Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Oktober 2016

Bertil Tomelius
Startsida

Konstresa till Louisiana

 2016-10-31  A & S
2014  2013  2010   2009   2008   2007  2006  2005  
Den 27 oktober anordnade Söderslätts konstförening en bussresa till Ordrupgaard och Louisiana. Vi var nästan bussen full, 47 deltagare inklusive Lena och jag (fortsättning). Deltagarlistan finns här.

Efter Ordrupgaard Museum och Monet-utställningen åker vi mot Humlebaek via "guldkustvejen" och passade på att betrakta de vackra och originella husen. På Gamle Humlebaek kro, som ser ut precis som en dansk kro ska se ut åt vi lunch. Menyn består av kalvgryta med prinskorv och champignoner. Ingen direkt läckerhet men pilsnern var stark och billig.
Efter lunchen promenerar vi till Louisiana. Där väntades en guidad visning av Louise Bourgeois "The Cells - Structures of Existence Louisiana."

Sex, exorcism och köttben Recension i Sydsvenskan.   
Recension i Sveriges Radio: "Louise Bourgeois celler - majestätiskt om det sköraste i livet"
Recension i Dagens Nyheter: "Symboliska tankebubblor som går till historien"

     
Louise Bourgeois "The Cells
"Stål, aluminiun och trä"
Louise Bourgeois "The Cells" - Structures of Existence Louisiana." Louise Bourgeois "The Cells - Bemålat trä, marmor, stål, glas och spegel
     
Louise Bourgeois "The Cells - Structures of Existence Louisiana." Louise Bourgeois "The Cells - Structures of Existence Louisiana." Louise Bourgeois "The Cells - Red room Parents.
     
Daniel Richter 'Lonely Old Slogans' "Tarifa" (2001), som föreställer flyktingar i en båt på Medelhavet. Daniel Richter 'Lonely Old Slogans'
     
Daniel Richter  Halli Galli Polly” (2004) 'Lonely Old Slogans'


Lena och jag passar också på att titta på Daniel Richters utställning 'Lonely Old Slogans' på Louisiana som visar målningar från 1995 fram till idag. Daniel Richters måleri är något av det mest egensinniga och bombastiska jag sett på länge. Han slog igenom i slutet av 1990-talet och mest intressanta är de berättande motiven från 00-talet. De flesta oljemålningarna är större än 2x3 meter och visar mångtydiga sammandrabbningar och konflikter i urban miljö mellan aktivister och beväpnade poliser eller mellan symboliska stegrande hästar och ilskna hundar.

Om Daniel Richter.
Senaste utflykten med Söderslätts konstförening var den 10 september till Wanås och Hovdala slott. Jag kommer nog att vilja vara med även nästa år!

Konstresa till Ordrupgaard

 2016-10-29  A & S
2015 2014  2013  2012  2011   2010   2009   2008   2007  2006  2005  
Den 27 oktober anordnade Söderslätts konstförening en bussresa till Ordrupgaard och Louisiana. Vi var nästan bussen full, 47 deltagare inklusive Lena och jag.
Där fick uppleva två av konstvärldens absolut största. Claude Monet och Louise Bourgeois. Ordrupgaard Museum öppnade speciellt för oss en timme före ordinarie ordinarie öppethållande. Guidad visning var beställd. Vi var så många att vi tvangs dela upp oss i två grupper. Klockan 10 började den första visningen. På Ordrupgaard handlade utställningen om Claude Monet och var helt enastående. Jag hade aldrig sett Monets tavlor "in real life". Vakterna var många, värdet var 100-tals miljoner.
Den hette "Monet. Ud af Impressionismen" och omfattade 44 av den franska konstnärens bästa och mest ikoniska verk, mästerliga skildringar av broar, katedraler, fält och höstackar har återgetts på allt från kakburkar till kylskåpsmagneter, men upphör ändå inte att fascinera publiken.
Senaste utflykten med Söderslätts konstförening var den 10 september till Wanås och Hovdala slott. Jag kommer nog att vilja vara med även nästa år!

