Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
september 2010

Bertil Tomelius
Startsida

Höstliga framgångar på travbanorna

 2010-09-30 Hästar
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  
Under de senaste veckorna har hästarna på Gränsbo presterat flera goda resultat. Den 18 september tävlade Nilla Tomelius med Mirella och Sanna Langmarker. med Ljungens Pirat.
Piraten tog sin andra raka seger. Mirella var i fin form och förhoppningen var att hon för första gången skulle gå under 2 minuter. Första loppet blev hon trea med 2,05 men i det andra gick hon i mål som tvåa på 1.59,3 och gjorde sitt livs bästa lopp på alla sätt, utan en enda galopp.
19 september tävlades det på Jägersro. Nu var det dags för Muskot. Han vann sitt lopp på 1.49,1 bara en tiondel över sitt personbästa. Se bilden.
På Jägersro körde Nilla Tomelius också Micinda, som är Mirellas lillasyster åt Carina Andersson i Tolånga.
I första loppet blev hon tvåa och i det andra blev det seger till Carinas stora glädje.
Den 26 september var det åter dags för Muskot i Halmstad. Nyinflyttade shettlandsponnyn Elvis var ressällskap. Muskot deltog i två lopp. Det första vann han, startade långt bak men tog sig snart fram och vann lätt. I det andra loppet blev han trea, trots god tid kring 1,50.
Nilla var mycket nöjd och stolt över sin fina häst som skötte sig så bra på Halmstadstravet. Muskots lillebror, Farmens Sprinter, skötte sig också bra med seger i ett annat lopp.
Bra resultat i Halmstad också i jui månad.

Den döende dandyn

 2010-09-29 Böcker, deckare
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Den döende dandyn är titeln på Mari Jungstedts fjärde bok. Den skrevs 2006.
En vinterkall söndagsmorgon hittas konsthandlaren Egon Wallin mördad, upphängd till allmän beskådan i en av Visbys ringmurs portar. Bara några timmar tidigare hade han arrangerat en framgångsrik vernissage i sitt galleri där en ny litauisk konstnär presenterats för den gotländska publiken.
En våghalsig tavelstöld - Nils Dardels berömda målning "Den döende dandyn" försvinner från konstmuseet Waldemarsudde.
Det finns risker med adoption. En bortadopterad pojke kan senare i livet ha sexuella relationer med andra män och då av en tillfällighet (?) kan en av dessa visa sig vara hans egen far. Pojkens son som av en tillfällighet fått veta att hans farföräldrar inte är hans biologiska, vidtar undersökningar och spaningar varvid han kommer på en triangel på en bögklubb mellan hans farfar Hugo, hans far Erik och konsthandlaren Egon Wallin. På två sekunder blir han en mördare.
Mari Jungstedts böcker tenderar att bli allt mer stereotypa. Kriminalkommissarie Anders Knutas har problem med sin kriminalinspektör Karin Jacobsson som vill sluta och flytta till Gotland, Jonas Berg, Emma Winarwe och deras Elin blir åter inblandade i jakten på mördaren och diskussionen går vidare om vad media har rätt att avslöja.
Marie Jungstedts tidigare böcker: "Den du inte ser", 2003, "I denna stilla natt", 2004 och "Den inre kretsen", 2005.
Wikipedia om Mari Jungstedt. Mari Jungstedts hemsida om Gotland.

