Blogg
Funderingar
Startsida

Bertil Tomelius  Blogg  Funderingar
September 2015

Bertil Tomelius
Startsida

Trelleborgs kommun öppnar ytterligare två transitboende

 2015-09-29  Asyl
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
I dag tisdag den 29 september öppnar Trelleborgs kommun ytterligare två transitboenden. Det ena inryms i gamla Forum på Johan Kocksgatan, det andra i gamla Östergården. Totalt får de båda boendena kapacitet för 55 personer. När jag på väg till Bildningsnämnden i Polishuset passerar jag "Forum" på Johan Kocksgatan där ett antal ungdomar väntar på bussen. Jag läsar på den och hälsar dem välkomna. De liknar de unga afghanser som vi lärde svenska på AMU-Lernia på 90-talet på Valdemarsro. Jag minns att de flesta var nybörjare på bordtennis, men roligt var det.
Mängden ensamkommande asylsökande barn och unga visar ingen tendens att minska. De flesta kommer med färjorna från Tyskland.
Sedan i mitten av förra veckan betraktas Trelleborg som ankomstkommun för ensamkommande barn och unga och har därmed ansvaret att svara för uppehälle i väntan på vidare placering i annan kommun.
Processen är den att efter att ha anlänt till Trelleborg ska de asylsökande unga transporteras till Malmö för registrering hos Migrationsverket. Därefter transport tillbaka till Trelleborg i avvaktan på beslut om anvisad hemkommun och transport till denna. Eftersom det just nu kommer väldigt många asylsökande drar denna process ut på tiden. än Ungdomarna kommer att stanna betydligt längre än de två dygn som "planerats".
Kommunens bedömning är att det behövs ytterligare ett boende per dag den närmaste tiden. Under helgen nyanställdes ett fyrtiotal personer, rekrytering fortsatte under måndagen, bland annat på Kundtjänst i Rådhuset.

Upp emot 75 barn kommer per dygn de kommande sex-sju veckorna. Så ser prognosen ut för mottagandet av ensamkommande barn och unga asylsökande i Trelleborg.

En weekend i september

 2015-09-27  A & S
1 år sedan  3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 

I går lördag var Lena och jag i Malmö. Avsikten var att förbruka två presentkort som vi fått av släkten, stort tack för detta. De hade legat oanvända ganska länge, för ett av dem var det "sista förbrukningsdag".
Först på SF Bio på Storgatan för att se Disney Pixlars Insidan ut med den unga flickan Jenny och framför all hennes känslor; Glädje, Rädsla, Ilska, Avsky och den bedårande Vemod. En mycket känsloväckande och lärorik film. Därefter på Restaurang Atmosfär på Fersens väg 4, där jag åt Råbiff och Lena Lammstek. Som andra rätt åt vi "tre ostar" med fikonmarmelad. Allt rekommenderas på det varmaste.
Vi hade dock stora svårigheter att förvandla SF presentkortet till två biljetter, det skulle ske via en automat som ingen av oss sett tidigare, men "trägen vinner".
För transporten svarade Skånetrafiken.
I dag söndag var vädret ännu bättre, högtryck på över 770 mm Hg, temperataturen på eftermiddagen omkring 20 grader. Knappast någon vind bara en svag bris från sydväst. Som gjort för en underbar cykeltur längs vattnet förbi Albäcksskogen till Stavsstensudde, tur och retur.

Människosmugglingen: Det är en dödlig verksamhet

 2015-09-25 NP int
1 år sedan 2 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Varje dag lägger tusentals flyktingar sina liv i människorsmugglarnas händer för att ta sig till Europa. Många av dem dör påvägen. Smugglarna drar in miljoner.
Hur går flyktingssmugglingen till? Vilka rör sig i kulisserna, vilka kör bilarna och vilka styr i toppen av denna lukrativt cyniska verksamhet?
Der Spiegel har kartlagt människorna och flyktvägarna.
Bulgaren Mitko är människosmugglare. För att tjäna snabba pengar. Han är en av de ansvariga för 71 flyktingarnas död i Österrike. Hans gäng tar 2500 euro per person för en resa från Syrien till Tyskland i skåpbil, bara ståplats förstås. 71 personer kan de få in, totalt 175 000 euro, eller 1,5 miljoner kronor, inget dåligt biljettpris. Alla dör trots att de betalat fullt pris. De hade ingen reseförsäkring.

