Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
Oktober 18

Bertil Tomelius
Startsida

Ratataa eller The Staffan Stolle story

 2018-10-31 FTM
2017 2016   2014 2013    2010 2009 2008    2006   2005  
Svensk komedi från 1956 med Povel Ramel och Martin Ljung
Ratataa eller The Staffan Stolle Story är en svensk komedifilm från 1956 i regi av Hasse Ekman. Filmen är en produktion av Knäppupp AB och är en parodifilm på bland annat filmerna Fängelse, Fruktans lön, Sommarnattens leende och Rififi. Huvudrollerna spelas av Povel Ramel, Martin Ljung och Gunwer Bergkvist.

Om filmen: Knäppupp-makarna Povel Ramel och Martin Ljung sjunger ”Var är tvålen?” och ”Underbart är kort” och parodierar scener ur allt från Sommarnattens leende till Lysande utsikter, Rififi och Fruktans lön. ”Den roligaste dårfilmen sedan bröderna Marx’ glansdagar”, skrev Stockholms-Tidningen.

Filmens främsta behandling är de gamla Knäppupp visorna som är lika gångbara idag.

Handling: Det är på Svartö slott en sommarnatt 1891. Medlemmarna av familjen Lefverhielm är församlade. De dricker gammalt ädelt vin. Näst sista flaskan har korkats upp. Men det är ett vin med förbannelse, ett vin man dricker på egen risk. Och hela släkten dör. Endast unge Staffan överlever.
Hans lekkamrat och trolovade Charlotte ber sin pappa, major Nibbing, adoptera honom. Staffan påpekar att de inte får glömma Vicke, statarpojken med vilken han slutit fostbrödralag; de är födda samtidigt, samma timme faktiskt. Majoren adopterar båda pojkarna.
I Hästeholm elva år senare berättar major Nibbing för sin blivande svärson på dennes myndighetsdag om släkten Lefverhielms förbannelse -- Leipzigermässingen. Gång på gång har föremål av sådan mässing ställt till elände för personer i släkten.

Läs mer om filmens handling här.

Öhrlund: Domaren

 2018-10-30  Böcker, deckare
 2017   2016  2015  2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
Suzanne Eriks är respekterad domare i tingsrätten. Men hon är också psykopat. Suzanne skipar dödlig rättvisa mot en kvinna som förskingrat miljoner från en organisation som hjälper svältande barn i världen. Hennes vän Jessica är präst, en trasig själ som dämpar sin ångest med mat och alkohol. När mannen som en gång kränkte och utnyttjade henne utnämns till professor och hyllas, bestämmer sig Jessica för att hämnas. Väninnorna börjar misstänka varandra och snart avslöjas sanningar över ett middagsbord, vilket blir början på ett skrämmande samarbete. Suzanne och Jessica bestämmer sig för att tillsammans städa upp bland onda människor som världen inte behöver.

Domaren är första delen i en serie där vi får följa Suzanne och hennes väninna Jessica då de skipar rättvisa efter lagar de själva skapar.
Dag Öhrlund, tidigare mest känd för succéböckerna om psykopaten Christopher Silfverbielke, har innan han blev författare arbetat som journalist och fotograf. Öhrlund har också skrivit fyra kriminalromaner om den buttre och tjurige kommissarien Ewert Truut, som på kort tid blev en läsarfavorit.

Boken är underhållande och lättläst även om upprepningarna är legio och de två kvinnornas handlingsmönster alltför stereotypt. Jag kommer inte att läsa kommande fortsättningar.

Recensioner:
Nisse Scherman i Tankar i en samlares hjärnaKarl Hjelm i DAST Magazine: "Boken tillför ändå inget nytt. Det är samma gamla psykopatintrig".

Hur blev fotbollsäsongen 2018 för Askeröds IF

 2018-10-28  Sport
 2017    2015   2013   2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
Askeröd slutade på nionde plats i division 5 Mellersta Skåne i år. Det innebar att laget måste kvala för att inte falla ner i divions sex. Det var samma situation som i fjol och då lyckades Askeröd hänga kvat efter lyckat hval mot Näsums IF.
Lycnkan stod inte laget på samma sätt detta året, Askeröd spelade oavgjort i bortamötet mot Kopparmöllan. 2-2, men förlorade sedan
hemmamatchen mot Kopparmöllan med 2-1.
Så nu är det åter dags för spel i "lingonserien" efter många säsonger i "femman". Rapport från första kvalmatchen.

Verkligen roligt att läsa om att Askerod försöker att starta ett damlag, minns att Askeröds IF för 30-40 år sedan hade ett av Sveriges bästa damlag med flera landslagsspelare.

Läs mer på Everysport.
Askeröds IF på Facebook    Hemsidan  Sluttabell div 5, Skåne Mellersta 

Tidigare bloggar om Askeröds IF: Askeröds IF, 18-05-05, Hur blev säsongen för Askeröds IF, 17-11-22.

