Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
september 2009

Bertil Tomelius
Startsida

Sofia Mattsson, från Gällivare, världsmästare

 2009-09-30 Sport
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan    
Tidigare har svensk dambrottning handlat huvudsakligen om Ida-Theres Nerell som tyvärr missade en medalj i senaste olympiaden. Ida-Theres satsning sträcker sig mot OS i London där hennes mål är att ta medalj. Ida-Theres är fyrfaldig europamästare varav senaste guldet kneps 2008. Ida-Theres tog VM silver 2007 och VM brons 2006.Det blir inga tävlingar i år eftersom hon och hennes make väntar barn i november. Se hennes hemsida.
I hennes frånvaro trädde nu i stället Sofia Mattsson från Gällivare fram och tog guld i Hon tävlar för Gellivare SK och det gör två av hennes systrar också. Tre systrar som brottas för Gellivare SK, Johanna, Sofia och Lisa Mattsson. (bild)
Läs om evenemanget i Norrbottenskuriren och på Swedewrestling.  FILA Senior World Championships Herning 2009
Tidigare bloggar om Ida-Theres:
2007-09-24 "VM-silver till Ida-Theres".
2006-10-28 "Bra skrivet om Ida-Theres Karlsson".
Ida-Theres blogg. och facebook. Grattis på 20-årsdagen Sofia!

"Ut med de vita farmarna"

 2009-09-29 Nyheter & Politik, internationell
För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan    
Detta har länge varit rasisten Mugabe och hans partis paroll i Zimbabwe. President Mugabe ger inte upp tanken på att jaga bort de vita farmarna till sista man. Sedan den zimbabwiska regeringen började lägga beslag på vitas farmer för tio år sedan har ungefär 4000 av landets mest produktiva jordbruksföretag beslagtagits. Ägarna har drivits bort och svarta anställda, som tillsammans med sina familjer utgör 1-2 millioner människor, har förlorat sin försörjning. Jordbruksproduktionen har minskat drastiskt, omkring två tredjedelar av den beslagtagna arealen ligger i träda och Zimbabwe som tidigare var en av Afrikas största jordbruksexportörer är nu ett av Afrikas länder som behöver mest livsmedelhjälp via FN från västvärldens skattebetalare. Men rasisten Mugabe är inte helt nöjd, hans etniska utrensning måste bli fullständig. Nu har hans åklagare väckt åtal mot cirka 170 vita farmare som åtalas för att de vägrar överge sina marker.
Detta dessutom helt i trots mot att i november förra året dömde en tribunal, tillsatt av Sydafrikanska utvecklingsgemenskapen (SADC ) som är en regional grupp som inkluderar Zimbabwe, att alla markbeslag efter 2000 var diskriminerande och bröt mot både inhemska lagar och SADCs bestämmelser. Men Mugabe och hans Zanu-PF-ministrar underkänner tribunalens laglighet.
Artikel i The Economist "Out with those white farmers", eller läs den här, översatt i Tempus nr 39 2009.

Tidigare bloggar om Zimbabwe:
2008-07-19 "Sedelpressarna går - och nu tar papperet slut"
2007-12-15  Korruption förvärrar hungern i Zimbabwe.
2007-07-27  Ekonomisk kollaps stoppar spridning av Hiv.
2005-10-16  Det svarta Afrikas rasism.

Playa del Sol del 2

 2009-09-28 Film & TV & Media
För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan 
Komediserien Playa del Sol är tillbaka efter nästan två och ett halvt år med nya halvtimmesavsnitt om reseföretaget Shine Travel. Liksom i förra omgången spelar Mikael Tornving, Henrik Hjelt och Richard Ulfsäter tre av reseledarna och ny i gänget är Marie Robertson, som jag minns med glädje från filmen Rallybrudar.
Mårten (Henrik Hjelt) har blivit platschef. Det gick inte så bra på hemmaplan. Varken med den glassiga karriären, den vackra flickvännen eller det tjusiga hemmet. Men Mårten är ganska nöjd, han gillar sitt nya liv och sin nya familj - personalen på Shine. Han gör sitt bästa för att undvika konflikter och hålla allting perfekt. Fast redan i första avsnittet avslöjas hans dubbelmoral när han hamnat i fel säng och han blir fast med hot om skadestånd på 50 000 kr till Mia Skäringer. Men vilken man kan motstå henne när hon spelar ut sin sex appeal.
Tommy (Mikael Tornving) är också ganska nöjd. Nu när han slipper vara chef så kan han lite mer ostört ägna sig åt sina fiffiga affärer vid sidan av. Hans bedrägerier och hur han lurar kundernas avslöjas. Även i det nya programmet är Steffen (Richard Ulfsäter) den godhjärtade killen som bistår med fullt engagemang.
Det finns mycket humor som är bra och på en annan nivå 'än den de nya standupparna presenterar i andra TV-program. Riktigt spännande på sina håll och för kvinnlig attraktion svarar främst Mia Skäringer. Jag ser gärna fler avsnitt.
För två och ett halvt år sedan gick del 1 på TV. Vem kunde ana att det skulle bli en uppföljare?
Playa del Sols hemsida på SvT.

