Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
September 2011

Bertil Tomelius
Startsida

Lokalpolitiskt samtal om bildningsfrågor

 2011-09-28   Lokal politik
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan 
Medlemsmöte tisdagen den 27 september kl 18. Bildningsnämnden uppstod efter valet 2010 som en sammanslagning av Skol- och Gymnasienämnden. Lars Mikkelä (bild) som varit ordförande för Gymnasie- och Vuxenutbildningsnämnden blev ordförande för Bildningsnämnden. Övriga moderata ledamöter är Charlotte Odell-Zinn och Dag Håkansson, med ersättarna Aino Vastagh, Veronica Rubin och Christer Rönnhage. Vice ordförande är Roland Hansson (KD).
Mötet kan också betraktas som en lärorik beskrivning av hur ett lyckat nämndsarbete kan bedrivas på ett bra och effektivt sätt. Och hur man redan från början klargör vilka spelregler som ska gälla mellan nämnden och förvaltningen, mellan de förtroendevalda politikerna och de kommunala tjänstemännen
.Efter en inledning av Lars Mikkelä som beskrev nämnden, verksamheten, moderaternas valprogram och Femklöverns (M, Fp, C, Kd och Mp) valprogram, blev det blev en livlig diskussion som varade länge, det är ju så att bildningsområdet har alla på ena eller andra sättet egna erfarenheter av och gärna synpunkter på. Särskilt Inga Berggren (bild), med lång erfarenhet både som lärare och riksdagsledamot, berömde vältaligt Bildningsnämndens arbete men också MUFs styrelse främst representerade av sin ordförande Jennifer Jarl (bild), Mathilda Malmgren och Sebastian Lindeberg ställde flera frågor.
Lars Mikkelä och övriga moderata ledamöter har som målsättning att utveckla bildningsverksamheten och inte bara förvalta den . Det finns tröghet i systemet på flera håll men det är ju så att demokrati måste få ta sin tid. Men det krävs både mod och effektivitet och att tydligt klargöra att det är den moderata ideologin, tillsammans med övriga allianspartiers, som lägger ribban för utveckling och förändring, varken opposition eller förvaltning.
Lite tråkigt var bara att förutom Lars Mikkelä var det bara ersättaren Christer Rönnhage som haft tillfälle att deltaga i kvällen möte. Totalt hade ett femtontal personer samlats.
Nästa gång handlar samtalet om arbetsmarknads- och integrationsfrågor.

Låt det läka

 2011-09-27   Högalid & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan 
I veckan som gick var det vernissage "Låt det läka" på Trelleborgs museum som tycks bli allt mer initiativrikt och alert. Nu handlade det om psykisk sjukdom, med utblickar både bakåt mot historien och framåt med en beskrivning av det rättspsykiatriskat centrum som kommer att byggas i Trelleborg. Hur kommer det att se ut, och vad kommer det att innebära för Trelleborg?
Utställningen om psykets historia har visats på två andra Museum tidigare. Bakom utställningen står Stiftelsen Gyllenkroken i Göteborg, där patienterna själva varit med att bygga den.
Under utställningsperioden, fram till den 28 november, kommer museet att erbjuda en mängd föredrag, filmer, mm. I samband med den nationella psykiatriveckan som inleds den 10 oktober, hålls även föreläsningar och offentliga samtal kring psykisk ohälsa och rättspsykiatri som vårdform.
Redan vid vernissagen fick vi emellertid höra en intressant beskrivning hur det är att leva ett normal liv men att ändå kunna drabbas av perioder av vad som läkarna diagnosticerar som "psykos". Det var Annelie Jäderholm, bild vänster, själv brukare, och guide för utställningen som höll en engagerad och inspirerande presentation. Hennes utgångspunkt var att vad som är psykiskt sjukt eller normalt, gudomligt eller ignorerad, beror på vilken tid människan lever i och i vilken kultur eller land man befinnes sig. Samma mänskliga känslor och tillstånd har funnits i minst 4000 år. Samhällets bemötande har förändrats. I dag finns 400 diagnoser! Hon menade också att vi borde prata mer om människors funktionstillgångar än om funktionsnedsättningar.
En annan person som beskrivit detta är Ann Heberlein, teologie doktor i etik, bild höger, i sin bok vintern 2009, "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva".
Nyligen skrev hon en artikel i Humanisternas teoretiska tidskrift SANS "Smärtans hierarki" där hon ställer frågan varför kroppens lidande står högre i rang än själens.
Bild också på kommunstyrelse ordförande Ulf Bingsgård som var där liksom Catharina Blixen-Fineck, regionråd. Men också Lars-Åke Lunéll, Bertil Tomelius, Ove Carlsson och Helny Feustel.

