Jean Bolinder Bara början på en saga 2005

 

Baksidestexten

Kriminalmoralitet om hur man kommer till helvetet

Förläggaren heter Arne. Han är 47 år. Han läser en anonym novell från en som kallar sig HC Andersen. Den heter "Bara början på en saga". På förlaget finns den "ärriga och snedmynta" sekreteraren Doris och den fånige redaktören Johan. Cecilia, 42 år och Kerstin väntar i förrummet. Cecilia skriver en bok varje jul.
- Lunds husmödrars julmarknad. Dit måste Arne gå med sin fru Barbro. Hon äger Lyktgubbens förlag som hon ärvt efter sin far, den snåle "juden". Barbro har en väninna Gudrun och hennes dotter Monica. Barbro har en ung älskare. Arnes senaste erövring är den 20-åriga Erika. Han träffar henne på Jägersro en derbydag då hans fru på ett pinsamt sätt öppet hånglar med den unge Quentin. Erika är där med Arnes jämnårige ungdomsvän, licentiaten och lektorn Urban, redan kraftigt berusad. På vägen därifrån orsakar Urban en trafikolycka.

Arne får ett paket med morgonposten. Just när han öppnar paketet kommer Cecilia och Kerstin in i rummet och krockar med Doris som faller över paketet. Det exploderar och träffar Doris i bröstet. Till bokens slut.

Här börjar drömmen:
-Arne lämnar sitt kontor och går nerför trappan. Han kommer ner i källaren och fortsätter genom en lång underjordisk gång. Gången tar aldrig slut. Han är trött och frusen. Till sist kommer han ut på en strand som han inte känner igen. Allt levande är borta tills han träffar på Åke, rådmannen som är Lunds starke man. Men Åke är ju död! Arne förstår att han också är död. Han funderar på andra som dött nyligen. Som den belgiska drottningen Astrid.
- (107-112) Arne träffar människor kring en eld. Ingenting spelar längre någon roll. Efter en tid försvinner de därifrån. Arne träffar Hanna, den ihjälkörda flickan, hon minns honom.
- (225 - 227). Är det Åke som dödat Arne? Men denne förnekar detta liksom morden på Sigge och Urban. De som ska till Helvetet blir fulare för varje dag medan de som ska lyftas upp till himlen bara blir vackrare och vackrare. Åke är ful och motbjudande.

