Kjell E Genberg Gomorron, Sodom 1977

 

Femkamp på Gröna Lund. Arbetskamraterna John Molin, Nisse Strömstedt, Åke Holmblad och Gert Svensson dricker öl och kastar pil. Sedan går de till Club Eros på Klara Norra Kyrkogata. Där blir det strul att komma in eftersom de är berusade. Ägaren kallas ut beväpnad med både batong och pistol. Flera blir skadade. När polisen kommer flyr ägaren medan de fyra arbetskamraterna grips av polisen.
Kriminalinspektör Lennart Lindh och kollegan Stig Olsen ser med vämjelse på fotografier på en grovt misshandlad prostituerad kvinna. Hennes namn är Maria Kristina Lindström. Hennes hallick som är en svart amerikan är starkt misstänkt. Kvinnan har en kula i höften och den kommer från det vapen som avlossades mot de fyra arbetskamraterna.
- Svedolf Hagman skjuter sin son Anders med en hagelbössa. Sedan tar han sig till Djurgårdsfärjornas anläggningsplats för att dränka sig. Han försöker men är inte tillräckligt viljestark. Han får tag på en kätting och halar sig upp igen. En kvinnlig alkoholist och hora tar hand om honom med sig hem. Hon heter Alice och tycker att Svedolf är en just typ som gärna får stanna hos henne ett tag. När Alice går till sitt "arbete" städar Svedolf upp i lägenheten. Det behövs.
- Ove Höglund besöker advokat Ulf Christelius på hans kontor. Höglund, som av polisen betraktas som en arvtagare till Mister X, vill ha hjälp med att utveckla sina illegala affärer.
- Sven Lundqvist, som nu avancerat till kriminalinspektör, är som vanligt ett irritationsmoment för Lennart Lindh, som dessutom har problem med sin fru nu sedan de flyttat till Vallentuna.
Kommissarie Alvar Kvarnberg informerar. Där finns förutom Lindh, Olsen och Lundqvist också den unge kriminalassisten Gottfrid Vallander och Lasse Grahn, rotelns notoriske cigarettlånare. Kvarnberg informerar om att all energi ska läggas på att få tag på Svedolf Hagman som skjutit sin CP- och polioskadade och svårt handikappade son.
- Lindh och Olsen åker till en biljardhall för att träffa Johannes Aronsson. Han är en "sångfågel", en tjallare. Han berättar att Ove Högman fått en ny idé sedan det kärvat ihop sig för honom. Något om Tyskland och lyxprostitution.
- Svedolf blir förskräckt när han ser kvällstidningarna skriva om hans sons död.
- Knut Källgren sitter på sedlighetsroteln men vet inte mycket om Höglund. Han har hört att en bulgar, Avakoum Lochov, försökt köpa Höglunds leasingföretag. Hans son Kosip Lochov är hallick.
- Svedolf klarar inte av att sitta ensam, sysslolös i Alices arbetsredskap. Han måste ut och snart har han promenerat hem till sitt hus där han sköt sin son. Där igenkänns han av en tidigare grannfru. Hon ringer genast polisen. Svedolf springer iväg och träffar Tage Hansson, en vän han brukar prata med. Tage har varit bortrest länge och känner inte till vad som hänt. De sätter sig på en bänk i parken. När Svedolf hör polisbilarna komma säger han att han måste gå och pissa och räddar sig upp på en passerande buss som just avgår.
- Samtidigt är det skottlossning i ett hus vid Mariatorget. När Lindh och Olsen tar sig in blir det beskjutna men lyckas ta förövarna till slut. De hittar också den pistol som den misshandlade kvinnan skjutits med. En av de gripna är Eugen Tàbakóv, mannen som skjutit mot Gröna Lund sällskapet. Han säger inte ett ord vid förhören. Enligt utlänningsroteln kom han från Hamburg till Sverige för två månader sedan.
- Avakoum Lochov åker till Sheraton. Raki Ashukian, en bulgar med armeniskt påbrå, vill träffa honom. Han är ny i organisationen. Han är orolig för att polisen tagit Eugen Tàbakóv. När lämnar Sheraton får han lift med en bekant.
- Lennart Lindh går igenom årgångar av Se, FIB-Aktuellt och Lektyr för att leta after tips om nya idéer i porrbranschen.