Sveriges seniorer rycker fram i Cybervärlden

 2009-09-27 Datorer & Internet
För ett år sedan För tre år sedan För fyra år sedan    
Nordicom - Nordiskt informationscentrum för Medie- och kommunikationsforskning - presenterar sin Sveriges Internetbarometer 2008. Den finns att gratis ladda ner som pdf-fil.
60 faktaspäckade sidor om svenskarnas relation till Internat.
I sammanfattningen kan man läsa att av den totala befolkningen 9-79 år har 84 procent Internet hemma. Närmare 73 % av hushållen har bredband.
Internetanvändningen har ökat mycket under set senaste decenniet liksom bredbandsuppkopplingarna. För 10 år sedan var pensionärerna nästan helt utanför Internetsfären men så inte i dag. I åldersgruppen 65-79 år använde 1 % Internet (en genomsnittlig dag) år 1998, 2003 8 % och 2008 38 %! Det finns inget som talar mot att utvecklingen kommer att fortgå. Seniorerna rycker fram i Cybervärlden.
Se tabell 3: som visar Tillgång till bredband i hemmet i befolkningen 9 till 79 år, åren 2002-2008 (%). I Åldersgruppen 65-79 ökade denna andel från 3 % till 33 % under denna period.
Dee klar största användningsområdena i Åldersgruppen 65-79 år 2008 var elektronisk post och att läsa dagstidningar på Internet, medan däremot attb deltaga i sociala medier som Messenger, Facebook eller skriva blogg var mycket ovanligt liksom att lyssna på musik eller titta på filmklipp. För ungdomar i åldrarna 9-24 år är det precis tvärtom, så här finns det en mycket stor generationsklyfta. (Se tabell 12.).

Årets höstträff på Gästis i Anderslöv

 2009-09-26 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan    
I år hade Trelleborg äran att genomföra Skåneseniorernas Höstträff. Den ägde rum på Anderslövs Gästgivaregård i går fredag. Temas för träffen var ”Den ökande brottsligheten och vårt behov av trygghet”. Talare var representanter för polisen, åklagarmyndigheten och riksdagen.
Jörgen Sjåstad, ny biträdande närpolischef för Trelleborg, Svedala och Vellinge var glad över den nyligen genomförda undersökningen som visade att invånarna i distrikten känner en större trygghet än tidigare. Den visade bland annat att vad invånarna mest besvärades av var ”buskörning med mopeder” och ungdomsgängens verksamhet. På bilden får Jörgen ett exemplar av "vardens grannaste språg" av Bertil Tomelius, ordförande för Seniorerna i Trelleborg.
Chefsåklagare Mats Mattsson från Malmö väckte stort intresse när han öppenhjärtligt angrep flera av de ”politiskt korrekta” sanningarna inom rättsväsendet. Han är för nolltolerans mot brott och kräver att fängelserna ska hållas helt fria från knark.
I Sverige blev han beskjuten med ett elefantskott genom sovrumsfönstret, vilken han lyckades undvika när han som åklagare på 90-talet ledde utredningen om mutbrott mot en president i Bosnien.
Sveriges längsta riksdagsman, Anders Hansson från Skanör, gav exempel på hur en förändrad brottslighet lett till ett ”råare samhälle”. Ett viktigt område för moderaterna och alliansen att göra insatser på. Redan klart med 20 000 nya poliser till 2010. Med 4 miljarder kronor extra i höstbudgeten är det nu dags för polisen att börja leverera. Ny lag om ”utvidgat förverkande”, lyxprylar som köpts med kriminella pengar kan övertas av staten och säljas. Alla myndigheter ska samverka över gränserna mot den organiserade brottsligheten med bland annat öppna register. På bild med Käthe Berggren, ordförande för Skåneseniorena.
Ulf Bingsgård fick reda ut den prekära politiska situationen i Trelleborg med majoritet för den styrande Trelleborgsalliansen i nämnderna men inte i fullmäktige och vad det innebär att ha satt den länge styrande socialdemokratin i ”utvisningsbåset”.
Jörgen Flinck talade sig varm för Trelleborg som kulturkommunen på Söderslätt och ”borgfogden” Peter Roos-Lindholm, redde med stor bravur ut sambandet mellan Harald Blåtand och Trelleborgen.
Ett drygt 40-tal deltagare var klart nöjda med dagen och till slut kunde representanter för styrelsen lämna över pinnen till Jan Olof Friedenman, Moderata Seniorer i Ystad, som tar hand om Vårträffen i april valåret 2010. Vårträffen 2009 hölls i mars i Båstad/Torekov.

Är kärnvapen den bästa garanten för fred i världen?

 2009-09-24 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan    
Idag, den 24 september, har president Barack Obama sammankallat 14 av världens ledare för ett speciellt sammanträde i FNs säkerhetsråd i New York. Det som ska avhandlas är frågan hur man befriar världen från kärnvapen. Detta toppmöte är senaste steget i den amerikanska administrationens kampanj för att eliminera kärnvapen, en fråga som Obama betonade redan i valkampanjen inför presidentvalet och som han inkluderade på dagordningen formellt i ett tal i Prag i våras. USAs försök att hindra Irans utveckling av kärnvapen och att få Nordkorea att skrota sitt vapenprogram ingår i denna kampanj.
Jonathan Tepperman, New York, framför i en lång artikel i Newsweek sitt tvivel på att det bästa för att undvika krig är att eliminera kärnvapen. Han menar att utgångspunkten att atomvapen alltid är "det allvarligaste hotet" är felaktig. Bomben gör oss säkrare i stället. Kärnvapen har inte använts på snart 65 år och inget kärnvapenkrig eller något krig alls har ägt rum mellan två länder som har kärnvapen. Orsaken till detta är att alla länder i grunden är rationella. "varför slåss när man inte kan vinna och riskerar att förlora allt?" Man kan säga att Tepperman bygger sin teori på "kärnvapenfreden" och "avskräckningseffekten".Men få politiker och strateger är beredda att ens ta det under övervägande.
Det bästa exemplet på senare tid är Indien och Pakistan som utkämpade tre blodiga krig efter självständigheten och sedan skaffade kärnvapen. Sedan dess har länderna inte utkämpat något regelrätt krig. Ledarna på båda sidor tänker likadant som ryssar och amerikaner gjorde 1962 under Kubakrisen. Och varför ska man förmoda att Kim Jong Il i Nordkorea och Mahmoud Ahmadinejad i Iran är mer galna än Stalin och Mao Zedong på sin tid?
Artikel i Newsweek "How Nuclear Weapons Can Keep You Safe ", eller läs den här, översatt i Tempus nr 38 2009.

