Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
September 2008

Bertil Tomelius
Startsida

Regeringens medicin är den rätta för pensionerma

 2008-09-30  Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Sedan en tid tillbaka har vi på Sydsvenskans insändarsida Ordet kunnat följa en dispyt om pensionerna mellan den skånska riksdagskvinnan Eva Thalén-Finné (m) och spis partisekreterare Gösta Melander med flera.
Jag kanske är naiv men känner mig tämligen övertygad om att inget politiskt parti vågar gå till val 2010 utan att ha lovat en kännbar ökning av pensionerna. För regeringens del innebär detta att pensionärerna senast sommaren 2010 får en rejäl höjning som de flesta säkert kommer att vara nöjda med. Klart är väl att regeringen har större möjlighet att kunna arrangera detta än vad SPI har!
Det är konkurrensen mellan partierna om väljarnas röster som borgar för detta snarare än historiska räkneexempel. Dessutom finns det andra saker som är viktiga för oss pensionärer än just pensionen, till exempel bättre tillgänglighet till sjukvård, bättre äldrevård, trygghet i form av synliga poliser etc.

När vi pensionärer var förvärvsarbetande och hade betalat vår skatt – när arbetsgivaren tagit (minst) hälften av vår bruttoinkomst och skickat till staten - så kunde vi därefter inte spåra dessa pengar till oss själva. De försvann ner i Strängs, Bohmans och Feldts kassakistor. På samma sätt är det för dem som arbetar idag och vars skatter bland annat går till våra pensioner. Statens utgifter måste tas från statens inkomster. Ju fler som arbetar ju bättre är därför chanserna för ökad pension. Att som Melander argumentera för något annat genom att hänvisa till att pension på danska heter ”efterlön” hjälper inte långt.

Ett bra sätt att få fler att börja arbeta, få lön och betala skatt är att öka skillnaden mellan inkomst av arbete och försörjning med bidrag. En snabbt verkande åtgärd är att minska skatten på arbete, särskilt för de breda lagren. Och det är ju precis det som alliansregeringen har gjort och fortsätter att göra. Så varför klaga?

Texten har publicerats som en insändare i Sydsvenskan, den 28 september 2008 under signaturen Bertil Tomelius, nybliven pensionär.

Livet i Fagervik

 2008-09-27   Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
En ny seriesatsning på SvT1 ”Livet i Fagervik” startade i måndags. Den ska gå i tolv avsnitt och det första var verkligen lovande. Detta beror mycket på huvudpersonerna Johan och Annika. Men naturligtvis också på den gedigna skådespelaren Lars Lind som spelar Johans far Bernard.
Johan som spelas av Henrik Johansson är naiv och klumpig men ärlig och öppen och gör ett sympatiskt intryck på tittaren. Annika (spelas av Maria Sid) är en attraktiv mor till en tonårsdotter, Hanna. Hon är ihop med en tjej. Hanna spelas av Nadine Kirschon som jag blev förtjust i redan i Kanalkampen.
Filmen börjar dramatiskt med att Bernards gamla receptionist Harriett slår sönder sitt hem. Det är jul och Johan, advokat med jobb i Stockholm, kommer hem till Fagervik. Johan känner att han behöver en öl innan han orkar möta sin far. I baren träffar han Annika. Ett möte som kommer att få stora konsekvenser. Bilder på Lars Lind, Hanna Alström och Nadine Kirschon.

 

Lars-Ingvar Ljungman, moderat politiker med lång erfarenhet att dela med sig av

 2008-09-26 Äspö & Söderslättl
För ett år sedan  För två år sedan
Moderata seniorer i Trelleborg bjuder regelbundet in sina medlemmar till möten och träffar. De kan ha social, kulturell och politisk anknytning. Eller rent lekamlig som de så kallade Moderatluncher vi gemensamt äter några gånger om året på Restaurangskolan vid Trelleborgs konferenscenter. Detta gjorde vi senast den 10 september i år. Nästa gång vi träffas där är redan den 2 oktober. För en dryg månad sedan gjorde vi ett gemensamt besök på Bokenäs Konsthall i Hammarlöv,en halvmil norr om Trelleborgs centrum.
Nu senast, i måndags, hade vi möjlighet att lyssna på och diskutera med Lars-Ingvar Ljungman (bild) från Vellinge en kommun som sedan många år har en mycket stark moderat majoritet. Han har varit kommunalråd i flera decennier och är kommunstyrelsens ordförande sedan valet 2006. Han hade mycket intressant att berätta om hur Vellinge styrdes av socialdemokrater och centerpartister när Vellinge blev egen kommun på 70-talet. Det tog tre mandatperioder att ändra på detta. Hans viktigaste budskap var just detta att det går att ändra en kommuns politiska inriktning och att detta också därför är möjligt i en kommun som Trelleborg även om den haft socialdemokratisk majoritet sedan "rösträtten infördes" ända till 2006. Då tog den borgerliga koalitionen, de sex partierna i Trelleborgsalliansen, makten för första gången i Trelleborgs historia. Det är viktigt att ha en tydlig ledning för den styrande koalitionen, en ledning som är klar och känd för väljarna i kommunen och som därför kan garantera en kontinuitet över flera mandatperioder. Lars-Ingvar är en sympatisk och engagerande talare som hade många angelägna saker att säga.
På bilden till vänster ser vi Siv Jönerup, Ulla-Britt Lewan, Lisbeth Mårtensson och Ann-Marie Jönsson. På bilden till höger (närmast kameran) Ola Pärson, Helny Feustel och Tord Larsson.

