Karin Alvtegen Svek 2003

 

Baksidestexten  Storyn

Managementkonsulten Eva Wirenström-Berg och författaren Henrik har varit gifta länge. De har sonen Axel. Henrik har träffat en annan kvinna och har tröttnat helt på Eva. Eva har alltid haft sina föräldrar som en säker grund, hon har alltid fått höra hur duktig hon är. En avgrund öppnar sig för henne då hon blir klar över att hennes liv håller på att bli något helt annat än vad hon trott och önskat sig.

Jonas vakar på sjukhuset över sin Anna. Hon råkade ut för en drunkningsolycka och blev svårt hjänskadad. Doktor Sahlstedt försöker få honom att förstå att Anna är på väg att dö och att han måste leva sitt eget liv. Han ordnar en tid för honom hos psykologen Yvonne Palmgren. Jonas har tvångsföreställningar, renlighetsmanier m.m. Hans far är alkoholist. Hans mor blev helt förtvivlad då faderns träffade en annan. Läppstift på hans vita skjorta avslöjar honom till sist. Fadern avslöjade att Jonas känt till allting och det sveket fick modern att för alltid förkasta honom. Hon stängde in sig i sovrummet. Efter en tid vill hon att han ska flytta. "Jag vill inte att du bor här mer". Sedan hänger hon sig.

Jonas måste räkna allting, han måste tvätta sig ofta. Han gör allt för att dölja sitt inre inferno. Är kranen stängd, är dörren låst? Han träffar Yvonne Palmgren och känner att hans murar börjar rämna. Han berättar om drunkningsolyckan. En man, Bertil Andersson, försökte rädda Anna.
- På en pub hittar Jonas en kvinna som liknar Anna. Han bjuder på cider. Det är Eva på jakt efter en man att ligga med för att hämnas på Henrik. Hon kallar sig för Linda. Hon följer med honom hem. Han blir blixtkär. Han tar reda på vad hon heter, ringer henne och får reda på att hon har familj, Henrik och barnet Axel.

- På morgonen ringer telefonen det är Björn Sahlstedt. Anna har fått sin fjärde propp i hjärnan och avlidit. Han känner som om hon tagit hämnd på hans tillfälliga otrohet. Han känner ilska samtidigt som en frihet är på väg att växa fram. Han åker till Annas lägenhet och hämtar hennes tillhörigheter. Sedan kör han till Årstaviken. Det var på bryggan vid Årstadals Båtklubb där han hade förberett en läcker picknick för två och ett halvt år sedan. Där friade han till henne och får reda på att hon träffat Martin och är kär i henne. Han påminns om hur hans mor svikit honom. Han knuffar ner henne från bryggan, slår till henne med en åra och håller hennes ansikte under vattnet för att dränka henne. Han avbryts av en man, Bertil Andersson, som vill hjälpa honom att rädda henne. Men Anna blir obotligt hjärnskadad.

- Eva går tidigt från jobbet. Hon ska förbereda en lyxig måltid för Henrik. Hon köper spetsunderkläder och lämnar Axel hos sina föräldrar. Hon har ordnat biljetter till den resa till Island han alltid önskat sig. Men vad säger han? Jo, "det finns ingenting, absolut ingenting som jag har lust att göra tillsammans med dig". Henrik avslöjar att han ringer en kompis Maria, grafisk designer på Widmans. Men på Widmans finns det ingen Maria.
- Axel berättar om att pappa tycker om Linda på förskolan. Han pussar henne i smyg. Aha, det är Linda som Henrik är förälskad i.

- När Eva kommer hem går hon ner i källaren. Där finns Henriks vapenskåp. Där hittar hon datorskrivna brev och information från Svensk Fastighetsförmedling. Hon lämnar Axel. När hon åter är hemma tänker hon göra sig till. Hon gör en frukostbricka åt Henrik och när han vaknar ber hon honom om förlåtelse och lovar att bättra sig. Han är helt förstummad och blir oroad av hennes beteende. Eva hittar kärleksbrev från Linda.
- Eva tar sig in på datanätet och skickar kärleksbrev i Lindas namn till flera pappor få förskolan.
- Jonas känner sig enormt sviken när han förstår att "Linda" ljugit för honom, att hans nya kärlek heter Eva och är gift. Han tar sig till Evas bostad för att få en glimt av henne. Han ser att maken heter Henrik. Han följer efter honom och ser honom träffa en kvinnan på en pizzeria. Jonas tar kontakt med Henrik. Kallar sig Anders. Han vill stämma träff för att berätta något allvarligt.