Kämpande TFF fick 1-1 mot Örebro

 2011-09-25  Sport
 För tre år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I den så viktiga ödesmatchen i fotboll i dag på Vångavallen togs nytt grepp för att öka stödet från publiken. Försäljning med generös rabatt på ICA Maxi i går. Jag köpte biljett av Barbro Bengtsson, charmig marknadschef för TFF (bild). En sittplats kostade bara 50 kr. Jag förväntade mig en dålig plats till så billigt pris. Men inte så. Jag kom in precis när alla stod upp och applåderade till Danne Stråheds fotbollshymn och jag satte mig sedan på en utmärkt plats på A rad 6, plats 18. Applåderna var starka och taktfasta när de himmelsblå spelarna gjorde entre. Mest fick den mörkhyade afrikanen Ibrahim Korona. Solen sken och flaggorna slokade. Allt var som bäst för en skön fotbollskväll. De första fem minuterna alltså. Efter sex minuter lyckades Viktor Noring släpp in ett löst skott. Chock efter 0-1. Sedan låste sig spelet - på båda sidor. Örebro var nöjda och TFF tog i för hårt. Många målchanser för TFF som under matchens sista tredjedel pressade hårt. Och hårresande nog: Mittbacken Peter Abelsson blev poängräddare med nicken till 1–1 på tilläggstid.
Matchvärden Harmony (och jag) utsåg Fredrik Jensen rill matchens TFF-lirare.
Artikel i TA. Resultat, tabell och spelschema.

Ännu roligare var det att, också i eftermiddag, vid nästan samma tid spelades allsvensk handboll i Söderslättshallen. Trelleborg HBK Elit mötte LIF Lindesberg och vann mycket imponerande och överraskande med 28-24. Lindesberg är ett av de lag som tippas vinna serien. Efter tre omgångar ligger Trelleborg HBK Elit på 5e plats av 14 lag. Nästa match blir mot Hästö IF borta och sedan den 10.10 hemmamatch mot Djurgården.
Handbollsbloggen.
Blogg från segermatchen mot Eslöv.

Bron

 2011-09-24   Film, TV, och Media
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Mord på Öresundsbron är en ny svensk-dansk kriminalserie på SvT ett.
Ett spektakulärt mord mitt på Öresundsbron tvingar den svenska och danska polisen till ett nära samarbete. Så börjar handlingen i Bron, en svensk-dansk storsatsning som samproduceras av SVT och DR. I huvudrollerna ser vi Sofia Helin (Nina Frisk, Masjävlar) och Kim Bodnia (Brottet, Pusher).
Serien börjar med att man hittar en död kvinna mitt på Öresundsbron exakt på gränsen mellan Sverige och Danmark. Poliserna Martin Rhode från Danmark och Saga Norén från Sverige kommer ut till fyndplatsen från varsitt håll.
Sofia Helin spelar svensk kriminalkommissarie med Aspergers och Hans Rosenfeldt stjäl upplägget från Bodil Mårtensson, där terroristerna kapar en färja precis mellan Sverige och Danmark. Och har ni sett, agenten Justine Jansen har också Aspergers!
I alla fall påminner Sara Norén (Sofia Helin) mycket om Bill Skarsgård "I rymden finns inga känslor"I rymden finns inga känslor där han gör en mycket stark insats som Simon ("jag har Aspergers"). Men Simon är mycket mer sympatisk än Sara.
I helsingborgsförfattaren Bodil Mårtenssons senaste kriminalroman " Justine eller Raschans hämnd" som kom i år,
introduceras en helt ny karaktär, Justine Jansen, vars speciella styrka och svaghet är att hon har diagnosen Aspergers syndrom. Det ger henne mycket speciella färdigheter. Hon är en mycket sympatisk person även om hon "är hård mot de hårda" i Fantomens och Lisbet Salanders anda.
Där är det "Imamens arvingar"som slår till. Få se vem det är som hotar demokratin i "Bron" denna gång.
Bron har en ganska trög, långsam och rörig inledning. Det krävs en ordenlig skärpning om jag ska de alla tio avsnitten.
Recension i UNT.
Seriens hemsidaSvT.

