Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
September 2005

Bertil Tomelius
Startsida

Böcker på gång

2005-09-29   Böcker

Jag läser Klas Östergrens senaste bok som kom för några veckor sedan. Den heter ”Gangsters”. Han håller för tillfället på att bygga en ny lada till gården där han bor på Österlen. Den bok ”Gentlemen” som han skrev i slutet av 1970-talet och som blev hans stora succé finns med i Gangsters, fast nu berättar han ”hur det egentligen var”, enligt egen utsago. Den är väldigt bra, spännande och välskriven, men lång. För att kunna skriva ”Gangsters” var han tvungen att läsa om sin bok ”Gentlemen” och då förstod jag att jag också måste läsa den. Så ”Gentlemen”, som är ännu längre, läser jag parallellt. Jag har inte läst den tidigare. Den är ännu bättre än ”Gangsters”. Jag rekommenderar alla att läsa båda dessa böcker. ”Gentlemen” finns i ”Bok för Alla” och kostar bara 30 kr.
Jag läser också Ernst Brunners ”Carolus Rex: Hans liv i sanning återberättat”, eller snarare tvingar mig igenom de första 200 sidorna. Boken är en tegelsten på 800 sidor! Det sägs att i Brunners bok kommer kungen äntligen själv till tals och vi kommer honom närmare. Om det är så tycker inte jag att han är värd att bli bekant med.
Jag köpte två böcker från en bokklubb nyss efter att ha blivit påmind om att det ingick i det åtagande jag gjort för att få ”välkomsterbjudandet”. Det blev Mankells och Håkan Nessers senaste. Nessers heter ”Från doktor Klimkes horisont”, och är en novellsamling. Jag har läst den första novellen som heter ”En helt annan historia” och som handlar om en författare som reser till Venedig för att få inspiration till en ny novell. Nesser är en stor författare så den kan jag också rekommendera.
Slutligen har jag börjat beta av Kjell E Genbergs stora produktion av svenska deckare. Han första bok som är från 1974 och är en klassisk polisroman, heter ”Fnask i fördärvet”. Den har Linnéa Jeschke beställt till mig från Sveriges depåbibliotek i Umeå.
Recensioner av Gangsters: Joans Thente i Dagens Nyheter, Kaj Lundgren i Svenska Dagbladet, Daniel Sandström i Sydsvenskan, Csabi Urban på Dagens bok.

Seger trots sträckning

2005-09-28   Motion

I dag var det åter dags för badminton i Aurahallen i Malmö. Vi spelade drygt en timme med början kvart i fem. Man får vara nöjd. Jag spelade med Lars B och vi vann tre set mot våra arbetskolleger John W och Bengt-Göran L. Och sedan var det varmt och gott i bastun. Men just därför att min inflammerade hälsena nu inte längre gör sig nämnvärt påmind så sträckte jag i stället min vänstra fot. Jag lyckades göra en ”rusning” mot nätet för att rädda en förrädisk stoppboll och då sträckte det till. Hoppas att det är övergående besvär bara.'

Hopp även om Nordkorea

2005-09-27  Nyheter & Politik, Internationell

Jag läste två för världens utveckling positiva artiklar i Tempus senaste nummer.
Den ena handlar om hur diktatorn i Nordkorea, Kim Il Sung, slutar med att hota med att skaffa kärnvapenvapen. Han är livrädd för att bli en ny Saddam Hussein, det vill säga bli tillfångatagen av USAs militär, ställd inför rätta för sina enorma brott mot mänskligheten och dömas till döden. Personligen har jag länge varit mycket skeptisk till Nordkoreas möjligheter att få fram en atombomb. Nu är han djupt lättad eftersom George Bush har lovat inte använda aggressiva metoder mot Kim-Il-Sung och landets kommunistiska ledning och anser sig därför inte längre behöva skramla med atomvapenhotet.
Under sista dagen av den fjärde omgången sexpartssamtal mellan USA, Japan, Ryssland, Kina och de båda koreanska staterna gick Nordkorea med på att avbryta alla sina atomprogram: Nordkorea ska inom kort ansluta sig till ickespridningsavtalet (NPT) på nytt och kommer att tillåta IAEAs inspektörer att besöka landets kärnanläggningar.
Originalet till artikeln finns i Financial Times.
Den andra handlar om hur sydkoreanska företag flyttar produktion till ny ekonomisk zon i Nordkorea. Det byggs en enorm företagsby i Kaesung i Nordkorea, bara en timmes resväg från Söul. När den står klar 2015 ska 3000 sydkoreanska företag sysselsätta 250000 nordkoreanska arbetare. Redan idag finns det företag som tillverkar kläder och kastruller med hjälp av billig arbetskraft. De nordkoreanska arbetarna tjänar bara 57 dollar i månaden, en tjugondel av vad de får i Sydkorea och hälften vad kinesiska arbetare får. De är dessutom mycket produktiva och lär sig snabbt nya saker. Nordkorea har en förstklassig arbetskraft. Det krävs bara utländskt kapital för att den ska komma till sin rätt. Ett hinder för en god utveckling är emellertid de amerikanska sanktioner som hindrar att till exempel datorer förs in i Nordkorea och att man inte kan ringa direkt från Söul till Kaesung. Teletrafiken går via Japan. Det kan också bli konflikter beroende på att lokalbefolkningen i Kaesung oundvikligen kommer att utsättas för det som den kontrollbesatta regimen i Pyongyang kallar för ”västerlandets dekadenta kultur”. Svältkulturen i Nordkorea anses vara bättre. Men diktatorn Kim Il Sung vet att han måste få igång ekonomin i Nordkorea annars kommer han snart att drabbas av det andra ännu större hotet än att bli förklarad som Ostasiens Saddam Hussein nämligen att det egna folket störtar honom.
Originalet till artikeln finns i Newsweek.