     
Ordrupgaard Museum Claude Monet Ordrupgaard Museum Claude Monet Ordrupgaard Museum Claude Monet
     
Ordrupgaard Museum Claude Monet Ordrupgaard Museum Claude Monet Ordrupgaard Museum Claude Monet
     
Ordrupgaard Museum Claude Monet Ordrupgaard Museum Claude Monet Ordrupgaard Museum Claude Monet 

Fågelskådaren

 2016-10-27   Böcker
2015  2014 2013  2011 2010 2009 2008 2007  2006  2005  
Falsterbo är platsen för det förlaget kallar en serie kriminalkomedier. "Fågelskådaren", handlar om hängivna fågelskådare där hobbyn i vissa fall är blodigt allvar. Rivalitet råder. Det gäller att se så många fåglar som möjligt i Sverige och kryssa för på en lista. En illa sedd skrävlare som dessutom kör en dyr Porsche hittas död under ett fågeltorn ställer till problem i kretsarna.
Men låtskrivaren och manusförfattaren Micke Hansen och civilekonomen Christina Olséni skriver inte särskilt bra, snarare kantigt. Flera personer känns som rena karikatyrer och riktigt flyt saknas.
Bra däremot är både den karta över platserna där allt utspelar sig och den inledande presentationen av de personer som förekommer i handlingen.
- Vi har påbörjat arbetet med den tredje boken som går under arbetsnamnet Ryttaren. I den har vi förlagt en del av handlingen till en av världens mest prestigefyllda hopptävlingar, nämligen Falsterbo Horse Show. Boken beräknas komma ut våren 2017".
Christina Olséni och Micke Hansen spelar i samma division som "humorförfattarna" Arto Paasilinna, Karin Brunk Holmqvist, Romain Puértola, Fredrik Backman och Jonas Jonasson. Och tyvärr hittills på jumboplats.
Ett slags kompendium.    Ett inledande persongalleri: A och B.    
Bilder från boken: Skjutbanan, Hagarondellen, Polisstationen, Naturistcampingen.
Recensioner:
Inger Lundqvist i Norran: "Oförarglig svensk kriminalbuskis"
Gunilla Wedding i SkD: "Dags för nya mord i Falsterbo"
Mikaela Landenius i Sydsvenskan: "Mysmorden på Näset"

Tredje raka förlusten för TFF

 2016-10-25 Sport
2015  2013  2010  2009 2008 2007  2006  2005  
Söndagen den 23 oktober var Lena och jag på Vångavallen. Nästa sista hemmamatchen för säsongen kom Varberg på besök. Det har inte gått särskilt bra för TFF de senaste matcherna. Först förlust mot Sirius hemma med 2-0 och sedan förlust borta 4-3 mot Assyriska. Detta innebär att TFF fallit till åttonde plats i serien. Med med 10 päng ner till kvalplats och tre matcher kvar är TFF åtminstone försäkrade om spel i superettan även nästa år.
Det blev en omväxlande och mycket underhållande match där TFF dominerade helt i första halvlek och radade upp målchans efter målchans utan att få till något mål. Varbergs målvakt Peter Dahlberg spelade helt fenomenalt och räddade många klara avslut. Efter pausen ryckte Varbergsspelarna upp sig och kontrade i 0-1. TFF pressade också i andra halvlek men var mindre på bettet så det blev tyvärr bortaseger 0-1 och den tredje raka förkusten, varav två på hemmaplan. Verkligen tur att TFF redan har garanterat sig en plats i superettan även nästa år.
Matchrapport : Bollen ville inte in mot Varberg.
På bilderna: nr6 Salif Camara Jönsson, nr5 Anton Tideman och nr14 Alexander Blomqvist.
Tränaren Patrick Winqvist.
Om matchen i Sydsvenskan: Tredje raka förlusten för TFF.

Svängigt när TFF föll mot Assyriska i Södertälje, Matchrapport TFF-Sirius 0-2,
Senaste blogg om TFF: Sirius bröt TFFs segersvit.

TFFs hemsida      TFF på Facebook   Tabell och resultat i superettan.  Matcher i superettan 2016.

En ny bild av svensk politik

 2016-10-24   F & V
2015  2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007  2006  2005  
Sverigedemokraterna ligger klart närmare Alliansens fyra partier än vänsterns Sap, Miljöpartiet, F! och Vänsterpartiet. Mest nära är Kristdemokraterna därefter Moderaterna. Det är ju just vad man som väljare i Sverige rent intutivt känner.
Men samma resultat har statsvetaren Henrik Oscarsson kommit fram till sedan han grupperat de svenska partierna enligt omfattande analyser av väljarnas ståndpunkter i en mängd sakfrågor. Resultatet blir väljarnas bild av partisystemet illustrerat i en ny tvådimensionell graf.
I Europa har statsvetare sedan drygt tio år använt den så kallade GAL-TAN-skalan, där egenskaperna grön, alternativ och libertariansk finns på axelns övre del och traditionalistisk, auktoritär och nationalistisk finns på den nedre.
På x-axeln ligger partierna placerade från vänster till höger.

