Monica Franck Mord i maj 1955

 

Storyn Baksidestexten Bloggen

Märta Robson var en vän av ordning och fasta vanor. Richard Robson körde henne till stationen i sin Cadillac. I tidningen läser hon om en känd målarinna som dött under mystiska omständigheter. Den 28-åriga Ingegerd Roslin. Maka till författaren och kritikern Einar Wikman. Hon hittades mördad i sin systers, Gunnel Andreassons lägenhet.
Upptäckten gjordes av en viss Mr X och av portvakten Karl-Erik Krantz.
Riksmordskommissionens chef, kommissarie Nils Sandfeldt och brottsplatsundersökarna, överkonstapel Ragnar Berg och Sigurd Persson kom snabbt till brottsplatsen.
- Märtas bror Ivar Wahlgren möter henne på stationen. Hon ska äta middag med honom och förbereder sig på sitt hotell innan med att formulera och skriva ner frågor hon ska ställa honom om Ingegerd Roslin och hennes män. T ex om Gösta Bokeman som är skild från Ingegerd Roslin.
- Ivar känner sig förföljd. Orsaken är att det är han som är Mr X och han tror att polisen misstänker honom. Märta har tidigare spelat detektiv, en insats i Uppsala, då hon satte fast Calle för stöld. Ivar hävdar bestämt att Ingegerd Roslin gjort självmord. Orsaken menar han är att hon var svartsjuk på sin älskade man Einar Wikman. Einars väninna är Eva Lindhe. Men Einar har alibi. Han var hos sin förläggare Widar Almström och hans fru. Björn Berggren, en målare, är däremot en möjlig mördare. Han sitter förresten bara några bord bort i restaurangen. Just tillsammans med Eva Lindhe.
Märta Robson går till restaurangens telefonhytt för att ringa sin förläggares fru Lisa Almström, men den är upptagen. Hon hälsar på Carl Hiller, kritikern och litteraturhistorikern. Där är också Yngve Caarle som är skald och tecknare.
Publicistklubben har möte på hotellet och delar ut priser till stipendiater. Den berömde arbetarförfattaren Gösta Bokeman har fått "Lilla nobelpriset".
- Märta ser dödsfallet som en spännande detektivhistoria. För hennes bror Ivar som stod Ingegerd Roslin nära är detta smärtsamt. Han är hennes sista älskare. Kanske var både Caarle och Hiller hans företrädare? Snart sitter dessa två kulturpersonligheter vid samma bord som syskonen, liksom Bokeman, Ingegerds f d make. De pratar om Ulrika Beijer, en f d känd målarinna och rösträttskvinna som nu ligger på Karolinska döende i cancer, snart 85 år gammal. Bokeman anför argument för eutanasi.
- Märta och Ivar delar på en taxi hem, hon följer med honom upp för att låna en bok som sänglektyr. Men i stället stannar hon kvar och läser medan han somnar. Där är böcker av både Hiller, Caarle och Wikman. Hon skriver också fyra nya frågor hon tänker söka svar på.
- Nästa morgon ringer Märta sin förläggare Widar Almström. Hans fru Lisa är sjuk så de kan inte träffas hemma. Däremot kan de äta middag tillsammans på kvällen på Riche.
- Innan dess äter hon lunch på Freden med sin bror. Hon promenerar dit och träffar på Eva Lindhe arm i arm med sin väninna Gun Hiller, Carls fru. Hon ska bo hos Eva eftersom Carl vill skiljas.
- På kvällen träffar hon Widar Almström på krogen. Han vill att Märta ske sluta leka detektiv. Det är för farligt. Han erkänner att han inte säkert kan ge varken Hiller eller Wikman alibi för mordtidpunkten. De kan ha haft möjlighet att lämna hans fest tillfälligt så lång tid som krävdes för att döda Ingegerd.
- Nästa morgon kontaktar Märta den sjuka Lisa Almström som nu önskar bjuda in Märta på lunch eftersom hon får besök av Helena von Uhland, en kvinna hon har svårt att fördraga. Hon är prototypen för "damtidnings-idealkvinnan". Under lunchen höjer Helena von Uhland Carl Hiller till skyarna, som hon prisar i högstämda ordalag. Hon säger också att han är djupt olycklig för att hans fru Gun vill skiljas! När von Uhland gått säger Lisa till Märta att hon tror att hon vet något om mordet. Det handlar om Einar Wikman som hon inte längre kan garantera alibi för. Lisas systerson Peter såg en person kliva in i en olåst bil och kört kors och tvärs över Djurgården med den. Peter såg också Einar Wikman komma springande i full fart mot en bil utanför Djurgårdsbrunn.
- På Gyllene Freden bjuder Gösta Bokeman på fest. Märta är inbjuden men inte Gun Hiller. Hon sitter och gråter framför en tallrik spaghetti. Eva Lindhe skulle ha kommit men svek henne. Hon vill ha sällskap men Märta kan inte stanna. På fest är också Mary Scott, en engelsk sociolog som kommit för att skriva om Välfärdssverige.
- När Märta går ner för att prata med Gun Hiller som hon lovat finner hon att denne har försvunnit. Hon hade just serverats kaffe säger servitrisen. I damrummet hittar Märta Gun som är illamående och har ont. Hon hamnar i en taxi och försvinner.
- Märta ringer Eva Lindhe där ju Gun ska bo tillfälligt. Gun är emellertid inte där och Märta tar en taxi till Evas lägenhet. Eva säger att Gun är mytoman. Hon säger vad som för ögonblicket passar henne. Kommissarie Nilsén ringer från sjukhuset och upplyser om att Gun drabbats av arsenikförgiftning. Eva är övertygad om att det är Carl Hiller som förgiftat henne. I själva verket talar allt för att hon själv satt i sig arseniken.
- Nästa morgon ringer Ivar. Han är glad för att Carl Hiller avslöjats. Han berättar att Ingegerd var deprimerad för att hon gjort abort.
- Gösta Bokeman ringer. Sjukhuset hade ringt honom för att ta hand om Gun Hiller. Bokeman åker till sjukhuset och hämtar henne. Sedan faller hon direkt i sömn. Bokeman behöver lämna bostaden och ber Märta se till Gun under tiden. Gun blir mycket generad och skamsen då hon ser Märta.
- Märta gör en snabb resa till Göteborg. När hon är tillbaka kallar hon alla "misstänkta" till ett möte hemma hos sin bror. Det är en allvarlig skara som samlas hemma hos Ivar. Alla blir bestörta då en polisreporter ringer under mötet för att tala om att det var Eva Lindhe "som gjorde det". Hon skrev ett erkännande och sedan dränkte hon sig. Då tar Märta fram ett brev ur sin väska som hon ber att få läsa upp. Brevet är från Björn Berggren adresserat till fru Märta Robson.