Fotboll med jubileumspriser

2005-09-25  Anderslöv & Söderslätt

Jag flyttade från Malmö till Anderslöv i Trelleborgs kommun sommaren 2004 och bestämde mig då för att betrakta Trelleborgs FF som mitt hemmalag. Jag och min fru var därför åskådare vid säsongspremiären hemma den 17 april då Trelleborgs FF slog Västra Frölunda med 3-0. Vi var också med den 1 maj då TFF vann hemma mot Norrköping med samma siffror 3-0. Laget spelade bra och det var en trevlig medryckande stämning på läktaren. Det gick bra några matcher till för TFF med därefter har det inte varit trevligt att följa utvecklingen nedåt i superettan. Mycket beror på att den kvickfotade och alltid målfarlige kanadensaren Stephen Ademolu (bild) försvann ur laget och gick till norska Tromsö.
I dag kom Åtvidaberg på besök och då firade klubben 21-årsjubileet (egentligen en månad för tidigt) av en match mot samma lag Åtvidaberg som TFF då besegrade i en kvalmatch och tog plats i allsvenskan 1984. Då slogs publikrekord för fotboll i Trelleborg, 9790 personer!
Klubben firade nu med att ta samma priser i kväll som 1984. 40 kronor mot annars 140 kr för en sittplatsbiljett. Så vi gick dit igen. Det blev inte samma sak idag trots att de yttre förutsättningarna var de bästa med klar sol och en svag, måttlig vind. 1393 betalande åskådare bara trots det låga priset. Många varningar utdelades, riktigt bra i TFF var bara målvakten Richard Richardsson och backen Dennis Melander. För övrigt var det knappast godkänt. Åtvidaberg var närmast till segern med stolpskott och flera goda chanser. Tack vare sin gode målvakt kom TFF undan med 0-0. Man förstår att publiken sviker. Men med den poängen undviker TFF i varje fall att göra en ”GAISare” det vill fritt fall från allsvenskan genom superettan direkt ner i division två!
Bild på Stephen Ademolu.

Plus och minus i Malmö del 2

2009-09-24   Dagbok

Sedan jag hämtat mig från ”chocken” av att ha fått en falsk böteslapp för felparkering på vindrutan på min 10 år gamla Toyota Corolla åkte jag till parkeringen på skolgården på Sankt Petri Läroverk i Malmö. Jag utnyttjade därvid de rättigheter som min fru har som anställd vid Sofielundsskolan.
Från Sankt Petri, där för övrigt min dotter Lina tog studenten för sju år sedan, är det ett kort gångavstånd till min tandläkare på Södra Tullgatan 3. Eva Sjögren har varit min tandläkare nästan så länge som jag kan minnas och har åldrats i samma takt som jag. Hon lagade två hål och frågade som alltid om jag ville ha bedövning och jag svarade som alltid att det ville jag inte. Dels för att jag har sprutskräck och dels för att jag inte vill vara bedövad under hela eftermiddagen. Men visst gjorde det ont!
Sedan gick jag till Stadsbiblioteket i Malmö. Redan utanför träffade jag på kolleger och elever från min arbetsplats Lernia. De gjorde studiebesök på ”1000 vägar till kunskap”.
När jag kom in träffade jag på fler kolleger och elever som var där med samma ärende. Jag gick upp en våning och hittade ett ledigt bord att arbeta vid. Jag kände mig mycket tillfreds och packade upp tidningar och böcker ur min ”AMU-ryggsäck”. Jag kände mig nästan tillbaka till den tid då jag satt på Universitetsbiblioteket i Lund och skrev på min avhandling i pedagogik. Då hade jag något så fint som en ”forskarvagn”.

