Joakim Bergman Midsommarmord 1967

 

Berättelsen börjar på sidan 15, innan dess handlar det om författaren som är bokens jag. Lektorn Joakim Bergman har under sin landsflykts dagar i Italien skrivit en bok som hans tidigare elev, nuvarande litteräre chefen på Akademiska bokförlaget, Tomas Hägerdahl ska ge ut. De ska träffas på en ö i skärgården.
- Skärgårdsbåten för mig ut till Vaxholm. Där tas jag emot av en "bredaxlad yngling med ett nästan brutalt ansikte, men med klar och oskyldig blick" som presenterar sig som Söderman. Han tar mig med i en motorbåt långt ut i skärgården till Tomas Hägerdahls sommarnöje. Där ligger en vacker segelbåt förtöjd. Den tillhör direktör Max Brauner, Hägerdahls svåger. Han är gift med Karin Brauner som alltså är Birgits syster och de har en son Stefan Brauner.
- Redan från början känner jag av nervositet och aggressioner hos familjen.
- Jag ägnar mig åt det lilla badhuset på bryggan med sin sump. Jag hittar en manschettknapp av guld. Då kommer Birgit Hägerdahl. Hon ger mig varken en hälsning eller ett leende när hon går in i badhuset och låser inifrån.
- Birgit Hägerdahl ger mig översvallande beröm efter att ha läst mitt manuskript. Hon har särskilt fäst sig vid min uppsats om Sade. Däremot attackerade hon mig angående avsnittet om Lorenzo da Ponte. Hon stödde sig på Otto Rank och den franske poeten Pierre Jean Jouves. Hon har de Sades "Juliette" på nattduksbordet.
- Jag har med mig en gammal pennteckning som bär texten "Avignon den 17 juli 1778" och som visar libertinerna Giacomo Casanova och Lorenzo da Ponte. En tredje man på bilden kan mycket väl vara de Sade som just den dagen befann sig i Avignon sedan han rymt från sina fångvaktare.
- Det står en kaffebricka kvar efter lunch. Det finns koppar för sju åtta personer. Hur jag än räknar så är det bara inklusive gästerna 7 personer. Vem är den åttonde gästen?
- På mitt rum finns förlagets nyutkomna böcker och ett papper "Tävlingsuppgift för lektor Bergman". De första raderna ur sex välbekanta svenska dikter. Det är Bertil Holm som formulerat dem. Han är redan en av nationalscenens främsta regissörer och en framstående lyrikkännare. Stefan Brauner är ett av hans senaste fynd på Dramaten.
- Jag går till badhuset för att ta mig ett dopp. Där finns allehanda fiskredskap, båtshakar och åror, men också en handduk och en baddräkt. Handduken var av en sort som jag sett utanför de enklare basarerna i Neapel. Den var lång och föreställde en naken badflicka i helfigur. Presenningarna vid väggen framför mig har en egendomlig form och fläckar av blod. Under ligger en ung kvinnas döda kropp. Hon tycks ha dödats med någon form av krok med hullingar. Vad ska jag nu göra? Till sist bestämmer jag mig för att själv försöka lista ut vem som är mördaren.
- Där jag sitter på bänken utanför badhuset kommer plötsligt "överraskningen". Det är Ingrid Stadius, en av mina mest intelligenta elever som slutade redan i tredje ring eftersom hennes far omkommit då hans fartyg blivit minsprängt i Nordsjön. Ingrid har utvecklat sin konstnärliga begåvning för teckning. Nu arbetar hon ihop med Bertil Holm och gör skisser till dekor och kläder för teatern.
- I Tomas arbetsrum har Ingrid ställt fram sina teckningar till Strindbergs "Stora landsvägen". På några av sina figurer har hon ritat in ansikten av de närvarande på ön. En känner jag inte igen säger jag. Det är Agneta, Max Brauners sekreterare. Agneta är naturligtvis den mördade unga flickan. Ingrid berättar att Agneta är en riktig slyna som försöker förföra männen och sedan ger dem på båten. Hon har redan åkt hem efter ett häftigt gräl mellan Tomas och Birgit. Då berättar jag för Ingrid att jag hittat Agneta död i båthuset. Hon blir inte helt bestört utan vi kan lugnt diskutera vad som var lämpligt att göra. Vi blir överens om att vem som helst av de 7 personerna på ön kan vara mördaren. Sedan tidpunkterna. Jag såg den döda kvinnan kvart över tre. Ingrid såg henne vid ettiden. Då skulle hon packa för att sedan ta båten med Söderman till Vaxholm. Ingrid berättar att Max Brauner haft tvivelaktiga affärer för sig inom byggbranschen. Agneta kom på honom och hon fick en stor löneförhöjning.