Intressant program för Bokens dag i Trelleborg

 2009-09-23  Böcker
För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Till årets Bokens Dag i Trelleborg har samordnaren Sune Andersson bjudit in bland andra deckarförfattaren Jan Mårtenson och forskaren och författaren Stefen Einhorn. Mårtenson är en deckarlegend som skrivit om antikhandlare Johan Christian Homan sedan 1973. Se Homans hemsida där Jan Mårtenson presenteras som VSF (Vår store författare). Han är inte min favoritförfattare men det är en prestation att skriva nästan 40 böcker på lika många är. Av vilka jag läst de allra flesta. På bild med sin älskade sambo Cléo de Merode. Stefan Einhorn är professor i molekylär onkologi vid Karolinska Institutet och överläkare vid Radiumhemmet. Mest känd för vanligt folk är han med sina böcker Konsten att vara snäll (2005) och årets Vägar till visdom.
 Stefans hemsida. Även Igor Ardoris, gympalärare och författare är med. Han är kändis från TVs program om Klass 9 A. Hemsida "Själförsvar".
Dety ska också bli intressant att ta del av vilka lokala kulturpersonligheter som ställer upp. I fjol var det Karin Brunk Holmqvist och Bernt Fribing. Läs mer i dagens nummer av Trelleborgs Allehanda.
Fjolårets Bokens Dag med René Vazquez Diaz och Carl Johan De Geer.

Ungdomar är bästa arbetskraften!

 2009-09-22  Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Då jag för nästan precis fyra år sedan blev "friköpt" från min arbetsplats där jag arbetat så länge att jag fått guldklocka, var det med blandade känslor jag accepterade, tillsammans med några andra 62 +, ett paket med ekonomiska förmåner för att bli uppsagda så att några yngre personer med kortare anställningstid kunde få vara kvar. Men mest var jag glad och jag har förstått att jag fattade det rätta beslutet. Skönt att kunna vara fri som pensionär, redan vid 62 års ålder. Men visst tänkte jag att arbetsgivaren gjorde fel som lät en så erfaren och kunnig person gå i förtid. Bara trams tycker jag idag! Det finns bland dagens unga arbetslösa många tusen som kan göra det jobb jag gjorde mycket bättre. Arbetsgivaren, och kanske också arbetskamraterna, tjänar på att använda den mest kompetenta arbetskraften. En av politikens mest prioriterade uppgifter då som nu är att minska ungdomsarbetslösheten. Den borgerliga regeringen vill inte ta den politiska risken inför valet med att ändra på de gamla reglerna för anställning som kom till under den "röda" perioden på 1970-talet. Och det kanske är rätt att vänta till nästa mandatperiod. Men året fram till dess måste det skapas jobb för de under 25 år med rätt kompetens, med både vilja och rätt utbildning att arbeta. Det finns många fyrtiotalister som redan arbetat 40-45 år och som tycker att det faktisk borde räcka! Många har passerat "bäst före" datum för länge sedan. Ge dem en morot de inte kan säga nej till! Stöd arbetsgivare som går på denna linje med rätt lagom insats. Betala kanske 10-20 % av den lön en arbetsgivare ger en äldre anställd i ett år fram till hans eller hennes pension i form av "förtida uttag" vid 63-64 års åldern. Mot villkoret att en person under 25 år tillsvidareanställs! Vilken framgång för arbetsgivare, produktiviteten, ungdomarna och regeringen om tiotusentals får jobb på detta sätt! Kör i gång direkt!

Mord i maj

 2009-09-21 Böcker, deckare
För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan 
Detta är den sjunde av de äldre svenska deckare jag upptäckte att jag hade olästa i min deckarbokhylla vid en genomgång och katalogisering i juni månad, Okända deckare dyker upp i hyllan.
Viveka Starfelt, född i december 1906, död i februari 1976, var en svensk författare och översättare. Hon romandebuterade 1938 med Narkissos. Starfelts romaner utspelar sig i allmänhet i intellektuella, borgerliga kretsar. Ett återkommande motiv i dem är en ung kvinnas psykologiska utveckling från ångestfylld självupptagenhet till större mognad och självkännedom. Se vidare Wikipedia.
Denna mognad uppnådde hon tydligen som pseudonymen Monica Franck. I boken "Mord i maj", 1955, beskriver hon den kvinnliga huvudpersonen, Märta Robson, så här: "Hon var trettiosex år och hade aldrig i sitt liv varit allvarligt sjuk, deprimerad eller ur balans, hade aldrig känt psykisk trötthet, aldrig ett ögonblicks leda inför livet. Hon var verkligen lycklig" (139)
En ung, vacker kvinna, Ingegerd Roslin, hittas skjuten i sin systers lägenhet på Valhallavägen. Hon har flera makar och älskare bakom sig i livet. Hennes sista blev Ivar Wahlgren. Han är också den som hittade liket. Han är mycket orolig för att bli misstänkt. Ivars syster Märta Robson åker därför till Stockholm för att försöka göra vad hon kan för att få mordhistorien uppklarad. Misstänkta är alla som kände till att Ingegerd höll till vid Valhallavägen. Personalgalleriet består av målare, romanförfattare, lyriker, tre vitt skilda människotyper.
Det är en riktig pusseldeckare på 50-tals manér Förebilder är Lord Peter Wimsey, Hercule Poirot och miss Marple. Men pusslet innehåller för många divergenta trådar svåra att följa. Viveka Starfelt är en i raden som tror sig om att kunna skriva kriminalromaner utan att lyckas.
En annan person i Sverige som har läst samma bok som jag i februari i år är mer positiv, "Det här är en typisk, lättsamt skriven och underhållande 50-talsdeckare". Deckarsidorna. Och ger boken 6 poäng, själv kan jag inte sträcka mig längre än till två poäng.
Läs storyn på egen risk här. Läs kompendiet här.

Snart dags för afghanerna att själva ta ansvar?

