Olle Ekberg De sju dödssynderna 1968

 

Bloggen  Storyn

Nils Kvist, är ett dygdemönster. Han är 19 år och är praktikant på stadens tidning, Oskarsvikskuriren. Han är fräknig och rödhårig. På väg till jobbet träffar han en äldre man, Oskar Bergman, som är ilsken över den förändring hans stad genomgår. Kvist avlöser jourhavande nattredaktören Börje "Uven" Stenman. I växeln sitter Vera Pettersson.
På fotoavdelningen finns Nils "Plåtis" Ekström och Alf "Fixis" Gran. Och på förströelseavdelningen fröken Inga Lilja och Sten Björklund, kallade "Ditt och Datt".
Chefredaktör är Alex Grönberg ("den ansvarige"). Han har en sekreterare, Asta Lindgren. Redaktionssekreteraren Sven Ohron.
Mia Söderberg kallas "Apollonia", ett "stort, grant fruntimmer i 50-års åldern.
Sten Andersson, "Sportis"
Kulturredaktören Dr Philas Inne och den politiska redaktören Blomgren.
- Rasmus Johansson ringer tidningen och tipsar om en brand i Svea kafferosteri. Ekström åker ut och i brist på annat får Nils Kvist följa med för att skriva.
- Rasmus Johansson har ett nytt tips. En bil har slagit runt, ligger på taket och är nära att glida ner i det stora grustaget. En person finns i bilen. Det blir Sportis och Ditt som får rycka ut. Andersson och Lilja.
- Oskar Bergman besöker redaktionen. Han har ett tips om att någon förgiftar katter genom att lägga råttgift i strömmingar. De kommer överens om att Nils Kvist ska intervjua honom.
- Nils Kvist mor, Signe Kvist, är änka. Hennes syster Lisa Boman är kvar efter syjuntan. Lisa berättar om sin "husbonde", Hansson, "amerikanaren" som är författare. Han ska gifta sig med den kända Eva Lind, konståkerskan, anställd på Exportbolaget. Men Lisa ska få stanna kvar som husföreståndarinna. Nils följer moster Lisa hem.
- Där hittar de Einar Hansson död på golvet. Ambulansmännen ringer polisen. Förste kriminalassistent Klas Björkman kommer och han frågar ut Lisa Boman. Hansson tycks ha dött av förgiftning. Där finns också poliserna Asp och Eriksson.
- Nils Kvist vädrar en viktig nyhet och tar sig snabbt till tidningsredaktionen. Där väcker han stor uppståndelse. Ohron vill följa med Nils Kvist tillbaka till mordplatsen.
- Einar Hansson är känd under sin amerikanska deckarpseudonym William Green.
- Klas Björkman frågar ut Lisa Boman hemma hos hennes syster, Signe Kvist. Vilket umgänge hade Einar Hansson? En vanlig gäst var redaktör Ohron. Har han några nära anförvanter?
Vems är handstilen på de ändringar som gjorts i Hanssons manuskript?
Testamentet avslöjar att Lisa Boman ärver allt och om hon redan är avliden går allt till Nils Kvist.
- Ohron lämnar maskinskrivna "tvättäkta" alibin för sig själv, Lisa Boman och Nils Kvist till kriminalkommissarien.
- Asp tror att mördaren bjöd Einar Hansson på en förgiftad mazarin.
- Klas Björkman gör en resumé över allt polisen tagit reda på så långt. (se bilaga)
- Kommissarien skriver ner 12 punkter som riktlinjer för fortsatta spaningar. (se bilaga)
- Nils Kvist lyckas övertala sin arbetskamrat Vera Pettersson att följa med till Granviken på dans för att fira midsommarafton.
- Förste polisassistent John Felix vid ordningspolisen kopplas in på fallet. Han är duktig på att lösa problem. Hans fru heter Monika Felix .
