Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
September 2006

Bertil Tomelius
Startsida

Hjärnan säljer

2006-09-30  Forskning & vetenskap

I tidskriften Time 18 september 2006 finns en artikel ”Brain sells” som handlar om nya tekniker inom marknadsföring. Marknadsföring har alltid varit det delämne inom företagsekonomin som åtminstone försökt skaffa sig en vetenskaplig prägel. Hittills har det mest handlat om beteendestudier av konsumenter och att låta dem svara på frågeformulär. Nu har ekonomerna tagit ett steg längre. Nu studeras konsumenternas hjärnor direkt, särskilt vill man veta hur de reagerar på utformning av marknadsföringsåtgärder som TV-reklam. Inom Neuromarketing tar man hjälp av nya tekniker som hjärnskanning, så kallad fMRI (magnetisk resonansundersökning) med vilken man kan studera hur hjärnan reagerar omedvetet, till exempel ta reda på vilka områden i hjärnan som är mest aktiva inför ett stimuli. Dessa omedvetna processer kan ha stor betydelse för ett köpbeslut. Kunden väljer ett varumärke utan att veta varför. Det liknar subliminal perception som varit ett begrepp sedan länge men nu lyfter datorerna tekniken till en helt annan nivå.
I en undersökning mätte man aktivitetsförändringar under TV-tittande i nio delar av hjärnan. I reklampauserna ökade aktiviteten i åtta av de nio medan själva programmet alstrade hög aktivitet i enbart ett område. Det var området för ”absorption” som väl får översättas med att tittaren var starkt ”inne i” programmet eller filmen. Reklaminslagen gav starkare aktivitet ju mer som ”budskapet” överensstämde med programmets innehåll.

Girighet och falskspel

2006-09-29  Film

Vi var på Sverigepremiär på ”Sju miljonärer”. Här avslöjas den mänskliga girigheten som tar hjälp av bedrägerier, falskspel och lögner för att tillfredsställas. I regi av 60-talisten Mikael Hjorth som närmast skrivit manus till Wallanderfilmen ”Steget efter” och gjort tidigare succéer som TV-serien Cleo och Svensson, Svensson. Från dessa har han med Suzanne Reuter vars skådespeleri som ”Svarta Änkan” räddar filmen. Några kanske också gärna tittar på Sanna Bråding (bild) som Änkans dotter. Dock minns man också den antipatiske gangstern ”Kowalski” säkert spelad av Reine Brynolfsson. Det finns inga övriga skäl att se filmen och det tycker tydligen de flesta eftersom bara ett drygt trettiotal personer såg denna premiärföreställning på den anrika Grandbiografen i Trelleborg.
Det bästa var faktiskt de betagande sköna naturscenerna kring Himlabackens herrgård.

Besök från Arpagnon

2006-09-28  Familj

Just nu pågår ett utbyte mellan en gymnasieklass från Frankrike och en gymnasieklass i Trelleborg. Förra året var klass SP04B på Söderslättsgymnasiet i Paris. Den här veckan är en klass från ”Lycée René Cassin” på besök i Trelleborg. Skolan ligger i Arpagnon norr om Paris. Avsikten är att lära sig hur ungdomars vardag skiljer sig i de båda länderna. De franska ungdomarna reagerade bland annat på att det i Sverige var tillåtet att bära kristna kors och slöja och andra religiösa symboler i skolan och kunde inte förstå att bilarna hade ljuset på även soliga dagar mitt på dagen! Eftersom vår dotter Nilla går i klassen härbärgerar vi denna vecka en av de franska eleverna, Natacha Ruby. En kväll hade hon två av sina ”copines” hemma hos oss. Då tog jag en bild av de tre ”mademoiselles”. De är från vänster Natacha, Magalie Pommier och Audrey Dorbe (vänster). Till höger är Natacha med en kompis på Gustav Adolfs torg i Malmö.

Oskulden

2006-09-27  Böcker, Deckare

Ännu en bra bok av Lundaförfattaren Jean Bolinder. Denna är från 1997.
En kvinna kommer till den lilla ön utan att egentligen veta varför hon åkt dit. Hennes minne fungerar inte. Hon tror att hon dödat den unga estniska kvinnan Urwe när hon senast var på ön för 43 år sedan. Nu är hon sextio år och har tillbringat livet i elände på grund av mordet, varit i fängelse flera omgångar och levt för knark och andra droger. När hon lämnade fängelset senaste gången angrep en kvinna henne. Det var en av hennes tidigare älskarinnor, Emma. Emma misshandlar henne med en nagelfil i huvudet så att hon blir medvetslös och tappar minnet.
På ön blir hon mycket ovänligt mottagen. Många tycks veta vem hon är och de hotar henne till livet. Efter en tid förstår hon att det finns en stor rädsla på ön som hennes återkomst åter drar upp till ytan. Efter en tid då minnet klarnat blir hon klar över att hon är oskyldig till Urwes död. Elin vill inte skiljas från sitt liv skuldlös åtminstone vill hon inte längre bära en annans skuld. Hon måste ta reda på vem som egentligen är skyldig till Urwes död.