Hundarnas herre

 2011-09-23   Högalid & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan 
Missa inte Karl-Erik Olsson Snogeröd, han är verkligen värd att titta på. Museet i Trelleborg.
Han föddes i Snogeröd mellan Eslöv och Kristianstad. Hans far var stins och 1972 köpte Olson-Snogeröd den gamla stationsbyggnaden och tog bynamnet som sitt efternamn.
1957 hade han en "kosmisk upplevelse". På natten såg han en lysande stjärna som rörde sig. Det var sovjeternas Sputnik 2 med hunden Lajka. Han föreställde sig att hunden gjorde honnör och tryckte på knappar.
När Karl-Erik gjorde en resa 1966 för TV tog han en bild med sin polaroidkamera av en man som vävde mattor. Mannen blev mycket förvånad när bilden kom ut. Som tack fick Karl-Erik en matta som visade hur mannen uppfattat honom. Huvudet är fyrkantig och med en stor svart cirkel i mitten. Fyrkanten föreställde kameran och cirkeln linsen.
Karl-Erik gjorde sedan "gubbar" med olika utseende med matten som förlaga.
Karl-Eriks underfundiga konstverk kan man beskåda för en billig penning på Trelleborgs museum ytterligare några veckor fram till de 13 november.
"Hundansiktet har för mig effektivt lånat sig som bärare av de känslor och uttryck som jag alltmer sällan tycker mig se hos människan själv. Då människan är som bäst bör jag nog tillägga.
Nej, att måla hundar tycker jag är dumt", skriver han på sin hemsida.
Karl-Erik Olsson Snogeröds hemsida.
Artikel i Trelleborgs Allehanda den 10 september.
Recension den 9 juni i Kvällsposten av C-J Charpentier efter att ha sett en retrospektiv utställning av legendariske konstnären Snogerödarns finurliga "hundmålningar" i Hammenhög.

Seger för Trelleborg HBK Elit i hemma premiären

 2011-09-22  Sport
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Laddade upp inför första hemmamatchen för nya handbollslaget: Trelleborg HBK Elit mot Eslövs HF i Allsvenskan. Onsdag 21 september kl. 19:00. Söderslättshallen förstås.
Inträde 80 kr, men hoppsan, mot Eslöv är det förstås lokalderby och 100 kr. Jag skämtar om pensionärsrabatt i luckan och har ni sett, 50 % rabatt och 50 kr bara. Förbluffande att endast 287 åskådare såg denna historiska handbollsmatch! Första hemma matchen för nybildade Trelleborg HBK Elit.
Både Eslöv och Trelleborg hade inlett serien med förluster.
Matchen startade jämt och avvaktande. Nervositet, missade passningar, dålig precision i skotten och tekniska fel gjorde att Eslöv kunde leda med 14-11 i halvid. Sedan gick det bättre och HKK kom i ledningen med 21-20 som blev 27-23. Eslöv gav inte upp och närmade sig ånyo men till sist stod Trelleborg HBK Elit som kvällens segrare med 33-30. Johan Börjesson från gamla Stavsten slet som ett djur matchen igenom och segern är mycket hans verk. Tio mål varav tre straffar (bild, vänster). Andra bra var dansken Anders Larsen och Filip Bengtsson. På bilden rullar Filip och Daniel Bygdemark upp elövsförsvaret.
Hög stämning, mycket skrik och tjut och taktfasta applåder var det hela tiden. Handboll är roligt.
På söndag är det ny match i Södan. Då väntar elitseriesatsande Lindesberg. Jag tänker vara med och heja. Start klockan 15.
Artikel i TA, Trelleborg HBK slog Eslöv.
Trelleborg HBK Elit hemsida  Handbollsallsvenskan Resultat och serie.
Tidigare blogg om Trelleborgshandboll: "Stavsten slog serietvåan".

Föregångspersoner med gen DRD4-7R?

 2011-09-21    Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Det var äventyrslust som fick de första människorna att lämna Afrika. Inte nöd, för det fanns plats och mat för alla. Kanske har det varit människor med det vi idag kallar ADHD som gått främst i jakten på äventyr. Nyare studier tyder på att det var speciellt rastlösa människor som gick främst.
Dopamin är en signalsubstans som bland annat bildas i vissa hjärnceller och som påverkar en persons stämningsläge, aktivitet och inlärning. Dopamin uppfångas av receptorer i hjärncellerna och hos vissa personer är receptorerna mindre känsliga än normalt. De är bärare av genen DRD4-7R. De måste därför skaffa fler nya intryck och röra sig mer omkring än andra. En del kallas hyperaktiva eller med ADHD beteende.
Idag betraktas ADHD närmast - och felaktigt - som en sjukdom men under forntiden var de föregångsmän och - kvinnor.
Bärare av genen vågar mer och tänker mindre på eventuella obehagliga konsekvenser. De är utåtriktade och modiga, nyfikna och aktiva.
Psykologiska tester visar att både män och kvinnor anser att oräddhet är tilldragande.
Så länge som våra förfäder fortfarande spred sig över världen var genen DRD4-7R fördelaktig. Men även idag finns det behov av rastlösa och nyfikna människor som går i främsta ledet.

