson, Kristina Silfversparre, Sune Cederpil, Sten Hamberg, Gunilla Björck och
Sten Hamberg hälsade oss välkomna till Hylteberga Gård och informerade oss om det politiska läget i Skurups kommun, medan vi njöt av en god frukost i ett ombyggt stall. En gård som var så vackert belägen på den Skånska slätten.
Skurup tar inte emot några ensamkommande flyktingbarn i transit. Däremot har de 70 barn i familjehem.
Alliansen styr även efter valet 2014 men moderaterna har problem eftersom av deras ledamöter i kommunfullmäktige inte accepterar majoritetens budgetförslag.
Bertil Tomelius redogjorde för det aktuella läget i Trelleborg då det gäller ensamkommande flyktingbarn. De har tagit emot 1.900 barn! Det har gällt att ge dem tak över huvudet, mat, säng - annars gatan. Merparten är under transit. Barnen hämtas med buss vid färjan - de skall stanna max 7 dagar - därefter skall barnen till Malmö för registrering. Trelleborg har tagit emot ca 200 barn om dagen. 200 personer har fått anställas för att hjälpa till inom olika områden. Ca 1000 barn har "försvunnit" som ej registrerats.Trelleborgs Cecilia Lejon (chef på arbetsmarknadsförvaltningen) har nu bjudit in generaldirektör Anders Danielsson för att han skall få ta del av verkligheten!
Ann-Margret Ohlsson redogjorde för situationen i Vellinge och Sune Cederpil rapporterade från Staffanstorp att Eva Thalen-Finne` flyttat till Stockholm. Kristian Sonesson är fortfarande ordf. i fullmäktige. M, F, C och KD har 20 mandat av 41.Sune berättade om deras kampanj vid tåg-, busstationer och utanför Citygross. Utdelning av frukt och flyers. Vi informerades också om ESS som kommer att kosta 18 miljarder, anställa personer från 40 olika länder, klart 2019, driftklart 2020.
Bertil informerade om Höstmötet i Ystad. Mötet äger rum på Teatercafeet den 13 november kl. 9.00. Sune vidarebefordrar kallelsen till oss.
Moderata Seniorers Sverigeledare Bertil Persson kommer att väljas in i partistyrelsen (äntligen). Karl-Gustav Högberg kommer att vara ledamot i Länsförbundet Skåne.
Bertil tackade för allt gott och ett trevligt och givande möte i Skurup. Nästa gång ses vi i Staffanstorp fredagen den 22 januari 2016 kl. 10.00.

Minnesanteckningar från mötet
V6ans första möte möte för året 2015.
Moderata Seniorer från sex Skånekommuner, hösten 2014 i Staffanstorp
Årsmöte för Moderata Seniorer i Trelleborg 2015
Vårträff på Smygehus Havsbad

En lyckad fotbollshelg

 2015-10-14 Sport
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Det började på fredagen den 9 oktober. Då kunde vi på TV5 följa en match mellan Sverige och Liechtenstein i EM kval grupp G. Bortamatch i Vaduz.
Det var den näst sista matchen i seriespelet. En match återstår för Sverige, mot Moldavien. Resultatet blev 2-0 till Sverige vilket innebar att Sverige blir sämst trea i serien och därmed klar för spel i kampen om playoff.
Läget i alla 13 kvalgrupperna.