Heino, hennes bror, kunde aldrig komma över sin systers död. Han blev hatisk, alienerad och bitter. Heino kom tillbaka till ön ett halvår tidigare och hängde sig i ett rum på det pensionat där Elin bor. Elin räknar snart ut att det är prästen Bruno som dödade Urwe. Redan som ung var han frälst och han provocerades av att Urwe hånade honom och den heliga tron. När han tvingade av henne det kristna kors hon bar som prydnad ströp han henne. Sedan lät han, frälst som han var, Elin få skulden och få hela sitt liv förstört. Han erkänner detta till slut för Elin. Nu är det preskriberat i den världsliga lagens ögon. För Gud finns dock ingen preskriptionstid.

Elin går till viken med de farliga strömmarna. Där klär hon av sig naken och ut i det kokande vattnet tills strömmen tar henne.
Boktiteln syftar på att Elin trots sitt utsvävande liv och sina många kärleksaffärer fortfarande, tekniskt sett, var oskuld.

Förälskelse har sin tid

2006-09-26  Forskning & vetenskap

Alla har erfarenhet av att även den mest passionerade förälskelsen har ett slut. Den för båda parter bästa avslutningen är väl om den övergår i ett kärleksfullt äktenskap. Nu har forskare vid universitetet i Pisa hittat den biokemiska förklaringen till detta. Neutrofiner är substanser som främjar tillväxt av nya nervceller vilket ökar antalet nervförbindelser i hjärnan. Muskelaktivitet, speciellt koordinerade rörelser stimulerar kroppen att producera neutrofiner. Det är därför vi ofta får nya idéer medan vi tränar fysiskt. Hos nyförälskade är halten av neutrofiner hög. Halten minskar emellertid successivt och är helt borta efter 1-2 år. Då bildas i stället hormonet oxytocin som är ett så kallad trivselhormon. Oxytocin sätter igång förlossningen hos gravida och mjölkproduktionen hos nyblivna mödrar.
Läs mer i Illustrerad Vetenskap nr 12 och i ”Lunds universitet meddelar” och om sambandet mellan motionsidrott och neutrofiner.

Ayaan Hirsi Ali på Bokmässan

2006-09-25   Nyheter & Politik, Internationell

På den aktuella Bokmässan i Göteborg omges en av författarna av flera livvakter. Flera talar holländska. Det handlar om den somalisk-holländska författaren och politikern Ayaan Hirsi Ali (hemsida). Hon har ett dödshot över sig sedan hennes film "Underkastelse del 1" visades i Holland. Dess regissör Theo van Gogh mördades av en muslimsk fundamentalist. Hon har många och starka motståndare som inte vill att frågor om islams intolerans mot pluralism och förtryck av kvinnor ska diskuteras. I dag bor hon i USA där hon jobbar på den amerikanska tankesmedjan American Enterprise Institute. Hon säger att hon utmanar Muhammed. Sådant är det dödsstraff på enligt de muslimska sharia fundamentalisterna.
Enligt Dick Erixon är Ayaan Hirsi Ali en av vår tids djärvaste och viktigaste samhällsdebattörer.
Jag skrev om henne den 2 mars i år sedan jag läst hennes bok ”Kräv er rätt”.

Är Osama Bin Laden död eller bara döende?

2006-09-24   Nyheter & Politik, Internationell

Vad ska man tro? Är Osama Bin Laden död eller inte? En säkerhetskälla i Saudiarabien där han är född och många av hans släktingar bor säger i dag att han är i livet men mycket sjuk. Enligt en läcka från den franska säkerhetstjänsten DGSE som historiskt har ett gott rykte om sig att vara mycket välinformerad skulle saudierna redan den 4 september ha fått reda på att Osama Bin Laden dog den 23 augusti i sviterna av tyfus. Detta kan mycket väl vara sant. Däremot tror jag inte att detta faktum får någon större betydelse vad gäller kriget mot terrorismen globalt sett. Möjligen kan man tänka sig några spontana vansinnesdåd när de mest sharia-troende islamisterna ska ”hämnas” sin store ledare. Annars är det nu snarare shiamuslimerna med Iran, Hizbollah och Hassan Nasrallah som är arabvärldens mäktigaste – sedan Hizbollah vunnit den ”historiskt ärorika segern” mot Israel! Se Daily Mail.

Sverige som östtyskland?

2006-09-22   Nyheter & Politik, Svensk

I regionvalet i Mecklenburg-Vorpommern i Tyskland som avgjordes i söndags samtidigt som det svenska riksdagsvalet fick Nationaldemokratiska partiet 7 % av rösterna. Redan 2004 erövrade partiet, som den tyska regeringen försökt förbjuda, platser i parlamentet i Sachsen. Det betyder att extremistiska högerpartier i fortsättningen kommer att vara representerade i tre av Tysklands sex östliga delstater alltså det som fram till 1989 utgjorde det kommunistiska DDR. I det gamla Västtyskland är stödet till ytterlighetspartiet däremot försumbart. Där har dessa partier inga mandat alls. Läs artikeln i Tempus.
En fråga man automatiskt måste ställa sig är huruvida det svenska samhället och den svenska socialdemokratiska politiken mer motsvarar ”östtyskland” än ”västtyskland”. Detta eftersom Sverigedemokraterna, som får anses ha en liknande bakgrund som de tyska Nationaldemokraterna, vann ännu större framgångar än detta parti i de svenska region- och kommunalvalen.