Läs artikeln "Vi är världens nyfiknaste däggdjur" i Illustrerad Vetenskap nr 13 2011.
Se också The adventure gene.

Deckare med spänning och humor

 2011-09-19  Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   För sex år sedan
Matti Rönkä jobbar som journalist på Finlands statliga television YLE i Helsingfors men växte upp i norra Karelen nära ryska gränsen. I sina kriminalromaner återvänder Rönkä delvis till Karelen och låter huvudpersonen Viktor Kärppä (född Gornostaj) vara född i ryska Karelen men invandrad till Finland efter Sovjetunionens fall och numera bosatt i Helsingfors. Kärppä har sin mamma kvar i Karelen och en bror i Moskva och känner sig som en outsider i det finska samhället. I sitt jobb som privatdeckare rör han sig i en gråzon mellan lagligt och olagligt. Han har kontakter med både ryska maffian och finska polisen och växlar mellan att hjälpa till med enklare smugglingsuppdrag och att tipsa polisen.
En dag kommer Aarne Larsson på besök till privatdetektiven Viktor Kärppäs slitna kontor. Aarne Larssons fru Sirje Larsson har försvunnit i villaförorten Baggböle i Helsingfors. Hon är immigrant från Estland. Har Sirje flytt bort från sitt nya hemland eller fallit offer för en mördare?
Det är en riktig tuff kriminalroman som påminner om både Philip Marlowe, privatdetektiv av Raymond Chandler och Jens Lapidus "Snabba cash". Det känns ovant till en början men den blir allt bättre och jag ser fram emot fler översatta böcker av Matti Rönkä. "Med en mördares ansikte" (2011) kom redan 2002, på finska "Tappajan näköinen mies".
Rönkäs tredje bok om Kärppä, Ystävät kaukana, fick Glasnyckeln 2007 som årets bästa nordiska deckare och därmed blev också Matti Rönkä den första finska författaren som fått priset.

Recensioner:
Ann Liv Lidström i Dagens bok: "Under ytan är vi alla små",
Bengt Eriksson i Kristianstadsbladet: "Tung, mörk finsk noir",
Gunilla Wedding i Skånska Dagbladet :" Hårdkokt från öst till väst",
Kerstin Bergman i Smålandsposten: "Hårdkokt och korthugget".

Brickor för självständighet

 2011-09-18 Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
I den georgiska utbrytarrepubliken Abchazien hoppas man på en dominoeffekt i ordets bokstavliga mening.
Efter två decennier av försök att bli erkänd har den lilla rebellregionen Abchazien äntligen hittat en allierad - utöver Ryssland. Det är Internationella Dominoförbundet som organiserar dominoturneringar i hela världen som välkomnar Abchazien som fullfjädrad medlemsnation sedan i fjol efter ett möte i Las Vegas. I oktober är det dags för Abchazien att arrangera VM i huvudstaden Sukhumi. 200 spelare förväntas komma från ett tjugotal länder och regeringen som är beroende av ekonomiskt stöd från Ryssland har lovat 100 000 dollar i prispengar till segraren, detr högsta priset någonsin.
Domino har, med rätt eller inte rykte om sig att vara ett spel för dagdrivare. I Abchazien är arbetslösheten skyhög, och det finns många som inte har något att göra. På Strandpromenaden framför hotell Ritsa träffas många män för att spela timmar i sträck. Andra män kan ses spela schack och ibland kort med det är dominospelarna som dominerar.
I Georgien där man betraktar Abchazien som en del av georgiskt territorium är man upprörd över den förestående turneringen. Flera gånger har georgiska sändebud försökt övertala Internationella Dominoförbundet att flytta VM till annat land.

Läs artikeln i The New York Times: "For Abkhazia, Recognition Is Coming Piece by Piece", eller läs den här, översatt i Tempus nr 35 2011.

Himmelsdalen ger Akademiplats?

 2011-09-16   Böcker
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan 
Jag har väntat länge på en ny bok av Marie Hermanson, ja så länge att jag nästan givit upp hoppet. Det har inte kommit något sedan "Svampkungens son" 2007. Men så kom den äntligen i år, Himmelsdalen, den stängda dalen några timmars bilfärd från flygplatsen i Zürich, Schweiz. Och den var verkligen värd att vänta på. Marie Hermanson har blivit ännu bättre. Hon är en mästare på att skriva skenbart enkelt men med en undertext som ständigt döljer något annat som både oroar och fascinerar läsaren. Det tränger på, man kan inte släppa boken, man kommer inte undan, man blir en del av den. Det känns som att leva två parallella liv och det är just detta som är författarens utgångspunkt. Hennes första bok kom 1986 och hette "Det finns ett hål i verkligheten". Och jag som själv är tvilling fascineras alldeles särskilt mycket om spelet kring Max och Daniel.
Det är dags att välja en ny ledamot till Svenska Akademin efter Birgitta Trotzig som dog i maj. Marie Hermanson har allt som Akademin säger sig behöva, hon är ung, hon är kvinna och har med sina många böcker verkligen kvaliciferat sig för stol nummer sex.
Bloggar om tidigare lästa böcker av Marie Hermanson:
Musselstranden, 08-05-24, Ett oskrivet blad, 08-04-14, Svampkungens son, 07-11-24, Mannen under trappan, 06-09-07 och Hembiträdet 05-06-13.
Alla hennes böcker är mycket läsvärda. "Mannen under trappan" har blivit film och visades nyligen på TV.
Marie Hermanssons, hemsida.   Svenska Akademins ledamöter hösten 2011.