 2009-09-20 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan    
I många europeiska länder växer motståndet mot det militära engagemanget i Afghanistan. Man ser inga tydliga framgångar av insatserna, många civila afghaner, även barn, dödas av de internationella styrkorna och man är trött på att egna soldater dödas eller skadas.
Frankrikes, Storbritanniens och Tysklands ledare vill ha en internationell konferens på hög nivå om Afghanistan. De tycker att det är dags att "utvärdera insatserna … och specificera kommande utmaningar". I ett brev till FNs generalsekreterare Ban Ki-moon skriver de att de vill att konferensen arrangeras i FNs och den afghanska regeringens regi med avsikt att på sikt överlåta hela ansvaret på afghanerna själva. Mötet ska äga rum före årets slut och "så fort som möjligt efter det att den nya afghanska regeringen har installerats". USAs utrikesminister säger sig gärna delta i konferensen. En internationell kommission utreder anklagelser för valfusk, främst mot den sittande presidenten Karzais läger, och det kan dröja flera månader innan valresultatet bekräftas. Brevet speglar en växande oro i Europa för att det internationella fredsarbetet i Afghanistan hamnar på villovägar. Motståndet mot medverkan i kriget i Afghanistan är starkast i Storbritannien och i Tyskland underblåses motståndet mot engagemanget i Afghanistan av ett flyganfall i förra veckan som hade initierats av tyska soldater och som dödade många civila.
Artikel i The Washington Post "European Leaders Call for Conference to Assess Progress in Afghanistan", eller läs den här, översatt i Tempus nr 38 2009.

Flickan som lekte med elden

 2009-09-19  Film & TV & Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  För fyra år sedan 
I går, på premiärdagen, var jag, Anne, Lina, Nilla och Andreas på Grand i Trelleborg för att se "Flickan som lekte med elden". Filmen är gjord efter den andra boken i Millennium-serien av Stieg Larsson, med samma namn. Den första filmen i serien, "Män om hatar kvinnor" såg vi i början av mars i år.
Denna var ännu bättre. Den var fängslande och spännande. Dramatisk och hisnande. Främst för Noomi Rapace/Lisbeth Salanders skull men Mikael Nykvist/Blomkvist gjorde också en fantastisk prestation. Nu blir det 10 plus plus på poängskalan. Kanske beror det på att jag läst alla tre böckerna, men min fru är lika förtjust utan att ha tagit del av någon. Böckerna: Luftslottet som sprängdes, Flickan som lekte med elden, Män som hatar kvinnor. Det finns ju en story som som belyses ur olika aspekter i de tre bok-delarna. Jag förstår mer vad de olika avsnitten innebär och kan sed dem som delarna i en helhet, även om de inte kommer i kronologisk ordning.
Annika Gustavsson recension i Sydsvenskan, Fredrik Stagges recension i DN och Hynek Pallas recension i SvD.
18 andra recensioner, Info på Wikipedia.

Talrik lunchpremiär på Två Lejon

 2009-09-18  Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Vi öppnade höstsäsongens moderatlunch med ett besök på nyöppnade Wärdshuset Två Lejon med anor från 1400-talet. Ett ovanligt stort antal av moderaternas seniora medlemmar deltog. Vi var för första gången över tjugo personer. Restaurangen är verkligen värt ett besök - eller flera. Vi åt dagens rätt för 65 kr. Det var Snitzel med wienergarnityr som smakade näst in till som äkta Wienerschnitzel. Till det rikligt med sallad av allehanda slag, fräscht och smakligt och till efterrätt kaffe och äppelkaka med vanlijsås. Alla föreföll nöjda och glad och stämningen var som vanligt hög.
Bilderna:
1. En del av gästerna poserar på trappan uttanför restaurang
Övre raden: Ove Carlsson, Bertil Tomelius, Ann-Marie Flinck Ann-Marie Jönsson
Nedre raden: Britten Rundkvist, Eva Ekström, Helny Feustel, Siw Jönerup och Eivor Malmroos
2. En för dagen ny medlem, Lars-Åkr Lundell
3. Ola Pärson tar för sig av läckerheterna.
4. Servitrisen Hanna hjälpte gärna till.
Senaste Moderatlunchen ägde rum på Anderslövs Gästis i slutet av maj.

Kliv ner från de höga hästarna!

 2009-09-17  Nyheter & Politik, svensk
För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Ibland får jag en känsla av trycket från "det politiskt korrekta" har ökat de senaste åren. Moderaterna har erbjudit mycket nytt främst vad gäller att värna om den enskilde invidens rättighet att bestämma över sig själv och vardag. Detta är mycket bra och en ideologi som tilltalar mig till hundra procent. Men jag börjar fundera på om partiets presentation av sig själv som "den nya arbetarpartiet" - även om detta är helt korrekt, socialdemokraterna och den rödgröna gruppen har ju tvingats positionera sig som "bidragtagarna parti", tyvärr också lett till att man från socildemokraterna och vänstern tagit över och blivit de nya makthavare som nu bestämmer vad som är politiskt korrekt utan att ändra mycket på innehållet. Därför blir trycket idag "dubbelt".
I en artikel på DN-debatt idag skriver Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund bl a "I snart sagt varje hörn av Sverige har man börjat syna om förhållandena är ideologiskt riktiga; det skall undervisas, klandras och dirigeras. Ytterst handlar det om att folk har rätt att slippa bli besvärade av den politiska makten av den enda anledningen att de är vanliga".
Jag är ingen anhängare av kristdemokraterna, i annan mening att de troligen behövs för en fortsatt Alliansregering, men den meningen håller jag gärna med om. Liksom:
"Alla politiska diktat serveras förstås i toleransens namn. Men man märker sällan tolerans för folks rätt att leva som folk gör mest även när det står i strid med de ideologiska modellerna. Det är ett perspektiv som är som bortblåst i svensk debatt".
Detta är den ena sidan. Den andra är att många av de "vanliga" svenskar som inte känner sig bekväma med det ideologiska trycket går över till Sverigedemokraterna, och därmed riskerar vi ett verkligt kaos i demokratin efter valet 2010. Och det vore enligt min mening långt värre än att öka toleransen mot vanligt folk inom "det politiskt korrekta".
Det är också intressant att läsa den stora mängd kommentarer som följt på artikeln. Läs en del här.