Jean Bolinder, en underskattad författare

2006-09-21  Böcker, Deckare

Jean Bolinders ”Fjärilseffekten” från 1995 är en mycket bra bok. Den handlar om Odd Fanér som är professor i humanistteologi i Lund. Han har en ung fru Penny som han träffade när hon var bara 15 år. Han var präst då och hon var hans konfirmand. Hon blev med barn, han blev avsatt som präst och de gifte sig. En av Fanérs docenter kan aldrig förlika sig med detta hans professors beteende. Han skriver anonyma brev och insändare i Fanérs namn där han pekar ut Fanér som en moraliskt lågtstående person. Själv fikar han efter professorstiteln. Katastrofen inträffar då en skolkamrat till Fanérs dotter, Kisa, kommer på docenten med att posta ett anonymt brev. Denne inser att om det kommer ut att det är han som är avsändaren av de anonyma breven är hans akademiska karriär slut. Han kör därför hänsynslöst på flickan med sin bil när hon cyklar därifrån och slår sedan ihjäl henne med en skruvnyckel.
Bokens titel hänsyftar på hur den lilla händelsen med brevet växer till ett fruktansvärt hot som utlöser ett dåd som förgiftar hela bygden. En pust av en fjärilsvinge växer till en orkan: "Fjärilseffekten".

Huvudpersonen är som i de flesta av Bolinders böcker, en paranoid, känslosam, högljudd, mycket intelligent och väl påläst man – i detta fall är det medeltidskonst och särskilt Hieronymous Boschs figurer - som gärna hänger sig åt alkoholhaltiga drycker. Här får han hjärtinfarkt.
Det finns som alltid i Bolinders kriminalromaner tidstypiska händelser som "fäster" bokens handling i den rätta tidsmenyn. De innehåller också många skenbart oskyldiga bihändelser vilka har stor betydelse för förståelsen av och lösningen av mordgåtan.

Den som vässar vargars tänder

2006-09-19  Böcker

Carina Rydberg, 44 år, är mest känd för sin bok "Den högsta kasten". I år har hon just kommit ut med en ny bok "Den som vässar vargars tänder". Jag läste första halvan av boken och det räcker mer än väl för att veta att Rydberg är ingen författare som lockar mig. I boken finns många funderingar kring ondskan, om underkastelse och om incest och pedofili. I bakgrunden, gömd i texten i form av kursiverade ord, finns antydningar om sexuella kontakter mellan vuxna människor och ännu ej vuxna och om följder i form av känslor av synd och skam som sådana kontakter får. För oss, den stora majoriteten bokläsare som förskonats från sådana sexuella upplevelser, finns det böcker av andra författare som vi mycket hellre läser.
Det finns en recension av boken i gårdagens Sydsvenskan.
I recensionen säger Rydberg att det är deprimerade människor som ska skriva böcker och jämför sig med Dostojevskij. Medan hon skrev boken gick hon på Nefadar, antidepressiva medel vars biverkningar kan vara "onormala drömmar". Boken "Den högsta kasten" är helt skriven på Prozac.
Hon tycker inte om "feel good" böcker säger hon. Det är inte litteratur. Litteratur ska handla om mörker och hemskheter, menar hon. Det enda sympatiska med henne är att hon är vän med Amanda Ooms som är född på Söderslätt och sedan en tid åter bor i kommunen - i Södra Åbys gamla skola.

Funderingar kring valet

2006-09-18  Nyheter & Politik, Svensk

Gårdagen var verkligen en överraskningarnas kväll.
För det första: Socialdemokraterna gör sitt sämsta val på nästan hundra år och detta sker ett år då den ekonomiska konjunkturen är hög, många stora företag tar hem stora exportvinster och många tjänar bra med pengar. Ingen kan ha missat att höra Göran Persson predika om hur underbart bra det går för Sverige. Och trots detta sviker en stor del av hans väljare honom och röstar på andra partier, bland annat på ”Nya Moderaterna”. Många röstar också på Sverigedemokraterna.
- För det andra: Fredrik Reinfeldt visar sig vara den store politiske fältherren som förmår samla inte bara sina egna styrkor utan även de andra allianspartierna till en klar seger över de sedan 12 år tillbaka rödgröna makthavarna.
- För det tredje: Partier som ”Fi”, junilistan och piratpartiet, vilka alla fått stor medial uppmärksamhet fick mycket lite eller ingenting alls i valet. Det är tydligt att detta är partier som journalister och andra förståsigpåare tycker mycket om och gärna skriver om men som inte ”vanliga” väljare röstar på.
- För det fjärde: Ett annat parti som inte alls haft stöd av de mediala experterna utan snarare motarbetats blir det parti som gör de största framgångarna i valet, relativt sätt. De ”främlingsfientliga” Sverigedemokraterna (för så har de ju kallats tidigare) är ett parti som ”vanliga” väljare däremot röstar på. Detta måste vara något fullständigt unikt i Sveriges politiska historia. Ett parti som motarbetas av TV, radio och alla stora tidningar blir det parti som vinner störst framgång. Nu är ju detta mest sant i södra delarna av Sverige förstås. Men vad händer i nästa riksdagsval om de 7-15 % som nu röstade regionalt och kommunalt på SD inte som nu delar sina röster och röstar på ett annat i riksdagsvalet? Troligen var SD redan i detta valet ett av de partier som besvikna SAP väljare valde – man kan kanske säga att det var SD lika mycket som moderaterna som fällde Göran Persson?