Fler barnlösa män

 2018-10-27  F &V 2
 2017   2016  2015  2014 2013   2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
Även i ett så jämlikt land som Sverige sker partnerval enligt traditionella mönster. Män som är lågutbildade och har låga inkomster har allt sämre utsikter att kunna bilda familj. Det är stor skillnad mellan män och kvinnor vad gäller hur många som blir föräldrar - och skillnaden växer.
I ett nytt gorskningsprojekt håller ett par nationalekonomer vi Stockholms universitet på att undersöka denna fråga. Ungefär 22 % av de 45-åriga männen i Sverige har inte blivit föräldrar - medan detta bland kvinnorna bara drabbat 13 %. Detta framgår av en ny artikel i den vetenskapliga tidskriften Ekonomisk debatt,
Den största anledningen till att män inte blir föräldrar är att de saknar partner.

Det är betydligt mer sannolikt att en man med låg utbildning och låg inkomst är ofrivilligt barnlös än en man med hög utbildning och hög inkomst.
En man som slarvar med sin karriär löper risk att bli utan barn, säger Anne Boschini. Och det räcker inte att vara välutbildad, han bör tjäna bra också, visar vår studie.

Anne Boschini är docent i nationalekonomi vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet, och medförfattare till artikeln i Ekonomisk Debatt.
– Vi befarar att denna utveckling kommer att fortsätta, eftersom kvinnor tenderar att utbilda sig mer än män, säger hon.

– Om man ska uttrycka sig rakt på sak handlar det om att fattiga män inte blir fäder, säger Marianne Sundström, professor i arbetsmarknadskunskap vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet. Även hon är medförfattare till studien.
– Män som inte lyckas på arbetsmarknaden går helt enkelt inte hem hos kvinnorna, säger Marianne Sundström.

– Vår studie säger rätt mycket om det här förhållandet i stort. Dessa män riskerar ju också att få en ensam ålderdom. Barn brukar ofta hjälpa sina gamla föräldrar.
Marianne Sundström betonar också att dagens nya tekniker som kan motverka barnlöshet, som IVF och spermadonation, främst hjälper kvinnor att bli föräldrar.

Det som hittills är klarlagt är att andelen som är barnlösa vid 45 års ålder har ökat bland svenska män sedan 1991 och sjunkit på senare år bland kvinnor. Forskarna ser också att de män som blivit pappor före 45 års ålder har betydligt högre inkomster än de som saknar barn. Inkomstskillnaden har vuxit de senaste decennierna och är nu i snitt drygt 100000 kronor om året. För 20 år sedan var skillnaden hälften så stor i inflationsjusterade kronor.
Även männens utbildning är viktig. Bland 45-åriga män som bara har grundskoleutbildning är nästan 30 procent barnlösa (se ovan. Bland jämngamla män med högskoleutbildning är andelen strax under 20 procent. Även här har klyftorna ökat på senare år – allt fler lågutbildade män blir aldrig pappor. Men även i de grupper som har högre utbildning syns tydliga skillnader. Bland civilekonomer, jurister, läkare och civilingenjörer tjänar de 45-åriga män som blivit fäder betydligt mer än sina barnlösa manliga kolleger i samma ålder.

Läs hela artikeln i Forskning & Framsteg nr 8 28 eller här: "Färre män blir pappor".      
Anne Boschini och Marianne Sundströms artikel i Ekonomisk debatt : "Det ojämlika faderskapet".

Flottans glada sjömän

 2018-10-25 FTM
2017 2016  2015 2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
Filmen börjar bra, två sjömän, Lasse och Harry, försöker få pengar av sin nyrike chef, Ludvig, för att kunna köpa en egen båt. Ludvig blir inkallad till repövning i flottan, men övertalar Lasse att rycka in i hans ställe, mot att låna honom och Harry pengar till en båt. Naturligtvis blir sen Lasse också inkallad, och Ludvig tvingas rycka in som Lasse. Harry blir naturligtvis också inkallad. Så är de alla på väg till Casablanca, lämnandes sin hustru respektive sina fästmöer efter. Men fästmöerna är i sin tur redan på väg till Monte Carlo på baletturné. Befäl på båten är bland annat väbeln Eskil, som tycker att Ludvig, som han aldrig träffat, tagit hans fästmö från honom. Han gör allt för att göra livet surt för Ludvig, alias Lasse. Plötsligt får kryssaren ändrade order och styr om till Monte Carlo. Känns intrigen igen? I stort sett samma intrig har använts i en annan film om flottan, nämligen "Hjältar i gult och blått" från 1940, och jo då, Gunnar Björnstrand och Åke Grönberg spelade med i den filmen också. Återanvändning gällde då med! Den första halvan av filmen är utmärkt. Det är en typisk komedi om livet i Stockholms hamn och ombord på en kryssare. Dialogen är rapp och humoristisk, och ibland fyndig. Andra halvan av filmen, som utspelas i Monte Carlo, är sämre men inte ointressant, framförallt visas vackra vyer över Medelhavet och Rivieran. Samtliga skådespelare, vana vid komedier, spelar bra, framför allt Åke Söderblom, Gunnar Björnstrand och Åke Grönberg samt Birgitta Valberg, som spelar den lilla rollen som hustrun Olga. Första halvan visar bilder från Stockholms hamn, Karlskrona örlogshamn samt kryssaren på havet och ombord på örlogsfartyget. Andra halvan visar intressanta och vackra exteriörer från Monte Carlo. Framför allt i andra halvan framförs flera sång- och dansnummer, enligt tidens sed. Första halvan får betyget 4 och andra 2, varför det sammanlagt blir: 3 Recension:
Handlingen finns här!