Jag gör nu en upptäckt. Detta ord ”forskarvagn” måste vara helt ute. Jag söker på Google och får en, säger en träff! Så här står det i en magisteruppsats i biblioteks- och informationsvetenskap vid biblioteks- och informationsvetenskap/bibliotekshögskolan 2003:23”: "Samma sak kan sägas om den form av formellt erkännande som det kanske kan sägas vara att få forskarprivilegier på KB, forskarvagn, tillträde till forskarsal etc.”.
(Men en förbättring har jag sett sedan dess. I november 2008 får jag fem träffar, inklusive den jag just nu kompletterar, och en från Lunds universitet "Forskar vagn och forskarskåp").

Men låt oss inte bry oss om detta. Jag var väldigt tillfreds med att ”studera” tillsammans med ett stort antal ungdomar som föreföll mycket koncentrerade på vad de gjorde och föreföll njuta av att lära sig något, flera hade bärbara datorer med sig med vars hjälp de utförde sina studier. Trevligt för en lärare som mycket sällan gör samma erfarenheter på sitt jobb.
Alltför snabbt blev det dags att åka och hämta min fru på Katrinetorps gård för att tillsammans åka hem till Anderslöv.

Plus och Minus i Malmö

2005-09-23   Dagbok

Idag gick jag upp klockan sju prick. Fem i åtta åkte vi till Malmö. Jag lämnade min fru på Katrinetorps gård. Där skulle ledningsgruppen för Sofielundsskolan konferensa hela dagen. Sex personer skulle avgöra vilka löner som lärarna på skolan var värda att få under det kommande avtalsåret. 0850 var jag på motionscentrat Nautilus på Jägersrovägen. Det är mitt ”andra hem” sedan länge. Jag började med 25 minuter på trappmaskinen och betade sedan av 16 olika träningsmaskiner flera gånger. Jag hade inte mer än 10-12 träningskamrater så jag kunde följa mitt eget tempo och egen ordning. Man kommer snart in i fullständig koncentration på uppgiften vilket innebär en total avkoppling. Till detta bidrager
1. att jag kan utrustningen väl och kan alla inställningar och vikter utantill.
2. att jag har musik på min MP3 spelare som passar och som jag tycker om.
3. koncentrationen skapar kemiska förändringar i hjärnan som i sin tur förstärker koncentrationen och minskar tröttheten (mest bildas så kallade endorfiner).
Det är märkvärdigt att inte fler personer idag använder sig av detta det allra bästa sättet att koppla av på och minska den stress som tydligen är nationalåkomman idag!
Mp3 spelaren är motionärens önskedröm. Millenniets uppfinning. Innan hade jag en tung, omständlig bandspelare att lyssna på.
På min mp3-spelare har jag pop-rock musik från 50-60 talet. Cliff Richards Lucky Lips, Paul Ankas Love me warm and Tender, Rickiy Nelsons Hello Mary Lou, Save the last dance for me, The Smokies, Doctor Hook, men också country sångare som Christina Lindberg och Jill Johnson. 1145 åkte jag till Lernia på Valdemarsro för att lämna tillbaka en vagn jag lånat för att köra mitt material därifrån till Fosievägen 8 där jag numera ska bedriva min yrkesutövning. Jag hade parkerat fel för att komma närmare ingången, så när jag kom ut efter max tio minuter hade jag en böteslapp på rutan. Fy för! 500 kronor. Men när jag tittade närmare på lappen såg jag att felparkeringen skett på Ramels väg. Någon av eleverna från Rosengård hade varit väl optimistisk och trott att jag var dum nog att betala hans böter. Då visste jag att jag åter var i Malmö och varför jag flyttat därifrån för ett år sedan! (fortsättning följer).

Klas Östergren, en paranoiker som har rätt?

2005-09-22   Böcker

Klas Östergren kommer med en ny bok i höst. Han ger en fränt kritisk bild av socialdemokratins Sverige i "Gangsters", en uppföljning av samtidsskildringen "Gentlemen" som utkom för 25 år sedan. Den ska jag läsa!
Den utmärkte medarbetaren i Trelleborgs Allehanda Crister Enander (som jag tidigare hyllat här) har intervjuat Östergren och citerat honom så här:
"Folk står upp och applåderar och jag begriper inte vad det är de applåderar. Bara en gangster kan väl tycka att allting går åt rätt håll i dagens samhälle. Vår tid är en tid av paranoia, fortsätter han. Det är en otäck känsla som breder ut sig av att alla viktiga beslut och alla viktiga avgöranden sker bakom lyckta dörrar. Att vi ska hållas okunniga om vad som egentligen händer”.
Visst finns det idag risk för att bli paranoid med känslan av att det finns en osynlig makt som bestämmer över en, en makt som man inte rår på med demokratiska medel utan är utlämnad till på gott och ont. Eller med Enanders ord om boken Gangsters:
Det samhälle som träder fram, sakta framtonande som ett fotografi i badet med framkallningsvätska, är en skrämmande och ofta frånstötande bild av ett Sverige som förlorat både sin heder och sina ideal.
Allt stort, alla avgörande beslut och landets framtid och öden, avgörs i hemlighet, bakom lyckta dörrar dit ingen demokratisk insyn eller inflytande är möjligt. Landet styrs av den osynliga makten och det oåtkomliga storkapitalet.
Denna krypande känsla av att något i grunden har förändrats, av en otäck förskjutning från öppen demokrati till ett smusslande och hymlande och ljugande samhälle, lyckas Klas Östergren skildra på med snudd på ett gastkramande sätt.
Man ska då komma ihåg Norman Mailers åsikt om paranoiker nämligen att det finns bara en sak som är värre än en paranoiker. Det är en paranoiker som har rätt! Klas Östergren är en sådan.
Den som vill kan läsa hela recensionen på Internet här och här. Den förekommer som två dokument. För den som är riktigt intresserad finns en annan i Kristianstadsbladet. Jag håller mig till de skånska landsortstidningarna.

