Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
September 2014

Bertil Tomelius
Startsida

Skräck från tidigt 1900-tal

 2014-09-30  Böcker
ett år sedan  två år sedan  fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Boken heter "Rösten i mörkret och andra skräckfyllda berättelser". Den första novellen översattes till svenska 1944. Övriga sex är originalpublicerade här.
Aleph Bokförlag
I den klassiska skräcklitteraturen är William Hope Hodgson (1877-1918) ett av de märkligaste namnen. Hans erfarenheter som sjöman letade sig in i de flesta av hans romaner och noveller. Spännande och underhållande men de sju novellerna blir efter hand för lika varandra, med samma typ av upplösning. Bäst är de som handlar om människor som hamnar i förskräckliga situationer på det hemska havet, särskilt Sargassohavet.
"Vraket"(Die Herrenlose") följer temat "hur startade livet". Var det "ursoppan" som uppstått i ett förlist fartyg med ett otal grislik?
Den gamle skeppsläkaren funderar på huruvida sjömännen varit med om livets start. Han önskade djupt att få tag på båtens fraktlista som skulle kunna avslöja vilka de ingredienser som krävs för att liv ska uppstå.
Om en teater om "Vraket" ("Die Herrenlose").
Riktigt bra!
En annan novell "Eloi, Eloi lama sabachtani", handlar om en man som med en kemisk substans förvandlade sig till Kristus och bar hans kors och lidande på sina axlar.
Recensioner
Cecilia Wennerström i Enhörningen: "Det mesta här handlar om stämning, atmosfär, inte om "plot" eller upplösning".
Bertil Falk i DAST: "Rösten i mörkret".

Med Nilla på Emporia

 2014-09-28  Familj, Dagbok
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Min dotter Nilla och jag åkte till Emporia på Svågertorp i går kväll. Förra gången var jag där med Lina. Nilla var ett gott sällskap som kunde hålla reda på mig och lotsade mig rätt, även om hon inte var lika väl hemmastadd där som storasyster Lina i somras. Lina älskar ju exklusiva shoppingcenter.
Vi traskade runt en lång stund, tittade in på Sephora, vars serviceinriktade personal jag föll för förra gången. Nilla provade senaste iphonen hos Applestore, provade ut vilstolarna där man kan pausa om man vill stanna en hel dag och tittade på barnens Toy Wonderland. Men till Akademibokhandeln hittade vi inte trots tappra försök.
Innan vi åkte hem åt vi på restaurangen Vapiano som jag besökt tidigare och då tyckt om. Den var nästen fullbelagd så här vid åtta tiden en lördagkväll, dessutom var det lönehelg. Beställde en pizza för 89 kr, billigt tyckte jag, men det visade sig att man borde beställt till något mer som kyckling, skinka eller räkor som så skulle ha gjort den till "en normal" pizza men också lyft priset lyft priset till 130 kr. Det blir inte fler besök. En annan restauran, Sultan Palace Emporia, serverade en "Buffet" med självplock på en bricka. Ska provas nästa gång.
Nilla körde mig till busshållplatsen Mobila östra, varifrån jag inväntade 146an och snart var jag hemma igen på Övre i Trelleborg. Hann med lite lördagsgodis inköp på "Hemmakväll" i Mamö också.

13-06-02 Med Lina på Emporia,

       
 Toy Wonderland  Diskret placerade vilstolar  Rökrutan - ute men ändå inne  Pizza på Vapiano
       
 På väg till Emporia  Bertil trivs på Sephora  En man klädd o Hugp Boss  Nilla provade senaste iphonen hos Applestore

Lärarnas kompetens är avgörande

 2014-09-26  NP Int
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Högre lärarlöner och mindre klasser spelar mindre roll.
Undersökningar som PISA ger inte regeringarna någon ledning i hur mycket de ska spendera på utbildning eller vad man ska lägga pengarna på.
Två nya forskningsrapporter belyser dessa frågor. Ett "effektivitetsindex" som skapats av akademiker som arbetar på konsultföretaget GEMS Education Solutions, analyserar effekterna av vad 30 länder satsat på skolan, i gruppen ingår även utvecklingsländer.
I OECDs årliga rapport Education at a Glance tittar man mer allmänt på skolans finansiering och strukturer och hur det påverkar resultat och framsteg på universiteten och i arbetet. Båda erbjuder lärdom till världens regeringar. Utbildningskostnaderna styrs till stor del av faktorer, lärarnas löner och antalet lärare, det vill säga antalet elever per lärare.