Krediterade:
Åke Söderblom        Lasse Alm
Egon Larsson           Harry Nyström
Åke Grönberg           Eskil Bladh, flaggstyrman
Gunnar Björnstrand  Ludvig "Ludde" Ekman, skeppsredare
Yvonne Lombard      Lilly Persson, dansös
Sonja Stjernquist      Nellie Berggren, dansös
Birgitta Valberg       Olga Ekman, Ludvigs fru
Fylgia Zadig            Blondie
Lil Yunkers              Bébé

Tidigare sedda "gamla svenska långfilmer" på TV:
I dödens väntrum, 18-10-12, Lyckliga skitar, 18-09-15, Vägen till Klockrike, 18-09-14, En dag ska gry, 18-08-22.
Jazzgossen, 18-06-20, Flickan från tredje raden, 18-06-01, Ogift fader sökes, 18-05-21, Havets son. 18-05-07, Sista Ringen, 18-02-28,  Jag kanske gifter mig med prästen, 18-01-11, Sceningång 1956, 17-10-29, Rospiggarna, 2017-10-29, En dotter född, 2017-05-07, Min syster och jag, 17-05-07, När syrenerna blomma som jag såg i juni 2012, Saltstänk och krutgubbar, August Karlssons återkomst, Kan doktorn komma, om lappmarksdoktorn Einar Wallquist, I mörkaste Småland, med kul avsnitt "Militär på Rönneslätt, "Söder om landsvägen" med Edward Persson, "I dur och skur" Med Alice Babs och Povel Ramel, En melodi om våren, en förvecklingskomedi från 1943 och Resan till dig, en musik komedi med Alice Babs och Sven Lindberg.

Fler barnlösa män

 2018-10-27  F &V 2
 2017   2016  2015  2014 2013   2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
Även i ett så jämlikt land som Sverige sker partnerval enligt traditionella mönster. Män som är lågutbildade och har låga inkomster har allt sämre utsikter att kunna bilda familj. Det är stor skillnad mellan män och kvinnor vad gäller hur många som blir föräldrar - och skillnaden växer.
I ett nytt gorskningsprojekt håller ett par nationalekonomer vi Stockholms universitet på att undersöka denna fråga. Ungefär 22 % av de 45-åriga männen i Sverige har inte blivit föräldrar - medan detta bland kvinnorna bara drabbat 13 %. Detta framgår av en ny artikel i den vetenskapliga tidskriften Ekonomisk debatt,
Den största anledningen till att män inte blir föräldrar är att de saknar partner.

Det är betydligt mer sannolikt att en man med låg utbildning och låg inkomst är ofrivilligt barnlös än en man med hög utbildning och hög inkomst.
En man som slarvar med sin karriär löper risk att bli utan barn, säger Anne Boschini. Och det räcker inte att vara välutbildad, han bör tjäna bra också, visar vår studie.

Anne Boschini är docent i nationalekonomi vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet, och medförfattare till artikeln i Ekonomisk Debatt.
– Vi befarar att denna utveckling kommer att fortsätta, eftersom kvinnor tenderar att utbilda sig mer än män, säger hon.

– Om man ska uttrycka sig rakt på sak handlar det om att fattiga män inte blir fäder, säger Marianne Sundström, professor i arbetsmarknadskunskap vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet. Även hon är medförfattare till studien.
– Män som inte lyckas på arbetsmarknaden går helt enkelt inte hem hos kvinnorna, säger Marianne Sundström.

– Vår studie säger rätt mycket om det här förhållandet i stort. Dessa män riskerar ju också att få en ensam ålderdom. Barn brukar ofta hjälpa sina gamla föräldrar.
Marianne Sundström betonar också att dagens nya tekniker som kan motverka barnlöshet, som IVF och spermadonation, främst hjälper kvinnor att bli föräldrar.

