Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
September 2007

Bertil Tomelius
Startsida

Babben + Fredrik = sant?

 2007-09-30  Nyheter & Politik, Svensk
 För ett år sedan  
Min fru som såg slutet på SvTs ”Babben & Co” i går kväll talade om för mig att Fredrik Reinfeldt skulle vara en av gästerna i nästa veckas program. Jag är förvånad över att Reinfeldt vill vara med i ett sådant program. Har han rätt rådgivare? Jag hade önskat att han fortsatte att odla den image av en vänlig, principfast statsminister, lite tråkig men med fasta värderingar, en ledare att lita på. Det har Storbritanniens nye premiärminister, före detta finansministern George Brown gjort. Han anses utstråla seriositet, mål och karaktärsstyrka. Väljare uppskattar mer en ledare som är lite tråkig än en Blair som var alltför karismatisk med livliga utspel. Nya labour har gjort en stark uppryckning i opinionsundersökningarna med George Brown. Läs artikel i senaste Tempus.

Södra Åby och Amanda Ooms

 2007-09-29  Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan
I dagens Trelleborgs Allehanda presenterar Michael Högberg en ömsint intervju av Amanda Ooms (bild) med anledning av hennes framträdande på Stadsbiblioteket i Lund i veckan. Den har rubriken ”Vändpunkten låg i Södra Åby”.
Den kända kulturpersonligheten Amanda Ooms flyttade in den gamla skolbyggnaden för några år sedan och fick då ordning på sitt liv.
Hon är född 1964 i Kalmar, men växte upp hos sin holländske far, Cornelis Ooms och gick i skolan i Södra Åby sedan föräldrarna skilt sig.
När hon var 16 år rymde hon och pendlade mellan Malmö, Holland och Stockholm. Hon har haft ett 10-årigt förhållande med Joakim Thåstrom och i sin bok ”Varg söker sin flock” erkänner Ulf Lundell indirekt att Amanda Ooms som han hade en relation till räddade hans liv genom att se till att han kom in på ett kristet rehabiliteringshem för alkoholister.
De senaste åren har hon bott i England. Hon är en känd skådespelare, författare och konstnär. Hon spelade huvudrollen i Vit som en snö som handlade om Sveriges första kvinnliga flygare, Elsa Andersson (bild). Och snart aktuell i en annan Troellfilm ”Eva Larssons eviga ögonblick”. Hon har skrivit två romaner, ”Nödvändighet” och i fjol ”Tålamod” och målar gärna och bra, helst proträtt.
Denna intelligenta, känsliga, övereffektiva kvinna, ”Söderslätts kulturpersonlighet nr ett” bor bara fem kilometer härifrån!
Bra intervjuer i Sydsvenskan och Svenska Dagbladet.

Hellre stora bröst än fast kött

 2007-09-28  Nyheter & Politik, Internationell
För ett år sedan  För två år sedan
För några år sedan åt vi ofta hel kyckling, själv köpte jag ofta färdiggrillade kycklingvingar och fortfarande idag kan man på Coop i Anderslöv få tag i grillade hela eller halva kycklingar till bra priser. Men när min fru, eller dotter gör inköpen blir det alltid kycklingbröst och jag har länge undrat varför. Inget fel på kycklingbröst men det kan bli lite enformigt i längden och dessutom misstänker jag att allt inte är bröstmuskler utan att man har blandat i och pressat ihop också andra delar av kycklingen. Under rubriken ”Kriget i hönshuset” skriver Uwe Buse i Der Spiegel en artikel (översatt i senaste numret av Tempus) som ger mig svaret. Min fru är bara del i en europeisk (och amerikansk) konsumenttrend som innebär att bröstfilén utan senor, ben och fett är den enda delen som efterfrågas. Resten av djuret går knappt att sälja i den rika världen. Denna önskan styr uppfödarna. De skaffar raser med enorma bröst. Efter slakten står man där med fötter, inälvor, vingar och ben som ingen vill ha. Dessa sprids över resten av världen. Exportpriset sätts lågt, det behöver bara överskrida kostnaden för att kasta produkterna. Dessa låga priser som hälsas varmt välkomna av konsumenterna i tredje världen blir emellertid ett problem för lokala hönsfarmare som inte kan sälja sina höns till samma låga pris. I Kamerun, vars kycklingindustri (bild) nästan slogs ut, har en fackfunktionär som heter Bernard Njonga lyckats på stopp för den billiga importen vilket de inhemska uppfödarna tjänat på och tackat honom för. Resultatet blev emellertid att exporten av europeiska kycklingdelar i stället gick till grannlandet Ghana - där nu uppfödarna av kor och kalvar fått problem med konkurrensen - och att konsumenterna i Kamerun blev irriterade för att priserna steg.
Artikeln i der Spiegel. Översättningen finns här.

Kvinna i grönt

 2007-09-26  Böcker, deckare
 För ett år sedan För två år sedan 
Under Tunisiens heta sol läste jag för några veckor sedan Arnaldur Inðridasons (bild) andra bok på svenska "Kvinna i grönt" (Grafarþögn på isländska (bild). Inðridason har skrivit nio kriminalromaner varav fem översatts till svenska. Den senaste från i höst heter ”Vinterstaden” och är den enda jag ännu ej läst. Men jag har läst och bloggat om: Glasbruket, Änglarösten och Mannen i sjön.