Alliansen enig om ändrad FRA-lag

 2008-09-25   Nyheter & Politik, svensk
 För två år sedan  För tre år sedan
Nu har vi fått ett nytt förslag till signalspaningslag som hela regeringsalliansen har enats kring. Nu finns det en majoritet i riksdagen för förslaget. Det nya förslaget innehåller 15 tillägg. Läs mer här. Fredrik Reinfeldt menar i en intervju idag på Aftonbladets webbsida att ”nu när det bra nu kan vi föra denna fråga åt sidan”.
Frågan är om detta är tillräckligt för att ärendet FRA-lagen nu ska vara avgjord så att den inte kommer upp igen i valrörelsen 2010. Alliansriksdagsmännen kommer visserligen nu att rösta ja till lagen så att regeringen inte riskerar att falla på frågan. Läsarna på Aftonbladets webbsajt är missnöjda: 62 % säger sig vilja rösta nej till det nya förslaget om de satt i riksdagen, bara 24 % skulle rösta ja. Jag tror att den finns risk för att den utomparlamentariska kritiken särskilt på webben nu kommer att bli ännu starkare sedan riksdagsmajoriteten blivit enig.
”Är ändringen i lagen tillräcklig” frågar Expressen läsarna. 65 % Nej, 35 % Ja.

Se tidigare bloggar om FRA-lagen:
Ordschlingraren Schlingmann 24.8
Bravo Ulf och Pia! 4.8.
Det duger inte att sova på saken och vänta på bättre tider 15.7.
Folkpartister mot FRA-lagen 14.7.
FRA-lagen faller? 17.6
Stoppa den nya övervakningslagen! 15.6.

Läs mer i Fokus om FRA-lagen och regeringen Reinfeldt:
Fokus: Spelet om FRA 19 september 2008 eller läs här.
Fokus: Så valde han sitt lag 26 september eller läs här.

Mujaheddin i Europa

 2008-09-24  Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
I mitten av 1990-talet strömmade arabiska islamister till Europa för slåss mot kristna, både mot katolskt kristna från Kroatien och ortodoxt kristna från Serbien. Krigsförbrytelserna utövades främst i Bosnien där muslimska så kallade bosniaker dessförinnan i flera decennier levt i fred med sina kristna grannar.
Dessbättre var detta det hittills enda försöket att upprätta ett islamiskt emirat i Europa, det vill säga en muslimsk stat styrd av muslimska sharialagar.
En före detta befälhavare i Bosniens muslimska armé, Rasim Delic (se bild), dömdes i förra veckan till tre års fängelse av krigstribunalen i Haag. Delic dömdes för att inte ha stoppat de utländska islamistiska terroristernas övergrepp mot serbiska krigsfångar 1993-95 och för att inte ha straffat dem som begick övergreppen. De arabiska terroristerna däremot ställdes tydligen inte inför rätta. Dessa Mujaheddin krigare har väl försvunnit till andra delar av världen för att med våld försöka upprätta islamisk överhöghet där.
Läs mer i International Herald Tribune "Rasim Delic gets 3 years in prison".
Eller läs här. Ett utdrag översatt till svenska finns i Tempus nr 38 2008.

Halvtid för Trelleborgsalliansen

 2008-09-22  Äspö & Söderslättl
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
För två sedan lyckades sex borgerliga partier efter ett lyckat val äntligen bryta den nästan sekelgamla socialdemokratiska hegemonin i Trelleborg. Nu gäller det att planera för en återupprepning i nästa val i september 2010.
Därför träffades söndagen den 21 september ett sextiotal lokala politiker från de sex trelleborgsallians partierna, Moderaterna, Kristdemokraterna, SPI Seniorerna, Folkpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet på Kunskapsskolan i Trelleborg. Det skedde under gemytliga former särskilt under förmiddagen då alla engagerat deltog i en varierad kompott av praktiska och sociala samarbetsövningar.
Representanter för den regionala alliansen ”Femklövern i Skåne” medverkade på eftermiddagen. Det var de tre regionråden, folkpartiets Gilbert Tribo, moderaternas Catharina Blixen Finecke och kristdemokraternas Rolf Tufvesson.
Den handlade om de erfarenheter som Femklövern gjort under två mandatperioder vad gäller att komma överens och få en regeringsduglig koalition men också om lokala sjukvårdsfrågor som är ofrånkomliga när skånsk regionalpolitik behandlas.
Några värdefulla praktiska tips kunde de tre från Femklövern också bjuda Trelleborgsalliansen på.

