Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
September 2012

Bertil Tomelius
Startsida

[Bubble]

 2012-09-30   Böcker, deckare
 För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Tredje delen i de la Mottes trilogi heter [Bubble]. Boken har spänning. Det händer hela tiden något nytt. Där finns avancerad IT-användning, där finns också humor, kanske främst i uttrycken för Henriks paranoia, ömhet och omvårdnad i relationen mellan syskonen, hemligheter i deras ungdom. Men den är verkligen rörig särskilt den sista tredjedelen. Undrar om inte författaren har snurrat runt sida efter sida på tomgång i väntan på att hitta en trovärdig upplösning. Som han ändå inte lyckas med.
Men det är väl så att leva upp till de förhoppningar som [geim] och [buzz] innebar är inte lätt. Alla blir nog besvikna och Mottes stjärna sjönk, kanske i onödan. Han kunde ha väntat några år med del 3.
En riktigt spännande upplösning. Dramatik och faktiskt också en del romantik sedan Henrik förstått att Jeff inte är hans rival om Nora utan är hennes bror!
Spänning och total ovisshet om i vilka gäng som de många inblandade spelar. Och fortfarande efter att ha läst alla 430 sidorna vet jag inte.
Är kanske Palme-mördaren med? Vilken roll spelar kungen och hans säkerhetschef André Pellas. Handlar allt om att öka kungens alltmer vikande popularitet. Är det motståndare till EU kommande lag om Internetkontroll som någon vill stoppa? Stoppa omröstningen om EU-direktivet. Eller handlar det bara om pengar. Är det bara Henrik Pettersson och hans syster Rebecca som är de ärliga?
Vem är Magnus "Mange" Sandström, i vissa kretsar känd som Farook Al-Hassan.
Messet från farbror Tage gäller hela boken igenom "Lita inte på någon!"
Ett slags kompenium finns här.
Recensioner:
Bloggen Muntligt    DAST Nils Scherman
Tidigare bloggar om [geim] och [buzz].

Där väljarna finns...

 2012-09-27  Lokal politik, Dagbok
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan  För sex år sedan  För sju år sedan
Det gäller att vara där väljarna och de blivande medlemmarna finns. Som här på färjan mellan Mukran och Trelleborg lördagen den 22 september. Där vi njuter av en delikat och näringsriktig buffet. Den annars ofta långtråkiga hemfärden gick snabbt i sällskap med Ingrid Tunestål, sekreterare i styrelsen för Vänskapsförbundet Sverige-Tyskland och Karin Nilsson som anmält sig till höstens Senior Sport School som redan kommit i gång i tisdags den 25 september. Och där fick jag, och mina "assistenter" Sten Andersson och Marianne Ahlgren, som redan arbetar för partiet, tillfälle att träffa Karin tillsammans med ett tjugotal andra förväntansfulla damer och herrar i övre medelåldern. Lika många väntar på sin tur till våren. Varför inte blivande aktiva seniora valarbetare 2014!
Bild på Ingrid, Karin och mig.
Blogg för Senior Sport School i Trelleborg.

Kosovo ännu inte självständigt

 2012-09-23  Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Kosovo förklarade sig självständigt 2008 som en del av en överenskommelse med det nya landets uppbackare i väst. Överenskommelsen innebar att landets myndigheter skulle stå under övervakning av ett internationellt organ, the International Civilian Office (ICO). För landets regering innebar därför slutet på ICOs handledning den 10 september en orsak att fira landets fulla självständighet. Andra, däribland ett stort oppositionsparti menar att det handlar om mycket väsen för ingenting.
ICO kan förvisso visa upp en del framgångar för sin insats. ICO har hjälpt Kosovo att förbli stabilt och har puffat på den lagstiftning som ingick i den självständighetsplan som utformades av Martti Ahtisaari, den f d finske presidenten och mottagaren av Nobels fredspris. ICO övervakade således skapandet av nya kommuner (municipliteter), som ger serberna i söder och centrala Kosovo en del kontroll över sina egna affärsområden.
Men ICO förmådde inte att reducera korruptionen och kunde inte inkorporera Kosovos norra del som är bebodd av serber.
EUs polis- och rättskommission stannar kvar i landet och Kosovos säkerhet granteras fortfarande av den Nato-ledda fredsbevarande missionen.
Bilden visar "A place Beyond Belief" - "en helt otrolig plats" - en konstinstallation vars avtäckning var tänkt att markera slutet på landets "handledda självständighet".

