Jean Bolinder Du Janne! 2000

 

Ejnar Olof Addelbin har ett utseende som inger förtroende hos män och som får kvinnor att förälska sig. Han är 63 år gammal och VD för Addelbins datatillbehör. Varken hans bil eller mobiltelefon fungerar. Han känner att fienden är honom tätt i hälarna. Han går till det vita huset. Det var en gång hans. Det är förfallet. Han letar efter Janne Falldor Idebo. De har stämt möte. Som de gjorde för fyrtioåtta och ett halvt år sedan. Men nu är han ensam. På bordet ligger sex tarotkort.(se bokens slut). Det är Narren, De älskande, Tornet, Djävulen, Magikern och Månen. Men det saknas ett och han kan inte komma på vilket. 1951 mötte han zigenerskan som visade honom korten och spådde honom på tåget till Mjölby. Han var då 15 år gammal.
- Han kör därifrån men återvänder. Då är Janne där. De sex korten är borta. Janne vill visa honom det sista kortet. En hängd man dinglar i ett rep från en bjälke i taket. Ejnar ser att det är han, Ejnar Olof Addelbin, som hänger i repet. Det sista korten zigenerskan drog var Den hängde.
- Ejnar berättar för Janne hur det hela började 1951. De gör en cykelutflykt tillsammans till kvarnen. Janne gör farliga och vårdslösa saker inne i vattenkvarnen och snart störtar han ner i maskineriet. Mjölnaren, som kanske är Jannes far, drar upp den svårt skadade pojken. En bil kör honom till sjukhuset. Ejnar cyklar hem till stationssamhället. Han får stryk av sin far, handelsmannen, för att han leker med Janne. Han ska leka med Bruno i stället som är bättre folk.
- I december 1958 möter Ejnar Kristina. Han träffar henne på en fest hos några studenter. Själv arbetar Ejnar på Hermods korrespondensinstitut i Malmö. De blir förälskade. Hon vill hålla på sig tills de blir gifta. Han respekterar henne för det.
- Kristina följer med honom hem till hans föräldrar. Mamma Frida visar tydligt sin avoghet. Inte ska någon kvinna ta hennes Ejnar ifrån henne. Kristinas far är trädgårdsmästare på ett grevligt gods i Östergötland. Hon studerar språk vid Universitetet i Lund. Modern får en stund ensam med Ejnar och berättar då om att fadern Olof inte tvättar sin penis, det är äckligt och det är hemskt för henne när han vill komma till. Men Ejnar tvättar alltid sin penis. Det har mamma lär honom.
- Baron von Fersen på godset där Kristinas far Gösta arbetar vill ge sin guddotter ett hus nere vid Öresund som brudgåva. Villkoret är att de upprättar ett äktenskapsförord.
- Äktenskapet blir till en början lyckligt även om Kristina förvånas över att Ejnar vill vänta med samlaget på bröllopsnatten. Hon är för ren för att utsättas för råhet och primitiv drift menar han. Han vill inte djuriskt följa sina drifter som sin far. Kristina blir allt mer besviken och undrar om det är något fel på Ejnar och vill gå till doktorn med honom. Han säger att han bara inte vill.
- Ejnar sitter på sitt jobb och känner sig sjuk. Varför inte smita iväg hem tidigare, hans arbetsrum ligger så åtskilt att knappast någon kommer att märka det. Sagt och gjort, men förvånad blir han då han upptäcker Kristina i deras äktenskapliga bädd tillsammans med hennes lärare i franska, Lennart, vilt älskande. De märker honom inte. Han sätter sig åter i bilen och väntar ut "fransosen". När denne kommer ut och tar bussen kör Ejnar efter honom. Lennart stannar till vid en korvkiosk. Ejnar följer efter. En Cheva stannar till och en ung man går till korvkiosken med motorn i gång och bildörren öppen. Lennart börjar gå mot Saluhallen. Då rusar Ejnar fram, rivstartar Chevan och kör ihjäl Ejnar. Han kör några kvarter, lämnar bilen och promenerar åter till sin egen bil.
- På väg tillbaka till sitt arbete i Malmö hör han ambulanssirenerna. På jobbet tar han genast kontakt med flera av sina arbetskamrater som inte märkt hans bortovaro. - Ejnar åker hem och mottages med en festmåltid och levande ljus. Kristina säger att hon vill vara den perfekta hustrun.
- Nästa morgon vid frukosten chockas Kristina av tidningsrubrikerna om att en biltjuv under vild flykt råkat köra ihjäl fransklektorn. Hon blir utom sig och skriker att hon älskar Lennart. Ejnar låtsas ovetande och spelar starkt upprörd över hennes otrohet och horeri. Hon har begått äktenskapsbrott och måste ta sitt straff. Just då knackar det på dörren och två poliser anländer. De kommer för att de fått veta att Lennart varit i deras hus dagen innan. Ejnar säger att han varit på sitt arbete då olyckan skett. Kristina säger att Lennart var hennes älskare och att hon ämnade skiljas. Det märks att poliserna föraktar Kristina och har sina sympatier hos Ejnar.
- Nästa dag har Kristina åkt till sina föräldrar i Östergötland. Skilsmässa följer. Huset tillhör henne och hon säljer det. Ejnar hyr en enrummare vid Mårtenstorget i Lund. Han älskar att se över torget, särskilt nät det snöar.