Starke man, avsnitt 1

 2010-09-27 Film, TV och Media
För ett år sedan För två år sedan  För fyra år sedan För fem år sedan 
Start av ny svensk serie på SvT1. Den ska gå i tretton delar. Starke man är skapad av Wiktor Ericsson och Anders Jansson.
Del ett heter "Offentligt byte". Svinarp har, av lokalpressen, blivit utsedd till Skånes näst tråkigaste kommun. Kommunalråd Lars-Göran Bengtsson och kommundirektör Matts Johansson blir invalda i den förnäma Hubertus-orden, just när kommunen upphandlar om ett nytt badhus. Kanslichef Gunvor Halldén introducerar Jonna Wetterström, den nya kommunsekreteraren, i rutinerna. I rollerna: Anders Jansson, Anna Blomberg, Claudia Galli och Magnus Mark. De flesta övriga medverkande är amatörer och statister från närområdet.
Där fanns mycket humor och självironi i första avsnittet som också var en svidande och besk kritik av hur det kan gå till i en kommun där kommunalrådet har låg utbildning och kanske därför har lättare för att imponeras av rika personer i kommunen som bor överdådigt utan att förstå att detta mycket beror på mer eller mindra brottslig verksamhet. Låter sig lätt lockas med in i oegentligheter som kan leda till personliga katastrofer. Bengtsson har dock hjälp av sina klarsynta kvinnor med mer grundläggande moral och kunskap.
Och så Claudia Galli en av mina min favoritskådespelare allt sedan hon spelar Lina Svensson i Svensson, Svensson.
Lommatösen Anna Blomberg får sitt genombrott i "Starke Man". Magnus Mark medverkade i början av TV-serien "Andra Avenyn" men blev skjuten och dog.
Recension i Sydsvenska av Östen Rosvall "”Starke man” har sina svagheter"
I expressen av Joakim Gerhardsson "Politisk maktkamp i tråkiga Svinarp".

Plikter och pumpor

 2010-09-26 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
I går var jag i Trelleborg. Lämnade den lantliga idyllen för stadens plikter och fröjder. Först hade valberedningen möte på (M)ötesplatsen på Algatan 76 som vi nu har råd att ha kvar åtminstone en mandatperiod till sedan vi fått sex nya mandat i kommunvalet i Trelleborg. En 60 procents ökning ger många sköna slantar att betala hyra med. Vilka av våra medlemmar ska få platsa som ledamöter eller ersättare i de kommunala nämnderna, och vilka aspirerar på tunga poster som ordförande eller vice ordförande i nämnderna? Det är saker vi fem i valberedningen ska försöka ta reda på. Det är många fakta som ska hämtas in och många faktorer att väga mot varandra. Allra sista deadline är den 22 november för då ska beslut fattas i kommunfullmäktige om vilka nämnder som ska finnas, hur stora de ska vara och vilka personerna ska vara.
Efter mötet gick jag en runda i Trelleborg och passade på att besöka lördagens kultur- och skördefest i Stadsparken. Stora pumpor tävlade om att vara störst och vackrast och andra bjöds ut på marknaden. Jag poserade med en av tävlingsdeltagarna och liksom i fjol köpte jag pumpor av Jeanette Larsson, Granlunda, Norra Åby.

Dina gener - och ditt beteende gör dig gammal

 2010-09-24 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Varje enskild cell i människokroppen innehåller samma 46 kromosomer. En kromosom består av DNA.
Alla kromosomer i våra celler har en liten "hätta" i var ände, som skyddar dem mot nedbrytning - likt den plasthylsa som gör att änden på skosnören inte repas upp. Hättorna är de så kallade telomererna. Vid varje celldelning skadas telomererna en smula så att de blir kortare. Ju äldre vi blir ju kortare blir de och skyddas inte genmaterialet DNA längre. Instabilitet och skador blir följden vilket ger upphov till ålderssymptom som rynkor, håravfall och ledvärk.
Forskare vid King's College i London har funnit en gen som reglerar längden på telomererna. Det tycks som om halva mänskligheten har genen. Även tvillingar kan vara olika.
Men även beteendet påverkar åldrandet. Personer som är genetiskt disponerade för korta telomerer åldras ännu snabbare om de röker, äter fet mat, stressar eller undviker motion.
Läs mer här: Dina gener gör dig gammal.  Eller läs artikeln här Telomerer.pdf.

