Elise Dufva Mordet på Cristina 1952

 

Bloggen     Baksidestexten    Storyn  

Cristina-Biblioteket ligger i Viköping. Fröken Karin Herdelius upptäcker liket i hissen. Det är Vera Magnusson. Snart är kriminalkonstapel Dumont där och övervakar polisteknikernas arbete. Kommissarie Birger Allén frågar ut personalen. Han är liten och bred, med fyrkantigt ansikte och färglösa diskvattensögon. Han börjar med överbibliotekarie Perselius. Doktor Linde som är disträ och världsfrånvarande, lämnade in sina nycklar på förmiddagen för att åka på en semesterresa till Paris. Den unga biblioteksassistenten, fru Aina Björkfors, är väl insatt i det mesta. Hon är bekant med poliskommissarie Allén. Bibliotekarie Allan Emmanuel Widegren, är på semester i Arild sedan två veckor. Biblioteksassistent Alice Eleonora Bergstedt är tjänstledig i ett år. Hon är i Amerika på ett Zorn-stipendium. Närvarande är vidare bibliotekarie Gunnar Sixten Berlin, skrivbiträde Karin Herdelius, amanuens Paul Valdemar Lövander, vaktmästare Ernst Berggren och städerskan Hilda Andersson. Semesterledig är nattvakten Gustaf Otto Lindbergsom är på semester och som ersätts av nattvaktsvikarien Emmanuel Karlsson.
Två semestervikarier är Elsa Tilén och Ulla Svensson
Hilda Andersson berättar att Karlsson sagt sig ha något att säga till överbibliotekarien.