- Eva ringer runt till Lindas kolleger för att prata om Lindas falska "kärleksbrev" hon skickat med epost.
- Henrik ska göra en båtresa ensam. Eva säger att hon tycker att det är OK. Henrik träffar Jonas i färjeterminalen. Henrik blir alldeles ifrån sig när han får veta att Anders (Jonas) haft ett förhållande med hans fru Eva i ett helt år. Nu vill Jonas inte gå bakom ryggen på Henrik längre, säger han.
- Hela båtresan med den "romantiska kryssningen" blev förstörd för Henrik. Han förmår inte attraheras av sin älskarinna som han annars tycker så mycket om. Han tänker bara på att Eva ljugit för honom i ett helt år. Hon vill inte längre följa med på resan. Han förmår inte ge henne de rätta svaren så hon lämnar honom.
- Henrik känner att han måste få Eva tillbaka. Han köper ett stort fång blommor och åker hem. Hon blir förvånad och irriterad. Det blir ett totalt missförstånd. Henrik letar i badrummet, men ingenstans finns något tecken på att "Anders" flyttat in till henne. Däremot hittar han sexiga underkläder.
Eva i sin tur blir mycket förvirrad. Mycket av det som hon har satt igång kan nu gå fel. Hon börjar känna sig svag för honom igen.

- På Skattemyndigheten tar Eva reda på Linda Perssons personnummer. Hon får också reda på att Linda varit gift och är skild. Maken Stefan Hellström hade en flicka med i boet. Flickan omkom strax innan skilsmässan. Pappan hade stämt Linda vid Varbergs tingsrätt för att ha vållat styvdotterns död. Hon frikändes.
- Linda läggen en kopia av tidningsartikeln i Åsa Sandströms brevlåda. Åsa ser henne göra det. När Linda får reda på det blir hon så deprimerad att hon skär sig i pulsådrorna och är nära att avlida.
- Åsa Sandström avslöjar Linda och hennes skam blir så stor att hon inte vet hur hon ska klara det. Plötsligt dyker Jonas upp med sin bil. Hon hoppar in. Han lockar in henne i sin lägenhet med ett glas päroncider. Han är väldigt hjälpsam mot henne och låter henne bada i badskum. Efteråt tvingar han på henne en gammal blommig morgonrock.
"Ingen som sviker förtjänar att bli förlåten. Ett svek kan aldrig förlåtas, går aldrig att glömma, det finns kvar därinne som ett öppet sår. Nånting slits sönder och kan aldrig mer bli helt igen" (296)
Han säger att han ska skjutsa henne vart hon vill men vill bara visa henne en sak först utomhus. Han kör till bryggan där han en gång dränkte Anna. Han knuffar ner Eva i det iskalla vattnet.
- På sjukhuset sitter Evas mor och pratar med Eva liggande i koma i sjukhussängen bredvid.

Officiellt har han väl räddat henne från att begå självmord. Jonas vakar över Eva som han gjorde över Anna tills hon dog.

 


Baksidestexten:

Eva och Henrik har levt tillsammans i femton år och har sonen Axel ihop. Deras äktenskap har sedan länge gått i stå och plötsligt inser Eva att Henrik har en
annan. När han förnekar sin otrohet upplever Eva hans lögner som ett oförlåtligt svek och i vrede och desperation bestämmer hon sig för att hämnas. Samtidigt vakar en ung man vid en sjukhusbädd. I över två år har hans flickvän legat i koma efter en olycka. Alla dessa dagar har Jonas skött och älskat henne men nu börjar hans längtan efter närhet bli alltmer plågsam. Och han börjar bli besviken på Anna som vägrar vakna. Som inte rör vid honom. Som sviker honom ännu en gång.

Svek handlar om hur förödande det kan vara att bli sviken. Om hur våra destruktiva handlingar skapar konsekvenser långt utanför vår kontroll. Men vem skapar första länken i kedjan och hur blir ett offer själv en gärningsman? Och när slutar en gärningsman att själv vara offer?
Både Jonas och Evas agerande är konsekvenser av andras handlingar och av en slump korsas deras vägar ...