Sensommar på Rügen

 2010-09-23 Äspö & Söderslätt
  För ett år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Endags utflykt med Vänskapsföreningen Sverige - Tyskland i Trelleborg.
Tänk att jag bott i Trelleborgs kommun i sex år utan att en enda gång ha tagit färjan till Sassnitz! Så länge ska det inte dröja till nästa gång.
På båten väntade en formidabel frukostbuffé framdukad för oss. Och på vägen hem med färjan på kvällen serverades en läcker supé-buffé, där man kunde välja mellan flera varmrätter så väl som salladsbord, smörgåsbord, frukt, ost och efterrätt. En all-inclusive resa.
Efter fyra timmar var vi framme i Mukran och bussen gick vidare söderut via Binz ner mot halvön Mönschgut - ungefär "munkgodset". Vi åkte genom de vackra björkalléena. Tittar på tranorna på åkrarna och Rügens " alper" och nådde vårt resmål, semesterbyn Middelhagen en 700 år gammal by.
Vi fick en visning av skolmuseet i Middelhagen av en "sträng" skolfröken. På Rügens äldsta värdshus, det 500 år gamla "Gasthaus zur Linde", drack vi sedan eftermiddags kaffe. Det blev också en tur på den smalspåriga järnvägen med ångtåget "Rasender Roland" från Sellin tillbaka till Binz.
Vår guide i Tyskland under dagen var Rose-Marie Krentzien. Hon talade mycket bra svenska och hade mycket att berätta om den vackra ön.
Ett stort tack också till våra egna färdledare Monica Rosenqvist och Birgit Holmberg som gjort gott förarbete.
En skön och avkopplande resa där man fick många fina minnen med sig hem. Och det bästa med resan var det trevliga sällskapet.
Läs mer om resan här.

"Gud är onödig"

 2010-09-21 Forskning & Vetenskap
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Den kände forskaren Stephen Hawking förklarar i en ny bok att Gud inte behövs som förklaring till universums uppkomst. I sin nya bok "The Grand Design" hävdar professor Stephen Hawking att Big Bang var oundviklig på grund av tyngdlagen och alltså inte ett resultat av gudomlig intervention.
I en tidigare bok "A Brief History of Time" från 1988, verkade det som om Hawking accepterade Guds roll i universums skapelse, men nu skriver han att nya teorier bevisar att en skapare "inte är nödvändig".
Eftersom det finns en tyngdlag kan och kommer universum att skapa sig själv ur ingenting. "Spontan skapelse är orsaken till att det finns någonting i stället för ingenting, till att universum existerar och att vi existerar".
Han menar att det första slaget mot Isaac Newtons uppfattning att universum måste ha designats av Gud var observationen 1992 av en planet som kretsade runt en annan stjärna än vår sol. Vi var inte längre unika.
Läs artikeln i The Guardian, "Stephen Hawking says universe not created by God", eller läs den här, översatt i Tempus nr 36 2010.

Historisk framgång för Moderaterna i Trelleborg

 2010-09-20 Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Moderaterna ökar sitt rösteantal med 66 % jämfört med 2006, från 4749 röster till 7993 och får 16 mandat i fullmäktige, + 6 mandat. Moderaterna får 30,4 % av rösterna i Trelleborg. En fantastisk framgång efter ett fantastiskt valarbete. Allians för Trelleborg får 22 mandat, av fullmäktiges 51, jämfört med 18 i förra valet. Sverigedemokraterna förblir "vågmästare" med samma antal mandat, sju, som 2006. Socialdemokraterna tappar 700 röster och tre mandat.
Allra sämst val i Trelleborg gör SPI som tappar 1342 röster, de förlorar över 70 % av sina väljare och alla sina fyra mandat från 2006. In kommer i stället det nybildade Söderslättspartiet (SSP) som får 1285 röster och tre mandat.
En intressant konstellation är om Socialdemokraterna tar stöd av både Mp och SSP, då får de 22 mandat lika många som Allians för Trelleborg. Ganska osannolikt men ändå. Då blir det lottning. Förutsätter förstås att SD lägger ner sina röster.
Valdeltagande ökade med nästan en procentenhet till 79,3 %, också det en framgång för politiken i Trelleborg.
Uppgifterna hämtade från val.se.

