Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
September 2013

Bertil Tomelius
Startsida

Surt sa räven om rabarberna

 2013-09-30  Böcker
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Jag har läst alla Karin Brunk Holmqvists böcker. Tyvärr tycks de bara bli sämre för varje år. Boken "Surt sa räven" är säkert utmärkt för att användas att läsa högt ur för gamla, dementa personer på äldreomsorgen men knappast för några andra.
I Simrishamns koloniområde har två äldre par fått lotter bredvid varandra och blivit såta vänner. De fruktar bara att någonting ska störa vänskapen.
Det är Berta och Gunnar Andersson och Hjördis och Konrad Kron. Gunnar bygger uthus i kolonin medan han lyssnar på "Gamla Nordsjön" av Harry Brandelius. Han tittar gärna på den storbröstade och behagfulla Camilla. Berta virkar grytlappar och vill ha mycket blommor på sin begravning.
Holger är räven i paradiset, han sprider rykten i koloniföreningen om att Gunnar vänstrar med andra fruntimmer. Gunnar hämnas och snart hotas vänskapen mellan de två såta paren. Allt slutar dock förstås lyckligt på alla sätt.
Senaste lästa bok av Karin Brunk Holmqvist Rosa Elefanter.

Förlaget Kabusa böcker. En bok om dagen recension.

Ridån gick ner för TFF

 2013-09-29  Högalid & Söderslätt
  tre år sedan fyra år sedan  sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
I kväll spelade Trelleborgs FF borta mot Oviding FIF. Qviding vann med 3-1 vilket är som en katastof för TFFs förhoppningar om att åter ta en plats i fotbollens "superetta".
Av konkurrenterna i toppen av Div 1 Södra, vann idag Huskvarna hemma mot Limhamn/Bunkeflo med 3-0 och Oddevold vann borta mot Silvia med 3-2.
Huskvarna toppar just nu tabellen 2 poäng före Oddevold som i sin tur är fyra poäng före TFF.
Dessutom har både Huskvarna och Oddevold klart bättre målskillnad än TFF. Chansen för TFF att nå kvalplats med fyra matcher kvar är teoretiskt möjlig men knappast praktisk.
Det blir div 1 Södra minst en säsong till. Nu gäller det att hålla kvar de bästa spelarna. Annars är kanske snart IFK Trelleborg i fatt TFF, i div 2 södra alltså.
Det började bra, Daniel Jovanovic, gjorde 1-0 till TFF efter 40 minuter, men i halvlekens sista sekund stöter Alexanfer Jeremejeff in en målvaktsretur till 1-1.
Då hade redan två trelleborgare fått fult kort.
I andra halvlek varnas ytterligare två trelleborgare, varav en, Magnus Andersson, får ett rött kort fem minuter före slut, och visas ut.
Qviding gjorde 2-1 efter 76 och 3-1 efter 88 minuter. Tala om Ridå!
Blogg från senaste hemmamatch.
Tabellen Div 1 Södra. Quiding FIFs hemsida. TFFs hemsida, Spelschema Div 1 Södra, TFF på Svenska fans,
Närmast väntar nu bortamatch för TFF den 5.10 mot Skövde AIK. Närmaste hammamatch är den 13.10 mot Utsiktens BK. Nu är det bara segrar som gäller. Tyvärr lär, emellertid inte ens 4 segrar på rad räcka.
Senaste blogg om TFF: "Seger mot Torslanda IK".

Artiklar i TA: "Tuff förlust för TFF".

V6-ans andra möte

 2013-09-27  Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan  sju år sedan åtta år sedan
Fredag den 27.9 hade vi samlat representanter för fyra av de sex kommunerna i sydvästra Skåne. Vi kallar oss V6. Vårt förra möte som var det första ägde rum den 4 februari i Folkets Hus i Svedala.
Det blev ett möte präglat av öppenhet och intresse för de olika förhållanden som Moderata Seniorer arbetar under.
Tyvärr hade Sune Cederpil från Staffanstorp förhinder liksom Lundagänget Rolf Hallgren, Birgitta Hansson och Ingegerd Rabow.
Men Bertil Tomelius och Ove Carlsson kunde hälsa välkomna Mats Malmgren Svedala, Gunilla Bjöck + en annan person från Skanör samt Kent Olsson från Skurup.
Nästa möte blir i början av februari 2014, även denna gång i Trelleborg. Deltagarna blev förtjusta i den eleganta partilokal vi har.
V6-an är en (sjätte)del Moderata Seniorrådet i Skåne.
Bilden som är från ett tidigare möte visar, från vänster, Gunilla Bjöck, jag själv, Kent Olsson, Ove Carlsson och Mats Malmgren.
Blogg om höstens Seniorråds möte i Malmö.
Blogg om Seniorrådets Arbetsutskott.