Kvinnan i grönt är Mikkelina, en handikappad kvinna som nu 60 år efteråt kan berätta för kommissarie Erlenður Sveinsson om vad som egentligen hände och vems skelettet är som hittats av en liten pojke i ett sommarstugeområde. Boken handlar som vanligt mycket om kommissarie Erlenðurs familj, minnesfragment som dyker upp, om hans bror som omkom i en snöstorm och om hans egna två barn och skilsmässan.
Arnaldur Inðridason fick Skandinaviska deckarsällskapets pris till bästa nordiska kriminalroman 2002 för sin bok ”Glasbruket” och en gång till 2003 för ”Kvinna i grönt”. Det är en stor och populär författare som i Norden bara kan jämföras med vår egen Stieg Larsson. Han är 46 år, har fru och tre barn. Han har läst historia på universitetet i Reykjavik och skrivit en avhandling om isländsk film.
Länkar:
Intervju med Inðridason i Aftonbladet.
Presentation på det isländska förlaget Edda och på Wikipedia.
Norstedts pocket och Pocketbloggen.

VM-silver till Ida-Theres

 2007-09-24  Sport
 För ett år sedan  För två år sedan
Ett stort grattis till Ida-Theres Karlsson för hennes framgångar i brottnings-VM i Baku i Azerbadjan! Denna prakttjej från Hässleholm kommer från Norrland och tränas av sin farbror, den legendariske Jan Karlsson som har två olympiska medaljer från 1970-talet. Trots sin ringa ålder - född i april 1983 - har hon tidigare sju SM-guld och flera EM-guld och fick nu sin största internationella framgång genom att vinna silver vid VM och vara nära att final besegra sin japanska motståndare Saori Yoshida.
Ida-Theres Karlssons framgångar vid VM kan också betyda att hon får en OS-biljett till Peking nästa sommar. Jag har tidigare skrivit en blogg om denna elit idrottskvinna.
Ida-Theres hemsida.
Officiell webbplats för VM i Baku.

Aktionbild från en av segermatcherna och nyss hemkommen med tåg till Hässleholm med den guldglänsande silvermedaljen i handen.

Avenyn på fel väg

 2007-09-23  Film & TV & Media
   För två år sedan 
Den mycket upphaussade ungdomsserien Andra Avenyn har startat. Den passar inte mig som är i morfargenerationen. Men varken min fru eller mina döttrar visar heller intresse. Det är märkvärdigt att inte de ansvariga på SvT bemödar sig om att göra det första avsnittet i en serie till en framgång. Det ör ju inledningen som bestämmer hur många som kommer att följa serien.
Tony har avtjänat fängelsestraff för att han mördat sin son Kims mamma. Tony vill ”lära känna” Kim som inte vill veta av honom. Tony hämtas av sin bror från fängelset och får en bil och en pistol. Brodern säger att Tony måste hämnas på Jonte, ”hämnd är som ett reningsbad”.
Filmen är långtråkig och hoppen mellan de olika scenerna kräver en uppmärksamhet som i varje fall inte jag hade.
Det bästa på avenyn är musiken och bitchen Roxanna (bild) - spelad av Fortesa Hoti (bild) - som låser in mesen David i hans egen garderob. Hon vill inte att han ska göra intrång i hennes värld.
Det är inget fel på de unga amatörskådespelarna, många blir säkert stora kändisar vad det lider. Det är manuset det är fel på, det är stereotypt och lätt att förutsäga vad som kommer att hända. Och som sagt inga tittare i vår familj!
Jag ger avsnittet en ”tvåa” i Aftonbladets online röstning. Det är förvånande nog bättre betyg än genomsnittet. Klart fler än 60 % ger en stjärna eller ingen alls. Att döma av denna mätning är SvTs satsning en totalmiss! Expressen har en liknande omröstning. 66 % klickar på "Uselt".

Höstläsning

 2007-09-22  Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
Jag har börjat läsa Veckans Affärer igen. Det är många månader sedan jag gjorde det. Tidningen har fått ett nytt utseende och känns annorlunda i handen. Den känns som Månadsjournalen på 1990-talet. Den läste jag i flera år och kände mig alltmer hemma i. Nya Veckans Affärer känns däremot främmande med sitt långa reportage om glättiga Stockholmsadvokater.
Bäst i VA nr 38 är Mats Qviberg som under rubriken ”Maud, giv oss perestrojka” uttrycker sin beundran för och tilltro till Maud Olofsson. ”Hon har visionerna, lyfter blicken och kan genomföra en svensk glasnost på riktigt.” Ja, visst är det något särskilt med landstingsrådsdottern från Örnsköldsvik.
Jag läste ett antal nummer av tidningen vid samma tid i fjol. Skälet är naturligtvis de frestande erbjudanden (12 nr plus en massa presenter för 199 kr) som tidningar kommer med för att locka (tillfälliga) prenumeranter när det är dags för Tidningsstatistik ABs årliga räkning av upplagan – och som lägger ribban för tidningens reklamintäkter.
Jag kommer att ha mycket att läsa de närmaste månaderna. Jag nappade också på ett antal Computer Sweden som erbjöd 36 nr av tidningen i 3 månader för bara 100 kr + två dvd-boxar med komediserien Little Britain – engelsk humor av hög klass.
Och Digitalfoto som ger mig klocka och kameraväska.
Och ett erbjudande om klassisk musik som jag fått eftersom jag länge varit kund hos Nationalencyklopedin! För att koppla av från läsningen och öka min obefintliga musikkunskap.