- John Felix och Klas Björkman rekapitulerar allt de vet om Einar Hansson, om hans liv i Sverige och i New York, en stad som inte alls motsvarade hans förväntningar. Den stora organiserade kriminaliteten fick honom att börja skriva kriminalromaner. I dessa avslöjade han brottslingarna och blev utsatt för hot. Han föräldrar omkom i en olycka som kan ha varit ett mord. Han flyttar därför tillbaka till Sverige. Då är han 33 år. Han fortsätter att skriva för sitt förlag Pinkerton för att komma över sorgen. Han skriver på engelska och någon hjälper honom att översätta några av böckerna till svenska.
- Hur letar man efter ett motiv för mordet? Ett sätt är att utgå från de sju dödssynderna menar John Felix. Högmod, Girighet, Vällust, Avund, Dryckenskap, Vrede och Andlig lättja. Medan de diskuterar får de besök av Oskar Bergman. Han har blivit vittne till hur ännu en katt ätit fisk och dött hastigt i kramper. Han har fiskresterna med i en platspåse.
- Björkman och Felix befarar ett nytt mordförsök och lägger upp en plan. Alla 128 telefonnummer till Villastadens invånare ska ringas upp. Huvuduppgiften är att avvärja ett eventuellt ytterligare giftmord.
- En kvinna på väg in i villan Timotejvägen 10 grips med en bakelsekartong i handen. Tyvärr handlar det om Lisa Boman! Hon har julgransprydnader i kartongen. Hela aktionen blev resultatlös.
- Nils Kvist övernattar i skogen på en filt med Vera Pettersson. De har det riktigt mysigt och blir nästan intima. Hon är som "en älva i en midsommarnattsdröm". De väcks av några "genomträngande, gälla skrik borta i skogens gröna dunkel".
- När Nils Kvist nästa morgon går sin vanliga kontorsrunda på redaktionen blir han helt chockad då han hittar kulturredaktören dr Inne död på sitt kontor. Han har vanställda anletsdrag.
- Polisassistent Björkman är snabbt på plats. Chefredaktör Alex Grönberg identifierar den döde. Många på redaktionen missuppfattar vad som hänt. De tror att det är Sven Ohron som är död eftersom han inte har kommit till arbetet. Inga Lilja blir därför så starkt chockad då hon möter Sven Ohron i korridoren med ett stort bandage om huvudet att hon svimmar och faller till golvet. Ohron minns inte vad som hänt förrän han vaknade upp på sjukhuset. Men han har blivit överkörd av en bil.
- På måndagskvällen samlas Björkmans grupp hos kommissarien. En ny kattförgiftning följs ånyo av ett giftmord. Vill förövaren testa giftets styrka och verkan? Enligt läkaren har Philas Inne avlidit strax efter halv tio kvällen innan. Även andra vittesuppgifter stöder detta. Det finns okända fingeravtryck liknande de som hittades hos den mördade Einar Hansson. Det finns ett papper med texten " Homo sum, humani nihil a me alienum puto" (Jag är människa, intet mänskligt är mig främmande, enligt Wikipedia). Asp berättar i förtroende att han i en låst byrålåda hittat massor med pornografiska bilder och texter. Det vill han inte göra offentligt. Däremot tror han att minst tre personer på redaktionen känner till något om Innes privata författarskap.
- Eva Lind, konståkerskan, berättar att hon kände Einar Hansson redan tidigare. De träffades på en bjudning hos en av hennes väninnor. Väninnan var Inga Lilja! Även redaktör Inne deltog i bjudningen.
- Var finns cyankalium tillgängligt i staden? Där finns en Härdningsverkstad Diamant. Innehavaren Johnson har lång erfarenhet från America Steels laboratorier i New York. Vid en särskild härdningsprocedur av stål används stora mängder cyankalium. Men cyankalium finns också i ett giftskåp på läroverket. Vaktmästaren Grankvist visar upp skåpet för Felix. Adjunkt Lövberg är institutionsföreståndare. John Felix funderar på om mördaren själv framställde giftet och att det var därför han tvingades testa det på katter först?