Tillbaka till månen 45 år senare

 2013-09-24  NP Int, månlandning
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
USA är åter på väg till månen. 45 år sedan flera människor lyckats landa på månytan och ta sig levande tillbaka till jorden, har NASA nu uppnått en sådan teknisk och ekonomisk utveckling att det åter är att möjligt att landa på månytan.
Fast den här gången är det en obemannad farkost, det är ännu inte dags att skicka levande människot att beträda månytan och för en gångs skull sköts raketen inte upp från Cape Canaveral eller någon annan känd rymdbas utan från Wallops Island i Virginia. Rymdfarkosten Ladee ska göra 100 varv runt månen och undersöka den svaga atmosfär som finns innan den kraschlandar på månytan.

Läs artikeln på CSN News: "NASA aiming for moon again, this time from Va",eller läs den här, översatt i Tempus nr 38 2013

Seger mot Torslanda IK

 2013-09-22  Högalid & Söderslätt
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Sedan det snöpliga nederlaget mot Kristianstad FF på bortaplan den 15.9, Blev det hemmamatch mot Torslanda IK, som senast förlorade hemma mot Quiding FIF och därmed förpassades till näst sista plats.
TFF-Torslanda, en "måsteseger" för TFF pågår på Vångavallen. Redan efter 2 minuter gjorde Linus Olsson 1-0 (Bild). Nu är det paus.
Det blir kvittering 1-1, men Linus kommer tillbaka, 2-1, Målvaktsräddning och nick på returen och sedan gör Zoran Jovanovic 3-1. Långskott som sitter bra brevid stolpen.
Nu gäller det att hålla tätt sista kvarten. Är ju inte direkt TFFs starka sida. Men det gick bra denna gång och tre viktiga poäng är hemma!
Särskilt viktiga var poängen i kväll då Sylvia dagen före förlorat med 4-1 mot Halmia och Huskvarna mot Utsikten med 2-1!
Tabellen Div 1 Södra. Torslanda IKs hemsida. TFFs hemsida,
Närmast väntar nu två bortamatcher för TFF: 29.9 mot Qviding FIF och den 5.10 mot Skövde AIK. Inga omöjliga matcher alls. 6 poäng är ett måste. Närmaste hammamatch är den 13.10 mot Utsiktens BK.
Senaste blogg om TFF: "Hemmaseger mot serieledarna".

Artiklar i TA: "Vi ska ta oss till Superettan". "TFF hakar på i toppen".

Spelschema Div 1 Södra, Torslanda IKs hemsida. TFFs hemsida, TFF på Svenska fans,

Höstens Seniorrådsmöte

 2013-09-20  Lokal politik
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Riksdagsledamoten Anders Hansson, som är ledamot av försvarsutskottet, visade på pedagogisk sätt att "allt inte var bättre förr" när det gäller den svenska försvarsmakten (FM). Vi får nu betydligt mer för varje satsad krona är effektivare och bättre tränade.

Lunchen vi bjöds på var den bästa hittills, enligt samfällda kommentarer, tre välmatiga danska "smörrebröd" garanterande mättnad.

Riksdagsledamoten Christer Akeij, som bland annat är ersättare i Miljö- och jordbruksutskottet pratade om varför det byggs så få bostäder i Sverige, bara hälften så många som i våra nordiska grannländer.
Vår senaste riksdagsledamot Anette Åkesson, presenterade skatteutskottet, där hon är ersättare. Hon passade också på att ta upp den rykande aktuella höstbudgeten. . Hon är en entusiasmerande "valtalare" som fick åtminstone mig att förbättra mitt hopp om ännu en framgång för nya moderaterna i valet 2014.

Till sist diskuterade vi viktiga frågor att ta upp på partiets arbetsstämma den 17 oktober. Ordförande Karl G Högberg föreslog ett uttalande angående pensioner, "bromsen" och skatter vilket enhälligt antogs av mötet.