Läs artikeln i The Economist: "Kosovo gains more sovereignty: Independence light", eller läs den här, översatt i Tempus nr 38 2012.

Tidigare bloggar om Kosovo:
2011-02-07 "En ful fisk i Europas salonger"
2010-12-07 Krigsförbrytare vann fuskval i Kosovo,
2010-04-05 Hög tid för ärlighet i Kosovo,
2008-02-16 Självständigt men knappast självstående,
2007-07-20 Gordon Brown skapar problem i Kosovo
Andra artiklar:
Tålamodet tryter i Kosovo.
Vilka är det som bor i Kosovo?
Kosovo Media Websites.

Kustvandring

 2012-09-21  Dagbok, Sydkusten
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Vilken fin dag det var i går. Kyligt på morgonen, men högtrycket var stabilt och över Sydkusten sken solen varmt. Vilket sätt kan vara bättre för att njuta av sensommaren och samtidigt få motion än att vandra längs kusten. Det gick bra att ta sig till Gislöv och därifrån vandra den dryga halvmilen till Böste. Sedan solen kommit högre upp gick det till och med att ta av kläderna på överkroppen.
Underbart vacker väg att gå. Med utsikt mot horisonten söderut mot den osynliga tyska kusten och skummande vågor som rullade in.
Det fanns flera rastplatser där man kunde sitta en stund, njuta av en lätt matsäck i kärt sällskap och av havets lugnande ljud.
Och till slut guidning genom den vackra byn Böste med alla vackra hus, många med historiska anor och minnen. Oförglömligt.
Och sedan med bussen från Böste tillbaka till Övre busstation i Trelleborg. En buss full av stojande förskoleungar som också varit på utflykt.
En underbar dag. Något att minnas länge.

Utspelade av Höörs HK på hemmaplan

 2012-09-19  Sport
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
I våras flyttades Trelleborg HBK ner från Allsvenskan i Handboll. I kväll var det premiär för spel i Div 1 Södra. Hemma match i Söderslättshallen mot Höörs HK H 65. Det började som alltid bra i Söderslättshallen. Låmg kö till biljettluckan. Bara 30 kr för en sittplatsbiljett om man var pensionär och sådana fanns det många. Det var nästan fullsatt på den ena av läktarsidorna, den andra var stängd men jag fick en fin plats längt upp nästan i mitten. Sedan blev det sedvanlig ljus- och ljudorgie medan hemmaspelarna lunkade in. Stämningen var god.
Matchinledningen var jämn och avvaktande. HBK gick till halvtidsvila med en två måls ledning.
Första 10 minuterna efter pausen hade HBK en stark period och ledde som mest med 5 bollar. Då började jag känna mig säker på att äntligen få vara med om Trellebollseger och inledningen på en lång återmarsch till Allsvenskan.
Men sedan gick luften ur laget och matchen slutade med bortavinst med fyra mål. Stundtals var HBK helt utspelat.
Spelarna orkade inte längre "jobba hem" och blev förbisprungna av pigga Höör-spelare som kontrade hej vilt och vann en välförtjänt seger.
Bra och kämpande trelleborgare var Marco Lapcevic, Sebastian Carlsson, Simon Skuthälla och Daniel Bygdemark.

Godkänd blir inte målvakten Georgio Jancevski. Han tog en straff i början av matchen, fick divalater av detta, och tog knappt ens åt bollarna på slutet. Han saknar också förmågan att inleda kontringar genom långa träffsäkra utkast. Det blir i stället lama utkast till närmaste medspelare. Borde ha bytts ut.

Artikel i Trelleborgs Allehanda: "Premiärförlust för HBK".

Trelleborg HBK hemsida, Höörs HK H 65 hemsida.
Division 1 Södra, Tabell och Resultat.

Tidigare handbollsbloggar:
Fall framåt för HBK, 11-11-11. Seger för Trelleborg HBK Elit i hemma premiären, 11-09-22.