Läs Hägglunds artikel här.

Bra land har många golfbanor

 2009-09-15 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan    
Golf kan användas som en geopolitisk barometer. Man kan bedöma ett land efter antalet golfbollar. Golf erbjuder faktiskt bättre insyn i politiska och ekonomiska förhållanden än de flesta anar.
För många år sedan myntade skribenten Thomas Friedman "Teorin om de gyllene bågarnas konfliktförebyggande egenskaper" som betydde att länder med McDonalds inte slåss mot varandra (se artikel i New York Times från 1996: "Foreign Affairs Big Mac I"). Big Mac är dock inte den enda användbara indikatorn. Länder med många golfbanor tenderar att vara vänligt sinnade mot USA; stater som lägger ner golfbanor tenderar att vara de mest USA-fientliga.
Bra exempel är Vietnam och Venezuela. I Vietnam, som tidigare var bitter fiende till USA finns Ho Chi Minh Golf-leden som binder samman ett halvdussin golfklubbar och Vietnam är numera vän. Venezuela, ledd av den fientligt sinnade Hugo Chávez har däremot stängt flera golfbanor och hotat stänga ännu fler. I det stängda Nordkorea finns förmodligen bara tre golfbanor medan det demokratiska Sydkorea har 234.
Varför kan man förknippa golf med så många positiva trender? Det viktigaste är kanske att ett stort antal golfbanor speglar att det finns en stor och växande medelklass, som traditionellt utgör grunden för fungerande demokratier. Golfbanorna berättar också om samhällen med så hög produktivitet att där finns utrymme för fritidsaktiviteter och att medborgarna tar sin personliga säkerhet för given.
Artikel i Newsweek: "The Geopolitics of Golf", eller läs den här, översatt i Tempus nr 37 2009.

Det lömska nätet

 2009-09-14 Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan   
Är Helen Turstens senaste bok. Hon är en av 2000-talets ny svenska deckarförfattarinnor. I den åttonde boken om kriminalinspektör Irene Huss, Det lömska nätet, tar Helene Tursten upp det mycket aktuella ämnet nätgrooming. Två tonårsflickor har mördats efter att ha kommit i kontakt med en okänd person via nätet. Samtidigt ska "Cold-case" gruppen reda ut ett flera decennier gammalt brott. Man kan säga att boken har två parallella fall. Det som binder ihop dem är mäns sexualitet, ä ena sidan pedofili och å den andra homosexualitet. I båda fallen blir konsekvenserna fatala med både mord och självmord som följd.
Boken handlar mycket om Irenes relationer till sina arbetskamrater, om intriger, karriärjakt, hets och stress, om hennes man Krister som arbetar på en restaurang och om deras barn Jenny och Katarina. Och om hennes mamma Gerd som faller i badkaret och inte kan resa sig. Hon hamnar på sjukhus med bruten lårbenshals och skador i huvudet. Där dör hon utan att Irene hinner vara närvarande.
Internet är farligt, det är en lömsk hydra som bara växer. "Nätet är ett monster som lever sitt eget liv och växer med svindlande hastighet, bortom alla mänskliga och juridiska lagar och regler".
Boken lockar inte till läsning av mer av samma författare.

Om författaren på Wikipedia, Presentation på Piratförlaget.
Recensioner: Svenska deckarakademin, Deckarhuset och DAST Magazine.
Läs storyn på egen risk här.

Utflykt med Snapssällskapet i Edvard Perssons anda

 2009-09-13  Äspö & Söderslätt
För ett år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
I dag deltog jag med 36 andra glada människor från Söderslätt på heldagsutflykt i Skåne i Edvard Perssons anda i regi av Snapssällskapet och under ledning av den skickliga guiden Hasse Larsson.
Första stoppet var Trollenäs slott med dess imponerande trädgårdar. På väggen finns det en bild av trollet utan huvud. Det finns en sägen som förklarar varför. Sedan tog vi oss via Stockamöllan till Billinge, där det finns en av Skånes 25 speciellt utpekade trädgårdar, så tät att vi fick gå på gåsarad. Där finns också familjen Fricks spettkakebageri.
Lunchen på på Spångens gästgivaregård var läcker och mättande. Vi besökte också Jonstorps kyrkogård för att stanna vid Edvards och Mims gravsten. Edvard dog redan 1957, Min levde betydligt längre. Många år levde de tillsammans i den myckert vackra idyllen Rekekroken i "Gåsahuset" som har en fantastisk utsikt över Skälderviken, vilket vi själva kunde konstatera.
Eftermiddagskaffet intogs på Malvagården, omgivet av blommande malvor, som ligger strax utanför Höganäs. De musikaliska krögarna John och Ulla Blincoe bjöd på kaffe med dopp och egen underhållning på piano och tvärflöjt.
Tack till Södra Skånes Snaps Sällskap (SSSS) som arrangerade resan.