Horatius återfunnen på "Kalla linjen"

2005-09-21  Datorer & Internet

Var finns Ladislaus Horatius – alias den ungerskfödde Lászlo Hòrvath? Jag håller på att uppdatera min länksamling och finner till min stora överraskning och förskräckelse att hans webbsida www.djupband.com inte svarar. Han är filosof, konsertpianist och författare men mest känd blev han en gång då han drog i nödbromsen på X 2000 i protest mot att samhället, utvecklingen och tåget gick för fort.
Han har startat ”djupbandsbolaget” och minutpartiet och skrivit en bok om Offensiv nostalgi. Har han försvunnit? Eller kan han existera utan att finnas på Internet?
Nej, tydligen inte. Jag har nu funnit hans nya ”digitala tillhåll” på Allnyckel.se.
Och bloggar gör han också. Det har han gjort sedan december 2004. Bloggen heter med full konsekvens ”Kalla Linjen”.
(jag hittar hans blogg 2011 på ny adress http://skriva.net/index.php/2007/10/15/bloggen-som-litterar-form-ett-samtal-med-ladislaus-horatius/)

Spräckta såpbubblor

2005-09-20    Nyheter & Politik, Svensk

Vad politiker säger officiellt behöver inte ha mycket att göra med vad de verkligen tänker och känner. Det visste vi ju redan men det har åter blivit tydligt med vice statsminister Bosse Ringholms samtal med sin pressekreterare Eva Rosengren om polisen i Sverige. Rosengren säger bland annat ”De gör ju ingenting vid polisen, man kan bli både mördad och...” och Ringholm pratar om att det finns idioter hos polisen och att poliserna är slöa. Det är nog också vanligt att politikerna betraktar de som arbetar på fältet, de som verkligen gör någonting, i motsats till politikerna, som okunniga och lata. Bosse Ringholm har gjort det oförlåtliga att låta sina verkliga värderingar bli offentliga. Han måste betraktas av sina gelikar som världens klant. Hela samhället bygger ju på att vi som arbetar på fältet inte förlorar illusionen att de ”däruppe” är finare människor än vi själva, bygger på att vi uppfattar deras vackra, retoriska uttalanden, ”det förledande regnbågsfärgade såpbubblepratet” som sanna. Därför tror jag att Ringholm får lämna sin post så att vi ska tro att det bara är en minister som är som han. Han får offras för de övrigas fortbestånd.
Men visst är detta kul! Mer sådant inför valet nästa år.

Ny politisk kraft avslöjad

2005-09-19  Nyheter & Politik, Internationell

Resultatet av valet i Tyskland visar tydligt att inget parti kan vinna framgång om det inte tar hänsyn till arbetslösheten. Och märk väl då menar jag att ta hänsyn till de som inte arbetar och vill fortsätta med detta.
I det nya postideologiska Europa röstar väljarna mindre efter om de är vänster eller höger utan mer efter sin egen ekonomiska situation. Det personliga intresset slår igenom. Att leva arbetsfritt har varit många människors enskilda dröm alltsedan industrialismen slog igenom för ett par sekel sedan. Först under senare år har det blivit möjligt också för ”vanliga” människor.
Det nya är att aldrig har så många i Europa levt bekymmersfritt utan att arbeta som i dag. Att de är så många leder för det första till att man inte behöver skämmas som man gjorde för bara några decennier sedan – jag tror inte att det är vanligt idag när man blir uppsagd att man låtsas fortsätta gå till arbetet för att inte familjen och grannarna ska se ens ”skam” - och för det andra att de har blivit en politisk kraft att räkna med.Inför det kommande valet i Sverige gäller det därför att ta hänsyn till de intressen som dessa personer har.
Det kommer att visa sig ännu tydligare i kommunvalen än i riksdagsvalet eftersom betydligt fler ”arbetsbefriade” har rösträtt där (icke svenska medborgare som varit i Sverige minst 3 år, se vallagen, 1 kap. §3). Denna förändring är bara en början. Det kommer att bli allt vanligare att många inte arbetar ”vitt”. Den svarta arbetsmarknaden däremot kommer att öka. En konsekvens av detta blir naturligtvis att skatteintäkterna minskar samtidigt som transfereringarna (bidragen) ökar. De som främst drabbas av detta blir de offentliganställda vars löner betalas med skatteintäkter. Staten och kommunerna kommer att tvingas gå en omöjlig balansgång mellan att betala ut pengar till de som inte arbetar och de som arbetar. Vilka kommer de att satsa på, vilken grupp kommer att innehålla de viktigaste väljarna – de arbetsbefriade eller de offentliganställda?