De svenska partierna sommaren 2016, enligt det nya tvådimensionella sättet att analysera.
Källa: Henrik Oscarsson, SOM-institutet vid Göteborgs universitet
Artikeln publicerad i Forskning & Framsteg, 2016 nr 9

Slutet på Sommaren

 2016-10-23    Böcker, deckare
  2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007  2006  2005  
För UltiMatum tilldelades Anders de la Motte Svenska deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman 2015. Nu är han tillbaka med Slutet på sommaren, en fristående spänningsroman om gamla oförrätter och djupt begravda hemligheter.
Denna bok är ett tragiskt familjdrama i nordvästra Skåne. Det är Anders de la Motte bästa bok hittills.
En sensommarkväll 1983 försvinner en femårig pojke från en ensligt belägen gård på den skånska slätten. Det enda spåret efter honom är en sko i de höga majsfälten.
Trots att hela bygden engagerar sig i sökandet hittas han inte, och ryktena och misstankarna sprids snabbt. Men den valhänta brottsutredning som följer läggs till slut ner, och sorgen och ovissheten får pojkens familj att långsamt falla sönder.
Tjugo år senare leder hans storasyster Veronica ett gruppterapisamtal i Stockholm. Plötsligt ansluter en ung man, och inför gruppen berättar han om sin barndom, om oförklarliga minnen av en pojkes försvinnande.
Hans berättelse är skrämmande välbekant och skakar om Veronica. Motvilligt tvingas hon riskera den bräckliga tillvaro hon byggt upp. Hon måste återvända till Skåne och sin trasiga familj för att söka svaret på frågan som ingen längre vill ställa. Vad hände egentligen den där sommaren för så längesedan? Sommaren som aldrig tog slut.
Storyn var att Storbonden och rikemannen i nordvästra Skåne, Harald Aronsson, styrde och ställde. Hans syster Magdalena, den första miss Ärta på Findus i Bjuv gifte sig med Ebbe Nilsson, de fick tre barn, Mattias, Vera och Billy. Problemet var att Magdalena blivit förälskad i Tommy Roth och det förhållandet resulterade i Billy. Billy försvinner när han är fem år. Alla i byn skyller Tommy Roth för mord. Men Tommy Roth släpps från häktet i brist på bevis och då väntar Morbror Harald och hans trogna gäng på honom och dödar honom. Magdalena förstår att hennes bror är en mördare. Att han tagit en annan människas liv för hennes skull. Då tar Magdalena livet av sig. Magdalena dödade själv Billy, gav honom sömnmedel och dränkte honom i badkaret. Ebbe gjorde sin plikt. Grävde ner den döda kroppen i trädgården och la ut Billys ena sko i majsfältet som en falsk ledtråd. Anmälde Billys försvinnande till polisen.

Ett slags kompendium.
Recensioner:
Just här - just nu.
Katarina Rumpf i Sydsvenskan: "När trauman väcker gamla minnen till liv".

Senast lästa bok av Anders de la Motte: Ultimatum, 15-11-12.
Tidigare lästa: 2014-04-12 MemoRandom, del 1 och de la Mottes tidigare serie [geim] och [buzz] och [bubble].

Medlemsmöte den 15 oktober

 2016-10-21  VFST
2015  2014 2013 2012 2011 2009 2008 2007  2006  2005  
Ordförande Monica Rosenqvist hälsar välkomna, presenterar kvällens programm, först ska vi äta och sedan blir det föredrag. Hon informerade om nästa medlemsmöte som blir den 15 december kl 18.30 i Immanuelskyrkan. Program: Besök av Trelleborgs Lucia med tärnor kl 19.00. Ingrid Johansson berättar om "Gamla svenska mattraditioner inför julen" och har med sig smakprov på Skållat bröd och Släbosnus.

Margaretha Blennhede presenterade nästa års resor.
Resa till Stettin med sevärdheter som mikrobryggeri, museum och marknad. Usedom och Peenemünde kan besökas antingen på nervägen eller på återvägen. Peenemünde är en ort på ön Usedom i delstaten Mecklenburg-Vorpommern i nordöstra Tyskland.
Två övernattningar. Förslag till datum: 25-28 maj (torsdag-söndag).

Vidare om Lüneburger Heide hösten 2017
Resa till Lüneburg, med många sevärdheter, i augusti-september, när ljungheden blommar. Förslag till tidpunkt: vecka 35-36 (28/8-10/9). Avstickare till Mölln på nervägen eller hemvägen. Mölln är en stad i det tyska förbundslandet Schleswig-Holstein som har ungefär 18 500 invånare. Enligt legenden dog Till Eulenspiegel 1350 antingen i Mölln eller i Lüneburg. Två övernattningar.