Väntad seger för Alliansen!

2006-09-18  Nyheter & Politik, Svensk

Helt fantastisk kväll! Äntligen en regering i Sverige som inte är socialistisk. En mycket stor personlig seger för Reinfeldt. Och inget hot från Sverigedemokraterna på riksnivå. Tog snarare röster från S och hjälpte Alliansen säkra segern. Däremot ställer det partiet till det på regional och kommunal nivå.
I Trelleborg blir det en omöjlig situation. Alliansen fick 18 mandat, S + Mp 22, SPI 4 mandat och Sverigedemokraterna 7 mandat! Ska Alliansen och S samregera?
I region Skåne får Alliansen 45 % mot S, V och Mp:s 43,5 %. Vågmästare blir Sverigedemokraterna med 7,1 %. En mycket besvärlig situation uppstår.
I Malmö vinner M 6,5 %. S tappar 2 % men behåller ändå makten dock behöver S nu stöd av både V och Mp – tidigare bara V.

En historisk dag

2006-09-17  Nyheter & Politik, Svensk, Anderslöv & Söderslätt

Den 17 september 2006 kommer att bli en historisk dag. Alla stickprovsmätningar av den politiska opinionen i Sverige tyder på detta. För första gången sedan allmänna rösträtten 1919 kommer en allians av icke-socialistiska partier att vinna riksdagsvalet i Sverige. För första gången har fyra icke-socialistiska partier en överenskommen politik i form av ett skriftligt dokument och det finns ingen avgörande stor fråga där de inte är överens (som det var 1976 då den valda Fälldinregeringen snart föll på kärnkraftsfrågan).
Slutligen är det första gången som en socialdemokratisk regering faller i en högkonjunktur. En historisk händelse som sagt.
Jag drog mitt strå till stacken genom att rösta i mitt valdistrikt som är Trelleborg 28 och lokalen är Anderslövs Församlingshem utanför vilket fyra morgonpigga valsedelutdelare hade fattat posto.

Sverige är världsbäst på att producera positiv statistik

2006-09-16  Nyheter & Politik, Svensk

Omvärlden betraktar lite avundsjukt den svenska ekonomins framgångar. Hur kan det då komma sig att de svenska väljarna kanske röstar bort den socialdemokratiska regeringen i veckans val? Den frågan ställs i en artikel i The Economist, finns här, översatt och presenterad i senaste numret av Tempus. Jo, ett skäl är att Sverige är världsbäst på att producera positiv statistik. Den officiella arbetslösheten är 6 % medan till exempel tankesmedjan McKinsey Global Institute som nyligen presenterat en rapport (Sweden’s Economic Performance: Recent Development, Current Priorities) om den svenska arbetsmarknaden fann att den var 15-17 % och att detta innebar att Sverige var ett av de EU-länder som har högst arbetslöshet. Drygt en miljon svenskar i arbetsför ålder arbetar inte.

Den andra stora svagheten i den svenska ekonomin är den offentliga sektorn som i Sverige svarar för 30 % av den totala sysselsättningen, dubbelt så mycket som i Tyskland. En aktuell effektivitetsmätning placerar Sveriges offentliga sektor sist av alla OECD-länder. Att 35-40 % röstar på socialdemokraterna trots höga skatter, hög arbetslöshet och ineffektiv offentlig sektor beror enligt nationalekonomen Assar Lindbeck på att över hälften av befolkningen är beroende av staten för sin försörjning, antingen direkt i form av bidrag eller som lön från offentliga sektorn. Man biter inte den hand som försörjer en.