Muammar Gaddafis uppgång och fall

 2011-09-15  Nyheter & Politik, internationell
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Nyckfull och karismatisk, farlig och motsägelsefull, skrytsam, våldsam och fåfäng - detta är bara några av de epitet som kännetecknar den libyske ledaren, som nu utkämpar sin sista strid. I september tog han och en grupp unga officerare makten i en oblodig revolution. Under hela 70- och 80-talen var Gadaffi ökänd som en av den internationella terrorismens ledande sponsorer. Han var den förfärlige mannen bakom bombattentatet mot Pan Ams flyg 103 över Lockerbie i Skottland då 270 människor miste livet.
Men 2003 var han på väg att radikalt ändra relationerna med väst, framför allt USA. Usama bin Ladin var en gammal fiende till Gadaffi, han var rädd att bli attackerad och han behövde internationellt kapital för att rusta upp oljeindustrin. En viktig sak var att Libyen öppnades upp för satellit-tv. Folk började undra varför de inte hade samma välståndsnivå som andra oljeländer. När det började röra sig i andra arabländer startade folket ett uppror också i Libyen för att i verkligheten ta den makten som Gadaffi alltid hävdat redan låg i folkets och "folkkommittéernas" händer. Samtidigt som hans säkerhetsstyrkor var snabba att krossa varje tillstymmelse till oliktänkande.

Läs artikeln i The Washington Post: "The rise and fall of Libyan leader Moammar Gaddafi", eller läs den här, översatt i Tempus nr 35 2011.

Als der Schwede nach Stade kam

 2011-09-12   Högalid & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan   
Lördag morgon startade med en utmärkt frukost, makrill, många olika sorters pålägg, mycket grönsaker, tomatjuice och paprikasallad. Man kunde göra vad man ville och de flesta av oss strövade timvis omkring i den gamla stadskärnan. Centrala Stade är som en fyrkant med större gator runt omkring och utanför dessa vattendrag, Burggraben och floden Winkler. Innanför finns ett myller av mindre gator, gränder och "tunnlar" där man knappast kan mötas ens till fots.
De flesta byggnader är gamla korsvirkeshus och där finns många små butiker och krogar. Med karta i hand kunde jag hjälpligt ta mig fram och hitta tillbaka. Det blev flera långa promenader under lördagen och på kvällen njöt jag av "Spa't" en ångbastu - Dampfbad. Sedan var det middag på rådhuskällaren. Det var så varmt väder att vi kunde sitta utomhus och alla mådde bra och trivdes. På natten blev det ett häftigt åskväder som väckte de flesta.
Men redan efter frukosten och avfärd från hotellet på söndagen var molnen som bortblåsta. Det blev ännu en varm och soli dag.
Vi fick en lång och intressant vandring genom det gamla Stade under ledning av Den professionelle stadsguiden Heinrich "Heiner" Brandt lärde oss mycket om Stade och Altes Land. Fick högsta poäng på "service och kvalitets" skalan. Liksom förövrigt också reseledaren Peter och busschauffören Bengt.
Vi tittade på Schweden Speicher, ett museum som tidigare byggdes av den svenske kungen Karl XII för att fungera som livsmedelsförråd för de svenska trupper under den period som staden var svensk. Han anlade också ett vapenförråd.
Heiner presenterade många statyer som den med "Mutter Flint mit dem Stint" (gädda) en ökänd fiskmånglerska på sin tid.
Det gamla Rådhuset som anlades redan på kung Karl XIs tid.
Stade är verkligen staden med kultur och historia inte minst intressant för svenskar än idag.
Därefter blev det guidning genom "Altes Land", området mellan Elbe och Weser. "Altes Land" är fullt av körsbärs- och äppelodlingar. Där finns 10000 fruktträd som ger 300 000 ton frukt om året. Det är ett platt land men där finns ett "berg" eller snarare en ås som är 8300 mm hög. Det är Altevallen som ska skydda odlingarna från översvämningar av floden Elbe I staden Jork höll traktens odlare Öppet Hus med en stor marknad med mat och frukt, Altländer Apfeltage 2011. Vi tittade också på die St. Matthias-Kirche zu Jork med urgamla bänkar där kyrkobesökare kunde få en egen plats som sponsor. Lunchen intog vi på restaurang Zum Petri i Buxtehude. Det var gott med grillad korv med diverse tillbehör. Buxtehude är Tysklands svar på Grönköping. I Buxtehude "skäller hunden med svansen", ett uttryck som uppstod för längesedan när tyckarna fick hjälp av holländare att ringa i kyrkan Huntes klocka med hjälp av en lina. Då behövde inte ringaren riskera livet på en skranglig stege. Uttrycket kom av språkförbistringen med holländskan.
Vägen hem genom Danmark till Trelleborg. Reseledaren Peter presenterade två frågesporter som vi fokuserat kämpade med medan tiden gick.
Se fler bilder här. "Rollbesättningen".
Tidigare resor med Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland: Sensommar på Rügen, Fyra dagar i Berlin,