Vänsterregeringar bakom USA-antipati i Europa

2005-09-18  Nyheter & Politik, Internationell

Marshallfonden, en amerikansk-europeisk tankesmedja har låtit göra opinionsundersökning i 11 länder – USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal, Slovakien, Spanien och Turkiet. Omkring 1000 män och kvinnor i varje land har fyllt i frågeformulär. Frågorna formulerades för att ”ta temperaturen” på det transatlantiska förhållandet. Man fann att amerikanerna är mer positivt inställda till européerna än tvärtom. Mest positiva är britter och italienare och minst spanjorer och turkar. Eftersom europeisk politik tenderar att vara mer vänsterinriktad än amerikansk drar man i undersökningen slutsatsen att det är ideologisk antipati mot Bushs regering som i mycket formar européernas attityder. I länder med socialistiska eller åtminstone vänsterregimer är massmedia i allmänhet negativa till USA och detta påverkar vad människorna tänker.
(artikeln kan läsas den 7 september i Los Angeles Times)

Utdrag av artikeln finns här.

Testosteron och ringfingrar

2005-09-17  Forskning & vetenskap

Forskaren Peter Hurd vid University of Alberta i Edmonton i Kanada har visat att män är mer aggressiva om de har ett ringfinger som är långt i förhållande till sitt pekfinger. Det finns ett samband med det långa ringfingret och en förhöjd halt av testosteron alltså det manliga könshormonet. Så kvinnor, kolla era mäns händer, undersök deras långfingrighet! Vill ni ha en toffelhjälte se till att ringfingret är kort.
Jag under hur Tiina Rosengrens fingrar ser ut? Hon har ju visat sig både manlig och aggressiv. Det är kanske därför hon tycker så illa on män. Både hon och männen konkurrerar ju om de unga och vackra kvinnornas gunst! Hennes mamma hade kanske en hög halt av testosteron i blodet när Tiina var ett litet foster. Forskarna anser nämligen att detta är en av orsakerna till att vissa får högre testosteronhalt som vuxna och därmed längre ringfingrar.

Hurd publicerade sina upptäckter första gången i marsnumret i år av den vetenskapliga tidskriften Biological Psychology.

Biol Psychol. 2005 Mar;68(3):215-22.

Åter på banan

2005-09-15  Motion

När jag sprang på löparbandet på Nautilus i Malmö den 30 juli överansträngde jag mig så att jag fick en inflammation i hälsenan. Några dagar tidigare fick jag en skada i axeln då jag och min fru klippte de jättehöga häckarna utanför sommarstugan i Klamby med en extrastor och extra tung elektrisk häcksax. Sedan dess har jag inte kunnat spela badminton vilket jag annars göra varje vecka på Aurahallen, också i Malmö. Jag har till och med besökt läkarmottagningen i Anderslöv, där för övrigt väntetiden menligt förkortades av att det fanns TV i väntrummet och där spelades just en gammal svensk långfilm med Åsa-Nisse och Klabbarparen, för att få hjälp. Där fick jag goda råd och ett recept av ungerskfödde läkaren Judith Köteles. Men igår var det dags att prova på igen. Jag spelade dubbel med mina arbetskamrater, Bengt-Göran, John, Lars och Mikael. Jag spelade inte så bra, men det gör jag inte annars heller. Det viktiga var att gick att spela 45 minuter med den dock värkande hälsenan. Människokroppen är ju så underbart konstruerad – eller snarare genom evolutionen utvecklad – att när man anstränger sig fysiskt så minskar smärtorna, ja man glömmer de helt och hållet i stridens hetta om att vinna matchbollen. När jag nu är tillräckligt återställd för att spela badminton igen känner jag mig nästan som Kajsa Bergqvist (Ha!). Läs hennes dagbok här.
(November 2008: Tyvärr driver hon inte längre sin hemsida sedan hon hoppat färdigt. Kajsa som är nygift med regissören Måns Herngren ska nu satsa på finansvärlden. Först blir det Carnegies marknadsavdelning. Läs mer här. Det finns en internationell webbsida, Kajsa has it, som lever men inte uppdaterats sedan 2002).