- Ejnar hatt fått en ny arbetskamrat. Han är ung, heter Kenneth Berg, och är intresserade av datorer. Kenneth vill starta ett företag men har inte pengar. Ejnar erbjuder sig att bli hans kompanjon och de bildar Addelbin-Berg computer AB sedan Kenneth läst in 2 betyg i "Informationsbehandling och ABC". De börjar i liten skala med Kenneth som tekniker och Ejnar som försäljare. Efter några svåra år blomstrar företaget och Ejnar är riktigt förmögen. Kenneth träffar Gull-Maj och snart har de tre barn och farbror "Eje" är som en del i familjen.
- Ejnar mår bra och tar upp sin hobby att samla frimärken. Han har svårt för att tro på Internet som Kenneth inser är framtiden för firman. Kenneth anställer 1994 en ny medarbetare, Göran Dahl, som är expert på internetanpassning och Ejnar fruktar att bli lämnad utanför. 1996 träffar Ejnar en av medhjälparna på firman, Eiler Franzén, som frågar om Dahl ska ta över Ejnars plats. Några dagar senare har Ejnar bjudning för några vänner. De dricker friskt fast Ejnar bara låtsas bli full. Han häller ut drinkarna i vasken. När gästerna lummiga tagit taxi hem vid tolvtiden kör Ejnar till Kenneths sommarstuga i Beddingestrand där han vet att han och Göran Dahl planerat företagets framtid under kvällen. Han tar sig in med nyckel och stänger av spjället till den öppna spisen. Han vill att ingen någonsin ska vakna. Nästa dag ringer en orolig Gull-Maj och Ejnar erbjuder sig att köra henne till sommarstugan. De hittar de två männen döda i sina sängar och alarmerar ambulans och polis.
- De två dödsfallen avskrivs snart av polisen som en olyckshändelse i fyllan och villan. Ejnar själv uppfattar det som om han gjord en gudelig behaglig gärning då han ingripit mot ondskefulla och förrädiska människor.
- Ejnar sköter om begravningen som den gode vän till familjen han är och han tar också över hela chefskapet på firman och gör Eiler Franzén till vice verkställande. Han köper ut Kennets familj ur firman för att säkerställa framtiden för dennes familj. Han uppoffrar t o m sitt frimärksintresse för en tid.
- Databranschen är emellertid hård och Ejnar tvingas arbeta hårdare än han önskar. Han märker också att personalen saknar Kenneth och anser att Ejnar inte duger som ersättare. Han funderar på att sälja företaget.
- Ejnar överraskas av att en ung vithårig pojke plötsligt dyker upp och börjar prata med honom. Han känner först inte igen honom men förstår sedan att det är Janne som kommit tillbaka. De pratar om gamla ting och skrattar tillsammans. Människor omkring honom förvånas över hans beteende och undrar om han är sjuk. När han njuter av en god middag på strandrestaurangen i Skanörs hamn för han ett långt samtal med den vitlockige Janne. Tre av hans anställda på firman betraktar honom med misstänksamhet där han sitter och pratar för sig själv. Janne påminner honom om den sommardag då de cyklade till kvarnen och talade om syramördaren Haig. Han som blev hängd. Den dagen då Ejnar knuffade in Janne i kvarnmaskineriet. Ejnar hatade Janne för att han hade "sprut och hår" och för att han sjöng oanständiga visor.
- Nästa dag hör Ejnar hur de tre medarbetarna i smyg pratar om hur gaggig Ejnar blivit och hur pinsamt det varit i Skanör där han satt och pratade och gestikulerade för sig själv. Ejnar beslutar sig för att straffa dem. Han kallar dem till sig och säger att en ny vice VD, Erik Fredriksson, ska anställas utifrån och att de tre programmerarna ska få nya ansvarsfulla poster i supporten. Den blir vansinniga av ilska över denna förnedrande degradering och säger upp sig.
- Djävlarna börjar ansätta honom allt mer. De sticker upp sina trynen överallt.
- Janne lockar Ejnar att fara ut till huset som Kristina en gång fick av baronen. "Ta med dig ett rep, Ejnar!" manar han.
- När han är framme vid huset slocknar bilen. Varken hans bil eller mobiltelefon fungerar. Han känner att fienden är honom tätt i hälarna. Han går till det vita huset. Det var en gång hans. Det är förfallet. Han letar efter Janne Falldor Idebo. De har stämt möte. Som de gjorde för fyrtioåtta och ett halvt år sedan. Men nu är han ensam. Ejnar fäste repet runt en bjälke. Äntligen ska han återkomma till barndomen och förenas med sin mor och "den älskade Janne".

Bolinder har tidigare skrivit om tarotkort och spågummor i "Fjärilseffekten".

Baksidestexten:

Runt omkring Ejnar breder moralförfallet och otacksamheten ut sig. Janne var den förste som svek, då för länge sedan. Han solkade oåterkalleligen ner Ejnars oskuldsfulla barndom. Det var väl att Janne försvann, han med sin fräckhet, sin oblyga lusta och sin våghalsighet. Ejnars egen hustru,den löpska hyndan, hånar hans osjälviska strävan att hålla hennes renhet intakt. Så kan det inte få fortsätta. Den ende vännen och kompanjonen - som han visat en sådan storsinthet - försöker manövrera ut honom ur firman. Alla sviker. Djävulens fula tryne dyker upp än här och än där, i olika skepnader. Han ensam är ren, obefläckad, Han, och hans vackra lilla mamma som fick lida så av faderns djuriska sexualitet. Han känner att hon står på hans sida när han tar itu med att ställa allt tillrätta. Detta är en berättelse om mänsklig känslokyla och en splittrad själs försök att reparera sig själv.