Busstur till Stade

 2011-09-10   Högalid & Söderslätt
 För ett år sedan För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan 
Tidigt på fredag morgon den 9 september bär det av till den tyska staden Stade, söder om Hamburg.
Mellan 1645 och 1719 var Stade huvudstad i den svenska provinsen Bremen-Verden. De svenska anspråken på staden gavs upp 1719. Då hade staden 1715 kommit under Hannovers styre.
Idag kan man fortfarande finna spår av den svenska tiden i staden.
Jag får en bra plats bakom chauffören Bengt och får Kerstin Gahne som medpassagerare. Peter som är reseledare är en glad typ från Hökarängen. Vi är 18 personer från föreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg. Andra personer fyller ut bussen så vi blir ett trettiotal.
Medan Bengt styr bussen över Öresundbron serveras "Palmbladsbulle" och lämpliga drycker. Vi kommer till Rödby och tar färjan över till Puttgarden. I Heilenhafen i Tyskland handlar vi på Fleggaards och fyller i dokument för att slippa betala pant för ölburkarna. Några vilar ut i solskenet efter inköpen (bild).
Vi åt lunch på restaurang Piräus i Neustadt, en grekisk restaurang beläget i ett gammalt magasin. Se bild. Där fick jag som bordsgrannar Berit och Allan Carlsson (bild), förhoppningsvis blivande medlemmar i föreningen.
Chauffören vill undvika de långa köerna på motorvägarna kring Hamburg. I stället fastnar vi i den långa kön av fordon som vill ta den lilla färjan över Elbe. Men det gör ingenting. På bilden poserar jag och Harriet Wellin i väntan på färjan. På kvällen blir det middag på hotellet.
Se fler bilder här. "Rollbesättningen".
Tidigare resor med Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland: Sensommar på Rügen, Fyra dagar i Berlin,

Senior Sport School

 2011-09-07   Högalid & Söderslätt
För två år sedan  För tre år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan  För sex år sedan 
Det finns något som heter Senior Sport School, ett nytt fenomen som kom igång som pilotprojekt i fjol i Simrishamn och Hässleholm.
Ett samarrangemang mellan Skåneidrotten, Region Skåne, Korpen med flera. Idag var vi ett trettiotal personer som samlats i Bruna Salongen på Rådhuset för att bli informerade av Charlotte Karlsson från Skåne Sporten. De som vill vara med erbjuds en kurs som varar i 12 veckor under hösten med två träffar i veckan. Utbildningen har fyra grundpelare: Social gemenskap, meningsfull sysselsättning, fysisk aktivitet och goda matvanor. Exempel skjuta luftgevär, spela boule och laga mat.
Jag tycker att detta är en av de bästa idéer jag hört talas om på länge. Det handlar om förebyggande hälsovård för alla oss som börjat bli äldre.
Jag anmälde mig direkt på stubben och det gjorde många andra också. Plats finns bara för 20 personer under höstens kurs så det gällde att vara på alerten.
Jag ska deltaga och propagera för att många andra också kommer i gång.
Läs mer här: Inbjudan Senior Sport School Trelleborg.