Både föräldrar, lärare och politiker är övertygade om att deras barn kommer att få bättre resultat om de har färre klasskamrater. Men undersökningarna ger inget stöd för detta.
Exempel är Sydkorea och Finland som har ett högt antal elever per lärare medan Frankrike och Norge har få elever per lärare, ändock kommer Sydkorea och Finland mycket högre i PISA-undersökningen vad gäller elevernas resultat.
Kopplingen mellan elevernas resultat och lärarnas löner är överraskande svag. En erfaren finsk lärare tjänar i gemensnitt 42 800 dollar per år, i Schweiz 68 000 per år. Visserligen ligger skolorna i Schweiz bra till när det gäller matematik, men betydligt sämre i läsning och naturvetenskap.

Läs mer i The Economist: "Efficiency in education - New school values", läs den här översatt i Tempus 38 2014

Björn Hellberg 2014

 2014-09-24  Böcker, deckare
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
I "De Tysta" har Hellberg återknutit till temat mobbning som han senast använde för 33 år sedan i romanen Dominans.
Titeln är "De tysta" och är den femte i serien om de så kallade Lovikenpoliserna. Precis som många av hans tidigare deckare bygger även denna på ett samhällsproblem: Den här gången - precis som för nio år sedan i Dominans - går han emot mobbning.
Björn Hellbergs nya kriminalroman tar avstamp hemma hos Nils-Gabriel Husar. Därifrån leds handlingen vidare till den smått beryktade Lyselska skolan, och en härva av förtryck och lögner trasslar till det för de poliser som ska försöka lösa inte bara ett grovt brott utan flera.
Efter några års uppehåll är det dags för efterlängtad come back för poliserna i den fiktiva storstaden Loviken. Populära profiler som exempelvis Carina Keller och Stig-Allan Jönsson är tillbaka i denna den femte fristående delen i serien. De tidigare titlarna är Paria, Club Karaoke, Dominans och minideckaren Fallet Martin Felt.
Bokens titel syftar på Oliver Jeppssons svåra skuldkänslor livet igenom för den passivitet han och andra visade när det gäller den pennalism och grova mobbning som existerade på skolan, och som fick djupt tragiska följder. Han var en av "de tysta".
Ett sorts kompendium.

Recensioner:
Linus Sunnervik i Kvällsposten: "Hellbergs bok tar upp mobbning i det tysta",
I Sydsvenskan: "Björn Hellberg drivs av nyfikenhet och disciplin"
Lena Jeppsson i DAST: "Jag gillar Hellbergs lite slingriga sätt att berätta",
Kerstin Bergman i Smålandsposten: "Deckare om personal på internatskola",
Bo Ericsson i Dalademokraten: "Femte boken i krimserie".

Tidigare böcker av Hellberg
Senaste lästa böcker av Hellberg: Skumrask och Skarprättaren.
Läs mer om boken "Dominans" från 2005.