Den politiska redaktören för Skånska Dagbladet, Lars J Eriksson ledde presentations- och frågestunden på eftermiddagen med den äran.

Några bilder från dagen:
En välfylld aula på Kunskapsskolan (en fristående skola i Trelleborg).
Mingel i väntan på lunchen med bland andra det moderata kommunalrådet Ulf Bingsgård.
Lars J Eriksson från Skånska Dagbladet frågade ut de tre skånska regionråden; folkpartiets Gilbert Tribo, kristdemokraternas Rolf Tufvesson och moderaternas Catharina Blixen Finecke.
Tre trelleborgspolitiker från kristdemokraterna och folkpartiet, Mats-Åke Svensson, Bert Ekstrand och Lars Hemzelius ler i kapp mot solen.

Bidragspengar till majestätiska diktatorsymboler

 2008-09-20  Nyheter & politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
En av de främsta uppgifterna för en diktator är utan tvivel att framhäva den egna storheten. Det kan han göra med hjälp av militärparader och kolossala porträtt och statyer, men det verkar vara ganska gammalmodiga sätt.
Den moderne diktatorn av världsformat har därför hittat på ett nytt sätt att åskådliggöra sin makt: flaggstänger. Därför är det inte särskilt överraskande att det har brutit ut en veritabel tävling i Centralasien och Mellanöstern om vem som har högst flaggstång.
Rekordet innehas av Turkmenistan. Stången mäter 133 meter, vilket är sju meter mer än närmaste konkurrenten i Amman i Jordanien. Flaggan är ungefär 2 000 kvadratmeter, vilket motsvarar ungefär en tredjedels fotbollsplan. Men den store turkmenske ledaren Gurbanguly Berdymutjammedovs glädje över världens längsta flaggstång varar inte länge till, därför att inom kort invigs i Azerbajdzjan en flaggstång som är 162 meter.

Den väldiga flaggstångens upphovsman är affärsmannen David Chambers som genom sitt amerikanska företag Trident Support tillfredsställer den falliska bygglusten hos asiatiska envåldshärskare. Chambers tror att den maximala höjden är 220 meter men innan man når dit är det många lägre flaggstänger som ska byggas. Många fler länder står på kö för att bli världsrekordhållare och för att bidra till Trident Supports omsättning. Och allt betalas förmodligen av penningbidrag från demokratiska länder i väst som tror att de hjälper den fattiga befolkningen.
Bilder på jätteflaggan i Amman och på de tre rekordflaggorna.

Originalartikel i Der Spiegel ”Der Herr der Stangen” (Stängernas herre).
Översatt i Tempus nr 38 2008.

Girighet är en av dödssynderna

 2008-09-19  Böcker, deckare
För ett år sedan    För två år sedan   För tre år sedan
Titeln Dödssynden syftar på girigheten. Den girighet som kan leda till att banker och andra finansbolag kan gå i konkurs eller till att som i Jan Mårtensons senaste deckare ”Dödssynden” att flera personer omkommer. Direktören Alexis Karmander på investmentbanken Excelsior förolyckas då han faller över ett räcke i utställningshallen på Vasamuseet. Han är bördig från Kiev i Ukraina och var inblandad i finansieringen av byggandet av ett nytt kärnkraftverk där. Tjernobylrädslan lever emellertid kvar och antidemonstrationerna är våldsamma och hotfulla. Ryssland vill gärna ha ett finger i ögat på den före detta sovjetiska republiken och vill ha kvar sin makt som energileverantör. Ryska före detta KGB-agenter har siktats i Stockholm.
Även om allt detta känna mycket aktuellt och nästan profetiskt- den stora finanskrisen i USA kom efter det att boken skrivits liksom Rysslands besättande och erkännande av två utbrytarregioner i Georgien – så lyckas Mårtenson inte skapa varken spänning eller något större engagemang hos läsaren. Läs mer här.
Det bästa man kan göra är att instämma med recensenten Martin Strand på deckarmagasinet DAST och önska ”bättre lycka nästa gång”.
Hemsida för Mårtensons böcker om antikvitetshandlaren Johan Homan.
Dessbättre finns det andra böcker att se framemot under hösten. Jag tänker främst på Håkan Nessers ”Berättelse om herr Roos” men kanske också Peter Gissys ”Gisslan”. Kanske också en ny Åsa Larsson.