Man uppskattar att migranter till Europa totalt betalat smugglare ungefär 150 miljarder kronor sedan millenieskiftet. Pengarna har gått till rekryterare (biljettsäljare), sjökaptener, mellanhänder, chaufförer, illegala lägenhetsuthyrare, spanare och penningtvättare.
Mönstret är detsamma som annan illegal handel som droghandeln. Även där dör många av offren. Och en ständig både nationell och internationell diskussion om hur man ska komma tillrätta med de de värsta avarterna.

Skillnaden är att straffen för de som tjänar pengarna är mycket, mycket lägre än för de som håller på med narkotikahandel. Stora och snabba pengar och minimal risk. Önskebransch för att förmera kapitalet.

Läs mer i Der Spiegel: "Asylum's Dark Side: The Deadly Business of Human Smuggling", eller läs den här, översatt i Tempus nr 38 2015.
Eller här: "Flüchtlingsdrama in Österreich: Spuren der Schlepper führen nach Deutschland".

Synagogan i Malmö

 2015-09-23  A & S
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Den ortodoxa Synagogan i Malmö, en av fem i Sverige, där gjorde elva Moderata Seniorer i Trelleborg ett studiebesök i veckan som gick. Sällan har jag fått så mycket ny information under en och en halv timme som av Katrin Dominique, representant för den judiska församlingen i Malmö. Vi kom dagen innan årets heligaste dygn, försoningsdagen eller på hebreiska dag "Jom Kippur". Alla män måste ha en huvudbonad, så visar man vederbörlig vördnad inför Gud den Allsmäktige.
För en rättrogen ortotox jude är det vikigaste att följa Lagen, till punkt och pricka. Grunden är de tolv budorden som Mose mottog av Gud på toppen av Sinaiberget.

Vi fick lära oss alla steg man måste genomgå för den som vill bli jude, det är en lång process. Såvida du inte råkar ha en judisk mor, då föds du automatiskt som jude, en far räcker bara till att bli en "liberal jude".
Vidare att det var judarna som räddade Europa från faschisterna, de var så upptagna med att bedriva släktforskning efter alla vad de kallade, halvjudar, fjärdedels, etc så att energin för att besegra kommunisterna blev otillräcklig.
Vidare om jämställdhet mellan män och kvinnor: Män och kvinnor har olika ansvarsomården: En man förbinder sig vid äktenskapet att försörja familjen och att bedja och hålla gudstjänst tre gånger per dag sju dagar i veckan och kvinnan att föda barn och ta hand om barnen och hemmet.

Efter besöket i Synagogan gick vi Selmas café på Föreningsgatan, som Eva Ekström bokat plats på, för att äta en enkel bricklunch. Vi tog alla en soppa med riktigt gott nybakat bröd. Man kunde prova på fyra olika sorter. Jag valde fisk och gulasch.

     
Synagogan på Föreningsgatan i Malmö Torbjörn och Claes, mössbeklädda Katrin Dominique visar Toran på "rulle" 
     
Kathrin visar upp de heliga Torarullarna Katrin Dominique, flankerad av mig och Lena På Selmas café Selmas café på Föreningsgatan

Egyptisk miljardär vill köpa en ö till världens flyktingar

 2015-09-21 NP int
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Nyligen presenterade den egyptiske telemiljardären Nguib Sawires en djärv plan för att lösa världens flyktingkris. Om Grekland eller Italien skulle tillåta honom att köpa en ö, förklarade Sawiris på Twitter, skulle han använda den för att ge rum åt flyktingar. Sawiris, vars nettoförmögenhet uppgår till cirka tre miljarder dollar, föreslog att ön kunde fungera som ett "nytt land" för migranter.
Sawiris säger att han är osäker på om Grekland eller Italien vill sälja en ö till honom för mellam 10 och hundra miljoner dollar. Han är inte heller säker på om efterfrågan blir så stor. Men vad kan kan erbjuda några hundra tusen flyktingar är en plats där de kan leva och arbeta som alla andra.

En annan rik affärsman Jason Buzis har föreslagit att skapa en "flyktingnation". Det finns många statslösa som skulle behöva en egen plats där de kan leva i säkerhet och arbeta som alla andra.   