Till förväxling lik

 2011-09-06  Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan  För fyra år sedan  För fem år sedan   
Ett gammalt lik, kanske 30 år gammalt, hittas i ett skåp, i en lada i Karlslund, som ska värderas av antikvitetsexperter med Anne Lundberg och Knut Knutsson i spetsen. Den döde är en okänd man i 25-30 års åldern. Tycks ha sitt ursprung i Östeuropa. Mördad med ett skott bakifrån. Vapnet troligen ett jaktgevär.
Den 8 november 1981 sågs en "grodman" ligga på en brygga. När polisen kom dit fanns emellertid ingenting.
Läsaren vet att det handlar om Alexander Derjugin i båda fallen, en 30-årig rysk marinofficer, som verkade vid ett spetsnaz-förband i Sovjetunionen. Han fruktade att den kapitalistiska världen skulle angripa hans land. Lördagen den 24 oktober 1981 landsattes han av en ubåt. Vid samma tidpunkt gick en sovjetisk ubåt på grund utanför Karlskrona vilket väckte oro och rabalder.
Karl Olsson och Georg Hardemyr arbetar numera i Kalmar, underställda polismästaren där, sedan polisstationen i Torsås lagts ner.
Persongalleriet. Baksidestexten.

Någon har under pseudonymen Måns Ripa skrivit fyra humoristiska och politiska spänningsromaner från Kalmartrakten, från kommunen Torsås.
Jag började läsa den tredje boken "Varggropen" och för några månader sedan den fjärde och senaste "Avsked på grått papper". Därefter den första boken "Skarvar" och med "Till förväxling lik" är cirkeln sluten. Det är väl dock inte omöjligt att det blir en femte bok i framtiden. Och kanske också ett avslöjande om personen bakom pseudonymen.

Ledarna hindrar Haitis återhämtning

 2011-09-05   Nyheter & Politik, internationell
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan   
Haiti har stått utan regering i tre månader, gatuoroligheter och bristande tålamod bland biståndsgivarna hotar nu landets långsamma återhämtning efter förra årets jordbävning. Det politiska dödläget i landet riskerar att orsaka oroligheter på gatorna.
Haitis parlament vägrade åter i förra veckan att acceptera den kandidat till premiärministerposten som den nyvalde presidenten, Karnevalssångaren Michel "Sweet Micky" Martelly (bild) föreslagit.
Utan en godkänd premiärminister kan ingen ny regering bildas. I parlamentet är det den förre presidenten René Prévals allierade som har majoritet. Préval anser sig ha vunnit presidentvalet och det var en omräkning av röster som hindrade honom.
Nu gäller det att handla snabbt, tålamodet tryter hos såväl haitierna som biståndsgivarna.
Han måste ta hänsyn till utländska regeringar, NGO, inhemska eliter och senaten som kontrolleras av anhängare till Préval, den förre presidenten.

Tidningen Miami Herald hade innan presidentvalet rapporterat att Martelly har missat räntebetalningar på tre hus i södra Florida och att banker som lånat honom pengar beslagtagit husen. Han påstås också vara nära vän med den notoriske före detta polischefen i Port-au-Prince och misstänkte narkotika handlaren Michel Francois som var ledare för kuppen som störtade den tidigare presidenten Aristide.

Läs artikeln i The Economist: "A bitter baptism for “Sweet Micky", eller läs den här, översatt i Tempus nr 32 2011.

Kyss mig

 2011-09-04    Film, TV, och Media
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Har just sett "Kyss mig", ett relationsdrama med kärlek, passion och otrohet men med happy end i Barcelona. För två av dem. De svikna och bedragna är inte lika glada.
Men denna oförglömliga Liv Mjönes! (Har tidigare setts i Bibliotekstjuven och Drottningoffret)
Den var lite seg till en början, men efter hand hände det mer eller så anpassade jag mig till den låga hastigheten.
Mia och Frida, båda i 30-års åldern, möts för första gången på deras respektive föräldrars förlovningsfest. Mias pappa Lasse (Krister Henriksson, "Wallander") och Fridas mamma Elisabeth (Lenda Endre) ska gifta sig. Nu ska döttrarna från deras tidigare äktenskap äntligen träffa varandra. Lasses dotter, Mia, (Ruth Vega Fernandez) är nyss hemkommen med pojkvännen Tim (Joakim Nätterqvist, "Arn") och de planerar för fullt sitt bröllop. Frida (Liv Mjönes) lever i ett förhållande med Elin (Josefine Tengblad som är filmens producent).
Trots den komplicerade familjekonstellationen uppstår starka känslor mellan Mia och Frida som inte går att stoppa.
Det är en romantisk kärlekssaga med goda skådespelarprestationer. Särskilt Liv Mjönes som spelar Frida. Romantiskt för två men djupa tragedier för de två som förlorar sina älskade.
En djupt allvarlig film, utan en gnutta humor, eller kanske Björn Kjellman som prästen bjuder på några sekunder.
Artikel i Sydsvenskan om inspelningen av filmen.
Recension i P1: Jenny Teleman "På gränsen till erotikpedagogik".
Johan Croneman i DN: En vacker kärleksfilm".
Hanna Jakobson i Expressen: "Rykande heta scener".
Senast sedda filmer på Grand i Trelleborg: Bridesmaids, vulgärt kul, Bad Teacher, Lucy Punch som Sarah Palin, Lincoln Lawyer. Nästa lär väl bli Melancholia.