Karl XII och Bewerfittan

2005-09-13   Böcker

Ernst Brunner har skrivit en bok om Karl XII som publiceras i höst. Det är en bok som åtminstone kvantitativt sett är svår att överskrida. Den har ett monumentalt format med 806 sidor och med en tämligen liten text. Och inga bilder alls. Jag undrar vem som läser denna bok i sin helhet? Att döma av de recensioner jag läst förefaller recensenterna ha givit upp och nöjt sig med att komma med sina omdömen efter de första 100-200 sidorna. Min avsikt är att åtminstone ta mig in en bit i den kolossala boken.
Den bild jag får av den unge kungen efter att ha läst ca 100 sidor är en maktgalen, sadistisk slyngel som borde ha burats in redan som 15-åring (hade han fått döma sig själv hade det naturligtvis blivit dödsstraff). Idag hade han väl fått sluten psykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Alla som på något sätt har en avvikande mening straffar han på våldsamt brutala sätt och gärna med döden. Han tillåter inte ens att någon kröner honom – han lyder inte under en enda människa – bara Gud (säger han). Den kungaförsäkran som hans farfar Karl X Gustav avgivit 1654 gäller också honom.
När en dotterdotter till Karl X:s syster Eleonora Katarina, Sofia Eleonora, som Karl XII kallar ”Bewerfittan” kommer till Stockholm för att försöka äkta honom blir han helt vansinnig. Han skjuter sönder sitt rums fönster och inventarier och rider sedan ut på isen där han är nära att omkomma.
Även annars lever han ett djävla liv. Super vin hela dagarna. Sliter sönder kläderna och slår sönder bänkarna i slottskapellet. Fin start för ”Hjältekonungen”. Ernst Brunner kan behöva livvakt!
Läs om boken i "Dagens bok". Karl XIIs "egen" webbplats. Krtik av bokens faktaunderlag.
Recension av Mats Gellerfelt i SvD och av Bengt Liljegren i Sydsvenskan. 

Nya framgångar i Tomelilla

2005-09-10  Hästar

Tomelilla Ponnytravklubb anordnade den 10.9 en ”Sponsor Dag”. I lopp två om 2140 meter segrade Nilla Tomelius med Ljungens Jocke, voltstart 120 meter efter. I lopp tio återkom hon med den egna hästen Mirella II som gjorde sin bästa prestation för året genom att ta en andraplats. Det var på 1640 meter med linjestart.
Nilla är nu en av Skånes Ponnytravklubbs (SPTK) mest framgångsrika ponnytravkuskar för år 2005 med hittills 6 segrar och ett flertal andra- och tredjeplatser.

FI stöder kung Mswati IIIs månggifte i Swaziland?

2005-09-09  Nyheter & Politik, Internationell

Kan Tina Rosenberg i Fis styrelse, verkligen tro att man kan avskaffa äktenskapet med ett riksdagsbeslut. Idag kan man i Svenska Dagbladet läsa att styrelsen för feministiskt initiativ vill avskaffa både traditionella äktenskap och homosexuella partnerskap. Styrelsen kommer idag att lägga fram förslaget om en ny ”samlevnadsbalk” för relationer oavsett kön, även när fler än två personer är inblandade, för FI:s kongress. Tydligen ska tre eller flera män kunna gifta sig, samma sak för kvinnor och flera män med flera kvinnor. Att män gifter sig med flera kvinnor är ju ingen ovanligt internationellt sett. I Swaziland i södra Afrika har den absoluta monarken Mswati III nyligen tagit sig sin 10:e maka. Landets drygt en miljon invånare lider svårt av svält, trots att FNs livsmedelsprogram försörjer 25 % av invånarna. Ändå har Kung Mswati bett sin regering om motsvarande 120 miljoner kronor för att restaurera tre kungliga palats och bygga elva nya. Det är mycket pengar för det lilla f d brittiska protektoratet där 40 % har HIV-virus. Men det är väl inte denna variant Tina Rosenberg i första hand vill frammana med sitt nya lagförslag utan snarare legalisera ”ormgropen” och gruppsex där barnen som föds inte vet vem som är deras pappa eftersom mamman hade sex med flera män när hon blev gravid.
Att det finns positiva saker i att ha sex med flera olika personer samtidigt har t ex Johanna Mannung från RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, redan hävdat. Hon vill ha en politik i Sverige som tar hänsyn till den växande grupp av människor som har ”kärleks- och sexuella relationer med flera personer på en gång”. Johanna Mannung önskar förmodligen att hon fick vara en del av en sådan grupp. Hon har en imponerande hemsida, eller hur?