HSB förlorar på eget grepp

2006-09-15  Nyheter & Politik, Svensk

Jag tittade på TV4s partiledaredebatt i går. En sak blev mycket tydlig.
Tills för ett år sedan fanns det sju lag i högsta politikligan i Sverige. Så har det varit i snart 100 år. Något nytt lag har kvalificerat sig ibland och några lag har bytt namn och några har ändrat sitt spelsätt. Det har inte skett många värvningar från andra lag även om det förekommit. Lagen har främst formerat sig vart fjärde år till det stora mästerskapet. Ett lag har varit mycket överlägset och vunnit nästan alla mästerskap. Det laget har länge betraktat sig som det enda lag som Sverige behöver.
Så har det varit ända fram tills nu, till det senaste mästerskapet, det som ska avgöras på söndag. Plötsligt har fyra lag upptäckt att man kan bli betydligt starkare om man formerar sig som ett lag och enas om samma spelsätt. Laget som tog namnet Alliansen, på gammalt fotbollsmanér, blev plötsligt betydligt populärare hos väljarna, de fick opinionssiffror kring 45-55 % medan det tidigare överlägsna laget som fortfarande kallar sig SAP bara fick 30-35 %. Men varför gjorde då lagkapten Persson inte samma sak som Alliansen och bildade Rödgröna Kamraters parti? Svaret Persson gav var att han bara ville ha sitt eget lag SAP, han ville inte ändra sitt spelsätt. De andra två lagen utanför Alliansen som sedan länge intagit jumboplatserna i politikligan insåg faran från det nya starka laget och ville gärna utgöra en del i Rödgröna Kamrater. Men Persson sa nej. Persson ville ha sitt eget lag. Han tror inte på det som hans socialistiska företrädare skanderade om ”enade vi stå” och kollektiva lösningar. Han vill inte dela med sig av makten. Han är en otaktisk lagledare utan strategi som inte insåg att fyra lag som blivit ett lätt kommer att besegra hans lag. Persson insåg inte i tid vilket bra lagledare som Alliansen har. Hans livsinställning ”Han som bestämmer” blir till sist hans öde på söndag! Det blir nedflyttning för HSB till gärsgårdsserien! Äntligen! kommer många att säga.

Cykeltur till Hönsinge, poeten Ola Hanssons födelseby

2006-09-15  Motion, Anderslöv & Söderslätt

Uppe tidigt eftersom man bara kan träna till bortemot klockan tio på fredagar på gymmet i Anderslöv, för sedan kommer gympatjejerna, i Anderslöv handlar det om YG – yngre oldgirls – som orienterarna säger. Jag cyklade först en mil för att värma upp – en bit bortom Hönsinge och tillbaka passar bra. Hönsinge är känd för oss genom Ola Hanssons beskrivning av sin födelseby. "I höstsol ligger slätten i daggig morgontid och himmelen är vit och hög och horisonten vid." Fint sensommarväder och östlig svag motvind på utfarten. Jag tränade sedan på maskinerna – det är ett tag sedan eftersom jag köpt nytt årskort på Nautilus i Malmö – knappt en timme och sedan hem för att stretcha och duscha. På vägen hem var jag på banken men framför allt kollade jag vad Evas krog hade att erbjuda idag. Eftersom det är wienerschnitzel med potatisgratäng så kommer jag att hänga på låset klockan halv tolv när ”dagens” börjar serveras. 55 kr är hämtpriset med fräsch sallad och hembakat bröd. En njutning när man är hungrig efter träningen.

Alliansseger på söndag!

2006-09-14  Nyheter & Politik, Svensk

Även om opinionsundersökningarna gått upp och ner under de senaste veckorna har jag ändå känt det som om en seger för allianspartierna närmast är ödesbestämd. Därför har jag inte tittat på några valprogram alls eller följt någon av alla dessa debatter och utfrågningar. En annan orsak till detta är naturligtvis också att jag sedan jag blev partimedlem självklart själv vet hur jag ska rösta. En glädjande bekräftelse på detta fick jag när jag just lyssnade på radionyheterna halv tio i dag att alliansen ledde över det socialistiska blocket med nästan 51 mot 45! Och att socialdemokraterna riskerar att göra sitt sämsta val sedan början av 1900-talet. Det var Demoskops väljarbarometer som presenterades. Att döma av Demoskops undersökning så blev också resultatet av folkpartiets fjantiga intrångsförsök att de tappade väljare till övriga allianspartier främst moderaterna och kristdemokraterna. Ingen effekt för valutgången i stort alltså. Det tycks också som om faran för att Sverigedemokraterna ska kunna ställa till det för regeringsbildningen är borta. Man kan se framemot en trevlig söndag! Jag tar ut segern i förskott!

Badminton

2006-09-13  Motion

Sedan flera dagar är det underbart sensommarväder, med klar himmel, varm sol och svaga vindar. Jag har gjort flera långa cykelturer på Söderslätts ringlande småvägar och jag har hunnit med att läsa mycket på solaltanen. I kväll var det däremot åter dags för Badminton i Malmö. Det var femte veckan i följd sedan min axelskada och det är bara att konstatera att den blir bättre och bättre. I dag tänkte jag inte ens på den i stridens hetta. Extra trevligt var det att vi var fem personer, förutom mig själv, Steffi, Bengt-Göran, Lars B och Per W.