Det som hittills är klarlagt är att andelen som är barnlösa vid 45 års ålder har ökat bland svenska män sedan 1991 och sjunkit på senare år bland kvinnor. Forskarna ser också att de män som blivit pappor före 45 års ålder har betydligt högre inkomster än de som saknar barn. Inkomstskillnaden har vuxit de senaste decennierna och är nu i snitt drygt 100000 kronor om året. För 20 år sedan var skillnaden hälften så stor i inflationsjusterade kronor.
Även männens utbildning är viktig. Bland 45-åriga män som bara har grundskoleutbildning är nästan 30 procent barnlösa (se ovan. Bland jämngamla män med högskoleutbildning är andelen strax under 20 procent. Även här har klyftorna ökat på senare år – allt fler lågutbildade män blir aldrig pappor. Men även i de grupper som har högre utbildning syns tydliga skillnader. Bland civilekonomer, jurister, läkare och civilingenjörer tjänar de 45-åriga män som blivit fäder betydligt mer än sina barnlösa manliga kolleger i samma ålder.

Läs hela artikeln i Forskning & Framsteg nr 8 28 eller här: "Färre män blir pappor".      
Anne Boschini och Marianne Sundströms artikel i Ekonomisk debatt : "Det ojämlika faderskapet".
Birgitta Valberg       Olga Ekman, Ludvigs fru
Fylgia Zadig            Blondie
Lil Yunkers              Bébé

Alliansen tar över i regionen

 2018-10-24 Politik
2017 2016  2015 2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
Region Skåne kommer att styras av alliansen. Regionens ordförande Henrik Fritzon (S) har lämnat över klubban till Carl Johan Sonessom (M). Maktskiftet är klart. Region Skåne kommer att styras av Alliansen, M, L, C, och KD i fyra år. Carl Johan Sonessom valdes till Regionstyrelsens ordförande och Socialdemokraterna går i opposition. Ordförandeposten i Regionfullmäktige gick till Annika Annerby Jansson (M), förste vice blev Lennart Pettersson (C) och andre vice Ewa Pihl Krabbe (S).
Allianspartierna har valt att tillsätta 10 regionråd; Fyra för moderaterna, och vardera två för respektive L, C och KD. Det blir också 8 heltidsanställda oppositionsråd: Fyra för socialdemokraterna, tre för sverigedemokraterna och ett för vänsterpartiet. Alltså totalt 18 heltidsanställda politiker.
Moderaternas regionråd blir, utöver Carl Johan Sonessom, Staffanstorp, Anna Mannfalk, Vellinge, Anna Jähnke, Helsingborg och Carina Zachau, Örkelljunga. Anna Jähnke blir gruppledare för M i Regionfullmäktige.
I Valet fick de fyra allianspartierna tillsammans 62 platser (av 149), Sverigedemokraterna 30 och de "Rödgröna" 57 mandat.

Medlemsmöte

 2018-10-22 VFST
2017 2016  2015 2014 2013 2012  2011  2009 2008 2007   2006   2005  
Medlemsmöte Vänskapsföreningen Sverige-TysklandVänskapsföreningen Sverige-Tyskland har haft medlemsmöte den 13 oktober i Immanuelskyrkan, Nygatan 10.
Det bjöds på förtäring av rostbiffsbaguetter från Den lille Danske.

70 medlemmar inklusive några ännu nyfikna, som var nöjda efteråt och gärna ville återkomma på Luciafirandet i december.

Inför årsmötet i februari 2019 då några nya styrelseledamöter behöver väljas in var valberednings tre ledamöter särskilt inbjudna för att "ragga" intresserade deltagare till styrelsen.

Ordförande Monica Rosenqvist hälsade välkomna, presenterade kvällens program, först ska vi äta och sedan kommer Bror-Tommy Borgström från Ystads stående teater.
Hon informerade om nästa medlemsmöte som blir den 10 december kl 18.30 i Immanuelskyrkan. Program: Besök av Trelleborgs Lucia med tärnor kl 19.00. Berit Möllebäck berättar om skrönor "med hjärtat i hembygden" kring Stora Beddinge med anknytning jultraditioner.
Årsmöte blir det den 13 februari 2019.
Monica presenterade sedan nästa års resor. I maj har vi oss till Quedlingburg som ligger i det vackra Hartzområdet och runtom i staden finns flera intressanta utflyktsmål liksom flera sevärdheter i själva staden. Tidpunkt 12-15 maj , söndag-onsdag, 4 dagar med tre övernattningar.
Bror-Tommy Borgström är kanske mest känd för att ha spelat "Grävskopan" som är en enmansmonolog kring Rune F Lindgren, en 50-årig livstrött man som äger 49 % i en grävskopa, på Ystads stående teater
Dråpliga situationer som t ex Runes 46 sekunders fotbollskarriär i MFF varvas med känsloladdade ögonblick. Pjäsen är skriven av Henning Mankell för skådespelaren Bror Tommy Borgström. Den 15 januari 2000 hade Grävskopan urpremiär på Ystads stående teater. Och den spelas fortfarande!