Astrid Magnusson
är den avlidnas syster. Hon säger att Vera stått i begrepp att gifta sig med bankkamreren Edgar Rosengren. Denne säger att han följt efter Vera vid elva tiden på natten och sett henne gå till biblioteket. Någon annan gick in där före henne.
Doktor Adolfsson avslöjar att Vera Magnusson fått ett hårt slag mot halsen som förmodligen gjort henne medvetslös. Sedan hade hon släpats in i hissen där någon bundit för hennes näsa och mun och kloroformerat henne och sedan öppnat pulsådern i högra handleden.
- Mordkommissionen kommer för att hjälpa till. Det är kommissarie Broman och landsfogde Felling.
- Dupont tar sig till hamnen för att ta emot Karlsson som kommer med Najaden tillsammans med soldater från Frälsningsarmén som varit på en utflykt. På båten är stämningen dyster. Den fraktar Karlssons döda kropp. Dumont ber major Bergström ta med sig flickorna Hildegard och Therese Andersson och komma till polisstationen. När de kommit fram hade Karlsson fått ett bud att han skulle gå vägen fram emot Viköping för att det var någon som ville träffa honom i ett angeläget ärende. Sedan kom han inte tillbaka på hela dagen, så Hildegard och Therese hade gått ut för att leta efter honom och hittat honom död en bit in i skogen. Sättet han bragts om livet på tycks vara samma som Vera Magnusson utsatts för.
- Aina och Erik Björkfors har en son Nenne. Nästa dag ska Erik och Nenne åka och hälsa på Lennart Algren i Lekeby. Då följer Aina med för att hälsa på Rosalie Ekenkrona. Rosalie arbetade tidigare på biblioteket men slutade för att överta sin fasters bokhandel i den lilla staden Blåvik. Rosalie kände Vera Magnusson väl. Rosalie bor mycket elegant och har en husa hon ärvt från faster. Rosalie menar att Vera var förälskad i Gunnar Berlin som i sin tur var betuttar i Rosalie, som var rädd för honom. Han var mycket efterhängsen.
- Konstapel Dumont ber Aina Björkfors om hjälp för att reda ut var alla nycklar befinner sig. Alla nycklar har nummer.
Sixten Berlin visar sig ha nycklar som tillhör den tjänstlediga Alice Bergstedt. Var han har sina egna nycklar vet han inte.
- Kommissarie Allén har fått ett anonymt brev, där han ombeds fråga professor Silverling varför Berlin slutade sina medicinska studier 1938. Stilprov ska tas på alla bibliotekets skrivmaskiner.
- Allén har gått igenom personalens alibin, och alla har alibin för mordnatten utom Linde och Berlin.
- Dumont beger sig till Berlins värdinna, fröken Edla Nyman. Dumont upptäcker att Berlins näsdukar som Nyman är på väg att stryka mycket liknar den som Vera Magnusson bundits med. Nyman bekräftar Dumonts hypotes om att Berlin efter sin motorcykelutflykt inte kommit hem förrän vid halvtvåtiden på natten. Själv påstod Berlin att klockan var elva.
- Sixten Berlin hämtas av polisen. På polisstationen erkänner Berlin att han inte kommit hem förrän halv två. Orsaken var bensinstopp och att det tagit lång tid innan han fått hjälp av en dansk i en Cadillac.
- Allén får brev från sin släkting i Paris som han anmodat hålla reda på vad bibliotekarie Linde har för sig där. Han köper gamla gravyrer i en affär. Som han sedan glömmer då han handlar i en boklåda vid Seinestranden på Rive Gauche. Släktingen har hand om det kvarglömda och hänger det på Lindes hotelldörr. Detta får Linde att genast lämna hotellet och bege sig till Gare de l'Est.
- Konstapel Dumont beger sig till professor Silverling. Där får han reda på att Gunnar Sixten Johansson blivit rekommenderad att lämna sina medicinska studier sedan han varit inblandad i en stöld av kokain. En annan medicinare som vare lätt alkoholiserad fick skulden och tog livet av sig. Då erkände Johansson att det var han som var tjuven.
- När Dumont kommer tillbaka får han emellertid reda på att "de tren vise männen" redan fått Sixten Berlins alibi bekräftat.
- En månad senare bjuder herrskapet Björkfors på ett försenat gardenparty. Ainas bror, läkaren Rolf Lindell är också inbjuden. Erik Björkfors har bjudit Redlund och Vennblad från ingenjörskontoret. Vidare kommer Rosalie Ekenkrona för att återse sina tidigare arbetskamrater från biblioteket, amanuens Lövander, Karin Herdelius, Elsa Tilén och Ulla Svensson. Fru Elsa Eriksson hjälper till med mat och dukning. "Sångarstrid" ska det bli. Paul Lövander börjar sedan han stämt gitarren. Han sjunger Evert Taubes "När Sylvia tar sitt morgonbad i Anienes myrtenlund". Rolf Lindell sjunger om "Miss Otis regrets she´s unable to lunch today". (Författaren stavar felaktigt "Oatis"). Detta leder till en diskussion om mordet på biblioteket och det faktum att Sixten Berlin nu är fri från alla misstankar.
- Snart är det höst. Kommissarie Allén gör en ny undersökning av Vera Magnussons arbetsplats på biblioteket. Han hittar en kopia av den Grawenschiöldska donationsförteckningen. Där finna en väl gömd almanacka med kryptiska noteringar som tyder på att vissa objekt försvunnit från biblioteket. Det visar sig vara dyrbara gravyrer ur den Grawenschiöldska samlingen. Bland andra kopparstick av Ostade. På doktor Lindes skrivbord hittar Allén en katalog som visade att flera av objekten var till salu i Paris.
- Allén kontaktar överbibliotekarie Perselius hemma i hans trädgård. Denne har aldrig hört talas om stölden.
- När Linde förstod att någon var på jakt efter honom "skuddade han Paris stoft av sina fötter" och tog tåget till hamnstaden Rouen. Där hade han turen att komma med på ett norskt fraktfartyg vars kapten behövde en tredjeman till canastaspel. Linde upplevde en angenäm semestervecka på båten. När de kom till Larviks hamn erbjöds Linde följa med till kaptenens "sommerhytte" på ön Trollöia. Där trivs han förnämligt ända tills båten kommer från fastlandet med tidningar och han läser om mordet på biblioteket. Han tar då genast nattåget hem från Oslo.
- Konstapel Dumont får syn på Linde i färd med att köpa en tågbiljett till Blåvik. Dumont följer efter honom till Blåviks bokhandel. Linde kommer ut med ett litet paket i handen. Linde tar tåget till Viköping och Dumont följer med. En påfallande vacker och elegant ung dam stiger också på tåget. Tåget håller hög hastighet och plötsligt hör Dumont ett vilt kvinnoskrik. En dörr är öppen och den vackra flickan hänger utanför dörren. Linde hänger nedanför med ett kraftigt grepp om flickans kjol. Dumont drar in flickan men då brister kjolen och Linde faller av tåget. Dumont rycker i nödbromsen. Hon skyller Linde för att ha försökt knuffa ut henne. Tåget backar tillbaka och snart hittas Linde till synes livlös. Linde hämtas med ambulans men den vackra flickan är och förblir försvunnen. Dumont tar hand om Lindes lilla paket som visar sig innehålla en psalmbok!
- Kommissarien har av misstag fått med sig ett brev adresserat till Aina Björkfors. Han upptäcker att det är skrivet på samma skrivmaskin som det anonyma brevet han fått. Rosalie Ekenkrona står som avsändare. Allén hittar henne som ägare till Blåviks bokhandel och beger sig dit. Han tar med sig konstapel Spjut. Men i huset finns bara husan Hilma, Rosalie Ekenkrona har rest bort, skulle ta flyget till Paris. Hon körde till Bromma i sin lilla Citroën. Allén och Spjut försöker hinna ifatt henne, sedan Allén ringt och varskott passkontrollen. Planet är på väg att starta. Kaptenen ger Allén tillåtelse att kontrollera alla passagerares pass. Men Rosalie Ekenkrona finns inte bland passagerarna.
- En bil anländer med en svårt skadad kvinna. Det är flygvärdinnan Jarund på Parisflyget. Hon har blivit utsatt för mordförsök förmodligen av Rosalie Ekenkrona som därefter klätt ut sig i flyguniformen och lyckats lämna landet som flygvärdinna! Fröken Jarund är skadad på samma sätt som Vera Magnusson. Samma mördare har varit framme.
- Sent en kväll får paret Björkfors oväntat besök. Det är Hilma, Rosalie Ekenkronas trotjänarinna. Hon berättar att Rosalie farit hastigt iväg och att polisen varit på besök. Hon påstår också att Rosalie mördat sin faster Rosa för att få ut arvet i förtid. Rosa hade astma och använde en inhalator. Rosalie bytte ut vätskan i inhalatorn. En kemisk undersökning visar att inhalatorn som Hilma sparat innehåller dietylparanitrofenyltiofosfat, ofta kallat parathion och förekommer i handeln som som medel mot skadeinsakter.
- Rosalie Ekenkrona grips misstänkt för mord på flygplanet vid dess ankomst till Paris.
- Doktor Linde får ligga länge på sjukhuset efter det mordförsök han utsattes för på tåget. Först efter flera veckor får han ta emot besök. Då samlar kommissarie Allén tillsammans med konstapel Dumont ihop Aina och Hilma, Perselius, Widengren och Lövander för att i sjukrummet berätta allt som hänt.