Muskot segrare på Jägersro

2006-09-12  Hästar

Vår femårige ponnytravare Muskot visade åter att han är en av Sveriges bästa travare i sin åldersklass. Under Tisdagstravet på Jägersro i Malmö vann han ett så kallat ”insprängt” lopp för ponnys. Elva hästar deltog i loppet. Kravet för att delta var att de gått på en kilometertid på högst 2,08. Muskot startade i andra volten och kämpade sig fram i 3-4 spår till ledningen och vinst. Kusk var som vanligt årets SM-segrare Nilla Tomelius. Muskot fick för sin prestation Jägersros traditionella vinnartäcke, blomsterbukett och fick köra ett ärevarv (se bild) inför en entusiastiskt applåderande publik.

Släpp listan fri!

2006-09-11  Nyheter & Politik, Svensk

Det finns nu en så kallade 100-lista, en ny lista med de 100 värsta yrkesbrottslingarna i Sverige.
Listan betyder inte att det bara finns 100 grova brottslingar i Sverige – Therese Mattsson, (bild) Rikskriminalens chef, uppskattar antalet till snarare 1000 än 100 men polisen förmår inte hantera mer än 100 i taget.
Även poliser i landsorten ska få ta del av listan även om yrkesbrottslingarna mest opererar i de tre största städerna.
Målet med listan är att de hundra som nu ska ”punktmarkeras” ska sluta upp med att råna, misshandla, hota och sälja narkotika och vapen. Medlet är antingen att de ska låsas in och hindras begå brott eller att de ska uppleva det så besvärligt att vara yrkeskriminell att de slutar med det. En av besvärligheterna för dem är att listan görs tillgänglig för många. Men varför inte göra den till offentlig handling så att den kan publiceras i media eller åtminstone vara möjlig för vem som helt att hämta ett ex av hos länspolisen. Alla medborgare i Sverige borde ha rätten att få veta vilka de grova yrkeskriminella är (alla tusen förstås!) som gör samhället otryggt och tar resurser som mycket bättre kan behövas inom till exempel skolan och äldreomsorgen.
Therese Mattsson leder det så kallade Operativa rådet. Detta ska nu enligt Rikskriminalen få en starkare roll genom att 120 nya miljoner skattepengar ska användas och en ny tjänst tillsättas. Peter Tjäder som är chef för polisen i Skåne ska bli biträdande chef för Rikskriminalpolisen. Det är Operativa Rådet som står bakom ”100-listan”. De allra flesta på listan är män i åldern 20 – 35 år. Polisen ska bland annat ta reda på vilken skatt dessa yrkesbrottslingar betalar och hur de försörjer sig – med detta måste väl menas annat än den brottsliga verksamheten, troligen handlar det om olika former av bidrag från skattebetalarna, förmedlade av stat och kommun så att de kan ägna sig åt den lukrativa brottsliga verksamheten på heltid.

En isländsk Henning Mankell

2006-09-10  Böcker, deckare

Jag har läst Arnaldur Inðridasons (bild) tredje bok på svenska "Änglarösten" (Röddin på isländska) som handlar om en goss-sopran med en änglaröst som försvann i målbrottet. Som vuxen bli han mördad i en härva med prostitution, manlig och kvinnlig, på ett lyxigt hotell på Island, där julborden dignar av läckra specialiteter.
Genomgående i alla Arnaldur Inðridasons böcker om kommissarie Erlendur Sveinsson är dennes barndomsupplevelser. Han har en öm punkt i sin själ som han försöker hålla avskärmad och instängd. Han drömmer om den och händelser i vardagen påminner ständigt om den. Det handlar om att han miste sin lillebror på fjället när han var tio år gammal. De hade gett sig ut för att jaga tillsammans med sin far men överraskades av en våldsam snöstorm. De kom ifrån sin far och sedan kämpade Erlendur med ett hårt grepp om sin brors hand längs den väg han trodde ledde till hemmet. Det var så kallt så han förfrös händerna och när fadern hittade honom var lillebror borta. Hela livet känner Erlendur skuld för att han inte lyckats hålla kvar broderns hand. Trots stora efterforskningar hittades inte den lille och inte heller hans lik. De korta semestrar han unnar sig tillbringar han ofta på fjället där han vandrar runt och letar och funderar på hur kan kunde förlora sin bror. De som inte känner till Erlendurs historia finner det märkvärdigt att hans favoritlitteratur handlar om människor som försvunnit.
Han läser om "olyckor och umbäranden. Dödsfall ute i markerna. Folk som fryser ihjäl" (Änglarösten, s 72).
Erlendur har två barn som han förlorade kontakten med efter skilsmässan då modern ville ha vårdnaden om barnen. Nyligen har hans dotter återupptaget kontakten. Hon heter Eva Lind och sonen Sindre Snær. Sonen har just avslutat en vända på torken och dottern är narkoman. Det är inte utan att man anar att kommissarie Wallander stått förebild. Säkert är att alla hans böcker är långt över genomsnittet. Mannen i sjön. Glasbruket.