Föredraget
Arkeologen och författaren Bert Åkesson berättar om Victoria Benedictsson som person och författare.
Enormt med material finns på hemsidan victoriabenedictsson.se för de som vill grotta ner sig i hennes liv och hennes böcker.
Det är hennes liv som är i centrum för föredraget inte hennes böcker som mer mediokra, menade Bert Åkesson.
Hon skrev brev oupphörligen under hela sitt liv. De var öppna och avslöjade mycket både om henne själv och hennes närmaste.
Thure och Helena Bruzelius hette hennes föräldrar, de var lantbrukare och bodde i Domme utanför Alstad i Trelleborg.
1850 föddes Victoria. 1851 dör hennes storebror.
Förhållandet mellan föräldrarna var strikt kärlekslöst. Victoria lärde sig tidigt att det krävdes prestationer för att få kärlek. Den var inte villkorslös. Detta kom att präga hela hennes liv. Ständigt på jakt efter nya prestationer.

För att komma bort från sina föräldrars inflytande gifte hon sig som 21-åring med postmästaren i Hörby Christian Benedictsson som var 49 år och änkling med fem barn från det tidigare äktenskapet. De fick två egna döttrar varav en dog i späd ålder. 1882 insjuknade Victoria Benedictsson i en bensjukdom och blev sängliggande.
Hon skriver sin bok "Marianne" som får blandad kritik och helt avfärdas av Georg Brandes bror Edvard. Detta tar hårt på henne, hennes prestationer räcker inte till för att få kärlek. Hon går in i väggen, blir utbränd, är "intill döden trött", skriver hon.
Hon begick självmord natten mellan den 21 och 22 juli 1888 på hotell Leopold i Köpenhamn.
Hon ligger begravd på Vestre Kirkegård i Köpenhamn i Danmark, under namnet Ernst Ahlgren.

Läs mer om medlemsmötet här.  Länk till senaste medlemsmötet den 28 april.

       
Ingvar och Lilian Jönsson med Christina Carlsson Alice och Olle Petterson Ordförande Monica Rosenqvist hälsar välkomna Lottförsäljning: Olof Rosenqvist och Bengt Siwersson
       
Monica Åhman och Irmi Frennhed Anna, Birgit, Jan, Maj-Britt och Helge trivdes tillsammans Bert Åkesson, kvällens föredragshållare Ingemar Jeppsson hälsas välkommen som medlem av Ingrid Tunestål
       
Lena, Bertil och Margareta Anna-Lisa och Sven-Åke Berglund Ett dignande buffebord  

Fantastisk fotbollsmåndag

 2016-10-19  Sport
2015  2014 2013  2011 2010 2009 2008 2007  2006  2005  
Måndagen den 10 oktober var Lena och jag på Vångavallen. En ovanlig match på många sätt. 2784 biljetter hade sålts. Det innebar "lapp på luckan" eftersom reglerna bara tillät sittplatsbiljetter. Det handlade om svenska U21-landslagets match mot Kroatien och om en direktplats till nästa års andra raka EM-slutspel. Det började illa med ledning för Kroatioen redan efter 23 minuter.Glada blev vi när Sverige redan tre minuter senare kvitterade på straff. I andra halvlek gjode de svenska ungdomarna på tio minuter både 2-1, 3-1 och 4-1 under den stora publikens jubel innan sluresultatet fastställdes till 4-2. Referat från matchen. Bild: Melker Hallberg jublar efter 3-1 målet.
Vädret var inte det bästa, småregnigt och kallt. Desto bättre att komma hem för att slå på TVn och titta på matchen Sverige-Bulgarien i VM-kvalet. Sverige vann med förkrossande 3-0 och det var en veteran och några framtidsmän som var roligaste Ola Toivonen, Oscar Hiljemark och Victor Nilsson Lindelöf. Sveriges fart, mod, rörlighet och precision rev sönder det bulgariska försvaret.
VM-kvalet för europeiska länder består totalt av nio grupper. Alla gruppettor går direkt till VM. De åtta bästa tvåorna får chansen att spela om de fyra sista platserna i ett play-off. Sverige har tidigare slagit Luxemburg och spelat oavgjort mot Nederländerna. En match återstår under hösten, den mot Frankrike, favoriten. Bild: Ola Toivonen jublar efter att ha gjort mål.

Rödvin är bra mot depression och cancer och ...

 2016-10-17   F & V
2015  2014 2013 2011 2010 2009 2008 2007  2006  2005  
Är du en av dem som drabbas av dåligt samvete för att du regelbundet tar ett glas rödvin efter jobbet eller till maten?
Oroa dig inte. Måttlig konsumtion av rödvin är faktiskt fördelaktigt för en hel del. I alla fall tillräckligt bra för att det är motiverat.
Du ska inte överdriva det. Men ett glas rödvin om dagen förlänger livet och minskar risken för depression och vissa typer av cancer.