         
 Vi har embarkerat bussen på morgonen efter en gemensam lekamlig start i S. Åby  Vår utmärkte guide Hasse Larsson talar om vad det är för slott vi ser  Utflyktsdeltagarna lyssnar imponerade  Vad är det för ett troll som inte har något huvud?
Är det halshugget?
 Edvards och Mims gravsten på Jonstorps kyrkogård
         
 Per Frick, tredje generationensn spettekagebagare demonstrerar sitt hantver  En bro i den vackra trädgården i Billinge  Edvard Persson är den egentliga krögaren på Spångens gästgivaregård  Där fanns många originalaffischer från
Edvards många filmer
 Malvagården, festlokalen

Gör bröllopsresan innan vigseln

 2009-09-12 Nyheter & Politik, internationell
För två år sedan För tre år sedan   
I Libanon kan man inte gifta sig borgerligt. Det finns 14 officiellt registrerade religiösa grupper och färre än fyra miljoner invånare. Men det är de religiösa myndigheterna som sköter vigslar, skilsmässor och arvskiften. Par från olika religioner eller om båda tillhör någon annan än de 18 registrerade religionerna kan inte gifta sig i hemlandet. Och även om båda tillhör samma religion finns det olägenheter med att gifta sig "religiöst" i Libanon.. Den maronitiska, katolska kyrkan förbjuder skilsmässa och om en sunnitisk man dör, ärver hans fru bara hälften av tillgångarna.
De libanesiska myndigheterna godkänner emellertid borgerliga vigslar utomlands. Påhittiga researrangörer erbjuder speciella "bröllopsresor", där man alltså startar resan innan man gifter sig, med allt inkluderat. "Svara bara ja, så fixar vi resten" lyder reklamen. Många tar den halvtimmes långa flygresan till Cypern för att gifta sig.
Artikel i The Economist: "Couples from different religions still cannot marry in their own country", eller läs den här, översatt i Tempus nr 37 2009.

Hemmesdynges hembygdsförening

 2009-09-11  Hemmesdynge & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  
 I går var jag för första gången på ett styrelsemöte med Hemmesdynges Hembygdsförening. Föreningen har ett sjuttiotal medlemmar. Förra gången jag var med var på årsmötet den 26 mars då jag blev invald i styrelsen som sekreterare.
Därimellan har jag dock deltagit i en lyckad bussutflykt i trevligt sällskap till Bjärehalvön och Hembygdsparken i Ängelholm i juni månad.
Ordförande i styrelsen är Rolf Mårtensson, (bild) som jag gjort en intervju med för Trelleborgsmoderaternas medlemstidning Blå Trelleborg. Vice ordförande är Peter Schmidt och kassör hans fru Gun Schmidt. Gun är politiskt aktiv för socialdemokraterna i Trelleborg, hon är ledamot av fastighetsnämnden, handikapprådet och pensionärsrådet. Övriga ledamöter är Lennart Malmberg och Eva Nilsson.. Det finns två suppleanter, Gertrud Larsson och Agneta Olofsson. På mötet planerades bland annat en insändare inför kyrkovalet (finns här) om bevarandet av Hembygdsmuseet (bild) och den föreläsning som Ronnie Holmberg (bild, höger) ska hålla 11 oktober klockan 14 om Nordisk mytologi, folktro samt folkmusik. Det kommer att handla om skapelseberättelsen enligt gammal nordisk tro, om vad de gamla Eddorna berättar om gudar, gudinnor och andra mytologiska varelser, som alternativ till den bibliska berättelsen. Det låter väldigt intressant och personligen ser jag fram emot att träffa och lyssna till konstnären Ronnie Holmberg vars hemsida finns här.

Skyll inte nedbrända skolor på förövarnas "utanförskap"!

 2009-09-10  Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
I går var justitieministern Beatrice Ask (bild) i Rosengård. Jag tycker att det är bra att hon gör nedslag i Verkligheten. Att hon besökte ett område med stor risk för våld och attentat vittnar det faktum att hon följdes av tre livvakter, två lokala polismän och flera höga polischefer. Alla Rosengårdsbor var inte positiva till besöket. När en femtonårig pojke fick reda på att der var Sveriges jutitieminister som besökte Rosengård sa han: Var är han? Jag ska mörda honom!" och visade att han hade en pistolkolv innanför byxlinningen.
Jag har läst ett reportage om besöket i Sydsvenskan och det är mycket jag har svårt att tro på eller håller med om. Att de anlagda bränderna ökat i Rosengård och på många andra områden i Sverige menar Beatrice Ask beror på arr ungdomar "känner utanförskap och vill markera närvaro och synlighet". Ja, eller så är det inträdesprov till att komma in i de gängen där de "snabba stålarna" finns, dvs i langarkedjan på narkotikamarknaden. Bränder kan också vara ett sätt att visa företagare och andra vad som händer om de inte betalar vad de krävts på på "beskyddarmarknaden". Bränder som äldre anlagt men som yngre tvingas ta på sig skulden för eftersom dessa ofta inte drabbas av något straff.
En del av problemen kan också lösas, menar Beatrice Ask, av fler ungdomar anställs och erbjuds lön eller att samhället bekostar en högre levnadsstandard för de som begår brott. Detta är svårt att tro på för att inte säga direkt motbjudande. Dessutom måste lönerna vara höga för att konkurrera med den kriminella svarta marknadens vinster.
Artiklar i Sydsvenskan:
Förortsvåldet oroar inte Ask.
Alltid bra när justitieministern kommer hit.
Tidigare artiklar: Inte bara Rosengård, Gamla metoder gör att ungdomsmål tar tid.

Den poetiska hunden

 2009-09-08 Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För fyra år sedan   