Hamnen och Staden, två siamesiska tvillingar

 2012-09-18    Lokal politik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Hamnutbyggnaden pågår i Trelleborg och i går kväll hölls ett möte i Ångkvarnen, Hamngatan 9. Ett lyckat möte med mycket intressant information och stor variation.
Hamnstyrelsens ordförande Jan Isaksson hälsade deltagarna välkomna och angav kvällens "dagordning".
Jan Isaksson gav en historisk exposé över Trelleborgs Hamns utveckling ända från 1500-talet då köpmän och jordbrukare gick samman för att skapa möjligheter för handel med andra länder. 1619 förlorade Trelleborg sina stadsprivilegier och därmed sina rättigheter att idka handel.
200 år senare byggdes en ny hamn och 1862 bildades ett hamnbolag. Från och med 1867 är det staden som är ägare.
Nu är det nya visioner som styr, hamnen ska flyttas och Sjöstaden ska bli verklighet om något decennium eller kanske tidigare.
Jan Isaksson betonade att Hamnen och Stadens utveckling är som två siamesiska tvillingar, båda är varandras förutsättning.
Efter en kort paus då det bjöds på baguetter och dricka berättade Hamnens VD Tommy Halén om utbyggnaden, hur långt den är klar och vad som ligger i framtiden. Rean idag är Trelleborgs hamn den största Ro-Ro hamnen i Skandinavien och Östersjöns största järnvägshamn.
Därefter vidtog ett intressant studiebesök där vi fick åka runt i hamnen och titta på och få beskrivet både gammalt och nytt och framtida visioner.
Tidigare bloggar om hamnen i Trelleborg:
Hamnens Dag, 12-20-09.
Hamnens dag, 11-08-21

Världens bästa universitet

 2012-09-15  Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Quacquarelli Symonds i London som specialiserat sig på utbildning utomlands har kommit med listan över världens bästa universitet 2011/2012.
Dominansen för "västvärlden" är enorm, av de 100 främsta är 31 amerikanska och 39 europeiska, varav 19 ligger i Storbritannien.
Överst på listan ligger Masschusetts Institute of Technology (MIT) i USA. Tvåa är Cambridge. USA och Storbritannien (UK) dominerar listans topp. Inget annat lands universitet är bland de 10 främsta på listan. 13 av de 20 främsta är amerikanska.
Tekniska Högskolan i Zürich 13,
McCill Universitetet i Kanada 18,
Universitetet i Toronto 19.
På platserna 21 - 50 finns också universkitet i Hongkong, Australien och Singapore, Ecole Polytechnique i Lausanne i Schweiz, Ecole Normal Superiur i Paris, Japanska universitet, sydkoreanska och kinesiska.
Tyskland har München på 52:a och Heidelberg på 55:e.
Köpenhamns universitet hamnade på 51:a plats, Lunds på plats 71, Uppsala 81 och Stockholm på 171:a plats.
Av nordiska universiteten ligger Köpenhamn i täten på 51, Lund 71, Helsingfors 78, Upsala 81, Århus 89, Oslo 111, Danmarks Tekniska Högskola 132, KTH 142, Bergen 145, Stockholm 171, Göteborg 193.
20 länder har ett eller flera universitet bland de 100 främsta, hälften är europeiska, sex asiatiska, övriga är USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland.
Moskva kommer först på plats 116, Jerusalem på 140. De främsta i Sydamerika är Sao Paulo 139, Chile 195 och Argentina 230. Kapstaden har det enda afrikanska universitetet bland världens 200 främsta. Och Saudiarabien ligger på 208 och Libanon på 250!

Svenska skolor brinner mest

 2012-09-13    Forskning & Vetenskap
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Sverige är ett av de värst drabbade länderna i världen vad gäller anlagda skolbränder. Varje år rapporteras hundratals skolbränder i Sverige och minst hälften är anlagda. Antalet har fördubblats sedan början av 90-talet med år 2009 som en toppnotering då de anlagda bränderna kostade svenska skattebetalare över 500 miljoner kr.
Skolbränderna i Sverige kostar mer än i USA mätt i absoluta siffror. I Grekland antänds fem skolor per år.
Hela 70 % av lärarna har varit med om brand på sin arbetsplats. Vilken annan yrkesgrupp kan komma i närheten av denna siffra?
Enligt Susanne Hessler på Brandskyddsföreningen som leder projektet "Skolan brinner", uppstår skolbränder främst på skolor där det förekommer vandalisering, kränkande språkbruk och mobbning. Det handlar främst om pojkar med dålig föräldrakontroll, pojkar som umgås med andra pojkar som är kriminella. De som eldar begår ofta också andra brott.

Läs också i tidskriften Forskning & Framsteg, nr 7, 2012 "Svenska skolor brinner mest".