Studier har visat att rödvin i måttliga mängder har en gynnsam effekt mot demens. Det är till och med dokumenterat att det reducerar risken för demens med så mycket som 23 procent.
Faktum är att en vetenskaplig studie visar att rödvin i rätt mängd har goda effekter på humöret även på längre sikt. Risken för att bli deprimerad är i varje fall betydligt mindre om du får i dig ett glas om dagen.
Generellt sett råder det en stor osäkerhet kring alkoholens effekter på cancer. Både de negativa - och som i detta fallet - de positiva. Faktum kvarstår dock att kvinnor som dricker cirka ett glas vid om dagen löper mindre risk för att få bröstcancer än de som inte gör det.
Likaså visar studier att rödvin kan vara gynnsamt mot tjocktarmscancer.

Christian Nordqvist" i en Artikel i Medical News Today: "Breast Cancer: Causes, Symptoms and Treatments".

Om du inte tycker att argumenten ovan om varför du bör sippa i dig ett glas rödvin räcker så kommer den avgörande anledningen här: De som dricker rödvin lever längre. Och de ser yngre ut än sina icke-drickande artfränder.
Rupert Shepherd i en Artikel i Medical News Today: "Red Wine Anti Aging Properties Confirmed"

Läs mer i Illustrerad Vetenskap, 16_10_2.

Höstmöte i Staffanstorp

 2016-10-15  Lokal politik
2015  2014 2013 2012 2011  2010  2009 2008 2007  2006  2005  
Det blev ett annorlunda Höstmöte för Moderata Seniorer i Skåne fredagen den 14 oktober 2016. Främst beroende på "regissören" för mötet, Jörgen Malmberg, nyvald ordförande för Moderata Seniorer i Staffanstorp, och Ek konsultant i Hebei i Kina. Hans berättelse som sitt liv i Kina visar hur man kan komma hur långt som helst med kreativitet och envishet. Det började med att han bjöds in av Kinas regering för att berätta om idéen "Skola 2000! Skola2000s utveckling.
Annorlunda och mycket uppskattat var också lunchen som bestod av Skånska sillacademins läckerheter, allt medan dess Presillident (sic!) Carl Sonesson berättade om sillens alla förträffligheter. På ett mycket humoristiskt sätt som lockade fram skratt och applåder.
För det allvarliga stod som ofta i Skåne riksdagsledamoten Ewa Thalén Finné som pratade om moderata förslag till en ny bostadspolitik i Sverige.
Christian Sonesson, moderat kommunalråd i Staffanstorp presenterade vidlyftiga och intressanta vyer för kommunen. Alliansstyre med implicit stöd från SD. Kommunen har mycket låg arbetslöshet och hög skattekraft. 2200 registrerade företag. Christian hade skickat många av tjänstemännen på en SKL kurs i Göteborg som heter "Förenkla". Den rekommenderade han varmt.
Medverkade gjorde också Karl G. Högberg ordförande för Moderata Seniorer i Skåne och Bertil Persson, ordförande för Moderata Seniorer i Sverige och tillika ledamot av Moderata Partistyrelsen.
Till sist överlämnades stafettpinnen från Staffanstorp till Simrishamns Seniorer för nästa möte till våren 2017!
Vi var fyra deltagare från Trelleborg, Roland Hansson - tillika chaufför - Marianne Ohrlander, Ove Carlsson samt jag själv, Bertil Tomelius.
På bilderna: Jörgen Malmberg, Christian Sonesson, Carl Sonesson.
Här finns programmet och inbjudan!    Deltagare.
Vårmöte/Seniorrådsmöte 2016     Seniorers Höstmöte i Ystad 2015     Vårträff på Smygehus Havsbad, 2015     Vårträffen i Bara, Svedala, 2014


Unik undersökning bekräftar ett samband mellan olika språk

 2016-10-14   F & V
2015  2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007  2006  2005  
Du kan resa till mer än 1 400 platser runt om i världen och fråga folk som talar mer än 1 400 olika språk och få höra 1 400 ord som innehåller ljudet "n". Men alla dessa ord betyder samma sak: näsa. De har funnit bevis för att det finns starka samband mellan ljuden i ord och den betydelse de har i helt obesläktade språk från världens alla hörn
Detta är en av upptäckterna i Proceedings of the National Academy of Sciences stora studie.
Inom lingvistiken har man länge antagit att de ljud vi väljer för att beteckna vissa begrepp är helt godtyckliga men nu hävdar alltså forskarna att åtminstone vissa samband är mer allmänna än vad vi tidigare trott.
Den gamla uppfattningen, för hundra år sedan, var enligt Ferdinand de Saussure, en av grundaren av den moderna språkvetenskapen, var att förhållandet mellan signaler (de ord vi använder) och innebörden (begreppen vi försöker beskriva) var godtyckligt.