Fortsatt Alliansregering

 2010-09-19 Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Det blir fortsatt Alliansregering efter dagens val. Dock nu som minoritetsregering. Det fattades två riksdagsmandar för att uppnå egen majoritet. Sverigedemokraterna fick 20 mandat och blir vågmästare. Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val på 100 år! Tydligen gillade inte väljarna Mona Sahlins "allians" med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
Moderaterna gjorde ännu ett strålande val, vann 300 000 nya röster, ökade från 26,1 till 30,0 % och vann tio nya mandat i riksdagen. Motsvarande sifffor för Socialdemokraterna: tappade 137 000 röster, minskade från 35,2 till 30,9 % och förlorade 17 mandat t riksdagen.
De tre övriga allianspartierna, C, Fp och Kd tappade alla mandat jämfört med 2006, inalles 16 mandat vilket innebar att Alliansen totalt sett gick bakåt med sex mandat. Men ändå vanns kampen mot de tre rödgröna partierna med 172 mot 157 mandat. Det återstår att se hur Allians för Sverige ska stärka sin parlamentariska position. Fredrik Reinfeldt antyder redan ett närmande till Miljöpartiet som troligen kontrar med krav på ministerposter. Alla lösningar som håller Sverigedemokraterna borta från taburetterna emotses med tacksamhet.
Mer statistik på www.val.se.
För fyra år sedan: Funderingar kring valet, 2006.

Alliansträff på Trelleborgen

 2010-09-17 Lokal politik
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Under en fyraårsperiod har Trelleborgsalliansen styrt Trelleborg som en "minoritetsregering". Den har omfattat sex partier, Allians för Sverige plus Miljöpartiet och SPI. Inför valet 2010 ville SPI gå sin egen väg och Miljöpartiet vacklar. Detta gör det ännu mer glädjande att de fyra "riktiga" allianspartierna i Trelleborg, Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna har kommit överens om att bilda en valallians. För att samla våra gemensamma krafter och ladda inför den stora valdagen den 19 september träffades kandidaterna från de fyra partierna i går kväll på Trelleborgen.En kväll för uppladdning, gemyt, mat och lokal politik. Det fanns planer på att ha en kubbtävling men detta tillät dock inte vädret. Möllers stod för maten, det blev grillspett med tillbehör, gott och i rikliga mängden. Ingen kunde klaga på för små portioner.
Denna önskan om samarbete och behov av gemenskap manifesterades med alla önskvärd tydlighet under gårdagskvällens samkväm. Alla var nöjda och glada och man umgicks med förtjusning över partigränserna.
Några bilder från träffen på Trelleborgen. Vill du se fler bilder logga in på Facebook och titta här "Alliansträff på Trelleborgen".

     
 Riksdagsmännen Otto von Arnold (KD) och
Johan Linander (C) talade tillsammans.
 Marianne Ohrlander, Helny Feustel,
Henrik von Johansson, Emma von Andersson,
Staffan Cederö m fl.
 Åke Svensson, Göran Gunnesson,
Ove Carlsson, Lars Mikkelä och andra.
     
 Börje Zinn, Tord Larsson,
Håkan Sjöberg m. fl.
 Bert Ekstrand, Tina Järvenpää
och andra folkpartister i förgrunden.
 Kristdemokrater i långa banor.