Han berättar om sin syster Elna och sin tvillingbror Frithiof. Om en gammal historia då Frithiof våldtog, "misshandlade", den femtonåriga Sonja. Björn låtsades vara Frithiof och gav honom alibi. Sonjas föräldrar ville inte att det skulle komma ut att hon var "ett luder" och gjorde inte sak av händelsen. Fast det kostade "farsan" 10000 kr. Frithiof tvingades emigrera till Amerika där han vantrivdes och fick slita som en hund. Björn skämdes för att bli associerad med "Hönsingemannen". Han hade bestämt sig för att aldrig göra om Frithiofs misstag. Men när Ingegerd gjorde slut med honom och särskilt när han fått reda på att hon varit med barn, hans barn, och gjort abort bestämde han sig för att skjuta henne. Sedan drog han av henne armbandet. När han kom hem fick han till sin stora förvåning besök av sin bror Frithiof. Han berättade allt för honom och han ville nu i sin tur hjälpa Björn med alibi för tidpunkten då han sköt Ingegerd. Sedan skriver han att sedan han postat brevet åker han till Marstrand och tar farväl av Eva. När brevet anländer är han redan död skriver han.
De sammansvurna tror inte på brevets avslutning utan kommer överens om att ringa kommissarie Nilsén och meddela att de misstänker Björn Berggren skyldig till både Ingegerd Roslins och Eva Lindhes död.


Storyn:

En ung, vacker kvinna, Ingegerd Roslin, hittas skjuten i sin systers lägenhet på Valhallavägen. Hon har flera makar och älskare bakom sig i livet. Hennes sista blev Ivar Wahlgren. Han är också den som hittade liket. Han är mycket orolig för att bli misstänkt. Ivars syster Märta Robson åker därför till Stockholm för att försöka göra vad hon kan för att få mordhistorien uppklarad. Misstänkta är alla som kände till att Ingegerd höll till vid Valhallavägen. Personalgalleriet består av målare, romanförfattare, lyriker, tre vitt skilda människotyper.
Skulptören Björn Berggren berättar i ett brev för den kvinnliga privatdetektiven och författaren Märta Robson om sin syster Elna och sin tvillingbror Frithiof. Om en gammal historia då Frithiof våldtog, "misshandlade", den femtonåriga Sonja. Björn låtsades vara Frithiof och gav honom alibi. Sonjas föräldrar ville inte att det skulle komma ut att hon var "ett luder" och gjorde inte sak av händelsen. Fast det kostade "farsan" 10000 kr. Frithiof tvingades emigrera till Amerika där han vantrivdes och fick slita som en hund. Björn skämdes för att bli associerad med "Hönsingemannen". Han hade bestämt sig för att aldrig göra om Frithiofs misstag. Men när Ingegerd gjorde slut med honom och särskilt när han fått reda på att hon varit med barn, hans barn, och gjort abort bestämde han sig för att skjuta henne. Sedan drog han av henne armbandet. När han kom hem fick han till sin stora förvåning besök av sin bror Frithiof. Han berättade allt för honom och han ville nu i sin tur hjälpa Björn med alibi för tidpunkten då han sköt Ingegerd. Sedan skriver han att sedan han postat brevet åker han till Marstrand och tar farväl av Eva. När brevet anländer är han redan död skriver han.
De sammansvurna tror inte på brevets avslutning utan kommer överens om att ringa kommissarie Nilsén och meddela att de misstänker Björn Berggren skyldig till både Ingegerd Roslins och Eva Lindhes död.

sidans topp


 

 

 

 

 

Baksidestexten:

Vårkvällen låg ljus över Gamla Stan, men när flanören stack in huvudet på Rosenbads ombonade grill vid Strömmens kaj blev glansen från Litteraturens fixstjärnor bländande.
I det hemlighetsfulla dunklet mellan gyllenläderstapeterna sågs chica succéromanförfattarinnan Märta Robson, just upprest från Göteborg, drickande Grand Marnier med brodern Ivar, besk nykritiker. I livligt samspråk sågs rödhårige kraftskulptören Björn Berggren och söta Hepburn-klippta Eva Lindhe. Stränge kritikern Carl Hiller hade lämnat makan Gun hemma och gav unge skalden Yngve Caarle muntlig kritik. Klarast lyste solvargsleendet hos store arbetarförfattaren Gösta Bokeman, med "lilla nobelpriset" i handen. Saknades gjorde bara fria kärlekens apostel, Einar Wikman och gåtfullt lockande hustru Ingegerd.

sidans topp