Bror Tommy Borgström hade valt ut ett antal texter av kända skånska diktare som Birgit Lindström, Elly Hallgren, Daniel Rydsjö, Ludvig Jönsson m fl. Han läste dem på ett himmalagat skånemål, med mycket diftonger och ord från "Världens vackraste språk". Man behövde nästan ett lexikon i bland. Men vackert var det och han inte bara läste utan gestaltade rexten på ett dramatiskt sätt och med stor närvaro och känsla.
Många och långa applåder fick han.

Världens ledande elbilsvisionär

 2018-10-21 NP int 3
2017 2016  2015 2014 2013 2012  2011  2009 2008 2007   2006   2005  
Världens ledande elbilsvisionär är inte Elon Musk!

På årets bilmässa i Peking drog en pensionerad kinesisk byråkrat med händerna över huven på en snygg sportkupé som kallats världens snabbaste elbil och log som en stolt fader. Bilen är byggd av det kinesiska företaget NIO.
När elbilens historia ska skrivas kan Wan Gangs namn komma att väga tyngre än Elon Musks. Varannan elbil köps idag av en kines. I år väntas Kinas produktion av elbilar nå en miljon fordon.

Wan Gang har aldrig varit inskriven i kommunistpartiet. Långt innan Wan blev Kinas främsta futurist, led han under kulturrevolutionen på 1960-talet som var ett stortsteg bakåt för vetenskap och teknik i Kina. Han var en av sin generations lyckliga som fick gå på universitet. Han blev antagen till en doktorandutbildning i Maskinteknik Clausthals tekniska universitet i Tyskland.Han stannade i Tyskland och blev vd för Audis planeringsavdelning. Där spelade han rollen som ambassadör och påverkade starkt intresserade besökare från Kina för framtidens elbilar. Idag finns det över 100 kinesiska elbilar på marknaden.

Han är nu 66 år, avgick i mars och innehar nu en akademisk position på en Peking baserad tankesmedja.

Bildtexter:
a) Wan Gang tries out artificial intelligence system of NextEV ES8 car during Auto China 2018 in Beijing.
Photographer: VCG via Getty Images

b) Electric buses used during the 2008 Summer Olympics in Beijing.
Photographer: Feng Jun/VCG via Getty Images

c) From right: Wan Gang, Linde AG board member Bernd Eulitz, and German Minister of Transport Alexander Dobrindt.
Photographer: Bernd von Jutrczenka/picture-alliance/dpa/AP Photo

d) Green license plates for new energy vehicles in Zhengzhou city in Dec. 2017.
Photographer: Imaginechina via AP Photo

New York Times News Service: "The World's Leading Electric-Car Visionary Isn't Elon Musk?" Läs hela artikeln i Tempus nr 40 eller här.

Ryttaren - Mord i Falsterbo

 2018-10-19  Böcker, deckare
 2017   2016    2014 2013   2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
Det har dragit ihop sig till Falsterbo Horse Show, årets största höjdpunkt inom svensk ridsport och en av de mest prestigefulla hopptävlingarna i världen. Nationsflaggorna vajar i sommarbrisen, solen står högt på himlen och läktarna är fullsatta. Det luktar succé lång väg. Kommunen har, till borgmästarens oförställda glädje, två ryttare i toppklass som konkurrerar om den sista OS-platsen i hopplandslaget.

Förhandsfavoriten Leopold Gyllenstierna rider in och tar emot folkets jubel, men redan efter tredje hindret faller han död ner. Det visar sig snabbt att han inte dött en naturlig död och Skanörs poliser kastar sig med blandad entusiasm in i mordutredningen. När det kort därpå inträffar ytterligare ett mord känns sommarsemestern plötsligt väldigt avlägsen.

Samtidigt som kraven på poliserna ökar förpestas Egons tillvaro av att hans närmsta granne och antagonist, Elisabeth, bjudit hem sin ungdomskärlek Francois från Paris. Ordningen på Kärleksstigen är rubbad och Egon avskyr instinktivt den franske sprätten och känner sig mer ensam än någonsin.

Ryttaren är den tredje och fristående delen i den varma kriminalkomediserien Mord i Falsterbo, skriven av av författarduon Christina Olséni och Micke Hansen. Humor och lättsamt hanterade mord i idyllisk småstadsmiljö är deras signum. Återigen får vi möta poliserna Mårten och Lisa på Skanörs polisstation, den utbrände åklagaren Fredrik och hans överenergiska farbror Egon, 84 år, samt övriga i det pigga pensionärsgänget som vi träffade i Badhytten och Fågelskådaren.
Jag har tidigare läst Fågelskådaren.

Fysisk aktivitet är dundermedicin för hjärnan

 2018-10-17  F &V 2
 2017   2016  2015  2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
Fysisk aktivitet fungerar som antidepressiva mediciner. Det hävdar Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till boken Hjärnstark, som föreläste under psykiatriveckan i Norrbotten.

- Vi blir mer koncentrerade, vi minns bättre, blir mer kreativa och tål stress bättre. Fysisk aktivitet är verkligen en dundermedicin för hjärnan. Det är som en mental uppgradering, säger han.