 

Karin Alvtegens kommentarer:

Svek handlar om hur förödande det kan vara att bli sviken. Om hur våra destruktiva handlingar skapar konsekvenser långt utanför vår kontroll. Men vem skapar första länken i kedjan och hur blir ett offer själv en gärningsman. Och när slutar en gärningsman att själv vara offer. Jonas och Anna är båda konsekvenser för andras handlingar och av en slump korsas deras vägar…

Varför har människor i min generation så svårt att få sina relationer att fungera och i förlängningen att hålla ihop sina äktenskap? Kanske var det funderingar omkring det som utlöste inspirationen till att börja skriva Svek. Det var också tankar om varför så många skilsmässor blir så destruktiva. Människor som levt tillsammans i många år, förhoppningsvis älskat varandra, kanske har gemensamma barn tillsammans, börjar plötsligt bete sig som om de vore de värsta fiender. De gånger jag har haft förmånen att höra bägges versioner om ett avslutat förhållande och turerna runt skilsmässan, har det förundrat mig hur fundamentalt olika versionerna är. Och båda är lika säkra på att det är just deras version som är den rätta. Då slog det mig att det kan finnas fler än en sanning för en och samma konsekvens.

Jag har pratat med många människor om relationer under mitt arbete med boken och en sak har slagit mig med extra tydlighet. Så länge en relation pågår är det inte någon som sagt: "Jag har inget som helst inflytande över vårt förhållande. Det är helt och hållet upp till min partner hur vårt liv ser ut." Efter en skilsmässa eller separation verkar däremot viljan till självrannsakan ofta vara liten och benägenheten att göra sig själv till offer stor. Allt går att skylla på den andra parten. Jag tror att det bara finns ett offer i en skilsmässa, och det är barnet. Barnen är de enda som inte själva varit med och påverkat förhållandet så att det i slutänden ledde till skilsmässa. Vi vuxna har ett enormt ansvar för vårt beteende under och efter en skilsmässa. Men en skilsmässa är en kris, och vem är människa att uppföra sig logiskt under kaos? Att radera hela sin invanda tillvaro är oerhört skrämmande, och jag tror att rädda människor är de som är farligast.

Jag skrev nog Svek i en förhoppning att vi ska tänka oss för lite bättre. Inse att våra destruktiva handlingar lätt hamnar utanför vår kontroll och till sist kan drabba den vi minst vill ska bli drabbad. För det finns inga straff eller belöningar. Allt som finns är konsekvenser… http://www.karinalvtegen.com/deceit_sv.htm


sidans topp

Storyn:

Jonas pappa var alkoholist. På krogen träffade han andra kvinnor som han låg med. Jonas tvingas vara lojal mot fadern och gör allt för att modern inte ska få veta något. Sanningen går upp för henne då hon hittar läppstift på faderns vita skjortkrage. Fadern avslöjade då att Jonas känt till allting och det sveket fick modern att för alltid förkasta honom. Hon stängde in sig i sovrummet. Efter en tid vill hon att han ska flytta. "Jag vill inte att du bor här mer". Det sveket kan Jonas aldrig drömma. Sedan hänger hon sig (eller är det han som dödar henne?).
Jonas: "Ingen som sviker förtjänar att bli förlåten. Ett svek kan aldrig förlåtas, går aldrig att glömma, det finns kvar därinne som ett öppet sår. Nånting slits sönder och kan aldrig mer bli helt igen" (296)
- Jonas träffar Anna. På bryggan vid Årstadals Båtklubb har han förberett en läcker picknick. Där friade han till henne och får reda på att hon träffat Martin och är kär i henne. Han påminns om hur hans mor svikit honom. Han knuffar ner henne från bryggan, slår till henne med en åra och håller hennes ansikte under vattnet för att dränka henne. Han avbryts av en man, Bertil Andersson, som vill hjälpa honom att rädda henne. Men Anna blir obotligt hjärnskadad.
Jonas blir uppraggad på en bar av Eva, som kallar sig Linda. Hon följer med honom hem. Han blir blixtkär. Han tar reda på vad hon heter, ringer henne och får reda på att hon har familj, Henrik och barnet Axel. Uppraggningen var en hämnd på Henrik som är otrogen med Axels dagisfröken Linda och som vill flytta ihop. Han känner sig åter djupt sviken och lurad. Han känner åter en djup rädsla vars enda jämbördiga motståndare är Kontrollerandet.
Eva tar sig in på datanätet och skickar kärleksbrev i Lindas namn till flera pappor på förskolan. Eva tar reda på att Linda varit anklagad för att ha vållat sin styvdotters död. Hon sprider ut detta till Lindas arbetskamrater. När Linda får reda på det blir hon så deprimerad att hon skär sig i pulsådrorna och är nära att avlida.
Eva avslöjas och hennes skam blir så stor att hon inte vet hur hon ska klara det. Hon följer med Jonas då han kör förbi i sin bil. Han tar henne
till bryggan där han en gång dränkte Anna. Han knuffar ner henne i det iskalla vattnet. Sedan vakar han över henne då hon ligger i koma på sjukhuset. Han är lycklig. Han älskar henne.
sidans topp