Bildtexter: 1. Christer Akeij, bakom honom Birgitta Hansson och Ingegerd Rabow, Lund, Mats Malmgren, Svedala och Bo Håkansson, Simrishamn. Längre bak syns Sune Cederpil, Staffanstorp och Leif Zadig, Bromölla.
Bild 2: Ove Carlsson, Trelleborg, Ulla Brobeck, Kristianstad, Olle Ydstedt, Malmö. Bild 3: Chefsombudsman Mikael Larsson presenterar partiets målgruppe i balet 2014, bl a är "Äldre" en målgrupp.
Bild 4: Anette Åkesson pratar med bland andra Sten Sandström, Perstorp, Sune Cederpil, Staffanstorp, Christer Akeij och Kent Olsson, Sturup
Bild 5: Damerna låter sig väl smaka av smörrebröden, bl a A-C Kullman, Sjöbo, Ulla Brobeck, Kristianstad och Ulla Ståhl, Ängelholm

Tidigare träffar med Seniorrådet: 9 mars 2012 och 28 oktober 2011.

Drömverkstaden på Trelleborgs Museum

 2013-09-17  Högalid & Söderslätt
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan  sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Invigning av utställningen Drömverkstaden på Trelleborgs Museum ägde rum lördagen den 7 september. Utställningen handlar om människors drömmar, lust att lära och att utvecklas på egen hand. Drömverkstan är producerad av Arbetets museum i Norrköping i samarbete med ABF och visas på sju olika orter i Sverige,
varav Trelleborg är en av dem.

Diabetesförening, Astma- och Allergiföreningen, Hjärt- och lungföreningen i Trelleborg Vellinge och Svedala, Attention Trelleborg mfl. RAKU, hade informationsstånd inramade med ABFs stora röda fanor utanför muséet.
Utanför muséet sjöng ABF kören också under ledning av Gert Gustafsson. Trellebelle Ukulele Orchestra avslutade de musikaliska festligheterna geno att spela på taket i muséet. Då hade Lena och jag redan bänkat oss på Vattentornets uteservering för att inta några öl (båda) och glasstrut (jag). Solen sken och gassade och det hela var riktigt njutbart.

Söderslätts Country Festivalen årgång två

 2013-09-15  Högalid & Söderslätt
ett år sedan två år sedan  fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Den andra upplagan av Söderslätts Country Festival i Anderslöv blev en ännu större succé än fjolårets. Tyvärr kunde jag bara vara med under de tre första timmarna, beroende på min dotters bröllop dagen därpå.
Men en höjdare fick jag vara med om. Nämligen Little Gerhard, snart 80 år, men still going strong.
På stora scenen Manegen, fick Good Harvest äran att sparka igång festivalen vilket avklarades med bravur. Näst på tur var dagens äldsta artist Little Gerhard, men det märktes inte på scen. Rocklegenden fick ridhuset i gungning och passade även på att dra några skämt mellan låtarna, vilket givetvis uppskattades av publiken. Gamla underbara rocklåtar från 50-talet tänder publiken än idag. Buena Sera, Tom Dooley, Corina mfl. Det var svårt att tro att Little Gerhard skrev sina första hits redan på 50-talet.
Näst på tur var vår egen skånska legend Danne Stråhed, som bjöd på hits framförda på skånska i sedvanlig anda och lämnade inte någon besviken. Utom då jag själv som då var på väg till Skegrie för att tillsammans med dotter Lina och övriga i familjen planera för morgondagens bröllop.
På bilderna: Good Harvest, Little Gerhard, Jonas Almqvist med Gäst: Melina Carlsson som sjöng vackert en solosång, samt Melina Carlssons fader Helmuth Petersén, oppositionsråd tillsammans med cowboy-dressade Bertil Tomelius.
Hemsida Söderslätts Country Festival.

Artiklar i Trelleborgs Allehanda: "Anderslöv redo för ny countryfestival" och i Skånskan: "Stort artistuppbåd på årets countryfest".
2012, Söderslätts Country Festival, en succé.