- Fotografen Nils "Plåtis" Ekström kommer till de två poliserna för att berätta en lång och inte särskilt vacker historia. Främst gör han det för att rentvå sig själv och hans väninna Inga Lilja från misstankar om att ha mördat doktor Philas Inne. En dag bjöd han Ekström och hans fotografkollega Gran på restaurang. Philas Inne ville engagera dem för att fotografera Inga Lilja naken i speciella positioner, allt för att illustrera de "vetenskapliga" publikationer han höll på med. Även Vera Pettersson skulle posera naken. De blev oroliga för sina kvinnliga kollegers skull. Vad hade de lockats in i? Ekström använde "naturmetoden". han bjöd hem Inga Lilja och bad henne stanna över natten. Då han avslöjade att han visste allt om vad hon och Vera höll på med erkände hon och visade de långa röda strimmor hon hade över halva kroppen som ett resultat av att Philas Inne piskat henne.
- Vera Pettersson kommer hem till Nils Kvist som avvisar henne. Men hans mor Signe övertalar honom att gå en promenad med henne. Efter en lång stund har de klarat ut de värsta missförstånden dememellan.
- Oskar Bergman har hittat en tredje förgiftad katt! Enligt Felix är det bara från ett hus som det finns fri utsikt till katten. Nästa morgon besöker Felix villan. Ingen öppnar men inne i huset ligger en man, död i en förvriden ställning. På bordet finns en halväten mazarin. Där ligger ett kuvert adresserat till förste polisassistent John Felix med Doktor Augustinus Hellas, läraren, som avsändare. I ett brev vill han förklara bakgrunden till sina handlingar.
Han anlitades av Einar Hansson för att kontrolläsa dennes översättningar av sina böcker till svenska. Hellas blev allt mer bestört och upprörd över den råa och cyniska tonen i böckerna. Hansson tjänade pengar på alster som kunde förvilla och förvrida sinnena i synnerhet på unga läsare. Därför måste han dö. Han föll för den andra av de sju dödsynderna som är girighet. Philas ville att han skulle samarbeta med honom med faktagranskning av "vetenskapliga verk" som snarare var perversa och abnorma. Om sexuella abnormiteter hos olika folk. De handlade om grymheter särskilt mot kvinnor. Därför var det bäst för alla om han inte kunde fortsätta att driva sitt värv. Även han förgiftades till döds.
När Hellas deltog i begravningen av Einar Hansson och såg vilken sorg och förtvivlan som drabbat hans fästmö Eva Lind förstod han att han gjort orätt och beslöt sig för att ta sitt eget liv.Story:

Einar Hansson och Philas Inne var gamla studiekamrater och hade i flera år lektor Augustinus Hellas som klassföreståndare. Hellas anlitades av Einar Hansson för att kontrolläsa dennes översättningar av sina böcker från engelska till svenska. Hellas blev allt mer bestört och upprörd över den råa och cyniska tonen som präglade böckerna. Hansson tjänade pengar på alster som kunde förvilla och förvrida sinnena i synnerhet på unga läsare. Därför måste han dö. Han föll för den andra av de sju dödsynderna som är girighet. Fortfarande vikarierade Hellas ibland och har tillgång till en huvudnyckel till skolan, till laboratoriet men inte till giftskåpet. Han kom inte åt cyankaliet utan fick själv framställa det i brännugn med gult blodlutsalt (Kaliumferrocyanid, ferrocyankalium, K4Fe(CN)6 · 3H2O som utgångsmaterial. Och sedan ville testa dess styrka på en katt.
Philas Inne ville att Hellas skulle samarbeta med honom med faktagranskning av "vetenskapliga verk" som snarare var perversa och abnorma. Om sexuella abnormiteter hos olika folk. De handlade om grymheter särskilt mot kvinnor. Därför var det bäst för alla om han inte kunde fortsätta att driva sitt värv. Även han förgiftades till döds.
När Hellas deltog i begravningen av Einar Hansson och såg vilken sorg och förtvivlan som drabbat hans fästmö Eva Lind förstod han att han gjort orätt och beslöt sig för att ta sitt eget liv.
sidans topp