Hansen menar att fysisk aktivitet är det viktigaste en människa kan göra för sin hjärna, vare sig man är frisk eller sjuk, och hänvisar till runt 25 forskningsstudier som alla pekar på samma sak; hur psykisk ohälsa kan lindras och förebyggas med hjälp av motion.
Fysisk aktivitet gör att vi blir mer toleranta mot stress. Jag brukar säga att man bygger upp ett slags mentalt underhudsfett mot stress, säger Anders Hansen.
I boken Hjärnstark skriver Hansen att fysisk aktivitet är medicinen vi glömde - för att ingen tjänar pengar på den. Han tycker även att läkarna borde skriva ut motion på recept i större utsträckning än i dag. Vilket kan bli knepigt då en stor del av motståndet sitter i patienterna, enligt honom.
- När jag säger till någon som har en mild depression "jag tror det bästa du kan göra är konditionsträning", då säger de ibland "men vad är du för doktor? Jag vill ju ha ett piller, det är därför jag kom hit". Så det kan bli en pedagogisk utmaning att förklara för människor varje gång att fysisk aktivitet är en form av behandling vid depression.

Publicerad 12 oktober 2018 SvT     Boken Hjärnstark finns här.

Allt har en början och ett slut

 2018-10-16 Dagbok
 2016  2015  2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
För många år sedan blev jag medlem i Hemmesdynges hembygdsförening och blev sekreterare där ända tills föreingen lades ner. Där fick jag många vänner och via Isietios galleri också styrelse ledamot i konstföreningen Öppna Sinnen vilket gav mig ännu fler vänner och en för mig helt ny inblick i den lokala konstvärlden.
När Hemmesdynges hembygdsförening så olyckligt tvingas stänga kom jag med i Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg där jag blev aktiv och sedan länge dess vice ordförande. I går hade vi styrelsemöte i föreningen och sista punkten på dagordningen handlade om årsmötet i februari 2019 där vi tog upp vilka av styrelsens 10 ledamöter som vill förlänga resp. avbryta sina mandat. Jag meddelade att jag inte kandiderade för en ny två-årsperiod. Det väckte stor förvåning och viss förstämning men själv gick jag med lätta steg och visslade glatt hela vägen hem till Wemmenhögsgatan 32. Lättnaden var stor.

Vänskapsföreningen Sverige-Tysklands hemsida, Konstföreningen Öppna Sinnes hemsida, 130517, Nedlagd förening, blogg om nedläggningen av Hemmesdynges hembygdsförening.

Tongaledare föreslår bantningstävling

 2018-10-14 NP int 3
2017 2016  2015 2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
Stillahavsländerna har under många kämpat med fetma problem. Enligt statistiken från 2016 i den årliga publikationen CIA World Factbook ligger alla av de tio högst rankade länderna med den största andelen feta vuxna i Stillahavsområdet: Nauro toppar listan med 61 %, medan Mikronesien hamnar på tiondeplats med 45,8 %.
Nästa månad träffas ledarna i grupperingen Stillahavsöarnas Forum på Nauru och den här gången tänker Kongas premiärminister Akilisi Pohiva föreslå en idé för att bekämpa fetmaproblemen i regionen: man utlyser en bantningstävling om vem som klarar av att gå ner mest i vikt under nästa år.
Sverige ligger på 97:e plats med 20,60 % överviktiga. Vietnam är bäst med minst överviktiga.

Se hela listan här.

New York Times News Service: "Could a weight loss competition help Pacific Islanders tackle obesity?" Läs hela artikeln i Tempus nr eller här.

I dödens väntrum

 2018-10-12 FTM
2017 2016  2015  2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
Doktor Vilhelm Canitz stiger av tåget på järnvägsstationen i Lugano. Han skall till ett sanatorium för lungsjuka. En chaufför möter på stationen med en bil. En annan patient, Frank Graham, kommer samtidigt med Canitz. Graham har varit på sanatoriet ett flertal gånger.

Det är uppenbart att Canitz inte tror att han är speciellt sjuk. Han tar det hela mer som en "semester". Till bilen kommer även Vellamo Toivonen. Hon kommer tillbaka från en av sina förbjudna utflykter från sanatoriet. Vilhelm verkar förvånad över att han behandlas som om vore han allvarligt sjuk.
En annan patient, Martin Dahlberg, kommer in till Vilhelm på natten. Dahlberg har legat på sanatoriet i sju år. Han berättar att hittills har bara två svenskar lämnat sanatoriet, båda döda.

Vilhelm får till slut veta av överläkaren att han är svårt sjuk. Vellamo får i princip reda på att hon skall dö. Hon vill få tillstånd att spela piano på sanatoriet. Vellamo smyger sig in på Vilhelms rum. De samtalar intensivt. Båda har en känsla av att de aldrig riktigt levat. De blir snabbt mycket förälskade i varandra.
Canitz opereras och tillfrisknar långsamt. Toivonen avlider. Canitz får så småningom lämna sjukhuset med -- som han säger -- en betydligt ödmjukare inställning till livet och människorna.

