Fale Burman (kort sammanfattning av hans böcker)

Spinn, spinn mördaren min
1953 

God afton fula mask
1954

Död åt republiken
1955

Än klappar hjärtat
1956 

Alibi och nya spetsar
1957

Spåren förskräcker
1959

Håll dig på mattan
1968 

1. Fale Burman Spinn, spinn mördaren min 1953 (sidans topp)
Plats: Ön Norröra i skärgården utanför Norrtälje
Mördad: Vera Stringer, förlagsägare och direktör. Hermia Westman och hennes fästman Erik Lund.
Mördare:
Bo Stringer, Veras brorson
Myndighetsperson: Stadsfiskal Larsson
Tillvägagångssätt: På ett både genialiskt och djävulskt sätt luras Vera Sommer att hoppa i från bryggan, då hon ensam tar ett nattbad efter festen, just på en dold påle under vattnet. Hermia stryps och Lund dör av en dolkstöt i hjärtat.
Motiv: Bo Stringer hade förfalskat en av Veras checkar. Han får för sig att Vera kommit sanningen på spåret. En tidigare straffad person, Erik Lund, dömdes för brottet. Men Lund kom tillbaka och hotade Stringer. Därför mördades både han och hans fästmö Hermia Westman.
Vad gör han då?
Han försöker döda Gin Steehn, som var ett farligt vittne men grips av stadsfiskal Larssons stadiga konstaplar Gran och Jonasson.
Annat nytt:
Reklamtecknaren Tobby Hagen (bokens jag) och egyptologen Reidar Hammer, vars ryktbarhet i poliskretsar är hög, är huvudpersonerna.
Kommentarer:
Spinn, spinn är ljudet då mördaren med hjälp av ett spinnspö flyttar bojen som markerar den livsfarliga pålen.

2. Fale Burman God afton fula mask 1954 (sidans topp)
Plats: Mitt i det sommarheta Stockholm
Mördad: Herkules Borén Konstimport, den avdankade konstnären Seved Boman.
Mördare:
Uno Karlberg, en skolkamrat till Tobias Hagen.
Myndighetsperson: Kommissarie Ivarsson, överkonstapel Jan Asker, chef för mordkommissionen. Många andra namngivna poliser: polismannen Forsberg, konstapel Sander, konstapel Grönberg.
Tillvägagångssätt: Båda blir strypta.
Motiv: Herkules Borén bedrev handel med hötorgskonst, en verksamhet han inte ville att varken brodern Mandus Borén eller hans ordinarie kunder skulle känna till. Han annonserade efter lämplig konstnär och fick svar av en "dam" som ville vara agent. Den maskerade damen var Uno Karlberg. Uno köpte tavlorna av en motvillig konstnär Seved Boman. Borén börjar misstänka att den maskerade mannen var Uno som för att inte bli avslöjad slår ner och stryper Borén. Karlberg mördar sedan Seved Boman för att han inte ska avslöja honom.
Vad gör hon då?
Uno Karlberg försöker döda ett annat vittne Hjördis Lövinger, ung vacker sekreterare genom att kasta henne ner från Katarinahissen. Tobias Hagen ingriper men bara för att hamna i samma position själv. Polisen ingriper i sista stund och griper mördaren.
Annat nytt:
Bokens påminner till en del sitt om Jan Ekströms "Morianerna". Stilmässigt påminner boken om Stieg Trenters detaljrika Stockholmsskildringar. Vem ligger bakom pseudonymen "Fale Burman"?
Kommentarer:
Bra intrig. Reklamtecknaren Tobby Hagen (bokens jag) och egyptologen Reidar Hammer, vars ryktbarhet i poliskretsar är hög, är liksom i förra boken huvudpersonerna. De röker hela tiden. Ofta kedjeröker. Och dricker mängder whisky och konjak. Mycket "intellektuell" humor. Mycket detaljrika Stockholmsskildringar.

3. Fale Burman Död åt republiken 1955 (sidans topp)
Plats: Den fria republiken Liberta någon stans i Värmland. Republiken Liberta har en mycket reell förebild i Republiken Åsen-Holmen, som författarepseudonymen Fale Burman besökte något år innan han skrev boken.
Mördad:
En tysk turist på besök i republiken, vars namn påminner om "Reiskoffer".
Mördare:
Rudolf Zienter, en tysk krigsförbrytare som rymde från Norge vid krigsslutet. Han levde i republiken under namnet Ruben Sellman, konstnär och ceremonimästare.
Myndighetspersoner: Landsfiskal Löfberg och fjärdingsman Röding.
Tillvägagångssätt: Tysken hypnotiseras av Zienter och låter sig sedan bakbunden hängas som en del i republikens årliga vårfestceremonier.
Motiv: Den tyske turisten hade tidigare turnerat på cirkus tillsammans med Zienter med hypnosnummer. "Ruben Sellman" fruktade att avslöjas som den efterlyste krigsförbrytaren.
Vad gör han då?
Zienter är på väg att strypa Tobby Hagen då han i sista stund övermannas av de två poliserna.
Annat nytt:
Två "välkända privatdetektiver" på semester - reklamtecknaren Tobby Hagen och egyptologen Reidar Hammer bjuds in av "Presidenten" Pelle Sunnesson att övervara vårfesten. Tobby Hagen är bokens jag.
Kommentarer:
En mycket annorlunda miljö som bygger på författarens besök i Åsen-Holmen och det är tydligt att det mesta i boken är hämtat och förvanskats från den verkligheten. När Bonniers gav ut boken 1955 ansåg sig republiken kränkt "då brott förlagts till dess terretorium" och ingav en "skarp protest-depesch" med skadeståndskrav och hot om sanktioner.