- Lennart Lindh får ett nytt jobb av Kvarnberg. En man har hittats mördad i Nybroviken. Han har en kniv i ryggen. I fickan har han ett brev med namnet Raki Ashukian.
- Svedolf ger sig åter ut på stan. Via tunnelbanan hamnar han i Tensta. På biblioteket hittar han "En döddansares visor" av Nils Ferlin. Han känner igen sig i Ferlins dikter.
- Ålderdomshemmet rapporterar förlusten av åldringen August Zorbek.
- På Sheraton känner personalen igen bilden på Raki Ashukian och kan beskriva den man han träffat där. Lindh förstår att det handlar om Avakoum Lochov och denne hämtas för förhör. Lochov förnekar all kännedom om Ashukian.
- En uniformerad polis påpekar för Lindh sambandet mellan den försvunne August Zorbeck och ligaledaren Vlad Zorbek. Kanske August blivit kidnappad?
- Lindh har kontakt med Månsson på Malmö-kriminalen. Han ringer sedan hem och säger att han blir sen. Hans fru Elsy som lagat mat blir sur.
- Det går rykten på stan om att "flotta horor i flotta bilar börjat jaga torsk". Bilarna ägs av en som heter Olle Strindberg, känd av både Lochovs och Zobeks ligor. Tidigare var det Höglunds leasingfirma. Transporterna går till en kåk i Aspudden som ägs av Berthold Hjort, känd av polisen i Västerås. Lindh och Olsen åker dit. Det är ett elegant hus. Det är uppenbart att det är en bordell men värdinnan som heter Karin Simonsson och som är en känd prostituerad säger att det är en privattillställning med manliga och kvinnliga vänner så polisen kan ingenting göra.
- Vid midnatt meddelas att Maria Kristina Lindström avlidit av sina skador.
- Svedolf tröttnar på att sitta instängd trots sina Ferlinböcker. Han packar och ger sig av.
- En dam vid namn Maria Johannesson ska vid några tillfällen ha besökt August Zorbek. Ingen hemma då Lindh och Olsen besöker henne. Hon ska vara hos sin syster i Täby. Lindh åker hem ett tag för att duscha. Han överraskar sin fru med att knulla med en granne. Hon hade inte väntat sin man hem och säger att hon behövde kärlek i sin ensamhet. Hon vill inte att Lennaft ska lämna henne och kräver att "vi måste prata ut om det här". Men Lennart packar en väska och flyttar tillfälligt in hos sin vän och kollega Stig Olsen.
- Advokaten Ulf Christelius är djupt inblandad i Höglundaffären. I hans låsta skrivbord finns den mördade Raki Ashukians plånbok och ID-kort. Christelius förskingrade Höglunds pengar och sågsedan till att han blev ihjälkörd. Christelius utpressade en av tjänstemännen på Rikspolisstyrelsen och lyckades få denne att kräva full polisstyrka för att hitta Svedolf Hagman med den tydliga baktanken att själv komma undan en närgången granskning.
- En kväll går Lennart Lindh ut och dansar. Han får kontakt med en kvinna och följer med henne hem. Hon heter Lena Ekblom. Han vågar inte berätta att han är polis. I ett lägenhetsfönster ser han plötsligt den försvunne August Zorbek. Det visar sig att hanträffat en gammal ungdomsflamma, Alma. Han tänkte bo hos henne en vecka och har informerat föreståndarinnan för ålderdomshemmet i Stureby skriftligen i god tid om detta. Han heter inte heller Zorbek utan Zorbeck och är inte alls släkt med någon bulgar. Lindh ringer till föreståndarinnan och skäller ut henne.
- Lindh, Olsen, Lundqvist och kommissarie Alvar Kvarnberg griper Christelius som nästan genast ger upp och erkänner sina brott. Innan dess har Svedolf bestämt sig för att lämna över sig till polisen. När han tar en uniformerad polisman på axeln för att göra honom uppmärksam på vad han vill blir denne så förskräckt att han hoppr till och drar sitt vapen. Då Sven Lundqvist skriker: "Det är han!", skjuter polismannen. Skottet träffar Svedolf i bröstet och är direkt dödande.
- Det kommer ett telex från polisen i Malmö som talar om att den mordefterspanade amerikanske medborgaren Al Jones gripits tillsammans med fem amerikanska soldater. Lindh ordnar utlämning av Jones till Sverige.