Läs mer i the Washington Post: "An Egyptian billionaire wants to buy an island to house refugees", eller läs den här, översatt i Tempus nr 37 2015

Musikgudstjänst i Equmeniakyrkan

 2015-09-19  A & S
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Sedan många år tillbaka är min fru Lena medlem i Ljungkyrkan i Höllviken, numera Equmeniakyrkan. Jag är där sällan, mest vid de årliga julauktionerna. Men i fredags bjöd hon mig på en konsert - "en konsert i världsklass" som den annonserades i "Ljungbladet". Och det var ingen störrr överdrift. Fyra sjungande pastorer med Dan-Inge Olsson gruppens ackompanjör och musikaliska ledare i spetsen skapade glädje med sin himmelse innerlighet när de sjöng fram sitt budskap om Gud och Jesus. Dessutom var det mycket vacker sång med sprittande toner och innerliga texter, många av Dan Inge själv, men också med älskade melodier från Svensktoppen som till exempel "Hälsa Mikael från mig".
Allt slog an hos mig som inte varit med om liknande sedan sedan jag som tonåring växte upp med Evangeliska Fosterlandsstiftelsen och Frälsningsarmén i Missionshuset i Askeröd.
Evangelistkvartetten vill förmedla tro och uppmuntran till alla som, likt medlemmarna i kvartetten, är på väg i livsvandringen. Med hopp om att den resans mål är är hemmet i Guds himmel.

Text: Evangelistkvartetten på väg.

Konstutställning på Stadsbiblioteket, Rolf Uddeskog

 2015-09-17  A & S
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Rolf Uddeskog född i Sala, Västmanland, nu boende i Trelleborg, Västra Alstad,
Här på Stadsbiblioteket, ställer han ut i september månad, åtta tavlor, vara fyra visas här.
Överst: "samba" och "Sliema" (Malta) och underst "Valetta" (Malta) och "New World".

1992 flyttade jag och familjen till Skåne. Jag fick snabbt kontakt med Trelleborgs Musikkår
o Trelleborgs Storband och har varit medlem i båda sedan dess plus att jag spelar i Sextetten
Blåsarna och Trelleborgs symfoniorkester. Jazzfestivalen i Smygehamn har jag deltagit i
med eget jazzband varje år sedan starten. Måleriet har gått i vågor senaste åren. Jag har
deltagit i samlingsutställningar i Trelleborg o Malmö samt några egna utställningar på Galleri
Lerkulan i Böste.
Rolf Uddeskog på Gallerisidan.


Bloggar om senaste utställningar på biblioteket i Trelleborg:
Magdalena Poulsson, 28 år, nyinflyttat i Trelleborg, arbetar som bibliotekarie.
Almvikens oljemålningar på Galleriet på Trelleborgs bibliotek


Mammon är större än Allah i Mecka

 2015-09-13  NP int
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Den heliga staden genomgår en snabb förvandling till "Meckahattan" med stora inslag av Las Vegas. Mecka tar emot omkring två miljoner pilgrimer i den vallfärd som varje rättrogen muslim förväntas företa en gång i livet men under resten av året kommer 20 miljoner muslimska turister som ser Mecka som ett populärt ställe för annat än att bedja och tjäna Allah, för bröllop, konferenser och annat turistande.
Över 90 % av de islamska minnemärkena har redan förstörts för att ge plats åt skyskrapor, hotell, parkeringsplatser och shoppinggallerior.
Det hus där profetens hustru Khadijah bodde revs för att skapa utrymme för offentliga toaletter och över det hus där Abu Bakr, Muhammeds förste följeslagare och den förste kalifen, växte upp reser sig Mecka Hilton, (bild 1).
Bredvid den heligaste av alla platser, den stora moskén, tronar Mecca Royal Clock Tower (bild 2.).

Efter en kolumn av av Ingmar Karlsson , författare och fd ambassadör, i Tempus nr 36 2015

Mästare, väktare, lögnare, vän

 2015-09-09  Böcker
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Mästare, väktare, lögnare vän är den tredje delen i Christoffer Carlssons serie om Leo Junker, en drygt 30-årig polisman anställd vid våldsroteln i Stockholm. Boken är fristående från de två första, Den osynlige mannen från Salem och Den fallande detektiven. Jag är dock övertygad om att man får större behållning av boken om man har läst de två tidigare, i synnerhet Mannen från Salem.
Christoffer Carlsson bjuder dock på en och annan återblick i Mästare, väktare, lögnare vän, för att förklara bakgrunden och varför vissa personer är viktiga för Leo Junker. Det gäller flickvännen Sam förstås, men också den person som inledningsvis mördas i boken, Charles Levin, en gång mentor för Leo samt John Grimberg, barndomsvännen som nu sitter inlåst på rättspsyk för mordförsök på Leo i första boken.