Gästspel i Förbundsstyrelsen

 2014-09-22 Lokal politik
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Möte med Moderaternas Förbundsstyrelse på Skånekansliet i Malmö i går kväll. Mycket intressant möte. Jag var med som ersättare för ordinarie Seniorledamot Karl Gustav Högbergsom fått förhinder. Diskuterades bland annat konsekvenser för ekonomin efter mandatförlusterna och Fredrik Reinfeldts ersättare. Ordförande i Riksorganisationens valberedning är Lars-Ingvar Ljungman som också år Förbundsstyrelsen ordförande. Han hade mycket att säga om planeringen av ny partiordförande. Kul att få vara med där det händer saker. På andra håll verkar det ganska dött.
Mycket tid ägnades också följderna i kommuner och region av valresultatet. Regionchefen Pia Kinhult var också närvarande och gav en bild av förändringar i Region Skåne.
En valutvärderingsgrupp bildades. Förståndiga personer. Kommer säkert ut något klokt därifrån.
Nästa möte blir den 21 oktober kl 18, då sammanträdesplan för hösten ska spikas.
En tidigare bild (2013) av Förbundsstyrelsen i Skåne med ersättare. Från vänster Bertil Tomelius senirorepresentant, ersättare, Håkan Fäldt Malmö, Anders Berngarn, Patric Åberg, Ulrika, Anna Palm, Lars-Ingvar Ljungman, Mikael Zander m fl.

Broderi utställning på Galleriet på Trelleborgs bibliotek

 2014-09-19  Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
September månads utställning på Galleriet på Trelleborgs bibliotek. Broderiakademins Broderiutställning. Gick i textilkonstens tecken. Den anordnades av Trelleborgs lokalgrupp av Täcklebo Broderiakademi. Går till och med den 30 september. I oktober följer Leif Baggström upp med en fotoutställning.
Utställarna är Cristina Hagander, Anna Stina Hagnell, Facebook, Lena Linders, Kerstin Nettelblad, Artikel i TA, Siv Engdahl och Åsa Lindahl som
har jobbat på Vannhögskolan sen 2001. Hon tycker att det roligaste med att vara fröken är att ha det roligt med eleverna och lära dem nya saker. Åsa är född 1970. Hon är syslöjdslärare. Se Vannhögwebb.

          
 Åsa Lindahl  Lena Linders  Anna Stina Hagnell
     
Cristina Hagander   Tantastygn  Cristina Hagander

Ungdomsgängen härskar i El Salvador

 2014-09-17  NP Int
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
"Hellre betalar jag skyddspengar än en likkista".
I El Salvador finansierar sig ungdomsgängen, Los Maras, genom utpressning. De största heter Mara Salvatrucha och Barrio 18. De har byggt ett parallellt samhälle. De kontrollerar de byar och kvarter där de fattiga bor. Den som inte betalar skyddspengar dödas.
Denna kriminella verksamhet bara växer runt hela El Salvador. Enligt officiella beräkningar finns fler än 60000 aktiva gängmedlemmar - i en befolkning på omkring 6,2 miljoner - och då finns det runt varje terrorist en mindre eller större familj som är indragna i den finansiella strukturen. En inkomstkälla är drogförsäljning; men i huvudsak lever gängen på att kräva pengar för beskydd. Att polisanmäla kan vara detsamma som att begå självmord. Det kan vara så att den polis man anmäler utpressaren för har ett eget avtal med denne. Invånarna har tappat sitt förtroende för myndigheterna. Regeringen betraktar det hela utan att göra något. Även vanligt folk lär sig av gängmedlemmarna. Det är frestande med enkelt förtjäna pengar.
Hårdare straff har verkat vara verkningslösa. Den nya regeringen vill därför stoppa gängen med sociala program; förebyggande verksamhet, rehabilitering och att skapa fler arbetstillfällen.

Läs mer i Neue Zürcher Zeitung: "Lieber bezahle ich Schutzgeld als den Sarg", läs den här översatt i Tempus 36 2014

Läs mer om Mara Salvatrucha, Wikipedia.