Blått kort för invandrare med rätt utbildning

 2007-09-21  Nyheter & Politik, Internationell
För ett år sedan  För två år sedan
Det har länge varit känt att Europas största problem redan de närmaste åren är att många pensionerar sig och lever allt längre som pensionärer samtidigt som kvinnorna nästan slutat att föda barn eller väntar till så hög ålder att de oftast bara hinner med ett barn.
EUs kommissionär för rättsliga frågor, Franco Frattini, hävdar att EU därför behöver ytterligare 20 miljoner afrikaner eller asiater under de kommande 20 åren. Genomsnittligt skulle detta för Sveriges del innebära knappt 2500 invandrare per år men troligen färre eftersom Sveriges demografiska profil är ganska bra och dessutom har Sverige ett stort antal invandrare i ”reserven” att ta av. Det är i stället främst länder som Tyskland, Italien och Ungern som med sina snabbt åldrande befolkningar har störst behov av invandrare. Detta förutsätter emellertid, enligt Frattini, att invandringen hanteras väl. Ett viktigt inslag är att ändra på sammansättningen av de personer som flyttar till Europa. Idag tar USA 55 % av den välutbildade arbetskraften medan EU bara får 5 %! Av den outbildade arbetskraften tar Europa emot 85 % och USA bara 5 %. Här krävs aktiva insatser för att åstadkomma en snar förändring.
Frattini kommer därför nästa månad att föreslå ett ”blått kort” åt utbildade arbetare från främmande länder som ska kunna ansöka om två års uppehållstillstånd med möjlighet till förlängning. Efter fem år i något eller några EU-länder ska kortinnehavaren kunna få permanent uppehållstillstånd. Frattini betonar också vikten av att bekämpa den illegala invandringen och att skapa jobb åt EU-ländernas egen befolkning.
Artikel av Andrew Bounds i Financial Times översatt i Tempus nr 38 2007.

Hurra för Anders Borg!

 2007-09-20  Nyheter & Politik, Svensk
   För två år sedan 
Den moderate finansministern Anders Borg presenterar höstens budgetproposition inför riksdagen och SvTs TV-tittare. I en föredömlig presentation övertygar han oss om att Sverige är på rätt väg att återställa tre för alla samhällsmedlemmar mycket viktiga områden, den fulla sysselsättningen, kunskaps- och forskningssamhället och framför allt ett välfärdssamhälle som inte bygger på det allmännas välgörenhet utan på människans egen verksamhet. Han talar tydligt och konkret utan att använda sig av sina papper. Det visar att han är duktigt förberedd och att han menar och tror på vad han säger.
Intrycket av Anders Borg förstärks ytterligare när socialdemokraternas talesman, Pär Nuder, följer i talarstolen. Denne akademiske petimeter pratar om Sverige framtid enbart i termer av hur stora bidragen ska vara till de arbetslösa, sjuka och förtidspensionerade.

Alla ska med

 2007-09-19  Datorer & Internet
 För ett år sedan  För två år sedan
Sedan industrisamhället började efterträda bondesamhället för över hundra år sedan med förflyttningar och urbanisering som följd har sociologer och andra förståsigpåare alltmer talat om samhällets ökande anonymisering. Och detta som något negativt i motsats till att vara känd av många personer, ha många vänner och andra personliga kontakter. Aldrig har väl denna ”anonymisering” utsatts för en så hård attack som det senaste decenniets Internetutveckling lett till. För några veckor sedan presenterade sig en ny söktjänst som har som mål att indexera så många som möjligt hela jordens befolkning. Databasen Spock omfattar redan flera miljoner personer och säger sig lägga till en miljon nya varje dag. Dessa hämtas främst genom kontakt- och chattsajter som Myspace, Friendster och Bebo men användarna själva kan också få bidra med information. Jag tror att många vill vara med och gärna lägga upp en presentation av sig själva med foto och information om annan digital verksamhet. Läs mer om tjänsten på Spock: Search's final frontier?
Liknande tjänster, dock inte så ambitiösa som Spock är Wink och Zoominfo.

Biblioteket och Läckberg

 2007-09-18  Böcker
 För ett år sedan  För två år sedan
Bibliotekskatalogen är fortfarande stängd sedan tre veckor tillbaka då hela bibliotekssystemet i Trelleborg började bytas ut mot ett nytt som kallas LibraSe. Igår ägnade sig bibliotekspersonalen åt internutbildning på temat känslor, enligt sin blogg. Dock inte Pernilla på filialen i Anderslöv som ägnade sig åt sina kunders problem och alldeles särskilt åt mina. Ett stort tack är du värd!
Camilla Läckbergs (bild) debutroman ”Isprinsessan” kom 2004 och handlar om den unga författaren Erica Falck som hittar sin barndomsväninna Alexandra död i sitt badkar. Hon har pulsådrorna avskurna och temperaturen är så låg att ett istäcke bildats på vattenytan. Boken är full av beskrivningar av människorna i Fjällbacka som jag inte har så stort intresse för. Den saknar spänning och handlingen vacklar fram och tillbaka som om författaren inte visste vad hon ville med sin bok.
Det är en chick lit bok som marknadsförs under falsk varubeteckning som kriminalroman. De unga kvinnliga sjuttiotalisterna passar bättre att läsas av mina två döttrar Lina och Nilla än av mig. De älskar henne men jag har redan fått nog.
Läckbergs hemsida. Hon är också aktiv bloggare, började förresten skriva samma månad som jag själv, alltså i juni 2005.