Kändisar 2, finansoraklet från Eslöv

 2008-09-18  Hågkomster
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
Både jag och min tvillingbror var mycket intresserade av att läsa om sport och särskilt om friidrott. På 1950-talet prenumererade vi på den legendariska Idrottsbladet som kom 2-3 gånger i veckan till vårt postfack 29 på Askeröds järnvägsstation.
Under en håltimme på Eslövs högre allmänna läroverk såg vi därför med intresse att några äldre elever, som gick på gymnasiet, placerade ut häckar för att träna häcklöpning. Vi kallade dem för ”Henser” och ”Hånsson”, åtminstone tilltalade de varandra så. Senare förstod vi att den ene hette Månsson och att den andre var Erik Penser som längre fram skulle bli en omtalad börslegend. Erik Penser är född 1942 och är ett år äldre än jag. Eriks far var den berömde Eslövsadvokaten Wilhelm Penser. Han arbetade som advokat ända fram till sin död 1993. Då var han 92 år. Han kom ursprungligen från Blekinge och hette Persson.
Erik var också en hygglig höjdhoppare, jag tror mig minnas att han vann ett skolmästerskap. Sämre gick det man hans studier. Han fick sluta efter fyra BC i betyg.
Erik Penser ger 104 000 träffar på svenska Google, 140 000 på hela webben. Erik Pensers moderbolag heter Yggdrasil och har sitt säte i Eslöv. I fjol tjänade bolaget nära 700 miljoner kronor. Sedan länge bor Erik Penser i England. Läs mer här. Det finns en lång, ny artikel om Erik Penser "Den evige excentrikern" i septembernumet av Veckans affärer, 2009.
Olika faller ödets lotter.
Det var en trevlig tid på realskolan även om det gällde att gå upp tidigt för att hinna med sjutåget från Askeröds station – och att inte glömma månadsbiljetten, den främsta värdehandling jag ägde. Från Eslövs C var det sedan en halv timmes promenad till skolan. Oftast fick vi springa sista biten för att hinna fram innan rektor Bertil Wijkström låste porten. Då fick man gå in via en annan dörr, missade morgonsamlingen och fick förklara sig.Det var emellertid spännande och inspirerande att lämna bondesamhället och komma till ”storstaden Eslöv”.Där fanns alla möjligheter, en var att läsa och skaffa bra betyg.
Wikipedia om Erik Penser.
Artikel i Skånska Dagbladet från februari i år
Erik Pensers bankaktiebolag

Tidigare Hågkomster om kändisar: fristilsbrottare Viking Palm.

Brutala mord som upprätthåller "hedern"?

 2008-09-15  Nyheter & politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
De pakistanska myndigheterna utreder mordet på fem kvinnor i provinsen Baluchistan som själva försökte välja sina äkta män. Kvinnorna, varav tre var tonåriga, piskades, sköts, kastades i ett dike och begravdes levande för drygt en månad sedan. Myndigheterna misstänker att de dödades därför att de hade trotsat stammens äldste och gift sig utan hans samtycke. Polisen uppger att tre släktingar till kvinnorna har gripits. En ledamot i provinsens parlament försvarar morden med att kvinnorna hade "brutit mot mångsekelgamla traditioner" och att han kommer att fortsätta att försvara dessa traditioner.
Myndigheterna misstänker "hedersmord". Pakistans Human Rights Commission of Pakistan säger att varje år mördas på detta sätt över 200 unga kvinnor. Kommissionen klagar också på att bara få av brottslingarna blir dömda.
Det finns på vårt klot verkligen avskyvärda seder och vidriga bruk helt andra än vad vi är vana vid i Europa och och andra västerländer. Bild på protesterande Human Rights aktivister och på Pakistanms nyvalde president, Asif Ali Zardari, sedan länge mest känd som "Mr 10 procent" för sin stora benägenhet att kräva mutor vid affärer och andra överenskommelser. Hans mördade hustru, Benazir Bhutto, kallade honom något överdrivet för "Pakistans Mandela".

Om dessa bestialiska brudmord kan man läsa i The Sidney Morning Herald: Shot, then buried alive in honour killings. Finns också i International Herald Tribune: Pakistan orders inquiry into killing of five women samt i New York Times: Pakistan Begins Inquiry Into Deaths of 5 Women.

Lina kandidat till årets "Svenska Hjältar"

 2008-09-14   Familj
För ett år sedan  För två år sedan
TV 3 och Aftonbladet har ett årligt gemensamt jippo som kallas ”Svenska Hjältar”. Vem som helst kan nominera och sedan utser en jury de tio vinnarna. I juryn sitter bland annat Helena Bergström och Björn Ulveus. Programledare är Mark Levengood. Min dotter Lina Tomelius skapade stort ståhej sedan hon ingripit då en bil förvillat sig in i våra hästhagar och kört ner i en bäck (läs mer här). Senare fick hon räddningsverkets pris som "Månadens skyddsängel" (läs mera här).
Nu har hon nominerats som kandidat av någon till "Svenska hjältar". Om detta kan du läsa i Aftonbladet.
Så nu väntar vi bara på att hela TV3 gänget ska komma till Äspö och sätta Gränsbo på TV-kartan.

Mina tidigare bloggar om händelsen:
Dramatik i Klagstorp, 24 mars
Månadens skyddsängel får utmärkelse, 10 april.