Tre gånger Sjöberg

 2012-09-11  Högalid & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
I lördags den 9 september varv jag på Vernissage på Museet i Trelleborg. Det handlade om Tre generationer Sjöberg, far, son och sonson som visar objekt, måleri och fotografi.
Nestor är är Trelleborgsprofilen Bertil Sjöberg, född 1932, konstnär, men också lärare och inspiratör för många blivande konstnärer - dels i Trelleborg, dels i Danmark, där han under en lång följd av år verkade på Kunstakademiet i Köpenhamn.
Bertils konstnärliga ådra har gått i arv, både till sonen Stefan, som här visar sin skicklighet som grafiker och målare, och till Stefans son Mark David, som använder kameran som sitt konstnärliga uttrycksmedel.
Bertil Sjöbergs CV kan man läsa på Galleri Isietios hemsida.
Mitt personliga intryck efter att ha tittat igenom alla tre utställningsrummen är ointresse och "ingenting att hänga på väggarna" hemma på Högalid. Men det beror väl bara på min bristande kunskap? Fast betydligt bättre alster har jag både beskådat och köpt på Rolf Mårtenssons Galleri Isietio.

Artikel i Trelleborgs Allehanda: "Far och son fick konstpris".
Bilder: Museichefen Ingela Jacobsson presenterar Mark, Bertil och Stefan; Helny Feustel, ledamot i kulturnämnden i samspråk framför en del av Bertil Sjöbergs tavlor; Stefan Sjöbergs två "I förhållande" samt en talrik publik beskådande en del av Bertils "Pridefestival".

Tidigare bloggar om vernissage på Trelleborgs Museum:
2012-04-29: En kanins minnen,
2011-09-27: Låt det läka,
2011-09-23: Hundarnas herre.

Söderslätts Country Festival, en succé

 2012-09-09  Högalid & Söderslätt, Musik
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
I går startade Söderslätts Country Festival i Anderslöv. Jag var där på eftermiddagen främst för att klockan halv sju lyssna på Tall Dark Strangers (bild 1) som jag haft glädjen att ta del av en gång tidigare i Församlingshemmet i Trelleborg, Bedårande countrymusik. De var bra även här även om akustiken i Ridhuset inte var den bästa och att den stora scenen kändes lite "ödslig" enligt kommentar från Lillbabsvännen Brita Björs från Järvsö och Jonas Frank Jirhamn när jag träffade dem efteråt på väg till glasskiosken. Då stod vi ute för lyssna på Mississippi Preachers (bild 2) som spelade i "Vagnen". Kanske bäst var ändå Alligator Gumbo (bild 3) som spelade Cajunmusik från Louisiana mellan åtta och nio.
Arrangörerna till denna första Söderslätts Country Festival hade dessutom tur med vädret. Och vi önskar dem verkligen en fortsättning kommande år. Det känns redan som om det blir en uppföljning nästa år, säger arrangören Jonas Lundh.
Men redan i eftermiddag, på festivalens andra och avslutande dag, kan man lyssna på Hasse "Kvinnaböske" Andersson och Rocky Martin & The Flamboyant Group (bild 4) med mera. Se båda dagarnas program här.
Alligator Jumbo, hemsida.
Tall Dark Strangers på Facebook.
Mississippi Preachers, i Sveriges Radio.
Rocky Martin, hemsida. Facebook.
Artikel i Sydsvenskan: "Festival hakar på trend", Artikel i TA: "Hästjazz drog folk och fä till Anderslöv". Artikel i TA: "En fest som höll för test".

Fler bilder från andra dagen: "Vilken avslutning på Söderslätts Countryfestival i Anderslöv, Hasse Andersson och hans Kvinnaböske band, vilken känsla, inlevelse, rytm och glädje. En mycket stor artist gav allt!" och "Söderslätts Country Festival: Köpte en skiva av Hasse "Kvinnaböske" Andersson efter hans fantastiska konsert, fick den signerad och en bild med favoriten".

Bybor gör uppror mot talibaner

 2012-09-06  Nyheter & Politik, internationell 
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  
Strider har utbrutit mellan bybor och talibaner i Ghazni-provinsens Andar-distrikt, söder om huvudstaden Kabul. I ett fullständigt krig har talibanerna drivits bort från byar med manfall på båda sidor. Gnistan som tände revolten var när talibanerna förbjöd en pojkskola och utfärdade restriktioner som stängde en del bazarer. Lokalbefolkningen har reagerat länge på att utländska talibaner från Pakistan håller på att ta över och bli maktfullkomliga.
Att de bekämpar talibanerna betyder dock inte att de är vänner till president Karzai och i än mindre grad till NATO. Många bybor säger att de är trötta på korruptionen och orättvisorna hos Kabul-regimen. De vill bara bli lämnade i fred. I Kabul menar man att upproret attraherat ledare med anknytning till Hezb-e-Islami partiet. Detta är en fraktion som grundades av Gulbuddin Hikmatyar som slogs mot ryssarna under den sovjetiska ockupationen. Han tros gömma sig i Pakistans skrovliga gränsområden och är ingen vän av Karzais regim.