Isprinsessan på bloggen: Hans Persson, Kulturbloggen och Helena Sofia.

Två nya hästar flyttar in på Gränsbo

 2007-09-17  Hästar
 För ett år sedan  För två år sedan
I lördags hämtade vi George ”Jojje” Scot från sommarbetet i Veberöd. Samtidigt köpte vi från Allan Nilssons uppfödning – Stuteri Ljungen - ett tvåårigt sto som heter Ljungens Glimma. Hon är fallen efter mamma Copia och pappan Korsnäs Brådis. Korsnäs Brådis är en av de mest eftertraktade hingstarna för tillfället tillsammans med Tyson II som är George Scots pappa. Nu har vi fyra travare i ponnyklassen alla med de bästa travgenerna i Sverige, Muskot, Mirella, Jojje och Glimma. Mirella som föder nästa år är på väg att bli avelssto. De tre övriga ska tävla på travbanorna i södra Sverige de kommande säsongerna.
Bilder på George Scot och Glimma samt Muskot och Nilla.

Utflykt till vingård

 2007-09-16  Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  
Hällåkra gård som är en mötesplats och vingård, ligger i ett naturskönt och kuperat backlandskap just norr om Söderslätt några kilometer väster om Norra Grönby. Vi var 15 personer som anmält oss till Moderata Seniorers höstutflykt och som togs emot av Håkan och Lotta Hansson. Lotta svarar främst för ”Mötesplats Hällåkra” som är ett konferenscenter. Håkan Hansson som var riksdagsman för Centerpartiet till 1991 då han förlorade sitt mandat till vår egen Inga Berggren har hand om allt annat inklusive vingården. Vi hade tur med vädret som blev soligt om än blåsigt efter morgonens trista mulenhet. Håkan förevisade vingården vars dominerande druvsort är Rondo som är en så kallad hybrid, framtagen i Tyskland och särskilt motståndskraftig mot sjukdomar och köld. Den klarar sig utan insektsgifter och kemikalier. Dock menade Håkan att när vädret är för varmt och samtidigt fuktigt kan det behövas medel mot mögelsvamp.
Det är dags för skörd om några veckor. Skörden ska klaras av på en dag med hjälp av många glada entusiaster. Håkan har drygt 10000 plantor som ger drygt en halv liter vin vardera. Innan man har kommit så långt är det en omständlig och komplicerad kemisk och biologisk process som ska lyckas. Tidigast nästa år tror Håkan att han uppnått en kommersiell kvalitet på vinet.
När vi åter var inomhus bjöds vi på kaffe och en läcker äppelkaka med vaniljglass. Det var en trevlig eftermiddagstur med glada och nöjda deltagare.
Bild på Håkan Hansson entusiastiskt bekrivande sin vingård inför lyssnande Seniorer.

Venstre är inte vänster

 2007-09-15  Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
Jag framhåller ofta Tempus som ett föredöme när det handlar om internationella nyheter och analyser. Tyvärr har en viss försämring inträtt under de senaste åren. ”Höjdpunkten” hittills är en artikel i senaste numret (37 2007) på sidan 12 där rubriken angående det norska kommunvalet lyder ”Fiasko för Venstre”. Samma fel görs genomgående i hela artikeln. Originalartikeln kommer från Neue Zürcher Zeitung där man korrekt kallar partiet ”Sozialistische Linke” och översättaren/redaktören har blandat ihop det norska socialliberala partiet ”Venstre” med ”Socialistisk Venstreparti”. TTs rubrik förklarar bättre: ”Katastrofval för vänstern hotar norska regeringen.”
Faktum är att det borgerliga partiet Venstre gjorde ett bra val och ökade från 3,8 till 5,8 %. Bild på partiledare Lars Sponheim som gläder sig över Venstres framgångar. Däremot halverades nästan Socialistisk Venstreparti som gick från 12,3 till 6,1%! Betydligt trevligare nyheter än vad den falska rubriken antyder!
Jag har i ett mail påpekat för tidskriftens chefredaktör Katarina Barnekow behovet av att byta medarbetaren mot en som har åtminstone en minimal kunskap om internationell politik. Eller i varje fall vet hur man hanterar Google.
Även Danmark har ju ett ”Venstre” som är ett liberalt parti som ingår i den borgerliga koalitionsregeringen.