Besök på KulturMagazinet

 2013-09-14  Lokal politik
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
I förrgår var Moderata seniorer med vänner på besök i Trelleborgs museums Kulturmagasinet som ligger på Karbingatan 2 i Trelleborg. I huset där sportcentrum Oasen ligger. Norr om Bastionskolan. Här finns verkligen många skatter i gömmorna!
Åsa Bill, 1:e antikvarie på Trelleborgs museum guidade skojfriskt men stilenligt tillsammans med Johanna Thornberg - utlånad från Svaneholms slott. Båda två hade mycket att berätta och gladde sig uppenbart över att ha så många intresserade och frågvisa gäster. Kulturmagasinet är inte öppet för allmänheten utom bara i samband med bokade visningar. Så vi kände oss hedrade över att få beträda en så historiefylld plats. 2000 kvadratmeter rymmer en hel del särskilt med tanka på att mycket ligger i fyra hyllplan. Dessutom finne det en övervåning till med mycket textilvaror men denna är ännu inte klar för visningar.
Åsa Bill har varit med att placera ut varenda pryl och hon vet de finns. Vad hon mest av allt önskar sig är att museet skulle få råd med en konservator, dvs en person med specialkunskaper för att vårda och bevara historiskt material. Men säger hon: "Det är inte modernt idag att satsa på det gamla".
Det är tänkt att allt ska vara fotograferat och digitaliserat i mars 2014 för att då bli också ett digitalt museum.
De flesta museum i Sverige visar bara två till fem procent av sitt samlade material. Det övriga är magasinerat. Trelleborg är ett av de främsta i Sverige när det gäller att ha offenliga visningar av sina magasin.
Senaste "utflykt" för Moderata Seniorer: Seniorutflykt till klockgjuteriet i Ystad.

Hellberg: Skumrask

 2013-09-12  Böcker deckare
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Språket är perfekt liksom humorn. Men intrigen faller platt till marken. Den har han inte fått till. Det börjar gott med en internationell tiggarliga som hotar de inhemska tiggarna i Stockholm. Om inte Magnus Martinsson lämnar sina goda kvarter i centrala Stockholm hotar en storväxt man med utländskt utseende och bruten svenska att skär tungan av honom. Martinsson blir livrädd. Man anar kopplingar till etniska grupper från de nya EU-länderna Bulgarien och Rumänien. Men därav blir intet. Längre fram i boken får man veta att detta bara är påhitt av en vän till Martinsson som hela sitt liv ägnat sig åt skumrask av ekonomisk karaktär. Inblandning av tiggare var enbart rökmoln och dimridåer. Allt cirklade kring girighet och hans omåttliga begär efter pengar. Som allt leder till allvarliga konsekvenser för medborgare i Staden.
Baksidestexten     Storyn

Nigerias mest eftersökte man: Död eller levande

 2013-09-10  NP Int, terrorism
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Det handlar om Abubakar Shekau, ledaren för Boko Haram, en gerillagruppering i norra delen av Nigeria. Hans mål är att införa en islamisk stat där sharialagarna ska gälla i hela Nigeria. Hittills har hans ansträngningar orsakat cirka 3000 människors död under fyra års tid.
Abubakar Shekau var länge andreman efter Boko Haram grundaren Muhammed Yusef, som dödades i en polisarrest 2009. Sedan dess har rörelsen genomfört alltfler dödsbringande överfall.
USA har erbjudit 7 miljoner dollar för information som leder till Abubakar Shekaus gripande.
Den 19 augusti påstod Nigerias säkerhetsstyrkor att Abubakar Shekau skjutits ihjäl vid en eldstrid den 30 juni eller sårats och dött senare sedan han flytt till Kamerun. Det är femte gången som terroristledaren förklarats sårad eller dödad.
Den 13 augusti sågs han på en video där han tog på sig ansvaret för de senaste anfallen. Kanske var det en dubbelgångare eller kanske inte!

Hemmaseger mot serieledarna

 2013-09-08  Sport
 två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Sedan det snöpliga nederlaget mot IF Sylvia, lyckades TFF med största möda och i sista ögon blcket vinna borta med 1-0 mot Lunds BK den 2.9. Nu var det hemmamatch igen och nu mot serieledaren i Div 1 Södra, Huskvarna FF. Och det blev en glänsande föreställning på Vångavallen i Trelleborg. TFF spelade som man sällan sett dem. Ingen rädsla alls för serieledaren, spelarna var nästan alltid först på bollen, välriktade och säkra passningar slogs. Spelarna visade "hjärta" dvs gav sig aldrig, en förlorad boll skulle genast tas tillbaka.
Det var en mycket spännande och underhållande match.
Kanske hade jag hoppats på lite större publik, nu uppgavs siffran till "bara" 620 personer. Huskvarna blev utspelade i första halvlek, redan efter 5 minuter gjorde Linus Olsson 1-0 och 2-0 kom efter 18 minuter genom Edward Ofere (se bild). I början av andra halvlek reducerade Huskvarna till 1-2, men mer blev det inte trots en väldig forcering på slutet. TFF backade tillbaka och låste försvaret på ett sätt jag aldrig sett tidigare. Fredrik Persson gjorde många fina räddningar.
Spännande var det också att följa Rapporttavlan, de andra topplagen IF Sylvia och IK Oddevold förlorade vardera 2 poäng genom att bara få oavgjort i sina matcher.
Därför ser tabellen extra trevlig ut. Tabellen här.
Artikel i TA: "TFF tog chansen". Artikel i Jönköpingsposten: "HFF:s forcering räckte inte".   
Närmast väntar nu Kristianstads FF borta 15.9 och Torslanda IK hemma 22.9.
Spelschema Div 1 Södra, Huskvarna FFs hemsida. TFFs hemsida, TFF på Svenska fans,
(130915, Just vad som inte fick hända hände: Efter att förra söndagen slagit serieettan Huskvarna förlorade TFF i kväll mot bottenlaget (nästan) Kristianstad! Efter att ha haft ledningen två gånger: "TFF föll mot Kristianstads FF".)