Förutom förstås de onomatopoetiska orden, Wikipedia

Läs mer i The Washington Post: "A nose by any other name: Biology may affect the way we invent words", eller läs den här, översatt i Tempus nr 39.

Kommunikation är nyckeln för näringslivschefen

 2016-10-12  Lokal politik
2015   2013 2012 2011  2010  2009 2008 2007  2006    
Ut ur politiken och in i tjänstemannakostymen.
Trelleborgs första näringslivschef Ulf Bingsgård rivstartar uppdraget med att ta tempen på förvaltningar, politiker och företag.
Efter en vecka på nya jobbet talar han om kommunikation som en nyckel för att lyckas, och kommenterar också Kraftsamling Trelleborg, som han själv var med och startade.
- Utvecklingen av Kraftsamling har delvis lett till ett nytt sätt att jobba mot arbetsmarknaden som går hand i hand med näringslivsfrågorna.

En vecka in i jobbet som näringslivschef i Trelleborgs kommun tycks Ulf Bingsgård redan vara varm i kläderna. Så är han också väl bekant med många företagare, politiker och kommunanställda efter två mandatperioder som kommunalråd följda av nästan två år som oppositionsråd.
Förankringen i hemkommunen var också ett av skälen till att han blev tillfrågad om han var intresserad av den nyinrättade tjänsten som näringslivschef. På frågan om hur hans uppdrag formulerats märks att han är van att vid behov parera frågor, tala i rubriker och kittla intresset.- Jag ska ägna mig en del åt koppleriverksamhet, säger han med ett leende, konstpausar, och utvecklar sedan svaret:
- Jag är min egen lilla enhet och jag har fått ett väldigt öppet mandat och får förmånen att jobba med näringslivsfrågorna på flera olika sätt, men det bygger på att jag kommunicerar och samverkar för att kunna göra något. Men ett tydligt uppdrag är att arbeta för att Trelleborg ska klättra på Svenskt Näringslivs rankning över företagsklimatet.

Läs hela artikeln på Ge en timmes hemsida.

Krigshästen och andra kämpar

 2016-10-10    Böcker
2015  2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007  2006  2005  
Under andra världskriget försökte Röda armén gång på gång infiltrera Finland genom så kallade "desanter" - fallskärmshoppare som i civila kläder skulle spionera och sprida förödelse i det finska samhället. De bestraffades med döden så fort man fick tag i dem. Se "Krigsmyter".
Två sovjetiska soldater landsätts via luften i de finländska skogarna. Året är 1942 och de är på ett underrättelseuppdrag i det snötäckta grannlandet. Soldaterna Savolenko och Kunitsin är goda sojvetmedborgare men inte alltid så pigga på att blint följa de order som ges från huvudkontoret. När de fastnar i fiendeland får de stifta bekantskap med finska soldater som gärna smörjer kråset med de tyska fienderna.
Den finska armén blir synad i sömmarna med en utomståendes blick tack vare de sovjetiska soldaternas äventyr, och den beskrivs inte lika självförhärligande som annars i finsk litteratur. Enligt utsaga är Krigshästen och andra kämpar författaren Arto Paasilinnas egen favorit i den långa rad av komiska pärlor han skrivit.
Oroginalet på finska publicerades redan 1979 med titeln "Sotabevonen".

Författarens Hemsida.
Gunder Andersson i Aftonbladet: "Humor bakom fronten"
Senast lästa böcker av Arto Paasilinna: På spaning efter farfar, De oanständiga profeterna i Tibet. De hängda rävarnas skogDen ylande mjölnaren, En lycklig man.

Jag älskar Dig, en skilsmässokomedi

 2016-10-09    FTM
2015  2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007  2006  2005  

Den 4 oktober var Lena och jag ånyo på bio på Grand. Jag älskar dig – en skilsmässokomedi - beskrevs som en varm komedi om kärlek, relationer och separationer, ompassion och förälskelse och om att våga kasta sig ut i livet. v
Men det var mest trams och allra värst var den kvinnliga huvudpersonen Marianne som spelas av Christine Meltzer. Hon är en katastrof på filmduken.