Mysigt möte i stallet på Bokliden

 2007-09-14  Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan  För två år sedan
I går kväll var jag och alla moderata nämndsledamöter i Trelleborg inbjudna till en sorts kick-off inför höstens arbete med namnet ”En kväll i skymningen”. Vi träffades hos Christina Birger & Brian Tomaszewski – Christina är vice ordförande i partiets lokala föreningsstyrelse – på deras gård Bokliden i Södra Åby. Där var dukat för många personer i det ombyggda och hemtrevliga häststallet. Det var hög tid för mötet eftersom redan nästa vecka är hästarna tillbaka i spiltorna efter sitt ”sommarlov” på bete. God mat och dryck serverades och stämningen och tonläget var mestadels på topp. Det var trevligt och jag fick tillfälle att lära känna ännu fler av det moderata arbetslaget i Trelleborg. Gemenskapen är stor och jag trivs bra. Några interiörbilder.

 

Åsa och Camilla, två nya bekantskaper

 2007-09-12  Böcker, deckare
 För ett år sedan  
Under semestern läste jag för första gången böcker av två nya svenska deckarprinsessor som är nästan lika omskrivna och rosade i pressen som drottning Lisa Marklund. Åsa Larssons bok "Solstorm" hittade jag i bokhyllan när jag packade och mindes att jag fått den som namnsdagspresent för några år sedan av en arbetskollega. Vera Bredberg kom alltid ihåg min namnsdag vilket är mer än vad min egen familj brukar göra. Solstorm var en glad överraskning och till min glädje har filmen premiär den 2 november på biografen Grand i Trelleborg med framstående skådespelare som Mikael Persbrandt, Susanne Reuter, Izabella Scorupco och Jakob Eklund.
Camilla Läckbergs Isprinsessan som är mina döttrar Lina och Nillas favorit har jag däremot svårt för och kämpar fortfarande med. Jag ber att få återkomma med hennes bok.
Det är väl inte bara en generationsskillnad? Åsa Larsson (bild) är född 1966, Carina Läckberg 1974. 60-talisterna är värdemässigt inte så olika oss 40-talister som 70-talister är om man ska generalisera grovt. Om det är så, så är det troligen främst skolans förtjänst (eller skuld).
Boken "Solstorm" tilltalar mig verkligen och jag ska läsa Åsa Larssons två andra böcker hon skrivit sedan debuten. "Det blod som spillts" och "Svart stig".
Solstorm har allt en deckare ska ha, spänning, terror och romantik. Dock tilltalar den nog mest kvinnor
med kvinnligt känsloliv, skuld och otillräcklighet. Boken är lika mycket en självbiografi som en deckare, men en självbiografi av en mycket sympatisk författare. Åsa Larsson är inte vem som helst, hon är barnbarn till självaste Kiruna-Lasse (Erik Larsson) som vann olympiskt guld på skidor 1936. Sedermera blev han frikyrkopredikant i Kiruna.
Boken handlar mycket om kvinnor som underordnar sig män som är vältaliga med förmåga att övertala, charma och manipulera, egenskaper som alltid gynnats i arbetssfären och vilket författarens alter ego, skattejuristen Rebecka Magnusson starkt vänder sig emot. Kvinnor däremot är ju mästare i hemsfären. Där var kvinnan tidigare drottning och ifrågasattes aldrig av någon man. Varför inte utnyttja detta bättre? En intressant situation har skapats idag med införandet av vårdnadsbidraget. De två sfärerna kallade tysken Ferdinand Tönnies, en av sociologins fäder, för Gesellschaft och Gemeinschaft.Recensioner i Recension i Bokkanalen.
Intervju i Aftonbladet och Sydsvenskan. Lång intervju i Trots Allt.

Sexårsdagen

 2007-09-11  Nyheter & Politik, Internationell
 För ett år sedan  
Nu stundar dagen igen, och det är sjätte gången. Idag har det gått 2191 dagar sedan den fruktansvärda morgonen den 11 september 2001, som också var en tisdag. Minnesceremonier kommer att arrangeras, souvenirer kommer att säljas och medierna kommer att påminna och minnas. Är det nödvändigt att göra det så stort varje gång?
I USA tycker många att det offentliga, kollektiva högtidlighållandet är överdrivet och andefattigt - till och med lite störande. Många anhöriga till dem som dog är av en annan mening och tycker att de övriga inte ska bestämma hur de ska hedra minnet av dem de förlorat. I fjol etablerades en organisation "Good Deed", som uppmanar folk att göra en god gärning för att hedra dem som dog den 11.9. Det är kanske en idé även för oss svenskar?
Originalartikeln i New York Times eller här.
Översatt i Tempus nr 3607.