Arnes berättelse:
Förläggaren heter Arne. Han är 47 år. Han läser en anonym novell från en som kallar sig H C Andersen. Den heter "Bara början på en saga".
Nästa heter "Medan Gustav V såg på. Sagan om det desarmerade skötet". De handlar om hur unga kvinnor steriliseras. Förlaget heter Lyktgubben efter en saga av HC Andersen "Lyktgubbarna äro i sta'n, sade kärrfrun". Till sagorna.
Arne är gift med Barbro. Hon har ärvt förlaget från sin far, den "snåle juden". De lever sexuellt åtskilda. Barbro som är 53 år är ihop med den unge Quentin. Arne har nyss "stulit" den unga Erika från sin vän Urban, licentiaten och lektorn.
Det finns ett inre maktgäng av män dit Arne hör eller vill höra. De är med i Lukasgillet. Främst är rådman Åke, stadens gynnare och beskyddare. Doktor Ixhzander. Domaren, åklagaren, advokaten Sigge alla är bröder och badar bastu tillsammans. Journalisten Kohl, litteraturprofessorn Valdemar.
Åke är god man åt unge Quentin som förlorat båda sina föräldrar. Han påstår att Åke förskingrar hans pengar. Barbro kräver att Arne tar upp detta med Åke. Annars vill hon skiljas och sätta Arne på bar backe. Advokaten Sigge säger att det är självmord att anklaga Åke för något sådant. Sigge läser novellen om sterilisering av unga flickor. Plötsligt blir han alldeles vit i ansiktet (jag tror att han känner igen sin far i den läkare som omnämns i novellen s 77). Till sagorna.
Urbans bil exploderar och han dör när han åter berusad ska köra iväg. Arne blir chockad och doktor Ixhzander får ta hand om honom.
Barbro pratar med Åke som säger att Quentins ekonomi inte är alls så god som hon föreställer sig. Barbro låter sig nöjas med detta.
- Sedan tar Arne kontakt med Åke. Han är mycket nervös. Arnes hem är mycket fint och dyrbart med dyr konst på väggarna. Hans fru Zelda ser ut som en offentlig byggnad. Men Arne vet att han ljuger om vinets ursprung han bjuder på. Det är inte en Chateau Margaux 1927 och detta får Åke osäker. Åke tar digitalis för sitt hjärtas skull. Åke visar Arne ett papper som Fritz, brodern till den ihjälkörda flickan, undertecknat, i vilket han tar tillbaka alla anklagelser och skriver att det varit systerns fel. Papperet kostade tusen kronor. Arne och Åke kommer sedan överens om att om Barbro åter blir misstänksam så måste Arne omedelbart ringa Åke om det så är mitt i natten.
- Arne tar sedan en tur till sommarstugan i Bjärred. På tåget träffar han oturligt nog Kung Valdemar. Denne har skrivit en bok om H C Andersen och Lyktgubbarna. De kommer överens om att förlaget kan ge ut hans bok under förutsättning att Valdemar skriver en lovordande inledning till Erikas diktsamling. Tjänster och gentjänster.
- När Arne kommer till sommarstugan hör han Barbro prata i telefon med Quentin. Arne förstår att det handlar om en advokat från Stockholm som helt oannonserat ska göra en revision av Åkes hantering av Quentins affärer. Arne skyndar ut och tar sig till rådman Åke som är honom mycket tacksam för informationen och genast kallar till sig advokaten Sigge. Åke lyckas dölja sina förehavanden och den ditskickade revisorn finner ingenting att anmärka på. Barbro blir rasande och misstänker sin man Arne men kan ingenting bevisa.
- Arne får sin belöning. Åke ordnar så att han får köpa en modern bil värd 50000 kronor för 1000 kr på Sportbilscentrum hos Ärlig Persson.
- Ett nytt brev kommer från "H C Andersen". Novellen heter "Ingenjörens hustru" eller Sagan om den lilla skökjungfrun. Hustrun spränger ihjäl sin man. Alluderar detta på Urban som dog av att hans bil sprängdes? Till sagorna.
Den 7 oktober (min frus födelsedag!)1935 firar Lyktgubben sin årliga fest. Arne träffar Frida, en ung blond och vacker väninna till Erika. Arne blir blixtförälskad. Erika bjuder upp honom på rummet till sig och Frida. Arne råkar ut för ett missförstånd. Frida vill älska med Erika men inte med Arne. Arne våldför sig på henne och hon blir rasande på honom och säger att hon ska anmäla honom för våldtäkt. När hon rusat iväg vill Erika ha sex men då kan inte Arne. Han är helt förtvivlad och övertygad om att han är impotent för alltid. Hela hans liv ligger i spillror. Dessutom får han veta att hans vän Sigge är död. När Sigge öppnade dörren till sommarstugan i Båstad exploderade en sprängladdning och han dödades omedelbart. Nu harArne förlorat precis allting.
- Han går till kontoret och söker igenom Johans skrivbord. Arne misstänker Johan för att vilja ta hans liv. Han hittar pornografiska böcker och en bok om H C Andersen.
- Pigan Emma finner Arne i ett förtvivlat tillstånd i sängen och vill hjälpa honom. Hon lyckas få hans pick att stå igen och snart får både Arne och pigan orgasm. Arne är åter lycklig och somnar förnöjt. Lika glad är han inte då hans fru Barbro väcker de båda. Arne blir utskälld och Emma avskedad på direkten. Arne går på toaletten för att hämta sig och komma med ett motanfall. Till sist påstår han att han anlitat Sigge, innan han dog, att smyga in i sommarstugan och ta kort på hur Barbro vältrade sig i den äkta sängen med den nittonårige unge mannen. Om hon begär skilsmässa eller om Arne dör kommer bilderna att spridas i bekantskapskretsen. Inför detta hot bleknar Barbro och faller (tillfälligtvis) till föga.
- Arne ringer Åke för att få stöd för sina misstankar om vad han funnit i Johans skrivbordslåda. Men Åke har annat att tänka på. Han vill i stället att Arne ska ta livet av sin fru Barbro så att hon inte kan få nya misstankar om förskingring. Men hur gör man för att ta död på sin fru?
- Åkes födelsedag firas med musik och att en byst av honom i brons avtäckes. Åke och Barbro får inga förstulna biljetter till efterfesten. Barbro förstår att Åke traktar efter hennes liv.
- Arne kallas till polisen som undrar varför han köpt en bil värd 50000 kronor för 1000 kronor. Förstod han inte att bilen var stulen? Arne fattar att han gått i en fälla.
- Barbros advokat ska än en gång försöka få ut Quentins pengar från Åke. Advokaten har fått rikspolisstyrelsen att sätta fingret i ögat på den lokale polismästaren i Lund. Detta leder till att polismästaren nästa dag ber Arne om ursäkt för sin misstänksamhet angående bilköpet.
- Nästa dag kör Arne en runda med sin fina bil. På Kävlingevägen ser han en massa poliser. De står i en ring kring en naken kropp som ligger i ett buskage. Det är en mans kropp, rådman Åkes.
- Åke är död och hans verk har rasat. Advokaten finner snart bevis för åtskilliga svindlerier och bedrägerier. Unge Quentin är totalt ruinerad och kommer att få gå från gård och grund. Åke har skrivit över allt på sina fula döttrar. Quentin är inte dum utan uppvaktar flitigt en av dem, Teodolinda. Snart är han på grön kvist igen. Barbro är rasande över sveket.
- Ingen av Åkes forna "vänner" kommer till begravningen. På begravningskaffet lägger Arne an på pigan, den lockande Jasmine. Men första träffar han Valdemars förtjusande dotter Karin, ett barn utom äktenskapet. Karin imponeras av Arne lyxiga bil. Blir bjuden på kondis och likör. Snart är hon med honom i sommarstugan framför den öppna brasan. Men där blir de överraskade av Karin mor Hedvig och Arnes fru Barbro. Arne spelar helt oskyldig.
- Nästa morgon kommer en ny novell från signaturen H C Andersen. Den heter "Bara början på en saga": Som handlar om hur en äldre man förför en ung flicka. Till sagorna.