Läs artikeln i The Economist: "Afghanistan and the Taliban: The worm turns", läs den här, översatt i Tempus nr 53 2012.

Tidigare bloggar om Afghanistan:
11-07-17, President Karzais halvbror dödad,
10-12-29, Pakistan föredrar talibaner i Afghanistan
09-09-20, Snart dags för afghanerna att själva ta ansvar?
06-07-21, NATO tar över i Afghanistan

Kämpaseger mot Assyriska

 2012-09-03  Sport
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
En underbar kväll med ett kämpande TFF. Två mål på sluttampen vände 1-2 till seger 3-2 mot Assyriska. Tre underbara poäng till TFF som kommer att spela i Superettan även 2013. "Grimman" kommer att lyckas!
Det blir en förändrad och förbättrad Vångavallen eftersom det blir en ny säsong i Superettan 2013! 2015 är TFF ånyo i Allsvenskan!
Många samlades i VIP-tältet för After Game för att lyssna på den framgångsrike nya tränaren Anders Grimberg och han som sköt det avgörande vinstmålet, en överlycklig Imenger Barnabas, som tackade Gud efter matchen.
Om det var en övernaturlig hjälp eller inte han hade så gjorde 21-åringen från Nigeria med två A-landskamper för Nigeria på meritlistan en mycket övertygande match och fick oss att inte sakna skadade Fredrik Jensen från Löberöd alls.
Och mer publik än på förra hemma matchen! 1345, 20 % fler.
Nästa hemma match mot Halmstad ska det bli minst 1500! Halmstad som nu är ett topplag med minst en fot redan i Allsvenskan.
Dagens lirare blev Thiago Pinto Borges som som vanligt slet som ett djur och sprang på alla bollar. Slut och utbytt efter 78 min. Anders Grahm kom in och kvitterade till 2-2 nästan direkt.

Superettan: Tabell.  Superettan: Spelschema och Resultat. Assyriska FFs hemsida. Superettan på Wikipedia.

Senaste bloggar om TFF:
Oavgjort mot Varberg efter otur, 12-08-23,
Seger efter lång väntan, 12-06-20,
Ny hemmaförlust för TFF, 120608,
Hemmaförlust mot jumbolaget (igen), 120526
Kämpande TFF fick 1-1 mot Örebro, 110925
Bottennapp - förlora hemma mot bottenlaget, 110828
Äntligen en seger för TFF, 110709

TFFs hemsida, Artikel i TA: TFF vände till seger.

Hamnens Dag

 2012-09-01  Dagbok, Högalid & Söderslätt
För ett år sedan För två år sedan För tre år sedan För fyra år sedan För fem år sedan För sex år sedan  För sju år sedan
Hamnens Dag 2012 blev riktigt lyckad idag i ett strålande sensommarstrålande väder. Det var tredje året på rad. Servicen var av hög klass, knappt hade jag anlänt förrän en kvinnlig "inkastare" lockade mig till platsen där det erbjöds välsmakande och generösa sillamackor med gräddfil och skivad rå lök. Jag passerade Jonabs utställningstält, företaget som bygger ut vågbrytare i Trelleborgs hamn och muddrar så att färjorna inte ska gå på grund. Där fick jag en mössa och en keps i vacker orange färg, plagg som gör en synlig på cykeln i trafiken. I nästa tält startade tipsrundan och letade upp några frågeställen. Men snart blev jag distraherad av den långa kön av besökare som väntade på sin tur med "Paddan". Den gjorde en tur i det flera kvadratkilometer stora hamnområdet. Jag lyckades stanna kvar i kön tills det blev min tur efter 45 minuters väntas, delvis beroende på att hade några att prata med. Ulla Anniesdotter blev min 576:e FB vän. Väntan fördrevs med att vi skrev korta meddelanden på stenar som skulle utgöra en del av den nya vågbrytarens fundament.
Det blev en intressant hamntur med "Paddan", som stannade till så att vi kunde kasta våra stenar upp på vågbrytaren. Turen leddes av en underhållande guide. Vi kom tillbaka i land utan att någon blev syn- eller hörbart sjösjuk. Själv mådde jag så bra att jag tog mig en Bamsekorv och sedan en glass som efterrätt.
Artikel i Trelleborgs Allehanda "Hamnens dag lockade folk".

Tidigare blogg om Hamnens dag 2011-08-21,