De stora utsugarna

 2007-09-10  Nyheter & Politik, Internationell
 För ett år sedan  För två år sedan
Är det någon som fortfarande tror att insamlingar av pengar, ofta i form av stora TV-galor, verkligen förbättrar villkoren för de fattigaste människorna i Afrika? Det är cyniska partyn som i bästa fall får ett antal givare att känna sig som goda och generösa människor och som berikar insamlingsorganisationer i Sverige. Teleföretagen och det TV-bolag som sänder den smaklösa galan tar också in stora summor. De som emellertid tjänar bäst är kleptokrater (kleptomaner i megastorlek, se lista nedan), ledare i afrikanska och andra stater som helt hänsynslöst och utan att ens försök dölja det använder sitt mandat bara för en enda sak, att skapa så stor förmögenhet som möjligt för sig själv, sin familj och sin inre vänkrets. Nu visar en hemlig rapport som läckt ut att en som sällat sig till listan över de stora tjuvarna är den förre kenyanske ledaren Daniel arap Mois (bild). Rapporten har sammanställts av det internationella riskkonsultbolaget Kroll som fick uppdraget av den nuvarande presidenten i Kenya Mwai Kibaki en kort tid efter det att denna tagit makten 2003 efter en kampanj där han lovade att angripa korruptionen. Kort senare snärjdes emellertid Kibakis egen regering in i en skandal som kallades Anglo Leasing och som involverade stora statliga kontrakt som gick till blufföretag och plötsligt var det inte så lämpligt att avslöja föregångarnas stölder av medborgarnas pengar när man själv ägnade sig åt samma sak. Enligt rapporten har Moi stulet 14 miljarder kronor som placerats på konton i 28 olika länder. Mois söner, Philip (narkotikagrossisten) och Gideon Moi, har idag tillgångar på 5,5 resp. 7,7 miljarder kronor.
Original artikel i The Guardian den 31 augusti 2007 eller här. Artikeln översatt i Tempus nr 36 2007.

2004 släppte Transparency International, Wikipedia (Wikipedia) en lista över vilka statsledare som berikat sig mest under modern tid på att suga ut sitt eget folk:
Suharto, Indonesien 15-35 miljarder dollar
Ferdinand Marcos, Filippinerna 5-10 miljarder
Mobuto Sese Seko, Zaire (Kongo) 5 miljarder
Sani Abacha, Nigeria 2-5 miljarder
Slobodan Milosevic, Jugoslavien, 1 miljard
Jean-Claude Duvalier, Haiti 300-800 miljoner
Alberto Fujimori, Peru 600 miljoner
Upp

Schimpansen utvecklas snabbare än människan

 2007-09-09    Forskning & vetenskap
 För ett år sedan För två år sedan 
I nr 5, 2007 av Forskning av Framsteg finns en intressant notis om att schimpanser och andra primater har utvecklats snabbare genom det naturliga urvalet än vad människan gjort. Det är lätt att tro att människan är den art som tagit de stora sprången framåt men så är det alltså inte utan tvärtom enligt Jianzhi Zhang, evolutionsbiolog vid University of Michigan i USA. Han ingår i en forskargrupp som har jämfört drygt hälften av människans gener med motsvarande gener hos schimpanser och makaker. Hos människan hittade forskarna 154 gener som har gynnats, det vill säga genomgått ett positivt urval sedan våra och schimpansernas förfäder gick skilda vägar för ungefär 5,5 miljoner år sedan. Hos schimpansen var motsvarande siffra 233. En tolkning är att människan av etiska skäl väljer att inte acceptera ”survival of the fittest” och hellre avstår från en snabbare mänsklig utveckling.
Originalartikel i New Scientist.

Finnkamp igen

 2007-09-08  Sport
 För två år sedan  
Den årliga Finnkampen är det alltid roligt att följa på TV som generöst sänder hela tävlingen med tre timmar på lördagen och tre timmar på söndagen.
Vad vill man då främst komma ihåg från dagens kamp på Ullevi i Göteborg som tyvärr gav Finlands damer såväl som herrar ledningen?
Carolina Klüft (bild) provar på tresteg och vinner överlägset på 14,17 meter. Det är över det svenska rekordet men kan tyvärr inte godkännas beroende på medvind. I godkänd medvind hoppade hon 13,95. Jag undrar om inte Carro ska göra tresteg till sin gren den dag hon tröttnat på sjukamp. Hon skulle lätt kunna bli säker på 15 meter som är mycket bra även internationellt.
Linus Törnblad som misslyckades i VM finalen i Osaka satte personligt årsbästa på 2,30, slog Stefan Holm och blev finnkampssegrare för andra året i rad!
Per Jacobsson vinner hinder överlägset. Tar sin första finnkampssegerSverige vinner grenen med 14-8 trots att man sparar Sveriges två bästa på distansen för andra uppgifter, Mustafa Mohammed och Henrik Skoog.
Herrarnas trippelseger på 400 meter, och detta utan att den bästa på distansen Johan Wissman inte var med.
Malmötjejen Hanna Karlsson slår till med en raketspurt på upploppet på 5000 m och vinner 5000 m.
Erik Sjöqvist slår på en Dan Waern långspurt, 300 m före mål, på 10000 meter och vinner överlägset.
Den finska stavhopperskan Vanessa Vandy (bild) slår personligt rekord två gånger och är nära att ta det finska rekordet. Svenskorna är en klar besvikelse. Man saknar verkligen Kirsten Belin (bild) som vann för två år sedan och fortfarande har svenska rekordet på 4,51, men som tyvärr har lagt av med den sporten. Tidigare blogg om Finnkampen.