Kalmarförfattaren Tomas Arvidsson har gjort det igen, skrivit en ny snäll deckare med mycket humor och ironi. Humor, fräckhet och företagsamhet, ställs mot ärlighet och godtrogenhet. Han förmår skapa underhållning och spänning helt utan inslag av blodiga mord, organiserade brottslingar, lik från andra världskriget som hittas av en slump eller pedofiler. I hans böcker lyser också frånvaron av skuld och skam och andra religiösa fenomen.
Tre år efter sin senaste bok, Andras pengar, 2006, återkommer Tomas Arvidsson i höst med "Den poetiska hunden"
Det är hans tolfte bok sedan starten 1975 med serien om studierektorn Jan Bertilsson, "Enkelstöten". Bertilsson var med från och till t o m den tionde boken. Då blev han "upptagen på annat håll". Nu finns han bara med som föredöme som god chef i skrönor berättade av hans tidigare sekreterare, Lisa Dahl, numera arbetskamrat till försäkringsutredaren Karolina Jonsson.
Plats: Kalmar med omnejder.
Brotten: a) Rån av värdefulla tavlor för 9 miljoner kronor från Konstmuseet i Kalmar. b) Frimärkbedrägerier. Kenneth Lind luras att köpa ett falskt gult, tre skilling banco frimärke, om än en mycket välgjord kopia. c) Värdetransportrån av exklusiva vitvaror från lastbilar på rastplatser.
Gärningsmän: a) John Frithiof Gary Sven Mattsson, kallad "Svenne", 38 år, säkerhetsexpert och egen företagare, 29 år, Kenneth Lind också han säkerhetsexpert med specialisering på kassaskåp, numera seriös frimärkshandlare. Trion blir komplett med Kenneth Linds farsa, 65 plus sådär, farfar och fixare. b) Carl Schmidt, alias Erik Johansson  c) "Vita Ligan" som leds av exmaken till Karolina Jonssons chaufförassistent Anna Nilsson.
Kenneth Lind gör allt för att skapa en "romans" mellan sin frus syster Maria och Svenne Mattson vilket får blodet att isas i Svennes ådror. Inte för att hon inte är snyyg, snäll och intelligent. Nej, det är friheten han inte vill lämna. Men innan bokens slut fäster han sig vid en liten valp av rasen irländsk varghund.
Läs bokens kompendium här.
Recension i Barometern, och bloggaren Nisse Scherman ger boken fyra tomteluvor. Jag ger den åtta poäng av tio möjliga. Exempel på 10-poängare.

Jugosfären efterträder Jugoslavien

 2009-09-07 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan   
För knappt tjugo år sedan bröts de politiska banden av krig, men nu knyts nya, praktiska band mellan företag, yrkesutövare och enskilda personer, och det sker utan buller och bång. På ett toppmöte nyligen inom ramen för den "icke-allierade rörelsen" träffades Serbiens president Boris Tadic (till vänster) och Kroatiens president Stipe Mesic (till höger) och kom överens om att ländernas företag skulle samarbeta i konkurrensen med utländska företag.
Från Slovenien till Makedoniens gräns mot Grekland har människorna fortfarande väldigt mycket gemensamt även om de ogärna pratar om det. Jugoslavien är borta för alltid men i dess ställe har en Jugosfär uppstått. I denna exercerar soldater från fler länder gemensamt, brandmän samarbetar och alla håller möten tillsammans. Det regionala Samarbetsrådet i Sarajevo fungerar. De flesta talar samma språk med färre variationer. De gillar samma sorts mat och musik. Nästan en tredjedel av Montenegros handel är med Serbien. Bosnien är Serbiens största exportmarknad. Till och med de före detta jugoslaviska albanerna innesluts i Jugosfären. Först när det spelas fotboll träder olikheterna fram.

Artikel i The Economist: "Former Yugoslavia patches itself together", eller läs den här, översatt i Tempus nr 36 2009.
Läs tidigare bloggar om Balkanländerna:
2008-02-16 Självständigt men knappast självstående,
2006-11-17 Vad är det för särskilt med Bosnien?
2005-11-26 Bosnien en monsterstat?

Övning ger färdighet

 2009-09-06  Forskning & Vetenskap
För två år sedan För tre år sedan  
Visst är det bra att ha talang om man vill nå framgång men det räcker inte långt alls. Det som krävs är övning och hårt arbete antingen du vill bli en berömd författare, klassisk pianist eller idrottsstjärna. Orden "Övning ger färdighet" är verkligen besannade åtminstone om man får tro vetenskapsjournalisten Malcolm Gladwell (bild) och hans bok "Outliers - The Story of Success". I den samlar han flera undersökningar som visar att myten om naturtalangen som utan vidare bemästrar en konst till perfektion just är - en myt.
Det finns inga genvägar. Vill man bli expert krävs det 10000 timmar arbete och träning. Det motsvarar tre timmar om dagen i tio års tid. och utgör den nedre gränsen för hur mycket man måste träna för att briljera inom sitt område.
Så om man ska tala om talang är är det förmågan att ihärdigt och koncentrerat arbeta hårt och målinriktat för att ständigt förbättra sig.
Bokens hemsida och författarens.
Boken presenteras i DN där Madelaine Levy ser hur den amerikanska drömmen är tillbaka på agendan. Och föreslår kortare lov för svenska skolbarn.
Om detta kan man läsa i Illustrerad Vetenskaps september nummer 2009 "Öva i 10000 timmar".
Gladwell har också skrivit boken "Blink" om den intuitiva intelligensen. Det snabba tänkande som leder till ett första rationellt intryck.
Köp Outliers på Bokus.

Fantasin ger friheten draghjälp

 2009-09-05  Böcker
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  
Ledande författare, däribland Joyce Carol Oats, Henning Mankell och Ariel Dorfman har bidragit med berättelser till en ny antologi för att markera att det är 60 år sedan den Universella deklarationen om de mänskliga rättigheterna kom till. Alla har skrivit gratis och förtjänsten går till Amnesty International.
Författarna har skrivit noveller som har inspirerats av var och en av deklarationens 30 artiklar.
I sitt bidrag berättar Mankell om en vän till honom, Sofia, som som barn i Mocambique trampar på en landmina men kämpar för att överleva.
Amnesty presenterade antologin, som heter Frihet, i samband med den internationella bokfestivalen i Edinburgh förra veckan.
Mer att läsa i en artikel i The Guardian: "Top authors donate stories for human rights anthology". Eller läs den här.
Boken finns att köpa på Bokus.