En epok som går i graven

 2014-09-15 Lokal politik
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Min första känsla i morse, dagen efter valdagen och valvakan på kvällen var varken andlig eller fysisk baksmälla utan snarast en känsla av lättnad. Nu får jag tid att ägna mig mer åt andra saker, framför allt mer åt min sambo Lenas önskningar och behov. Min 18:e plats på valsedeln gav inte ens en ersättareplats i kommunfullmäktige.
Det fanns ett sorts skimmer mellan mig och verkligheten som fortsatte under förmiddagens träningspass på gymmet 24/7 och sedan ytterligare under Arbetsmarknadsnämndens möte på förmiddagen. Kanske också för att jag där oförhappandes och oväntat plötsligt såg en av mina käraste medarbetare från min arbetsplats på Lernia AB i Malmö för över 10 år sedan. Anna Blagojevic som presenterade sig som ny medarbetare på Etableringsenheten på Arbetsmarknadsförvaltningen.
Och bakgrunden till detta då? Jo, valresultatet - det preliminära i kommunvalet - Sverigedemokraternas stora framgång - från sju till elva mandat och Nya Moderaterna stor förlust - från 16 till elva mandat.
Alla koalitioner är fortfarande möjliga, om än mycket osannolika. De kommer att diskuteras länge.

För partiets bästa och för kommunens bästa i Trelleborg förordar jag ett samarbete med S och M, S gick från 17 till 18 mandat och står stabilt, tillsammans med våra 11 mandat skulle vi ha en stark majoritet på 29 mandat av 51 som skulle kunna "regera" oberoende av Sverigedemokraterna och Söderslättspartiet.
Då blir Torbjörn Karlsson (S) Kommunstyrelseordförande och i och med detta lämnar Ulf Bingsgård, enligt tidigare uttalade löften, politiken och Lars Mikkelä (M) tar över som vice Kommunstyrelseordförande alternativt oppositionsråd! En bra lösning menar jag. Eventuellt får även SD ett oppositionsråd.

Val till Riksdagen, Trelleborgs Kommunval, 27 av 29 valdistrikt räknade. Läs här på val.se.

Bilder från "spurtveckan":
Valsedelutdelning på Kockska Huset Östergatan 54; Slutdebatt på Rådhustorget, Ulf Bingsgård, Torbjörn Karlsson och Petter Birgersson, TA; Åskådare på Rådhustorget, Birgitta, Ina, Roland Hansson, Bertil Tomelius, Anders Colstrup; Åskådare på Rådhustorget Marianne Ohrlander, Kristina Silfversparre, Torbjörn Lanker, Olle Zinn, Staffan Svensson, Jan Isaksson; Möte om skolan på Vattentornet; Lars Mikkelä, ordförande i Bildningsnämnden informerar, Superknackdagen med start vid ICA i Anderslöv, Jan Isaksson, Håkan Sjöberg, Bertil Tomelius, Göran Gärtner.

Skymningslandet

 2014-09-13 Böcker
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Det är några år sedan som Marie Hermanson skrev sin senaste bok, Himmelsdalen. Som blev en verklig succé. Närmaste bestämt för tre år sedan. Och då hade jag fått vänta i fyra år sedan hon skrev Svampkungens son. Tyvärr når inte hennes senaste bok, Skymningslandet, upp till samma nivå som hennes tidigare böcker.
Tjugotvååriga Martinas valmöjligheter är lätt räknade. Så när hon träffar sin gamla kompis Tessan, som erbjuder henne ett boende på en herrgård - Glimmenäs- utanför Upsala- i närheten säger hon inte nej. Tessan har inte heller haft mycket att välja på. Det visar sig att hon är anställd av en gammal dam - Florence Wendman - som husa. Husa på fyrtiotalet. Det är i den tiden den gamla damen befinner sig mentalt. Hon lever sitt liv som under andra världskriget och bjuder verserade herrar på inbillade middagar: Carl Henrik Gyllenmård, doktor Lagerstedt och Fritz Boman.
Ungdomarna anpassar sig till det bekväma livet, skönt att slippa både krävande föräldrar och kamp för brödfödan. Men efter en tid vill även andra personer dela den skenbara idyllen och då förvandlas denna till en mardröm.
Recensioner:
Martin Lagerholm i BT: "Olycksdigert ungdomslajv",
Mattias Hagberg i GP: "Skymningsland - ett undantagstillstånd",
Frida Samsonovits i Expressen: "En roman rätt i tiden",
Christina Busck i Hela Helsingland: "Herrskap och tjänstefolk med en twist",
Crister Enander i Gefle Dagblad: "Glidningarna och de märkliga perspektivförskjutningarna ger Marie Hermanssons "Skymningslandet" en drabbande nerv".