Arn - Riket vid vägens slut

 2008-09-13    Film & TV & Media
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan
Det här var inte mycket att titta på. Det räcker mer än väl med en omgång Arn Magnusson. Det mesta var patetiskt, omväxlande pinsamt patetiskt och komiskt patetiskt. Dessutom var filmen rörig och direkt långtråkig.
Arn (Joakim Nätterquist) återvänder hem från kampen om Jerusalem med araberna och ärkefienden Saladin för att äntligen gifta sig med sin Cecilia Algotsdotter (Sofia Helin) som just avtjänat sitt straff på klostret. De bygger ett hem på Forsvik och får ett barn till. Men Arn vet att kriget hotar – det är bara en tidsfråga innan sverkrarna kommer att försöka återta kronan från den styrande kung Knut (Gustaf Skarsgård) med hjälp av sina danska fränder. Med sin kännedom om utländska stridstekniker och strategier bygger Arn en armé på Forsvik.
Arn-Tempelriddaren del 1 såg vi under julhelgen i fjol.
Info om filmen på IMDB och Moviezine.

Recension av Berndt Eklund i Expressen, Mats Johnson I Göteborgsposten, Gunnar Bergdahl i Helsingborgs Dagblad, Andreas Degerhammer I Kristianstadsbladet,   
Martin Andersson i Sydsvenskan,
Malena Janson för Svenska Dagbladet och Maret Koskinen i DN.
Officiell webbplats för de båda Arn-filmerna

500 svenska deckare klara

 2008-09-11  Böcker, deckare
För ett år sedan    För två år sedan 
Vad gör man när man läst färdigt de 500 svenska deckare jag föresatt mig? Ja, det är bara att gå vidare och satsa på nästa femhundra.
För 10 år sedan började jag systematiskt läsa äldre svenska deckare. På Miljöstation i Malmös östra stadsdelar kunde man köpa gamla böcker billigt. De var oftast i mycket gott skick och kostade bara några kronor styck. Jag tog en promenad varje lördag och kom hem med långa armar i vars händer det hängde stora kassar med böcker. Tydligen hade flera deckarentusiaster nyligen avlidit och deras anförvanter haft den goda smaken att leverera böckerna för återvinning/loppmarknad. Först läste jag de fyra klassiska författarna Stieg Trenter, Maria Lang (Dagmar Lange), Vic Suneson (Sune Lundqvist) och Hans-Christer Rönblom, möjligen kan även Folke Mellvig räknas dit. De började skriva på fyrtio- och femtiotalet. Sedan följde "sextiotalisterna": Jan Ekström, Jan-Olof Ekholm, Jean Bolinder, Bo Baldersson, Sjöwall-Wahlöö med flera. När dessa var klara kom "sjuttiotalisterna" K Arne Blom, Jan Mårtenson, Ulf Durling etc. Sista fyndet var "90-talisten" Willy Josefsson.
Vilken bok blev då den 500:e? Jo, med glada förhoppningar valde jag Björn Hellbergs bok från i år "Nattvandrarna". Men den blev ju en verklig besvikelse.
Min nästa bok som jag däremot inte haft några höga förväntningar på visar sig i stället vara verkligt läsvärd. Det är Jan Mårtensons senaste bok "Dödssynden" (girigheten). Det är hans 39:e bok sedan "Helgeandsmordet" 1973. Av dessa handlar alla utom de tre tidigaste om den tidlöse antikhandlaren Johan Christian Homan som alla böckerna igenom fortsatt förblivit i 35 års åldern.
Bilder på några av de första svenska deckarna.

En läcker trerätterslunch

 2008-09-10  Äspö. Söderslätt
För ett år sedan   För två år sedan  För tre år sedan 
Mellan klockan 12 och 14 var jag och ett tiotal andra moderata seniorer på Restaurangskolans onsdagslunch på Trelleborgs konferenscenter, Johan Kocksgatan 7. Den kallas i år för ”Treans Restaurang”. Där kombineras ett lågt pris med en hög kvalitet både vad gäller mat och servering.
Jag valde som förrätt ”Ålakroppkakor med salviasky”, andra tog Ceasarsallad. Till varmrätt åt jag ”Halstrad lättgravad torskfilé med grillad palsternacka och gräslökssås. Pressad potatis till detta. Alternativ var entrecote och ankbröst. Efterrätt var inte att tänka på så mätt som jag blivit men de som ville serverades ”Chokladmousse i två färger, rabarberkompott och vaniljvispgrädde”. De som orkade alla tre rätterna betalade 95 kronor för denna läckra upplevelse.
Sällskapet var som vanligt av högsta klass. Bilder på glada lunchätare. Till höger Clas och Ann-Marie Jönsson. Till vänst herrskapet Evantt med flera gäster.
Boka gärna bord på 0410 – 733694.
Delikat moderatlunch i våras.