På lördagen den 10 oktober var det dags för spel på Vångavallen i Trelleborg. Kvalspel för uppflyttning till div 2 södra för IFK Trelleborg. Första matchen spelades borta  mot småländska FK Älmeboda /Linneryd. Den vann vi med 2-0. Tillsammans med Mårten Bönnemarck följde jag returmatchen och blev inte besviken. Ledningen med 2-0 borta späddes på med 3-0 hemma. Målen på Vångavallen gjordes av Armend Xhemajli, Emil Mårtensson och Oliver Oliveros. Referat från matchen.
Segraren går vidare till kvalomgång 2 och får där möta IFK Hässleholm som just nu ligger på kvalplats nedåt i sin division 2 serie.
Nu väntar ett dubbelmöte med IFK Hässleholm, från division två, och totalsegrande lag spelar i division två kommande säsong.
Fotbollshelgen avslutades söndagen den 11 oktober på Vångavallen i Trelleborg med en viktig match för avslutning av "söderettan". Nu var det upptill bevis för Trelleborgs FF att åter visa sig värdiga att ta steget tillbaka till Superettan nästa säsong.
Oskarshamns AIK kom på besök, nykomlingen i serien visade sig bli en svår motståndare. Dessbättre "målade" TFF redan efter sju minuter, men sedan kämpade Oskarshamn ända till slutsekunderna och bara helt underbara räddningar av Fredrik Persson lyckades hålla "nollan".
Så tre nya poäng till TFF, men eftersom konkurrenten Örgryte också vann är seriesegern inte helt i hamn. Det krävs minst en poäng till i det tre avslutande matcherna, Örgryte (b) och lokalderbyt mot Höllviken
Facebook: Trelleborgs FF en poäng från superettan.Bild på matchens lirare: Robin Jacobsson.

Kina satsar stort på att återuppväcka marxismen

 2015-10-11  F & V
2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
President Xi Jinping är ivrig att blåsa nytt liv i marxismen i Kina. Marxsamlingen kommer att ha såväl social som politisk betydelse.
En ny universitetsbyggnad kommer att byggas vid Pekings universitet som tillägnas Karl Marx. Gou, som arbetar med personalens säkerhetsutbildning vid universitetet, menar att Marx delar Kinas officiella ideologi.
Kina försöker nu övertyga människor om betydelsen av den tyska filosofins idéer för Fosterlandet.
Redan 2004 inrättade Kina "Marx Project" i syfte att bevara samt stärka forskning och undervisning kring marxismen. Man upprättade ett fempunkts-program för ändamålet
Nu har Pekings universitet tillkännagivet en egen "sjätte" programpunkt i "Six Marx Project". Förutom den nya byggnaden kommer man att ha en samling av Karl Marxs skrifter, tankar och idéer i huset.
En " Global Marxism Conference" kommer att hållas i Peking den 10-11 oktober. Kina ska presenteras som ett centrum för samtida marxistisk forskning.

Läs mer i Sinosphere: "China Seeks to Promote the 'Right' Western Philosophy: Marxism", eller läs den här, översatt i Tempus nr 40 2015
En bok: The Postmodern Marx.

Tak över huvudet, plats att sova, mat i magen

 2015-10-10  asyl
2 år sedan  4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan  
Det är startmantrat för mottagandet av den stora strömmen av "ensamkommande flyktingbarn" till Trelleborg..

Detta berättade Cecilia Leijon vid ett extra insatt möte i går med Arbetsmarknadsnämnden i Trelleborg med anledning av den stora strömmen "ensamkommande flyktingbarn". Omkring 100 personer kommer varje dag med färjan från Tyskland. Mötet leddes av förvaltningschefen Cecilia Leijon, som av kommunalstyrelsens ordförande i Trelleborg delegerats ansvaret för mottagandet av de utomeuropeiska ungdomarna.
Med på mötet var också kommunalrådet Torbjörn Karlsson och oppositionsrådet Ulf Bingsrådet.

De flesta uppger sig komma från Afghanistan, därefter Syrien, Eritrea och Somalia.
Få talar ett europeiskt språk, så det är svårt för Migrationsverkets personal i Malmö att registrera dem. Antalet tolkar räcker inte till.
De allra flesta är så kallade "transit" barn. De ska enligt "schemat" stanna några dygn i Trelleborg för att sedan bussas till Migrationsverket i Malmö där de ska registreras och sedan fördelas på mottagningskommuner i hela Sverige. Men få talar ett europeiskt språk, så det är svårt för Migrationsverkets personal i Malmö att registrera dem. Antalet tolkar räcker inte till. Därför stannar "flödet" upp i Trelleborg och behovet av sängplatser bara ackumuleras och snart är alla madrasser i Skåne uttömda!
Den 7.10 hade 1195 st ungdomar inkommit till Trelleborg. 600 har avvikit, lämnat Trelleborg.
Två hundra personer har anställts.
Den 12 oktober tas ett nytt transitcenter i bruk. Malva ska vara till för all myndighetsutredning och vara tillgängligt 0600 - 2400, 7 dagar i veckan.