Sagan om den fula ankungen

 2010-09-14 Film, TV och Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  
Så kan man kalla det första avsnittet av den nya TV-serien som heter "i Anneli" och som ska gå i åtta halvtimmes avsnitt på måndagskvällar på SvT 1. Titeln uppfattar jag som att det finns två personer i Sissela Benn. En har alldeles för låga tankar om sig själv och den andra som hon kallar "Liket" vågar ta för sig på ett helt annat sätt. "De kompletterar varandra" säger Liket.
Anneli är 26 år, hon har inga kompisar och ingen pojkvän och så jobbar hon på ett café, Majsans Corner, så beskriver hon sig själv. "Jag är en osynlig mes".
Majsan är en översittare och utnyttjar gärna sin anställde Annelis behov av att visa sig duktig och vara alla till lags.
Rebecca, miss Perfect, intervjuar Anneli, för hon behöver en "looser". Anneli blir förälskad i hennes pojkvän Joel, som är den verkliga loosern av alla och vars förhållande till kvinnor tycks vara att de ska låna honom pengar. I sju år har han försökt bli färdig med sin skiva.
Anneli tycker att han är "cool" och låter sig luras. Visst har han Chlamydia menar Anneli men vad gör det han är ju singel!
Sissela Benn visar än en gång vilken underbar skådespelare hon är. Anneli är den enda av figurerna som har självinsikt.
SvTs presentation av programmet.
Tidigare bloggar om Sissila Benn: Månadens Citybo, Filippa Bark och döden.
Filippa Bark på Wikipedia. Sissela Benns blogg.

Alliansen åter på väg mot seger

 2010-09-12 Nyheter & Politik, svensk
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  
För fyra år sedan, den 14 september 2006, skrev jag en blogg med överskriften "Alliansseger på söndag!"
Då hade jag precis lyssnat på radionyheterna halv tio och fått veta att alliansen ledde över det socialistiska blocket med nästan 51 mot 45! Det var Demoskops väljarbarometer som då presenterades.
Idag kan man läsa på Svenska Dagbladets webbsidor att enligt SvD/Sifos mätning en vecka före valet leder Alliansen med 51,7 mot 42 procent för det röd-gröna blocket. Det känns lika säkert nu som då. Jag tar åter igen ut segern i förskott!
Läs mer här "Stark ledning för Alliansen".

Medlemsfest i kräftans tecken

 2010-09-11 Äspö & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  
Ett drygt tjugotal medlemmar hade i går kväll sökt sig till Galleri Isietio för en medlemsfest i kräftans tecken. Det var delvis ett knytkalas där det gällde att ta med skaldjur för gemensam buffé, dryck och käraste. Men bröd, smör, ost och övriga kalasattiraljer fanns på plats.
Festen präglades av gott humor, många glada skratt, gemyt och historieberättande. För att inte nämna de många snapsvisorna som fanns i två versioner båda lika populära. Den ena bar Solveig Sandstedts signatur och den andra kom från Rolf Mårtensson och Snapssällskapets samlingar. För musik och försång svarade på¨ett helt eminent sätt Agneta Siwenius och Monica Johansson. Bredvid mig vid bordet hade jag textilkonstnären Bitte Schönström Selbman med make Willy. Jag fick också tillfäller att lära känna den framstående skulptören Pia Allen, med ateljé på Vagnmakeriet i Anderslöv.
Fler snapsvisor kan laddas ner här.
     
 Värden Rolf Mårtensson hälsar välkomna  Glada sångare  Willy och Bitte Selbman
     
 Lars Raneke och Pia Spåhl  i mitten Pia Allen och Edwin Håård  Glada musikanter, Monica Johansson och Agneta Siwenius

Kina passerar Japan

 2010-09-10 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Världens näst största ekonomi är nu den kinesiska, siffror som ses som ett symboliskt maktskifte.
Under det andra kvartalet 2010 petade Kina ner Japan till tredje plats i listan på världens största ekonomier. Med en glödhet tillväxt på runt nio procent årligen, räknar nu vissa ekonomier med att landet kommer att passera också USA så tidigt som 2030.
För bara sex år sedan låg Kina på sjätte plats bland världens stora industrinationer men har nu världens näst största BNP med 41 biljoner svenska kronor, dock ännu långt efter USA som leder med 112,5. Kina är emellertid redan världens största exportland och världens största bilmarknad! Kina har vunnit på den globala finanskrisen medan de allra flesta andra länder har förlorat.
Kinas ökade ekonomiska styrka har naturligtvis ökat landet makt inom det politiska området. Det har redan varit tydligt i en hel rad internationella sammanhang, från Köpenhamnsmötet och klimatförhandlingarna till G20 mötena. Det är omöjligt att internationellt komma fram till rimliga lösningar utan att ta stor hänsyn till Kinas uppfattningar.