Mästare, väktare, lögnare, vän utspelar sig cirka ett år efter det uppdrag på Gotland där Leo råkade skjuta en kollega till döds och som fortfarande traumatiserar honom. Han klarar inte av sitt jobb, käkar lugnande tabletter och uppmanas av sin chef att tidigarelägga sin semester.

I samma veva får han vetskap om att hans tidigare mentor och vän hittats mördad i Bruket, en plats utanför Halmstad där Levin tidigare bott och nu på ålderns höst återvänt till. Leo tar sig snabbt ner till Bruket, utger sig falseligen för att vara från Rikskriminalpolisen, han har tvingats ta extra semester, och ger sig in i utredningsarbetet som leds av systern till den kollega han dödat ett år tidigare. Bruket på midsommar afton. Towe Waltersson, misshandlar svår Junker då hon får reda på vem som dödat hennes bror.

Det är svårt att hänga med i den långa boken med tre tidsperspektiv och och ett autentiskt fall från 1984 invävt i texten.
Mordet på Levin är alltså den gåta som boken kretsar kring. Det är en riktigt intrikat historia, där trådarna går mer än 30 år tillbaka i tiden. Det visar sig dessutom att Leo Junkers mentor var långt ifrån den rättrådiga polis han uppfattades som. I en intervju i Hallandsposten berättar Christoffer Carlsson att Mästare, väktare, lögnare, vän är den svåraste roman han skrivit hittills, "med tre olika berättarperspektiv och ett autentiskt fall från 1984 invävt i texten, Fallet Catrine da Costa.

Recensioner:
Intervju: Deckarhuset,             Hilda Blomberg i Hallandsposten: "Christoffer knyter ihop polistrådarna",
Johannas Deckarhörna: "Piratförlaget",

Tidigare böcker från samma serie: Den osynlige mannen från Salem,     Fallet Vincent Franke,    Den fallande detektiven.

Skegrie Mölledag

 2015-09-07  A & S
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Den 6 september var det Möllornas Dag. Lena och jag var i Skegrie. Den dagen var det öppet hus på Möllegården. Möllan och och Möllebostaden visades och kaffe med dopp serverades.
Veterantraktorer hade kommit för att plöja och beskådas, blommor, frukt och grönsaker samt honung såldes på möllebacken.
Mycket folk och en god stämning rådde, smolken i glädjebägaren vara bara den mycket starka vinden som gjorde att eftermiddagen blev kall.
Folkdanslaget från "Skurup med omnejd" dansade och Durfolket underhöll med musik.
Bakugnen var uppeldad och Jagerstams stenugnsbakade bröd försåldes. Grillad korv kunde köpas på möllebacken. Anna-Lena Lindgren Lindgren visade upp och sålde sina prydnadssaker, Möss o Annat.

     
 Möllan förevisades. Bertil lyssnade.  Ljugarbänken låg i lä för vinden.  Honungsförsäljare. Lena köpte.
     
   Folkdanslaget från "Skurup med omnejd" dansade  Veterantraktor och skördetröska
     
 Durfolket underhöll  Översiktsbild av Möllegården  Kön ringlade sig lång

Hamnens dag

 2015-09-05  A & S
1 år sedan 2 år sedan  4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Hamnens dag blev inte alls lika välbesökt som föregående år. Detta berodde enbart på det dåliga vädret. Rena ösregnet tidigt under morgonen fick oss att tveka inför att ge sig ut i vädret. Lite bättre blev det framemot elvatiden och då tog vi oss dit. Men regnet hängde i luften och blåsten, för att inte säga vinden var stark.
Bättre kändes det dock när köerna till "sillamackan" var kort liksom en halv timma senare kön till välgrillad tjock korv med bröd.
Vi kände inte för en någon tur i den inre hamnen. Brukar vara väldigt intressant men i dag gungade det för mycket.
Information från kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson såväl som dess VD Tommy Halén blev det också. Denna gång var det inte Ulf Bingsgårds tur. Han fick hålla till godo med att hamna i vattnet och räddadas av Sjöräddningens "vatten scoter".
För att få alla rätt på dagens tipsställning krävdes det att man tog sig fram över hela utställningsområdet i den starka snålblåsten och mellan regnstänken. Och läste noga igenom informationsmaterialet.