Fler deckare från Strömstad

2006-09-09  Böcker, deckare

Jag skrev för drygt ett år sedan (här) om att jag börjat läsa deckarförfattaren Gösta Unefäldt (bild) och att jag sedan jag läst hans första bok från 1979, ”Polismannen som vägrade svara” med förväntan såg framemot att läsa hans senare böcker i tur och ordning. Nu har det blivit några stycken.
”Polisen som vägrade ge upp” (1984), ”Polisen som vägrade ta semester” (1985), Polisen och den beskedlige utpressaren” (1987) – som är den bäste av hans fem första böcker - och senast ”Polisen och domarmordet” (1989). Alla utspelar de sig i Strömstad och handlar om Gustav Jörgensson, polischef och hans medarbetare kommissarierna Nils Gryt och Bo Kronborg, men också den store och Göteborgstrygge polismannen Evald Larsson. Böckerna är humana och humoristiska, ofta spännande men ibland lite väl långa, särskilt naturbeskrivningarna när den flygrädde Kronborg motvilligt får göra utlandsresor till Grekland och Island. I de senare böckerna spelar också poliserna familjerelationer en större roll i vissa fall riktiga konflikter.
Det går att läsa mer om böckerna här.

Mannen under trappan

2006-09-07  Böcker

Jag är i början av en aktiv bokläsareperiod och har flera böcker på gång som det väl ska vara när kyliga och regnvåta höststormar börja ersätta de soliga och milda sommarvindarna. En av dem är Marie Hermanssons ”Mannen under trappan” (2005).
Jag läste för drygt ett år sedan hennes förra bok ”Hembiträdet” som är en bok om skuld och förlåtelse. Den handlade om yrkeskvinnor i karriären som tycks kompensera sig för en olycklig barndom. Yvonne känner sig uppskattad som människa och beundrad som en duktig yrkeskvinna. Men vilket ögonblick som helst kan botten i hennes liv gå ur om hon ifrågasätts och negligeras, då är hon åter den lilla flickan som mobbades och behandlades hänsynslöst av sin mamma. ”Mannen under trappan” har samma utgångspunkt men nu är det en man som beskrivs.
Fredrik Wennéus har en aktad tjänst i kommunhuset i Kungsviks kommun. Han flyttar in i ett nytt hus med sin familj, två älskade barn och en älskad hustru, konstnär från en överklassfamilj. Fredrik har en helt annan bakgrund med fosterföräldrar och en sinnessjuk, biologisk far som tagit livet av sig. När Fredrik upptäcker att det bor en liten, smutsig och våldsam man i en skrubb under trappan i det nya huset, en man som vägrar att flytta blir detta början till hans nedbrytning och förfall där barndomsupplevelsernas känslor av ovärdighet och skuld hinner i fatt honom.
(Mannen under trappan blir TV-film 2009 med Jonas Karlsson som Fredrik. Skrivet den 080907).

Mycket går igen från Marie Hermansson förra bok. Människor som tränger sig på, som flyttar in i andras hus, som tränger innanför människors revir och orsakar dem obehag. Det går inte att stänga ute de ”onda andarna” genom att låsa dörrar och spika för masonitskivor. Marie Hermanssons hemsida, där man kan läsa att en ny bok har kommit ut 2007. Den heter "Svampkungens son".

Bättre borgerlig regering

2006-09-06  Nyheter & Politik, Svensk

Folkpartiets ledning ska ha känt till att det var möjligt att logga in på SAPs interna nätverk redan i våras och erkänner att den information man fick tag i kunde användas i den egna valkampanjen. Partisekreteraren sedan fyra år Johan Jakobsson (bild) har avgått.
Jag har svårt att förstå att inte SAPs datoransvariga kunde ha stoppat intrånget tidigare. Antingen det nu beror på att någon inom SAP lämnat ut lösenord medvetet eller genom slarv eller om det beror på att lösenorden varit så osäkra att vem som helst kunnat gissa sig till dem så faller ju skammen på både Folkpartiet och socialdemokraterna. Resultatet kan mycket väl bli att fler nu kommer att lägga sina röster på övriga Allianspartier och därmed säkra en borgerlig regering efter valet om någon vecka. Regeringen kommer inte att lida av att färre folkpartistiska ministrar ingår, snarare tvärtom.

Regelbrytare sparkade

2006-09-05  Sport

Fotboll är ett lagspel och om ett lag ska klara sig bra måste alla noga hålla ihop och följa de regler som man gemensamt satt upp och accepterat. Alla måste kunna lita på att alla andra lagmedlemmar respekterar reglerna. Att därför göra som Ibrahimovic, Wilhelmsson och Mellberg att bara några minuter senare bryta mot reglerna är högst nonchalant och vittnar om en stor omogenhet hos dessa fotbollsmångmiljonärer. Att sedan försöka försvara handlingen med att man visserligen var på krogen men inte söp där är skrattretande. Heder åt Mellberg (eller kanske hans agent) som idag officiellt har beklagat regelbrottet.
Det är viktigt för hela laget att alla kan lita på varandra och därför är det nödvändigt att de man inte kan lita på måste lämna laget. Lagerbäck (bild) har alldeles rätt för sig och han ska beröm för det mod han visar då han ”ger rött kort” även åt mångmiljonärsspelare. Det skulle inte förvåna mig om detta leder till en ovanligt bra svensk insats mot Liechtenstein i morgon! Ska bli spännande att de vilka nya förmågor som får chansen i startelvan.
Det är svårt att veta men att döma av den mediaexponering som händelsen har fått i Sverige så går den nog inte heller internationella media spårlöst förbi. Vad detta kommer att betyda att sparkas från svenska landslaget för sponsorernas inställning och därmed spelarnas inkomster i framtiden kan man spekulera omkring men om jag får gissa så kommer påverkan att bli större där än på svenska landslagets möjligheter att kvalificera sig för EM i fotboll 2008!