VM 2011 i friidrott

 2011-09-03  Sport
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Snart dags att summera de svenska friidrottarnas insatser vid året VM i Daegu i Sydkorea. Redan klart att det var kvinnorna som gjorde bäst från sig. Enda man i finalen blev Christian Olsson (bild).
Främsta framgångar hittills är Carolina Klüfts femteplats i längdfinalen och Isabellah Andersson som knep en imponerande sjundeplats i Maraton.
Emma Green Tregaro (bild) tog sig till final höjdhopp med 1,95 medan Ebba Ljungmark bara var nära att göra detsamma (1,92). Det blev en delad 15e plats.
En mycket bra insats av Moa Hjelmer som på 400 m gick till semifinalen efter en tredjeplats i sista försöksheatet med tiden 52,26.
På 200 m sprang hon på 23,31 och var bara en tiondel från en ny semifinalplats.
Jessica Samuelsson gjorde en godkänd sjukamp och blev 16:e av 28 startande.
Enda mannen som lyckades klara sig till final är Christian Olsson. Han hoppar final på söndag.
Alhaji Jeng var nära i stavhopp, han tog 5,50 i första försöket. Det hade räckt till final om han inte rivit första försöket på 5,35!

Utslagna utan chans i kvaltävlingarna var bröderna Arrhenius, Niklas och Leif i diskuskvalet. Leif med 61,33 (22) och Niklas 60,57 (28). 62,38 krävdes för final.
Släggkastaren Mattias Jons kom på 32a plats efter ett godkänt kast på 67, 93, nästan elva meter efter den bäste och 6-7 meter efter sitt eget bästa.
Misslyckades gjorde också Malin Dahlström som inte tog sig till final i stavhopp.
Michel Torneus hoppade 7,65 i längdkvalet, på det blev han 27a, 8,15 var kvalgräns, 8,02 räckte för final.
Gabriel Wallin blev bara i spjutkvalet26a med 74,44 långt från kvalgränsen på 82,50. Över 81 meter krävdes för att ta sig till final!
Världsmästerskapens officiella hemsida.   IAAF Internationella friidrottsförbundet
Tidigare bloggar om VM i friidrott: VM i Berlin, 090821, VM i Osaka, 070903, VM i Helsingfors, 050807.

Corpus Delicti

 2011-09-01  Böcker, deckare
För ett år sedan  För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För fem år sedan För sex år sedan  
Elias Palm debuterade i fjol med Corpus delicti, på Ordfronts förlag, med den första thrillern om Ella Andersson. Corpus delicti är en äldre straffrättslig benämning på spåren efter ett brott. Den andra delen i serien, Causa mortis, utkommer i augusti 2011. Elias Palm är bosatt i Malmö och arbetar som rättsläkare i Lund. I sitt arbete genomför han obduktioner och andra undersökningar på uppdrag av polis och åklagare och det är precis detta som Ella Andersson ägnar sig åt.
Ella Andersson är 39 år och rättsläkare. Hon utreder mord, självmord, dränkning eller drunkningsolyckor. Två historier löper samman i boken. Det gemensamma är vad släktingar kan göra för att hindra att det blir offentligt att en son eller make kommer ut som homosexuell.
När Ella var sex år gammal förlorade hon både sin far och sitt föräldrahem i en våldsam eldsvåda. Nu drygt trettio år senare upptäcker hon ett antikt bordsur som finns till försäljning. Ella dras in i en privat undersökning om sitt förflutna. Ett gammalt lik hittas i en trädgård och i Paris får hon veta att hennes var var förälskad i en man och att det var därför han ville lämna Ellas mor Judit. Rossingkoncenen har mycket att förklara, särskilt Waldemar Rossing, en kusin till Judit. Det finns massor av gamla, välförborgade hemligheter. Nyckeln är familjens pensionerade advokat. Och ja, John Westmark finns på Facebook. Undrar om han har kontakter med Elias Palm. Läs mer i Storyn.

Jag ger gärna Elias Palm en ny chans och ser fram emot "Causa mortis" (dödsorsak).
Recensioner:
Paulina Helgeson i SvD: "Palms intrig bättre än personteckningen".
Gunilla Wedding i Norra Skåne: "Verklighetstroget och humoristiskt
Mats Palmquist i Borås Tidning: "Fängslande när läkaren skriver själv".

Författarens hemsida   Ordfronts förlag