Men det fanns dessbättre andra som var bättre som Björn Kjellman (Gustaf ), Sven-Bertil Taube (Anton), Nour El Refai (Rita) och Saga Samuelsson (Emma).
Annat som var bra var att filmen var bara drygt halvannan timme lång och att det fanns en ljudslinga som min hörapparat förmådda fånga upp.

Marianne 44, mamma till två tonårsbarn, har levt i ett konventionellt, sexlöst äktenskap med advokaten Gustaf på tok för länge. Hon bestämmer sig för att skiljas. Eller separera. Eller åtminstone provseparera ...
Gustaf förstår ingenting, de är ju bjudna på middag ikväll hem till hans föräldrar? Medan Marianne kastar sig ut i singellivet står Gustaf helt oförstående inför förändringen och i sin förvirring fattar han ett helt irrationellt karriärsbeslut: Han säger upp sig för att skriva lyrik.

Efter ett misslyckat raggningsförsök med en ung man träffar Marianne konstnären Rodolfo. Rodolfo är Gustafs raka motsats; spännande, känslosam, impulsiv. Och kåt. När Gustaf får reda på det ger han sig in i en till synes omöjlig relation med det mycket yngre cykelbudet Rita.
Ett överraskande slut innebär att Rodolfo visar sig vara halvbror till Gustaf vilket leder till en verkligt patetiska happy End.

Recensioner:
Fredrik Stage i DN:"En lovsång till storstaden",
Anna Hellsten i SvD:"Kjellman som född att spela ett mähä",
Karin Svensson i Metro: "Ett fullständigt haveri till film",
Kritiker.se.

Senaste sedda filmer på Grand:160927, Bridget Jones Baby,  160715, Legenden om Tarzan  160701, Livet efter dig, 160129, En man som heter Ove, Spectre 151216, En underbar jävla jul 151208, Grandma 151118, Trainwreck 150824, Jurassic World 150803, Prästen i Paradiset 150712,  SPY, 150712, Gentlemen 15-01-08, Bridesmaids,  Gentlemen,  Micke och Veronica

Sandgrav

 2016-10-07    Böcker, deckare
2015  2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007  2006  2005  
Sandgrav är den andra delen i en ny serie av Helene Tursten, författaren bakom succén om kriminalkommissarie Irene Huss.
Det är snart jul och nioåriga Amelie lämnar skolan i Strömstad för att åka hem och hämta sina luciakläder. Men hon återvänder aldrig. Kort därefter försvinner ännu ett barn och misstankarna riktas mot en tystlåten och udda tonåring i det lilla samhället. Men när en polis hittas död och det kort därefter sker en explosionsartad brand i en lada, börjar polisen misstänka att andra krafter ligger bakom dåden.
Kriminalinspektör Embla Nyström tillhör det mobila teamet i Västra Götaland och kopplas in på fallet. Är det en seriemördare som går lös, eller kommer de att lyckas hitta barnen vid liv? Och hur passar polismordet in i bilden?
Inte min typ av böcker, den är för lång, nästan 400 sidor, jag läser inte ut den trots att den egentligen är ganska lättläst.
Jag beställde den på biblioteket i Trelleborg där för att jag nyligen läst första delen av Helene Turstens nya serie om Kriminalinspektör Embla Nyström, "Jaktmark", Efter Irene Huss; Embla Nyström.
Presentation i Svenska deckarfestivalen 
Nisse Scherman i DAST: "Den lovande intrigen faller tyvärr till marken"

Därför är röran bra för din kreativitet

 2016-10-05  F & V
2015  2014 2013 2012 2011  2010  2009 2008 2007  2006    
Enligt vetenskapen finns det ingen anledning att bli generad om kom-ihåg-lapparna och post-it-meddelandena belamrar ditt skrivbord och gör att du knappt kommer ihåg vilken färg det har där under. Oredan kan nämligen vara bra för din kreativitet.
En studie visar nämligen att röriga miljöer kan sporra din inre idéspruta och stimulera kreativa tankar.
Bakom studien står bland andra Kathleen Vohs från University of Minnesota, Carlson School of Management, i USA.
Tillsammans med ett forskarteam utförde hon en rad olika experiment på en grupp försöksdeltagare - bland annat ett försök där deltagarna delades upp i två lag och ombads hitta nya användningsområden för bordtennisbollar.
Den ena gruppen stängdes in i en stökig lokal, den andra i en välstädad.
De två grupperna kom fram till lika många idéer, men idéerna från gruppen i den stökiga lokalen var betydligt mer kreativa, enligt en opartisk panel som fick bedöma förslagen utan att veta vilka som stod bakom idéerna.
Enligt försöksledaren Kathleen Vohs sätter en stökig miljö igång kreativiteten.
"Kreativa människor känner sig fria från begränsningar i stökiga miljöer. Det hjälper dem att bryta de traditionella tankegångarna och skapa nya vinklar, medan miljöer utan oreda kräver säkra lösningar", säger hon.