På sidan 257 - 263 är man åter tillbaka i boken - eller snarare framåt om man ser det hela kronologiskt. Samma ord återkommer från sidan 8 i bokens början.
Åter i dödsriket:
- Arne träffar Doris som i onödan offrade sitt liv för honom? Tillsammans med henne försöker han reda ut varför och vem som dödat honom med bomben. Han rekapitulerar innehållet i de tre novellerna från H C Andersen och finner att de troligen skrivits av en kvinna som vill hämnas för att hon blivit illa behandlad av män. Arne räknar ut att flickan måste vara född den 7 oktober 1894, samma dag som ingenjörens fru. Är kvinnan Doris?
Männen i Bara början kan ha varit Arne, Sigge och Urban.
Arne får plötsligt visshet. Flickan är författarinnan Doris. "Må Bokförläggaren brinna i all evighet. Amen!" säger Doris. Hon berättar om hur läkarsonen Arne förstört hennes liv när hon var tretton år gammal. Nu tog hon livet av honom för att han inte skulle kunna ställa till mer ont. Under honom ger marken vika. Helvetet gapar under honom.

Bokens slut:
Så är han åter på sitt kontor. Yr och vimmelkantig efter att ha svimmat av smällen från den gasfyllda ballongen han kommit åt med sin cigarrstump. Han inser att han svimmat och drömt alltsammans.
- Snart sitter Arne och äter lunch på Grand med professor Valdemar. Servitrisen är ung och söt och heter Beata. Arne frågar Beata om hon skriver dikter!
Åter till drömmen.