Osäkra lösenord skapar intrång

2006-09-04  Nyheter & Politik, Svensk

Under det senaste året ska intrång ha gjorts i socialdemokraternas interna datornätverk Sapnet vid ett hundratal tillfällen. De som sägs ha gjort detta har använt sig av förste ombudsmannen i Skaraborg Stig-Olof Fribergs inloggningsuppgifter. Enligt polisanmälan har någon folkpartist fått ta del av eller på annat sätt kommit över eller gissat sig till Fribergs lösenord. Detta lösenord ska sedan andra medlemmar i folkpartiets ungdomsförbund använt sig av. Detta är naturligtvis ett omoget, oseriöst och ytterst klantigt agerande från dessa ungpolitikers sida. Men jag måste ställa mig frågan varför inte den för intranätet ansvarige stoppade dessa intrång så fort det blev klart att någon annan än Friberg använde Fribergs lösenord? Det är ju bara för nätadministatören att byta Fribergs lösenord! Varför väntade man med avslöjandet ända fram till den dag då Fredrik Reinfelt gjorde sitt mycket lyckade framträdande på TV?
En annan fråga att ställa är hur någon som är datoransvarig för ett intranätverk med så viktig information som det sägs i pressen att det innehåller kan tillåta att så ytterst osäkra inloggningsuppgifter används som att lösenordet är identiskt med användarnamnet, som om jag skulle ha mitt förnamn ”bertil” som både användare- och lösenord. Det är ju nästan kriminellt i sig. Att prova detta kan ju knappast vara ett ”intrång” i kriminell (om än kanske i moralisk) mening.

Ny laptop

2006-09-03  Datorer & Internet

Idag har jag köpt en ny dator igen, denna gång till min dotter Lina som just börjat på lärarhögskolan i Malmö. Det blev en Acer även denna gång, inköpt på ONOFF. Det är en bärbar dator Acer AS3651WLMi (bild) med
Intel Celeron M410, 1024 MB RAM, 80 GB hårddisk DVD+-RW, 15,4" WXGA, 128 MB delad grafik, Wlan. Den kostade 7495 kr och jag skaffade mig ett ONOFF kort vilket innebär att jag får en faktura på hela beloppet + 29 kr att betala innan oktober månads utgång. Ganska bekvämt betalningssätt. Nu håller Lina på att installera Win XP Home och bränna en recoveryskiva på DVD. Det gick bra. Värre var det med att få datorn att acceptera det nya Flashminnet (usb) Lexar Jump Drive Secure II. Vi laddade ner uppdateringar från Windows Update och startade om men problemen kvarstod. Förra datorinköpet efter attacker med malware.

Eftersom jag ändå var i Malmö passade jag naturligtvis på att ta två träningstimmar på Nautilus.

Källström gör mål på Lettland

2006-09-02  Sport

Kändes nykommet att åter bänka sig framför TVn för att se på mästerskapsfoboll. Det var inget skönspel från Sveriges sida men en helt rättvis seger med 1-0 mot Lettland på bortaplan. Kim Källström lyckades göra Sveriges första mål på Lettland sedan 1997 och det gav tre viktiga poäng i kvalspelet inför EM. Det blev lite nervöst på slutet eftersom kabel TVn la av, 10 minuter kvar, på grund av ett mycket häftigt åskväder över Söderslätt.
Jag vet inte när jag senast såg Zlatan Ibrahimovic göra en bra landskamp, i kväll gjorde han det i alla fall inte.

Nu ser vi framemot onsdagsmatchen mot Liechtenstein på Råsunda.

Åter hemma på Nautilus i Malmö

2006-09-01  Motion

Äntligen tillbaka till gymmet på Jägersrovägen 80 i Malmö. Jag har tränat där i över 7 år men när årskortet gick ut den 1 juni så förnyade jag det inte eftersom jag flyttat till Anderslöv tre mil utanför Malmö. Men situationen blev "ohållbar" så nu har jag skaffat nytt årskort och är tillbaka. Första träningstillfället var i eftermiddag.
Det är Rickard (bild) och Maria som står för den dagliga skötseln och servicen alltid på ett trevligt sätt så att man känner sig välkommen.
Visserligen har jag tränat på gymmet i Anderslöv under tiden men det kan aldrig ersätta detta.
Det känns bra, i onsdags var det tredje veckan på rad jag spelade badminton efter ett långt uppehåll på grund av skador och nu är jag "hemma" igen på Nautilus!