Information som uppdateras dagligen finns på kommunens hemsida.
Tidigare skriven blogg, 150929 Trelleborgs kommun öppnar ytterligare två transitboende.

Sammanfattning av flyktingsituationen finns här i Trelleborgs Allehanda
Här kan du läsa de hittills publicerade artiklarna om flyktingsituationen i Trelleborg.

Forskarna hittar nya räddare i jorden

 2015-10-09  F & V
2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Varje år dör 700 000 personer till följd av enkla infektioner. Och dödssiffran stiger explosionsartat i takt med att allt fler bakterier blir immuna mot existerande antibiotika. Sedan 1988 har forskarna inte hittat någon ny typ av antibiotika. De har inte lyckats med de gamla metoderna att odla bakterier på laboratoriet där de inte vill växa utan leta efter dem på annat håll, förslagsvis i marken. För detta ändamål utvecklade de ett instrument, kallat iChip, med vilket de de fick tillgång till 99 % av alla bakterier som aldrig tidigare undersökts och därmed en rik källa till nya antibiotika. Efter flerfaldiga tester fann de en en okänd bakterie i gruppen Aquabacteria som döptes till Eleftheria terrae, som producerade antibiotikumet teixobactin. Detta dödade den beryktade MRSA-bakterien Staphylococcus Aureus - "den gula varbakterien". Teixobactin dödar bakterier genom att blockera två molekyler som bygger upp cellväggarna. Detta minskar risken för att bakterierna bygger upp resistens under lång tid.
För närvarande testar forskarna Teixobactinets verkan på djur innan det kan testas på människor för att slutligen testas på människor. Troligen tar detta fem år. Förhoppningsvis innan MRSA tagit död på oss.

Läs mer här i Illustrerad Vetenskap nr 11 2015.

Det som inte dödar oss

 2015-10-07  Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Som många andra har jag sett fram emot Stieg Larssons "fyra". Nu skriven av David Lagercrantz under rubriken "Det som inte dödar oss". Den är lång, över 500 sidor, och innehåller alltför många "trådar".
Det som räddar den är Artificiell Intelligence, och robotarna, matematiken och faktoruppdelningen, förutsättningen för att knäcka lösenorden.
Vidare kopplingen till professor Frans Balders autistiske son August som har en "savant" förmåga. Detta är saker som intresserar mig.
Och naturligtvis Lisbeth Salander,
För övrigt delar jag Jens Liljestrand uppfattning i Expressen att boken är en "hopplöst blek kopia".

Recensioner:
Johan Svedjedal i DN: "Nya Millennium är skicklig och respektfull",
Jens Liljestrand i Expressen: "Nya "Millennium" en hopplöst blek kopia",
Ingrid Bossedal i GP: "Inte den bästa romanen i serien",
Anna Koldenius i Kristianstadsbladet: "Det som inte dödar oss" är i sig själv spännande, men inte Stieg Larsson-spännande".
Eva Gabrielsson i Svd: "Ingen ska begå ett sådant övergrepp”.
David Lagercrantz ”Det som inte dödar oss” är en svensk boksatsning utan motstycke. Men vad skulle Stieg Larsson ha tyckt? SvD berättar historien bakom romanen.

För nästan 10 år sedan läste jag de tre föregångarna, av Stieg Larsson, Millennium 1, 2 och 3. Visst ser jag fram emot Millennium 5.
Flickan som lekte med elden, 2006-10-22,
Män som hatar kvinnor, 2006-10-01
Luftslottet som sprängdes, 2007-07-13

Fotbollsstjärnans man förbjuder henne att resa

 2015-10-05  Sport
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Enligt en iransk lag kan inte en kvinna på egen hand skaffa pass. Hon behöver makens tillstånd.
Det iranska laget är en spelare kort när de nu spelar i fotbollsturneringen i Malaysia. Enligt lokala medier beror detta på att den kvinnliga lagkaptenen inte har något pass och att hennes man vägrar underteckna tillståndet som behövs för att hon ska kunna förnya passet. Ardulan har hyllats som landets bästa kvinnliga fotbollsspelare.
Niloufar Ardulan, 30 är, är gift med sportjournalisten Mahdi Toutonchi, som enligt iransk lag har rätt att förvägra sin fru att lämna landet. Skälet han anger är att han inte vill att hustrun ska missa deras sjuåriga sons första skoldag som är den 23 september. Turneringen "Futsal Championships" spelas mellan den 21 och 26 september.
Läs mer i the Washington Post: "Iran women's soccer team captain to miss tournament after husband refuses to let her travel", eller läs den här, översatt i Tempus nr 39 2015.