 

Storyn:

Det hela började med att bibliotekarie Sixten Berlin och Rosalie Ekenkrona träffades på Cristina-biblioteket fyra år tidigare och blev förälskade. Rosalie Ekenkronas faster, vars pengar Rosalie var beroende av, var karlhatare och ville inte acceptera ett äktenskap. Rosalie Ekenkrona tog då livet av henne genom att blanda insektsmedlet Parathion i hennes inhalator. På biblioteket fanns donerat en ovärderlig samling, den Grawenschiöldska, av bl a gravyrer och kopparstick. Rosalie Ekenkronas kollega Vera Magnusson upptäckte att flera av dessa försvann från biblioteket. Hon misstänkte Rosalie Ekenkrona och tog henne på bar gärning vilket blev hennes öde. Rosalie Ekenkrona mördade henne för att inte bli avslöjad. Hon gav Vera ett hårt slag mot halsen som förmodligen gjort henne medvetslös, band för hennes näsa, kloroformerade henne och öppnade en pulsåder i högra handleden.
Nattvaktsvikarien Karlsson, den fd alkoholisten men numera fromme soldaten i Frälsningsarmén, hade sett henne gå in på biblioteket och blivit misstänksam. Därför blev han också mördad. Hon lurar honom att lägga sig under hennes bil för att undersöka ett påhittat fel. Då får han sig ett slag med batongen i huvudet, blir kloroformerad osv.
Doktor Linde såg i en katalog att en av de stulna gravyrerna fanns till försäljning i Paris, åkte dit och kunde kontrollera att så var fallet. Butiken i Paris hade köpt gravyren från Blåviks bokhandel som Rosalie Ekenkrona ärvt efter sin faster och därmed var saken klar för hans del. På tåget hem till Viköping upptäcker han att även Rosalie Ekenkrona är med. Hon lurar ut honom till tågdörren och knuffar ut honom.
Samma mordmetod använder hon sig av för att kunna överta en flygvärdinnas identitet för att kunna passera passkontrollen på Bromma sedan hon efterlysts för mord. Flygvärdinnan hittas av en slump i tid, får vård och överlever. Rosalie Ekenkronas falska identitet avslöjas och hon grips på flygplatsen i Paris.
Sidans topp