Läs artikeln i Guardian, "China overtakes Japan as world's second-largest economy", eller läs den här, översatt i Tempus nr 34 2010.

Hanami

 2010-09-08 Böcker
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Hanami, är ett japanskt ord som betyder "att beskåda blommor" och är namnet på en av de viktigaste årliga högtiderna i Japan. Den äger rum då körsbärsträden blommar. Den skrevs 1997 av Steinunn Sigurðadóttir och kom på svenska 1999 med titeln Hálfdan Fergusson lämnar livet på jorden. Boken har nyligen kommit i en ny svensk upplaga som exponerades i snurran för nya böcker på Skurups bibliotek i augusti. Den intressanta titeln fick mig att låna boken.
När Hálfdan Fergusson i Reykjavik plötsligt en dag blir övertygad om att han är död fastän han fortfarande kan prata, äta, köra bil och till och med älska då blir hans tillvaro mycket komplicerad. Eftersom ingen tror honom och ingen förstår hans hopplösa situation finns det bara en sak att göra: att ge sig av. Sedan han med hjälp av hemliga privatdetektiver lyckats ordna sin egen begravning blir det Tokyo som blir hans nya hem där han träffar unga vackra japanskor och får tillfälle att odla sin specialbegåvning, att garnera tårtor.
Boken är lättläst, galghumoristisk - man kommer ofta att tänka på en annan nordisk författare, Arto Paasilinna, som jag läst en del böcker av, den senaste var Fabrikör Liljeroos luftskepp - och innehåller en del filosofiska reflektioner. Men det räcker inte för en förnyad bekantskap.

Tidningen Kulturen om författaren. Författarens hemsida.

Feminismen på tillbakagång

 2010-09-06 Film, TV och Media
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  
För några år sedan läste jag en bok av Maria Sveland som heter "Bitterfittan". Jag blev inte särkilt imponerad. Den handlar om hur hennes uppväxttid i Örebro fick henne att hata "Kärnfamiljen". Jag skrev en blogg "Feminismen är en falsk frälsningslära" efter att ha läst boken, där man får veta att "När glappet mellan dagdrömmarna och verkligheten blir för stort, det är då man blir en bitterfitta". För säkerhets skull har hon med sig en lista över alla de områden där män förtrycker kvinnor som hon kan ta till för att bevara bitterheten i fall hon skulle känna sig glad och nöjd med livet och förledas till andra tankar.
I senaste numret av Fokus har Lisa Bergman gjort en intervju med Maria Sveland där man bland annat får ta del av hennes uppfattning om politiskt arbete "Det verkar skittråkigt och jättejobbigt att sitta i riksdagen och gå på utskott, förhandlingar och möten. Jag skriver hellre böcker".
Hon är upprörd över att jämställdhetsminister Nyamko Sabuni inte vill kalla sig feminist. Feminist är ju enligt Maria Sveland "ett begrepp som bygger på kunskap och fakta". Hennes samhällssyn är en "vänster-maktanalys". Annars är hennes huvudbudskap i intervjun att många kvinnor har svårt för att leva jämställt i praktiken, svårt att leva upp till de krav som feministerna ställer och att de skäms över detta. Att feminismen är på stark tillbakagång skyller hon på att den är "skambelagd".
Intervjun finns här.

Inte mycket liv i "Här är ditt liv"