I dödens väntrum är en roman från 1930 av den svenske författaren Sven Stolpe. Den bygger på Stolpes erfarenheter av att vara inlagd på ett sanatorium. Boken ligger till grund för filmen med samma namn från 1946 i regi av Hasse Ekman.

Viveca Lindfors – Vellamo Toivonen, finsk pianist
Hasse Ekman – Vilhelm Canitz, doktor i litteratur
Erik Berglund – doktor Lautensack, överläkare vid Agra sanatorium
Stig Järrel – Martin Dahlberg, patient

Åter på gymmet

 2018-10-11 Motion
2017 2016  2015  2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
Den 29 september åkte Lena och jag till Kreta. Vi reste med Apollo. Hade rum på hotellet Illanthhos Village. Allt fungerade mycket bra och natten till den 7 oktober var vi åter hemma i Trelleborg. Tyvärr lyckades jag stöka till det för mig så att jag fick ett sår på höger skenben just till höger om vadmuskeln, tydligen inget lämpligt ställe för att läka utan komplikationer. Det blödde mycket och vi fick användning för allt i plåsterväg. Det hör till sakien att jag äter blodförtunnande medel, i form av Waran, efter en lindrig stroke/hjärnblödning för tre år sedan.
Den 8 oktober tog Lena mig till distrikssköterskan på Vårdcentralen i Anderslöv som tog väl hand om mig, rensade såret och plåstrade om mig på nytt. Jag hade återbesök den 12 oktober och igen på tisdag den 16 oktober.
Resan och såret tvingade mig att göra uppehåll på gymmet i två veckor. Men torsdagen den 11 oktober var jag tillbaka och allt gick riktigt bra som vanligt igen!

Grannländer drar Venezuela inför rätta

 2018-10-09 NP int 3
2017 2016  2015  2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
Fem latinamerikanska länder samt Kanada har uppmanat internationella brottmålsdomstolen att överväga avtal mot ministrarna i Venezuelas regering för omfattande övergrepp mot de mänskliga rättigheterna. Det är första gången som medlemsländer har anmält ett annat medlemsland till somstolen.
I en region där ledarna brukar försöka undvika att kritisera sina grannländer offentligt är Argentinas, Chiles, Paraguays och Perus agerande en ovanlig kritik mot den venezuelanske presidenten Nicholas Maduro.
latinamerikas regeringar har blivit alltmer oroade över den ekonomiska och politiska krisen i Venezuela. Den akuta bristen på mat och mediciner har fått flera miljoner människor att utvandra, i första hand till grannländerna.
Anmälan gör att internationella brottmålsdomstolen fått en känsla av brådska med att undersöka övergreppen i Venezuela. Domstolen har aldrig öppnat något ärende där en regering har anmält en annan. Men nu har Venezuelas katastrofala utveckling blivit ett växande regionalt hot. Migrantflödet har lett till ökad brottslighet och påfrestningar på vård- och utbildningssystemen i andra omgivande länder.

New York Times News Service: "Neighbors Refer Venezuela to Criminal Court in 'Historic' Rebuke", eller "läs mer här, översatt i Tempus nr 40 2018.

Bildtext 1: President Nicolás Maduro, center, in Caracas this week. The crisis in Venezuela “demands collective action,” the president of Peru said.
Bildtext 2. Venezuelan migrants walking to Colombia this month.
Bildtext 3. Protesters during clashes with the Venezuelan police last year.
Bildtext 4: President Trump described the crisis in Venezuela as a “human tragedy,” but he also challenged the authority of the International Criminal Court.

Bilder från Kreta

 2018-10-06 Dagbok
2017 2016  2015  2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
Vi hade en mycket fin vecka på Kreta där det allra mesta var över för förväntan
Måltider var "all inclusive" på Illanthhos Village. Diverse mellanmål och drycker erbjöds däremellan. Sängarna var utmärkta liksom ACn som höll temperaturen sval och skön. Utomhus var det, 19 grader på morgonen och 23-24 på eftermiddagen. Och solen sken från en blå himmel mest hela tiden.
Vi hade också beställt mat på flygresan ut & hemresan. Vi reste med Apollo. Fina promenader längs stranden som låg knappt "ett stenkast" från hotellet.
Ilianthos Village är en välkänd och populär hotellanläggning av hög klass direkt vid Agia Marinas strand. Här finns ett härligt poolområde och bodde bra i ljusa rum med All Inclusive.
På väg till Kreta.       Mallorca resan i maj 2018     

     
Första dagen vid Poolen: Bertil Första dagen vid Poolen: Lena Jag försöker läsa i den starka solen och vinden
     
"Vår" strandremsa, Apollos färger Få badare vågade sig långt ut  Vågorna var ständigt hög, röd flagg
     
Gatan upp till hotellet  Lena hade sin beundrare  Kuttersmycket, min kära fru Lena

Skrik tyst så att inte grannarna hör

 2018-10-04 Böcker
2017 2016  2015  2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006   2005  
Karin Alfredssona senaste bok, "Skrik tyst så att inte grannarna hör", som är nominerad till Årets bok, blev den andra boken jag jag läste under min semesterresa på Kreta, under en vecka i sept/oktober 2018.