4. Fale Burman Än klappar hjärtat 1956 (sidans topp)
Plats: Stockholm, Konstfackskolan på Mäster Samuelsgatan
Mördad: Leo Gudmundsen, elev vid Konstfackskolan
Mördare:
Melwin Greger,lärare på Konstfackskolan
Myndighetsperson: Kriminalkommissarie Jan Asker, överkonstapel Öster
Tillvägagångssätt: Leo slås ihäl med en hammare
Motiv: Melvin Greger hade en homosexuell förbindelse med sin elev Leo. Leo pressade honom på pengar för att inte avslöja detta.
Vad gör han då?
Asker ordnar en fälla för honom. Han blir då skräckslagen, rusar iväg och grips av två handfasta poliser.
Annat nytt:
Reidar Hammar är på upptäcktsresa i Egypten och deltar enbart i fallets upplösning.
Kommentarer:
Bra intrig. Reklamtecknaren Tobby Hagen (bokens jag) och egyptologen Reidar Hammer, vars ryktbarhet i poliskretsar är hög, är liksom i tidigare böcker huvudpersonerna.

5. Fale Burman Alibi och nya spetsar 1957 (sidans topp)
Plats: Stockholm
Mördad: Sofia Lodfelt och Viggo Jensen, gift med Sofia Lodfelts brorsdotter Cecilia.
Mördare:
Sofia Lodfelts brorson Adam Lodfeldt.
Myndighetsperson: Kriminalkommissarie Jan Asker.
Tillvägagångssätt: Sofia ströps, Viggo Jensen sköts på ett sätt som skulle föreställa sjävmord.
Motiv: Adam Lodfeldt mördade sin faster sedan hon nekat honom pengar till hans fantasifulla uppfinngar.Viggo Jensen mördades för att han kom på vem som mördat Sofia.
Vad gör han då?
Asker ordnar en uppgörelse med alla inblandade. Han anklagar Adam Lodfelt för båda morden och han faller till föga och erkänner.
Annat nytt:
Tobby Hagen tycks äntligen få ihop det med sina unga kusin Maud Graning som fortfarande går på Konstfackskolan.
Kommentarer:
Tobby Hagens vän egyptologen Reidar Hammer lyser helt med sin frånvaro. Han tycks vara ute på långa arkeologresor.
Titeln syftar på hur mördaren försöker skaffa sig ett alibi genom att få en väggpendyl att forta sig genom att helt enkelt ta av pendeln (lodet). De mördades hushållerska Berta Hallman har som sin stora hobby att virka spetsar.

6. Spåren förskräcker 1959 (sidans topp)
Plats: Stockholmstrakten, ute i Roslagen?
Mördad:
Ragnar Lide, anställd på reklambyrån.
Mördare:
Reklambyråägaren Nisse Wartman
Myndighetsperson: Förste kriminalassisten Snäll och konstapel Ekberg.
Tillvägagångssätt: Han lurar ut Ragnar Lide på en osäker brygga som tippar över och Ragnar som inte kan simma drunknar.
Motiv: Nisse Wartman var svartsjuk på sin unga fru Runa och Ragnar Lide.
Vad gör han då?
När han blir överbevisad om sin skuld rusar han ut till sin snabba Mercedes och försöker köra ifrån de förföljande poliserna. Han kör av vägen, ner för ett stup och omkommer.
Annat nytt:
Miljön är fortfarande reklambranschen men Tobby Hagen är borta liksom Reidar Hammar. En ny ungkarl, Björn Hall, dock ej i jagform, spelar huvudrollen.
Kommentarer:
Burman skapar med små medel en stor spänning.

7. Håll dig på mattan 1968 (sidans topp)
Plats: Stockholm
Mördad:
Elsie Werner, hustru till bokens jag, reklammannen Fred Werner
Mördare:
Einar Wallman, tidigare Werners kompanjon och vän.
Myndighetsperson: Tf kommissarien Runo Snäll
Tillvägagångssätt: Hon blir skjuten i huvudet i kärleksnästet, sedan transporterad på en masonitskiva med en tjock matta tillbaka till hennes sovrum.
Motiv: Svartsjuka. De har alltid förblivit ett par och att hon gifte sig med Fred Werner var bara för att hon hoppats att han skulle bli rik och berömd. På sista tiden hade han emellertid upptäckt hur flirtig och otrogen hon var och när hon började med Sören Melin gick det för långt.
Vad gör han då?
Han lurar ut mig i Spökhuset, där Elise och han träffats, han avslöjar vad han gjort och hotar med att döda mig och sätta fyra på hela skiten. Polisen med Runo Snäll ingriper och då skjuter Wallman sig till döds.
Annat nytt:
Tråkigt att det inte blev fler böcker.
Kommentarer:
En riktig pusseldeckare, en väluppbyggd intrig, goda personskildringar och hyggligt spännande.