 

Mohammed vill inte vara rondellhund

 2007-09-07  Nyheter & Politik, Internationell
 För ett år sedan  För två år sedan
Fredrik Reinfeldt har bjudit in ambassadörer från olika muslimska länder för att diskutera kring Lars Vilks teckning av profeten Mohammed som rondellhund. Detta tycker jag att han gör alldeles rätt i. Jag hoppas och utgår ifrån att hans avsikt är att pedagogiskt, en gång för alla, klargöra för det första hur den svenska grundlagen ser på yttrande- och tryckfrihet i Sverige och för det andra att Sverige inte accepterar att ändra denna grundlag på annat sätt än genom parlamentariska val. Att främmande makters representanter fordrar detta, ja till och med hotar med våldsamheter, om inte Sveriges regering och riksdag hörsammar och tillmötesgår deras krav är fullständigt horribelt och är närmast att betrakta som en krigsförklaring.
Å andra sidan ska man nog inte ta vare sig hoten eller kraven på för stort allvar, de muslimska ambassadörerna vill snarare blåsa upp sig – som Stora stygga Vargen (bild) ungefär – se farliga ut och sålunda tillfredsställa hemmaopinionen i de länder de företräder.

Gym, ministrar och hästar

 2007-09-06  Dagbok, Äspö & Söderslätt
 För ett år sedan   
Äntligen lite normal verksamhet! Senaste dagbok.
Åja, gårdagen var inte heller oäven. Idag var jag åter på gymmet i Anderslöv, första gången sedan vi flyttade därifrån till Gränsbo i Äspö för flera månader sedan. Jag lyckades slita mig från de slitsamma lantgårdsplikterna och tog mopeden dit. Det kändes ovant och tungt till en början med blev allt bättre efter hand. Efter två timmar var jag hemma igen. Efter att ha strechat framför TVn där Fredrik Reinfeldt och nyutnämnde försvarsministern Sten Tolgfors höll presskonferens - det är andra gången på ett år som Tolgfors tar över efter en avhoppad minister. Förra gången var det min favorit Maria Borelius som gick och då blev Tolgfors handelsminister – dukade jag och åt frukost på den stora gräsmattan under den blå himmeln som dagen till ära visade flygplanens kondenserade gasutsläpp.
Kanske blir det lite gräsklippning ändå i eftermiddag så att mina favorithästar i hagen, Cindy och minishettisen Lilleman, kan få lite grönt godis till kvällen. Cindy är såld och flyttar snart till Göteborg och Lilleman som varit ett lånesällskap åt henne flyttar då troligen åter hem till husse.
Glömde jag säga att Fredrik gjorde ett självsäkert och statsmannamässigt intryck på konferensen?
Bild på hästarna ätande nyklippt gräs.

Trevlig dubbelkväll

 2007-09-05  Motion
För ett år sedan   
Vi har inte spelat badminton sedan ”avskedsmatchen” för Lars Borghem den 15 juni. Jag är väl inte heller helt i slag just nu eftersom jag precis återhämtat mig från de magproblem jag och mina döttrar ådrog oss under semestern i Tunisien. Men det gick riktigt bra i kväll och vi blev två dubbelpar med Vickan, Per, Bengt-Göran och jag. Lite skvaller blev det också om Lernia och nya konkurrenten Meritutbildning när det gäller att få Malmö kommun att köpa utbldning i svenska för alla nya invandrare.
Efter matchen blev det en lång skön stund i bastun och sedan hämtade jag min dotter Nilla som halv åtta var klar med dagens arbete, hästskötsel och undervisning, på Ung Jägersro i Malmö.
Vad mer är positivt? Jo att ett högtryck lagt sig över Söderslätt med en värmande sol även om det biter lite i vinden. Jag kunde åter sitta ute och äta frukost.
Annan blogg om Badminton.

Islamska skräckrepubliken Iran

 2007-09-04  Nyheter & Politik, Internationell
 För ett år sedan  För två år sedan
Det shiamuslimska Iran gör ett groteskt spektakel av sig själv i ännu en kampanj för sedlighet och mot all form av oliktänkande. President Mahmoud Ahmadinejad har intensifierat kampanjen för att återuppväcka den moraliska niten och främlingsfientliga retoriken från den islamiska revolutionens första år, 1979 och framåt. Sedlighetspolisen har haffat fler än en halv miljon ”förbrytare” sedan i april. Det är kvinnor med ”dåliga slöjor”, ungdomar med ”västerländska frisyrer”, rockmusikälskare, butiksägare som säljer vågade plagg, ogifta par och andra ”det moraliska förfallets förespråkare”. Utanför allmänna sjukhus finns det skyltar om att bara kvinnor med heltäckande chador tas emot. Brott mot sedligheten leder ofta till offentliga bestraffningar (bild).
Utrensningar av misstänkta liberaler har decimerat antalet universitetslärare och upprepade stängningar har satt munkavle på den förr ganska högljudda oppositionella pressen.
Antalet avrättningar nästan fördubblades i fjol till 177 vilket gör Iran till det land i världen som avrättar flest människor i förhållande till folkmängden. Man har återgått till offentliga hängningar (bild). En del avrättningar visas i den statliga televisionen. Fängelser räcker inte till. Polisen beslagtar andra byggnader för att få plats med alla fångar.
Någon som vill ha fler shiamuslimska republiker? Om utländsk militär lämnar Irak har vi snart en till där!
Från en artikel i The Economist. Finns också här. Översatt i Tempus nr 35 2007.