En ny dag i Malmö

2005-09-08   Dagbok

Halv elva i dag hade jag tid beställd hos min husläkare sedan decennier tillbaka, Natalia Schönland i Läkarelaget på Jägersrovägen 151 i Malmö. För länge sedan arbetade hon på Vårdcentralen i Möllevången i Malmö och kunde då konstatera att de starka smärtor jag hade i höger fot inte berodde på en akut blodförgiftning som jag befarade utan var symptom på gikt. Gikt är en ärftlig sjukdom som beror på ett fel i nedbrytningen av aminosyror. I stället för urinämne som är en liten vattenlöslig molekyl bildas i stället urinsyra, en stor molekyl som fastnar i lederna och orsakar stor smärta särskilt kring stortån (”portvinstå”). Dessa problem kan emellertid medicineras bort med hjälp av Zyloric som innehåller ett ämna, allupurinol, som hämmar det enzym som medverkar vid bildandet av urinsyra. Zyloric är receptbelagt och därför behöver jag uppsöka min läkare varje höst för att få ett nytt recept. Det kostar 150 kronor.
När detta var klart åkte jag till On-Off på Mobilia. Jag köpte där för två veckor sedan en ny dator, en Acer E300 med en 19 tums platt bildskärm. Den fungerade till belåtenhet med ett undantag. De medföljande högtalarna gav inget ljud från sig. Jag lämnade därför tillbaka dem med löfte om att snart få mig hemsänt nya fungerande högtalare.

Sedan åkte jag till mitt ”andra hem”, det vill säga Nautilus Sport och Friskvård på Jägersrovägen 80. Där har jag tränat circa 60 gånger per år sedan 1999. Jag kan alla maskinerna utantill, det går bra att fundera på helt andra saker medan jag tränar. En verklig avkoppling i inemot två timmar som följs av en svalkande dusch.
På väg hem från Malmö till Anderslöv åkte jag in på NETTO i Svedala där jag betade av 17 poster från min inköpslista. På NETTO handlar man kvalitet till billiga priser medan man får utomordentligt bra och trevlig service från personalen. Hur upptagna de än är har de alla alltid tid att hjälpa till och peka ut var olika varor finns.
Hemma stretchade jag medan jag tittade på en gammal svensk långfilm – en militärfars med Nils Poppe.
Sedan arbetade jag med att återställa program och dokument till min dotters dator som vi nu fått tillbaka efter reparation – systemåterställning. Det mesta förefaller lyckat idag.

Skam och skuld bland mediciner och gifter

2005-09-07   Böcker, deckare

Jag har läst Nils Hövenmarks tre första böcker, som handlar mycket om gifter och mediciner, apotek och sjukhus. Författaren Nils Hövenmark var inte för inte apotekare själv.
1. Döden i Svartselet, 1970. I den lilla byn Svartselet någonstans i Norrland på 50-talet
2. Döden på apoteket, 1972. utspelar sig på apoteket Vargen i Sundå i Norrland, krigsåret 1942.
3. Döden på Rotaryklubben, 1973. Åter i Svartselet nu i början av 60-talet.

Böckerna handlar mycket om mänskliga relationer, mycket om "udda" ovanliga personer eller kanske snarare "vanliga" personer. Det ovanliga är att man beskriver deras innersta tankar, deras elände och kärlek. Aldrig har i "deckarform" socialgrupp 4 beskrivits så ingående och kärleksfullt särskilt i ”Döden i Svartselet”. Det blir dock ibland, i min smak, för mycket kvasipsykologiska analyser. Den första boken handlar mycket om det politiskt korrekta i att riva gammal bebyggelse och "sanera" bort människor som har ett annat levnadssätt.
Den tredjes bokens politiska vinkling är huruvida det är korrekt att låta Vattenfall bygga ut och förstöra ortens sjö och åar.

Där finns flera udda personer som inte passar in i samhällets huvudfåra och därför utsätts för småskuret, elakt skvaller i avlägsna byar i 40-50-talets Norrland.

Centrala personer är landsfiskalen Vilhelm Lundberg, skild sedan länge vars hormoner ofta spelar honom spratt. Unga kvinnor har inte svårt för att attrahera honom.
Den andra centrala personen i böckerna är den 50-åriga farmacevten Gudrun Frisk som Vilhelm bär på en platonisk kärlek till sedan 20 år tillbaka. Detta trots att hon sedan länge är gift med den timide skogskassören vid Cellulosabolagets kontor Emil Frisk som dessutom är ordförande för Rotaryklubben i den lille byn Svartselet.
En tredje ständigt återkommande person är Victor Swenson, ett maktmedvetet kommunalråd. Socialdemokrat, så klart!
Läs en kort sammanfattning av Nils Hövenmarks deckare.
Nils Hövenmark på Wikipedia.