Läs mer i Illustrerad Vetenskap.
Eller läs originalartikeln i "Tidy Desk or Messy Desk? Each Has Its Benefits", eller läs den här.

Sirius bröt TFFs segersvit

 2016-10-03  Sport
2015  2014 2013 2012 2011  2009 2008 2007  2006  2005  
TFF har spelat två bortamatcher på rad, den första (23.9) slutade olyckligt 0-3 mot Örgryte, "TFF föll mot Örgryte", men bättre gick det (27.9) mot Värnamo, seger med 2-1. "Mange avgjorde mot Värnamo".
Inför matchen mot Uppsalalaget Sirius i dag den 2.10 håller därför TFF fortfarande sjätteplatsen i Superettan, främst för att både GAIS och Åtvidaberg förlorade.
IK Sirius bröt på söndagen Trelleborgs FFs svit på 23 matcher utan förlust hemma på Vångavallen. Trelleborgs FF förlorade med 0-2 mot serieledande IK Sirius och båda målen gjordes i andra halvlek.
Det var ett skickligt lag som kom på besök på söndagen. Ett skickligt lag som pressade Trelleborgs FF och hade övertag i första halvlek. Men Trelleborgs FF som är bra på försvarsspel lyckades hålla 0-0 till paus.

Men i början på andra halvlek fick gästerna hål på Trelleborgs FF.
En frispark från kanten som Christer Gustafsson slog in mot straffområdet letade sig in i mål bakom Linus Müller. Ett mål som var nästan identiskt som det mot IFK Värnamo senast.
Mindre än 10 minuter senare utökade gästerna ledningen genom Kim Skoglund. Ett inlägg från Karl Larsson bredsidade Skoglund in i mål. Ett vackert mål som betydde 0-2.

IK Sirius leder nu Superettan med tre poäng med fyra matcher kvar att spela. Trelleborgs FF ligger för närvarande sexa.
Nu kommer det ett kortare landslagsuppehåll innan nästa match som är den 16 oktober borta mot

Senaste hemmamachen, 18 september: TFF - Degerfors kryssade på Vångavallen. Matchrapport TFF-Sirius 0-2.
TFFs hemsida      TFF på Facebook   Tabell och resultat i superettan.  Matcher i superettan 2016.

Seminarium med TecDay

 2016-10-01  Lokal politik
2015  2014 2013 2012 2011  2010  2009 2008 2007  2006  2005  
Vi satt vid småbord, där jag satt satt också Adam, Anders, Carina och Henrik Berven, Region Skåne. Totalt 170 deltagare.
En från ett statligt utvecklingbolag, tre från kommunerna och en från Region Skåne.
Arbetsutskottet beslutade den 29 augusti att gymnasieberedningen får gå på heldagsseminarium Techday den 21 september 2016 i Malmö. Techday arrangeras av Industriella utvecklingscentra Syd och är en årlig träffpunkt för industri- och teknikföretag och ger möjlighet att följa utveckling och forskning samt diskutera industrins utmaningar.
Techday är den årliga träffpunkten för industri- och teknikföretag. Årets tema: Smart Industri - vad kännetecknar den framtida smarta industrin? Vad är det som kan ge svenska, framför allt små och medelstora företag, konkurrensfördelar? Digitalisering, automatisering, produktutveckling och kompetensförsörjning - vi får ta del av ett antal experters bild av den perfekta cocktailen för detta, och höra tongivande företagsledares syn på framtiden.

Många med mig var "invandrare i den mobila eran". Och jag lärde mig mycket under dagen. Jag var där för att lyssna och lära.
Dagen handlade om den snabba förändringen som större delen av världen befinner sig i. Utveckligen är exponentiell, dvs hastigheten fördubblas oundvikligen.
Det gäller att börja förändringarna med "lågt hängande frukter". Dvs säga välja en utmaningsgrad som är möjlig.

EWA Care ett program för att förbättra livet för seniorer. Hölls av Magdalena Gräft. För äldre, anhöriga och hemtjänsten. Kan ersätta en dyra reaktiv metod med en bättre proaktiv och förbättra säkerheten. Hennes marknad är privat hemtjänst.
Björn Ekelund pratade om nya "5G" som är internet för prylar (IoT) internet of things.
Jag bifogar länk där ni kan läsa mer om dagen         Här finns dagens program.