Sverige ute ur Fotbolls EM

 2009-09-04  Sport
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Jag tittade på fotbolls EM i Helsingfors för damer i kväll på TV 4. Tidigare kvartsfinaler spelades i går och tidigare i dag, Finland - England 2-3, Holland - Frankrike 5-4 efter straffar och Tyskland - Italien 2-1. Sverige spelade i kväll mot Norge. Vinst mot Norge skulle innebära semifinal mot Tyskland. Det gick emellertid inte alls bra för Sverige. Båda lagen inledde med ett stelt avvaktade spel, tydligt märkta av stundens allvar. Kosovare Asllani hade ett ribbskott efter 28 min men sedan kom de norska målen. I 40 min träffade ett enkelt norskt skott Sveriges rutinerade innerback Stina Segerström och styrdes förbi målvakten Hedvig Lindahl. Fem minuter senare kom nästa försvarsmiss, den här gången efter en norsk frispark. I andra halvlek efter 60 min spikades kistan igen med 0-3 efter fortsatt uselt svenskt försvarsspel. Självförtroendet förföll ligga i botten. Inte ens Victoria Svenssons fina reducering 10 minuter före full tid kunde ändra på det svenska spelet där nästan allting gick fel och ingenting fungerade. Hjärnorna föreföll ha gått i baklås. Den norska segern i vänskapsmatchen strax innan EM hade verkligen satt sina spår hos de svenska spelarna. Det är bara att gratulera Norge som spelade bra och mycket välförtjänt vann med 3-1.

Officiell webbplats för fotbolls EM i Helsingfors.

Världens mäktigaste kvinnor enligt Forbes

 2009-09-03  Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan  
Affärstidningen Forbes senaste "lista" handlar om "The World's 100 Most Powerful Women".
Inte särkilt förvånande är att Tysklands förbundskansler Angela Merkel, toppar listan, nu för fjärde året i följd.
Två är Sheilka Bar är styrelseordförande FDIC, USA. Federal Deposit Insurance Corp.
trea är Indra Nooyi ,VD för Pepsi, USA
fyra är Cynthia Carroll, VD Anglo American, Storbritannien
femma är Ho Ching, VD Temasek, Singapore
sexa är Irene Rosenfeld, VD Kraftfoods, USA.

Listan är full av presidenter, verkställande direktörer och drottningar. 64 av dem är amerikanska kvinnor. 14 kvinnor representerar nio europeiska länder. Flest är från Storbritannien och Frankrike. Några svenskar finns det dock inte plats för bland de hundra mäktigaste.
Den argentinska presidenten Cristina Fernandez kommer på elfte plats, Sonia Gandhi som är ledare för det mäktiga kongresspartiet i Indien på 13:e plats, Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf finns med på listan liksom Finlands president Tarja Halonen och Islands premiärminister Johanna Sigurdardottir.
Här är hela listan.

Småpartistrul i Alliansen

 2009-09-02  Nyheter & Politik, svensk
För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Sveriges Radio kunde man idag höra att alliansen är oenig om de s k papperslösas vård, alltså människor som inte har personnummer och som vistas illegalt i vårt land. De tre små partierna i Allians för Sverige vill i princip ge alla som befinner sig inom Sveriges gränser samma vård oberoende av om de kommit hit på legalt sätt eller inte. Moderaterna däremot tycker att de som inte ens har rätt att vara i Sverige inte ska ha samma rättigheter som alla andra.
En annan stötesten för alliansen är förslaget om försörjningskrav. Det innebär att den som kommer till Sverige måste ha jobb och bostad innan han eller hon får ta hit sin familj. Här finns redan en utredning, och migrationsminister Tobias Billström låter hälsa att det kommer att finnas ett färdigt förslag för riksdagen att ta ställning till i november.
Sjuksköterskan Chatrine Pålsson Ahlgren, gruppledare för Kristdemokraterna i socialutskottet och Lars Gustafsson, talesperson i flyktingfrågor för Kristdemokraterna är emot också detta åtminstone om det finns barn inblandade. Det handlar om värderingar menar de.
För egen del känner jag mer för att dela värderingar med vår utmärkte migrationsminister Billström och har förtroende för hans förmåga att antingen hitta ett gemensamt förslag som alla allianspartierna kan enas om alternativt komma med ett eget förslag för moderaterna att gå ut i valet med. Jag är övertygad om att moderaternas mer restriktiva politik på detta området tilltalar väljarna bättre än t ex sjuksköterskan Chatrine Pålsson Ahlgrens.

Kungsgatan 1943

 2009-09-01  Film & TV & Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan 
Idag visade SvT en gammal svensk långfilm från 1943, Kunggatan. Förlagan till filmen var Ivar Lo-Johanssons roman Kungsgatan som utgavs 1935. Det är landsbygdsromantik från tiden för mitt födelseår. De unga kvinnorna ville inte bli statarkärringar som sina mödrar utan lockades av alla fröjder i Stockholm. Landsortsflickan Marta, spelad av en ung och vacker Barbro Kollberg (bild vänster), kommer till Stockholm och hamnar bland de prostituerade på Kungsgatan, Stockholms paradgata på 30- och 40-talet men även dess prostitutionsstråk. Hon blir smittad av en könssjukdom som hon sedan för vidare till sin ungdomskärlek Adrian, spelad av Sture Lagerwall (bild). Filmen följer deras levnadsöden; Marta går under medan Adrian blir en av de unga landsortsbor som ska bygga upp Stockholm. Det bli inte det förväntade slutet med happy-end utan Marta tar sitt liv framför ett godståg. Dolly, en av de prostituerade, spelas av Marianne Löfgren (bild höger). "Det är aldrig försent. Vad som än händer får man inte ge upp". Det är ett måtto som Adrian ofta framhåller. Men ge upp det var vad Marta gjorde, när synden och skammen blev för stor.
Man blir fångad av dessa gamla svenska filmer och det blir en angenäm flykt från verkligheten.
Länkar:
Filmtipset, Svensk filmdatabas, IMDB.
Tidigare bloggar om gamla svenska långfilmer: Brott i sol, Bröllopet på Solö, Biffen och Bananen, Släkten är bäst.
Externa länkar: KlassikerfilmFilmjournalen.