- Agneta bar på en dyrbar ring men den saknades på hennes finger efter döden. Brauner saknade en manschettknapp.
- Ingrid vill se den döda kroppen. Jag avråder på det bestämdaste. Därför blir hon mycket misstänksam mot mig när vi båda ser att kroppen är borta! Inte det minsta spår finns.
- Jag måste tala med Söderman. På vägen dit träffar jag träffar på Karin Brauner som är på väg att slå mig i huvudet med en fjärilshåv därför att där sitter en mycket sällsynt machaonfjäril. Jag visar henne den i båthuset upphittade manschettknappen. Hon blir upprörd och säger att den legat på en hylla vid tvättfatet i makarna Brauners rum.
- Dörren till sjöstugan är stängd så jag går en runda runt huset. Där finns en vedbod med sågad och huggen ved och en stor hög sågspån. En del av högen rasar plötsligt och uppenbarar en hoprullad presenning. I den finns en klänning och underkläder. Med paketet under armen går jag in till Söderman. Han ligger i sängen och svarar på mina frågor att Agneta varit med i båten då han åkt in till Vaxholm för att hämta mig. När jag visat honom kläderna är det som om han ämnade kasta sig över mig och jag fruktar starkt för mitt liv men sedan går luften ur honom. Jag tar det som ett erkännande av mordet och jag drar mig tillbaka.
- Middagen på midsommarafton bjuder på stekt strömming med färsk potatis, serverat med ett grönt, omoget Rhenvin. Jag längtar verkligen därifrån. Jag lyssnar på konversationen för att finna ledtrådar. Birgit berättar att hon tänkt ha en knäkort kjol till middagen men insett att det inte passade sig för hennes ålder. Hon hade därför gömt den i sågspånstacken. Jag märker hur ovan hon är att ljuga. Max skryter med sina affärer och hur man i byggnadsbranschen kan lura myndigheter och muta tjänstemän. Det blir sedan dans på kvällen och plötsligt skriker Karin. Inne i badhytten har hon hittat badhandduken uppspikad med sitt röda hjärta genomstungen av en stålglänsande harpun.
- Plötsligt får Ingrid en idé. Med handduken och harpungeväret som utgångspunkt ska de helt enkelt rekonstruera ett mord. Teaterregissören Bertil blir eld och lågor. Han vill att vi alla i en rad pantomimer ska spela mördarens roll. Alla verkar villiga att spela med utom makarna Brauner. Men en stor grogg omvänder Max Brauner. Ingrid ska uppträda som offret.
- Efter de makabra scenerna går alla en nattpromenad. Då påstår Birgit att om ett mord begåtts så misstänker hon främst mig! Den ende som kunde gjort ett besök i badhuset var jag, menar hon. Birgit säger att både hon och Tomas tog farväl av Agneta innan hon gick i båten med Söderman.
- När jag lagt mig går jag i minnet igenom vad som hänt under kvällen. Jag finner efter långa funderingar att bara en person haft möjlighet att skaffa undan den döda kroppen ur bårhuset.
"Läsaren själv sitter vid det här laget inne med alla upplysningar för att svara på den frågan" (147) (Handlar det om att någon kan gå in i båthuset via "sumpen" alltså genom vattnet. Söderman har dykardräkter. Vem som helst kan lära sig att dyka!)
Begynnelsebokstäverna i var och en av de sex dikterna - i omkastad ordning - bildar ett förnamn - Ingrid. (skrivna med fet, röd text här)