Derby på Jägersro

2005-09-04   Hästar

Idag var det svenskt Ponnytrav derby för ponnyer A och B på Jägersro i Malmö. Tävlingen för kategori B det vill säga russ omfattade 1640 meter med autostart. Tävlingen kan betraktas som en sorts Svenskt juniormästerskap för 4-åriga hästar. Vår Muskot placerade sig mycket välförtjänt på en femteplats av 12 startande hästar och vann därmed 1000 kronor i prispengar. Han kördes som vanligt av Nilla Tomelius som sänkte kilometertiden med några tiondelar till 2,07 blankt och var mycket nära en fjärdeplats. Vann med flera längder gjorde Janina Seppälä med Ravenna Ernst. Som segrare utropades först Carmas Aloevera med Johanna Ekstrand som kusk. Hästen fick lagerkrans och täcke innan domarna slog till och diskade hästen för en tredje galopp på upploppet.
Muskot visar alltmer att han brås på sin pappa Granit och kanske ännu mer på sin morfar Vagabond, en världsberömd ponny.

Länksamling - encyklopedia?

2005-09-02  Datorer & Internet

Jag har börjat med ett arbete som aldrig tar slut, det är som ett evighetsarbete, ett Sisyfos-arbete.
Det är därför ett bra arbete, man kan göra det om och om igen och hela tiden på lite bättre sätt vilket ger stor tillfredsställelse.

Jag har nämligen börjat uppdatera min länksamling som jag försummat en tid. Jag började med avdelningen ”Hobbys”. Den har 11 områden (10 + övriga hobbys). Jag började med området ”djur” som nu har 142 länkar.
Jag brukar börja med Hobbys eftersom det är en avdelning som inte ändrar sig mycket. De allra flesta länkarna finns kvar och underhålls år efter år. Det är privata entusiaster som inte är rädda för att lägga ner tid och pengar på sajter med innehåll de är intresserade av. Området djur hade jag inte uppdaterat sedan februari 2004 men med få undantag fungerade alla adresserna. Jag hittade dessutom många som jag kunde lägga till (+ 15 %).
Att samla länkar i stor skala är som att skapa sin egen encyklopedi. Att regelbundet söka igenom dem leder alltid till att man kommer in på andra sajter och detta är därför mycket lärorikt och ger ytterligare en mening med livet.
Nästa områden inom Hobbys som jag ska ge mig på är Teknik, Trädgård & Natur och ”Våghalsar”. Hobbys "Djur" finns här!
(November 2008: och jag måste erkänna att inte mycket har hänt med uppdateringen sedam september 2005, jag tror att jag lägger ner för mycket arbete på mina bloggar!)

Minister vill integrera svenskar i ”det nya Sverige”!

2005-09-01  Nyheter & Politik, svensk

Integrera (infödda) svenskar till ”det nya Sverige” skriver idag Jens Orback på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt. Skolans uppgift har alltid varit att förbereda de unga för eller integrera dem i det samhälle de ska verka i som vuxna, det vill säga 10-15 år framåt i tiden. Det märkvärdiga och nya är att politikerna idag tror sig ha förändrat det nuvarande samhället på ett sätt så att alla svenskar så att säga i stället hamnat 10-15 år bakåt i tiden och därför behöver lära sig den aktuella situationen. Orback tror att majoriteten svenskar är förberedda på det samhälle som var för 10-15 år sedan, 1990-95, och måste nu snabbt ta klivet till 2005 med hjälp av åtgärder som Orback räknar upp i sin artikel. Visst har mycket hänt under de senaste 15 åren och allra mest på kommunikations- och databehandlingsområdet. Vi har fått snabba Internetförbindelser som gör det möjligt att söka faktainformation från en liten by på landet vilken vi tidigare bara hittade på stora bibliotek i de stora städerna. Vi kan snabbt läsa nyheter i tidningar från hela världen och vi kan ta till oss vad många människor tycker om händelser som just ägt rum (bloggar t ex). Vi sköter våra kontakter med banker och myndigheter via Internet. Många skaffar sig partners via Internet etc. Detta är en mycket stor förändring av det svenska samhället. Nästan alla svenskar har mobiltelefoner och kan använda dem för att prata, skicka sms, ta bilder och film och skicka dessa världen över. Men Jens Orback, jag har en känsla av att på dessa viktiga områden är majoriteten svenskar mycket väl förberedda redan. Få lever kvar i år 1990, utan Internet och mobiltelefon.
Vad har mer hänt på de senaste 15 åren? Jo, att en stor grupp människor har slutat (eller aldrig börjat) arbeta för att i stället leva på bidrag plus större eller mindre svarta inkomster. Detta betyder för staten mindre skatteinkomster (svartjobben) och högre skatteutgifter (bidragen) och för alla betydligt sämre offentlig service. Människor ser hur många av grannarna lever bra utan att jobba och ställer sig naturligtvis frågan varför just han eller hon därför ska slita ut sig på jobbet!
Men anpassning till detta ”nya Sverige” tycks ju gå bra av sig själv, Jens Orback. Snarare skulle man väl som skattebetalare önska att du försökte hindra denna anpassning till ”det nya Sverige”.