Seniorrådsmöte i september

 2015-10-03  Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Höstens seniorrådsmöte för Skånes moderata seniorer gick i "stämmans tecken"; den 15-18 oktober 2015 samlas cirka 1000 personer på Karlstad Congress Culture Centre för att delta i Moderaternas Partistämma. Ordförande för seniorrådets arbetsutskott, Karl-Gustaf Högberg, deltar som ombud för seniorerna.
Men innan dess firade vi hans födelsedag som infallit under den gångna veckan.
Bo Lönnerblad fick tillfälle att slå ett slag för Höstmötet i Ystad den 13 november på Teatercaféet, som kommer att ha miljö- och kulturanknytning. Med ämnen kring Besöksnäring, samordnad varudistribution kustskydd.

Dagens förste talare var Jonas Jacobsson, riksdagsledamot ftån Helsingborg, som framhöll vikten av att moderaterna måste öka väljarnas förtroende för vårt parti även när det gäller så kallade "mjuka frågor", välfärd, äldreomsorg, sjukvård och skola. Idag är det socialdemokraterna som "äger" detta område.
Därefter Carina Wuzler, kommunstyrelseordförande i Vellinge kommun. Hon knöt an till den aktuella "massinvandringen" av ensamkommande barn och ungdomar. Hon höll ett uppskattat och engagerande tal.
Därefter följde den som vanligt mycket uppskattade "smörrebrödslunchen", läcker och mättande, och som vanligt i trevligt sällskap.
Efter lunchen uppehöll sig Michael Sandin, tidigare långvarig kommunstyrelseordförande i Staffanstorps kommun, om bekämpning av kriminalitet både historiskt och framtida. Som alltid väl påläst om ämnet. Det blev många frågor och diskussion.
Bertil Persson, ordförande för Moderata Seniorer avslutade mötet.
Program och inbjudan. Närvarande. Här finns en länk med bilder från ett tidigare Seniorrådsmöte.

Tidigare möten med Skåneseniorer:
Seniorrådsmötet, mars 2015, Arbetsutskott med eftervalsanalys, oktober 2014, Extra AU-möte, med Lisbeth Holmqvist, februari 2014,
Höstens Seniorrådsmöte, september 2013.

Facebook är den nya reseguiden för irakier som vill till Europa

 2015-10-01  NP int
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan  5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Yousif Aljanabi visste inte att han kunde fly från Irak till Europa innan Facebookinlägget dök upp i hans flöde: Där fanns bilder, kartor och hela grupper som ägnar si åt att hjälpa irakier som flyr till säkrare länder.
Aljanabi är snart 30 år och är missnöjd med livet i Bagdad. Nu befinner han sig i Serbien och väntar på att fortsätta sin resa till Västeuropa. "Tack till mannen som uppfann Facebook", skriver han.
Just nu tillbringar de flesta internflyktingarna i Irak sin tid vid datorer för att hitta bästa sättet att lämna Irak, säger Saaib Khidr, en av de religiösa minoriteterna yaziderna i norra Irak. Andra är civilingenjörer och söker anställning utomlands med högre lön.
Abu Zahra, en annan irakier å andra sidan försörjer sig som människosmugglare i Turkiet. Han berättar att alla hans kunder kommer till honom genom Facebook. De betalar 1000 dollar per person för resan. Hans mobilnummer publiceras i olika Facebookgrupper.
Eftersom det finns så mycket information på nätet så flyr många människor.

Läs mer i the Washington Post: "Facebook, the new travel guide for Iraqis headed to Europe", eller läs den här, översatt i Tempus nr 39 2015