Sagorna
- Medan Gustav V såg på (56-60) utspelas 1912
Tvångssterilisering av unga slynor som förlorat sin oskuld och kan ha dragit på sig farliga sjukdomar. Dåliga raselement som inte bör få föröka sig. Doktorn blir förälskad i henne och säger sig vilja gifta sig med henne. Men han ville bara knulla henne. Hon blev ändå steriliserad. Hon fantiserade om en hämnd som förblev fantasier.
- Ingenjörens hustru - Sagan om den lilla skökjungfrun (138-143) utspelas senast i tiden, 1928
Ingenjören jobbar på ett bygge i Norrland och är omgiven av röda "kamrater". Han läser Norrskensflamman. Hon är 34 år. Han räddade henne en gång från spinnhuset där hon satt för skörlevnad. De gifte sig mot hans mors vilja. Inga barn blev det och han började hata henne. Hon träffar Gustav som är ung och vältränad. Ingenjören kommer på dem i sängen. Han blir förtvivlad och vansinnig. Han slår henne och skriver sedan ett avskedsbrev för att ta livet av sig. Hon tar vara på brevet som kommer väl till hands senare när han kör ut henne från hemmet. Då tillverkar hon en bomb.
- Bara början på en saga (252 - 256) utspelas 1907
Den unga flickan älskade med doktorns son och lovade att gifta sig med henne. De har ett hemligt gömställe i parken, En dag har han två kamrater med sig. De förlustar sig med henne övertygade om att hon själv är med på det. Men för henne tar allt slut. Eller är det början på en saga?
Åter Arnes berättelse. Sidans början.Drottning Astrid Bernadotte, Prinsessa av Sverige 1905 - 1926, kronprinsessa av Belgien 1926 - 1934, drottning av Belgien 1934 - 1935. Dog i augusti 1935 i en bilolycka i Schweiz. Läs om Astrid-Kapelle.
Sidans början.


Baksidestexten:
En ny roman av Jean Bolinder! När bokförläggaren Arne 1935 plötsligt dör tycks han hamna i ett gränsland mellan liv och död. Arne är död och i skärselden funderar han över vem som velat mörda en så förträfflig person som han är. Arne återupplever sista halvåret av sitt liv och konfronteras med sina handlingar.
Jean Bolinder har under tjugufem års tid på akademisk nivå studerat tidsandan under 30-, 40och 50-talen - de tre första decennierna i hans eget liv. Dessa studier har gett grund för både fackböcker och fiktioner, som här i Bara början på en saga.
Det är en lekfull och humoristisk berättelse om en man som går dit könet pekar och som aldrig reflekterar över sin fördomsfulla syn på kvinnor, "raser" och sexuellt "onormala". Trettiotalet var en ond tid då förmögna hade makt över sina medmänniskor och inte sällan grovt missbrukade denna makt. En tid då nazismens idéer mognade till iskall handling.
Utifrån sin insyn i denna tidsanda väjer Jean Bolinder inte för att i grälla färger skildra de hemska detaljerna, den stora omedvetenheten och den hänsynslösa sexualiteten. Ondskan under ett skal av godhet.
Förläggaren Arne lär sig inte något av den bild av sig själv som han konfronteras med. Och man kan undra om vi, som lever i en annan tidsanda, egentligen har lärt det minsta av de gamla misstagen och grymheterna.

Kommentar:
Men det var inga misstag och de var inte grymma. Därför fortsatte Arne sitt "gamla" liv sedan han vaknat upp ur sin dröm han haft som medvetslös sedan han kommit åt vätgasballongen med sin cigarrstump och svimmat av explosionen. Det är 2000-talets värderingar som gör trettiotalets handlingar grymma.
Recensenterna av boken skriver att Bolinder beskriver tidsandan 1935 som om människorna var annorlunda då än nu. I dag är människorna desamma som de var då skillnaden är att människan beskrivs på ett annat sätt idag. Ingen vågar skriva det idag. Man måste förlägga händelserna till en gången tid och gärna till den mest ofarliga nämligen 1930-talet, tiden innan början av andra världskriget.

sidans början