Medborgarskapsexamen

 2008-09-09  Nyheter & politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
I Tyskland har man infört speciella prov på medborgarskap. Inrikesdepartementet har gett ut en katalog med 310 frågor om livet i en demokrati, om landets historia, plikter, ansvar och samhälle. Några frågor har att göra med den delstat där ansökaren bor eller vill bo. Frågorna har utvecklats vid Humboldt Universitetet i Berlin.
Den ska användas från och med 1 september i år. Personer som ansöker om tyskt medborgarskap kommer att testas i 33 av de 310 frågorna, och för att kvalificera för medlemskap måste de besvara minst 17 frågor korrekt inom en timme. Frågorna är av flervalstyp med fyra alternativ. mellan 100 000 och 200 000 ansöker årligen om att bli tyska medborgare. Bild på muslimska flickor i den tyska staden Mannheim.

Jag antar att testen erbjuds på tyska och då blir det snarare en test av språkkunskaperna än av frågeinnehållet. När det gäller körkortsteori så behöver man ju i Sverige numera varken studera teorin eller testa av den på svenska. Man kan göra det på vilket språk som helst (nästan). Kanske skulle samma sak göras med den tyska medborgarskapstesten så att det bara blir innehållet som testas.
Om det är en svårt test eller för lätt vet man inte förrän den har använts en tid.

Du kan testa dig själv på  Der Spiegels webbplats. Frågorna är på engelska.
Jag klarade de 17 första frågorna av de 33 så särskilt svåra var de inte, det var frågor om Tyskland översatta till engelska på Spiegel Online engelskspråkiga sajt.
Men visst är det bra med någon form av kontroll av potentiella medborgare, både för dem som redan är det och för dem som vill bli det.

Läs mer i artikeln "Could you become a German?

Nattvandraren går vilse

 2008-09-08  Böcker, deckare
För ett år sedan    För tre år sedan 
Björn Hellbergs 19:e kriminalroman heter ”Nattvandraren”. Jag har läst alla de tidigare arton och kan därför bestämt säga att nu har Hellberg vandrat vilse. Han befinner sig i mörkret och där finns inte ens ett ljus i den mörka tunneln.
Det är en relationsroman och om kärlek, känslor och relationer finns hundratals andra författare som skriver bättre om. Var är spänningen och rysningarna? Bara en mycket trägen och trogen läsare som jag orkar fram till sidan 280 då det plötsligt blixtrar till. Men knallen kommer aldrig och ljuset i tunneln uppslukas snart åter av mörkret.
Boken går på tomgång. Det hjälper inte att alla de gamla kämparna är med, det är samma skämt som tidigare, Algot Malmström liknar den tyske längdskidåkaren Axel Teichmann, Sten Walls gamla flamma tröttnar på honom eftersom han aldrig tar kontakt, vill helst leva som den enstöring han är, han har sin Bornholmssemester och framför allt sitt arbete som han ångestfylld inser snart kommer att ta slut vid pensioneringen. Därvid är han rättsläkaren Bert-Ove Modighs raka motsats som räknar dagarna till "befrielsen".Men det blir en Happy end för "all the good guys and dolls", inklusive kommissarie Sten Wall vars Ulla plötsligt dyker upp, "nyfriserad och med en övernattningsväska i handen".
Läs mer om boken här.

Recension i Dast Magazine.
Två bloggar om boken: Johns deckarblogg och Shrink Sharks blogg.

Vem ska arbeta i Sverige i framtiden?

 2008-09-07  Nyheter & politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan  För tre år sedan 
I dag, 2008, finns det i Europa fyra personer i arbetsför ålder (15 – 64 år) per person som är 65 år eller äldre, om 50 år kommer det bara att finna två sådana personer. Detta kan man läsa i en artikel i International Herald Tribune, översatt i Tempus nr 36 denna vecka, som redogör för en rapport från EUs statistikbyrå Eurostat. Rapporten pekar på långtgående och negativa ekonomiska och sociala förändringar som en följd av att andelen gamla blir större och större. Redan från 2015 kommer antalet dödsfall att vara större än antalet nyfödda.
Man kan göra två saker antingen politiskt och ekonomiskt anpassa strukturerna inom Sverige – och andra EU länder – till den framtida demografin, eller så kan man arbeta för att statistiken inte får rätt i sina prognoser. Många krafter och resurser läggs ju redan ner på att förhindra att inte klimatprognoserna ska slå in. Man talar om en förändrad livsstil bland annat. Varför inte ändra politik och livsstil också på det demografiska området? Alla vet ju vad som behövs göras.
För det första: Fler kvinnor ska föda fler barn bland annat genom att fullborda en större del av havandeskapen än vad som sker nu. Om alla havandeskap ledde till en förlossning skulle den demografiska krisen aldrig ha uppstått. Då skulle minst 25 % fler barn ha fötts varje år.
För det andra: Invandringen från länder utanför Europa måste öka, för det är ju där som barnen föds. Men den invandringen måste främst bestå av personer i arbetsför ålder, med arbetsför hälsa och med en kompetens både att kunna och vilja arbeta. Och inte som nu, och sedan flera decennier tillbaka, då invandringen bara ökat antalet icke arbetsföra personer utan vilja eller möjlighet att försörja sig själva. Originalartikel i International Herald Tribune. Artikeln finns översatt i Tempus nr 36 men kan även läsas här.