Bloggar om tidigare lästa böcker av Marie Hermanson: Himmelsdalen ger Akademiplats? 11-09-16.
Musselstranden, 08-05-24, Ett oskrivet blad, 08-04-14, Svampkungens son, 07-11-24, Mannen under trappan, 06-09-07 och Hembiträdet 05-06-13.
Alla hennes böcker är mycket läsvärda. "Mannen under trappan" har blivit film och visades nyligen på TV.
Marie Hermanssons, hemsida.   Svenska Akademins ledamöter hösten 2011.

Kontaktförbud efter kontorstid

 2014-09-11  NP Int
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Den tyska arbetsmarknadsministern Andrea Nahle förbereder en antistresslag som ska låta de anställda lämnas i fred då de är lediga.
Tyskland har infört något så ovanligt som en lagstiftning som förbjuder att företagen kontaktar sina anställda under semestern.
Nu vill arbetsmarknadsministern Andrea Nahle gå ännu längre hon har begärt underlag för att titta på möjligheten att reglera företagens kontakt med personalen efter arbetstid.
Det är inte en unik tanke för Andrea Nahle. Många större företag har redan infört system som förhindrar mejltrafik till de anställda efter arbetstid.
Och det finns goda skäl till dessa regleringar. Sambandet mellan kravet på att vara tillgänglig och ökad stress kan leda till psykisk ohälsa är vetenskapligt belagt.
En undersökning presenterade en studie utförd av den tyska pensionsförsäkringsunionen, DGB, som visade att allt fler tyska arbetare går i pension i förtid beroende på stress. Alldeles för lite tid ägnas åt att vara avstängd och att bara vara, i lugn och ro, vilket inte bidrar till god hälsa.

Läs mer i The Guardian: "German minister calls for anti-stress law ban on emails out of office hours", läs den här översatt i Tempus 36 2014

Hamnens Dag 2014

 2014-09-09  FTM
ett år sedan  två år sedan  fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Från kvart över tio erbjöds det gratis guidade bussturer inom hamsområdet.
Vid samma tid startade också turer med båt för de som hellre ville se hamnen från sjösidan. Här var trycket stort så om man inte ville stå i kö i timmar gick det att köpa biljett till en särskild avgång i förväg.
Utanför den enda öppna ingången till hamnområdet, Hamngatan 8, hade Trelleborgs Moderata kvinnor parkerat sig. Kampanjade gott för der kommande valet.
Under förmiddagen visades också lossning och lastning med hamnens stora truckar och man kunde beskåda hur Sjöräddningssällskapet räddade en nödställd människa (kommunalrådet Ulf Bingsgård) ur vattnet.
Innan dess hade kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård och hamnens styrelseordförande Jan Isaksson informerat om hamnen. Moderator i samtalet och under dagen som helhet var hamnens VD Tommy Halén.
Utöver programpunkterna ovan erbjöd Unity Line ansiktsmålning för barnen, pwc bjöd på sillamacka, hamnen grillade korv, TT-Line hade hoppborg för barnen och Stena Line bjöd barnen på glass.
Trelleborgs kommun och Skånetrafiken fanns på plats och informerar om pågatågen och Centralstationen.

En lång rad andra aktörer deltar också: Väte, Terberg, Kalmar, Gamla Trelleborg, Sjöfartsmuseet, Ahlsell, Sjöräddningssällskapet, Trelleborg Industri, Tullen, Turistbyrån, Polisen, Livets Bm, Trelleborgs Taxi, Kulturförvaltningen, Dentotal och Kustbevakningen.
Hamnens Dag tidigare år 2013, 2012, 2011.