Bloggar om tidigare "Hamnens Dag" kan man läsa här:
Hamnens Dag 2014,   Hamnens Dag 2013,  Hamnens Dag , 2012.

Arbetsutskottet

 2015-09-03  Politik
1 år sedan 2 år sedan 3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Moderata Seniorers Arbetsutskott i Skåne träffades i veckan på Moderata Länsförbundets kansli i Malmö. Nya medlemmen Bo Håkansson från Simrishamn deltog för första gången.
På besök var Benkt Ragnarsson, ordförande för seniorerna i Båstad. Han informerade om arbetet och den positiva utvecklingen som har skett i Båstad.
Vi diskuterade vilka talare vi ska erbjuda deltagarna i Seniorrådsmötet den 2 oktober. Själv fick jag i uppgift att "ordna" Mikael Sandin, som ska prata om "Trygghet mot brott i hela Sverige" Det kommer säkert att bli bra.

Näste AU genomföras direkt efter Seniorrådsmötet den 2 oktober och nästa AU planeras till den 26 oktober kl 10. Maija-Liisa M kontaktar Landshövdingen Margareta Pålsson för att höra om hon kan ta emot oss och berätta om arbetet som Landshövding, samt bjuda på lunch på residenset.

På bilderna: 1. Elsa Tibblin, Bertil Tomelius, Maija-Liisa Mogensen, Karl G Högberg, Bo Håkansson och Carl-Johan Carlborg.
2. Ann-Christin Kullgren och Benkt Ragnarsson.

Protokollet från Arbetsutskottets möte finns här.
Tidigare möten med Skåneseniorer:
Seniorrådsmötet, mars 2015, Arbetsutskott med eftervalsanalys, oktober 2014, Extra AU-möte, med Lisbeth Holmqvist, februari 2014,
Höstens Seniorrådsmöte, september 2013.

Akutbjällran

 2015-09-01  Böcker
1 år sedan  3 år sedan 4 år sedan 5 år sedan 6 år sedan 7 år sedan 8 år sedan 9 år sedan 10 år sedan 
Akutbjällran är Karin Brunk Holmqvists tolfte bok på Kabusa förlag. Den är en av hennes bättre böcker.
Den tar inte upp på världsavgörande frågorna utan behandlar i stället alla de små förtretligheter så väl som glädjeämnen som vardagen erbjuder. Och som för de allra flesta 70-plussare är viktigare än annat. Inte konstigt att hennes böcker har många läsare. Flera av hennes romaner har översatts till tyska, danska, norska och finska.
Brunk Holmqvist är som en snäll och vänlig Fritiof Nilsson Piraten eller en ännu vanligare Stig Claesson, berättar författaren Bengt Eriksson i Ystads Allehanda.
Akutbjällran, förresten, i romantiteln. Den hänger utanför Julias och Elsas ytterdörr. Om de rycker i den, då har det hänt nåt, då är det bråttom, och då hör deras granne Ragnar bjällrorna och skyndar sig för att hjälpa. Som när Elsa blev inlåst på toaletten.
I centrum står syskonen Julia och Elsa Nilsson, och så Ragnar förstås.

Jea Jonsson i Lokaltidningen, Ystad: "Akutbjällran, hennes tolfte bok på Kabusa förlag",
Bo Bjelvehammar i Tidningen Kulturen: "Till sist, ett skratt av lättnad".

Senaste lästa böcker av Karin Brunk Holmqvist: Kranvridarna, Kaffe med musik, Surt sa räven om rabarberna, Rosa Elefanter.
Egna bloggar om böcker jag tidigare läst av Karin Brunk Holmqvist:
06-04-26 Rapsbaggarna, 
06-05-30 Potensgivarna,
06-10-03 Stenhimlen
07-02-12 Villa Bonita.
08-07-21 Mingrodornas återkomst
08-11-11 Sirila gentlemän sökes