Kändisar 1, fristilsbrottaren Viking Palm

 2008-09-05  Hågkomster
För ett år sedan  För två år sedan  
Som alla andra människor förmodar jag, har även jag träffat på en hel kändisar i mitt liv. Några har haft ett visst inflytande över mitt liv andra har blivit kändisar först senare i livet. När jag och min tvillingbror i mitten av 1950-talet började på Eslövs högre allmänna läroverk, numera Ekenässkolan, arbetade där som vaktmästare en verklig kändis nämligen Viking Palm.
Det fanns väl inte mycket disciplinproblem bland de selektivt utvalda eleverna men om det fanns tillstymmelser till detta så försvann de snart inför den väldige vaktmästare som fyra år tidigare blivit olympisk guldmedaljör i fristilsbrottning i Helsingfors 1952. Han var stor, tävlade i lätt tungvikt, 79-87 kg. Det var med en speciell känsla man gick till expeditionen för att köpa skrivningspapper – två sammanhållna linjerade blad – för tio öre - kanske blev man betjänad av Viking Palm med blomkålsöronen, göingedialekten och de grova nävarna.
Han tävlade under 1950-talet för Eslövs AI under samma period 1956-60 som min sejour på läroverket varade och som avslutades med den grå mössan våren 1960. Och naturligtvis missade vi aldrig en hemmamatch i Idrottshemmet som låg alldeles i närheten av läroverket. Det var gamla legendariska brottarlag som Klippan, Sparta och Enighet som kom på besök. En annan höjdpunkt under de fyra åren var när SM i brottning 1958 arrangerades i skolans gymnastiksal. Vi skaffade autografblock och fick namn till och med i bastun där de satt på förmiddagen för att svetta ner sig till matchvikten.
Viking Palm var skåning, född i Östra Broby 1923. Där brottarklubben sedan tog namnet Viking. Vikings hemsida, historik.
Till min stora glädje hittar jag en artikel om Viking Palm i Aftonbladets nätupplaga så sent som i juli i år.

Tidigare blogg om läroverket i Eslöv.

(Den 6 mars 2009, min födelsedag, kan man i tidningen Fokus läsa en mycket välinitierad dödsruna skriven av den kunnige idrottshistorikern Nils-Olof Zetrin. Viking Palm dog den 19 januari 2009. Han blev 85 år. Läs artikeln i Fokus eller läs den här.)

Som en ruin efter ett östtyskt vakttorn

 2008-09-04  Dagbok
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan
Idag har jag haft en lugn dag efter gårdagens ansträngande badmintonmatch och bastubad. Högtrycket kom tillbaka och det gick åter att sitta utomhus. Jag passade på att läsa veckans tidningar. På Trelleborgs Allehandas utmärkta kultursida kunde man följa de ibland hätska diskussionerna om Kivik Art Center och skulpturen på Lilla Stenshuvud som framprovocerats av tidningens frispråkige kulturchef Robert Dahlström som lakoniskt på ren skånska konstaterat ”Riv möget!”. Även Ulf Lundell var inblandad eftersom han anser att besökarna med kikare från utkikstornet kan se hem till honom. Dahlström befarar att när snön lagt sig kommer tornet att se ut som ”en ruin efter ett östtyskt vakttorn” hur mycket berömdheter som den internationelle museichefen Sune Nordgren än påstår annorlunda! En nyttig ordväxling.
Trelleborgs Allehanda är särskilt på plats i Anderslöv denna vecka. Byn tycks ha lämnat sin svacka, Café och Buffé har återöppnat den nerlagda Evas krog och den tidigare praktikanten på nerlagda Lejonblomman, Kjersti Rosdahl (bild), har nu som färdigutbildad florist startat egen butik med namnet ”En blomma på torget”. Nu väntar vi bara på att Gästgivaregården åter ska börja servera mat. Läs alla TAs artiklar om Anderslöv i september 2008.
Och plötsligt kände jag något stryka min arm där jag satt i solen, det var min favoritkatt Missy som var tillbaka efter några dagars frånfälle. Det blev ett ömsesidigt kärt möte. Hon var hungrig som vanligt.
Bild på ”utkikstornet”.