     
Färjeturerna var eftertraktade Unity Line bjöd på läckerheter Framtidens trafiknät enligt Skånetrafiken 
     
Ledningen för Hamnens AB, ordförande
Jan Isaksson och ägaren Bingsgård 
Ulf Bingsgård tog Sjöräddningen hand om Gunilla Nordberg, riksdagsledamot
från Svedala, couchade MQ Trelleborg 

Kampanjdagar

 2014-09-07 Lokal politik
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Idag, söndag, var det den stora "dörrknackardagen". Det var inte så många av partikamraterna som ägnade sig åt detta. Vi skulle träffas i Anderslöv för att prata med våra väljare och vinna dem för Nya Moderaterna. Bara tre personer jag, Jan Isaksson och Göran Gärtner. Håkan Sjöberg var också aktiv men på annan håll. Själv tog jag mig seriöst an uppgiften, travade runt i villor och hyreshus och ringde på dörrarna i flera timmar. Resultatet blev gott: trettio hushåll öppnade, de flesta dörrar förblev stängda. Av dessa 30 var 29 positiva till de "goda skäl" för att rösta på Nya Moderaterna som jag presenterade. En kvinna ville dock att jag skulle kasta allt i soptunnan. Det finns ju missnöjda Sverigedemokrater!
Annars moderatvänliga väljare som spred ett glatt budskap om framgång för oss! Modet inför valdagen den 14 september växer!
I lördags höll Moderatkvinnorna ställningarna på Hamnens Dag utanför Ångkvarnen, Hamngatan 8 och i fredags var det åter bara Göran Gärtner och jag som "kampanjade" på Övre busstation kl 16-1730 och delade ut "myspåsar" till återvändande pendlare. Skönt att vara mitt i centrum där väljarna finns.
Bilder: 1. Jan Isaksson, Håkan Sjöberg, Göran Gärtner och jag samlade på ICA parkeringsplats. 2. Birgitta Sandblom, Ulla Thornberg, Linda Strandfjell ocg Gunilla Nordgren, riksdagsledamot från Svedala utanför Hamngatan 18. 3. Göran Gärtner, jag och Jonny Nilsson (S) vars Socialdemokrater också var på Övre och kampanjade.

Bra musik tar bort smärtan

 2014-09-05   F & V
ett år sedan  tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
I många år kunde jag inte tänka mig att gå till varken vårdcentralen eller tandläkaren utan att ha med mig en mp3 spelare eller i brist på denna en fickradio kopplad till små hörlurar. Med handen på volymkontrollen kunde jag reglerar ljudet allteftersom förväntad eller verklig smärta. Ville tandläkaren prata med mig fick han knuffa mig på armen. Nu - efter mer än 10 år - läser jag en artikel i Illustrerad Vetenskap, att detta också är vetenskapligt bevisat.

Det är överläkare Peter Michael Nielsen på Amager Hospital i Köpenhamn som leder ett projekt som rönt många framgångar med smärtreducering - också i de fall där konventionell medicin mot smärta inte har hjälpt. Smärtan övertrumfas av musik med en förstärkt basgång. Kroppen fångar upp vibrationerna från basen via de tryckkänsliga Pacinis kroppar som finns både i huden och i de inre organen. Dessa tryckreceptorer förmedlar elektriska nervimpulser till de centrala nervsystemet, talamus i hjärnan som också fångar upp smärtsignaler. Signalerna från musiken upplevs tydligare, bland annat för att de är snabbare och blockerar smärtkänslan i talamus. Patienten måste tycka om musiken, själv ha valt den eftersom stämningen bidrar till att skapa en känsla av lugn i hjärnan vilket ytterligare minskar smärtupplevelsen. Vid kroniska smärttillstånd upplevs lindringen och en tid efter behandlingen.