Carro hoppade högst

 2007-09-03  Sport
 För ett år sedan  
Sverige har två av världens bästa kvinnliga höjdhoppare som båda tagit medaljer i stora internationella mästerskap. I VM i Osaka som avslutades i helgen blev de emellertid inte ens bästa svensk. I sin serie i sjukamp hoppade Carolina Klüft 1,95 i sin fenomenala serie som ledde till överlägsen guldmedalj och europarekord. Det var hennes tredje raka guldmedalj i VM! De två specialisterna, Kajsa Bergqvist och Emma Green (bild tillsammans med Ebba Jungmark) stannade på 1,94! Detta är symptomatiskt för den svenska insatsen i sin helhet. Målet var sex medaljer men till slut blev det bara en. Det blev däremot flera meriterande men försmädliga fjärdeplatser: Kallur i häckloppet, Holm i höjdhoppet och Mohammed i hinderloppet, och några rejäla floppar: Linus Törnblad (höjd), Alhaji Jeng (stav) och Gabriel Wallin (spjut).
En orsak till medaljraset är naturligtvis också den oerhörda konkurrensen som svenskarna mötte.
Men visst fanns det glädjeämnen bland de icke förväntade medaljörerna. Främst naturligtvis helsingborgare Johan Wissman som blev den första svensk i en 400 meters final i ett VM och som sänkte svenska rekordet till en otroligt bra tid.
Om man tar på sig lite mer positiva glasögon kan man emellertid konstatera att följande förbättrade sina placeringar i jämförelse med VM i Helsingfors 2005: Sanna Kallur, Johan Wissman, Stefan Holm, Mustafa Mohammed och Robert Kronberg.
Och, en guldmedalj och fyra fjärdeplatser är inte ett misslyckande för svensk friidrott i denna mördande konkurrens!
Nu gäller det att ladda om till Finnkampen om några veckor som blir kommer att bli arbetsamma för både Johan och Carro.
Bild på tre svenska höjdhoppartjejer, Emma, Kajsa och Ebba Jungmark. Och på Anna Rahm som tog en hedrande 27:e plats i avslutande maratonloppet.

Officiella VM-resultat finns på IAAFs sajt. Mycket att läsa om VM i friidrott 2007 i Osaka på SvT.
Här kan du läsa om SM i friidrott.
Bloggar om VM i Helsingfors 2005 och Inomhus VM i friidrott i Moskva 2006.

Dr Strangelove står sig efter 40 år

 2007-09-02  Film & TV & Media
 För ett år sedan  För två år sedan 
I går kväll visade TV 4 den svarta komedin ”Dr Strangelove eller Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben” med Peter Sellers i tre olika roller (se bild), group captain Lionel Mandrake, president Merkin Muffley och Dr. Strangelove – en tysk som ursprungligen hette ”Merkwürdigliebe” . Filmen är från 1964 och handlar om en galen amerikansk general som ger order om ett kärnvapenanfall mot Sovjetunionen eftersom han är övertygad om att kommunisterna försöker ”förgifta amerikanska kroppsvätskor”.
Filmen som är i regi av Stanley Kubrick kom strax efter det amerikanska misslyckandet i Grisbukten på Kuba, Kubakrisen och mordet på president John F. Kennedy.
Dr Strangelove är en av de 100 filmer som man ska ha sett innan man dör så det var ju på tiden att jag såg den. Mycket spännande och full av humoristiska inslag fyllda av ironi, och en drift med kärnvapenbalansen mellan de två stormakterna.
Mer information: Imdb, Greatist films, Moviebox.

Världens längsta semester

 2007-09-01  Nyheter & Politik, Internationell
 För ett år sedan   
En EU-undersökning gjord av Europeiska stiftelsen för bättre levnads- och arbetsvillkor har fått Ivar Ekman att publicera en artikel i International Herald Tribune som översatts och presenterats i senaste numret av Tempus. Enligt denna har svenskarna längre semester än alla andra européer – kortast har Estland. Medellöntagaren hade 2006 rätt till 33 betalda semesterdagar. Sveriges ledande plats i Europa betyder att svenskarna har världens längsta semester. Förändringar är på gång mot en större anpassning till den internationella situationen menar professorn i antropologi vid Lunds universitet, Orvar Löfgren. Det första blir att göra semestern mer utspridd över året. Den heliga juli-semestern kan vara i fara. Men konkurrensen kan också tvinga fram fler arbetade dagar. USA har bara i genomsnitt nio dagars betald semester och om Sverige vill kunna försvara sina pensioner och sjukvård måste arbetstiden ökas.

Största skälet tror jag är att vi svenskar länge föredragit mer fritid framför att ha mer pengar att spendera. Detta i motsats till många andra länder. Varför det är så är svårt att veta. Ett skäl kan kanske vara att de svenska kvinnorna sedan 40 år tillbaka – det var då offentliga sektorns explosiva expansion började - arbetar i mycket högre utsträckning än sina medsystrar i andra länder. Därför är fritid mer lockande än mer lön. Ett sätt att bevara semestertiderna för de som arbetar är naturligtvis att minska antalet svenskar som "har semester året runt". Dessbättre är ju Sverige sedan ett år tillbaka på god väg att göra just detta, att sätta fler i arbete.

 

 

 

 

sidans topp