Allt kommer att ordna sig. Roger är omtänksam och uppvaktande och har vigt sitt liv åt att hjälpa afrikanska kvinnor ur fattigdom. Han ser på Ellinor med en blick som säger att han vill ha henne, att hon är hans. Du kanske ska flytta med till Afrika? Rogers erbjudande blir lösningen på den ekonomiska knipa Ellinor har hamnat i. Hon lämnar frisörsalongen och Stockholm och flyttar med till Zambia.

Efter ett liv i fattigdom i Lusakas slumområden får änkan, den ensamstående mamman, Loveness ett liknande erbjudande. Siame är välklädd, snäll mot barnen och har en tjänstebostad hos svenska ambassadens biståndsråd. En riktig bostad. Med en dörr som går att låsa. Allt kommer att ordna sig.

Skrik tyst så inte grannarna hör är en gripande roman om mäns våld mot kvinnor, om orättvisor, systerskap - och häxeri. Efter flera år som biståndschef i södra Afrika är Karin Alfredsson äntligen tillbaka som författare.

Karin Alfredsson har varit verksam som journalist i drygt 40 år och är författare till femton böcker. Hennes 80 grader från Varmvattnet (2006) belönades med Svenska deckarakademins debutantpris. Karin Alfredsson arbetar för att belysa och förändra flickors och kvinnors villkor världen över.

Karin Alfredssons blogg, Karin Alfredsson följer upp förra höstens succé "Skrik tyst så inte grannarna" med en relationsroman om två kvinnor i Västerbottens inland, i mitten på förra seklet. Om hur det var och är att tvingas bryta mot normen för att vara sann mot sig själv. I boken Vajlett och Rut.

Recensioner:
Gunilla Wedding i Skånska Dagbladet: "Skriver med ilska som drivkraft",
Hanna Lager i Feministbiblioteket: "Boken utspelar sig i Zambia i diplomatkretsar".

Viskaren

 2018-10-02 Böcker, deckare
2017 2016  2015  2014 2013 2012  2011 2010 2009 2008 2007   2006   
Detta var den första boken jag läste under min semesterresa på Kreta, under en vecka i sept/oktober 2018. Viskaren av den norska författaren Kari Fossum.

Kommissarie Konrad Sejer sitter i polisens förhörsrum med en kvinna. Ett fruktansvärt brott har begåtts. Sejer söker sanningen och försöker förmå kvinnan att berätta sin historia. Läsaren hålls på halster om vad det är, berättarrösten går inte riktigt att lita på, något som faktiskt stärker historiens spänningsvärde och ger nerv åt den stegrande intensiteten som leder mot ett gräsligt och gripande avslöjande. Man anar att hon haft inspiration från sina arbeten med åldringar, förståndshandikappade och narkomaner.

Ragna Riegel tar ingen plats, hon är liten och tunn, viskar till och med fram orden efter en misslyckad stämbandsoperation. Ragna arbetar på Europris, där vanliga människor köper vanliga, mörka dunjackor till lågpris. Efter föräldrarnas död bor hon ensam i barndomshemmet, sin son har hon inte mycket kontakt med, han har flyttat till Berlin och skickar bara enstaka jul och födelsedagskort.

Hennes liv följer fasta rutiner, det är så hon vill ha det. Hon sitter på samma säte i bussen varje dag, handlar i samma närköp. Hon har ordning på livet. Tills den dag då hon får ett hotbrev. Någon vill döda henne. Rutinerna förvandlas till skräck och förvirring, Ragna måste försvara sig. Till varje pris.

Denna roman är Karin Fossum (född 1954 i Sandefjord) i sitt prydno. Genom hela författarskapet har hon försökt förstå brottets natur och penetrerat mänskligt mörker. Hon debuterade som poet med diktsamlingen Kanskje i morgen 1974 och kom med nästa samling dikter, Med ansiktet i skygge, fyra år senare. Därefter skrev hon noveller och gav ut två samlingar men släppte sin första kriminalroman först 1995. Hon har också skrivit fem skönlitterära romaner. Hennes böcker har översatts till mer än 30 språk och vid sidan av Rivertonpriset har hon belönats med Skandinaviska Kriminalsällskapets Glasnyckeln, Svenska Deckarakademins The Martin Beck Award och det norska Bokhandlerpriset.

Tidigare lästa böcker av Karin Fossum:


Svarta sekunder, Helveteselden, Carmen och döden, När djävulen håller ljuset. "Evas öga", "Se dig inte om" och "Den som fruktar vargen".