Falska annonser skapar problem på sociala nätverk

 2013-09-06  Datorer & Internet
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan 
Under senaste kvartalet ökade antalet digitala annonser på Facebook med 61 % vilket fick företagets aktie att stiga med 31 % på en dag. Allt fler företag vänder sig till sociala nätverk för marknadsföring. Problemet är att annonser som företag betalar för också kan hamna på webbsidor med mycket obskyrt innehåll som våldtäkter och övergrepp på kvinnor, företeelser som dessa företag absolut inte vill bli kombinerade med. Innehållet på många webbsajter är svåra att förutse och det är svårt att para annonser med säkert innehåll. Många annonser placeras ut av "Zombie sajter" knutna till företag i Kina och Ryssland.
Flera företag bojkottar nu Facebook i väntan på striktare regler.

Läs artikeln i The Washington Post: "Controversial digital ad placement leaves tech companies scrambling",eller läs den här, översatt i Tempus nr 35 2013

Venezuelas nya brottsvåg: Hårtjuvar tvångsklipper kvinnor

 2013-09-04  NP Int
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
I Venezuela upplever man sedan länge en brottslighet som växer med hejdlösa kidnappningar och man har världens högsta mordtal. Nu tillkommer ett nytt hot: tjuvar som kallar sig Piranhas, försedda med saxar attackerar långhåriga kvinnor, klipper av dem håret och säljer det som hårförlängning. De flesta opererar i Maracaibo, landets näst största stad. Hårförlängningar har blivit mycket attraktiva. Det betalas uppemot 800 dollar för naturligt hår.
Brottslingarna är för det mesta två eller tre, ofta kvinnor, som omringar offret, tvingar henne att luta huvudet bakåt till en hästsvans som klipps av.
I Venezuela lever många, särskilt unga kvinnor, i en ständig fruktan för den alltmer växande brottsligheten. Särskilt ingångarna till stadens gallerior har de anledning att frukta för det är där som de flesta övergreppen sker.
Maracaibo, som ligger nära gränsen till Colombia, har länge fört ett misslyckat krig mot en vildvuxen brottslighet, däribland mord, kidnappningar och smuggling utmed gränsen.

Läs artikeln i The Guardian: "Venezuelan women get short, sharp shock as hair thieves cut and run",eller läs den här, översatt i Tempus nr 35 2013

Tidigare bloggar om Venezuela:
Demokratisk tillbakagång 2011-01-25
Bra land har många golfbanor 09-09-15

Levande och döda i Winsford

 2013-09-03  Böcker
ett år sedan två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan åtta år sedan
Håkan Nessers bok från 2013 läser man med njutning. Mycket, mycket välskriven, en underbar svenska, riktigt spännande och mycket underhållande. En bok att leva med under några veckor. Upplösningen överraskar.
Massor av elände i boken, små barn blir överkörda, andra blir anklagade för våldtäkt, någon dör grymt som instängd i en bunker med bara råttor som sällskap, bilar krockar med lastbilar som nästan utplånar familjen. Förlossningsdepressioner, inblandade i Palmemordet? Mer elände här.
Så här slutar boken. Överraskning och mer elände.

Recensioner:
Magnus Persson i SvD: "Nesser imponerar i miljöskildringen",
Gunilla Wedding i Skånskan: "Lockande gåtor och språklig skönhet",
Therese Eriksson i Uppsala Nya Tidning: "Bortslarvade ambitioner",
Kjell E. Genberg i DAST Magazine: "Nesser beskriver med finess och försiktiga penseldrag".
Nessers hemsida.

Håkan Nessers fem senaste böcker: 130305, Styckerskan från lilla Burma, 111019, Himmel över London, 100620, Att sluta cirkeln (De ensamma), 091007, Maskarna på Carmine Street, 081016, Berättelse om herr Roos.