Läs mer i Illustrerad Vetenskap sidorna 48-49 i nr 11 2014 Arkiv

Turist

 2014-09-03  FTM
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Första dagen på skidsemestern i Schweiz sitter Tomas med sin fru Ebba och deras två barn Vera och Harry på en utomhusrestaurang högt uppe i bergen. Utsikten över de snöbländande bergen är bedårande. Det smäller till och snön rasa ner och blir en lavin. Alla tar fram sina kameror och filmar. Men snart blir det allvar lavinen växer och är på väg att dränka restaurangen. Panik utbryter. Ebba försöker fly från restaurangen men orkar inte få med sig båda barnen, skriker efter hjälp från Tomas. Upptäcker att han redan satt sig själv i säkerhet. Inte "kvinnor och barn och först" där inte.
Först försöker Tomas förtränga/ljuga om att han ofrivilligt (?) visat upp omanliga sidor - utifrån ett evolutionärt perspektiv. När han senare fattar vad han gjort blir han förtvivlad och vill inte leva längre med de nyupptäckta sidorna av sig själv. Mannen måste få vara den som skyddar sin familj. Detta inser till sist Ebba som arrangerar en fejkad situation - som Tomas naturligtvis aldrig genomskådar - här gäller att "kvinnans list övergår mannens förstånd" - där Tomas får rädda Ebba från att gå vilse och dö på fjället.
Sens moral: Även dagens män måste få möjlighet att leva utifrån sina stenålders gener annars kan inga äktenskap hålla ihop och inga familjer bli lyckliga.
Alltför långrandig, 80 minuter i stället för 119 vore bättre. Men de evolutionära inslagen njutbara.

Johannes Bah Kuhnke som Tomas
Lisa Loven Kongsli som Ebba
Clara Wettergren som Vera
Vincent Wettergren som Harry
Kristofer Hivju som Mats
Fanni Metelius som Fanni

Recensioner:
Jan Söderqvist i SvD: "Filmen Turist har frustrerande svagheter".
Jan-Olov Andersson i Aftonbladet: "Snygg välspelad och engagerande".
Fredrik Sahlin på Kulturnyheterna: "Relationsterapi, situationshumor och existentiella avgrundsvrål i samma finsnickrade filmpaket".
Camilla Larsson i HD: "Kärnfamiljen på glid".

Senaste sedda filmer på Grand: Apornas planet - Uppgörelsen, Grand Budapest Hotel, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvannHotellet, Captain Philips.

Palmfestivalen 2014

 2014-09-01  Trelleborg & Söderslätt
ett år sedan  två år sedan tre år sedan fyra år sedan  fem år sedan sex år sedan sju år sedan  åtta år sedan nio år sedan
Palmfestivalen gick mest i regnets tecken. Auslutningskonserten med Martin Stenmarck på stora scenen i Stadsparken ägde rum under skyfall på lördagskvällen. Några tappra själar höll dock ut. Även fredagskvällen regnade bort. Som tur fanns - som vanligt - stora festivaltältet som där många hundra samlades redan på torsdagskvällen. med Kick Off: Palm i bygget tillsammans med Teater Tittin. Vid öppningsdags halv sju var köerna hundratals meter långa. Lena och jag lyssnade på Trelleborgs storband med Lisa Romée. På lördags följde jag hur Söderslätts Musikkår marscherade. Festligt och taktfast.
Öppen Scen på Rådhustorget kunde man hela lördagen lyssna på mer eller mindre kända ungdomsband.
Ella Sandberg presentation, Facebook. Definition of Insanity Facebook. Honest Illusions Facebook. Mia Melander, Festivalgeneral Facebook.

     
Trelleborgs storband med Lisa Romée Festivalgeneralerna Mia Melander och
Lasse Svensson
Söderslätts Musikkår marscherade
     
I stadens centrum En del av Samkultur Wine Country
     
Honest Illusions
Melodic Metal band from Sweden
Ella Sandberg med Tova Lindström,
Nils Hernqvist, Ted Sandberg
och Rasmus Paulson värmer uppS
Definition of Insanity, eller kort "Doi", är ett
Thrash Metal-band med influenser
från band som Machine Head.