 2010-09-05 Film, TV och Media
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  
I går kväll, på bästa sändningstid, åtta till halvtio på SvT1, startade årets upplaga av "Här är ditt liv" I centrum var Lena Endre, en skådespelare som slog igenom i SVT:s succéproduktion Varuhuset 1987. och sedan hade framgång med humorserien Lorry, 1989. Född 1955 och är norrländska från börden.
Det blev mest en långtråkig historia med alltför mycket fokus på programledaren Ingvar Oldsberg. Han passar bra i "På spåret" men inte här. Kanske behöver han sin bisittare Björn Hellbergs intelligens.
Lena Endre är vacker och charmig och trevlig både att titta och lyssna på men hennes liv är inte särskilt intressant. Åtminstone hade inte programledaren lyckats få fram någiot speciellt om henne.
Första gästen var ungdomsvännen Gunilla Röhr, sedan kom hennes första man jazzbandsmannen Vieko Benzon, båda ganska menlösa som inte gav mycket. Och i den stilen fortsatte det.
Det bästa med programmet är att det har samma vinjett och musik (lyssna) som originalprogrammet och man måste instämma i "Det gjordes bättre TV på Lasse Holmqvists tid" för att nu travestera Torsson (lyssna).
Mark Lewis från USA som var utbytesstudent som femtonåring i den endreska familjen har Lena hållit kontakten med sedan dess. På den tiden var hon anarkist. H C Ericson, tidigare arbetsgivare, såg Lena som "folkbildare och eldsjäl". Liv Ullman via länk betecknade henne som "stor skådespelare och en fantastisk vän". En helt malplacerad Jacques Werup upplevde henne som "intensivt närvarande" och både Thomas Hanzon som hon levde ihop med i 13 år och som är hennes barns - Rosanna och Eddie (bild) - far var där liksom hennes nuvarande man - sedan 10 år - Richard Hobert.
Jag kommer inte att se fler avsnitt av serien.
Man lär sig mer på Wikipedia, och det går mycket fortare. Alla som medverket i "Här är ditt liv".

Att överväga det otänkbara

 2010-09-04 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Kriget mot narkotikan förefaller inte ha någon ände. I ett krigstrött Mexiko inleder president Felipe Calderón nu en legaliseringsdebatt. En uppfattning som börjar få allt fler förespråkare i landet. Den före detta presidenten, Vicente Fox, har krävt legalisering av produktion, försäljning och distribution av all narkotika. Om vissa droger som marijuana görs tillgängliga under ordnade legala former så hindrar detta de kriminella ligorna från att tjäna enorma vinster, pengar som dessa sedan använder till korruption för att få inflytande och stärka den egna makten, skrev Fox i sin blogg. Självklart kommer en sådan förändring att kraftigt motarbetas av alla de "grossister" som tjänar stora förmögenheter på transport och distribution av droger.
Även i USA finns det vissa som trycker på i samma riktning. I november kommer en folkomröstning att hållas i Kalifornien där väljarna får ta ställning till om staten ska legalisera och beskatta, försäljning av marijuana till myndiga vuxna. Mätningarna visar att opinionen är delad mer eller mindra mitt itu.
Då marijuana står för nästan hälften av gangsterligornas intäkter skulle om man berövar dem denna smugglingsverksamhet den ekonomiska balansen i narkotikakriget förändras. De grupper som i Kalifornien starkast är mot en legalisering är typiskt nog människor med latinamerikansk bakgrund.

Läs artikeln i The Economist, "Thinking the unthinkable", eller läs den här, översatt i Tempus nr 35 2010.