Blodshämnd och bessa i Albanien

 2008-09-03  Böcker
För ett år sedan  För två år sedan
Det är en helt främmande, näst intill otrolig värld som Ismaïl Kadaré skildrar i sin senaste bok på svenska. Den heter Grymma april. Romanen gavs ut redan 1982 i Frankrike ”Avril brisé” (på albanska Prilli i thyer) men kommer först nu på svenska. Titeln syftar på den månads frist, en så kallad bessa som Gjorg Berisha har innan han är lovligt villebråd för familjen Kryeqyge. Det blev han när han dödade en ung man i den familjen som hämnd för att Gjorgs bror tidigare mördats. Gjorg måste ”återta” sin broders blod. Gjorg blev då en ”doreräs” (hand-som-dödar). Doreräs är klanens avant-garde.
Familjen Berisha hade haft 22 doreräs, alla är själva dödade, men de försvann aldrig ur klan medlemmarnas minne. Vendettan startade långt tillbaka i tiden då en gäst till Berishas familj blev skjuten innan familjen tagit avsked av honom. Då måste Berishas hämnas den som skjutit gästen. Och på den vägen är det, skulle man kunna säga med en klyscha.
Som läsare av boken vet man först inte om det är en skröna eller en sann beskrivning av de många häpnadsväckande fenomen som exemplifierar att sanningen är mer fantastisk än dikten.
Läser man emellertid ett avsnitt från vår regerings webbplats om mänskliga rättigheter så får man otroligt nog en bekräftelse av bokens innehåll på ren byråkratsvenska att i Albanien, främst i den norra delen på högplatån, rrafsh, råder lagar som står över polis och alla andra myndigheter. Lagen kallas Kanun, en samling regler enligt sedvanerätten. Det är lagens uttolkare som bestämmer över människorna och allra mest makt har ”fursten” i fästningen Orosh. Fursten har flera medhjälpare, den viktigaste är blodsintendenten Marc Ucacierre. Alla som begår blodshämnd måste betala en stor summa i blodsskatt. Det är viktiga inkomster för fursten och Ucacierres uppgift är att hålla skatteinkomsterna på hög nivå. Hans arbete är att cyniskt skapa situationer och kränkningar som enligt lagen Kanun måste leda till hämnd.
Det tycks vara ett fullständigt barbariskt system som måste göra de människor som lever under det totalt omänskliga. De tvingas att följande exakta regler för underkuvning att mörda varandra och sedan betala de styrande skattepengar för detta. Hu! Det finns många sorters människor i vår Herres hage och variationen i gener hos rasen människa är stor.

Boken är verkligen fascinerande och jag är glad att jag hittat en annan bok av författaren i mitt eget bibliotek så att jag kan läsa vidare. Den heter Stäppgudarnas skymning. Den översattes från albanska till franska 1981 ”La crépuscule des dieux de la steppe” och till svenska 1983.
Jag undrar hur det står till med sederna hos de albaner som bor Kosovo? Och hos de familjer som flyttat från Kosovo till Västeuropa och till Sverige. Tillämpas också här blodshämnd intill tredje eller femte generationen? Och hur mycket av polisens och domstolens resurser förspills i så fall på dessa ritualmord?

Recensioner i HD, i Nwt och i Nsd.

Min blogg på egen server!
Läs andra bloggar på: Intressant och på Nyligen.

Wikipedia om författaren. Wikipedia om lagen Quanun.
Bloggen Tinas läslust.
Bloggen "Beska droppar": Kosovo under rövarklanerna.

Två Robert Krüger deckare av Peter Gissy

 2008-09-01 Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan 
För några veckor sedan hittade jag bland nyinkomna böcker på Anderslövs bibliotek Peter Gissys senaste deckare. Jag erinrade mig då att julen 2006, den senaste då jag hade möjligheten att beställa jultidningar, av mina grannbarn i Anderslöv, hade rekvirerat, utöver de traditionella Kronblom och 91:ans julnummer, årets deckare 2006 som just var Peter Gissys Diagnos: Mördad. Den stod i bokhyllan och väntade på att jag nu skulle läsa 2007 års bok, Diagnos: Strypt.
Peter Gissy skriver kriminalromaner förlagda till Göteborgsmiljö. Hans två senaste böcker, ”diagnosböckerna”,handlar om akutläkaren Robert Krüger som via sin sjukhustjänst blir ofrivilligt inblandad i kriminella gärningar och får utstå både brottsligt våld och polisiär misstänksamhet. Mycket utspelas på sjukhus, det området är ju författarens specialitet. Det handlar om akuta operationer och om läkares och sjuksköterskors olika roller och om samarbetet dem emellan. Många medicinska facktermer och flera långa avsnitt i sjukhusmiljö som inte alltid förefaller särskilt befogade. Robert Krüger har arbetat i Somalia för ”Läkare utan gränser”. Han har traumatiska minnen som ger honom mardrömmar som skrämmer hans sambo, journalisten Jonna.

I de båda böckerna medverkar också kriminalinspektörerna Mia Baltzarsdotter och Tony Erlandsson.
Peter Gissy är frilansjournalist och är bl a medlem av Sällskapet Svenska Medicinjournalister.
Gissys första deckare kom ut 1996 och heter ”Röd död” och är den första i en serie om ”Kent Mortland” som ibland kallas för ”färgdeckarna” eftersom det ingår en färg i alla titlar i serien.

Bibliografi i Wikipedia.
Peter Gissys hemsida.
En författarpresentation.
Sammandrag av de två böckerna: Diagnos: Mördad (2006) och Diagnos: Strypt (2007). Båda är läsvärda underhållningsdeckare med framtiden för sig.
( 2008:12: Gissys tredje bok, Diagnos: Gisslan, läser jag under julen 2008. Det är den bästa av de tre.)