- Jag somnar tungt och känner att jag drunknar. Jag kan inte andas. I sista stund rycker jag loss handduken som pressas mot mitt ansikte. En kvinna försvinner ut. Jag ser vem det är men det är inte den jag väntat mig.
- Jag går upp och väcker Ingrid. Vi ser Söderman starta båten. Vi rusar till båthuset och hittar Bertil Holm innanför tröskeln. Han är död. Ingrid säger att Bertil försökt göra självmord tidigare. Han var då inblandad i en härva med droger och där man upptog minderåriga flickor. Stefan kom också med i gruppen och berättade för sin mor. Max och Karin beslöt att stoppa Bertil. Agneta pressade redan Max på pengar och Karin lockade nu Agneta att göra samma sak med Bertil.
- Jag klättrar sedan upp på den högsta bergknallen på öns sydspets. Därifrån ser jag Birgit Hägerdahl i färd med att i skrevan mellan två klippor täcka över en presenning med grenar. Det är Agnetas kropp. Trots att hon försökt mörda mig känner jag medlidande med henne och för henne tillbaka över ön i en vänlig promenad. Hon berättar hur Tomas i början av våren inlett en förbindelse med Agneta. Agneta fick en dyrbar diamantring och en dag berättade han att hon var med barn.
- När vi kommer fram till huset överraskas vi av två stadiga poliser som kommer i sällskap med Söderman.
- När klockan blir tolv sätter vi oss alla vid matsalsbordet. Jag rekapitulerar mina egna förehavanden på midsommarafton. Jag påstår att Agneta efter lunchen går ner till båten. Tomas följer med för att ta avsked. När jag invigt Ingrid i att jag sett Agnetas döda kropp berättar hon detta för Birgit. Birgit går till vedboden och ser hur jag tar fram Agnetas kläder ur sågspånshögen. Hon hittar sedan på en lögnaktig historia om att är hennes egna kläder hon gömt där. Hon försöker skydda Tomas. Grundläggande för gåtans lösning var att upptäcka att två personer var ansvariga för mordet på Agneta. En stod för planeringen och en annan för genomförandet. De två är Bertil Holm och Stefan. Regissören och skådespelaren. Bertil Holm hade mycket riktigt avslöjat Stefans namn i de diktgåtor han lämnat oss att lösa. Om man hittar andra strofen av varje dikt och tar begynnelsebokstäverna så bildar dessa ordet "Stefan". (skrivna med fet, brun text här).
Agneta åkte mycket riktigt iväg med Söderman i båten. Sedan gömde hon sig i båten för att komma tillbaka till ön. När hon kommer tillbaka tar hon sig ett bad i badhuset. Där är Stefan med harpungeväret och skjuter henne. Senare tar Söderman Bertil Holm för att vara Agnetas mördare och griper honom, binder honom och förser honom med munkavle och låter honom ligga över natten. På natten ber Karin Stefan hämta utensilierna för fjärilsjakten nästa dag. Då hör Stefan kvävda ljud från båthuset. När Stefan ser den hjälplöse Bertil inser han att denne inte är odödlig och att han blivit lurad att begå ett mord. För att hämnas trycker Stefan glasröret med cyankaliumkristaller mot Bertils näsborrar.
- När polisen kommer till motorbåten finner de Stefan död. Han hade skjutit sig genom munnen med en pistol för nödraketer.

Joakim Bergman är pseudonym för författaren Bengt Söderbergh som idag är öppet homosexuell.
http://hem.passagen.se/depot/soderbergh.html åter

Hemsida för markis de Sade http://desade.free.fr/
En presentation av Kirjasto http://www.kirjasto.sci.fi/desade.htm
http://desade.free.fr/index2.html Hans samtliga verk på franska
En beskrivning av hans liv på Crime Library http://www.crimelibrary.com/notorious_murders/famous/sade/index_1.html
åter

Machaonfjärilen
Naturhistoriska muséets sida http://www2.nrm.se/en/svenska_fjarilar/p/papilio_machaon.html
En schweizisk hemsida för fjärilen Machaon http://th04acc0128.swisswebaward.ch/

åter