Den inre kretsen

 2010-09-03 Böcker, deckare
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  
Den inre kretsen är titeln på Mari Jungstedts tredje bok. Den skrevs 2005
Under den tryckande högsommarsolen gräver en grupp arkeologistuderande från olika länder ut en vikingatida hamnplats på Gotlands västkust. En sen kväll försvinner 21-åriga holländskan Martina Flochten från vännerna. Hon påträffas senare mördad på en fågelholme nära utgrävningsplatsen, och skadorna på kroppen tyder på rituella inslag. Kriminalkommissarie Anders Knutas tar hjälp av en rättspsykiater för att tolka de makabra spåren vid brottsplatserna. Journalisten Johan Berg bevakar den dramatiska utredningen och försöker samtidigt få sitt förhållande med Emma Winarve att fungera.
Ett planerat hotellbygge på en plats som var helig för två bröder som fastnat för asatron utlöste en mordvåg på Gotland. Metoderna var från förkristlig tid. Man tillämpade den "trefaldiga döden" att man tar livet av sitt offer på tre olika sätt. Ofta hängning, dränkning och knivskärning. Ofta tömdes den döde på blod. Blodet var viktigt i offerriten.
Ett annat inslag var nidstång, ett hästhuvud spetsas på en träpåle och ställdes vid den hotade personens hus. Det var en förbannelse som tydligt uttalades mot honom.
Vi får träffa våra vänner från tidigare böcker: kriminalkommissarie Anders Knutas, kriminalinspektör Karin Jacobsson och journalisten Johan Berg, och skådeplatsen är Gotland. Kriminaltekniker Erik Sohlman, åklagare Birger Smittenberg och den populäre kommissarien Martin Kihlgård från Rikspolisen. Johan Berg blir pappa och är nära att själv förlora livet.
Läs ett något ostrukturerat kompendium om boken.
Marie Jungstedts tidigare böcker: "Den du inte ser", 2003 och "I denna stilla natt", 2004. Nu väntar "Den döende dandyn", 2006.
Läs mer om nyare svenska deckare här.
Wikipedia om Mari Jungstedt. Mari Jungstedts hemsida om Gotland.
Skrivet om boken: Arkeolog i Väst, Facebook.

Sverige är grönast i EU

 2010-09-02 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Svenskarna är i särklass bäst i EU på grönt leverne. Sverige är bäst i miljöklassen. Vi ligger långt framme i vårt generella miljötänkande, vi omsätter det i praktiken och har det t o m i våra gener. "Vi har Europas mest ambitiösa miljöpolitik", som miljöminister Anders Carlgren säger. Undersökningen grundar sig på internationella miljörapporter.
Bedömingen av hur EU-länderna presterar i miljöhänseende grundar sig på fem indikatorer:
EPI (Environmental Performence index), Happy Planet Index, Climate Change Performance Index, Biologisk Mångfald och Förnybara energisystem som Förnybara energikällors bidrag till inhemsk bruttoenergiförsörjning.
Sverige ligger längst framme av alla 27 medlemsländer i Europeiska Unionen vad gäller Environmental Performance Index (EPI), ungefär vad vi redan gör för att ta hänsyn till miljön, vad gäller Happy Planet Index, tillfredsställelse med livet, medellivslängd och miljöpåverkan samt Climate Change Performance Index och på andra plats (efter Österrike) när det gäller tillgång på förnybara energisystem.
Hela artikeln med bilder och allt finns i Readers Digest i juninumret 2010 "Sverige är grönast i EU".

Valpejl

 2010-09-01 Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan
Valpejl är en publik och sökbar databas/webbtjänst över samtliga kandidater som ställer upp i valet 2010 - i riksdag, landsting och kommun. Se SvTs Valsajt. Riksdagskandidaterna i de sju etablerade riksdagspartierna samt Sverigedemokraterna, Piratpartiet och Feministiskt initiativ har även fått ta ställning till 50 st politiska sakfrågor vilket gör dem matchningsbara i Kompassen. I Kompassen kan man ta ställning i 50 olika politiska frågor inom 12 olika ämnesområden och jämföra dig med hur kandidaterna för 10 olika partier har svarat. Jag gjorde detta och fick som resultat (se grafiken) att min uppfattning i dessa 50 politiska frågor stämmer väl överens med alla allianspartiernas riksdagskandidater. Med en viss övervikt för Moderaterna. Jag är en "Alliansmänniska".
De rödgröna partierna har jag däremot inte mycket till övers för. Allra minst med Vänsterpartiet.
Det förvånar mig att min uppfattning i dessa 50 politiska frågor stämmer klart bättre överens med Sverigedemokraterna än med de rödgröna. Och att jag är nästan lika mycket FI- som MP-anhängare. Jag skulle vilja dra den slutsatsen att de fyra Allianspartierna är mycket väl överens i de 50 politiska frågorna, klart mer överens än de rödgröna samt att Sverigedemokraterna i stor utsträckning är ett borgerligt parti.