Karin Alvtegen Saknad 2000

 

Baksidestexten  Storyn  Bloggen

Baksidestexten:

Sibylla Forsenström finns inte. Sedan femton år tillbaka lever hon helt utanför det etablerade samhällssystemet. Som en av Stockholms många uteliggare överlever hon dag för dag, med allt hon äger och har i sin ryggsäck. Att skaffa mat för dagen och en tillräckligt avskild plats att sova på kräver hennes energi dygnets alla timmar. Och det hjälper henne att hålla tankarna borta från det förflutna, varför hennes liv har blivit som det har. Så händer det som inte får hända. En natt råkar hon befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. En man blir utsatt för ett brutalt mord, och alltför många tecken pekar på att det är Sibylla som är den skyldiga. Ingen har frågat efter henne på femton år, men plötsligt är hon Sveriges mest eftersökta person. Överleva från dag till dag, det vet hon att hon klarar. Men nu gäller det att fly…"
sidans topp

Storyn:

En man, Rune Höglund avlider i en bilolycka sedan han krockat med en älg. Han kommer från ett möte med sin hemliga älskare Ingemar Ericsson, vaktmästare på Vimmerby sjukhus. Runes maka tycker att man ska använda hans kropp till något nyttigt och fyra personer får hjälp att leva vidare med hjälp av hans organ. Ingemar och djupt bedrövad och sörjer honom djupt. Han hatar makan som gett sitt tillstånd till organdonation. Ingemar bestämmer sig för att mörda de fyra tranplanterade personerna och ta tillbaka organen som han menar har stulits från Runes kropp. Han förvarar organen i sitt kylskåp.
Ingemar vill inte bli fast för morden och då han sitter i en hotellrestaurang och väntar ut sitt första offer Jörgen Grundberg och ser hur en kvinna som presenterar sig som Caroline Fors lägger ut sig för honom bestämmer han sig att arrangera mordet så att hon ska få skulden. Detta är lättare än vad han tror eftersom kvinnan i själva verket är Sibylla (Sylla) Forsenström som är uteliggare och knappast existerar längre i registren.
Sibylla har tvångsbehandlats inom psykiatrin under flera tillfällen som ung. Det bröt ut på henne då hennes dominerande (och rika) föräldrar tvingade henne att adoptera bort sitt barn. Barnet hade hon fått med en ung bilmekaniker som blivit hennes enda vän sedan föräldrarna inte gjorde annat än ställde höga krav på henne och klagade på henne och bestraffade henne. Tills hon en dag beslöt att lämna dem och snart blev uteliggare.
Hon flyr från polisen och alla andra som söker henne sedan hon blivit efterlyst. Hon är nära att ge upp flera gånger och överlämna sig till polisen och ta sitt straff för ett brott hon är oskyldig till. Först sedan hon fått kontakt med en ung pojke, datanörd och driftig, som tror på henne och vill att de ska ge sig på jakt efter den verklige mördaren som hon blir rentvådd och får tillgång till ett stort arv efter sin far så att hon kan köpa det ensliga hus hon läntat efter. Hon lyckas skaffa fram namn och adress till den pojke hon fött men och vars tvångsadoption startade hela hennes livselände. Men på väg hem till honom kastar hon papperet i en soptunna i "en befriande förvissning om att hon gjort rätt". Vad gav henne rätt att efter fjorton år klampa in i hans liv?
sidans topp

Bloggen:

En mycket stark kvinna som vänt till en starkt drift att överleva och få vara i fred, en barndom där två föräldrar inte gjorde annat än ställde höga krav på henne och klagade på henne och bestraffade henne. Tills hon en dag beslöt att lämna dem och snart blev uteliggare. Hennes enda dröm är att köpa sig ett litet hus på en enslig ö och därför sparar hon den penningsumma hennes mor skickar till en postbox varje månad som en sorts botpengar för att döva sitt dåliga samvetet för hur hon behandlat sitt enda barn. Sibylla har tvångsbehandlats inom psykiatrin under flera tillfällen som ung. Det bröt ut på henne då hennes dominerande (och rika) föräldrar tvingade henne att adoptera bort sitt barn. Barnet hade hon fått med en ung bilmekaniker som blivit hennes enda vän sedan föräldrarna inte gjorde annat än ställde höga krav på henne och klagade på henne och bestraffade henne. Tills hon en dag beslöt att lämna dem och snart blev uteliggare. Hon blir anklagad och efterlyst för fyra mord som en annan person begått och lyckats få henne misstänkt. Först sedan hon fått kontakt med en ung pojke, datanörd och driftig, - som kanske som förebild har författarens egen avlidne storebror Magnus - som tror på henne och vill att de ska ge sig på jakt efter den verklige mördaren som hon åter får ett livsmod.
Det är en mycket stark bok som Karin Alvtegen presenterar år 2000 som sin andra efter debuten två år tidigare med Skuld. Saknad är ännu bättre och jag förstår inte varför det har dröjt 8-10 år innan jag upptäckt denna mycket skickliga författare av psykologiska thrillers.
sidans topp

Karin Alvtegens kommentarer:

Idén till Saknad fick jag en tidig oktobermorgon på en tunnelbaneperrong. En kvinna i min egen ålder, barfota och med en plastkasse i handen, trängde sig fram mellan oss stressade morgonpendlare och tiggde pengar. Jag såg henne skynda fram där mellan sänkta blickar och besvärade huvudskakningar. Ändå utstrålade hon värdighet. Jag kunde inte släppa tankarna på den där kvinnan. Jag började fundera över hur en människa kan bli så ensam att det inte har funnits en enda person i omgivningen som tog emot henne när hon började tappa fotfästet. Och jag fylldes av en djup respekt för henne, och över alla dessa människor som inte bara ger upp, utan som trots allt väljer att kämpa vidare.
sidans topp